Beleggen in Europese dividend aristocraten

Beleggen in Europese dividend aristocraten

Dividend aristocraten vormen de basis voor een betrouwbare portefeuille met een stabiele inkomstenstroom. De meeste beleggers kijken, als het over dividend aristocraten gaat, naar de beurs van Wall Street. De Europese dividend aristocraten worden nogal eens over het hoofd gezien. Er zijn verschillende lijsten van dividend aristocraten in de VS, maar de bekendste is de S&P 500 Dividend Aristocrats Index. Bedrijven op deze lijst met dividend aristocraten:

  • Hebben hun dividenduitkeringen elk jaar gedurende ten minste 25 opeenvolgende jaren verhoogd.
  • Beschikken over een marktkapitalisatie van ten minste $ 3 miljard.
  • Hadden een gemiddelde dagelijkse handelswaarde van ten minste $ 5 miljoen in de laatste drie maanden voor de laatste herbalancering van de S&P 500 Dividend Aristocrats Index.
  • Zijn opgenomen in de S&P 500-aandelenindex.

S&P Dow Jones Indices stelt de jaarlijkse lijst samen van in aanmerking komende dividend aristocraten op basis van informatie over het voorgaande jaar. S&P herbalanceert het percentage dat elk bedrijf op de lijst per kwartaal inneemt.

Om de status als lid van de dividend aristocraten te behouden, moet een bedrijf zijn dividenduitkering minstens 1 keer per jaar verhogen. Nieuwe bedrijven worden aan de lijst toegevoegd als ze de drempel van 25 jaar bereiken. Zodra een bedrijf echter van de lijst valt door een dividendverhoging over te slaan, moet het weer 25 jaar wachten om weer op de lijst te komen.

Ook Europa heeft zijn dividend aristocraten

Betrekken we nu Europa bij het verhaal. Europese dividend aristocraten zijn blue chip aandelen waarvan is bewezen dat ze aandeelhouders over een lange periode belonen met stijgende dividenden. Hoewel historische dividendbetalingen geen garantie bieden voor toekomstige uitkeringen, kan het beleggers helpen bij het inschatten van de kans dat een bedrijf aandeelhouders blijft belonen.

Hoe komen Europese dividend aristocraten op de lijst terecht?

Dividend aristocraten worden in Europa en de Verenigde Staten anders gedefinieerd. Europese bedrijven kwalificeren zich als dividend aristocraten onder de volgende voorwaarden:

  • Moet lid zijn van S&P Europe 350 Index.
  • Tien opeenvolgende jaren van stijgende dividenden.
  • Beschikken over een voor de float gecorrigeerde marktkapitalisatie van (omgerekend) ten minste US$ 3 miljard.
  • Heeft een gemiddeld dagelijks handelsvolume van (omgerekend) minimaal US$ 5 miljoen.

Tien jaar is veel minder dan de 25 jaar die van de bedrijven in de S&P 500 wordt geëist om te worden opgenomen in de lijst met dividend aristocraten. Dit komt doordat Europese bedrijven het dividend niet op dezelfde manier gebruiken als Amerikaanse bedrijven. Doorgaans hebben Europese bedrijven de neiging om een meer conservatieve benadering te hebben bij het belonen van aandeelhouders met dividenden.

Een ander belangrijk verschil is dat Europese bedrijven graag een FCF uitbetalingsratio tussen 40% en 60% hebben. Eigenlijk komt het zelden voor dat u een Europees bedrijf tegenkomt met een FCF-uitbetalingsratio van meer dan 70%.

Ook vanuit het oogpunt van dividendlevensduur zou deze conservatieve benadering de houdbaarheid van het dividend kunnen verbeteren. Er is dus wel degelijk een verschil tussen Amerikaanse en Europese dividend aristocrats.

Als belegger betekent dit ook dat u een Europees bedrijf ziet met een lange staat van dienst in het uitkeren van dividenden. En u kunt er vrijwel zeker van zijn dat de omzet en FCF ook groeien.

Top 10 Europese dividend aristocraten

De volgende 10 bedrijven kwalificeren als Europese dividend aristocraten en behoren tot de meest betrouwbare aandelen voor betrouwbare dividenden. Vanwege de vereiste liquiditeit hebben we gekozen voor dividend aristocraten waarvan de aandelen al dan niet in de vorm van ADR’s aangeboden zijn genoteerd op Amerikaanse beurzen, d.w.z. NYSE, Nasdaq, of Over The Counter.

  1. L’Oréal SA (OTCMKTS:LRLCY)
  2. Enagas SA (OTCMKTS:ENGGY)
  3. Nestle SA (OTCMKTS:NSRGY)
  4. Unilever (NYSE:UL)
  5. Roche AG (OTCMKTS:RHHBY)
  6. Novartis (NYSE:NVS)
  7. Ashtead (OTCMKTS:ASHTY)
  8. British American Tobacco PLC (NYSE:BTI)
  9. Coloplast A/S (OTCMKTS:CLPBY)
  10. Diageo (NYSE:DEO)

1. L’Oréal SA (OTCMKTS:LRLCY)

L’Oréal SA. is een van ’s werelds grootste cosmeticabedrijven en staat beter bekend als het bedrijf achter merken voor persoonlijke verzorging en verzorging, zoals Maybelline, Urban Decay, Diesel, Vichy en La Roche-Posay.

Het bedrijf genereerde 28 miljard aan omzet binnen vier bedrijfsdivisies, Consumer Products (41,8% van de omzet), L’Oréal Luxe (36,4% van de omzet), Professional Products (11,1% van de omzet) en Active Cosmetics (10,8% van de omzet).

De verkoop van e-commerce heeft tijdens de pandemie een aanzienlijke groei doorgemaakt. Meer dan 50% van de verliezen als gevolg van de sluiting van fysieke winkels werd gecompenseerd. Verder verwacht L’Oreal dat deze groei zich na de pandemie voortzet en heeft voorspeld dat tegen 2023 circa 50% van de omzet online zal komen.

L’Oréal is een uitstekend voorbeeld van een Europees bedrijf met een sterk merk. Deze Europese dividend aristocraat geeft inderdaad prioriteit aan een gezond, groeiend dividend, aangezien ze hun dividend in 32 jaar niet hebben verlaagd.

L’Oréal biedt ook een extra dividend van 10% voor geregistreerde beleggers die hun aandelen minstens vier jaar aanhouden. L’Oreal wordt beschouwd als een betrouwbaar blue-chip aandeel voor lange termijn beleggers.

In de afgelopen 10 jaar genereerde de Franse cosmeticagigant een totaalrendement van ongeveer 250% en presteerde het beter dan zijn Amerikaanse concurrenten Revlon (REV) en Coty (COTY).

Moeten beleggers vandaag de dag nog steeds L’Oreal kopen als een defensieve afdekking tegen inflatie, stijgende rentes en andere macro-economische tegenwind? Hieronder geven we drie redenen om dat te overwegen.

L’Oréal is goed beschermd tegen macro-economische tegenwinden

Het bedrijfsmodel van L’Oréal is goed beschermen tegen zowel inflatie als hogere rentetarieven. Cosmetica zijn essentiële consumentengoederen, die over het algemeen hun prijskracht behouden op inflatoire markten. Shoppers blijven loyaal aan bepaalde merken in plaats van simpelweg de goedkoopste producten te kopen.

Een groot deel van de portefeuille van L’Oréal – waaronder Lancome, Maybelline, NYX Cosmetics en Garnier – bedient ook meer welvarende consumenten die grotendeels hun koopkracht behouden door economische neergang. Daarom was het niet verwonderlijk toen Nicolas Hieronimus, de CEO van L’Oréal, eind mei op het World Economic Forum zei dat de inflatie tot nu toe geen impact had op de activiteiten van het bedrijf.

Ondertussen heeft Revlon onlangs faillissementsbescherming aangevraagd omdat het worstelde met inflatie, verstoringen van de toeleveringsketen en liquiditeitsbeperkingen. Coty en Este Lauder (EL) noemden ook inflatie als een grote tegenwind in hun laatste winstrapporten.

L’Oréal hoeft zich ook geen zorgen te maken over stijgende rentetarieven, want het is enorm winstgevend. De netto kasstroom steeg in 2021 met 3% tot 5,65 miljard euro ($ 5,93 miljard) en sloot het jaar af met een lage schuld/eigen vermogen-ratio van 0,15.

Die forse balans maakt het een interessante investering in een volatiele markt. Het aandeel mag met recht en reden tot de Europese dividend aristocraten gerekend worden.

Kernactiviteiten doen het uitstekend

Tussen 2011 en 2021 steeg de jaaromzet van L’Oreal met een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 4,7% en de winst per aandeel (EPS) met 7,4%. Het bedrijf ondervond in 2020 een zeldzame vertraging in de groei omdat de pandemie bedrijven sloot, het wereldwijde reizen aan banden legde en ervoor zorgde dat meer mensen thuisbleven en minder cosmetische producten kochten.

De groei versnelde echter aanzienlijk in alle vier de belangrijkste bedrijfssegmenten in 2021 toen die tegenwind afnam. De snelgroeiende divisie actieve cosmetica van L’Oréal  – die premium huidverzorgingsmerken zoals La Roche Posay, Vichy en CeraVe huisvest – verdubbelde met name haar jaaromzet in de afgelopen vier jaar en was goed voor 12% van de omzet in 2021.

Het snelle herstel van het bedrijf werd ook ondersteund door stevige verkopen in China, waar de omzet in 2021 met dubbele cijfers steeg. Sterke e-commerce-verkopen, die in de loop van het jaar met 26% stegen en goed waren voor 29% van de omzet.

In 2019 genereerde het e-commercebedrijf minder dan 16% van zijn inkomsten. Analisten verwachten dat de gerapporteerde omzet van L’Oréal  in 2022 met 13% zal stijgen en in 2023 met nog eens 6%. Die stabiele schattingen geven aan dat het bedrijf zou moeten blijven groeien, zelfs als de markt wegzakt in een wereldwijde recessie.

Operationele marges groeien

Als ’s werelds grootste cosmeticabedrijf stelt de schaalgrootte van L’Oréal  het in staat om veel hogere operationele marges te behouden dan de meeste van zijn concurrenten. Analisten verwachten dat de totale operationele marge van L’Oréal dit jaar stabiel zal blijven op 19,1% alvorens uit te breiden tot 19,5% in 2023.

Ter vergelijking: Coty en Revlon behaalden in 2021 operationele marges van respectievelijk 8,8% en 5%. Estee Lauder, die stabielere rendementen dan die twee zwakkere Amerikaanse tegenhangers, eindigde vorig jaar met een operationele marge van 18,9%. Huidig dividendrendement 1,30%

2. Enagas SA (OTCMKTS:ENGGY)

Enagas, S.A. houdt zich bezig met de ontwikkeling, exploitatie en het onderhoud van aardgasinfrastructuur in Spanje, Mexico, Chili, Peru, Albanië, Griekenland, Italië en de Verenigde Staten.

Het bedrijf werkt via de divisies Gastransmissie, Hervergassing en Opslag van Gas. Enagas levert gastransportdiensten via primaire en secundaire transportleidingen, hervergassing van aardgas en exploiteert ondergrondse opslagfaciliteiten. Enagas is ook betrokken bij de exploitatie en het technisch beheer van het basisnet en het secundaire transportnet voor aardgas.

Voor beleggers die op zoek zijn naar internationale diversificatie overweegt Enagas samenwerkingsovereenkomsten met toonaangevende bedrijven zoals Tallgrass Energy in de VS om hen te helpen internationaal te groeien.

Enagas heeft ook een aanzienlijk belang in de Trans Adriatic Pipeline (TAP), die aardgas vanuit Azerbeidzjan naar Europa vervoert. Enagas verdient de aandacht van elke belegger die serieus zijn winstpotentieel wil vergroten door middel van dividenden, aangezien het bedrijf consequent hoger renderende dividenden voor zijn aandeelhouders heeft goedgekeurd. Verder is het toekomstige dividend van het bedrijf momenteel $ 1,01, wat een potentieel rendement van 9,35% vertegenwoordigt.

Deze Europese dividend aristocraat heeft sinds 2003 een halfjaarlijks dividend uitgekeerd. Het komt niet zo vaak voor dat een Europees bedrijf zich er op lange termijn toe verbindt zijn dividend te verhogen.

Vanwege het voorspelbare karakter van de resultaten heeft Enagas zich er toe verbonden om tegen 2026 een duurzaam dividend van € 1,74 te handhaven. Het bedrijf mag dus met recht en reden tot de dividend aristocraten gerekend worden. Huidig dividendrendement 10,5%.

3. Nestle SA (OTCMKTS:NSRGY)

Een bedrijf als Nestle mag uiteraard niet ontbreken in het lijstje met Europese dividend aristocraten. Nestle, met hoofdkantoor in Vevey, Vaud, Zwitserland, is een van ’s werelds grootste voedings- en drankenbedrijven.

Nestle bezit meer dan 2000 merken, waaronder Kit Kat, Vittel, Nesquik, Nescafe-koffie en Haagen-Dazs-ijs. Meer dan 29 Nestle-producten of -merken hebben meer dan 1 miljard CHF aan verkopen opgebracht.

In 2021 genereerde Nestle een omzet van CHF 84,3 miljard in zeven divisies, waaronder vloeibare dranken, voeding en gezondheid, dierenverzorging, bereide gerechten, melkproducten, suikerwerk en water.

Nestle kan toekomstige organische groei realiseren door verder te investeren in snelgroeiende categorieën zoals koffie, voeding en Nestle Health Sciences.

Het is bemoedigend om te zien dat zowel de winst als de cashflow het dividend van Nestle dekken. Het bedrijf keert sinds 1959 dividend uit aan aandeelhouders. Nestle heeft het dividend de afgelopen 25 jaar verhoogd, inclusief een verhoging van 1,8% tot 2,75 CHF voor 2020.

Deze Europese dividend aristocraat blijft een interessante investeringsmogelijkheid, vooral dankzij de gediversifieerde en robuuste merkenportefeuille en de inzet om de aandeelhouders te belonen. Huidig dividendrendement 2,40%

4. Unilever (NYSE:UL)

Unilever plc is een conglomeraat van consumptiegoederen dat wereldwijd enkele van de meest populaire consumptiegoederen produceert. Het bedrijf, met hoofdkantoor in Londen, Verenigd Koninkrijk, is genoteerd aan de NYSE, London Stock Exchange en Euronext Amsterdam.

Bovendien heeft Unilever onlangs zijn corporate governance verenigd onder de Unilever-groep. Dit door Unilever NV en Unilever PLC op 29 november 2020 te combineren. Unilever heeft meer dan 400 merken in portefeuille, waaronder Vaseline, CIF, Domestos, Knorr en Dove. Deze merken zijn te vinden in meer dan 190 verschillende landen.

Ook bezit Unilever 14 van de top 50 merken voor consumptiegoederen. 13 daarvan behalen een jaarlijkse omzet van meer dan 1 miljard euro. Deze Europese dividend aristocraat heeft een sterke dividendhistorie en heeft sinds 1999 dividend uitgekeerd. Verder heeft Unilever zich gecommitteerd aan waardecreatie op de lange termijn door winst- en kasstroomgroei te stimuleren met een groeiend dividend.

Unilever was in staat om in de eerste zes maanden van het jaar een omzetgroei van 8,1% te realiseren, ondanks het opleggen van gemiddelde prijsstijgingen van 9,8%. Dat overtrof de verwachtingen van analisten die hadden gerekend op een omzetgroei van slechts 7,2%. Beter nog, de eerdere prognose voor een omzetgroei van tussen 4,5% en 6,5% voor dit jaar werd verhoogd, hoewel Unilever geen numerieke details gaf met betrekking tot de verhoogde vooruitzichten.

Er is nog steeds een aantal zorgen die Unilever achtervolgt. De topman van Unilever weet namelijk dat aanhoudende inflatie de winstmarges van de consumptiegoederenindustrie zou kunnen blijven aantasten.

Unilever past zich waar nodig aan door een combinatie van hogere prijzen en kostenbesparingen. De lange termijn vooruitzichten van het halfjaarlijkse rapport geven aan dat de marges in 2023 aanzienlijk zouden moeten verbeteren en dit tot 2024 zouden blijven doen. Dit lid van de Europese dividend aristocraten verdient nog steeds onze aandacht. Huidig dividendrendement 3,85%

5. Roche AG (OTCMKTS:RHHBY)

Roche is een op onderzoek gebaseerd gezondheidszorgbedrijf met medicijnen in oncologie, immunologie, infectieziekten en ziekten van het centrale zenuwstelsel.

Het bedrijf is ook de wereldleider op het gebied van in-vitrodiagnostiek en op weefsel gebaseerde kankerdiagnostiek. Bovendien is het een koploper op het gebied van diabetesmanagement. Roche heeft haar hoofdkantoor in Zwitserland en heeft twee verschillende operationele divisies: Geneesmiddelen en Diagnostiek.

Vijf jaar geleden had Roche het monopolie op drie belangrijke monoklonale antilichaambehandelingen voor verschillende soorten kanker: Avastin, Herceptin en Rituxan. In 2017 genereerden deze drie geneesmiddelen samen bijna de helft van Roche’s totale omzet. Sindsdien hebben alle drie de verkoop zien dalen toen de octrooibescherming afliep en biosimilars op de markt kwamen. Het management voorspelt dat deze medicijnen dit jaar $ 2,6 miljard minder zullen opleveren dan vorig jaar.

Het lichtpunt is echter dat, hoewel deze verkopen zullen blijven eroderen, de medicijnen nu slechts een relatief klein deel van de portefeuille van het bedrijf uitmaken. Deze dalingen zullen dus minder impact hebben op de resultaten van Roche. In de eerste helft van het jaar droegen deze drie geneesmiddelen slechts 14% bij aan de totale verkoop.

Gelukkig heeft Roche een hele reeks nieuwe medicijnen in de pijplijn. In de afgelopen twee jaar zijn acht nieuwe molecules goedgekeurd. Bovendien biedt Roche een diagnosesegment van wereldklasse. De divisie biedt COVID-gerelateerde diagnostiek en heeft al tests ontwikkeld voor apenpokken. Over het geheel genomen groeide de sterke onderliggende farmaceutische activiteit van Roche met 3% in de eerste helft van 2022, ondanks de druk van biosimilars.

De diagnostische divisie groeide met 11%, geholpen door een sterke verkoop van COVID-tests in het eerste kwartaal. Dit leverde een respectabele groei van 5% op voor het bedrijf als geheel. Kort samengevat zien de vooruitzichten voor dit lid van de Europese dividend aristocraten er uitstekend uit. Huidig dividendrendement 2,95%

6. Novartis (NYSE:NVS)

Novartis International AG, beter bekend als Novartis, is een farmaceutisch bedrijf. Het heeft zijn plaats op de lijst met Europese dividend aristocraten zeker verdiend. Het in Zwitserland gevestigde bedrijf is een van de marktleiders wereldwijd in de productie van geneesmiddelen. Ze staan vooral bekend om de best verkochte geneesmiddelen Cosentyx (artritis) en Entresto (hartfalen). De laatste tijd is het bedrijf op weg naar geavanceerde gentherapieën.

Met een marktkapitalisatie van $ 196 miljard is de Zwitserse geneesmiddelenfabrikant Novartis het op zeven na grootste farmaceutische bedrijf ter wereld (verbonden met het in het VK gevestigde AstraZeneca).

In het eerste kwartaal had het bedrijf 12 producten op schema om in 2022 blockbusters te worden. Acht van deze producten lieten in het kwartaal een groei van de netto-omzet zien. Dit verklaart hoe Novartis in het eerste kwartaal een respectabele totale netto-omzet en winstgroei realiseerde.

Dankzij de sterke bestaande productportfolio van Novartis denken analisten dat het bedrijf de komende vijf jaar een jaarlijkse winstgroei van 4,8% zal genereren. En Novartis lijkt ook op de lange termijn te zullen scoren. Dit komt omdat de pijplijn van geneesmiddelen meer dan 160 projecten omvat in therapeutische gebieden. Denk aan gebieden zoals immunologie, ademhaling en allergie, en solide tumoren.

Het royale dividendrendement van ongeveer 3,9% van Novartis lijkt goed gedekt te zijn. Dat wordt ondersteund door het feit dat de verwachte dividenduitkeringsratio van het aandeel het komende jaar 48,9% zal zijn. Beleggers kunnen aandelen van deze farmareus kopen tegen een koers-winstverhouding (P/E) van minder dan 9.

Dit is duidelijk minder dan het gemiddelde van de farmaceutische industrie van 12,7. Dit maak Novartis een interessant aandeel, gezien de goed gevulde pijplijn. Het bedrijf mag zich zonder blikken of blozen tot de Europese dividend aristocraten rekenen. Huidig dividendrendement 3,9%

7. Ashtead (OTCMKTS:ASHTY)

Dit bedrijf is een in het Verenigd Koninkrijk gevestigd verhuurbedrijf voor apparatuur. Het bedrijf streeft ernaar waarde te creëren door middel van korte termijn verhuur van zijn apparatuur aan klanten. De apparatuur wordt gebruikt voor bouwprojecten, entertainment en onderhoud van faciliteiten.

Ashtead is ook de belangrijkste speler in een competitieve Britse markt, met slechts een marktaandeel van 8%. Beleggers die op zoek zijn naar blootstelling aan Noord-Amerika, kunnen Ashtead echter aantrekkelijk vinden, aangezien de VS de grootste markt van het bedrijf blijft.

Verder geeft dit lid van de Europese dividend aristocraten prioriteit aan de huurmarkt in de Verenigde Staten, aangezien deze zeven keer groter is dan de Britse huurmarkt. De belangrijkste groeimotor van het bedrijf blijft organische investeringen en Ashtead investeerde £ 453 miljoen in 18-bolt -over acquisities in de VS en Canada.

Ashtead is goed in staat om sterke resultaten te leveren, gedreven door zijn diverse eindmarkten en producten, lagere schuldenniveaus en inspanningen om zijn marktpositie te versterken. Verbeterde bouwmarkten zullen de resultaten versterken.

Ashtead blijft investeren in een digitaal transformatieprogramma dat de klantervaring zal verbeteren. Het heeft een sterke pijplijn van strategische acquisitiemogelijkheden als aanvulling op zijn plan voor organische groei.

Ashtead heeft een progressief dividendbeleid om het dividend te verhogen wanneer de winst en het genereren van contanten toenemen en het dividend te handhaven wanneer de winst daalt. Indrukwekkend is dat Ashtead zijn status als lid van de Europese dividend aristocraten verdient door zijn dividend gedurende 16 jaar te verhogen.

Gezien de omvang van de Amerikaanse markt en de voorspelde groei op de Canadese markt, kunnen beleggers verwachten dat Ashtead het dividend in de toekomst zal blijven verhogen. Huidig dividendrendement 1,5%

8. British American Tobacco PLC (NYSE:BTI)

British American Tobacco is een van de meest vooraanstaande tabaksfabrikanten wereldwijd, met vestigingen in meer dan 180 landen. Buiten de Verenigde Staten stimuleren merken als Dunhill, Pall Mall en Rothman’s de verkoop van sigaretten.

De VS vertegenwoordigen 40% van de waarde van de wereldwijde industrie waar ze merken als Newport en Camel bezitten. Dit  door de overname van Reynolds American in 2017. De wereldwijde tabaksindustrie is in ontwikkelde landen al geruime tijd achteruitgegaan. Bovendien verwachten analisten dat deze trend zich in 2022 en daarna zal voortzetten, met een geschatte volumedaling van 3% in de VS om deze daling te compenseren.

Sommige beleggers mijden tabaksbedrijven. Dit bijvoorbeeld omdat zij zich richten op maatschappelijk verantwoord beleggen.

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft onlangs voorgesteld om zowel gearomatiseerde sigaren als mentholsigaretten te verbieden. De voorgestelde regels stuiten op stevige weerstand van de industrie en zullen de macht van de FDA testen om productnormen voor de industrie te creëren.

Tabaksaandelen als groep presteerden slechts in geringe mate beter dan de bredere markt. De benchmark MSCI ACWI Tobacco Index heeft een 1-jarig totaalrendement van 7,7% behaald. Dit vergeleken met het totale rendement van de Russell 1000 van -5,6%.

Maar als lid van de Europese dividend aristocraten beschikt dit bedrijf over een sterke troef. Sinds het begin van het millennium heeft het bedrijf een lange geschiedenis van dividendbetalingen met een CAGR van 5,99% op 5 jaar.

En hoewel de risico’s van regelgeving altijd blijven bestaan, zijn een hoog dividendrendement van meer dan 7%, een sterke cashflowgeneratie en een streven naar een uitbetalingsratio van 65% bemoedigend voor serieuze inkomensinvesteerders. Huidig dividendrendement 7,25%.

9. Coloplast A/S (OTCMKTS:CLPBY)

Coloplast is een Deens bedrijf voor medische hulpmiddelen en een wereldleider in stoma- en continentiezorg. Het bedrijf heeft ook een aanzienlijk marktaandeel in Wound & Skin Care en Interventional Urology.

Coloplast streeft ernaar om een toekomstig gezondheidsbedrijf voor consumenten op te bouwen. Inderdaad, via Coloplast Care & Direct to Consumer is het bedrijf nu aanwezig in meer dan 30 landen met een consumentenconfiguratie. En met meer dan twee miljoen klanten in zijn database en directe distributie in vijf van zijn grootste markten, handhaafde Coloplast het serviceniveau tijdens de COVID-19-crisis.

60% van de omzet komt uit de Europese markten, 25% uit andere ontwikkelde markten en 15% uit opkomende markten. Opkomende markten kenden echter een organische groei van 8% in 2020, vergeleken met 2% in Europa.

Onder de Strive25-strategie van de bedrijven streeft het bedrijf naar 7% organische groei en een EBIT-marge van meer dan 30%. Interessant is dat Coloplast zijn dividend gedurende 24 opeenvolgende jaren heeft verhoogd, waardoor het een van de Europese dividend aristocraten is met de langste track record.

Coloplast heeft een dividendbeleid om overtollige liquiditeit aan de aandeelhouders uit te keren door middel van dividenden en het terugkopen van eigen aandelen, wat betekent dat ze doorgaans een hoge uitbetalingsratio hebben. Huidig dividendrendement 2,20%

10. Diageo (NYSE:DEO)

Diageo, opgericht in 1997, is een multinationaal bedrijf voor alcoholische dranken uit het Verenigd Koninkrijk met meer dan 27.000 mensen in dienst. Het bedrijf is de thuisbasis van 23 van ’s werelds beste alcoholische merken en 2 van de top 5 merken wereldwijd.

De meest populaire merken zijn Johnnie Walker-whisky, Smirnoff-wodka, Baileys-likeur, Captain Morgan-rum, Tanqueray-gin en Guinness. Alleen al deze zes merken zorgen voor meer dan £ 16 miljard aan inkomsten of 40% van alle inkomsten van Diageo.

Diageo richt zich op India en China om toekomstige groei te stimuleren en heeft ook een stap gezet in de niet-alcoholische wereld door een belang te verwerven in Seedlip, ’s werelds eerste merk voor gedistilleerde alcoholvrije sterke dranken.

2021 is een beter jaar gebleken voor Diageo, met een stijgende e-commerceverkoop. Een verhoging van het interim-dividend met 2% was een genoegen voor beleggers om de 12-jarige streak van deze Europese dividendaristocraten voor groeiende dividenden voort te zetten.

Diageo keert sinds 1998 dividenden uit, met de enige dividendverlaging in 2008 met 5%. Met de sterke merkkracht van het bedrijf, de (tijdelijke?) versoepeling van de lockdowns en de groeiende trend in e-commerce, zou Diageo een uitstekende optie kunnen zijn voor investeerders die op zoek zijn naar een kwaliteitsbedrijf. Dat het bedrijf is opgenomen bij de Europese dividend aristocraten, is daarbij mooi meegenomen. Huidig dividendrendement 2%

Conclusie

Niet alle Europese dividend aristocraten zullen stijgen. Gebruik een bewezen succesvolle methode om te proberen het kaf van het koren te scheiden. Bijvoorbeeld de Trading Navigator Methode waarmee gebruik wordt gemaakt van het momentum effect, waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat je daarmee de markt kan verslaan. Of volg de online training via deze link.

Nieuwsgierig geworden?

Vond je bovenstaande informatie interessant? Wij hebben een handleiding geschreven over succesvol beleggen. Door op onderstaande afbeelding te klikken kan deze handleiding gemakkelijk gedownload worden.

succesvol beleggen op de aandelenmarkt

~ Harm van Wijk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.