De top 10 graan aandelen om in te beleggen in 2022

Graan aandelen kunnen een interessante belegging vormen. De oorlog in Oekraïne heeft wereldwijd enorme gevolgen gehad. Het heeft bijgedragen tot hoge inflatie, een zich ontwikkelende energiecrisis, een tekort aan grondstoffen en sancties die gevolgen hebben voor bedrijven die hun activiteiten in Rusland moesten beëindigen.

 

Daarmee zijn ook de graan aandelen in het middelpunt van de belangstelling komen te staan. De graanprijs staat op recordhoogte en duwt de koersen van graan aandelen omhoog. Wereldwijd zijn de tarweprijzen omhooggeschoten. De Chicago Board of Trade meldt dat tarwe futures op 5 maart 2022 een recordhoogte bereikte van $ 13,50 per bushel. De intensiteit van de oorlog en de daaruit voortvloeiende uitdagingen in de toeleveringsketen werden als reden genoemd.

Graan aandelen MGP Ingredients Inc

De Voedsel- en Landbouworganisatie FAO onthulde dat Rusland en Oekraïne verantwoordelijk zijn voor 14% van de wereldwijde tarweproductie. Zelfs vóór de oorlog stonden de graan aandelen in de belangstelling. De handelsembargo’s, de lagere tarweproductie in Rusland, Canada en de Verenigde Staten zette de tarwemarkt onder zware druk.

 

De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties heeft op 4 maart 2022 een rapport uitgebracht waarin staat dat de wereldtarweprijzen met 2,1% zijn gestegen, voornamelijk als gevolg van de wereldwijde leveringsonzekerheid in het Zwarte Zeegebied die de export uit Oekraïne en de Russische Federatie belemmerde.

 

De FAO Cereal Price Index bedroeg in februari 2022 gemiddeld 144,8 punten, een stijging van 4,2 punten ten opzichte van januari en 18,7 punten ten opzichte van het voorgaande jaar. In februari stegen de prijzen van alle belangrijke granen en granen in vergelijking met de voorgaande maand. Waardoor beleggen in graan aandelen nog een stuk interessanter werd.

 

Afgezien van Rusland en Oekraïne zijn de belangrijkste tarwe producerende regio’s de Europese Unie, de Verenigde Staten, Australië en Argentinië. Deze landen zijn goed gepositioneerd om te profiteren van het krappe aanbod in de Zwarte Zee-regio. De VS, Argentinië en Brazilië hebben echter te maken met droogte en de hoge tarweprijzen kunnen blijven stijgen, zelfs als de uitdagingen in de toeleveringsketen worden opgelost.

 

Canadese tarwe zag de grootste prijsschok volgens rapporten op 10 februari en steeg met $ 22 per ton in januari tot $ 405 per ton in februari. Evenzo stegen de noteringen in Australië tot $347 per ton tarwe, gezien de sterke internationale vraag, voornamelijk uit China en Indonesië.

 

Te midden van de bezorgdheid over de beschikbaarheid als gevolg van geopolitieke spanningen, is er veel vraag naar grondstoffen zoals tarwe, waarvan bedrijven als Adecoagro S.A. (NYSE:AGRO), Archer-Daniels-Midland Company (NYSE:ADM) en Bunge Limited (NYSE:BG) profiteren. Nochtans zijn er nog heel wat meer graan aandelen op de internationale beurzen genoteerd. Daarover hieronder meer.

 

Eerst droogte, nu oorlog: wereldwijde tarwevoorziening in gevaar (en hou dan de graan aandelen in de gaten)

 

De graanprijzen stijgen enorm, waardoor het risico op ernstige voedseltekorten en honger in sommige regio’s van de wereld toeneemt en de voedselkosten in de Verenigde Staten verder oplopen. Door de corona maatregelen waren de voedselprijzen al gestegen.

 

Nu heeft de Russische oorlog in Oekraïne – een oorlog tussen twee topproducenten van tarwe en in een regio die bekend staat als de graanschuur van Europa – de tarweprijzen doen stijgen. Het risico op ernstige voedseltekorten en honger in sommige regio’s van de wereld is toegenomen. De voedselprijzen dreigen verder te stijgen. Ironisch genoeg profiteren de graan aandelen daarvan.

 

De instabiliteit op de markt zorgt ervoor dat veel Amerikaanse boeren, vooral die in het door droogte geteisterde Westen, problemen hebben omdat ook de kosten voor brandstof, kunstmest en andere belangrijke landbouwcomponenten stijgen.

 

De Oekraïense regering verbood in de lente van 2022 de export van tarwe en andere basisvoedselproducten. Een stap die noodzakelijk was, aldus Roman Leshchenko, de Oekraïense minister van Agrarisch en Voedselbeleid. Hij schreef in een Facebook-bericht als toelichting: “om te voorzien in de behoeften van de bevolking op het gebied van kritieke voedingsproducten en om een humanitaire crisis te voorkomen”. De graan aandelen profiteerden van dit bericht.

 

Samen zijn Oekraïne en Rusland goed voor ongeveer 30 procent van de wereldwijde tarwe-export, zei Mark Welch, een professor in de afdeling landbouweconomie aan de Texas A&M University. Dus dat de Oekraïense regering de export beperkt, geeft aan hoe ernstig de situatie is”, zei Welch.

 

Volgens een recent rapport van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties hadden 720 miljoen tot 811 miljoen mensen honger in 2020. De wereldvoedselprijzen, die al stegen als gevolg van de overheidsmaatregel vanwege corona, bereikten in februari 2022 een recordhoogte, toen ze volgens de VN met ongeveer 2,1 procent stegen.

 

Tarwe is een wereldwijde grondstof en door oorlog gerelateerde tekorten maken de prijzen volatieler. De Verenigde Staten exporteren ongeveer de helft van hun tarwevoorraad.

 

“We zullen dat in eigen land voelen, in termen van voedselinflatie of voedselprijsdruk”, zei Welch. “Wereldwijd wordt die situatie natuurlijk veel ernstiger voor landen die sterk afhankelijk zijn van graanimport.” Een situatie waar de graan aandelen dan weer van kunnen profiteren.

 

Landen in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Azië zijn sterk afhankelijk van import uit Oekraïne en Rusland. Ongeveer een derde van de totale tarwe-export van Oekraïne gaat volgens de International Grains Council naar drie landen: Egypte, Indonesië en Bangladesh.

 

Sommige landen, zoals Australië en India, hebben uitstekende jaren voor de tarweproductie achter de rug. Dit zou kunnen helpen de wereldwijde impact van de oorlog in Oekraïne in te dammen. Vraag is echter of dat voldoende zal zijn. Toch blijft het interessant om de graan aandelen van dichtbij te blijven volgen.

 

“Er is een mogelijkheid om handelsstromen en bronnen te verschuiven waar we normaal niet aan denken en die ons wat tijd kunnen geven om te zien hoe lang en diep dit conflict is en of het zich uitbreidt”, zei Welch.

 

De gevolgen van de oorlog – en snel veranderende markten – doen de hoofden van Amerikaanse tarweboeren tollen.

“Het is gewoon een schok voor het graansysteem”, zegt Mike Carstensen, een droge tarweboer in de staat Washington. “Het is niet allemaal rooskleurig op de boerderijen in de VS.”

 

Hoewel de prijzen aanzienlijk zijn gestegen sinds het conflict begon, zijn de kosten van zaken als brandstof, kunstmest, herbiciden en pesticiden eveneens door het dak gevlogen. “De kosten van onze input zijn ook gek geworden. Een deel daarvan is de energiecomponent die ook een belangrijke rol speelt in het conflictgebied”, zei Carstensen.

 

Sancties tegen Rusland hebben de olie- en gasprijzen opgedreven, waardoor de kosten voor het besturen van tractoren in het veld en het vervoer van tarwe naar de belangrijkste markten per vrachtwagen of, zoals gebruikelijk in de Amerikaanse Pacific Northwest, per binnenschip, stijgen.

 

Ook de kunstmestkosten stijgen, gedreven door de grote vraag en de hoge gasprijzen. Naarmate de prijs van gewassen zoals tarwe en maïs stijgt, proberen boeren meer stikstofkunstmest toe te passen.

 

Veel meststoffen worden geproduceerd via een chemisch proces met aardgas. Ongeveer 75 procent van de productie van deze meststoffen zijn eigenlijk de kosten van aardgas, zei Welch. Beleggers in graan aandelen moeten daar uiteraard rekening mee houden.

 

“Als de prijs van aardgas stijgt, gaat de prijs van kunstmest omhoog”, zegt Ben Barstow, een boer in het zuidoosten van Washington, die verschillende gewassen teelt en gedwongen is om fors te bemesten. “Het zal een bittere pil zijn om te slikken.”

 

Herbiciden en pesticiden, die verstrikt zijn geraakt in de productie en vertragingen in de toeleveringsketen, blijven schaars en zijn hoog geprijsd, aldus een woordvoerder van de boeren.

 

Een groot deel van de westelijke VS blijft verstrikt in droogte, die volgens recent onderzoek is verergerd door klimaatverandering. Sommige regio’s zijn bijzonder hard getroffen.

 

In de staat Washington zorgde de hittegolf en droogte van 2021 ervoor dat de tarweproductie daalde tot ongeveer de helft van het totaal van het jaar ervoor. “We hebben nog steeds een tekort aan bodemvocht”, zei Barstow.

 

“Het is typisch een boerenaangelegenheid, we klagen nu eenmaal graag. Je kiest een beetje waar je je het meest zorgen over wilt maken en laat de rest los. Maar dat er problemen zijn, staat als een paal boven water.”

 

Welch zei dat de tarweprijzen en de impact van de oorlog in Oekraïne nog enige tijd duister zullen blijven en zullen afhangen van hoelang de oorlog duurt. In tijden van vrede zouden Oekraïense boeren zich nu voorbereiden op het planten van hun zomertarwe. Tegen het einde van de zomer willen ze de wintertarwe oogsten die al is geplant en nu inactief is.

 

“Zullen ze toegang hebben tot hun velden, laat staan tot de input die ze nodig hebben – de kunstmest, brandstof en zaad – om een nieuw gewas op hun velden op te zetten?” vroeg Welch zich af. Voor Carstensen is het belangrijk om perspectief te houden.

 

“We klagen allemaal over inflatie, maar we hebben geen bommen die op ons hoofd neer regenen en geen familieleden die worden opgeblazen”, schreef hij in een e-mail. “Het is een menselijke crisis.” Zo moeten ook beleggers in graan aandelen tegen de situatie aankijken. Investeren in deze aandelen geeft de bedrijven ook mogelijkheden te investeren in deze sector.

 

Tarwesector wordt met grote uitdagingen geconfronteerd

 

Uit bovenstaande blijkt een duidelijk plaatje: de tarweboeren staan voor serieuze uitdagingen die het best kunnen worden aangepakt door middel van onderzoek in laboratoria en plantenrassen die zijn aangepast aan lokale uitdagingen.

 

Zonder onderzoek zullen de uitdagingen van plagen en plantenziekten ongecontroleerd blijven en zal het doel om de tarweproductie vóór 2030 te verdubbelen om een groeiende wereldbevolking te voeden, onvervuld blijven. In dit scenario is voor graan aandelen nog een belangrijke rol weggelegd. Wat zijn de belangrijkste uitdagingen waar de sector mee opgezadeld zit?

 

Fusarium-hoofdziekte

 

De schimmel Fusarium-hoofdziekte (FHB), of korst, is een schimmelziekte die kan voorkomen bij alle tarweklassen in de VS, maar wordt het meest gezien bij zomer- en wintertarwe, durum en gerst. FHB kan aanzienlijke opbrengstverliezen en kwaliteitsverminderingen veroorzaken.

 

Opbrengstverliezen in tarwe ontstaan door steriliteit van de bloemen; extra opbrengst- en kwaliteitsverlies kunnen optreden wanneer verschrompelde, lichte korrels worden geproduceerd als gevolg van infectie. Kwaliteitsverminderingen kunnen ook optreden als schimmeltoxines (mycotoxinen) worden geproduceerd in geïnfecteerd zaad.

 

De toxines zijn onaanvaardbaar voor bepaalde eindtoepassingen, dus graan dat toxine bevat, wordt op de markt gedegradeerd. Tarwetelers gebruiken veel hulpmiddelen om deze ziekte te beheersen als gevolg van het onaanvaardbare kwaliteitseffect en zijn voortdurend op zoek naar effectievere technologie om de ziekte te bestrijden. Succes in deze strijd kan de graan aandelen op de beurs een extra duwtje in de rug geven.

 

Roest

 

De tarweproductie en de voedselzekerheid in de wereld lopen gevaar als gevolg van verwoestende graanroestziekten, waaronder Ug99 tarwestengelroest. In tegenstelling tot andere ziekten die de opbrengst of kwaliteit kunnen verminderen, kan stengelroest de hele plant doden.

 

Er wordt onderzoek gedaan om de kwetsbaarheid van Amerikaanse tarwevariëteiten voor Ug99 te beoordelen en om resistente genen te identificeren voor het veredelen in nieuwe variëteiten. Verbeterde variëteit en ontwikkeling van kiemplasma is de enige manier om de effecten van Ug99 te voorkomen en te minimaliseren wanneer het in de VS aankomt.

 

Naast het risico van Ug99, omvatten de huidige uitdagingen bladroest en streeproest die bijna elk jaar ernstige verliezen in de Amerikaanse tarweproductie veroorzaken. Roestpathogenen evolueren snel en hebben veel belangrijke genen voor resistentie overwonnen. Beleggers in graan aandelen moeten ook hier rekening mee houden.

 

Ongedierte en insecten

 

Het verminderen van schade door insectenplagen vereist geïntegreerde benaderingen en gezamenlijk onderzoek dat specifiek is voor elke belangrijke productieregio. Samenwerking tussen USDA/Agricultural Research Service (ARS) en universiteiten voor grondtoelagen is cruciaal in deze strijd.

 

Russische tarweluis, Hessische vlieg en tarwestengelbladwesp zijn drie insecten die steeds virulenter worden en moeten worden aangepakt. Beleggers in graan aandelen hebben van deze beestjes ongetwijfeld nog nooit gehoord, maar toch spelen ze een belangrijke rol in het verhaal.

 

Genetische resistentie blijft de meest milieuvriendelijke en effectieve strategie om deze insectenplagen en andere op de lange termijn te bestrijden. Er zijn echter nieuwe genetische bronnen van resistentie en snellere, effectievere screeningsmethoden nodig om tot duurzame resistentie te komen.

 

Ook is een beter begrip nodig van de biotypes van insecten, hun evolutie en de mechanistische basis van insectenvirulentie en gastheerresistentie. Kortom, voor beleggers in graan aandelen is er nog heel wat werk aan de winkel. Maar hoe zit het eigenlijk met het beleggingspotentieel van die graan aandelen?

 

Hoe te investeren in graan en graan aandelen?

 

De toenemende wereldwijde vraag zorgt ervoor dat de graanprijzen stijgen en daar profiteren de beleggers van. Maïs, sojabonen en tarwe zijn populaire granen die door de wereldwijd stijgende vraag van aanzienlijke prijsstijgingen genieten. En dus kansen bieden voor de beleggers. Er zijn dus nog anderen manieren dan graan aandelen.

 

Beleggers kunnen blootstelling krijgen aan de graanmarkt door te handelen in graan aandelen, maar ook in futures, opties en exchange traded funds (ETF‘s) voor landbouwgrondstoffen op basis van individuele risicotolerantie en financiële draagkracht.

 

Investeer alleen in futures op de graanmarkt als u een hoge risicotolerantie heeft. Een futures-contract is een overeenkomst om de onderliggende grondstof op een bepaald moment tegen een vaste prijs te kopen of verkopen.

 

De contractspecificaties geven aan hoeveel van de grondstof wordt verhandeld, samen met de initiële en onderhoudsmarges die per contract vereist zijn. Een futurescontract voor sojabonen beheert bijvoorbeeld 5.000 bushels en heeft een initiële marge van $ 3.375 en een onderhoudsmarge van $ 2.500.

 

Graanfutures hebben een hoge hefboomwerking en één vinkje, dat is ¼ van een cent, is gelijk aan $ 12,50, wat een beweging van één cent een waarde van $ 50 geeft. Graanmarkten zijn zeer volatiel en beleggers in futures moeten hun transacties voortdurend in de gaten houden. Daarom kan het verstandig zijn om in de veel minder volatiele graan aandelen te beleggen.

 

Wilt u het voorzichtiger spelen, maar toch genieten van een hefboomeffect? Kijk dan naar een commodity futures-optie, die u het recht geeft maar niet de verplichting om een commodity futures-contract te kopen of verkopen tegen een vaste prijs voordat de optie afloopt.

 

Opties hebben een aanzienlijk lager risico dan grondstoffen futures, aangezien het totale bedrag dat u kunt verliezen de prijs is die u voor de optie hebt betaald, plus de commissie.

 

Als maïs bijvoorbeeld wordt verhandeld tegen $ 724,0 ($ 7,2400 per bushel), kunt u een call-optie kopen die in maart 2013 afloopt met een uitoefenprijs van $ 725,00 ($ 7,2500), genoteerd op $ 30 voor $ 1.500.

 

Maïs is geprijsd in centen, dus de $ 30 wordt gelezen als 30 cent vermenigvuldigd met 5.000 bushels. Als de prijs van maïs boven de uitoefenprijs van $ 7.250 komt voordat de optie afloopt, kunt u de transactie sluiten met winst. Als het op $ 7.250 blijft of daalt, verliest u uw investering.

 

Voorzichtige beleggers kopen landbouw-ETF’s, die minder risico met zich meebrengen voor de graanbelegger. De PowerShares DB Agriculture ETF volgt een landbouwindex die tarwe, maïs, sojabonen en suiker omvat. Teucrium Funds biedt de Teucrium Corn ETF en Teucrium Soybean ETF aan voor beleggers die puur willen spelen op de onderliggende grondstof.

 

Het potentiële verlies is beperkt tot de aankoopprijs van de ETF plus eventuele vergoedingen of commissie. Helaas zijn deze ETF’s alleen toegankelijk voor Amerikaanse en niet voor Europese beleggers. Bovendien zitten in een ETF zowel kaf als koren. Zo komen we automatisch toch weer bij graan aandelen terecht wanneer we het kaf van het koren willen scheiden.

 

Wat zijn onze favoriete graan aandelen?

 

Terwijl de aandelenmarkten daalden door het nieuws over toenemende Russische sancties en importverboden, staan de tarweaandelen al maandenlang in de belangstelling. Over het algemeen is de huidige focus op de graansector niet zo verwonderlijk. Rusland is tenslotte een van, zo niet de grootste exporteur van tarwe wereldwijd.

 

Volgens schattingen van Reuters zijn Rusland en Oekraïne samen goed voor maar liefst 29% van de wereldwijde tarwe-export. Met de oorlog tussen de twee naties is import van tarwe uit dit stuk van de wereld in wezen grotendeels van tafel.

 

Bij uitbreiding leidt dit tot toenemende druk op het bestaande tarweaanbod en de uitgaande tarweprijzen. In detail zou een combinatie van sancties tegen Rusland en een zeeblokkade van Oekraïense havens de oorzaak van dit alles zijn.

 

Over het algemeen zou dit ertoe leiden dat tarwe waarschijnlijk een ander hot item wordt, vergelijkbaar met olie, vanwege de huidige oorlog. Als zodanig kunnen op landbouw gerichte bedrijven zoals The Andersons (NASDAQ: ANDE) en John Deere (NYSE: DE) het vermelden waard zijn, zonder dat deze echt het etiket ‘graan aandelen’ verdienen.

 

Aan de ene kant rapporteerde Andersons in zijn laatste kwartaalupdate een voor record gecorrigeerd inkomen voor belastingen. Het bedrijf noemt een sterke uitvoering tijdens de oogst van de graangordel in 2021 naast groei in nieuwere markten voor schone energie voor het solide kwartaal.

 

Bovendien kondigde Andersons kort daarna ook een driemaandelijks contant dividend van $ 0,18 per aandeel aan. Dit zou het 102e opeenvolgende kwartaaldividend zijn sinds de notering aan de Nasdaq.

 

Al met al behoren tarwe en de bredere landbouwsector tot de meer defensieve spelen op de aandelenmarkt van vandaag. Zouden tarweaandelen, na de huidige marktvolatiliteit in overweging te hebben genomen, nu de beste keuze kunnen zijn? Welke graan aandelen komen in de brede zin van het woord dan in aanmerking?

 

Inhoudsopgave

Graan aandelen1.  MGP Ingredients Inc. (NASDAQ: MGPI)

MGP Ingredients is een toonaangevende producent en leverancier van premium gedistilleerde dranken en speciale tarwe-eiwitten en -zetmeel. De gedistilleerde dranken omvatten premium bourbon- en roggewhisky’s, gins en wodka’s. In geval van graan aandelen moet dus ook met de productie van alcoholische dranken rekening gehouden worden.

 

De eiwitten en zetmelen van het bedrijf worden op dezelfde manier gemaakt en bieden tal van functionele, nutritionele en sensorische voordelen voor een breed scala aan voedingsproducten. Alleen al het afgelopen jaar is het MGPI-aandeel behoorlijk gestegen.

 

“Onze recordprestaties over het boekjaar 2021 demonstreerden de kracht van ons bedrijfsmodel en de waarde die elk van onze segmenten voor ons wereldwijde klantenbestand biedt en werden versterkt door de synergetische effecten van de Luxco-acquisitie”, aldus David Colo, president en CEO van MGP Ingredients.

 

“De verkoop van nieuw distillaat en oude whisky kende opnieuw een solide jaar, wat zorgde voor een stijging van 28,4% in de verkoop van premium alcoholische dranken voor het jaar. De verkoop van speciale ingrediënten boekte vorig jaar een sterke groei met dubbele cijfers, resulterend in een stijging van de segmentomzet met 16,1% en vertegenwoordigt opnieuw een recordjaar voor ons Ingredient Solutions-segment.”

 

Het bedrijf blijft ook bouwen aan zijn gevestigde staat van dienst in het leveren van gedifferentieerde producten en diensten aan klanten in 2022. Alles bij elkaar genomen, is MGPI één van de graan aandelen die vaak aan de aandacht van de beleggers ontsnappen.

 

Graan aandelen2.  Archer-Daniels-Midland (ADM)

Dit bedrijf is een multinationale handelsonderneming in voedselverwerking en grondstoffen. Het bedrijf is een vooraanstaand wereldwijd voedingsbedrijf voor mens en dier en levert baanbrekende producten ter ondersteuning van een gezonder leven. Ook dit aandeel mag dus tot de graan aandelen gerekend worden.

 

ADM biedt een belegging in een ongeëvenaarde agrarische supply chain manager en verwerker. Het bedrijf biedt ook voedselzekerheid door lokale behoeften te verbinden met wereldwijde mogelijkheden.

 

In 2022 maakte het bedrijf de prijsstelling bekend van zijn eerste duurzame obligatie, die initiatieven voor de doelstellingen van het bedrijf in de hele omgeving zal ondersteunen mentale, sociale en governance (ESG) spectrum.

 

In wezen stemde het bedrijf ermee in om $ 750 miljoen uit te geven in een totale hoofdsom van 2,90% obligaties met vervaldatum in 2032. Het bedrijf is van plan de netto-opbrengst van het aanbod te gebruiken om projecten te financieren en/of te herfinancieren die voldoen aan bepaalde criteria die zijn uiteengezet in het kader voor duurzame financiering.

 

Dit komt nadat ADM het kader in februari 2022 heeft aangenomen. In aanmerking komende projecten zullen onder meer groene projecten omvatten die verband houden met duurzame aquacultuur en hernieuwbare energie. Ook bij graan aandelen is duurzaamheid een sleutelbegrip geworden.

 

Op 8 februari 2022 publiceerde het bedrijf ook zijn alternatieve eiwitvooruitzichten voor 2022. De vooruitzichten bieden een diepere duik in een van de zeven belangrijkste consumententrends die het bedrijf voor 2022 heeft geïdentificeerd.

 

Op basis van de bevindingen van het bedrijf onthult het wat de toekomst biedt voor eiwitalternatieven, die naar verwachting zullen stijgen tot maar liefst $ 125 miljard in 2030. Dit omvat de volgende generatie plantaardige, volledige spieroplossingen. Met dat alles in gedachten, is ADM in de sector graan aandelen een aandeel om volgen.

 

Graan aandelen3.  Bunge Ltd. (BG)

Een andere naam die in het universum van de graan aandelen mag worden overwogen, is Bunge. Hoewel het geen directe tarweproducent is, werkt het bedrijf nauw samen met boeren om granen tot consumentenproducten te verwerken.

 

Door zijn enorme agribusiness- en voedselportfolio behoort Bunge wereldwijd tot de leidende namen op het gebied van oliehoudende zaden en speciale plantaardige oliën en vetten. Voor een gevoel van schaal opereert het bedrijf via een netwerk van ongeveer 300 faciliteiten in meer dan 40 landen over de hele wereld. Met de prominente rol van Bunge in de bredere voedselverwerkende industrie, zouden beleggers nu BG-aandelen kunnen overwegen.

 

Als er iets is, kijkt Bunge zeker niet werkloos toe. Om te beginnen kondigde het bedrijf in de lente van 2022 een driemaandelijks contant dividend van $ 0,525 per aandeel aan. Dit volgt op de laatste financiële kwartaalupdate. Daarin boekte Bunge een solide stijging van 17,1% in de gecorrigeerde kwartaalwinst, waarmee het bedrijf de schattingen van Wall Street overtrof.

 

Volgens het bedrijf is het huidige momentum te danken aan de sterke vraag naar verwerkte meel en olie op de consumentenmarkten. In sommige gevallen doen graan aandelen vreemde zaken of wordt met vreemde partners in zee gegaan.

 

Bunge werkt nu ook samen met oliegigant Chevron (NYSE: XOM) via een joint venture (JV). Via deze joint venture wil het duo hernieuwbare grondstoffen creëren via Bunge’s ervaring met de verwerking van oliezaden en het boerennetwerk.

 

Als je dit combineert met de expertise van Chevron op het gebied van brandstofproductie, zouden we hier naar een krachtig duo kunnen kijken. Met Bunge schijnbaar in een hogere versnelling over de hele linie, zou het aandeel BG een koopje voor de toekomst kunnen zijn.

Graan aandelen4.  Bayer Aktiengesellschaft (BAYRY)

Bayer Aktiengesellschaft is een Duits multinationaal biowetenschappelijk en farmaceutisch bedrijf, met een productportfolio dat pesticiden, zaden en oplossingen voor plantenbiotechnologie omvat. Hoort dit bedrijf thuis onder de noemer graan aandelen?

 

Bayer Aktiengesellschaft (OTC:BAYRY) nam in juni 2018 het Amerikaanse zadenbedrijf Monsanto over voor $66 miljard, wat een van de grootste Duitse overnames aller tijden is. De fusie uit de hel, zo werd dit ook wel genoemd.

 

Monsanto opereert als een dochteronderneming van Bayer en is een leverancier van tarwe, herbiciden en genetisch gemanipuleerde gewassen.

 

Graan aandelen5.  Cresud Sociedad Anónima, Comercial, Inmobiliaria, Financiera y Agropecuaria (NASDAQ:CRESY)

Dit bedrijf werd opgericht in 1936 en heeft haar hoofdkantoor in Buenos Aires, Argentinië. Cresud Sociedad Anónima, Comercial, Inmobiliaria, Financiera y Agropecuaria, afgekort Cresud SA, produceert landbouwgrondstoffen voor klanten in Brazilië en andere Latijns-Amerikaanse landen en verkoopt tarwe, maïs, sojabonen, katoen, zonnebloem en suikerriet.

 

In de publicatie van de Q4-resultaten op 14 februari 2022 kondigde Cresud SA een 1H GAAP EPS van ARS30,51 aan. De omzet over de periode kwam uit op ARS 25,04 miljard, een stijging van 39,3% op jaarbasis. Bij de graan aandelen is dit waarschijnlijk een minder voor de hand liggende keuze.

 

Graan aandelen6.  Arcadia Biosciences, Inc. (NASDAQ:RKDA)

Arcadia houdt zich bezig met landbouweconomie en heeft als doel de productiviteit van gewassen te verhogen, waarbij de nadruk vooral ligt op hennep, tarwe en soja. Het hoort dus in ieder geval thuis in het rijtje van de graan aandelen.

 

Het agrarische biotechnologiebedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Davis, Californië. Te midden van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne en de daaruit voortvloeiende toename van de vraag naar grondstoffen, zijn de aandelen van Arcadia Biosciences, Inc. iets gestegen, maar of het ooit wat wordt? We gaan het zien.

 

Graan aandelen7.  Seaboard Corporation (NYSE:SEB)

Dit bedrijf is een in Kansas gevestigd agribusiness- en transportconglomeraat. Het Commodity Trading and Milling-segment bij Seaboard Corporation verkoopt tarwe, maïs, sojameel en andere grondstoffen aan klanten in Afrika, Zuid-Amerika en het Caribisch gebied. Het aandeel van dit bedrijf hoort thuis in het rijtje van de graan aandelen.

 

Op 16 februari 2022 kondigde Seaboard Corporation (NYSE:SEB) een kwartaaldividend van $ 2,25 per aandeel aan. Het dividend werd op 7 maart uitgekeerd aan de aandeelhouders geregistreerd op 25 februari. Het bedrijf boekte over het vierde kwartaal van 2022 een netto-omzet van $ 2,46 miljard, een stijging ten opzichte van $ 1,99 miljard in hetzelfde kwartaal vorig jaar. De winst per aandeel van het bedrijf over de periode bedroeg $ 103,27.

 

Graan aandelen8.  The Andersons, Inc. (NASDAQ:ANDE)

 

Dit is een in Ohio gevestigd landbouwbedrijf dat handelt in zaadproducten en voedingsstoffen voor planten. Een opmerkelijk product van The Andersons is Bio Pass, een microbieel pakket dat een mix van bacteriën biedt die met vloeibare meststoffen werken om de bodemvoedingsstoffen te verbeteren en gezondere gewassen van maïs en tarwe te verbouwen.

 

Het is dus een ietwat bijzonder bedrijf dat niettemin zijn plaatsje verdient in het rijtje van de graan aandelen. The Andersons, Inc. publiceerde op 15 februari 2022 haar resultaten over het vierde kwartaal, met een winst per aandeel van $ 1,14, waarmee de schattingen met $ 0,47 werden overschreden.

 

De omzet van het bedrijf voor de periode bedroeg $ 3,78 miljard, een stijging van $ 732,68 miljoen boven de marktconsensus. Het bedrijf kondigde aan dat zowel de kunstmestprijzen als het landbouwinkomen hoog waren en The Andersons, Inc. verwacht aanhoudend sterke prestaties in 2022.

 

 

Graan aandelen9.  Teucrium Wheat (NYSE:WEAT)

Dit is een op de beurs verhandeld fonds dat blootstelling aan tarwefutures mogelijk maakt, met een netto vermogen van meer dan $ 387 miljoen op 20 maart 2022. Aangezien tarweprijzen niet gecorreleerd zijn met Amerikaanse aandelen, is Teucrium Wheat een interessante optie voor portefeuillediversificatie in een hete grondstoffenmarkt.

 

Graan aandelen10.      John Deere (NYSE: DE)

John Deere blijft zijn toonaangevende agrarische technologieactiviteiten uitbreiden. Onlangs verwierf het bedrijf de volledige eigendom van drie joint venture-fabrieken van eerdere samenwerkingen met Hitachi. In de bredere zin van het woord kunnen beide aandelen ook tot de graan aandelen gerekend worden.

 

Niet alle aandelen zullen in koers stijgen (of dalen). Gebruik een bewezen succesvolle methode om te proberen het kaf van het koren te scheiden. Bijvoorbeeld de Trading Navigator Methode waarmee gebruik wordt gemaakt van het momentum effect, waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat je daarmee de markt kan verslaan. Zie voor meer informatie https://slim.beleggen.com/tradingnavigator of de online training https://beleggen.com/training

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.