Beleggen in lithium: de beste lithium aandelen voor 2023

Lithium aandelen

Een groot deel van de vraag naar lithium wordt gedreven door het gebruik ervan in batterijen. Deze batterijen worden bijvoorbeeld gebruikt in elektrische apparaten, waaronder elektrische voertuigen. Het wijdverbreide gebruik van lithium is niets nieuws. De vraag ernaar groeit echter snel, waardoor de schijnwerpers recent op het metaal stonden. Daarom is het ook voor beleggers in lithium aandelen interessant om deze sector in de gaten te houden.

Lithium is geen edelmetaal. Toch hebben bedrijven in de sector de productie snel opgebouwd. Dit omdat het een cruciaal element is geworden in verschillende snelgroeiende markten.

De vraag naar lithium zal naar verwachting blijven toenemen. Deze vraag wordt aangedreven door het gebruik voor batterijen van hoge kwaliteit in de productie van elektrische voertuigen en de telecommunicatie-industrie.

Lithium-ionbatterijen zijn een favoriete batterijtechnologie om niet alleen EV’s van stroom te voorzien, maar ook consumentenelektronica. Denk bijvoorbeeld aan mobiele telefoons, tablets en laptops. Dit vanwege hun hoge efficiëntie en energiedichtheid. Reden genoeg dus om een lijst te geven van de 11 meest interessante lithium aandelen op dit moment.

Inhoudsopgave

Wat moeten we weten over lithium?

De vraag naar lithium wordt gedreven door de snelle opkomst van elektrische voertuigen. Lithium wordt, net als andere metalen, uit de aardkorst gewonnen. De unieke fysieke eigenschappen maken het zeer licht, waardoor het product voor vele doeleinden kan worden gebruikt.

Een grote hoeveelheid lithium wordt gebruik in batterijen voor elektrische apparaten. Maar de populariteit van lithium is vooral toe te schrijven aan de toegenomen vraag in de elektrische auto-industrie.

Als gevolg hiervan zal de lithiummarkt naar verwachting in 2027 circa $ 129 miljard bedragen. Een jaarlijks groeipercentage van 8,1% van 2021 tot 2027, volgens een persbericht van het onderzoeksbureau Valuates Reports.

Lithium werd een aantrekkelijke hulpbron toen de kosten van lithium-ionbatterijen daalden en de technologie verder evolueerde. De prijs van lithium is de laatste tijd echter vooral gestegen als gevolg van verstoringen van de toeleveringsketen door de pandemie en door de toenemende vraag naar het metaal.

De toonaangevende EV-maker, Tesla Motors Inc. (ticker: TSLA), heeft zijn aanvoer van lithium opgevoerd. In november 2021 tekende Tesla een contract met Ganfeng Lithium Co. Ltd., ‘s werelds grootste producent van lithium van batterijkwaliteit.

Eerder in 2021 vroeg Tesla een patent aan ter ondersteuning van de belofte van CEO Elon Musk om zijn eigen lithium te delven als een manier om de productiekosten van de lithium-ionbatterijen die in zijn elektrische voertuigen worden gebruikt te verlagen, waardoor de totale kosten van de auto omlaag gaan.

De vraag naar lithium is ook afkomstig uit China, aangezien overheidsvoorschriften en initiatieven om de vervuiling te verminderen het gebruik van milieuvriendelijke praktijken zoals het rijden met elektrische of hybride auto’s hebben aangemoedigd.

De groei van de vraag naar lithium, met name gedreven door de rol in elektrische voertuigen, zal naar verwachting leiden tot nieuwe lithiumwinning en productie in meer landen.

Manieren om in lithium te investeren

Beleggers kunnen niet rechtstreeks in lithium beleggen, aangezien het niet op een beurs wordt verhandeld en er geen termijnmarkt is met toegang voor individuele beleggers.

Langetermijnbeleggers kunnen rechtstreeks en via op de beurs verhandelde aandelen van lithiumproducenten profiteren van prijsstijgingen bij het metaal.

Aandelen hebben een meer geconcentreerd risico, terwijl ETF‘s een brede blootstelling en diversificatie bieden. Dit wil zeggen dat als u zich niet op uw gemak voelt bij het volgen van individuele lithiumaandelen, u misschien een op lithium gerichte ETF kunt overwegen.

Maar voor beleggers met een bewezen succesvolle strategie, zoals de Trading Navigator methode (zie http://beleggen.com/training), om sterke lithiumbedrijven te selecteren, kan het aanhouden van lithiumaandelen uw portefeuille goed van pas komen.

Robert Uek, co-CEO en portfoliomanager bij Essex Investment Management Co. in Boston, somt drie manieren op om in lithium te beleggen:

 • gerichte ETF’s;
 • gevestigde lithiumproducenten met grote, goedkope activiteiten;
 • en startende bedrijven die een goedkope lithiumbron hebben geïdentificeerd.

Uek legt uit dat startups in deze ruimte misschien een beetje riskant zijn, maar aanzienlijke opwaartse kansen hebben als ze hun businessplan kunnen realiseren. Uek voegt toe:

“Een paar van de meer speculatieve startups hebben misschien het voordeel dat ze zich richten op het ontwikkelen van in de VS gevestigde middelen en productiefaciliteiten die voldoen aan de wens van zowel de Amerikaanse regering als de Amerikaanse auto-industrie als een middel om China’s dominantie van de lithiumverwerkende industrie te doorbreken.”

Gebrek aan transparantie over lithiumprijzen

Omdat lithium niet openbaar wordt verhandeld en aangezien er slechts een handvol lithiumproducenten is, kan het moeilijk zijn om de werkelijke marktwaarde ervan te begrijpen. Dit kan een bijkomende uitdaging zijn voor beleggers die op zoek zijn naar een beleggingsstrategie met deze grondstof.

Beleggers willen misschien diversifiëren met het metaal, maar hoe zouden ze zich indekken tegen eventuele risico’s?

“Lithium maakt zeker een onmiskenbaar deel uit van de huidige wereldeconomie”, zegt Rich Messina, algemeen directeur en hoofd pensioen bij JPMorgan Chase & Co. (JPM). Hoewel beleggen in lithium een strategie kan zijn om een portefeuille te diversifiëren, is het metaal onderhevig aan volatiliteit van het aanbod en een relatief klein gebied van investeringskeuzes, zegt hij.

De problemen rond de prijsstelling wekken bij sommige beleggers de bezorgdheid op over de transparantie rond de reële marktwaarde van de grondstof. Een aanwijzing is echter dat de productie beperkt lijkt te zijn.

De productie van lithium

De enige productie van lithium in de VS komt van een “zoutoperatie” in Nevada, waar twee bedrijven lithiumverbindingen in de VS produceren uit een verscheidenheid aan binnenlands of geïmporteerd lithium.

Lithium is voornamelijk afkomstig uit spodumeenmijnen of wordt gewonnen uit pekelafzettingen. Als een van ‘s werelds grootste producenten van lithium bevat Australië de meeste spodumeenmijnen.

De pekelproductie is voornamelijk geconcentreerd in Zuid-Amerika. De twee belangrijkste soorten lithium die door bedrijven worden geproduceerd, zijn lithiumcarbonaat en lithiumhydroxide.

Naarmate de verwachtingen toenemen, concentreren ontwikkelaars zich op het maken van lichtere en snellere producten en maken ze zich steeds meer zorgen over de soorten lithium die bij de productie van hun producten worden gebruikt en dan meer bepaald over de kwaliteit van het gebruikte lithium.

Waar hernieuwbare technologie snel groeit en grote bedrijven zoals Tesla vertrouwen op lithium als een belangrijk ingrediënt van hun producten, is de vraag naar lithium enorm toegenomen.

Waar sommige handelaren zich zorgen maken over mogelijke volatiliteit op de markt, zien andere handelaren lithium als een geweldige kans om potentiële winsten te realiseren op een markt die een snelle stijging van de vraag heeft gezien.

Traditioneel, zegt Uek, zijn de aard van de eindmarkten, de soorten klanten en de structuur van de contracten niet erg transparant geweest voor de prijsstelling.

“Er is een aantal onafhankelijke onderzoeksorganisaties en andere entiteiten die dit probleem proberen op te lossen, en we denken dat naarmate de markt groeit, er op dit gebied aanzienlijke verbeteringen zullen komen”, legt Uek uit.

Investeren in lithium kan koopkansen bieden zolang de investering past in uw beleggingsstrategie en uw risicotolerantie niet verstoort.

Interessante lithium aandelen

Onder de verschillende industriële toepassingen is lithium een integraal onderdeel van de productie van oplaadbare batterijen. Deze batterijen worden gebruikt om draagbare apparaten, zoals smartphones en tablets, van stroom te voorzien en zo te voorzien in de toenemende vraag naar ‘energy on the go’-producten.

Lithium wordt ook gebruikt bij de ontwikkeling van batterijen voor EV-aandelen, zoals auto’s en scooters, waarvan de productieniveaus sinds het begin van de pandemie enorm zijn gestegen.

Er zijn veel andere toepassingen voor lithium, zoals het aanmaken van keramiek en glas. Investeren in lithium wordt steeds populairder, op de eerste plaats via aandelen.

Lithium aandelen zijn de aandelen van bedrijven die zich bezighouden met de winning of verwerking van lithium. In tegenstelling tot andere edele metalen zoals goud en palladium, kunnen de beleggers niet in lithium als grondstof investeren.

In plaats daarvan kunnen ze blootstelling krijgen aan deze grondstof via beursgenoteerde lithium bedrijven. Dit is vergelijkbaar met fysiek uranium en uranium aandelen. Uranium kan je ook niet zomaar kopen. Wie er in wil beleggen moet uitkijken naar aandelen van uraniumbedrijven. Welke lithium aandelen bieden kansen? We geven een lijstje van 11 lithium aandelen:

 1. Albemarle Corp. (ALB)
 2. Livent Corp. (LTHM)
 3. Sociedad Química y Minera de Chile (SQM)
 4. Tianqi Lithium Corporation (Shenzen: 002466.SZ)
 5. Global X Lithium & Battery Tech ETF (LIT)
 6. Orocobre (ORE) behoort tot de Australische lithium aandelen
 7. Galaxy Resources Limited (GXY)
 8. Lithium Americas (LAC)
 9. Standard Lithium (SLI)
 10. Ioneer (INR.AX)
 11. Piedmont Lithium (PLL)

1. Albemarle Corp. (ALB)

Albemarle Corporation ontwikkelt, produceert en verkoopt speciaal ontworpen chemicaliën over de hele wereld. Het bedrijf opereert via drie divisies: lithium, broom en katalysatoren.

 

Albemarle beleggen in lithium aandelen.png

 

De Lithium divisie biedt lithiumverbindingen, waaronder lithiumcarbonaat, lithiumhydroxide, lithiumchloride en lithiumspecialiteiten en reagentia, zoals butyllithium en lithiumaluminiumhydride. Deze zijn voor gebruik in lithiumbatterijen voor consumentenelektronica en elektrische voertuigen, hoogwaardige vetten, thermoplastische elastomeren voor autobanden, rubberen zolen, plastic flessen, katalysatoren voor chemische reacties, organische syntheseprocessen op het gebied van steroïde chemie en vitamines, life sciences, farmaceutische industrie en andere markten.

De belangrijkste afzetmarkten voor het bedrijf zijn sectoren als energieopslag, aardolieraffinage en consumentenelektronica. Maar ook bouw, auto’s, smeermiddelen, farmaceutische producten en gewasbescherming.

Albemarle Corporation werd opgericht in 1887 en heeft haar hoofdkantoor in Charlotte, North Carolina. Het bedrijf wordt volgens een aanvraag van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission bestempeld als een “preferred global lithium partner”. Dit vanwege zijn schaalbaarheid, geografische toegang tot de wereldwijde lithiummarkt en zijn goedkope bedrijfsmiddelen.

Albemarle heeft een actieve expansie-/acquisitiestrategie gevolgd. Hierdoor heeft het bedrijf voorlopig geen geld meer in kas. Het is wel in een positie om de productie uit te breiden om aan de verwachte toegenomen vraag in de komende jaren te voldoen.

Beleggers moeten niet vergeten dat, volgens experts uit de industrie, de lithiumproductie tot twee jaar kan duren om op gang te komen. Albemarle lijkt zich daar nu op voor te bereiden. Dit in plaats van geduldig te wachten tot wanneer er nieuwe bestellingen binnenkomen.

In januari 2022 tekende Albemarle een ontwikkelingsovereenkomst met 6K. Dit is een leider in microgolfplasmatechnologie. De overeenkomst was voor de exploratie van nieuwe materialen voor lithiumbatterijen en een mogelijk ontwrichtend nieuw productieproces.

En in februari 2022 tekende Albemarle een niet-bindende overeenkomst met Mineral Resources Limited. Deze overeenkomst ging over de mogelijke uitbreiding van de MARBL Lithium Joint Venture.

2. Livent Corp. (LTHM)

Livent Corp is één van de bekendste bedrijven in lithiumtechnologie met een notering op de NYSE. Het bedrijf produceert hoogwaardige lithiumverbindingen die voornamelijk worden gebruikt in op lithium gebaseerde batterijen, speciale polymeren en chemische synthesetoepassingen.

Livent Corp biedt lithiumverbindingen aan voor gebruik in toepassingen met specifieke prestatie-eisen, waaronder lithiumhydroxide van batterijkwaliteit voor gebruik in hoogwaardige lithium-ionbatterijen; en butyllithium, dat wordt gebruikt bij de productie van polymeren en farmaceutische producten, evenals een reeks speciale lithiumverbindingen, waaronder lithiummetaal met een hoge zuiverheid, dat wordt gebruikt bij de productie van lichtgewicht materialen voor ruimtevaarttoepassingen en batterijen.

In 2018 werd het bedrijf opgericht en het hoofdkantoor is in Philadelphia, Pennsylvania. Livent bedient een verscheidenheid aan markten, waaronder de lucht- en ruimtevaart, de farmaceutische industrie en de industrie met zijn hoogwaardige lithiumproducten en -oplossingen.

Het bedrijf lanceerde in november 2021 een gepatenteerd lithiummetaalproduct genaamd LIOVIX dat de prestaties van lithium-ionbatterijen kan verbeteren. Dit terwijl de productiekosten worden verlaagd en de ecologische duurzaamheid behouden blijft.

De ontwikkeling van nieuwe technologieën op dit gebied laat zien dat er meer innovatie te vinden is op het gebied van batterijtechnologie en Livent is een wereldleider op dit gebied.

Livent Corp zal de komende kwartalen naar verwachting profiteren van een sterke vraag en hoge lithiumprijzen, geholpen door gunstige marktomstandigheden. Hogere prijzen zullen naar verwachting de omzet en marges stimuleren.

LTHM blijft ook op schema met zijn capaciteitsuitbreidingen op korte termijn, met de toevoeging van 5.000 ton hydroxide in Bessemer City en de initiële lithiumcarbonaatuitbreiding van 10.000 ton in Argentinië.

3. Sociedad Química y Minera de Chile (SQM)

Sociedad Química y Minera de Chile is gevestigd in Chili, waar enkele van ‘s werelds grootste lithiumreserves te vinden zijn. SQM wint al meer dan twee decennia lithium en verbetert het productieproces voortdurend.

De volledige naam van het bedrijf luidt Sociedad Química y Minera de Chile S.A.. Het bedrijf produceert en distribueert gespecialiseerde voedingsstoffen voor planten, jodium en zijn derivaten, lithium en zijn derivaten, kaliumchloride en sulfaat, industriële chemicaliën en andere producten en diensten over de hele wereld.

Het bedrijf biedt verder zijn klanten speciale voedingsstoffen voor planten aan. Denk aan kaliumnitraat, natriumnitraat, natriumkaliumnitraat en speciale mengsels.Maar ook andere speciale meststoffen voor gewassen, zoals groenten, fruit en industriële gewassen.

Sociedad Química y Minera levert ook jodium en zijn derivaten voor gebruik in medische, farmaceutische, landbouw- en industriële toepassingen. Denk aan röntgencontrastmedia, polariserende films voor LCD en LED, antiseptica, biociden en desinfectiemiddelen, farmaceutische synthese, elektronica, pigmenten en kleurstofcomponenten.

Daarnaast biedt Sociedad Química y Minera de Chile lithiumcarbonaten voor verschillende toepassingen. Denk aan elektrochemische materialen voor batterijen, fritten voor de keramiek- en emailindustrie, hittebestendig glas, airconditioningchemicaliën, continugietpoeder voor staalextrusie, primair aluminiumsmeltproces, farmaceutische producten en lithiumderivaten.

Verder levert SQM lithiumhydroxide voor de smeervettenindustrie, evenals kathoden voor batterijen. Bovendien biedt SQM kaliumchloride en kaliumsulfaat voor verschillende gewassen, waaronder maïs, rijst, suiker, sojabonen en tarwe; industriële chemicaliën, waaronder natriumnitraat, kaliumnitraat, kaliumchloride en zonnezouten; en andere meststoffen en mengsels. Sociedad Química y Minera werd opgericht in 1968 en heeft zijn hoofdkantoor in Santiago, Chili.

4. Tianqi Lithium Corporation (Shenzen: 002466.SZ)

Tianqi Lithium Corporation, een bedrijf actief in de sector van nieuwe energiematerialen, houdt zich bezig met investeringen in lithiumbronnen, de extractie van lithiumconcentraten en de productie van geavanceerde speciale lithiumverbindingen in Australië, Chili en China.

De producten omvatten lithiumcarbonaat en lithiumhydroxide-monohydraat van industriële kwaliteit, watervrij lithiumchloride en lithiummetaal. Het bedrijf werd opgericht in 1995 en heeft zijn hoofdkantoor in Chengdu, de Volksrepubliek China.

Tianqi Lithium Corp. is de grootste en goedkoopste producent van lithiummaterialen, waardoor het bedrijf extra aandacht verdient.

De binnenlandse Chinese productie aan lithium wordt door sommige bedrijven in de sector beschouwd als ofwel van mindere kwaliteit, ofwel als te ver verwijderd van productielocaties downstream, aldus Michael Underhill, chief investment officer bij Capital Innovations in Pewaukee, Wisconsin. Om dit tegen te gaan, verwierf Tianqi in december 2018 25% van SQM in een investering van $ 4,1 miljard.

5. Global X Lithium & Battery Tech ETF (LIT)

De Global X Lithium & Battery Tech ETF (LIT) biedt de kans om te beleggen in een portefeuille van meer dan 40 aandelen actief in de sector lithium. De meeste opgenomen aandelen komen uit China.

Albemarle is een van de topposities van het fonds, naast andere bedrijven die zich bezighouden met lithiummijnbouw en batterijproductie. Deze ETF kan een geschikt activum zijn voor beleggers om een brede blootstelling aan de lithiummarkt te verkrijgen. Spijtig genoeg is de tracker niet verkrijgbaar voor Europese beleggers.

6. Orocobre (ORE)

Orocobre Limited is een Australisch bedrijf dat minerale voorraden exploiteert en verkoopt. Het in Brisbane gevestigde bedrijf richt zich op lithium- en andere minerale mijnbouwactiviteiten in Argentinië.

Orocobre werkt samen met Toyota Tsusho en ze willen hun vlaggenschipproject in Argentinië, de Olaroz Lithium Facility, op volle toeren doen draaien.

De capaciteit van deze faciliteit is toegenomen tot ruim 17.000 ton lithiumcarbonaat per jaar. De twee bedrijven zijn ook van plan een fabriek te bouwen in Naraha, Japan, om hun productie van lithiumhydroxide uit te breiden.

7. Galaxy Resources Limited (GXY)

Het Australische mijnbouwbedrijf Galaxy Resources Limited heeft lithiummijnbouwactiviteiten in Australië, Argentinië en Canada. Het bedrijf houdt zich bezig met de exploratie en verwerking van mineralen.

De belangrijkste activiteiten richten zich op de productie van lithiumcarbonaat. Het Australische segment van Galaxy Resources exploiteert de spodumeenmijn van Mount Cattlin in West-Australië en fuseerde in 2016 met zijn partner General Mining Corporation.

Het Argentijnse segment exploiteert het Sal de Vida-lithiumpekelproject, dat zich bevindt in een gebied dat meer dan 60% van de wereldwijde lithiumvoorziening produceert.

8. Lithium Americas (LAC)

Lithium Americas Corp. is een grondstoffenbedrijf in de Verenigde Staten. Het bedrijf onderzoekt lithiumafzettingen. Lithium Americas bezit belangen in het Cauchari-Olaroz-project in de provincie Jujuy in Argentinië en Thacker Pass-project in het noordwesten van Nevada.

Het bedrijf was voorheen bekend als Western Lithium USA Corporation en veranderde zijn naam in Lithium Americas in maart 2016. LAC werd opgericht in 2007 en heeft zijn hoofdkantoor in Vancouver, Canada.

Lithium Americas kondigde niet zo lang geleden aan dat de Nevada Division of Environmental Protection (“NDEP”) de laatste belangrijke vergunningen op staatsniveau heeft afgegeven voor het Thacker Pass-lithiumproject in Humboldt County, Nevada.

De drie goedgekeurde vergunningen omvatten de vergunning in verband met de waterverontreiniging, de mijnontginningsvergunning en de klasse II luchtkwaliteitsexploitatievergunning.

“Met de laatste belangrijke milieuvergunningen van de staat in de hand, kan Lithium Americas beginnen met het bevorderen van de Thacker Pass richting de bouw”, aldus Jonathan Evans, President en CEO.

“Thacker Pass biedt de mogelijkheid om een in de VS gevestigde batterijtoeleveringsketen mogelijk te maken voor de groeiende markt voor elektrische voertuigen. Onze toewijding om Thacker Pass op de meest milieuvriendelijke manier te ontwikkelen, blijkt uit meer dan een decennium van het uitvoeren van de nodige planning, ontwerp en betrokkenheid.”

9. Standard Lithium (SLI)

Standard Lithium heeft een overeenkomst bereikt op 23 februari 2022 met zijn strategische partner Lanxess. De overeenkomst gaat over het plan voor de ontwikkeling van het eerste commerciële lithiumproject in Arkansas. Dit project zal worden gebouwd in een operationele Lanxess-faciliteit in El Dorado. De overeenkomst stroomlijnt en versnelt dit project.

Volgens de overeenkomst zal Standard Lithium de controle hebben over alle ontwikkelingen bij het project in de aanloop naar en met de voltooiing van het Front End Engineering Design (“FEED”)-onderzoek.

Standard Lithium heeft minimaal een meerderheidsbelang van 51% in het project en kan tot 100% van de aandelen behouden. Het bedrijf behoudt ook 100% eigendom van zijn South West Arkansas Project. En bovendien al zijn eigen extractietechnologieën, relevante intellectuele eigendom en knowhow.

Robert Mintak, CEO van Standard Lithium: “Deze overeenkomst bouwt voort op de succesvolle werkrelatie die tussen de bedrijven is ontstaan. Door deze overeenkomst aan te gaan, neemt Standard Lithium het eigendom over van het project en de ontwikkelingstijdlijnen met een duidelijk pad naar het leveren van de eerste nieuwe commerciële lithiumproductie in de VS in meer dan 50 jaar.”

“We zijn al begonnen met het proces van het betrekken en integreren van de strategische teamleden om dit project tot een succes te maken. Met de recente investering van onze grootste aandeelhouder, Koch Strategic Platforms, zijn we volledig gefinancierd om alle geplande projectmijlpalen te voltooien die leiden tot een definitieve haalbaarheidsstudie, die naar verwachting in het vierde kwartaal van 2022 zal worden afgerond”.

10. Ioneer (INR.AX)

Ioneer Ltd onderzoekt en ontwikkelt minerale voorraden in Noord-Amerika. Het bezit een belang van 100% in het Rhyolite Ridge-lithiumboriumproject in Nevada, de Verenigde Staten.

Het bedrijf was voorheen bekend als Global Geoscience Limited en veranderde zijn naam in ioneer Ltd in november 2018. Ioneer Ltd werd opgericht in 2001 en is gevestigd in North Sydney, Australië.

 

Ioneer beleggen in lithium aandelen.png

Omdat ioneer momenteel geen inkomsten genereert, beschouwen we het als een bedrijf in een vroeg stadium dat op andere maatstaven beoordeeld moet worden.

Desalniettemin kunnen de beleggers het cashburn-traject van het bedrijf nog steeds onderzoeken als onderdeel van de beoordeling van het aandeel. Hoewel het nauwelijks een beeld schetst van ophanden zijnde groei, suggereert het feit dat het zijn cashburn het afgelopen jaar met 42% heeft verminderd toch enige voorzichtigheid.

Het is echter duidelijk dat de cruciale factor is of het bedrijf de omzet in de toekomst kan laten groeien.

Hoewel ioneer een solide vermindering van zijn cash-burn laat zien, is het toch de moeite waard om te kijken hoe gemakkelijk het meer geld kan ophalen, zelfs was het alleen maar om een snellere groei te stimuleren.

Bedrijven kunnen kapitaal aantrekken door middel van vreemd vermogen of eigen vermogen. Een van de belangrijkste voordelen van beursgenoteerde bedrijven is dat ze aandelen kunnen uitgeven om geld op te halen en groei te financieren.

Door de jaarlijkse cash burn van een bedrijf te vergelijken met de totale marktkapitalisatie, kunnen we ruwweg inschatten hoeveel aandelen het zou moeten uitgeven om het bedrijf nog een jaar te runnen (bij dezelfde burn rate).

Aangezien ioneer een marktkapitalisatie heeft van AU$1.4b, komt de AU$30m in cash burn van ioneer overeen met ongeveer 2,1% van zijn marktwaarde. Dat betekent dat het gemakkelijk een pakket aandelen extra zou kunnen uitgeven om meer groei te financieren.

11. Piedmont Lithium (PLL)

Piedmont Lithium Inc., een bedrijf in de exploratiefase, houdt zich bezig met de exploratie en ontwikkeling van grondstoffenprojecten in de Verenigde Staten. In Belmont, North Carolina is het hoofdkantoor gevestigd.

Het bedrijf heeft voornamelijk een belang van 100% in het Carolina Lithium Project, dat een gebied van ongeveer 3.116 acres omvat. Piedmont is ook eigenaar van een project van 61 hectare in Kings Mountain, North Carolina. Het bedrijf werkt ook aan een enorme mijn voor in Gaston County. Dit kan echter nog even duren vanwege een aantal kritieke staats- en lokale goedkeuringen.

Er zijn nog geen inkomsten gegenereerd, maar de laatste tijd trekt het massale aandacht van de beleggers in lithium aandelen vanwege veelbelovende vooruitzichten.

Piedmont wil zich in de toekomst focussen op drie strategische locaties, meer bepaald North Carolina, Quebec en Ghana. Piedmont heeft ook een belang van 25% in de Abitibi lithium hub en een belang van 16,52% in Sayona Mining.

PLL kan een belang van 50% verwerven in de Ghanese lithiumportefeuille van Atlantic Lithium en bezit 9,9% van Atlantic Lithium.

Atlantic Lithium zal waarschijnlijk extra hoogwaardige SC6 leveren om de Noord-Amerikaanse productie van lithiumhydroxide te ondersteunen. Een duurzaam bedrijfsmodel en solide groeipijplijn met aantrekkelijke economie voorspellen veel goeds voor de vooruitzichten van PLL.

Piedmont bezit geldmiddelen en kasequivalenten ter waarde van $ 81 miljoen, wat een sterke cashratio van meer dan 10 vertegenwoordigt.

Ultieme Beleggersgids

Meer lezen? Wij hebben een handleiding geschreven die u kunt vinden in ons gratis e-book: Ultieme Beleggersgids.

Tot slot

Niet alle lithium aandelen zullen in koers stijgen. Gebruik een bewezen succesvolle methode om te proberen het kaf van het koren te scheiden. Bijvoorbeeld de Trading Navigator Methode waarmee gebruik wordt gemaakt van het momentum effect, waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat je daarmee de markt kan verslaan. Of volg de gratis online training.

~ Harm van Wijk

 

3 replies
 1. Paul Bosch
  Paul Bosch says:

  Beste Harm,

  Als mooi bedrijf dat in lithium en andere metalen een belangrijke rol speelt en nog veel belangrijker in de toekomst, zou ik AMG, genoteerd op de Amsterdamse AMX onder de aandacht willen brengen.

  Met vriendelijke groet,

  Paul Bosch.

  Reply
 2. NewKidInTown
  NewKidInTown says:

  Ik wil me graag aansluiten bij Paul Bosch:

  “Als mooi bedrijf dat in lithium en andere metalen een belangrijke rol speelt en nog veel belangrijker in de toekomst, zou ik AMG, genoteerd op de Amsterdamse AMX onder de aandacht willen brengen.”

  Dicht bij huis, op Euronext en in de AMX, dus transparant en veilig. AMG actief wereldwijd in diverse continenten.

  Het bedrijf heeft een omzet van ruim 1 miljard dollar. Er zijn drie bedrijfsonderdelen:

  Clean Energy Materials, met producten als vanadium, lithium en tantaal;
  Critical Minerals en
  Crirical Materials Technologies.

  Bovendien kun je in AMG gemakkelijk met opties werken om daarmee het risico te VERLAGEN en het rendement ENORM te verhogen.
  En wil je iets meer weten over AMG, je kunt AMG gewoon bellen hoor op 020 714 7140 en je krijgt netjes antwoord, in het Nederlands.

  Reply
 3. NewKidInTown
  NewKidInTown says:

  AMG is a global critical materials company at the forefront of CO2 reduction trends. AMG produces highly engineered specialty metals and mineral products and provides related vacuum furnace systems and services to the transportation, infrastructure, energy, and specialty metals & chemicals end markets.

  AMG Clean Energy Materials segment combines AMG’s recycling and mining operations, producing materials for infrastructure and energy storage solutions while reducing the CO2 footprint of both suppliers and customers. AMG Clean Energy Materials segment spans the vanadium, lithium, and tantalum value chains. AMG Critical Materials Technologies segment combines AMG’s leading vacuum furnace technology line with high-purity materials serving global leaders in the aerospace sector. AMG Critical Minerals segment consists of AMG’s mineral processing operations in antimony, graphite, and silicon metal.

  With approximately 3,300 employees, AMG operates globally with production facilities in Germany, the United Kingdom, France, the United States, China, Mexico, Brazil, India, Sri Lanka, and Mozambique, and has sales and customer service offices in Japan (www.amg-nv.com).

  Reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.