de top 10 staal aandelen om in te beleggen in 2022

De staal aandelen bevinden zich tussen hangen en wurgen. De stijging van de staalprijzen kan leiden tot een vernietiging van de vraag. De staalprijzen zijn sterk gestegen tijdens de oorlog in Europa en dat hoeft niemand te verbazen. Rusland en Oekraïne exporteren jaarlijks ongeveer 3 miljoen ton staal, wat 8-9% van de wereldwijde netto-handel is.

staal aandelen Tata steel

De staalprijzen zullen naar verwachting verder stijgen – aangezien de stijgingen tot nu toe onvoldoende zijn om de inflatie in grondstoffen zoals cokeskolen en ijzererts te dekken – wat zal leiden tot de vernietiging van de vraag, aldus Kotak Institutional Equities.

 

Het conflict tussen Rusland en Oekraïne heeft een enorme impact op de wereldwijde vraag naar staal, zegt de Japanse overkoepelende staalfederatie

 

Het conflict tussen Rusland en Oekraïne, die beiden staalproducten exporteren, zal een enorme impact hebben op de wereldwijde vraag en handel in staal, als het conflict lang aanhoudt, zei het hoofd van een Japanse staalindustriegroep in een persbericht dat de wereld werd rondgestuurd.

 

“Zelfs vóór de crisis in Oekraïne hadden we te maken met drie risicofactoren die de vraag naar staal drukten: de groeivertraging van de Chinese economie, het wereldwijde tekort aan chips en de stijgende prijzen voor energie en natuurlijke hulpbronnen”, zei Eiji Hashimoto, voorzitter van de Japanse IJzer- en Staalfederatie, op een persconferentie.

 

“Deze risico’s zijn alleen maar groter geworden vanwege het conflict tussen Rusland en Oekraïne en we zullen een enorme impact zien op de wereldwijde vraag naar staal als deze oorlog lang aanhoudt”, zei hij. Eraan toevoegend dat dit ook gevolgen zal hebben voor de wereldwijde staalhandel, aangezien Rusland en Oekraïne belangrijke spelers op de staalmarkt zijn.

 

Hashimoto zei ook dat de daling van de yen ten opzichte van de Amerikaanse dollar anderzijds een andere serieuze uitdaging vormt voor Japanse fabrikanten, aangezien sommige industrieën de deflatiedruk niet hebben overwonnen om stijgende kosten door te berekenen.

 

“In 2012 hielp een zwakke yen Japan om het wereldwijde concurrentievermogen te herwinnen, maar de situatie is nu totaal anders”, zegt Hashimoto, tevens president van de grootste staalproducent van Japan, Nippon Steel Corp (5401.T).

 

De economische politiek van de voormalige Japanse premier Shinzo Abe in 2012 luidde een gedurfd beleid in dat bekend staat als ‘Abenomics’ en dat hielp de economie nieuw leven in te blazen en de bedrijfswinsten en -export te stimuleren, toen de yen daalde tot ongeveer 120 yen van het niveau van 80 yen.

 

Maar de val van de yen sindsdien droeg bij aan de kosten voor Japan Inc, dat al te lijden heeft gehad van stijgende energie- en grondstoffenprijzen te midden van een wereldwijd economisch herstel van de door pandemiemaatregelen veroorzaakte malaise en de groeiende trend naar decarbonisatie, zei Hashimoto.

 

“Japanse bedrijven hebben het moeilijk gehad om met een sterkere yen om te gaan, maar nu veroorzaakt een zwakkere yen voor het eerst een negatief effect. Dit is een serieuze uitdaging voor Japan in het algemeen en voor de staalsector in het bijzonder”, zei hij. De oorlog tussen Rusland en Oekraïne voegt daar nog een aparte dimensie aan toe.

 

Wat is de impact van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne op de staalproductie en op de toeleveringsketens?

 

De Russische invasie van Oekraïne kwam als een ongekende schok voor zowel de internationale als de lokale staalindustrie. De meeste Oekraïense staalfabrieken staakten hun activiteiten en zetten de apparatuur ‘on hold’. De factor veiligheid kwam op de eerste plaats.

 

Staalfabrieken kunnen tijdens oorlogshandelingen niet werken, ze zijn een mogelijk doelwit voor vijandelijke aanvallen. Wat een bedreiging vormt voor het leven van arbeiders en productiefaciliteiten.

 

Tegelijkertijd ontstonden er logistieke problemen. Sinds het begin van de oorlog zijn de Oekraïense zeehavens niet beschikbaar omdat Russische oorlogsschepen de Zwarte Zee hebben geblokkeerd, naast het risico van de mijnen die werden gelegd.

 

In feite was er maar één richting over voor de export vanuit Oekraïne: per spoor naar de EU. De exportmogelijkheden naar de EU worden beperkt door de capaciteit van grensovergangen.

 

De oorlog heeft de toeleveringsketens ontwricht. Volgens de schattingen is 90% van de staalcapaciteit al geruime tijd niet meer actief. Sommige ondernemingen proberen de productie te hervatten en de volumes te verhogen, maar dit is moeilijk vanwege de uitvaltijd van andere fabrieken in de toeleveringsketen. Met name de meeste cokesfabrieken hebben de productie stopgezet.

 

Om de exploitatie van de cokesfabrieken te hervatten, is het niet alleen noodzakelijk om hun veiligheid te waarborgen, maar ook om de levering van cokeskolen te regelen. Rusland was de belangrijkste leverancier van zachte en halfzachte cokeskolen, die werden gebruikt voor de productie van cokes en voor de injectie van poederkool.

 

In 2021 importeerde Oekraïne uit Rusland 8 miljoen ton cokeskolen. Het aandeel van de Russische leveringen op de Oekraïense binnenlandse markt was 43% en vervanging van de kolenleveringen uit Rusland is een uitdaging.

In de eerste helft van 2022 werkte in Oekraïne slechts één op de zes geïntegreerde staalfabrieken volledig, Kametstal (voorheen Dniprovskyi Iron and Steel Works). Volgens een verklaring van Metinvest Group, die Kametstal controleert, werkt deze fabriek met 80% van de bezettingsgraad van de productiecapaciteit.

 

Andere bedrijven hervatten alleen walsactiviteiten of leveren staalproducten vanuit magazijnen. ArcelorMittal Kryvyi Rih kondigde in april de mogelijke herlancering van een hoogoven aan.

 

Ongeveer 1/3 van de Oekraïense staalcapaciteit bevindt zich in Mariupol – Azovstal en Ilyich Iron and Steel Works. Marioepol was in de eerste helft van 2022  het heetste punt van deze oorlog. De stad met een half miljoen inwoners is een maand lang omsingeld en werd voortdurend beschoten.

 

In de straten van de stad werd hevig gevochten. Niemand weet precies welke schade de staalfabrieken hebben opgelopen. Het management zegt dat de fabrieken zullen worden hersteld zodra de vrede in Oekraïne terugkeert. Het herstel van stedelijke infrastructuur kan langer duren, dit is belangrijk voor de hervatting van de productie.

 

Transport is een ander groot probleem waardoor fabrieken niet kunnen opstarten. Staalbedrijven proberen samen met de nationale spoorwegmaatschappij Ukrzaliznytsya het probleem van het heropstarten van de transport op te lossen, maar dit kan lang duren.

 

Stopzetting van de staalproductie leidde tot verstoring van de aanvoer van bijproducten. Bijna alle geïntegreerde staalfabrieken in Oekraïne hebben luchtscheidingseenheden (ASU’s), die zuurstof en andere industriële gassen produceren.

 

Oekraïne is ‘s werelds grootste leverancier van edelgassen, waaronder neon, krypton en xenon. Al deze gassen zijn essentieel voor de productie van halfgeleiders. Wereldwijd levert Oekraïne ongeveer 70% neongas en 40% kryptongas.

 

Bovendien levert Oekraïne 90% van het sterk gezuiverde neon voor de productie van chips in de VS. De twee belangrijkste zuiveringsinstallaties voor Russische en Oekraïense neon bevinden zich in Odessa.

 

Nu is het bijna onmogelijk om die faciliteiten in toeleveringsketens te gebruiken. Beëindiging van de toevoer van edelgas uit Oekraïne zal de prijzen opdrijven en we zullen onvermijdelijk een verergering van het chiptekort zien.

 

De oorlog leidde tot de stopzetting van de ijzer- en staalexport, niet alleen uit Oekraïne, maar ook uit Rusland. De segmenten ruwijzer en halffabrikaten ondervonden de meest negatieve impact van de oorlog. In 2021 importeerde de EU 22,4% uit Rusland en 29,4% uit Oekraïne. De VS importeerden 34,3% ruwijzer uit Rusland en 28,5% uit Oekraïne.

Het gebrek aan Russische en Oekraïense aanvoer leidde tot een stijging van de prijzen van ruw ijzer uit Brazilië met 16-19% op een maand tijd. Ter vergelijking: de ijzerertsprijzen stegen in dezelfde periode met 12%. De oorlog heeft de sector dus grondig door elkaar geschud.

 

De stopzetting van de ijzer- en staalleveringen uit Rusland heeft twee redenen. Ten eerste kunnen sommige Russische fabrieken vanwege persoonlijke sancties tegen hun eigenaren geen producten meer aan de EU en de VS leveren.

 

Ten tweede weigeren kopers vrijwillig te importeren uit Rusland vanwege ESG-risico’s en afwikkelingsproblemen. Deze situatie verergert de krapte op de ijzer- en staalmarkt.

 

Om de bevoorrading te hervatten, is het noodzakelijk om de vijandelijkheden te stoppen en de havens van de Zwarte Zee te deblokkeren. In dergelijke omstandigheden kunnen de meeste Oekraïense staalfabrieken binnen 1-2 maanden na het sluiten van het vredesakkoord weer operationeel zijn. Voor de staalfabrieken in Mariupol zal dit proces niet snel verlopen.

 

Oorlog creëert dus uitdagingen voor alle deelnemers aan de wereldeconomie. We zien verstoringen in supply chains, afnemende productievolumes, stijgende prijzen. De economie heeft vrede nodig.

 

Alleen het einde van de oorlog zal het mogelijk maken om de wereldwijde waardeketens volledig te herstellen. En dat geldt dus ook voor de staalsector, want die lijkt meer dan andere sectoren aan veranderingen onderhevig. De kans is groot dat de staalsector na de oorlog tussen Oekraïne en Rusland nooit meer dezelfde zal worden.

 

Staalsector ziet nieuwe prijsmechanismen opduiken te midden van oorlog tussen Oekraïne en Rusland

 

Nieuwe methoden voor afwikkeling van handelsacties die opduiken tegen de achtergrond van de verslechterende oorlog tussen Oekraïne en Rusland, kunnen wijzen op een blijvende verschuiving in de wereldwijde staalmarkt, vertelden doorgaans goed betrouwbare bronnen aan Fastmarkets.

 

Uiteindelijk zou dit kunnen leiden tot het ontstaan van parallelle economieën met hun eigen prijsstelling en handelspraktijken, net zoals hun geopolitieke tegenhangers tijdens de Koude Oorlog, toen de landen van het Warschaupact na de Tweede Wereldoorlog tegenover het Westblok stonden, met het IJzeren Gordijn tussen beiden in.

 

Het kan ook leiden tot beperkte handelsstromen, met steeds beperktere inkoopmogelijkheden voor beide blokken.

 

Terwijl sommige landen Russisch staal nu volledig afwijzen – vanwege de sancties die aan het land zijn opgelegd – blijven andere markten het accepteren en kopen ze tegen lagere prijzen en in verschillende valuta, ondanks het opleggen en aanscherpen van die sancties.

 

Een van die nieuwe verrekeningsmethodes is de verkoop van Russisch staal aan Zuidoost-Aziatische kopers, maar geprijsd in andere valuta, zoals de Chinese yuan. Russische molens zoals Abinsk boden ook betalingsopties aan in de Turkse lira, de Zwitserse frank of de dirham van de Verenigde Arabische Emiraten.

 

Details over deze verschuiving in de handel waren en zijn nog steeds niet bekend, hoewel Chinese handelaren naar verluidt bij dergelijke transacties betrokken waren. De prijzen voor deze transacties waren naar verluidt lager dan de spotprijsniveaus, maar niemand met enig besef van de details was bereid meer bekend te maken vanwege de gevoeligheid van het onderwerp.

 

Andere factoren gaven gewicht aan het idee van een ontluikende economische kloof tussen Oost en West. Een daarvan was de opkomst van handelspraktijken zoals het per trein vervoeren van Russisch staal over de grens tussen Rusland en China en het vervolgens opnieuw exporteren als Chinees staal.

 

Dit helpt ook verklaren waarom China sinds het eerste kwartaal van 2022 staal exporteert, ondanks de recente sterke binnenlandse vraag van zijn eigen herrollers, terwijl de bedrijfssnelheid van hoogovens lager was als gevolg van emissie- en productiecontroles.

 

Chinese staalproducenten en exporteurs zagen kansen op de wereldwijde staalmarkten en zijn begonnen met het exporteren van warmgewalste rollen, walsdraad en andere staalproducten naar Europa, waar kopers bereid waren hogere prijzen te accepteren dan op de regionale Aziatische markten.

 

En de herverdeling van de Russische en Wit-Russische quota voor de invoer van staal in de EU naar Turkije, India, Zuid-Korea en andere landen was misschien een andere voorbode van een permanente structurele verschuiving in de samenstelling van de wereldmarkt.

 

De lucratieve Europese markten zouden waarschijnlijk volumes wegtrekken uit Azië, dat nu de goedkoopste markt ter wereld is. Hierdoor zou Russisch staal het gat in het aanbod kunnen opvullen. Maar de eigen economie van Rusland is beschadigd – misschien onherstelbaar door een oorlogsinspanning te moeten financieren terwijl de internationale handelsbetrekkingen als gevolg van de sancties zijn stukgelopen.

 

De Russische president Vladimir Poetin heeft gewaarschuwd voor “diepe structurele veranderingen” in de Russische economie, veranderingen die “niet gemakkelijk zullen zijn om zich aan aan te passen”.

 

Het ministerie van Industrie en Handel van het land zal de staalprijzen gaan monitoren en de marges beperken tot 20-25% voor staalproducenten en 3-7% voor handelaren en staalservicebedrijven, in een terugkeer naar de gecontroleerde economie van het verleden.

 

De inflatie zou door de oorlog met nog eens 2,5 procentpunt kunnen stijgen, zei de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een op 17 maart 2022 gepubliceerd vooruitblikkend document, en de economische groei zou dit jaar met meer dan 1 procentpunt lager kunnen uitvallen .

 

Rusland heeft moeite om de binnenlandse prijsstijgingen voor staal in bedwang te houden, vooral die welke verband houden met internationale exportprijsbenchmarks. De staalprijzen zijn de laatste tijd alleen gedaald door tussenkomst van de overheid.

 

Krijgen we een langzame terugkeer naar normaal? Of zelfs helemaal geen terugkeer? De staalprijzen zullen misschien niet onmiddellijk dalen, zelfs als de oorlog tussen Oekraïne en Rusland eindigt, zo zeggen verschillende bronnen.

 

“Het hangt ervan af of Oekraïense staalfabrieken opnieuw kunnen opstarten en hun materialen naar hun traditionele markten, zoals Europa, kunnen brengen”, vertelde een senior handelaar in Singapore aan Fastmarkets.

 

De prijsvolatiliteit zou waarschijnlijk ook aanhouden, vooral tegen de achtergrond van verdere Covid-19-uitbraken en strikte reacties van de overheid, zoals de afsluitingen van grote steden in heel China, aldus handelaren.

 

Het staalonderzoeksteam van Fastmarkets verwachtte dat de effecten van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland uiteindelijk zullen afnemen naarmate de tijd verstrijkt, vooral als er geen permanent aanbodtekort is en andere staalcapaciteiten in de wereld de door Oekraïne en Rusland achtergelaten ruimte overnemen.

 

Het onderzoeksteam verwachtte dat de staalexportprijzen in de Zwarte Zee in mei 2022 een piek zouden bereiken en dat de prijzen in de rest van de wereld in juni of juli hun top zouden bereiken, ervan uitgaande dat het conflict in het tweede kwartaal eindigt en seizoensgebonden veranderingen de vraag vanaf het derde kwartaal afremmen. Maar dit is maar een scenario dat allesbehalve vastligt.

 

“Er is geen permanente verandering, zoals milieukwesties die de vervanging van hoogovens beperken, of een permanente vernietiging van de vraag veroorzaken, dus dit is zeer tijdelijk”, voegde hij eraan toe. Met daarbij de opmerking dat ‘tijdelijk’ een zeer relatief begrip blijven.

 

“De staalprijzen kunnen voorlopig hoog blijven”, vertelde een anonieme bron uit de staalsector in Singapore aan Fastmarkets, “en dit totdat er meer aanbod op de spotmarkt komt”. Het zal ook enige tijd duren voordat de effecten van de sancties zijn uitgewerkt, zelfs als ze worden opgeheven of verminderd.” Het kan misschien ook interessant zijn om eens te kijken naar de markt voor roestvrij staal, want dat is een apart segment van de markt.

 

De markt voor roestvrij staal

 

De wereldwijde marktomvang van roestvrij staal werd in 2021 geschat op 104,23 miljard USD en zal naar verwachting een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 8,9% vertonen van 2022 tot 2030. De particuliere en openbare investeringen in infrastructuur, evenals woningen, zullen waarschijnlijk een impuls geven aan de vraag naar roestvast staal.

 

Roestvast staal (RVS) is een belangrijk materiaal in industriële toepassingen zoals bouw & constructie, infrastructuur, spoorwegen, automobiel & transport en procesindustrieën.

 

Deze soort staal heeft een unieke voorsprong op koolstofstaal omdat het een combinatie heeft van eigenschappen zoals buigzaamheid, sterkte, corrosieweerstand, esthetische eigenschappen, lage onderhoudskosten en gemiddelde productlevenscyclus.

 

Deze eigenschappen, samen met een toenemende penetratie in tal van toepassingen, zullen naar verwachting de marktgroei stimuleren.

 

De Amerikaanse markt voor roestvast staal zal naar verwachting worden aangedreven door de vraag naar mechanische, chemische en energietoepassingen. Deze toepassingen zijn gediversifieerd zoals buisvormig in de olie-industrie; warmtewisselaars, warmtevaten en ketels in elektriciteitscentrales; oven planten; en componenten in verwerkingsmachines van de pulp- en papierindustrie, de chemische industrie en de voedingsmiddelen- en drankenindustrie.

 

Bouw & constructie is een van de belangrijke toepassingen van roestvast staal. Het segment was goed voor een volumeaandeel van 11,3% van de totale Amerikaanse vraag. Voor structurele doeleinden worden producten in roestvrij staal gebruikt in balken, kolommen en algemene architecturale toepassingen. Het wordt onder andere gebruikt in balustrades, dakbedekking, liften, trappen, zwembadzonwering, luifels en atria.

 

In november 2021 heeft de Amerikaanse regering een plan van 2 biljoen dollar voor infrastructuur geïntroduceerd. Het omvat toewijzing van middelen voor reparatie en renovatie van bruggen, snelwegen, oplaadfaciliteiten voor elektrische auto’s, luchthavens, waterinfrastructuur, communicatienetwerken, snel internet, schone energie en milieu en CO2-reductie. Dit plan zal waarschijnlijk de vraag naar structurele toepassingen in infrastructuur en constructie ondersteunen.

 

De beste staalaandelen voor de beleggers

 

De staalprijzen stegen als gevolg van een stijgende vraag terwijl de economie zich begint te herstellen na in 2020 te hebben geleden onder de crisis. Uit gegevens van S&P Global Platts blijkt dat de staalprijzen sinds begin 2021 met 60% zijn gestegen. De oorlog tussen Rusland en de Oekraïne hebben daar nog een schepje bovenop gedaan. En het bovendien onmogelijk gemaakt om betrouwbare prognoses met betrekking tot de toestand te maken.

 

De World Steel Association voorspelde onlangs een stijging van 5,8% in de wereldwijde vraag naar staal in 2022 naarmate de economieën herstellen van de maatregelen vanwege de pandemie, met toch enig voorbehoud met betrekking tot de oorlog in de Oekraïne.

 

Staalaandelen bieden ook kansen om te profiteren van de komende infrastructuur- en bouwhausse, aangewakkerd door het infrastructuur- en banenplan van de VS.

 

Het plan van $ 2 biljoen reserveert ongeveer $ 115 miljard voor wegreparaties en bruggen, terwijl $ 85 miljard wordt toegewezen aan de modernisering van transitsystemen in de Verenigde Staten. Dit alles zou in het voordeel zijn staalbedrijven zoals Vale S.A. (NYSE: VALE), ArcelorMittal (NYSE: MT), Nucor Corporation (NYSE: NUE), United States Steel Corporation (NYSE: X), Steel Dynamics, Inc. (NASDAQ: STLD ) en Cleveland-Cliffs (NYSE:CLF).

 

Staalbedrijven die grondstoffen maken voor de autoproductie zullen ook profiteren van de toenemende vraag naar auto’s in de VS en de rest van de wereld. De wereld na de pandemie en na de oorlog in Oost-Europa zal er heel anders uitzien en de financiële volatiliteit die regelmatig de kop opsteekt is een manifestatie van dit feit.

 

Beste staalaandelen om te kopen

 

1.  ArcelorMittal (NYSE: MT)

ArcelorMittal (NYSE: MT) is een in Luxemburg gevestigd staalbedrijf dat in 2006 werd opgericht na de fusie van Arcelor en het in India gevestigde Mittal Steel. ArcelorMittal is goed voor bijna 5% van de wereldwijde staalproductie.

 

Op basis van de relatief lage PE-ratio wordt het aandeel nog steeds gewaardeerd tegen een relatief aantrekkelijke prijs, rekening houdend met de aanstaande hausse te midden van de druk op de infrastructuur in de VS en een verwachte toename van bouwactiviteiten in de wereld

 

Samen met Schnitzer Steel Industries, Inc. (NASDAQ: SCHN), Nucor Corporation (NYSE: NUE), United States Steel Corporation (NYSE: X), Steel Dynamics, Inc. (NASDAQ: STLD) en Cleveland-Cliffs (NYSE:CLF) is ArcelorMittal een van de aandelen om te kopen om winst te realiseren op de infrastructuurhausse in de VS.

 

2.  Schnitzer Steel Industries, Inc. (NASDAQ: SCHN)

Schnitzer Steel Industries, Inc. (NASDAQ: SCHN) is een in Oregon gevestigd staalproductie- en schrootrecyclingbedrijf. In juni 2021 maakte de koers van Schnitzer Steel Industries, Inc. een sprong nadat het bedrijf zei dat het verwacht dat de verkoopvolumes van ferro en afgewerkt staal de verwachtingen zullen overtreffen. Die stijging kon in de eerste helft van 2022 grotendeels vastgehouden worden.

 

 

3.  Vale SA (NYSE: VALE)

Vale S.A. produceert en verkoopt samen met haar dochterondernemingen ijzererts en ijzerertspellets voor gebruik als grondstof bij de staalproductie in Brazilië en internationaal. Het bedrijf opereert via de segmenten Ferro Minerals en Base Metals. Algemeen wordt aangenomen dat Vale S.A. een van de meest interessante staalaandelen is om te kopen met het oog op de toekomstige infrastructuur- en bouwhausse in de VS en in de wereld.

 

 

4.  Nucor Corporation (NYSE: NUE)

Nucor Corporation is een in North Carolina gevestigd staalbedrijf dat tot de beste staalaandelen behoort om te kopen vanwege de verwachte infrastructuur- en constructiehausse in de VS.

 

De analisten zijn van mening dat de dalende staalimport van de VS ten goede zal komen aan lokale staalbedrijven zoals Nucor Corporation. Het bedrijf heeft drie hoofdactiviteiten: staalfabrieken, staalproducten en grondstoffen. Volgens sommige analisten is Nucor zeer interessant.

 

Dit is wat fondsbeheerder Madison Funds in haar rapport over Nucor Corporation te zeggen had: “We zetten Nucor (NUE) in de schijnwerpers als een rendementsvoorbeeld binnen de sector Materialen.

 

NUE is een toonaangevende fabrikant van staal en staalproducten. Het is de grootste staalproducent in de VS op basis van productievolume met een verticaal geïntegreerd bedrijfsmodel.

 

Nucor Corporation heeft een lage vaste kostenpositie door het gebruik van vlamboogovens, die schoner, minder arbeids- en energie-intensief zijn dan hoogovens. Dit resulteert in lage totale kosten per geproduceerde eenheid staal.

 

Lage kostenpositie is een belangrijk kenmerk in een grondstoffenhandel. NUE’s historische financiële record ondersteunt deze visie, aangezien het de afgelopen vijftig jaar elk jaar winstgevend is geweest met slechts één uitzondering op deze regel. Dit in tegenstelling tot veel staal producerende collega’s.

 

Bovendien heeft Nucor Corporation een divers productportfolio die in de loop van de tijd marktaandeel wint. Wij zijn van mening dat de schaal, de lage vaste kosten positie, de consistente winstgevendheid en de diverse molenportfolio resulteren in een duurzaam concurrentievoordeel versus de branchegenoten.

 

Onze stelling over NUE is dat het zou moeten profiteren van hogere staalprijzen naarmate de Amerikaanse economie herstelt van de neergang veroorzaakt door de Covid-19-pandemie maatregelen.

 

Nucor Corporation kan ook profiteren van on-shoring, waar de productie terugkeert naar de Verenigde Staten. Deze twee dynamieken zouden in de komende jaren de groei moeten stimuleren. Als het Congres van de Verenigde Staten de nieuwe infrastructuurwetgeving aanneemt, zal dat een nieuwe weg voor groei op langere termijn bieden.

 

Belangrijk is dat Nucor Corporation een sterke balans heeft en flexibel is met een kapitaaluitgavenmodel dat zich snel kan aanpassen aan veranderende economische omstandigheden.

 

Als de economische groei vertraagt, kan Nucor Corporation zijn kostenstructuur snel verlagen, iets wat het met succes heeft gedaan in eerdere conjuncturele neergangen. Het bedrijf heeft een lage financiële hefboomwerking aangezien de nettoschuld/aangepaste winst vóór rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie (EBITDA) eind 2021 slechts 0,9x bedroeg, en het genereert consequent een positieve vrije kasstroom.

 

Deze gunstige eigenschappen onderscheiden NUE van andere staalproducenten en helpen het bedrijf marktaandeel te winnen door gedisciplineerde kapitaaltoewijzing.

 

5.  United States Steel Corporation (NYSE: X)

 

United States Steel Corporation (NYSE: X) is een van de interessantste staalaandelen om te kopen om te profiteren van de aanstaande infrastructuurhausse. Onlangs gaf GLJ Research in een rapport optimistische commentaar over het aandeel. In het rapport werd opgemerkt dat de waardering van het aandeel “mijlen verwijderd lijkt van de realiteit”.

 

6.  Gerdau SA (NYSE: GGB)

Gerdau is een Braziliaans staalbedrijf waarvan de koers de afgelopen jaren fors is gestegen. Het bedrijf profiteert van de stijgende prijzen en vraag op de lokale markten. Het management van het bedrijf heeft in het verleden strikte capex-maatregelen genomen om de kosten te beheersen.

 

 

7.  Steel Dynamics, Inc. (NASDAQ: STLD)

Steel Dynamics is een in Indiana gevestigd bedrijf dat de laatste jaren in een stroomversnelling is geraakt. Het bedrijf handelt in categorieën als warmgewalst plaatstaal, constructiestaal en handelsstaal.

 

Bijna 48% van haar producten zijn gerelateerd aan de bouw. De recyclingactiviteiten van Steel Dynamics zijn ook op zeer grote schaal. De analisten zijn van mening dat Steel Dynamics een goed gepositioneerde balans heeft.

 

8.  Cleveland-Cliffs Inc. (NYSE: CLF)

Cleveland-Cliffs Inc. is een producent van platgewalst staal in Noord-Amerika. Cleveland-Cliffs biedt producten van koolstofstaal, zoals warmgewalste en koudgewalste staalproducten evenals geavanceerde hoogwaardige staalproducten en niet-georiënteerde elektrische staalproducten.

 

Cleveland-Cliffs biedt ook buisvormige componenten, waaronder koolstofstaal, roestvrij staal en elektrisch weerstandsgelaste buizen. Daarnaast biedt het bedrijf blikproducten aan. Verder bezit Cleveland-Cliffs vijf ijzerertsmijnen in Minnesota en Michigan.

 

Het bedrijf bedient sectoren als automotive, infrastructuur en productie, distributeurs en converters, maar ook andere staalproducenten. Cleveland-Cliffs Inc. was voorheen bekend als Cliffs Natural Resources Inc. en veranderde zijn naam in Cleveland-Cliffs Inc. in augustus 2017. Het bedrijf werd opgericht in 1847 en heeft zijn hoofdkantoor in Cleveland, Ohio.

 

9.  Olympic Steel, Inc. (NASDAQ: ZEUS)

 

Olympic Steel is een in Ohio gevestigd staalbedrijf. De hoofdactiviteit van het bedrijf zijn platgewalste staalproducten, die worden gebruikt in auto’s, huishoudelijke apparaten, scheepsbouw en constructie.

 

Het aandeel had in 2020 te lijden onder de afnemende economische activiteit, maar zal naar verwachting profiteren vanaf 2022 van de verwachte toename van de autoverkopen en de bouwactiviteit. In 2020 verwierf Olympic Steel ook Action Stainless & Alloys, een in Texas gevestigd bedrijf in roestvrijstalen en aluminium platen.

 

10.               Tata Steel Limited (NSE: TATASTEEL.NS)

 

Tata Steel is een van de meest vooraanstaande staalbedrijven ter wereld. India is een enorme markt waar de bouwactiviteit de komende jaren sterk zal toenemen. Tata Steel Limited produceert en distribueert staalproducten in India en internationaal.

 

Tata Steel is actief in de segmenten Tata Steel India, Bamnipal Steel (inclusief Tata Steel BSL), Tata Steel Long Products, Zuidoost-Aziatische activiteiten en andere Indiase activiteiten.

Tata Steel biedt warmgewalste (HR) en koudgewalste (CR) gecoate stalen coils en platen, precisiebuizen, bandhieldraden, veerdraden en lagers. Kortom, een breed gamma aan staalproducten.

 

Tata Steel levert ook wapeningsstaven, stalen deuren en ramen, dakplaten, afvoerleidingen, buizen, geprefabriceerde huizen, waterkiosken, modulaire toiletten, kantoorcabines, dakhuizen, EV-laadstations, wapeningsstaven met een hogere diameter en corrosiebestendig staal, snij- en buigstaven enzovoort. Te veel om op te noemen dus. Tata Steel Limited werd opgericht in 1907 en is gevestigd in Mumbai, India.

 

Niet alle aandelen zullen in koers stijgen (of dalen). Gebruik een bewezen succesvolle methode om te proberen het kaf van het koren te scheiden. Bijvoorbeeld de Trading Navigator Methode waarmee gebruik wordt gemaakt van het momentum effect, waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat je daarmee de markt kan verslaan. Zie voor meer informatie https://slim.beleggen.com/tradingnavigator of de online training https://beleggen.com/training

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.