De beste waarde-aandelen voor 2023

waarde-aandelen

Waarde-aandelen zijn opnieuw populair. Denk bijvoorbeeld aan de aandelen van Shell, Unilever en Heineken. Maar wat zijn waarde-aandelen eigenlijk? En zijn ze ook interessant voor beleggers? In dit artikel geven we antwoord op deze vragen en sluiten we af met de 10 beste waarde-aandelen voor 2023.

Wat zijn waarde-aandelen?

Waarde-aandelen zijn de tegenhangers van groeiaandelen. Vaak zijn het aandelen waarbij het dividend hoger ligt dan bij groeiaandelen. De koers-winstverhouding is echter vaak lager, waardoor ze relatief goedkoper zijn. En dat maakt waarde-aandelen dus interessant.

Waarde-aandelen zijn vaak aandelen van bedrijven die een gelijkmatige groei doormaken en een langzame winststijging hebben. Hierdoor is er minder waardering door de markt voor dit type aandelen. Daar staat wel tegenover dat het risico doorgaans lager is. Waarde-aandelen zijn vaak van bedrijven die al jaren bestaan en een goede reputatie hebben opgebouwd.

Met andere woorden, waarde-aandelen zijn bedrijven die hebben aangetoond succesvol te zijn. Ze kunnen aandeelhouders groei op lange termijn bieden, die de huidige waarderingen overschrijdt.

Mocht u voor individuele aandelen gaan, besef dan wel dat dat over het algemeen risicovoller is dan gespreid beleggen door middel van een beleggingsfonds of ETF.

Waarde-aandelen kiezen

Aandelen kiezen is niet alleen een kwestie van een paar bedrijven kiezen die je leuk vindt. Omdat een bedrijf geweldige producten maakt, kan niet worden gegarandeerd dat het een waarde-aandeel is. En dus een goede investering zal zijn.

Als u kwaliteitsaandelen wilt vinden die het potentieel hebben, is het goed om dieper in hun financiële gegevens te graven. Hoe zijn de winstmarges? Is het bedrijf overbelast? Hoe zit het met de cashflow? Zo kunnen waarde-aandelen worden gekozen. Het doel is om bedrijven te identificeren die mogelijk ondergewaardeerd zijn op de markt.

Hieronder zijn onze vier favoriete factoren voor het evalueren van de financiële gezondheid van waarde-aandelen:

 1. Koers-winstverhouding
 2. Rendement op eigen vermogen
 3. Volatiliteit
 4. Momentum

1. Koers-winstverhouding

De koers-winstverhouding (of Price/earnings of P/E) van een bedrijf wil zeggen de huidige aandelenkoers in verhouding tot de winst per aandeel. Dit is nuttig om aandelen onderling te kunnen vergelijken. Een lagere P/E-ratio suggereert dat het aandeel mogelijk te laag geprijsd is en ruimte zou kunnen hebben om te stijgen.

Sommige beleggers kijken naar een K/W-verhouding op basis van verwachte inkomsten. Dat introduceert echter heel wat giswerk. En ook heel wat ervaring. We raden daarom aan om vast te houden aan historische winsten en te kijken naar de winst over de afgelopen vier kwartalen.

Aangezien deze verhoudingen vaak per sector verschillen, moet u ervoor zorgen dat u de K/W-ratio’s voor bedrijven binnen dezelfde sector vergelijkt. Zo ontdekt u uiteindelijk ondergewaardeerde waarde-aandelen.

2. Rendement op eigen vermogen

Nadat u de waardering van een bedrijf hebt gemeten, wilt u weten wat de kwaliteit van de inkomsten is. Heeft het bedrijf de financiële kracht om zijn winst te behouden of zelfs te laten groeien? Een manier om dit te beoordelen is door te kijken naar het rendement op het eigen vermogen (ROE), of hoe efficiënt het bedrijf zijn kapitaal gebruikt. Een formule om dit te bepalen is:

netto-inkomen ÷ (activa – passiva)

Een hoger percentage is het beste, maar net als bij de P/E-ratio moet de ROE van een bedrijf worden beoordeeld in vergelijking met de peer group. Het rendement van de waarde-aandelen moet dus ook per sector bekeken worden.

Houd er rekening mee dat een plotselinge sprong in de ROE te wijten kan zijn aan een toename van de schuld van een bedrijf. Het hoeft dus niet een verbetering van de winstgevendheid zijn. Kijk dus ook altijd naar de schuldniveaus van een bedrijf.

3. Volatiliteit

Schommelingen in de prijs van een aandeel kunnen een indicatie zijn dat beleggers onzeker zijn over de evolutie van de winst. In welke mate fluctueert de dagelijkse aandelenkoers ten opzichte van sectorgenoten? Over het algemeen wilt u dat een aandeel een lager dan gemiddelde volatiliteit heeft, omdat dit op stabielere inkomsten en meer voorspelbare toekomst kan wijzen.

Helaas kunnen dergelijke analyses voor individuele beleggers moeilijk uit te voeren zijn. Het raadplegen van volatiliteitsprognoses van ervaren analisten kan helpen om waarde-aandelen te detecteren.

4. Momentum

Toenemende belangstelling van beleggers is een positief teken, op voorwaarde dat al het andere gelijk blijft. Als de prijs van een aandeel in de afgelopen maanden harder is gestegen dan andere aandelen, dan heeft het aandeel momentum en kan het mogelijk verder stijgen. Dit gezegd hebbende, is positief momentum een extra pluspunt om waarde-aandelen te vinden.

De zeven criteria van Benjamin Graham voor het selecteren van waarde-aandelen

De Godfather van het beleggen in waarde-aandelen is Benjamin Graham. Hij heeft de principes uiteengezet voor het beleggen in waarde-aandelen. Benjamin Graham wordt beschouwd als een van de beste waarde-investeerders die ooit heeft geleefd. Vraag het maar aan Warren Buffet als je ons niet vertrouwt.

Benjamin Graham is ook de auteur van ‘The Intelligent Investor’ – het boek waar de waardebelegger waarschijnlijk mee naar bed gaat. Hij staat bekend als een van de voorstanders van de strategie om te beleggen in waarde-aandelen in de jaren 1920 van vorige eeuw.

Hier zijn 7 principes/criteria uit de checklist van Benjamin Graham om u te helpen waarde-aandelen te identificeren:

 1. Kwaliteitsbeoordeling waarde-aandelen
 2. Financiële hefboomwerking
 3. Liquiditeit van het bedrijf
 4. Positieve winstgroei
 5. Koers-winstverhouding
 6. Prijs-boekverhouding
 7. Dividenden

1. Kwaliteitsbeoordeling waarde-aandelen

Bij het kiezen van een aandeel is het niet nodig om bedrijven van de beste kwaliteit te vinden. Zelfs bedrijven met een gemiddelde kwaliteit kunnen een hoge waarde hebben. Gebruik een simpele truc om de kwaliteit te evalueren: kijk naar de S&P Earnings en het dividend van het bedrijf. Graham suggereert dat elk bedrijf met een rating van ‘B’ of beter een veilige keuze is.

Met andere woorden, een bedrijf hoeft niet per se de aandacht van beleggers te trekken vanwege een zeer hoogwaardige rating. Wel is het van belang dat het bedrijf een goede staat van dienst heeft (historie) en tekenen van groei laat zien (toekomst). Bedrijven met een rating van ‘B’ of hoger maken het meeste kans om waarde-aandelen te zijn.

2. Financiële hefboomwerking

Vermijd bedrijven die schulden hebben die veel hoger zijn dan hun vlottende activa. Een bedrijf met een lage schuldenlast is waarschijnlijker financieel stabieler en hoeft zijn vaste activa niet te verkopen om de schuld af te lossen, bijvoorbeeld in turbulente tijden.

Graham adviseert bedrijven te selecteren met een schuld van maximaal 110% van de netto vlottende activa (voor industriële bedrijven). De formule voor waardebeleggen is: totale schuld ten opzichte van de huidige activa-ratio minder dan 1,10. Deze gegevens zijn op meerdere sites terug te vinden.

3. Liquiditeit van het bedrijf

In lijn met het vorige punt, wordt het vermogen van een bedrijf om te kunnen voldoen aan de verplichtingen aangegeven met de ratio: de verhouding tussen vlottende activa en passiva.

Waarde beleggen moedigt u aan om een ​​bedrijf te selecteren met vlottende activa die minstens 1 ½ (of 1,50) maal de kortlopende verplichtingen hebben. Deze ratio geeft het vermogen van het bedrijf aan om kortlopende schulden te betalen. Een gunstige ratio laat toe om het aandeel van dit bedrijf als een waarde-aandelen te catalogiseren.

4. Positieve winstgroei

Selecteer bedrijven met een positieve groei van de winst per aandeel. Gebruik de laatste 5 jaar van de resultaten van het bedrijf als trackrecord. Bedrijven die jaar na jaar meer winst hebben gemaakt zonder tekort, zijn een veiligere keuze.

Met dit principe minimaliseert u uw risico door te beleggen in de veiligste bedrijven in een bepaalde branche of sector. Inderdaad, ook wel waarde-aandelen genoemd.

5. Koers-winstverhouding

Volgens Graham moet bij het investeren in een bedrijf rekening worden gehouden met de cumulatieve groei van de afgelopen jaren. De winst per aandeel (EPS) geeft de winstgevendheid van het bedrijf aan. De koers-winstverhouding (P/E) is de verhouding tussen de winst per aandeel en de aandelenkoers van het bedrijf. Zie ook hierboven.

De truc hier is om te beleggen in bedrijven met een K/W-ratio van 9,0 of minder. Bedrijven met lage koersen in vergelijking met de EPS, zijn vaak ondergewaardeerd, wat betekent dat de waarde zou kunnen stijgen.

Opmerking: dit criterium houdt geen rekening met snelgroeiende bedrijven en dat de K/W-ratio’s verschillen per sector/industrie. Kijk daarom altijd naar de K/W-ratio’s van de concurrenten van het bedrijf voordat u een beslissing neemt.

6. Prijs-boekverhouding

Zoek bedrijven met een verhouding prijs/boekwaarde (P/BV) van minder dan 1,20. P/BV-ratio’s worden berekend door de huidige aandelenkoers te delen door de meest recente boekwaarde per aandeel voor een bedrijf. De boekwaarde geeft een goede indicatie van de onderliggende waarde van een onderneming.

Beleggen in aandelen die dichtbij of onder hun boekwaarde noteren, is logisch vanuit het perspectief van waarde beleggen. Waarschijnlijk hebt u dan voor waarde-aandelen gekozen.

7. Dividenden

Nog een eenvoudig en vanzelfsprekend principe, met dank aan de investeringsgoeroe Benjamin Graham. Investeer bij voorkeur in bedrijven die u iets teruggeven, ook een principe dat Warren Buffet nauwlettend volgt. Bedrijven die dividend uitkeren, moeten voldoende winst maken om het dividend te kunnen blijven uitkeren.

10 beste waarde-aandelen om te kopen

 1. Morgan Stanley (NYSE: MS)
 2. Ford Motor Company (NYSE: F)
 3. Target (NYSE: TGT)
 4. DICK’S Sporting Goods, Inc. (NYSE: DKS)
 5. The Walt Disney Company (NYSE: DIS)
 6. Meta Platforms, Inc. (NASDAQ: FB)
 7. Skyworks Solutions, Inc. (NASDAQ: SWKS)
 8. Wynn Resorts, Limited (NASDAQ: WYNN)
 9. Ulta Beauty, Inc. (NASDAQ: ULTA)
 10. ViacomCBS Inc. (NASDAQ: VIAC)

1. Morgan Stanley

Het bedrijf Morgan Stanley is een financiële holding en levert verschillende financiële producten en diensten aan bedrijven, overheden, financiële instellingen en particulieren in Amerika, Europa, het Midden-Oosten, Afrika en Azië.

 

Morgan Stanley noteert op 39,1% onder de schatting van de reële waarde. De winst zal naar verwachting met 2,25% per jaar groeien. De inkomsten zijn de afgelopen 5 jaar met 18,7% per jaar gestegen. Het bedrijf betaalt een betrouwbaar dividend van 2,99%.

2. Ford Motor

Met een redelijk gewaardeerde koers-winstgroeiverhouding lijkt Ford onder de mediane PEG van 0,06x in de auto-industrie te handelen. Concurrenten zoals GM handelen tegen hogere waarderingen, maar Ford blijft een marktleider.

Ford Motor Company ontwerpt, produceert, verkoopt en onderhoudt wereldwijd een reeks Ford-vrachtwagens, auto’s, SUV’s, elektrische voertuigen en luxe voertuigen van Lincoln. Fort noteert 48,2% onder onze schatting van de reële waarde. Ford is  jaar winstgevend geworden en is een waarde aandeel.

3. Target

Target Corporation, ook wel bekend als Target, is een Amerikaanse landelijke retailer met ongeveer 1.897 winkels die zich uitstrekken van kust tot kust.

Het bedrijf biedt winkeliers zo ongeveer alles wat ze ooit nodig zouden kunnen hebben, van boodschappen en producten voor persoonlijke verzorging tot kleding en woonaccessoires.

Als one-stop-shop voor consumentenbehoeften floreerde Target in de loop van de pandemie. De verkoop van de retailer schoot omhoog toen klanten zich tot Target wendden ten gunste van veel van zijn concurrenten.

Target noteert 47,8% onder onze schatting van de reële waarde. De winst groeide het afgelopen jaar met 77,7%. Target betaalt een betrouwbaar dividend van 1,9%.

4. DICK’S Sporting Goods, Inc.

DICK’S Sporting Goods is een online en fysieke winkelketen die goederen en diensten levert in de sportartikelenindustrie. Zoals de naam al doet vermoeden, verkoopt elk van zijn winkels in de Verenigde Staten sportartikelen, fitnessapparatuur, golfuitrusting en jacht- en visuitrusting.

DICK’S Sporting Goods is ook eigenaar van Golf Galaxy, Field & Stream, andere gespecialiseerde conceptstores en een mobiele sport-app voor jongeren. Samen heeft een landelijk netwerk van winkels.

DICK’S noteert 15,2% onder onze schatting van de reële waarde en de winst groeide het afgelopen jaar met 267,5%.

Waarde-aandelen Dicks Sporting Goods

5. The Walt Disney Company

Voor alle duidelijkheid: Disney is geen waarde aandeel in de traditionele zin. Met een PEG-ratio van 3,16x is het gemakkelijk om te suggereren dat Disney mogelijk overgewaardeerd is.

Vervolgens behoort de 128,82x PE-ratio van Disney tot de hoogste in de entertainmentindustrie. Elke pure waarderingsmaatstaf suggereert dat Disney voor meer handelt dan zou moeten.

De beste aandelen van vandaag verdienen echter hoge waarderingen. Disney wordt zeer gewaardeerd omdat het een van de meest geliefde bedrijven wereldwijd is met misschien wel het meest waardevolle intellectuele eigendom dat ooit is gezien.

Disney noteert 33,4% onder onze schatting van de reële waarde. De winst zal naar verwachting met 22,57% per jaar groeien en Disney is dit jaar winstgevend geworden.

6. Metaplatforms, Inc.

Meta Platforms, Inc., voorheen bekend als Facebook, is op dit moment een van de voordeligste aandelen om te kopen in de huidige markt. Voor degenen die niet bekend zijn met de activiteiten van het bedrijf, ontwerpt Meta Platforms hardware en software om connectiviteit te vergemakkelijken.

De moederorganisatie van Facebook, Instagram, WhatsApp en een aantal andere dochterondernemingen, Meta Platforms groeide naar relevantie door sociale media een noodzakelijk onderdeel te maken van bijna een derde van de populatie.

Meta Platforms noteert 68,9% onder onze schatting van de reële waarde. De winst zal naar verwachting met 9,06% per jaar groeien. De winst groeide het afgelopen jaar met 35,1%.

7. Skyworks Solutions, Inc.

In samenwerking met zijn eigen dochterondernemingen ontwerpt, ontwikkelt, produceert en verkoopt Skyworks eigen halfgeleiderproducten die wereldwijd worden verkocht.

Het recente chiptekort heeft de kortetermijnvooruitzichten van Skyworks echter in twijfel getrokken. Het onvermogen om veel van de bestellingen van zijn grootste klanten uit te voeren, heeft de markt gedwongen zijn aandelenkoers te verlagen.

Dat wil niet zeggen dat de markt niet gelijk heeft, maar eerder dat het een beetje kortzichtig is. Maar het is waar: het chiptekort schaadt het onmiddellijke potentieel van Skyworks.

Skyworks noteert 80,4% onder onze schatting van de reële waarde. De winst zal naar verwachting met 11,89% per jaar groeien. De inkomsten zijn de afgelopen 5 jaar met 7,5% per jaar gestegen.

Waarde-aandelen Skyworks Solutions

8. Wynn Resorts, Limited

Wynn Resorts is misschien wel het meest bekend vanwege een van de meest prominente vlaggenschipresorts aan Las Vegas Boulevard.

Het is echter vermeldenswaard dat Wynn Resorts geïntegreerde resorts op wereldwijde schaal ontwikkelt en exploiteert. Amerikaanse investeerders zijn waarschijnlijk maar al te bekend met de 194.000 vierkante meter aan casinoruimte.

Aan de andere kant zijn internationale investeerders waarschijnlijk al bekend met het indrukwekkendere Macau-segment van Wynn. Alles bij elkaar genomen bezit en exploiteert Wynn Resorts enkele van de meest lucratieve gokresorts ter wereld. En niet te vergeten: het is een waarde aandeel.

Wynn noteert 65,1% onder onze schatting van de reële waarde. De winst zal naar verwachting met 64,89% per jaar groeien.

9. Ulta Beauty, Inc.

Met de toepasselijke naam is Ulta Beauty een grootmacht in de detailhandel in de gespecialiseerde detailhandel. Elk van de 1.264 winkels van het bedrijf in 50 staten biedt shoppers een breed scala aan schoonheids- en gezondheidsproducten, van cosmetica en geuren tot make-up en salonstylingtools.

Ulta heeft zichzelf gevestigd als de belangrijkste gezondheids- en schoonheidsretailer van het land, of shoppers nu een klein budget hebben of meer willen uitgeven aan hoogwaardige producten.

Ondanks dat het comfortabel in de voorhoede van zijn branche zit, handelt Ulta tegen een aantrekkelijke waardering. Als zo ongeveer alles overgewaardeerd lijkt, heeft Ulta een gunstige prijs/winstverhouding. Het staat op ons lijstje met waarde-aandelen.

Ulta noteert 8% onder onze schatting van de reële waarde. De winst zal naar verwachting met 4,21% per jaar groeien. De winst groeide het afgelopen jaar met 281,2%.

Waarde-aandelen Ulta Beauty

10. Paramount

Paramount is zowel het media-entertainmentbedrijf achter het populaire CBS Television Network als een van de voordeligste waarde-aandelen om vandaag te kopen.

Meest recent heeft Paramount echter een eigen streamingdienst uitgebracht: Paramount+. De nieuwe streamingdienst van Viacom verwacht te kunnen concurreren met onder meer Disney+ en Netflix.

Dat gezegd hebbende, de aandelen van Viacom zijn niet gestegen na de aankondiging van de komst van Paramount +. Het betreft hier dus nog steeds een goedkoop waarde aandeel.

Paramount noteert 64,5% onder onze schatting van de reële waarde. De winst groeide het afgelopen jaar met 88,2%. Paramount betaalt een betrouwbaar dividend van 3,38%.

Ultieme Beleggersgids

Meer lezen over dit onderwerp? Wij hebben een handleiding geschreven over beleggen in aardgas aandelen, die kunt u vinden in ons gratis e-book: Ultieme Beleggersgids.

Tot slot

Niet alle waarde-aandelen zullen in koers stijgen. Gebruik een bewezen succesvolle methode om te proberen het kaf van het koren te scheiden. Bijvoorbeeld de Trading Navigator Methode waarmee gebruik wordt gemaakt van het momentum effect, waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat je daarmee de markt kan verslaan. Of volg de gratis online training.

~ Harm van Wijk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.