De top 13 nikkel aandelen om in te beleggen in 2022

nikkel aandelen Glencore

Met welke nikkel aandelen kan je investeren in de nikkelsector? De nikkelmarkt is op zoek naar een nieuw evenwicht. 2022 zal de nikkelmarkt niet snel vergeten. De nikkelprijs ging compleet door het dak en dat als gevolg van het conflict tussen Oekraïne en Rusland. Daarmee werd nogmaals duidelijk dat nikkel een non ferrometaal van uitzonderlijk strategisch belang is.

De nikkelprijzen stabiliseerden rond $ 48.000 per ton nadat ze de 8ste maart voor het eerst kort de grens van $ 100.000 hadden overschreden. De London Metal Exchange dwong de handel te staken, nadat de makelaars moeite hadden om aan hun margeverplichtingen te voldoen.

Als gevolg hiervan zei de LME dat het alle nikkeltransacties die op 8 maart hadden plaatsgevonden, zou annuleren. Na het herstarten zou alleen nog gehandeld worden op Europese uren en met een dagelijkse limiet van 10% op prijsbewegingen.

Westerse sancties tegen Rusland, vanwege de invasie van Oekraïne leidden tot bezorgdheid over de metaalvoorziening. Rusland is goed voor ongeveer 10% van de wereldwijde nikkelvoorraden, een metaal dat voornamelijk voor gebruik in roestvrij staal en batterijen voor elektrische voertuigen wordt gebruikt.

De nikkelprijs was al aan het stijgen vóór de Russische invasie van Oekraïne, aangezien de sterke vraag vanuit de roestvrij staal- en batterij-industrie de voorraden had weggewerkt, die op dat moment 76.830 ton bedroegen in de LME-geregistreerde magazijnen. En dat was het laagste niveau sinds 2019.

Voordat LME op die bewuste 8ste maart 2022 besloot de handel op te schorten, waren de nikkelprijzen fors gestegen. De markt werd sterk beïnvloed door een versterking van de fundamenten, aangezien de vraag vanuit de hoek van de EV-fabrikanten snel was gestegen en nog altijd stijgt.

In samenhang daarmee waren de voorraden gedaald, terwijl de premies, een indicator van krapte op de fysieke markt, waren gestegen. Het sentiment werd toen getroffen door de Russische invasie van Oekraïne vanwege de bezorgdheid dat de markt de toegang tot de nikkelvoorraden van Norilsk zou kunnen verliezen. Deze de nikkelvoorraden van Norilsk zijn goed voor 9% van het wereldwijde aanbod.

Noch Norilsk, noch nikkel zijn rechtstreeks getroffen door sancties, maar de zorgen over logistiek en betalingen blijven bestaan. Op de langere termijn blijven de fundamentele factoren sterk, ook omdat de penetratiegraad van elektrische voertuigen blijft stijgen.

Hoe zit de nikkelmarkt in elkaar?

Nikkel is een belangrijk basismetaal voor het bouwen van duurzame samenlevingen vanwege het gebruik in roestvrij staal en in nieuwe batterijtechnologie. Door de vele fysische en chemische eigenschappen is het essentieel in duizenden producten, van mobiele telefoons tot medische apparatuur en van windturbines tot batterijen.

De nikkelmarkt is een industrie van meer dan 20 miljard dollar per jaar. De huidige markt wordt gedomineerd door roestvrij staal, waarbij meer dan twee derde van de totale productie wordt gebruikt voor de productie ervan.

Nikkel is echter een cruciaal onderdeel van nieuwe batterijtechnologie die wordt gebruikt in elektrische voertuigen. Dit deel van de markt zal naar verwachting de komende jaren aanzienlijk groeien en de nikkelindustrie de komende decennia vormgeven.

Volgens het rapport van de Wereldbank “Minerals for Climate Action: The Mineral Intensity for the Clean Energy Transition” zou de productie van mineralen zoals nikkel en kobalt tegen 2050 met bijna 500% moeten toenemen om aan de groeiende vraag naar schone energietechnologieën te voldoen.

Naarmate de wereld zich inspant om een ​​koolstofarmere toekomst te realiseren, zal de vraag naar verschillende belangrijke mineralen en metalen voor de productie van schonere energietechnologieën aanzienlijk toenemen. De transitie naar schone energie zal aanzienlijk nikkelintensief zijn.

De voorraden aan nikkel

De nikkelvoorraden in de wereld worden momenteel geschat op bijna 300 miljoen ton. Australië, Indonesië, Zuid-Afrika, Rusland en Canada zijn goed voor meer dan 50% van de wereldwijde nikkelvoorraden.

Jaarlijks wordt wereldwijd meer dan twee miljoen ton nieuw of primair nikkel geproduceerd en gebruikt, gedolven in meer dan 25 landen wereldwijd. Er is een aanzienlijke onderinvestering in de sector geweest in de jaren voorafgaand aan 2022. Als gevolg daarvan is er een zeer beperkte pijplijn van nieuwe projecten die op korte termijn in gebruik zullen worden genomen.

Greenfield nikkelprojecten hebben 8-10 jaar nodig om van exploratie naar productie te gaan. Bovendien schat onderzoek van UBS dat slechts 26 van de 41 nikkelprojecten in een vergevorderd stadium 15% IRR opleveren tegen een nikkelprijs op lange termijn van US$20k/t.

Er zijn twee hoofdtypen nikkelertsafzettingen: sulfiden en laterieten. Veel beleggers zijn van mening dat sulfideafzettingen gemakkelijker te verwerken (en dus goedkoper) zijn omdat ze minder energie nodig hebben om te werken.

Hoewel nikkel sulfide activiteiten historisch gezien goedkoper waren op basis van de bedrijfskosten, is dit niet langer het geval. In de afgelopen drie jaar waren nikkellateriet activiteiten gemiddeld goedkoper uit te voeren dan nikkelsulfide activiteiten, en de verwachting is, dat die trend zich zal voortzetten.

Marktoverzicht Nikkel aandelen

Nikkel is een belangrijk basismetaal voor het bouwen van duurzame samenlevingen vanwege het gebruik in roestvrij staal en nieuwe batterijtechnologie. Door de vele fysische en chemische eigenschappen is het essentieel in duizenden producten, van mobiele telefoons tot medische apparatuur en van windturbines tot batterijen.

De nikkelmarkt is een industrie met een waarde van meer dan $ 20 miljard dollar per jaar. De huidige markt wordt gedomineerd door roestvrij staal, waarbij meer dan twee derde van de totale productie wordt gebruikt voor de productie ervan. Nikkel is echter ook een cruciaal onderdeel van nieuwe batterijtechnologie die wordt gebruikt in elektrische voertuigen. Dit deel van de markt zal naar verwachting de komende jaren aanzienlijk groeien en de nikkelindustrie de komende decennia een nieuwe vorm geven.

Volgens het rapport van de Wereldbank “Minerals for Climate Action: The Mineral Intensity for the Clean Energy Transition” zou de productie van mineralen zoals nikkel en kobalt tegen 2050 met bijna 500% kunnen toenemen om aan de groeiende vraag naar schone energietechnologieën te voldoen.

Naarmate de wereld zich inspant om een ​​koolstofarmere toekomst te realiseren, zal de vraag naar verschillende belangrijke mineralen en metalen voor de productie van schonere energietechnologieën aanzienlijk toenemen. De transitie naar schone energie zal aanzienlijk mineraalintensief zijn – nikkelintensief.

De nikkelvoorraden in de wereld worden momenteel geschat op bijna 300 miljoen ton. Australië, Indonesië, Zuid-Afrika, Rusland en Canada zijn goed voor meer dan 50% van de wereldwijde nikkelvoorraden. Jaarlijks wordt wereldwijd meer dan twee miljoen ton nieuw of primair nikkel geproduceerd en gebruikt, gedolven in meer dan 25 landen over de hele wereld.

De jongste jaren is er een aanzienlijke onderinvestering in de sector is geweest en als gevolg daarvan is er een zeer beperkte pijplijn van nieuwe projecten die op korte termijn in gebruik zullen worden genomen. Greenfield-nikkelprojecten hebben 8-10 jaar nodig om van exploratie naar productie te gaan. Er dreigt met andere woorden een tekort op de nikkelmarkt op wat langere termijn.

Bovendien schat onderzoek van UBS dat slechts 26 van de 41 nikkelprojecten zich in een vergevorderd stadium om winstgevend te werken aan een nikkelprijs op lange termijn van US $ 20.000 k/t.

Horizonte Minerals heeft in de sector een unieke positie verworven met twee geavanceerde, grote, hoogwaardige en schaalbare nikkelprojecten die 100% eigendom zijn, waardoor investeerders toegang krijgen tot zowel de roestvrijstalen als de batterijmarkt voor elektrische voertuigen, waardoor investeerders het potentieel hebben om te investeren in een duurzame toekomst.

Het goede nieuws voor de London Metal Exchange (LME) is dat het nikkelcontract weer wordt verhandeld na de chaotische opschorting in maart 2022. De gemiddelde dagelijkse nikkelvolumes daalden onvermijdelijk scherp in maart ten opzichte van februari, maar lagen slechts 2% onder die van maart vorig jaar, wat niet slecht is gezien de zesdaagse handelsstop en het daaropvolgende stop-startrendement.

Het slechte nieuws voor de LME is dat het grootste deel van de handel voor een massale rush naar de uitgangsdeur lijkt te hebben gekozen. De open belangstelling voor de nikkelmarkt is gedaald tot het niveau dat voor het laatst in 2013 werd gezien. De terugval was al even dramatisch in China, waar de openstaande posities op het Shanghai Futures Exchange-nikkelcontract het laagste zijn sinds april 2015.

De nikkelprijzen zijn nog steeds hoog en er hangen grote shortposities boven de markt. Een snel afnemende participatie van belangrijke spelers dreigt een liquiditeitsvacuüm en een volatiliteitsval te openen.

De volatiliteit van nikkel maakt het tot een speciaal geval, maar hoge prijzen leiden tot een bredere risicoterugtrekking uit de industriële metaalsector, aangezien zelfs de grootste spelers moeite hebben om de kosten van financieringsposities het hoofd te bieden.

Goldman Sachs waarschuwt inderdaad dat meerdere delen van het grondstoffencomplex het gevaar lopen in een zichzelf in stand houdende volatiliteitsval te vallen. “Een gebrek aan risicokapitaal verlaagt de marktparticipatie, verlaagt de liquiditeit en verergert de volatiliteit, en ontmoedigt potentiële kredietverstrekkers en investeerders verder, waardoor een lagere participatie en hogere volatiliteit nog wordt versterkt”, zo beschrijft de bank een volatiliteitsval.

Er zijn duidelijke redenen voor handelaren om hun risicoblootstelling aan nikkel af te bouwen. Denk daarbij aan de annulering door de LME van transacties, aan torenhoge marges of het vooruitzicht van versterkt toezicht door de regelgevende instanties, zowel in Londen als in China.

Die prijsbewegingslimieten zijn doorgevoerd over alle leverbare contracten van de beurs, wat getuigt van de bredere gevaren waar de markt mee werd geconfronteerd. Maar ook zink en aluminium deelden mee in de klappen. Er was gedeeltelijk sprake van een overloopeffect, aangezien posities werden geliquideerd om te voldoen aan de opvragingen van de margins op nikkel.

Maar zowel aluminium als zink worden steeds moeilijker op zichzelf te verhandelen vanwege de spanningen in de toeleveringsketen als gevolg van de crisis in Oekraïne die de prijzen en de volatiliteit hebben doen stijgen. Het enige belangrijke LME-metaal dat geen scherpe daling in open interest heeft gezien, is koper.

Maar dokter Copper heeft zijn eigen verhaal over risicomijding te vertellen. Het kopercontract van de LME was al het doelwit van speciale maatregelen nadat het in oktober 2021 door het dak vloog. De open interest daalde in de daaropvolgende drie maanden, tot een dieptepunt van tien jaar in januari, waardoor er weinig onmiddellijke reactie was op het nikkeldebacle.

De open interest voor de LME-kopermarkt is echter al sinds 2013 aan het afnemen, zij het met enkele scherpe schommelingen rond de eerste pandemie in 2020. Goldman Sachs merkt op dat terwijl de S&P GSCI grondstoffenindex is gestegen met 125% sinds oktober 2020, investeringen in de Bloomberg Commodities Exchange zijn in dezelfde periode slechts met 7% gestegen op basis van tussentijdse prijscorrecties.

Het contrast met de op China gerichte bull-markt aan het einde van de jaren 2000 is groot. Destijds stroomde fondsgeld overvloedig naar het grondstoffen complex, zowel direct als via passieve long-only indexfondsen. Te veel investeerders stapten echter aan het begin van de cyclus in om de metaalprijzen in de eerste helft van 2010 onverbiddelijk lager te zien dalen. Wat uiteraard een afschrikwekkend effect had.

Sindsdien zijn grondstoffen grotendeels van de radar van de investeringsgemeenschap verdwenen, wat de stroom van risicokapitaal naar de sector heeft beperkt. Hetzelfde geldt voor de terugtrekking van veel banken uit de financierings- en handelsruimte voor grondstoffen in de afgelopen 10 jaar.

Net zoals metaalproducenten er niet in zijn geslaagd te investeren in nieuwe productiecapaciteit om te voldoen aan de snel stijgende vraag van trends in de energietransitie, is de financiële gemeenschap er niet in geslaagd te investeren in de capaciteit om de resulterende hogere prijzen te verhandelen.

Het is niet alleen Goldman Sachs die zich zorgen maakt over wat de analisten van de zakenbank de diepere mismatch tussen financieel en fysiek marktrisico noemt. Gouverneur van de Bank of England, Andrew Bailey, beschouwt de grondstoffenmarkten als het gebied met de grootste kwetsbaarheid in termen van spanningen op het financiële systeem.

“We moeten alles heel goed in de gaten houden om ervoor te zorgen dat de stapsgewijze verandering in de risicokosten geen falen van de markt veroorzaakt”, zei kelaandelen.

Bailey. Voor nikkel is het misschien te laat. De vraag is hoeveel andere metalen kunnen voorkomen dat ze in dezelfde val trappen. Maar laat ons nu even kijken hoe het zit met de nik

Belangrijkste markttrends

Een toenemende vraag naar roestvrij staal

Vanwege de corrosiebestendigheid, duurzaamheid en overvloed aan beschikbaarheid wordt roestvrij staal gebruikt in verschillende sectoren, waaronder voedsel en drank, bouw, ruimtevaart, transport, medische sector, chemie, enz.

Nikkel speelt een cruciale rol bij de vervaardiging van roestvrij staal. Het is een van de belangrijkste commerciële legeringen die worden gebruikt bij de productie van roestvrij staal. Nikkellegeringen zijn goed voor bijna tweederde van het productieproces van roestvrij staal over de hele wereld.

Een van de belangrijkste voordelen van nikkel in roestvrij staal is het stabiliseren van de specifieke structuur van staal bij kamertemperatuur. Over het algemeen is 8% nikkel aanwezig in de veelgebruikte kwaliteit roestvrij staal.

Bovendien vermindert de toevoeging van chroom de taaiheid van staal en compenseert nikkel de afname in taaiheid. Chroom induceert ook ferromagnetisme in staal, wat in sommige toepassingen niet gewenst is, en dus helpt nikkel dit probleem tegen te gaan.

Volgens het International Stainless Steel Forum (ISSF) steeg de productie van roestvrij staal met 16,9% op jaarbasis tot 43 miljoen ton in de eerste negen maanden van 2021. Chinese roestvrijstalen fabrieken verbruiken meer dan de helft van het primaire nikkel.

Andere belangrijke roestvrij staal producerende regio’s zijn kleiner dan China en vervullen een groter deel van hun nikkelbehoefte uit roestvrij staalschroot dan uit primaire bronnen. Vanwege de bovengenoemde factoren zal de vraag op de nikkelmarkt vanuit de roestvrijstalen industrie in de toekomst waarschijnlijk toenemen.

Regio Azië Pacific domineert de markt

De regio Azië Pacific heeft het grootste aandeel in het verbruik van nikkel. Dit komt voornamelijk door de aanwezigheid van grote roestvrijstalen productiebedrijven en batterijfabrikanten.

De grote nikkelertsconcentraties in de Filippijnen, Nieuw-Caledonië, Australië, Indonesië en China hebben ertoe bijgedragen dat de regio de grootste nikkelproducent is. Volgens US Geological Survey (USGS) heeft Indonesië ‘s werelds grootste nikkelreserve met een mijnproductie van 760 duizend metrische ton ons in 2020. Bovendien hebben de Filippijnen, China en Australië een gecombineerde mijnproductie van 610 duizend ton.

Volgens het World Bureau of Metal Statistics bedroeg het verbruik van geraffineerd nikkel in China in 2020 ongeveer 1,31 miljoen ton, terwijl dat voor Azië als geheel ongeveer 1,9 miljoen ton bedroeg, waarmee het de grootste consumentenregio ter wereld is.

Bovendien zal het stijgende verbruik van nikkel in elektrische voertuigen (EV’s) naar verwachting ook de markt in de regio stimuleren, aangezien het een aanzienlijk deel van de vraag naar nikkel voor zijn rekening neemt.

China is de wereldleider op de markt voor elektrische auto’s, met een verkoop van nieuwe elektrische voertuigen die vier keer hoger ligt dan die van de Verenigde Staten. In 2021 werden in China in totaal 3,3 miljoen elektrische voertuigen (EV’s) verkocht, waarmee een stijging van 154% vergeleken met 1,3 miljoen verkochte eenheden in 2020.

Het beleid van de Chinese centrale overheid om elektrische voertuigen te promoten, zal naar verwachting de vraag naar nikkel in het land doen toenemen.

Ook heeft Tata Motors (een Indiase autofabrikant) in oktober 2021 een grote investering veiliggesteld voor een nieuwe EV-dochteronderneming. Tata Motors en TPG Rise Climate zijn een bindende overeenkomst aangegaan waarbij laatstgenoemde samen met mede-investeerder ADQ zal investeren in een nieuw opgerichte dochteronderneming van Tata Motors.

Door de impact van COVID-19 is de vraag naar nikkel bij veel eindgebruikstoepassingen afgenomen. Echter, met herstel in verschillende eindgebruikersindustrieën, zal de vraag naar nikkel tijdens de prognoseperiode naar verwachting in de regio groeien.

Competitief landschap

De vraag naar batterijmetalen inclusief nikkel stijgt dus naarmate elektrische voertuigen mainstream worden. Wanneer lithium-ionbatterijen, die elektrische auto’s aandrijven, meer nikkel bevatten, kunnen de auto’s langer rijden. Is investeren in nikkel een goed idee?

Nikkel is een zilverwit, hard en toch kneedbaar metaal dat zelfs bij extreme temperaturen zijn eigenschappen behoudt. Nikkel wordt al sinds 3.500 v.Chr. gebruikt in alles, van munten en douchekoppen tot batterijen voor elektrische auto’s.

Tegenwoordig is nikkel zoals hierboven gezegd een belangrijk ingrediënt geworden in lithium-ionbatterijen die elektrische voertuigen aandrijven. Volgens mijnbouwgroep BHP bevat een lithium-ionbatterij voor een elektrische auto 40 kg (88 lbs) nikkel.

Lithium-ionbatterijen kunnen ook energie uit hernieuwbare energiebronnen opslaan. Batterijopslag wordt steeds belangrijker naarmate we meer stroom opwekken uit weersafhankelijke hernieuwbare energiebronnen zoals wind en zonne-energie.

Waarom is nikkel zo belangrijk?

Wanneer accu’s meer nikkel bevatten, kan de auto langer rijden zonder opladen. Nikkel maakt batterijen krachtiger. Het zal van cruciaal belang zijn voor grotere EV’s zoals elektrische vrachtwagens.

Momenteel gaat slechts ongeveer 7% van het nikkel naar batterijen. Het meeste wordt gebruikt om roestvrij staal te maken. Maar in de toekomst zal het aandeel van EV-batterijen in het nikkelverbruik waarschijnlijk groeien.

Volgens het International Energy Agency moet de vraag naar nikkel uit EV’s en opslag groeien van 81 ton in 2020 tot 3.352 ton in 2040 onder het scenario voor duurzame ontwikkeling.

Oorlog in Oekraïne heeft de nikkelmarkt op zijn kop gezet

De nikkelmarkt is, net als een groot deel van de grondstoffenwereld, op zijn kop gezet door de oorlog in Oekraïne. De LME stopte de handel in nikkel op 8 maart, de eerste keer dat het een markt sinds 1985 had opgeschort.

Rusland is een belangrijke leverancier van nikkel, dat al schaars was vanwege de vraag naar batterijen voor elektrische voertuigen en ander industrieel gebruik, zoals roestvrij staal. De bevriezing van de nikkelhandel is een van de meest opvallende voorbeelden van hoe de oorlog en de door het Westen opgelegde straffende sancties weergalmden op de financiële markten.

De LME sloot de handel in nikkel nadat een enorme stijging van de prijzen grote financiële druk uitoefende op producenten die nikkeltermijncontracten op de LME hadden verkocht als hedge. De grootste verliezer was Tsingshan Holding, ‘s werelds grootste nikkelproducent die de grootste shortpositie in het metaal had opgebouwd.

Tegen de prijzen van dat moment zat het bedrijf op een papierverlies van $ 8 miljard, meldde The Wall Street Journal. Tsingshan was in eerste instantie niet bereikbaar voor commentaar. Het had de staatsmedia in China voordien wel verteld dat het genoeg metaal had veiliggesteld om al zijn verliesgevende posities te vereffenen. Quod non, dus.

De Russische invasie van Oekraïne heeft inderdaad de wereldwijde grondstoffenmarkten geschokt. Tarwe, maïs, aluminium en olie hebben allemaal te maken gehad met grote prijsvolatiliteit. Maar één grondstof is meer op zijn kop gezet dan de rest: nikkel. Het metaal dat wordt gebruikt in roestvrij staal, batterijen voor elektrische voertuigen en, ja, munten.

Op vrijdag 4 maart kostte het ongeveer $ 29.000 om een ​​ton nikkel te kopen op de termijnmarkt van de London Metal Exchange, het belangrijkste wereldwijde clearinghouse voor metaalgrondstoffen. De volgende dinsdag had de prijs meer dan $ 100.000 bereikt, waardoor de beurs de nikkelmarkt een week moest stilleggen.

In de dagen voor het nikkel Armageddon (want zo werd het genoemd) hoorde handelaren Keith Wildie geruchten over bloed dat in het rond zou spatten. Wildie werkt op de London Metal Exchange voor Romco Metals, een in het Verenigd Koninkrijk gevestigde recycler.

“Er is veel gepraat over een shortpositie. Er werd iemand in het nauw gedreven”, zei hij. Vrij snel werd het duidelijk dat het om Tsingshan Holding ging. In een ‘short‘ gokt een belegger dat een actief in prijs zal dalen – meestal een aandeel, maar in dit geval dus nikkel.

Een “short squeeze” doet zich voor wanneer andere beleggers tegen die short wedden door de onderliggende waarde te kopen. Wanneer een squeeze werkt, stijgen de prijzen en moet de belegger die short gaat de onderliggende waarde terugkopen tegen (veel) hogere prijzen, wat de stijging nog vergroot.

De druk werd zo groot dat toen de nikkelprijs de grens van $ 100.000 bereikte, de London Metal Exchange de handel stopte, uit angst voor een “melt-up” van de markt. “Die LME is een beurs die al 145 jaar bestaat, het is altijd het centrum van de metaalhandel geweest en ineens is er geen markt meer”, zei Wildie. “Inderdaad, er was op dat moment gewoon geen markt meer voor nikkel.”

Een deel van de reden waarom de London Metal Exchange de nikkelprijzen ervan weerhield om nog hoger te stijgen, was dat de grote verliezer ditmaal niet een rijk hedgefonds was. Het was Tsingshan Holding Group, een Chinees staalconglomeraat en eigenaar van grote Indonesische nikkelmijnen.

Dus in een bizarre gang van zaken wedde een grote nikkelbedrijf dat de nikkelprijs zou dalen … en leed vervolgens potentieel catastrofale verliezen toen de prijs van het nikkel dat hetzelfde bedrijf aan het winnen was door het dak schoot. Kan de wereld nog meer op zijn kop komen te staan?

“Als je een nikkelproducent bent, zit je goed als de prijzen stijgen, maar kan het goed fout lopen als de prijzen dalen”, zegt Craig Pirrong, die de grondstoffenmarkten onderzoekt aan de Universiteit van Houston. “En dus wat een producent probeert te doen, is zich beschermen tegen dalende prijzen door short te verkopen.”

Olie- en aardgasbedrijven doen short verkopen om de risico’s op de energiemarkt af te dekken. Goudmijnbedrijven doen het, landbouwbedrijven doen het. Maar toen Tsingshan zijn weddenschap aanging dat de nikkelprijs zou dalen, hield het management geen rekening met een Russische invasie van Oekraïne.

Aangezien Rusland ongeveer 7% van het nikkel in de wereld produceert, schoot de prijs als een raket omhoog. Hoewel de waarde van het nikkel in zijn mijnen en magazijnen was gestegen, werd Tsingshan naar verluidt geconfronteerd met miljarden verliezen op korte termijn.

“Er is een mismatch in de cashflow wanneer een producent zich indekt”, zei Pirrong. “Dus als de prijs van dag tot dag stijgt, moet je je verliezen telkens cash betalen. Je krijgt pas de winst van de prijsstijging als je het nikkel in bezit daadwerkelijk verkoopt.’

Uit angst dat de makelaarshuizen en de klanten die ze vertegenwoordigen de margestortingen niet zouden kunnen waarmaken, schortte de London Metal Exchange de handel op. Maar nog erger voor sommige metaalhandelaren, de beurs annuleerde met terugwerkende kracht meer dan $ 3 miljard aan transacties die daadwerkelijk waren doorgegaan.

“De LME heeft zijn reputatie als neutrale scheidsrechter ondermijnd”, zei Pirrong. Na een week zonder handel – en geen benchmarkprijs voor nikkel waaraan producenten en consumenten over de hele wereld deals konden koppelen – heropende de LME zijn nikkelmarkt.

Maar het handhaafde limieten voor hoe hoog of laag de grondstof zou kunnen gaan, een andere (en radicale) stap om shortposities te beschermen. Nikkel was snel weer gedaald tot ongeveer $ 32.000 per ton. Maar daarmee was de nikkelmarkt grondig verstoord en dat kan de wereld zich met de beste wil van de wereld niet permitteren.

Het is belangrijk om te onthouden dat nikkel essentiële industriële toepassingen heeft. Het wordt gebruikt in roestvrijstalen en windturbinebladen en ontziltingsinstallaties en in allerlei andere soorten spullen. Het metaal speelt dus een belangrijke rol in de energietransitie.

Roger Lin is hoofd marketing bij Ascend Elements, dat batterijen voor elektrische voertuigen recyclet. Hij gaf aan dat de fabrikanten van lithium-ionbatterijen aan wie hij verkoopt de pijn van de hogere nikkelprijs wel degelijk voelt. “Volatiliteit is over het algemeen niet goed voor de levensvatbaarheid op lange termijn van welke markt dan ook. In die gevallen is het gewoon moeilijk te plannen en te voorspellen.”

EV-bedrijven kunnen er ook voor kiezen om de Tesla-route te volgen. Het bedrijf van Elon Musk reageerde op de stijgende nikkelprijzen vorig jaar door sommige modellen over te schakelen naar een minder efficiënte batterij die het metaal niet gebruikt.

Maar ook Tesla moest in een noodsituatie de prijzen verhogen. Door de oorlog in Oekraïne schieten aluminium en kobalt – twee andere belangrijke grondstoffen voor batterijen – ook in prijs omhoog.

Welke bedrijven zijn actief in de nikkelsector?

Nikkel wordt over de hele wereld gewonnen, onder andere in Australië, Zuid-Afrika, Canada, Rusland, Indonesië en de Filippijnen. Volgens Mining Intelligence zijn de grootste mijnbouwbedrijven Vale, Norilsk Nickel, Glencore en BHP Group.

Toen Rusland in oorlog raakte met Oekraïne, werd het aanbod van het Russische Norilsk Nickel beïnvloed, wat de prijs compleet door het dak joeg.

Gediversifieerde mijnbouwreuzen genereren echter het grootste deel van hun omzet uit andere metalen. De nikkelmarkt is gefragmenteerd. De belangrijkste bedrijven zijn Norilsk Nickel, Vale, BHP, Jinchuan Group International Resources Co. Ltd en Glencore. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste aandelen waarmee je als belegger in nikkel kan investeren.

1.   Vale SA (VALE)

Vale S.A. produceert en verkoopt ijzererts en ijzerertspellets voor gebruik als grondstof bij de staalproductie in Brazilië en internationaal. Vale opereert via de segmenten Ferro Minerals en Base Metals. Het segment ferromineralen produceert en wint ijzererts en -pellets, mangaan, ferrolegeringen en andere ferroproducten en levert aanverwante logistieke diensten.

Het segment basismetalen produceert en wint nikkel en zijn bijproducten, zoals goud, zilver, kobalt, edele metalen evenals koper. Vale was voorheen bekend als Companhia Vale do Rio Doce en veranderde haar naam in Vale S.A. in mei 2009. Vale S.A. werd opgericht in 1942 en heeft haar hoofdkantoor in Rio de Janeiro, Brazilië.

De op een na grootste nikkelproducent ter wereld mijnt ook nikkel in Canada, Indonesië en Nieuw-Caledonië. Alleen al in 2021 produceerde Vale 182.000 ton nikkel. Nikkelmijnen bevatten naast nikkel ook mineralen, waaronder kobalt en koper, die ook van cruciaal belang zijn voor de EV-industrie.

Vale is echter geen puur nikkelaandeel. De mijngigant is ook ‘s werelds grootste ijzerertsproducent en mijnt daarnaast ook mangaan en koper. In 2021 kwam slechts ongeveer 10% van de netto-inkomsten uit nikkel.

We merken op dat Vale zijn kolenactiviteiten verkoopt, waardoor dit aandeel aantrekkelijker is geworden voor beleggers op het gebied van milieu, maatschappij en bestuur (ESG), van wie velen proberen te desinvesteren van fossiele brandstoffen. Vale is in ieder geval een aandeel dat op de radar blijft staan.

2.   Talon Metals (TLOFF)

Talon Metals Corp., een mineraalexploratiebedrijf, onderzoekt en ontwikkelt minerale eigenschappen. Talon Metals bezit een belang van 17,56% in het Tamarack nikkel-koper-kobalt-project in Minnesota, de Verenigde Staten.

Het hoofdkantoor van Talon Metals is gevestigd in Road Town, op de Britse Maagdeneilanden. Talon Metals ontwikkelt het Tamarack Nickel-Copper-Cobalt Project in Minnesota in een joint venture met de grote wereldwijde mijnbouwgroep Rio Tinto.

Talon Metals wil een binnenlandse Amerikaanse bron van nikkel voor de EV-industrie leveren. Het project, dat naar verwachting in 2026 van start gaat, zal ook koper en kobalt produceren, naast andere belangrijke groene metalen.

Het gebruikte nikkel wordt op een milieuvriendelijke en sociaal verantwoorde manier ingekocht. Talon zal de koolstofemissies van zijn productie opvangen, waardoor het nikkel koolstofneutraal wordt. Begin 2022 tekende Talon een deal om Amerikaans nikkel aan Tesla te leveren.

3.   Glencore Plc (GLNCY)

Glencore plc produceert metalen en mineralen en energieproducten in Amerika, Europa, Azië, Afrika en Oceanië. Glencore opereert via twee segmenten, marketingactiviteiten en industriële activiteiten.

Glencore produceert en verkoopt koper, kobalt, nikkel, zink, lood, chroomerts, ferrochroom, vanadium, aluminiumoxide, aluminium, tin en ijzererts. Glencore houdt zich daarnaast ook bezig met olie-exploratie/-productie, distributie, opslag en bunkering en biedt kolen, ruwe olie en olieproducten, geraffineerde producten en aardgas.

Glencore PLC biedt ook financiering, logistiek en andere diensten aan producenten en consumenten van grondstoffen. Glencore was voorheen bekend als Glencore Xstrata plc en veranderde haar naam in Glencore plc in mei 2014. Glencore plc werd opgericht in 1974 en heeft haar hoofdkantoor in Baar, Zwitserland.

Glencore is een van ‘s werelds grote nikkelproducenten, met activa in Australië, Canada en Europa. Alleen al in 2021 produceerde Glencore 102.000 ton nikkel, waarmee het een van de drie grootste nikkelmijnwerkers ter wereld is.

Omdat Glencore echter zo gediversifieerd is, was nikkel maar goed voor ongeveer 5% van de omzet en EBITDA in 2021. Naast de winning van nikkel, is Glencore een belangrijke recycler van nikkelhoudende producten zoals batterijen.

4.   BHP Groep Ltd (BHP)

BHP Group Limited opereert als grondstoffenbedrijf in Australië, Europa, China, Japan, India, Zuid-Korea, de rest van Azië, Noord-Amerika, Zuid-Amerika en internationaal.

BHP Group opereert via de segmenten Petroleum, Copper, Iron Ore en Coal. Het bedrijf houdt zich bezig met de exploratie, ontwikkeling en productie van olie- en gaseigenschappen en winning van koper, zilver, zink, molybdeen, uranium, goud, ijzererts en metallurgische en energiekolen.

BHP Group is ook betrokken bij mijnbouw, smelten en raffinage van nikkel en kaliontwikkelingsactiviteiten. Daarnaast biedt BHP Group sleep-, vracht-, marketing en handel, marketingondersteuning, financiën, administratieve en andere diensten. BHP Group werd opgericht in 1851 en heeft zijn hoofdkantoor in Melbourne, Australië.

 

Deze mijnbouwgigant produceert dus koper, ijzererts, nikkel en andere metalen. De nikkelmijnbouwactiviteit, Nickel West, is gevestigd in West-Australië en BHP blijft de nikkelactiviteiten uitbreiden.

BHP Group produceerde 89.000 ton nikkel tijdens het fiscale jaar dat eindigde in juni 2021 en verkocht meer dan 85% van zijn nikkel aan de EV-batterijenindustrie. Begin 2022 investeerde BHP 40 miljoen dollar in een nikkelproject in Tanzania, waarmee het zijn betrokkenheid bij dit non ferro metaal vergrootte.

BHP Group probeert ook Noront Resources over te nemen, een Canadese eigenaar van nikkeldeposito’s. Hoewel BHP de op twee na grootste nikkelproducent ter wereld is, is nikkel maar een relatief klein onderdeel van de activiteiten van de gediversifieerde mijnbouwgigant.

Bovendien maken de thermische steenkoolactiviteiten van BHP het onaantrekkelijk voor ESG-beleggers of degenen die zich willen distantiëren van fossiele brandstoffen.

5.   IGO Ltd (IIDDY)

IGO Limited opereert als een exploratie- en mijnbouwbedrijf dat zich bezighoudt met activa gericht op metalen om schone energie in Australië mogelijk te maken. IGO Limited bezit en exploiteert een 100%-belang in de Nova-nikkel-koper-kobalt-operatie in de Great Western Woodlands, ten noordoosten van Norseman.

De belangrijkste eigendommen van het bedrijf zijn de nikkel-koper- en Paterson-koperprojecten van de Fraser Range. IGO richt zich op investeringen in lithiummijnen en heeft ook een belang van 100% in de stroomafwaartse verwerkingsraffinaderij in Kwinana in West-Australië om lithiumhydroxide van batterijkwaliteit te produceren.

IGO Limited was voorheen bekend als Independence Group NL en veranderde de naam in IGO Limited in januari 2020. IGO Limited werd opgericht in 2000 en heeft haar hoofdkantoor in Perth, Australië.

IGO Ltd is dus in feite een gediversifieerd Australisch metaal- en mijnbouwbedrijf dat zich richt op metalen die nodig zijn voor de schone energierevolutie, namelijk nikkel, koper, kobalt en lithium.

De Nova nikkel-koper-kobaltmijn van IGO is 100% eigendom en is de goedkoopste nikkelproducent in Australië, met een jaarlijkse productie van ongeveer 30.000 ton nikkel. De Australische mijnwerker is ook in gesprek om een ​​andere Australische nikkelmijnwerker, Western Areas, te kopen. Het bedrijf groeit dus nog steeds.

6.   PolyMet Mining Corp (PLM)

PolyMet Mining Corp onderzoekt en ontwikkelt natuurlijke hulpbronnen. Het primaire minerale eigendom is het NorthMet-project, een polymetalisch project dat de mineralisatie van koper-, nikkel-, kobalt-, goud-, zilver- en platinagroep metalen herbergt in een gebied van ongeveer 4.300 acres in het noordoosten van Minnesota, de Verenigde Staten.

PolyMet Mining was voorheen bekend als Fleck Resources Ltd. en veranderde zijn naam in PolyMet Mining Corp. in juni 1998. PolyMet Mining Corp. werd opgericht in 1981 en heeft zijn hoofdkantoor in Saint Paul, Minnesota.

PolyMet Mining Corp is een meerderheidsaandeelhouder van de Zwitserse mijnbouwgigant Glencore en heeft nog steeds zijn aandelen genoteerd aan de NYSE. Dit mijnbouwbedrijf ontwikkelt het NorthMet-project in Minnesota.

Het project, dat de eerste nikkel-kopermijn van Minnesota zal zijn, zal koper, nikkel, kobalt en edele metalen produceren. PolyMet ontwikkelt de mijn al meer dan tien jaar en het hebben van een ervaren financier als Glencore zou de zaken moeten versnellen.

7.   Canada Nickel (CNIKF)

Canada Nickel is een mijnbouwbedrijf dat zijn 100%-eigendom Crawford Nickel-Cobalt project in Ontario, Canada ontwikkelt. Het management gelooft dat de mijn jaarlijks 42.000 ton nikkel kan produceren wanneer de productie piekt, waardoor het een van de grootste nikkelmijnen ter wereld zou worden.

Canada Nickel streeft naar een haalbaarheidsstudie voor 2022 voor de mijn. Belangrijk is dat Canada Nickel ernaar streeft milieuvriendelijk koolstofvrij nikkel te produceren.

Canada Nickel Company maakt regelmatig testresultaten bekend van haar eigendommen Mahaffy, Dargavel, Kingsmill en MacDiarmid en geeft dan ook een update over boor- en bedrijfsactiviteiten.

Naast de voltooide resultaten van de analyse zijn tot op heden gedeeltelijke tests ontvangen van 11 gaten die zijn geboord in het Nesbitt-terrein van het bedrijf. Deze resultaten waren ook in overeenstemming met de verwachtingen en zullen worden vrijgegeven wanneer alle tests zijn ontvangen.

“Ik ben erg opgewonden over het succesvol boren van Deloro als de eerste stap in het bevestigen van het potentieel van het Timmins Nickel District. Na twee zeer succesvolle jaren in 2020 en 2021, vormde het jaar 2022 de basis voor Canada Nickel om naar het volgende niveau te gaan met de formele lancering van Crawford Ik ben dan ook verheugd om onze capaciteit uit te breiden met deze nieuwste toevoegingen aan ons team.

Canada Nickel is niet alleen goed gepositioneerd voor succes dit jaar, maar ook voor aanhoudend succes in 2023 en daarna terwijl we Crawford in productie brengen.”, zo stelde de CEO van het bedrijf in een persbericht.

8.   North American Nickel (WSCRF)

North American Nickel Inc. opereert als een bedrijf voor de ontwikkeling van mineralen en hulpbronnen. North American Nickel houdt zich bezig met de exploratie en ontwikkeling van minerale eigenschappen in Marokko en Canada, evenals in Botswana.

De belangrijkste troef is het Maniitsoq nikkel-koper-kobalt-edelmetaalsulfideproject met een oppervlakte van 3.048 vierkante kilometer in het zuidwesten van Groenland.

North American Nickel was voorheen bekend als Widescope Resources Inc. en veranderde haar naam in North American Nickel Inc. in april 2010. North American Nickel Inc. werd opgericht in 1983 en heeft haar hoofdkantoor in Vancouver, Canada.

North American Nickel ontwikkelt op de eerste plaats een nikkel-koper-kobalt-project in Groenland. Het bedrijf heeft ook Premium Nickel Resources (PNR) opgericht, een particuliere Canadese entiteit die op zoek is naar blootstelling aan nikkel-koper-kobalt in Afrika. PNR heeft al ingestemd met de overname van de Selkirk-nikkel-koper-kobaltmijn in Botswana. Merk op dat deze small-cap nog geen metaal verkoopt.

9.   Sibanye Stillwater Limited (SBSW)

Sibanye Stillwater Limited opereert als een mijnbouwbedrijf voor edele metalen in Zuid-Afrika, de Verenigde Staten, Zimbabwe, Canada en Argentinië. Sibanye Stillwater produceert goud; metalen uit de platinagroep (PGM’s), waaronder palladium, platina en rhodium; en bijproducten, zoals iridium, ruthenium, nikkel, koper en chroom.

Sibanye Stillwater is eigenaar van de mijnen East Boulder en Stillwater in Montana, de Verenigde Staten en het metallurgische complex Columbus, dat het gewonnen materiaal smelt en dat ook PGM-recyclingactiviteiten uitvoert.

Sibanye Stillwater is ook betrokken bij de Kroondal-, Rustenburg-, Marikana- en Platinum Mile-activiteiten in Zuid-Afrika; Mimosa gelegen op het zuidelijke deel van de Great Dyke in Zimbabwe; de oppervlakteactiviteiten van Driefontein, Kloof en Cooke aan de westelijke rand van het Witwatersrand-bekken; en de Beatrix in de zuidelijke Vrijstaat.

Daarnaast bezit Sibanye Stillwater een belang in faciliteiten voor de herbehandeling van oppervlakteresiduen; het Marathon PGM-project in Ontario, Canada; de koper-goudprojecten Altar en Rio Grande in de Andes in het noordwesten van Argentinië; de Hoedspruit en Zondernaam PGM-projecten in Zuid-Afrika; en de goudprojecten in Burnstone en Zuid-Vrijstaat in Zuid-Afrika.

Sibanye Stillwater Limited werd opgericht in 2013 en is gevestigd in Weltevreden Park, Zuid-Afrika. Het Zuid-Afrikaanse mijnbouwbedrijf Sibanye Stillwater heeft zich van oudsher gericht op edele metalen, maar daar komt verandering in.

Op dit moment is Sibanye Stillwater ‘s werelds grootste producent van platina, de op een na grootste producent van palladium en de op twee na grootste producent van goud.

Maar met vijf transacties in de batterijmetaalsector dringt het bedrijf ook door op de markt voor groene metalen. In oktober 2021 kondigde Sibanye aan dat het voor $ 1 miljard nikkel- en kopermijnen in Brazilië zou kopen.

De nikkelmijn van Santa Rita, die tot de top 10 van wereldwijde nikkelmijnen behoort, kan elk jaar 16.000 ton nikkel produceren. In juli 2021 verwierf Sibanye ook een nikkelverwerkingsfaciliteit in Frankrijk voor € 65 miljoen. Via dit bedrijf engageert de belegger zich slechts voor een klein deel op de nikkelmarkt. Eigenlijk is Sibanye Stillwater op de eerste plaats een belegging in edelmetalen.

10.         Jinchuan Group International Resources Co Ltd (HKG: 2362)

Jinchuan Group International Resources Co. Ltd houdt zich bezig met mijnbouwactiviteiten in de brede zin van het woord. Jinchuan Group International Resources zoekt voornamelijk naar koper, kobalt, koperconcentraten en aanverwante producten.

Jinchuan Group International Resources exploiteert de Ruashi-mijn, een koper- en kobaltmijn in de regio van Lubumbashi en Kinsenda een kopermijn in de provincie Haut-Katanga, de Democratische Republiek Congo en de mijn van Chibuluma South in Zambia, evenals de projecten Musonoi en Lubembe in de Democratische Republiek Congo.

Jinchuan Group International Resources handelt ook in koperconcentraten, kathoden en blisterverpakkingen; kobalt en andere gerelateerde grondstoffen. Jinchuan Group International Resources heeft vestigingen in Hong Kong, Zuid-Afrika, de Democratische Republiek Congo, Zwitserland, Zambia, Singapore en Zuid-Korea.

Jinchuan Group International Resources werd opgericht in 1958 en heeft zijn hoofdkantoor in Admiralty, Hong Kong. China’s grootste nikkelproducent, Jinchuan Group is ook een van ‘s werelds grootste producenten van kobalt, een ander kritisch batterijmetaal.

Hoewel het in Hong Kong genoteerde bedrijf wordt gecontroleerd door de Chinese overheid, heeft het een marktkapitalisatie van meer dan $ 2 miljard, dus het is vlot verhandelbaar aandeel. Maar dus geen pure nikkel play.

11.         Materion Corporation (MTRN)

Materion Corporation produceert samen met haar dochterondernemingen geavanceerde technische materialen die worden gebruikt in de halfgeleiderindustrie, de industrie, de ruimtevaart en defensie, de auto-industrie, energie, consumentenelektronica en telecom en datacenters in de Verenigde Staten, Azië, Europa en internationaal.

Materion Corporation is operationeel via de segmenten Performance Alloys and Composites, Advanced Materials en Precision Optics. Het segment Performance Alloys and Composites biedt geavanceerde technische oplossingen bestaande uit beryllium- en niet-berylliumhoudende legeringssystemen en op maat gemaakte onderdelen in strip, bulk, staaf, plaat, staaf, buis en andere aangepaste vormen. En inderdaad, Materion is ook actief in de nikkelsector.

12.         Poseidon Nikkel Ltd (PSDNF)

Poseidon Nickel is een Australisch nikkelsulfide-exploratiebedrijf met drie projecten in West-Australië. Volgens het bedrijf hebben de projecten een grondstofbasis van ongeveer 400.000 ton nikkel en 180.000 ounces goud. Als exploratiebedrijf genereert Poseidon Nickel momenteel geen inkomsten, dus investeer op eigen risico.

13.         FPX Nikkel Corp (FPOCF)

Het in Vancouver, Canada gevestigde FPX Nickel ontwikkelt het grootschalige Decar Nickel District, gelegen in het centrum van British Columbia. Het bedrijf heeft een portfolio van vijf eigenschappen van nikkel-ijzerlegeringen, vier in British Columbia en één in het Yukon Territory, allemaal voor 100% in eigendom. FPX Nickel is een pre-revenue miner met een lage marktkapitalisatie, wat betekent het dat een speculatief aandeel mag worden genoemd.

Niet alle aandelen zullen in koers stijgen (of dalen). Gebruik een bewezen succesvolle methode om te proberen het kaf van het koren te scheiden. Bijvoorbeeld de Trading Navigator Methode waarmee gebruik wordt gemaakt van het momentum effect, waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat je daarmee de markt kan verslaan. Zie voor meer informatie https://slim.beleggen.com/tradingnavigator of de online training https://beleggen.com/training

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.