Beleggen in nikkel: de 13 beste nikkel aandelen in 2022

beleggen in nikkel

Het jaar 2022 zal de nikkelmarkt niet snel vergeten. De nikkelprijs ging compleet door het dak als gevolg van het conflict tussen Oekraïne en Rusland. Daarmee werd nogmaals duidelijk dat nikkel een non ferrometaal van uitzonderlijk strategisch belang is. De markt is nu op zoek naar een nieuw evenwicht. Met welke nikkel aandelen kan je het beste beleggen in nikkel? In dit artikel lees je meer over de nikkelmarkt en de beste nikkel aandelen in 2022.

Inhoudsopgave

Hoe zit de nikkelmarkt in elkaar?


Nikkel als essentieel basismateriaal

Nikkel is een belangrijk basismetaal voor het bouwen van duurzame samenlevingen vanwege het gebruik in roestvrij staal en in nieuwe batterijtechnologie. Door de vele fysische en chemische eigenschappen is het essentieel in duizenden producten, van mobiele telefoons tot medische apparatuur en van windturbines tot batterijen.

Huidige marktdominantie door roestvrij staal

De nikkelmarkt is een industrie van meer dan $20 miljard per jaar. De huidige markt wordt gedomineerd door roestvrij staal, waarbij meer dan twee derde van de totale productie wordt gebruikt voor de productie hiervan.

Stijgend marktaandeel batterijtechnologie

Nikkel is echter een cruciaal onderdeel van nieuwe batterijtechnologie die wordt gebruikt in elektrische voertuigen. Dit deel van de markt zal naar verwachting de komende jaren aanzienlijk groeien en de nikkelindustrie de komende decennia vormgeven.

Stijgende productie voor schone energietechnologieën

Volgens het rapport van de Wereldbank “Minerals for Climate Action: The Mineral Intensity for the Clean Energy Transition” zou de productie van mineralen zoals nikkel en kobalt tegen 2050 met bijna 500% moeten toenemen om aan de groeiende vraag naar schone energietechnologieën te voldoen.

Naarmate de wereld zich inspant om een koolstofarmere toekomst te realiseren, zal de vraag naar verschillende belangrijke mineralen en metalen voor de productie van schonere energietechnologieën aanzienlijk toenemen. De transitie naar schone energie zal aanzienlijk nikkelintensief zijn. Dit maakt beleggen in nikkel aandelen een goede overweging.

Ontwikkelingen in de nikkelmarkt

De nikkelprijzen stabiliseerden rond $48.000 per ton, nadat ze 8 maart 2022 voor het eerst kort de grens van $100.000 hadden overschreden. De London Metal Exchange (LME) dwong de handel te staken, nadat de makelaars moeite hadden om aan hun margeverplichtingen te voldoen.

Als gevolg hiervan zei de LME dat het alle nikkeltransacties die op 8 maart hadden plaatsgevonden, zou annuleren. Na het herstarten zou alleen nog gehandeld worden op Europese uren en met een dagelijkse limiet van 10% op prijsbewegingen. Hoe kwam de nikkelmarkt tot dit punt?

Sterke daling nikkelvoorraden

De nikkelprijs was al aan het stijgen vóór de Russische invasie van Oekraïne, aangezien de sterke vraag vanuit de roestvrij staal- en batterij-industrie de voorraden had weggewerkt. Die bedroegen op dat moment 76.830 ton in de LME-geregistreerde magazijnen, het laagste niveau sinds 2019.

Forse stijging nikkelprijzen

Voordat LME op die bewuste 8ste maart 2022 besloot de handel op te schorten, waren de nikkelprijzen fors gestegen. De markt werd sterk beïnvloed door een versterking van de fundamenten, aangezien de vraag vanuit de hoek van de EV-fabrikanten snel was gestegen en nog altijd stijgt.

Westerse sancties tegen Rusland

Westerse sancties tegen Rusland, vanwege de invasie van Oekraïne, leidden tot bezorgdheid over de metaalvoorziening. Rusland is goed voor ongeveer 10% van de wereldwijde nikkelvoorraden, een metaal dat voornamelijk in roestvrij staal en batterijen voor elektrische voertuigen wordt gebruikt.

In samenhang daarmee waren de voorraden gedaald. En dat terwijl de premies, een indicator van krapte op de fysieke markt, waren gestegen. Het sentiment werd toen getroffen door de Russische invasie van Oekraïne vanwege de bezorgdheid dat de markt de toegang tot de nikkelvoorraden van Norilsk zou kunnen verliezen. Deze nikkelvoorraden zijn goed voor 9% van het wereldwijde aanbod.

Blijvende zorgen over nikkelmarkt

Noch Norilsk, noch nikkel zijn rechtstreeks getroffen door sancties, maar de zorgen over logistiek en betalingen blijven bestaan. Op de langere termijn blijven de fundamentele factoren sterk, ook omdat de penetratiegraad van elektrische voertuigen blijft stijgen.

Voorraden in de nikkelmarkt


Huidige nikkelvoorraden en -productie

De nikkelvoorraden in de wereld worden momenteel geschat op bijna 300 miljoen ton. Australië, Indonesië, Zuid-Afrika, Rusland en Canada zijn goed voor meer dan 50% van de wereldwijde nikkelvoorraden. Jaarlijks wordt wereldwijd meer dan twee miljoen ton nieuw of primair nikkel geproduceerd en gebruikt, gedolven in meer dan 25 landen wereldwijd.

Beperking nieuwe nikkelprojecten

Er is een aanzienlijke onderinvestering in de sector geweest in de jaren voorafgaand aan 2022. Als gevolg daarvan is er een zeer beperkte pijplijn van nieuwe projecten die op korte termijn in gebruik zullen worden genomen. Greenfield-nikkelprojecten hebben 8-10 jaar nodig om van exploratie naar productie te gaan.

Bovendien schat onderzoek van UBS dat slechts 26 van de 41 nikkelprojecten in een vergevorderd stadium 15% IRR opleveren tegen een nikkelprijs op lange termijn van $20k/t. Er dreigt met andere woorden een tekort aan nikkelvoorraad op wat langere termijn.

Verschuiving kosten nikkelertsafzettingen

Er zijn twee hoofdtypen nikkelertsafzettingen: sulfiden en laterieten. Veel beleggers zijn van mening dat sulfideafzettingen gemakkelijker te verwerken (en dus goedkoper) zijn, omdat ze minder energie nodig hebben om te werken.

Hoewel nikkel sulfide activiteiten historisch gezien goedkoper waren op basis van de bedrijfskosten, is dit niet langer het geval. In de afgelopen drie jaar waren nikkellateriet activiteiten gemiddeld goedkoper uit te voeren dan nikkelsulfide activiteiten. Die trend zich zal naar verwachting voortzetten.

Overzicht huidige nikkelmarkt


Veranderingen voor de LME

Het goede nieuws voor de LME is dat het nikkelcontract weer wordt verhandeld na de chaotische opschorting in maart 2022. De gemiddelde dagelijkse nikkelvolumes daalden onvermijdelijk scherp in maart ten opzichte van februari, maar lagen slechts 2% onder die van maart vorig jaar, wat niet slecht is gezien de zesdaagse handelsstop en het daaropvolgende stop-startrendement.

Het slechte nieuws voor de LME is dat het grootste deel van de handel voor een massale rush naar de uitgangsdeur lijkt te hebben gekozen. De open belangstelling voor de nikkelmarkt is gedaald tot het niveau dat voor het laatst in 2013 werd gezien. De terugval was al even dramatisch in China, waar de openstaande posities op het Shanghai Futures Exchange-nikkelcontract het laagste zijn sinds 2015.

Huidige nikkelprijzen

De nikkelprijzen zijn nog steeds hoog en er hangen grote shortposities boven de markt. Een snel afnemende participatie van belangrijke spelers dreigt een liquiditeitsvacuüm en een volatiliteitsval te openen. De volatiliteit van nikkel maakt het tot een speciaal geval, maar hoge prijzen leiden tot een bredere risicoterugtrekking uit de industriële metaalsector. Aangezien zelfs de grootste spelers moeite hebben om de kosten van financieringsposities het hoofd te bieden.

Gevaar voor volatiliteitsval

Goldman Sachs waarschuwt inderdaad dat meerdere delen van het grondstoffencomplex het gevaar lopen in een zichzelf in stand houdende volatiliteitsval te vallen. “Een gebrek aan risicokapitaal verlaagt de marktparticipatie, verlaagt de liquiditeit en verergert de volatiliteit, en ontmoedigt potentiële kredietverstrekkers en investeerders verder. Hierdoor wordt een lagere participatie en hogere volatiliteit nog versterkt,” aldus de bank.

Afbouwing risicoblootstelling aan nikkel

Er zijn duidelijke redenen voor handelaren om hun risicoblootstelling aan nikkel af te bouwen. Denk daarbij aan de annulering door de LME van transacties, aan torenhoge marges of het vooruitzicht van versterkt toezicht door de regelgevende instanties, zowel in Londen als in China.

Gevolgen voor LME-metalen

Die prijsbewegingslimieten zijn doorgevoerd over alle leverbare contracten van de beurs, wat getuigt van de bredere gevaren waar de markt mee werd geconfronteerd. Maar ook zink en aluminium deelden mee in de klappen. Er was gedeeltelijk sprake van een overloopeffect, aangezien posities werden geliquideerd om te voldoen aan de opvragingen van de margins op nikkel.

Maar zowel aluminium als zink worden steeds moeilijker op zichzelf te verhandelen. Dit vanwege de spanningen in de toeleveringsketen als gevolg van de crisis in Oekraïne die de prijzen en de volatiliteit hebben doen stijgen. Het enige belangrijke LME-metaal dat geen scherpe daling in open interest heeft gezien, is koper.

Maar dokter Copper heeft zijn eigen verhaal over risicomijding te vertellen. Het kopercontract van de LME was al het doelwit van speciale maatregelen nadat het in oktober 2021 door het dak vloog. De open interest daalde in de daaropvolgende drie maanden, tot een dieptepunt van tien jaar in januari, waardoor er weinig onmiddellijke reactie was op het nikkeldebacle.

De open interest voor de LME-kopermarkt is echter al sinds 2013 aan het afnemen, zij het met enkele scherpe schommelingen rond de eerste pandemie in 2020. Goldman Sachs merkt op dat terwijl de S&P GSCI grondstoffenindex is gestegen met 125% sinds oktober 2020, investeringen in de Bloomberg Commodities Exchange in dezelfde periode slechts met 7% (na prijscorrecties) zijn gestegen .

Grondstoffen van de radar

Het contrast met de op China gerichte bull-markt aan het einde van de jaren 2000 is groot. Destijds stroomde fondsgeld overvloedig naar het grondstoffen complex, zowel direct als via passieve long-only indexfondsen. Te veel investeerders stapten echter aan het begin van de cyclus in om de metaalprijzen in de eerste helft van 2010 onverbiddelijk lager te zien dalen. Wat uiteraard een afschrikwekkend effect had.

Sindsdien zijn grondstoffen grotendeels van de radar van de investeringsgemeenschap verdwenen, wat de stroom van risicokapitaal naar de sector heeft beperkt. Hetzelfde geldt voor de terugtrekking van veel banken uit de financierings- en handelsruimte voor grondstoffen in de afgelopen 10 jaar.

Net zoals metaalproducenten er niet in zijn geslaagd te investeren in nieuwe productiecapaciteit om te voldoen aan de snel stijgende vraag van trends in de energietransitie, is de financiële gemeen-schap er niet in geslaagd te investeren in de capaciteit om de hogere prijzen te verhandelen.

Toekomstblik nikkelmarkt

Het is niet alleen Goldman Sachs die zich zorgen maakt over wat de analisten van de zakenbank de diepere mismatch tussen financieel en fysiek marktrisico noemt. Gouverneur van de Bank of England, Andrew Bailey, beschouwt de grondstoffenmarkten als het gebied met de grootste kwetsbaarheid in termen van spanningen op het financiële systeem.

“We moeten alles heel goed in de gaten houden om ervoor te zorgen dat de stapsgewijze verandering in de risicokosten geen falen van de markt veroorzaakt”, zei. Bailey. Voor nikkel is het misschien te laat. De vraag is hoeveel andere metalen kunnen voorkomen dat ze in dezelfde val trappen. Maar laat ons nu even kijken hoe het zit met de nikkel aandelen.

Overzicht belangrijkste markttrends


Stijgende vraag naar roestvrij staal

Vanwege de corrosiebestendigheid, duurzaamheid en overvloed aan beschikbaarheid wordt roestvrij staal gebruikt in verschillende sectoren. Nikkel speelt een cruciale rol bij de vervaardiging van roestvrij staal. Het is een van de belangrijkste commerciële legeringen die worden gebruikt bij de productie van roestvrij staal. Nikkellegeringen zijn goed voor bijna tweederde van het productieproces van roestvrij staal over de hele wereld.

Een van de belangrijkste voordelen van nikkel in roestvrij staal is het stabiliseren van de specifieke structuur van staal bij kamertemperatuur. Over het algemeen is 8% nikkel aanwezig in de veelgebruikte kwaliteit roestvrij staal. Bovendien vermindert de toevoeging van chroom de taaiheid van staal en compenseert nikkel de afname in taaiheid. Chroom induceert ook ferromagnetisme in staal en dus helpt nikkel dit probleem tegen te gaan.

Volgens het International Stainless Steel Forum (ISSF) steeg de productie van roestvrij staal met 16,9% op jaarbasis tot 43 miljoen ton in de eerste negen maanden van 2021. Chinese roestvrijstalen fabrieken verbruiken meer dan de helft van het primaire nikkel.

Andere belangrijke roestvrij staal producerende regio’s zijn kleiner dan China en vervullen een groter deel van hun nikkelbehoefte uit roestvrij staalschroot dan uit primaire bronnen. Vanwege de bovengenoemde factoren zal de vraag op de nikkelmarkt vanuit de roestvrijstalen industrie in de toekomst waarschijnlijk toenemen.

Marktdominantie regio Azië Pacific

De regio Azië Pacific heeft het grootste aandeel in het verbruik van nikkel. Dit komt voornamelijk door de aanwezigheid van grote roestvrijstalen productiebedrijven en batterijfabrikanten. De grote nikkelertsconcentraties in de Filippijnen, Nieuw-Caledonië, Australië, Indonesië en China hebben ertoe bijgedragen dat de regio de grootste nikkelproducent is.

Volgens US Geological Survey (USGS) heeft Indonesië ‘s werelds grootste nikkelreserve, met een mijnproductie van 760 duizend metrische ton ons in 2020. Bovendien hebben de Filippijnen, China en Australië een gecombineerde mijnproductie van 610 duizend ton.

Volgens het World Bureau of Metal Statistics bedroeg het verbruik van geraffineerd nikkel in China in 2020 ongeveer 1,31 miljoen ton, terwijl dat voor Azië als geheel ongeveer 1,9 miljoen ton bedroeg. Hiermee is China de grootste consumentenregio ter wereld.

Stijgend marktaandeel regio Azië Pacific

Bovendien zal het stijgende verbruik van nikkel in elektrische voertuigen (EV’s) naar verwachting ook de markt in de regio Azië Pacific stimuleren, aangezien het een aanzienlijk deel van de vraag naar nikkel voor zijn rekening neemt. China is de wereldleider op de markt voor elektrische auto’s, met een verkoop van nieuwe elektrische voertuigen die vier keer hoger ligt dan die van de Verenigde Staten.

In 2021 werden in China in totaal 3,3 miljoen elektrische voertuigen (EV’s) verkocht, waarmee een stijging van 154% vergeleken met 1,3 miljoen verkochte eenheden in 2020. Het beleid van de Chinese centrale overheid om elektrische voertuigen te promoten, zal naar verwachting de vraag naar nikkel in het land doen toenemen.

Ook heeft Tata Motors (een Indiase autofabrikant) in oktober 2021 een grote investering veiliggesteld voor een nieuwe EV-dochteronderneming. Tata Motors en TPG Rise Climate zijn een bindende overeenkomst aangegaan waarbij laatstgenoemde samen met mede-investeerder ADQ zal investeren in een nieuw opgerichte dochteronderneming van Tata Motors.

Door de impact van COVID-19 is de vraag naar nikkel bij veel eindgebruikstoepassingen afgenomen. Echter, met herstel in verschillende eindgebruikersindustrieën, zal de vraag naar nikkel tijdens de prognoseperiode naar verwachting in de regio groeien.

Waarom is nikkel zo belangrijk?


Nikkel is een handig materiaal

Nikkel is een zilverwit, hard en toch kneedbaar metaal dat zelfs bij extreme temperaturen zijn eigenschappen behoudt. Het materiaal wordt al sinds 3.500 v.Chr. gebruikt in alles, van munten en douchekoppen tot batterijen voor elektrische auto’s.

Nikkel wordt gebruikt in lithium-ionbatterijen

De vraag naar batterijmetalen inclusief nikkel stijgt dus naarmate elektrische voertuigen mainstream worden. Wanneer lithium-ionbatterijen, die elektrische auto’s aandrijven, meer nikkel bevatten, kunnen de auto’s langer rijden zonder opladen. Nikkel maakt batterijen namelijk krachtiger.

Lithium-ionbatterijen kunnen ook energie uit hernieuwbare energiebronnen opslaan. Batterijopslag wordt steeds belangrijker naarmate we meer stroom opwekken uit weersafhankelijke hernieuwbare energiebronnen, zoals wind- en zonne-energie.

De vraag naar nikkel zal stijgen

Volgens het International Energy Agency moet de vraag naar nikkel uit EV’s en opslag groeien van 81 ton in 2020 tot 3.352 ton in 2040 onder het scenario voor duurzame ontwikkeling. Is beleggen in nikkel een goed idee? We behandelen de beste nikkel aandelen voor u.

De beste nikkel aandelen in 2022

Nikkel wordt over de hele wereld gewonnen, onder andere in Australië, Zuid-Afrika, Canada, Rusland, Indonesië en de Filippijnen. Volgens Mining Intelligence zijn de grootste mijnbouwbedrijven: Vale, Norilsk Nickel, Glencore en BHP Group. Toen Rusland in oorlog raakte met Oekraïne, werd het aanbod van het Russische Norilsk Nickel beïnvloed. Dit joeg de prijs compleet door het dak.

Gediversifieerde mijnbouwreuzen genereren echter het grootste deel van hun omzet uit andere metalen. De nikkelmarkt is gefragmenteerd. De belangrijkste nikkelbedrijven zijn: Norilsk Nickel, Vale, BHP, Jinchuan Group International Resources Co. Ltd en Glencore. Dit zijn de beste nikkel aandelen in 2022 waarmee je als belegger in nikkel kan beleggen:

 1. Vale SA (VALE)
 2. Talon Metals (TLOFF)
 3. Glencore Plc (GLNCY)
 4. BHP Groep Ltd (BHP)
 5. IGO Ltd (IIDDY)
 6. PolyMet Mining Corp (PLM)
 7. Canada Nickel (CNIKF)
 8. North American Nickel (WSCRF)
 9. Sibanye Stillwater Limited (SBSW)
 10. Jinchuan Group International Resources Co Ltd (HKG: 2362)
 11. Materion Corporation (MTRN)
 12. Poseidon Nikkel Ltd (PSDNF)
 13. FPX Nikkel Corp (FPOCF)

1. Vale SA (VALE)

Vale S.A. produceert en verkoopt ijzererts en ijzerertspellets voor gebruik als grondstof bij de staalproductie in Brazilië en internationaal. Het bedrijf opereert via de segmenten Ferro Minerals en Base Metals. Het segment ferromineralen produceert en wint ijzererts en -pellets, mangaan, ferrolegeringen en andere ferroproducten. Tevens levert het aanverwante logistieke diensten.

Het segment basismetalen produceert en wint nikkel en zijn bijproducten, zoals goud, zilver, kobalt, edele metalen evenals koper. Vale was voorheen bekend als Companhia Vale do Rio Doce en veranderde haar naam in Vale S.A. in mei 2009. Vale S.A. werd opgericht in 1942 en heeft haar hoofdkantoor in Rio de Janeiro, Brazilië.

De op een na grootste nikkelproducent ter wereld mijnt ook nikkel in Canada, Indonesië en Nieuw-Caledonië. Alleen al in 2021 produceerde Vale 182.000 ton nikkel. Nikkelmijnen bevatten naast nikkel ook mineralen, waaronder kobalt en koper, die ook van cruciaal belang zijn voor de EV-industrie. Vale is echter geen puur nikkelaandeel. De mijngigant is ook ‘s werelds grootste ijzerertsproducent en mijnt daarnaast ook mangaan en koper. In 2021 kwam slechts 10% van de netto-inkomsten uit nikkel.

We merken op dat Vale zijn kolenactiviteiten verkoopt, waardoor dit nikkel aandeel aantrekkelijker is geworden voor beleggers op het gebied van milieu, maatschappij en bestuur (ESG), van wie velen proberen te desinvesteren van fossiele brandstoffen. Vale is in ieder geval een belangrijk nikkel aandeel dat op de radar blijft staan.

2. Talon Metals (TLOFF)

Talon Metals Corp., een mineraalexploratiebedrijf, onderzoekt en ontwikkelt minerale eigenschappen. Het bedrijf bezit een belang van 17,56% in het Tamarack nikkel-koper-kobalt-project in Minnesota, de Verenigde Staten.

Het hoofdkantoor van Talon Metals is gevestigd in Road Town, op de Britse Maagdeneilanden. Talon Metals ontwikkelt het Tamarack Nickel-Copper-Cobalt Project in Minnesota in een joint venture met de grote wereldwijde mijnbouwgroep Rio Tinto.

Talon Metals wil een binnenlandse Amerikaanse bron van nikkel voor de EV-industrie leveren. Het project, dat naar verwachting in 2026 van start gaat, zal ook koper en kobalt produceren, naast andere belangrijke groene metalen.

Het gebruikte nikkel wordt op een milieuvriendelijke en sociaal verantwoorde manier ingekocht. Talon zal de koolstofemissies van zijn productie opvangen, waardoor het nikkel koolstofneutraal wordt. Begin 2022 tekende Talon een deal om Amerikaans nikkel aan Tesla te leveren.

3. Glencore Plc (GLNCY)

Glencore plc produceert metalen en mineralen en energieproducten in Amerika, Europa, Azië, Afrika en Oceanië. Het bedrijf opereert via twee segmenten: marketingactiviteiten en industriële activiteiten. Het bedrijf produceert en verkoopt koper, kobalt, nikkel, zink, lood, chroomerts, ferrochroom, vanadium, aluminiumoxide, aluminium, tin en ijzererts.

Voorheen was Glencore bekend als Glencore Xstrata plc en veranderde haar naam in Glencore plc in mei 2014. Glencore plc werd opgericht in 1974 en heeft haar hoofdkantoor in Baar, Zwitserland. Glencore is een van ‘s werelds grote nikkelproducenten, met activa in Australië, Canada en Europa.

Alleen al in 2021 produceerde Glencore 102.000 ton nikkel, waarmee het een van de drie grootste nikkelmijnwerkers ter wereld is. Verder houdt het bedrijf zich bezig met olie-exploratie/-productie, distributie, opslag en bunkering en biedt kolen, ruwe olie en olieproducten, geraffineerde producten en aardgas.

Omdat Glencore echter zo gediversifieerd is, was nikkel maar goed voor ongeveer 5% van de omzet en EBITDA in 2021. Naast de winning van nikkel, is Glencore een belangrijke recycler van nikkelhoudende producten zoals batterijen. Dit maakt het een interessant nikkel aandeel.

4. BHP Groep Ltd (BHP)

BHP Group Limited opereert als grondstoffenbedrijf in Australië, Europa, China, Japan, India, Zuid-Korea, de rest van Azië, Noord-Amerika, Zuid-Amerika en internationaal. Het bedrijf opereert via de segmenten Petroleum, Copper, Iron Ore en Coal. BPH Group houdt zich onder andere bezig met de winning van koper, zilver, zink, molybdeen, uranium, goud, ijzererts en metallurgische en energiekolen.

BHP Group is ook betrokken bij mijnbouw, smelten en raffinage van nikkel en kaliontwikkelings-activiteiten. Daarnaast biedt BHP Group sleep-, vracht-, marketing en handel, marketing-ondersteuning, financiën, administratieve en andere diensten. BHP Group werd opgericht in 1851 en heeft zijn hoofdkantoor in Melbourne, Australië.

Deze mijnbouwgigant produceert dus koper, ijzererts, nikkel en andere metalen. De nikkelmijnbouwactiviteit, Nickel West, is gevestigd in West-Australië en BHP blijft de nikkelactiviteiten uitbreiden. BHP Group produceerde 89.000 ton nikkel tijdens het fiscale jaar dat eindigde in juni 2021 en verkocht meer dan 85% van zijn nikkel aan de EV-batterijenindustrie. Begin 2022 investeerde BHP 40 miljoen dollar in een nikkelproject in Tanzania.

BHP Group probeert ook Noront Resources over te nemen, een Canadese eigenaar van nikkeldeposito’s. Hoewel BHP de op twee na grootste nikkelproducent ter wereld is, is nikkel maar een relatief klein onderdeel van de activiteiten van de gediversifieerde mijnbouwgigant. Bovendien maken de thermische steenkoolactiviteiten van BHP het onaantrekkelijk voor ESG-beleggers of degenen die zich willen distantiëren van fossiele brandstoffen.

5. IGO Ltd (IIDDY)

IGO Limited opereert als een exploratie- en mijnbouwbedrijf dat zich bezighoudt met activa gericht op metalen om schone energie in Australië mogelijk te maken. Het bedrijf bezit en exploiteert een 100%-belang in de Nova-nikkel-koper-kobalt-operatie in de Great Western Woodlands, ten noordoosten van Norseman.

De belangrijkste eigendommen van het bedrijf zijn de nikkel-koper- en Paterson-koperprojecten van de Fraser Range. IGO richt zich op investeringen in lithiummijnen en heeft ook een belang van 100% in de stroomafwaartse verwerkingsraffinaderij in Kwinana in West-Australië om lithiumhydroxide van batterijkwaliteit te produceren.

IGO Limited was voorheen bekend als Independence Group NL en veranderde de naam in IGO Limited in januari 2020. Het bedrijf werd opgericht in 2000 en heeft haar hoofdkantoor in Perth, Australië. IGO Ltd is dus in feite een gediversifieerd Australisch metaal- en mijnbouwbedrijf dat zich richt op metalen die nodig zijn voor de schone energierevolutie. Namelijk nikkel, koper, kobalt en lithium.

De Nova nikkel-koper-kobaltmijn van IGO is 100% eigendom en is de goedkoopste nikkelproducent in Australië, met een jaarlijkse productie van ongeveer 30.000 ton nikkel. De Australische mijnwerker is ook in gesprek om een andere Australische nikkelmijnwerker, Western Areas, te kopen. Het bedrijf groeit dus nog steeds.

6. PolyMet Mining Corp (PLM)

PolyMet Mining Corp onderzoekt en ontwikkelt natuurlijke hulpbronnen. Het primaire minerale eigendom is het NorthMet-project, een polymetalisch project dat de mineralisatie van koper-, nikkel-, kobalt-, goud-, zilver- en platinagroep metalen herbergt in een gebied van ongeveer 4.300 acres in het noordoosten van Minnesota, de Verenigde Staten.

PolyMet Mining was voorheen bekend als Fleck Resources Ltd. en veranderde zijn naam in PolyMet Mining Corp. in juni 1998. PolyMet Mining Corp. werd opgericht in 1981 en heeft zijn hoofdkantoor in Saint Paul, Minnesota. Het bedrijf is een meerderheidsaandeelhouder van de Zwitserse mijnbouwgigant Glencore en heeft nog steeds zijn aandelen genoteerd aan de NYSE. Dit mijnbouwbedrijf ontwikkelt het NorthMet-project in Minnesota.

Het project, dat de eerste nikkel-kopermijn van Minnesota zal zijn, zal koper, nikkel, kobalt en edele metalen produceren. PolyMet ontwikkelt de mijn al meer dan tien jaar en het hebben van een ervaren financier als Glencore zou de zaken moeten versnellen. Dit nikkel aandeel is er dus eentje om in de gaten te houden als belegger.

7. Canada Nickel (CNIKF)

Canada Nickel is een mijnbouwbedrijf dat zijn 100%-eigendom Crawford Nickel-Cobalt project in Ontario, Canada ontwikkelt. Het management gelooft dat de mijn jaarlijks 42.000 ton nikkel kan produceren wanneer de productie piekt, waardoor het een van de grootste nikkelmijnen ter wereld zou worden.

Belangrijk is dat Canada Nickel ernaar streeft milieuvriendelijk koolstofvrij nikkel te produceren. Canada Nickel Company maakt regelmatig testresultaten bekend van haar eigendommen Mahaffy, Dargavel, Kingsmill en MacDiarmid en geeft dan ook een update over boor- en bedrijfsactiviteiten.

Naast de voltooide resultaten van de analyse zijn tot op heden gedeeltelijke tests ontvangen van 11 gaten die zijn geboord in het Nesbitt-terrein van het bedrijf. Deze resultaten waren ook in overeenstemming met de verwachtingen en zullen worden vrijgegeven wanneer alle tests zijn ontvangen.

“Canada Nickel is niet alleen goed gepositioneerd voor succes dit jaar, maar ook voor aanhoudend succes in 2023 en daarna terwijl we Crawford in productie brengen.”, zo stelde de CEO van het bedrijf in een persbericht. Beleggen in nikkel via dit aandeel is daarom een interessante optie.

8. North American Nickel (WSCRF)

North American Nickel Inc. opereert als een bedrijf voor de ontwikkeling van mineralen en hulpbronnen. Het bedrijf houdt zich bezig met de exploratie en ontwikkeling van minerale eigenschappen in Marokko en Canada, evenals in Botswana.

De belangrijkste troef is het Maniitsoq nikkel-koper-kobalt-edelmetaalsulfideproject met een oppervlakte van 3.048 vierkante kilometer in het zuidwesten van Groenland. North American Nickel was voorheen bekend als Widescope Resources Inc. en veranderde haar naam in North American Nickel Inc. in april 2010. North American Nickel Inc. werd opgericht in 1983 en heeft haar hoofdkantoor in Vancouver, Canada.

Het bedrijf ontwikkelt op de eerste plaats een nikkel-koper-kobalt-project in Groenland. Het bedrijf heeft ook Premium Nickel Resources (PNR) opgericht, een particuliere Canadese entiteit die op zoek is naar blootstelling aan nikkel-koper-kobalt in Afrika. PNR heeft al ingestemd met de overname van de Selkirk-nikkel-koper-kobaltmijn in Botswana. Merk op dat deze small-cap nog geen metaal verkoopt.

9. Sibanye Stillwater Limited (SBSW)

Sibanye Stillwater Limited opereert als een mijnbouwbedrijf voor edele metalen in Zuid-Afrika, de Verenigde Staten, Zimbabwe, Canada en Argentinië. Het bedrijf produceert goud; metalen uit de platinagroep (PGM’s), waaronder palladium, platina en rhodium; en bijproducten, zoals iridium, ruthenium, nikkel, koper en chroom.

Sibanye Stillwater is eigenaar van de mijnen East Boulder en Stillwater in Montana, de Verenigde Staten en het metallurgische complex Columbus, dat het gewonnen materiaal smelt en dat ook PGM-recyclingactiviteiten uitvoert. Het bedrijf is ook onder andere betrokken bij de Kroondal-, Rustenburg-, Marikana- en Platinum Mile-activiteiten in Zuid-Afrika.

Sibanye Stillwater Limited werd opgericht in 2013 en is gevestigd in Weltevreden Park, Zuid-Afrika. Het Zuid-Afrikaanse mijnbouwbedrijf Sibanye Stillwater heeft zich van oudsher gericht op edele metalen, maar daar komt verandering in.

Op dit moment is Sibanye Stillwater ‘s werelds grootste producent van platina, de op een na grootste producent van palladium en de op twee na grootste producent van goud. Maar met vijf transacties in de batterijmetaalsector dringt het bedrijf ook door op de markt voor groene metalen. In oktober 2021 kondigde Sibanye aan dat het voor $ 1 miljard nikkel- en kopermijnen in Brazilië zou kopen.

De nikkelmijn van Santa Rita, die tot de top 10 van wereldwijde nikkelmijnen behoort, kan elk jaar 16.000 ton nikkel produceren. In juli 2021 verwierf Sibanye ook een nikkelverwerkingsfaciliteit in Frankrijk voor € 65 miljoen. Via dit bedrijf engageert de belegger zich slechts voor een klein deel op de nikkelmarkt. Eigenlijk is Sibanye Stillwater op de eerste plaats een belegging in edelmetalen.

10. Jinchuan Group International Resources Co Ltd (HKG: 2362)

Jinchuan Group International Resources Co. Ltd houdt zich bezig met mijnbouwactiviteiten in de brede zin van het woord. Jinchuan Group International Resources zoekt voornamelijk naar koper, kobalt, koperconcentraten en aanverwante producten.

Het bedrijf exploiteert de Ruashi-mijn, een koper- en kobaltmijn in de regio van Lubumbashi en Kinsenda een kopermijn in de provincie Haut-Katanga, de Democratische Republiek Congo en de mijn van Chibuluma South in Zambia, evenals de projecten Musonoi en Lubembe in de Democratische Republiek Congo.

Jinchuan Group International Resources handelt ook in koperconcentraten, kathoden en blisterverpakkingen; kobalt en andere gerelateerde grondstoffen. Jinchuan Group International Resources heeft vestigingen in Hong Kong, Zuid-Afrika, de Democratische Republiek Congo, Zwitserland, Zambia, Singapore en Zuid-Korea.

Het bedrijf werd opgericht in 1958 en heeft zijn hoofdkantoor in Admiralty, Hong Kong. China’s grootste nikkelproducent, Jinchuan Group is ook een van ‘s werelds grootste producenten van kobalt, een ander kritisch batterijmetaal. Hoewel het in Hong Kong genoteerde bedrijf wordt gecontroleerd door de Chinese overheid, heeft het een marktkapitalisatie van meer dan $2 miljard, dus het is vlot verhandelbaar nikkel aandeel. Maar dus geen pure nikkel play.

11. Materion Corporation (MTRN)

Materion Corporation produceert samen met haar dochterondernemingen geavanceerde technische materialen die worden gebruikt in de halfgeleiderindustrie, de industrie, de ruimtevaart en defensie, de auto-industrie, energie, consumentenelektronica en telecom en datacenters in de Verenigde Staten, Azië, Europa en internationaal.

Het bedrijf is operationeel via de segmenten Performance Alloys and Composites, Advanced Materials en Precision Optics. Het segment Performance Alloys and Composites biedt geavanceerde technische oplossingen bestaande uit beryllium- en niet-berylliumhoudende legeringssystemen en op maat gemaakte onderdelen in strip, bulk, staaf, plaat, staaf, buis en andere aangepaste vormen. En inderdaad, Materion is ook actief in de nikkelsector.

12. Poseidon Nikkel Ltd (PSDNF)

Poseidon Nickel is een Australisch nikkelsulfide-exploratiebedrijf met drie projecten in West-Australië. Volgens het bedrijf hebben de projecten een grondstofbasis van ongeveer 400.000 ton nikkel en 180.000 ounces goud. Als exploratiebedrijf genereert Poseidon Nickel momenteel geen inkomsten, dus investeer in dit nikkel aandeel op eigen risico.

13. FPX Nikkel Corp (FPOCF)

Het in Vancouver, Canada gevestigde FPX Nickel ontwikkelt het grootschalige Decar Nickel District, gelegen in het centrum van British Columbia. Het bedrijf heeft een portfolio van vijf eigenschappen van nikkel-ijzerlegeringen, vier in British Columbia en één in het Yukon Territory, allemaal voor 100% in eigendom. FPX Nickel is een pre-revenue miner met een lage marktkapitalisatie, wat betekent het dat een speculatief aandeel mag worden genoemd.

Nikkel aandelen kiezen

Niet alle aandelen zullen in koers stijgen (of dalen). Gebruik een bewezen succesvolle methode om te proberen het kaf van het koren te scheiden. Bijvoorbeeld de Trading Navigator Methode waarmee gebruik wordt gemaakt van het momentum effect, waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat je daarmee de markt kan verslaan.

Zie voor meer informatie: https://slim.beleggen.com/tradingnavigator
Of de online training: https://beleggen.com/training

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.