De Top 11 smart factories om in te beleggen in 2023

smart factories

Beleggen in smart factories, oftwel slimme fabrieken. Spannende nieuwe technologieën en trends, die samenkomen om het gezicht van de maakindustrie te veranderen. Er is een aantal bedrijven die de vierde industriële revolutie zullen aandrijven en die bedrijven worden de smart factories genoemd.

 

De aandelen van deze smart factories kunnen in de toekomst kansrijk blijken te zijn. Opkomende technologieën zullen nog meer automatisering betekenen. We hebben allemaal gehoord over de eerste industriële revolutie en hoe het stoomtijdperk de wereld veranderde.

 

De massale acceptatie van elektriciteit die begon in de late 19e eeuw luidde het begin van massaproductie in, terwijl na de Tweede Wereldoorlog automatisering, robotica en computers de manier waarop dingen werden gemaakt verder veranderden.

 

Nu overspoelt een andere golf van grote veranderingen de industrie. Of je het nu de “vierde industriële revolutie”, “industrie 4.0” of “slimme productie” noemt, deze evolutie zal een nieuw tijdperk van groei aandrijven. Het tijdperk van de smart factories staat voor de deur.

 

De vierde industriële revolutie kan het beste worden samengevat als “de volwassenwording van technologieën die de afgelopen twee decennia zijn ontwikkeld”, zegt Mark Yeeles, hoofd van de industriële automatiseringsbusiness bij Schneider Electric.

 

Hoewel veel van deze technologieën in een of andere vorm al enkele jaren bestaan, heeft hun ontwikkeling nu het punt bereikt waarop ze zo kostenefficiënt zijn dat ze van het onderzoekslaboratorium naar de fabrieksvloer beginnen te verhuizen. Kortom, het is het samenkomen van mensen, cultuur en technologie om geavanceerde uitdagingen op te lossen in de zogenaamde smart factories.

 

De industrie wordt ingrijpend veranderd door een golf van nieuwe technologieën die veelbelovend zijn in tal van industriële toepassingen, stelt Peter Lingen van het robotica-team bij investeringsmanager Pictet toe. Wat ze echter echt revolutionair maakt, is het feit dat deze technologieën niet alleen op zichzelf een groot potentieel hebben, maar dat ze ook samen kunnen worden gebruikt om de manier waarop we dingen produceren te verbeteren.

 

Digitalisering, automatisering en andere trends maken eindelijk het idee van een ‘slimme fabriek’ – een lange droom van veel ingenieurs en industriële wetenschappers – werkelijkheid, zegt hij. De smart factories van de toekomst krijgen dus stilaan vorm en dat biedt ook de beleggers kansen.

 

Daarom praten bedrijven niet alleen over slimme productie, maar beginnen ze ook steeds grotere bedragen uit te geven aan de technologieën erachter, zegt Joel Tortolero, chief executive van Wikifactory, een online platform voor het koppelen van ontwerpers, ingenieurs en fabrikanten.

In grote lijnen is de markt voor smart factories al honderden miljarden waard, met een schatting die de huidige uitgaven wereldwijd op ongeveer $ 280 miljard per jaar brengt volgens Tortolero.

 

Dit zal de komende jaren toenemen – de vraag groeit elk jaar met ongeveer 20% – 25% en prognoses suggereren dat deze tegen 2025 $ 455 miljard en tegen het einde van het decennium $ 600 miljard zou kunnen bedragen.

 

Digitalisering als eerste pijler van de smart factories

 

De eerste pijler van de smart manufacturing revolutie is het gebruik van digitale technologie. Een onderdeel hiervan is de toename van het gebruik van online platforms, zoals Wikifactory, om goederen te ontwerpen en te vervaardigen.

 

Op het meest basale niveau stellen deze platforms bedrijven in staat om hun ontwerpen bij te houden terwijl ze evolueren, in plaats van dat wijzigingen worden begraven in een lawine van e-mails en afzonderlijke documenten, zo legt Tortolero uit.

 

Dit maakt het voor bedrijven weer gemakkelijker om samen te werken met leveranciers en klanten om snel wijzigingen aan te brengen op basis van feedback, “vermindering van verspilling en koolstofemissies”. In de afgelopen twee jaar is Wikifactory gegroeid van 79.000 naar 136.000 gebruikers, terwijl er momenteel 9.000 fysieke producten worden ontwikkeld. De opmars van smart factories is dus niet te stuiten.

 

Productieplatforms zijn belangrijk, maar ze zijn niet het enige aspect van digitalisering dat de manier waarop we dingen maken verandert. Een ander belangrijk aspect is het verzamelen van veel grotere hoeveelheden gegevens over elk aspect van de productie.

 

Als het gaat om slimme fabricage zijn de gegevens of data net zo belangrijk als de machines die de eigenlijke productie doen, zegt Michael Colarossi, die toezicht houdt op producten en innovatie in merk- en informatieoplossingen voor de detailhandel voor Avery Dennison, een etiketterings- en verpakkingsspecialist die voor zichzelf op het vlak van smart factories een voortrekkersrol opeist.

 

Vooruitgang in het verzamelen van gegevens – met name rond sensortechnologie en intelligente labels (labels die worden geleverd met volgapparatuur of andere technologie die erin is ingebouwd) – betekent dat honderden, zo niet duizenden variabelen nu tegen relatief lage kosten kunnen worden verzameld. Wat één van de belangrijkste kenmerken van smart factories mag worden genoemd.

 

Deze gegevensverzameling hoeft niet te stoppen zodra het product de fabriek verlaat. Intelligente labels kunnen bijvoorbeeld door een modebedrijf worden gebruikt om hen te vertellen wanneer de vraag naar een bepaald kledingstuk stijgt, waardoor ze de productie kunnen verhogen. Hij denkt dat dergelijke labels een belangrijk onderdeel zullen worden van supply chain management voor alle soorten fabrikanten. Goede data zijn dus onmisbaar voor smart factories.

 

Kunstmatige intelligentie als andere pijler van smart factories

 

Het verzamelen van de gegevens is slechts de helft van de uitdaging. De volgende is om het te gebruiken om tastbare winsten in prestaties en efficiëntie te behalen. Het goede nieuws is dat dit nog nooit zo eenvoudig is geweest, aangezien kunstmatige intelligentie (AI) aan het verbeteren is, zowel in de snelheid als in de kwaliteit van de taken die het kan uitvoeren, zegt Colarossi. AI helpt bedrijven bijvoorbeeld “veel beter te worden in het gebruik van historische gegevens om het toekomstige succes van producten te voorspellen”.

 

“Kunstmatige intelligentie kan bedrijven zeker helpen de markt te begrijpen, inclusief het voorspellen van de vraag”, beaamt Phani Bhushan Sistu, die de “internet of things” -oplossingen leidt bij IT-groep Hitachi Vantara.

 

Het kan ook worden gebruikt om bedrijven te helpen het meeste uit hun apparatuur te halen, bijvoorbeeld om te zien hoe hun machines het beste kunnen worden geoptimaliseerd gedurende hun levenscyclus en wanneer ze het meest waarschijnlijk defect raken, zodat bedrijven vertragingen en productieknelpunten kunnen voorkomen. Dit geldt vooral in een tijd waarin van robots en andere apparaten in slimme fabrieken of smart factories wordt verwacht dat ze met elkaar communiceren.

 

AI wordt ook steeds vaker gebruikt bij kwaliteitsborging, merkt Sistu op. Tot voor kort werden productcontroles traditioneel door mensen uitgevoerd in de laatste fase van het productieproces, net voordat goederen klaar waren voor verzending. Veel fabrieken gebruiken nu echter op AI gebaseerde beeldvormingssystemen.

 

Ze kunnen defecten in producten niet alleen efficiënter en sneller opsporen dan hun menselijke tegenhangers, maar ze kunnen dit ook in een veel eerder stadium doen. Hierdoor kan het probleem worden aangepakt op het punt waar het zich voordoet, in plaats van de hele productielijn te moeten demonteren. Ook dat is één van de kenmerken van smart factories.

 

Het gebruik van AI om gegevens te analyseren is zeker een grote vooruitgang, maar zelfs dit is misschien niet de limiet van hoe het kan worden gebruikt om de productie te verbeteren, aangezien het vermogen van machines om autonoom te handelen zich ontwikkelt.

 

Sommige machines in fabrieken zijn zo geavanceerd dat ze niet alleen problemen kunnen signaleren met behulp van kritieke data, maar ook “snel beslissingen kunnen nemen over hoe ermee om te gaan”, bijvoorbeeld door de manier waarop ze werken aan te passen, zonder dat er meer mensen nodig zijn, zegt Yeeles.

 

Computers spelen zelfs een steeds grotere rol in onderzoek en ontwikkeling – traditioneel gezien als de enige baan die voor hen te intelligent was. Hoewel mensen nog steeds met de eerste ideeën komen en de uiteindelijke beslissingen nemen, betekent computervooruitgang dat veel van het vallen en opstaan dat plaatsvindt in het midden van het proces steeds meer wordt geautomatiseerd.

 

Computers blijken bijzonder goed in het aanpassen van ontwerpen en deze vervolgens te simuleren om ervoor te zorgen dat ze worden geoptimaliseerd. Dit verbetert zowel de prestaties als het ontwerpproces versnelt wat de smart factories verder vormgeeft.

 

Additieve productie als volgende pijler van smart factories

 

De afgelopen jaren hebben we ook grote vorderingen gezien in additive manufacturing – de naam voor processen die producten maken door materiaallagen toe te voegen, zoals 3D-printen.

 

Omdat een bedrijf niet elke keer dat het een ontwerp verandert een nieuwe mal hoeft te bouwen, biedt additive manufacturing dat bedrijf veel meer vrijheid en flexibiliteit in de manier waarop het een onderdeel ontwerpt, zegt Nigel Robinson van het Digital Manufacturing Centre in Silverstone.

 

Bepaalde geavanceerde ontwerptechnieken, zoals honingraat- en roosterstructuren, zijn alleen mogelijk met behulp van additive manufacturing. Hierin herkennen we smart factories op hun best.

 

Toch is additive manufacturing niet zonder gebreken. Om te beginnen zijn er grenzen aan het soort materialen dat op deze manier kan worden vervaardigd. Traditionele technieken zijn ook veel kostenefficiënter geweest als het ging om het produceren van grote aantallen componenten.

 

Als gevolg hiervan zouden bedrijven doorgaans gewoon 3D-printen gebruiken voor het produceren van prototypes. Maar dit is aan het veranderen, aangezien recente ontwikkelingen betekenen dat het “assortiment van materiaalkeuzes enorm is verbeterd”, terwijl de kosten zijn gedaald, en daarom wordt het steeds vaker gebruikt om het eindproduct te maken in industrieën zoals lucht- en ruimtevaart, evenals in delen van de medische en olie- en gasindustrie. Stuk voor stuk sectoren waarin de smart factories in opmars zijn.

 

Een voorbeeld hiervan is de auto-industrie. Aanvankelijk was additieve productie alleen economisch voor Formule 1-teams die bereid waren elke prijs te betalen voor de relatief kleine prestatiewinst die van kleine hoeveelheden op maat gemaakte componenten”, zegt Robinson.

 

Naarmate de kosten van het proces zijn gedaald, beweegt het naar beneden in de waardeketen en wordt het in toenemende mate gebruikt door bedrijven die ultra-dure hypercars maken, die doorgaans rond 100-300 auto’s produceren, evenals door sommige fabrikanten van sportwagens. Hij denkt dat binnen tien jaar onderdelen die door middel van additive manufacturing worden geproduceerd, routinematig in gezinsauto’s zullen verschijnen. Ook daar zullen smart factories dus ingang vinden.

 

Gedistribueerde productie als onderdeel van smart factories

 

De afgelopen jaren is ook de gedistribueerde productie opgekomen. Tot voor kort verplaatsten fabrikanten hun productie naar opkomende markten, profiterend van lage lonen, voordat ze ze naar consumenten over de hele wereld verscheepten. Dit model is echter kwetsbaar gebleken voor verschillende systematische schokken, zegt Bart Van der Schueren, chief technology officer bij 3D-printing specialist Materialise.

 

Deze omvatten het harde nul-covid-beleid van China, dat fabrieken heeft stilgelegd en heeft geleid tot wereldwijde tekorten aan belangrijke componenten, de tijdelijke blokkering van het Suezkanaal door een containerschip en de Russische invasie van Oekraïne. De toenemende erkenning van de koolstofemissies van transport verstoort ook de wereldwijde productie.

 

Bovendien zorgen decennia van stijgende lonen in opkomende markten ervoor dat die markten niet langer een groot kostenvoordeel hebben ten opzichte van de ontwikkelde wereld, vooral in sectoren die kapitaalintensiever zijn, voegt Lingen toe.

 

Dus hele toeleveringsketens zullen de komende jaren waarschijnlijk steeds regionaler worden naarmate bedrijven de productie dichter bij de consument brengen. We zouden ook meer investeringen in geavanceerde automatisering moeten zien. Natuurlijk brengt het idee om van één gecentraliseerde grote fabriek naar meerdere kleinere fabrieken die geografisch gescheiden zijn, zijn eigen risico’s met zich mee.

 

Bovenal willen bedrijven er zeker van zijn dat al hun componenten dezelfde kwaliteit hebben, waar ze ook geproduceerd worden, zegt Van der Schueren. Maar hij is ervan overtuigd dat bedrijven additive manufacturing kunnen gebruiken om hen te helpen de uitdaging aan te gaan om kleinere individuele batches van hoogwaardige componenten te maken.

 

Gedistribueerde productie via smart factories zou inderdaad een op zichzelf staande positieve strategie kunnen worden in plaats van slechts een reactie op problemen met wereldwijde toeleveringsketens, als bedrijven big data en kunstmatige intelligentie combineren met de flexibiliteit van additieve productie om “gelokaliseerde producten te produceren die zijn toegesneden op de behoeften van klanten in een bepaald gebied.

 

Alles samenbrengen in smart factories

 

Hypercar-fabrikant Czinger belichaamt de vierde industriële revolutie. Het bedrijf gebruikt wat het beschrijft als zijn eigen driedelige gedigitaliseerde divergente adaptieve productiesystemen (DAPS) om zijn voertuigen te bouwen en te produceren. De ontwerpers van Czinger komen met een lijst met criteria, zoals prestaties, fabricagegemak en kostenbeheersing, waaraan elk van de onderdelen van de auto moet voldoen.

 

Vervolgens leiden ze het door een AI-gestuurd systeem dat machine learning gebruikt om verschillende componentontwerpen te genereren en vervolgens te simuleren totdat het een ontwerp heeft gegenereerd dat perfect past bij de invoerbeperkingen, zegt Kevin Czinger, de oprichter en CEO.

 

Deze super geoptimaliseerde componenten worden gemaakt met behulp van additive manufacturing en vervolgens in elkaar gezet met behulp van een universele assembler die elke set 3D-geprinte componenten kan samenstellen “op een volledig geautomatiseerde, armatuurloze manier”. Dit alles wordt gedaan op het hoofdkantoor van Czinger in Los Angeles, dicht bij waar de meeste klanten voor zijn 21C-auto van $ 2 miljoen per stuk wonen.

 

Czinger stelt dat het gebruik van slimme productie door zijn bedrijf het mogelijk heeft gemaakt te profiteren van lage productiekapitaalvereisten en een snelle productcyclus. In de komende decennia zullen we volledige digitalisering van productieprocessen hebben, regionalisering of lokalisatie (op wereldwijde basis) van het ontwerp en de fabricage van de meeste producten, en de wereldwijde democratisering van de toegang tot de tools voor productontwerp en -creatie, vult Czinger aan.

 

Maar wat zijn eigenlijk een smart factories concreet?

 

Zoals de naam al aangeeft, is een slimme fabriek… slim. Een onderling verbonden netwerk van machines, communicatiemechanismen en rekenkracht, de slimme fabriek is een cyberfysisch systeem dat geavanceerde technologieën zoals kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning gebruikt om gegevens te analyseren, geautomatiseerde processen aan te sturen en te leren terwijl het werkt.

 

Slimme fabrieken en slimme productie maken deel uit van de technologische transformatie die bekend staat als Industrie 4.0 of de Vierde Industriële Revolutie. Elk van de eerste drie industriële revoluties werd geboren uit een innovatieve nieuwe technologie die de manier waarop we werkten en goederen produceerden volledig veranderde: namelijk de stoommachine, de lopende band en de kracht van de computer. Tegenwoordig wordt de vierde revolutie aangedreven door digitale transformatie en intelligente automatisering.

 

Smart factories voor een veranderende wereld

 

In de afgelopen jaren is het voor bedrijfsleiders steeds duidelijker geworden dat digitale transformatie een dringende prioriteit is voor toeleveringsketens en productieactiviteiten die in de jaren 2020 concurrerend en veerkrachtig hopen te zijn. De pandemie heeft de zwakke punten in de wereldwijde toeleveringsketen en kwetsbaarheden in de sector verder blootgelegd. Daarom zijn smart factories een noodzaak geworden.

 

Een artikel in het tijdschrift Forbes herhaalde dit en verklaarde: COVID-19 heeft de wereld iets laten zien dat de maakindustrie al zou moeten weten. Traditionele toeleveringsketens en productie-ecosystemen falen en we moeten overschakelen naar een meer aanpasbare, flexibele oplossing die volledig digitaal is ingeschakeld”

 

Ook de verwachtingen van de consument dragen bij aan de ontwikkeling van slimme fabriekstechnologieën en de fabriek van de toekomst. Bekend als het Amazon-effect, neemt de vraag van consumenten naar levering de volgende dag in een gestaag en snel tempo toe.

 

Volgens het tijdschrift Entrepreneur in 2019 geldt het volgende adagio: “De Amerikaanse economie en de wereldeconomie zijn in de greep van het Amazon-effect. E-commerceproviders staan onder steeds grotere druk om de snelheid en efficiëntie van Amazon te evenaren, en er is geen bewijs dat de verwachtingen van de consument afnemen.” Die consument heeft dus het pad richting smart factories uitgezet.

 

Deze trend is een belangrijke factor geweest in de stijgende vraag naar slimme fabriekstechnologie, aangezien verouderde systemen niet opgewassen zijn tegen de schaal van logistiek en opslagcapaciteit die nodig is om gelijke tred te houden met dit fenomeen.

 

Fabrikanten en supply chain-managers worden geconfronteerd met verdere risico’s en operationele verstoringen terwijl ze ernaar streven hun afhankelijkheid van internationale partners te minimaliseren. Slimme fabrieksoplossingen zoals on-demand productie en virtuele voorraden kunnen de afhankelijkheid van buitenlandse leveranciers en fabrikanten zeker minimaliseren.

 

Echter, zoals Harvard Business Review in een artikel uit 2020 aangeeft, is het makkelijker gezegd dan gedaan om de productie terug naar de VS te brengen en hetzelfde geldt voor vele anderen landen. En net zoals de wereld afhankelijk is geworden van verschillende regio’s voor natuurlijke hulpbronnen zoals ijzererts of lithiummetaal, is ze ook afhankelijk geworden van regio’s waar deze specialisten wonen.

 

Het verhogen van de binnenlandse productie kan zeker de kosten en het risico van de toeleveringsketen verminderen, maar het elimineert niet noodzakelijkerwijs de behoefte aan buitenlandse partners, noch vermindert het totale aantal schakels in de keten. Het is daarom belangrijker dan ooit dat digitale fabriekstechnologieën aanwezig zijn om de efficiëntie en zichtbaarheid te optimaliseren. Met andere woorden: smart factories zijn pure noodzaak.

 

Hoe werken smart factories?

We praten vaak over geautomatiseerde processen alsof ze uniek zijn voor smart factories, maar automatisering en robotica worden al tientallen jaren gebruikt in productieprocessen. Veel traditionele fabrieken gebruiken geautomatiseerde machines zoals barcodescanners, camera’s en gedigitaliseerde productieapparatuur in verschillende delen van hun bedrijf. Maar die apparaten zijn niet met elkaar verbonden.

 

De mensen, activa en gegevensbeheersystemen in een traditionele fabriek werken allemaal afzonderlijk van elkaar en moeten voortdurend handmatig worden gecoördineerd en geïntegreerd. Dat is in smart factories dus niet het geval.

 

Een slimme digitale fabriek werkt door machines, mensen en Big Data te integreren in één digitaal verbonden ecosysteem. Een slimme fabriek beheert en analyseert niet alleen data, maar leert ook daadwerkelijk uit ervaring. Het interpreteert en verkrijgt inzichten uit datasets om trends en gebeurtenissen te voorspellen en om slimme productieworkflows en geautomatiseerde processen aan te bevelen en te implementeren.

 

Een slimme fabriek ondergaat continue procedurele verbeteringen om zichzelf te corrigeren en zichzelf te optimaliseren – het kan zichzelf (en mensen) leren veerkrachtiger, productiever en veiliger te zijn.

 

De structuur van smart factories

 

De basisstructuur van smart factories fabriek kan grofweg worden samengevat in drie stappen. Dit zijn de drie belangrijkste procedures die samen een slimme fabriek vormen:

 

Data-acquisitie: kunstmatige intelligentie en moderne databasetechnologieën maken het mogelijk om ongelijksoortige sets van nuttige gegevens in het bedrijf, de toeleveringsketen en de wereld te beheren en te verwerven.

 

Door middel van sensoren en gateways stelt de Industrial Internet of Things (IIoT) aangesloten machines in staat om gegevens in het systeem te verzamelen. Via talloze andere dataportals kunnen AI-aangedreven systemen datasets samenstellen met betrekking tot prestaties, markttrends, logistiek of een ander potentieel relevante bron.

 

Gegevensanalyse: machine learning en intelligente bedrijfssystemen maken gebruik van geavanceerde analyses en moderne oplossingen voor gegevensbeheer om alle verzamelde ongelijksoortige gegevens te begrijpen.

 

IIoT-sensoren kunnen waarschuwen wanneer machines gerepareerd of onderhouden moeten worden. Markt- en operationele data kunnen worden samengesteld om kansen en risico’s te spotten. De efficiëntie van de workflow kan in de loop van de tijd worden bestudeerd om de prestaties te optimaliseren en indien nodig automatisch te corrigeren. In feite bieden de datasets die kunnen worden vergeleken en geanalyseerd een bijna oneindige mogelijkheid van combinaties om digitale fabrieksoptimalisatie en supply chain-prognoses te informeren.

 

Intelligente fabrieksautomatisering: zodra de data-acquisitie en –analyse hebben plaatsgevonden, worden workflows tot stand gebracht en worden instructies naar de machines en apparaten binnen het systeem gestuurd. Deze apparaten kunnen zich binnen de vier muren van de fabriek bevinden of ver weg in de logistieke of productieschakels in de toeleveringsketen. Slimme workflows en processen worden continu gemonitord en geoptimaliseerd.

 

Als een nieuwsbericht waarschuwt voor een piek in de vraag naar een bepaald product, kunnen 3D-printerworkflows worden geïnstrueerd om de productieprioriteit voor dat item op te voeren. Als een zending grondstoffen vertraging oploopt, kunnen voorraadbuffers in roulatie worden gebracht om eventuele verstoringen op te heffen.

 

Voordelen van smart factories

 

Veel bedrijven hebben genoegen genomen met supply chain-operaties en -systemen die in decennia niet zijn veranderd. Maar nu de verwachtingen van de consument en de economische onzekerheid ongekend hoog zijn, hebben supply chain managers oplossingen nodig die meetbare en significante voordelen kunnen opleveren – en die snel kunnen opleveren.

 

Volgens het tijdschrift Forbes had in 2017 slechts 43% van de fabrikanten slimme fabrieksinitiatieven. In 2019 deed 68% van hen dat en dat percentage is inmiddels gestegen tot meer dan 80%. Voor bedrijven die investeren in digitale transformatie en slimme fabrieksoplossingen, is er potentieel voor aanzienlijke zakelijke voordelen. Het lijdt dus geen enkele twijfel dat smart factories de fabrieken van de toekomst zullen worden. Enkele aandelen van bedrijven uit de sector smart factories:

 

1.   PTC (PTC)

 

PTC is een bedrijf actief in de industriële software die automatisering, AI en robotica mogelijk maakt. De revolutie in de productie is definitief begonnen en ze is gebaseerd op een toenemende productiviteit via het gebruik van nieuwe technologie. Met automatisering en robotica kunnen fabrikanten verhuizen uit lagelonenlanden en zo de complexiteit van hun toeleveringsketens verminderen.

 

Ondertussen zal het gebruik van AI machines slimmer maken en processen verbeteren door constant iteratieve creatie en data-analyse van het productieproces. Als zodanig zullen deze technologieën waarde toevoegen aan de oplossingen van softwareleveranciers zoals PTC. In dit proces is een rol weggelegd voor PTC.

 

Dit bedrijf produceert computerondersteunde ontwerpsoftware die kan worden gebruikt om een product te maken (en aan te passen) dat al in productie is. Het product lifecycle management (PLM) van PTC biedt real-time gegevens om een product te beheren vanaf de conceptie tot de productie en verwijdering. Ondertussen verbindt de Internet of Things (IoT)-software de fysieke en digitale activa van de fabrikant om de prestaties van de fysieke activa beter te modelleren en te simuleren.

 

Alles bij elkaar genomen zullen de oplossingen van PTC, hoewel ze nu al zeer waardevol zijn, een extra boost krijgen naarmate meer bedrijven automatisering, robotica en AI-technologie gaan gebruiken. Het bedrijf ligt al op schema om de komende jaren een aanzienlijke cashflow te genereren, en de besproken technologieën zouden de komende jaren kunnen leiden tot een aanzienlijk opwaarts potentieel voor het aandeel.

 

PTC rapporteerde voor het derde kwartaal van 2023 een non-GAAP winst per aandeel (EPS) van 99 cent, een stijging van 2% op jaarbasis. Het cijfer miste echter de consensusschatting met 2%. De inkomsten bedroegen $ 542 miljoen, een stijging van 17% op jaarbasis (21% meer tegen constante valuta).

 

De jaar-op-jaar stijging van de omzet was te danken aan de aanhoudende vraag naar zijn product lifecycle management (PLM) en computer-aided design (CAD) oplossingen. Het aanhoudende momentum in Onshape en Arena zal het bedrijf verder helpen bij de SaaS-transitie.

 

PTC staat op het punt een serieuze cashflow te genereren, waardoor de beurskoers binnen afzienbare tijd in waarde zou kunnen verdubbelen. Het bedrijf speelt in op de digitale transformatie van de productiewereld en biedt een scala aan softwareoplossingen die helpen bij het creëren en ontwerpen van producten en het beheren van hun levenscyclus. Bovendien verbindt PTC’s Industrial Internet of Things (IIoT) de fysieke activa van zijn klanten met de digitale wereld, en zijn augmented reality-oplossingen helpen om kritische informatie digitaal aan werknemers te leveren.

 

Zoals eerder besproken, ligt PTC op schema om zijn jaarlijkse run rate (ARR) tussen 2019 en 2023 fors te laten groeien ARR is een kritische metrische indicator, aangezien het de jaarlijkse waarde vertegenwoordigt van zowel de abonnementssoftware, cloud, software als de geleverde service en de ondersteuningscontracten. Als zodanig is ARR erg belangrijk voor het bedrijf wat betreft de generatie van vrije kasstromen (FCF).

 

Die laatste zal de komende jaren aanzienlijk groeien, waarbij Wall Street-analisten $ 577 miljoen verwachten in 2023, $ 703 miljoen in 2024 en $ 872 miljoen in 2025. Aangezien PTC momenteel wordt verhandeld tegen een marktkapitalisatie van bijna $ 17 miljard, zou een verdubbeling van de marktkapitalisatie die kunnen doen stijgen tot ongeveer $ 34 miljard. Als het bedrijf aan de verwachtingen van Wall Street voor 2025 voldoet, zou het in 2025 aan 37 keer zijn vrije kasstroom moeten verhandelen om een marktkapitalisatie van $ 32,5 miljard te bereiken.

 

2.   Schneider Electric (SU.PA of SBGSY)

Schneider Electric, een leider in de digitale transformatie van energiebeheer en automatisering, kondigde medio 2023 een nieuw contract aan met UL Solutions, een wereldleider in toegepaste veiligheid, om haar klanten toegang te bieden tot inspectie- en testdiensten die voldoen aan de vereisten van de UL Verified Mark op het vlak van Healthy Building. Deze nieuwe relatie toont de voortdurende inzet van Schneider Electric om zijn klanten de tools en middelen te bieden die nodig zijn om hun doelen op het gebied van gezondheid, welzijn en milieu, maatschappij en bestuur (ESG) te bereiken.

 

Het Verified Healthy Building programma van UL Solutions helpt bedrijven en eigenaren van gebouwen hun inzet voor het handhaven van een gezondere interne omgeving te communiceren en hun inspanningen te rapporteren aan de belanghebbenden, waaronder investeerders, huurders, overheidsinstanties en consumenten.

 

Het Verified Healthy Building programma bestaat uit drie niveaus die verschillende factoren onderzoeken aan de hand van toepasselijke wetenschappelijke criteria. Het hoogste niveau, Verified Healthy Building for Indoor Environment, beoordeelt de luchtkwaliteit en waterkwaliteit binnenshuis, evenals de netheid van gebouwen, verlichting en akoestiek. Het programma omvat ook de criteria van andere initiatieven voor groen bouwen om een holistisch beeld te geven van de vooruitgang op het gebied van duurzaamheid.

 

“Duurzaamheid en gezonde gebouwen gaan altijd hand in hand”, zegt Tyler Haak, Vice President of Sustainability & Services, Digital Energy Division bij Schneider Electric. “Ons doel is altijd geweest om de algemene kwaliteit van gebouwen te verbeteren en onze klanten toegang te geven tot de noodzakelijke tools die gezonde gebouwen tot een realiteit maken. Deze UL-verificatie van UL Solutions zal onze bedrijfsmissie bevorderen door meer bedrijven ertoe aan te zetten de gezondheid van hun huidige gebouwen en prioriteit geven aan duurzaamheid en energie-efficiëntie.”

 

Schneider Electric, de leider in de digitale transformatie van energiebeheer en automatisering, heeft in de tweede helft van 2023 ook een contract getekend voor de levering van apparatuur voor middenspanning (MV) en software voor netbeheer om het elektriciteitsdistributienetwerk van Servië te upgraden. Dit landelijke netmoderniseringsproject heeft tot doel de betrouwbaarheid van het netwerk te verbeteren en stroomuitval en de duur ervan te verminderen.

 

Servië probeert de betrouwbaarheid van elektriciteit te verbeteren en verliezen te verminderen. Deze upgrade zal de kwaliteit van de elektriciteitsvoorziening verbeteren en zo de dienstverlening van de Servische distributiesysteembeheerder Elektrodistribucija Srbije (EDS) aan zijn klanten versterken.

 

“Ik ben er zeker van dat de nieuwe investering in de modernisering van ons elektriciteitsdistributiesysteem van € 140 miljoen de dienstverlening aan onze burgers en zakelijke entiteiten zal verbeteren en de verliezen in het netwerk aanzienlijk zal verminderen ter waarde van enkele miljoenen euro’s per jaar. Wat mooi meegenomen is.”, zei de Servische premier Ana Brnabic.

 

Schneider Electric zal de moderniserings- en automatiseringsinspanningen van Servië optimaliseren. Als toonaangevende technologieleverancier heeft Schneider Electric de verbonden producten, software en expertise om het volledige MV-net van het land te moderniseren, automatiseren en transformeren.

 

De gedigitaliseerde netten van de toekomst verbeteren de energie-efficiëntie, versnellen de integratie van hernieuwbare energiebronnen, zoals zonne- en windenergie, balanceren vraag en aanbod van energie en vergemakkelijken zo de groene energietransitie. Gegevensbeheermogelijkheden ondersteunen inspanningen om het energieverbruik aan de vraagzijde te optimaliseren en koolstofvrij te maken. Met dan dus aan de technologie van Schneider Electric.

 

Netmodernisering en digitalisering helpen ook bij het identificeren van de beste manier om het bestaande distributienetwerk te configureren en te exploiteren, wat grote kapitaalinvesteringen in het bouwen van energiecentrales kan verminderen of uitstellen, waardoor publieke middelen worden bespaard en afval wordt verminderd. Tegen die achtergrond speelt de technologie van Schneider Electric een belangrijke rol in de weg naar meer duurzaamheid.

 

3.   Siemens (SIE.DE)

Voor degenen die op zoek zijn naar aantrekkelijke aandelen in de sector Industrial Products, is het aangewezen om te zoeken naar bedrijven in de groep die beter presteren dan hun concurrenten. Is Siemens AG (SIEGY) een van die aandelen op dit moment? Een snelle blik op de huidige prestaties van het bedrijf in vergelijking met de rest van de sector industriële producten zou ons moeten helpen deze vraag te beantwoorden. Blijkt dat de koers van Siemens de afgelopen maanden inderdaad wat sterker is gestegen dan die van de branchegenoten. Niets zegt echter dat dit zo zal blijven. Maar het bedrijf kan wel uitpakken met een paar sterke paradepaardjes van dochterbedrijven.

 

Het kan interessant zijn om eens te kijken naar één van de meest veelbelovende dochters van dit bedrijf. Siemens Healthineers (voorheen Siemens Healthcare, Siemens Medical Solutions en Siemens Medical Systems, dat oplossingen en diensten voor de gezondheidszorg levert, werd in 2017 afgesplitst van het moederbedrijf Siemens, dat een belang van 75% behoudt. Siemens Healthineers is het moederbedrijf van verschillende medische technologiebedrijven en heeft zijn hoofdkantoor in Erlangen, Duitsland.

 

Siemens Healthineers bevestigde medio 2023 zijn vooruitzichten voor het boekjaar 2023-2024 ondanks een onverwachte daling van de driemaandelijkse bedrijfswinst te midden van vertragingen bij leveringen bij kankerbehandelingsspecialist Varian. De aangepaste winst vóór rente en belastingen (EBIT) daalde in het derde kwartaal met 3% tot 740 miljoen euro ($ 812,59 miljoen), of minder dan de 773 miljoen euro die analisten hadden verwacht volgens de consensus.

 

De omzet steeg in het kwartaal met 3,6% op vergelijkbare basis, geholpen door de groei in de segmenten Beeldvorming en Geavanceerde therapieën tot 5,1 miljard euro, in lijn met de verwachtingen van analisten. Het nettoresultaat was bijna een kwart hoger dan vorig jaar dankzij een laag belastingtarief.  Exclusief de snelle antigen testactiviteiten voor COVID-19 bedroeg de vergelijkbare omzetgroei 10,1% voor het kwartaal april-juni.

 

Chief Executive Bernd Montag sprak van een kwartaal van sterke groei en verklapte aan de journalisten dat het bedrijf aan de bovenkant van zijn jaarprognose van een vergelijkbare omzetverandering van -1% tot 1% zou komen. Siemens Healthineers verlaagde echter de winstmargevooruitzichten voor Varian vanwege tijdelijke uitdagingen in uitgaande logistiek bij de Amerikaanse fabrikant van apparaten en software voor de behandeling van kanker tot 14-15%, ten opzichte van een eerdere 16-18%.

 

De leveringsproblemen zullen in het vierde kwartaal worden opgelost, aldus Chief Financial Officer Jochen Schmitz, eraan toevoegend dat de orderintake bij Varian constant hoog is. Voor het kwartaal daalde de winst van Varian met bijna een derde tot 102 miljoen euro, waarbij de marge ook met 6 procentpunten daalde tot 12,1% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

 

Jefferies zei dat een zwakke orderintake en de zwakker dan verwachte cijfers voor Varian de sterke prestatie in Imaging en een wat tegenvallende prestatie in de afdeling Diagnostics overschaduwden. De dalende vraag naar tests trof het Diagnostics segment, waarvan de omzet met 20,1% daalde op vergelijkbare basis, maar met 2,0% steeg zonder tests, terwijl het Imaging segment een brede vergelijkbare omzetgroei van 15,2% voor het kwartaal boekte.

 

4.   Rockwell Automation (ROK)

Rockwell Automation, Inc. is een toonaangevende leverancier van industriële automatiseringstechnologie. Het bedrijf heeft een sterk merk, een stevige portefeuille basisactiviteiten, een goed uitgebreid distributienetwerk en breidt zijn productaanbod uit met meer cloud gebaseerde software als aanvulling op zijn belangrijkste hardware activiteiten.

 

We verwachten dat het bedrijf de komende jaren zal profiteren van een versnelling van de Amerikaanse productie-investeringen ter ondersteuning van nearshoring initiatieven van klanten en als reactie op stimuleringsprogramma’s van de federale overheid om energietransitie producten in eigen land te produceren. Steeds meer maakindustrie keert inderdaad terug naar de VS.

 

Bovendien verwachten we dat Rockwell in 2023 de omzet en marges zal zien stijgen door een versoepeling van de beperkingen in de toeleveringsketen. Door deze beperkingen werd het vermogen om in 2022 aan de vraag van de klant te voldoen beperkt. Bovendien profiteert Rockwell van de betere vooruitzichten van veel van zijn eindmarkten, waaronder de auto-industrie, halfgeleiders, opslag en logistiek.

 

Naast zijn groeipotentieel als wereldwijde leverancier van industriële automatisering en informatie, biedt Rockwell ook een dividendrendement van 1,50%.

 

Rockwell Automation kwam uit met een kwartaalwinst van $ 3,01 per aandeel, maar miste de consensus van $ 3,19 per aandeel voor het tweede kwartaal. Dit in vergelijking met de winst van $ 2,66 per aandeel een jaar geleden. In de afgelopen vier kwartalen heeft het bedrijf drie keer de consensusschattingen van de winst per aandeel overtroffen.

 

Het bedrijf zag in het voorbije kwartaal een goede dubbel cijferige groei in zowel omzet als winst, aangezien de tekorten aan componenten blijven afnemen. De doorlooptijden bleven ook afnemen in al de productlijnen, met herstel naar pre-pandemische doorlooptijden die voor alle producten tegen het einde van het kalenderjaar worden verwacht.

 

Rockwell Automation heeft in mei bijna een week aan geplande leveringen gemist vanwege een langer dan verwachte omschakeling naar een nieuwe externe logistieke leverancier in het Noord-Amerikaanse distributiecentrum. De leveringen vanuit dit distributiecentrum herstelden zich in juni en hebben nu een hogere capaciteit voor Q4 fiscaal jaar 2024 en daarna. Zowel de totale als de organische omzet groeide met meer dan 13% ten opzichte van vorig jaar, waarbij wisselkoersen en acquisities elkaar min of meer in evenwicht hielden.

 

5.   ABB (ABBN.SW)

De Zwitserse multinational ABB Ltd. (NYSE:ABB) is al sinds het einde van de 19e eeuw operationeel. De moderne versie van het bedrijf werd opgericht in 1988 en richt zich tegenwoordig hoofdzakelijk op robotica en automatiseringstechnologie. Concreet maakt het bedrijf YuMi, een industriële robot die naast mensen werkt in industriële fabrieken en aan lopende banden. YuMi heeft twee grote armen waarmee hij taken in een industriële omgeving snel en efficiënt kan uitvoeren.

 

ABB is ook betrokken bij de ontwikkeling van acculaders voor elektrische voertuigen. De Terra High Power-oplader van het bedrijf is volgens ABB ’s werelds snelste oplader voor elektrische auto’s. Theoretisch kan hij elk elektrisch voertuig in 15 minuten of minder opladen.

 

In april 2023 gaf het bedrijf aan dat het volop zou profiteren van de energierevolutie in de VS. ABB meldde met name dat het $ 170 miljoen in Amerika zou investeren om te voldoen aan de toegenomen vraag van klanten naar zijn elektrificatie- en automatiseringsaanbod.

 

Aangezien de EU en China ook deelnemen aan de energierevolutie, profiteert ABB waarschijnlijk ook van een vergelijkbare sterke vraag in die landen. Bovendien is ABB goed gepositioneerd om te profiteren van de sterke autoverkopen in de VS en China. Waarmee we uiteraard verwijzen naar EV’s.

 

Op 20 juli rapporteerde ABB op dat de nettowinst in het tweede kwartaal was gestegen tot $ 906 miljoen, tegenover $ 379 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder. De operationele EBITDA van het bedrijf bereikte ook een recordniveau van $ 1,42 miljard.

 

De wereldwijde markt voor robottechnologie heeft de afgelopen maanden een aanzienlijke groei doorgemaakt, met een waardestijging van $ 75,89 miljard in 2022 tot $ 88,8 miljard in 2023, wat neerkomt op een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 17,0%.

 

Verwacht wordt dat de markt voor roboticatechnologie zal groeien tot 155 miljard dollar in 2027, met een CAGR van 14,9%. In 2022 had de regio Azië-Pacific het grootste aandeel in de markt voor robottechnologie. Bovendien wordt voorspeld dat de regio Azië-Pacific tijdens de prognoseperiode het hoogste groeipercentage zal vertonen.

 

Het niveau van industriële automatisering is de afgelopen tijd aanzienlijk gegroeid, gedreven door factoren zoals verbeterde productiviteit, kostenreductie op arbeid, verbeterde efficiëntie in productieprocessen en vooruitgang in productkwaliteit.

 

In de komende jaren wordt verwacht dat industrieën zoals de voeding en drank, de auto-industrie en de olie- en gassector meer automatisering zullen omarmen vanwege de hevige marktconcurrentie en de noodzaak om voorop te blijven lopen door de productkwaliteit en productiesnelheid te verbeteren.

 

Robotica heeft een transformerende rol gespeeld in automatiseringsprocessen, vooral met de toenemende vraag naar robotarmen in de markt. Deze vraag zal naar verwachting verder stijgen gedurende de prognoseperiode van 2022 tot 2027.

 

ABB Robotics President, Marc Segura, ging dieper in op de situatie op de markt met betrekking tot belangrijke trends in robotica-automatisering voor het jaar 2023. Hij merkte op: “De impact van het wereldwijde tekort aan arbeidskrachten wordt steeds meer gevoeld door veel bedrijven terwijl ze proberen gelijke tred te houden met de eisen van de klant.

 

Dit, in combinatie met wereldwijde onzekerheid, verstoorde de toeleveringsketens en de stijgende energiekosten als gevolg van de wereldgebeurtenissen in 2022, betekent dat meer bedrijven op zoek zijn naar robotautomatisering als een manier om de flexibiliteit te vergroten, veerkracht op te bouwen en hun activiteiten duurzamer te maken.”

 

Volgens ABB zal de vraag naar robots bijzonder groot blijven in landen naar waar organisaties van plan zijn te verhuizen of hun activiteiten dichter bij hun thuisland te brengen, met als doel de veerkracht van hun toeleveringsketens te midden van wereldwijde gebeurtenissen te vergroten. Dit in het kader van de deglobalisering.

 

Volgens een onderzoek uitgevoerd door ABB Robotics in 2022, waarbij 1.610 bedrijven uit de Verenigde Staten en Europa betrokken waren, gaf 75% van de Europese respondenten en 62% van de Amerikaanse respondenten aan van plan te zijn om binnen de komende drie jaar te investeren in robotautomatisering. Marc Segura legde verder uit:

 

“Naarmate kunstmatige intelligentie in robotica zich ontwikkelt, worden de zorgen over de complexiteit van de mogelijkheden die bedrijven voorheen verhinderden om te investeren in robotautomatisering, aangepakt. Naarmate de mogelijkheden zich verder ontwikkelen, zullen robots in grotere aantallen verschijnen en in toepassingen buiten de traditionele productie- en distributieomgevingen, zoals elektronica, gezondheidszorg, e-commerce, farmaceutica en foodservice.”

 

6.   Teradyne (TER)

De kern van de sector van kunstmatige intelligentie (AI) wordt gevormd door de beste spelers op de markt voor AI-chips. Dit zijn stuk voor stuk belangrijke spelers in de opwindende race naar het volledige potentieel van AI. Deze krachtige chipmakers, bekend om hun superieure gegevensverwerkingsmogelijkheden, stuwen AI’s kwantumsprongen voorwaarts met verbazingwekkende snelheden.

 

De markt voor AI-chips kan tegen 2025 toenemen tot $ 42,4 miljard dollar, volgens Grand View Research. Wat neerkomt op een stevige cumulatieve groei van 11,3% tussen 2020 en 2025. Dit aantrekkelijke groeitraject onderstreept het potentieel van de sector om effectief enorme rendementen te genereren. Als gevolg hiervan zoeken beleggers continu naar de beste AI-aandelen om aan hun portefeuille toe te voegen.

 

Beleggers over de hele wereld profiteren van de toenemende integratie van AI in de bedrijfsvoering, wat zorgt voor verbeterde klantervaringen en tevens ook een robuuste omzetgroei. En dan komt een bedrijf als Teradyne in het vizier

 

Op het gebied van halfgeleiders maakt dit bedrijf grote vorderingen. Zijn specialiteit, het testen van chips, is een kritiek bedrijfsproces in de sector van de halfgeleiders. De aanstaande overgang naar 3nm-chips versterkt de behoefte aan dit rigoureuze werk, waardoor Teradyne een mooie toekomst tegemoet gaat.

 

Nu al dubbel zo winstgevend als chipgigant Nvidia, op basis van rendement op geïnvesteerd kapitaal (ROIC), zal Teradyne de golf van AI-gedreven vraag volop kunnen benutten. Naarmate AI de behoefte aan meer ingewikkelde chips aanwakkert, wordt de testapparatuur van Teradyne een kritischer onderdeel van het halfgeleiderecosysteem.

 

Bovendien wordt het leeuwendeel van de inkomsten van Teradyne gegenereerd door testen. Met de complexiteit van de productie van halfgeleiders is het duidelijk dat dit segment snel zal blijven groeien.

 

Bovendien is het bedrijf de afgelopen jaren uitgegroeid tot ook een belangrijke speler op de markt voor industriële automatisering, waardoor zijn portfolio is gediversifieerd. De overname in 2017 van Universal Robots, speelde een sleutelrol bij het realiseren van een hogere omzet van $ 404 miljoen in 2022, zijnde een stijging van 7,5% ten opzichte van 2021. Deze ontwikkelingen onderstrepen dus het belang van Teradyne in zowel AI als automatisering.

 

7.   ABB (OTCMKTS:ABBNY)

Het Zwitsers bedrijf ABB verkoopt de robotarmen en controllers die veel bedrijven integreren in hun productieprocessen. In april 2023 gaf het bedrijf aan dat het nog meer dan aanvankelijk was verwacht, zou profiteren van de energierevolutie in de VS. ABB meldde met name dat het $ 170 miljoen in Amerika zou investeren om te voldoen aan de toegenomen vraag van klanten naar zijn elektrificatie- en automatiseringsaanbod. Aangezien de EU en China ook deelnemen aan de energierevolutie, profiteert ABB waarschijnlijk ook van een vergelijkbare, toegenomen vraag in die regio’s. Aan groeipotentieel is dus geen gebrek.

 

Op 20 juli merkte ABB op dat de nettowinst in het tweede kwartaal was gestegen tot $ 906 miljoen, tegenover $ 379 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder. De operationele EBITDA van het bedrijf bereikte ook een recordniveau van $ 1,42 miljard.

 

Teradyne brengt in feite robots op de markt die gefabriceerde producten testen. Het bedrijf verkoopt ook robotarmen die worden gebruikt in de productie en zelfrijdende robots die worden gebruikt in magazijnen.

 

Volgens een studie werd de markt voor automatiseringstests in 2022 gewaardeerd op $ 20 miljard en zal deze naar verwachting tot 2032 een samengesteld jaarlijks groeipercentage van meer dan 15% laten zien.” Bijgevolg lijkt dit bedrijf een mooie toekomst voor de lange termijn te hebben.

 

Bovendien levert Teradyne automatiseringstools aan de beste chipmakers, waardoor het goed gepositioneerd is om op meer dan één manier te profiteren van de verspreiding van AI. Het bedrijf verkrijgt ongeveer 30% van zijn inkomsten van chipmakers die zich richten op de auto- en industriële markten, waardoor het goed gepositioneerd is om een boost te krijgen van de kracht van die halfgeleiderbedrijven. Het bedrijf speelt dus een belangrijke rol in de groei van de sector halfgeleiders.

 

8.   Bentley Systems Inc. (BSY)

Bentley Systems Inc. BSY biedt softwareoplossingen voor infrastructuurtechniek in Noord- en Zuid-Amerika, Europa, het Midden-Oosten, Afrika en Azië-Pacific, evenals toepassingen voor open modellering en open simulatie voor integratie van infrastructuurontwerp, waaronder MicroStation, OpenRoads, OpenRail, OpenPlant, OpenBuildings, OpenBridge, OpenSite, OpenFlows, STAAD en RAM, SACS, MOSES, AutoPIPE, SITEOPS, CUBE, DYNAMEQ, EMME en LEGION en geoprofessionele toepassingen voor het modelleren en simuleren van nabije en diepe ondergrondse omstandigheden. Dat is dus een hele mondvol.

 

Bentley Systems is een bedrijf met opwindende groeivooruitzichten op lange termijn. Het management omschrijft Bentley als hét softwarebedrijf bij uitstek voor infrastructuurtechniek en openbare werken. Bovendien is Bentley marktleider in verschillende segmenten van de markt, inclusief modellering, simulatie, projectoplevering en activaprestaties.

 

De internetsoftware industrie profiteert van de aanhoudende vraag naar een wereldwijde digitale transformatie. De groeivooruitzichten zijn vooral aantrekkelijk vanwege de snelle acceptatie van Software as a Service (SaaS), dat een flexibele en kosteneffectieve levering van applicaties biedt.

 

Infrastructuur- en grote bouwprojecten zijn vaak enorm en zeer complex, waarbij veel aannemers, adviseurs en projectmanagers betrokken zijn. Traditioneel wordt de meeste informatie en waardevolle gegevens van de projecten apart bewaard in bestanden die worden bijgehouden door talloze ingenieurs. De oplossingen van Bentley helpen echter bij het digitaal ontwerpen, modelleren en simuleren van het project terwijl alle informatie wordt verzameld en opgeslagen.

 

Denk bijvoorbeeld aan een groot bouwproject midden in een stad met beperkte toegang. De oplossingen van Bentley kunnen helpen bij het nauwkeurig modelleren van de constructie van het project voordat zelfs maar begonnen is met de werken. Bovendien kunnen projectaanpassingen veel eenvoudiger worden beheerd als ze worden gemaakt met behulp van digitaal gemodelleerde informatie die op één plek is opgeslagen.

 

De Wall Street analisten verwachten dat de omzet van Bentley tot 2024 jaarlijks met dubbele cijfers zal groeien en dat de bedrijfswinst in dezelfde periode met een jaarlijks percentage van ongeveer 5% al toenemen. Met de vooruitzichten voor infrastructuuruitgaven die er uitstekend uitzien na de aankondiging van de Amerikaanse infrastructuurwet en Bentley’s vermogen om het gebruik van digitale technologie daarin te laten groeien, ziet de toekomst er zonder meer rooskleurig uit.

 

9.   Ansys (ANSS)

Ansys ontwikkelt engineering-simulatiesoftware en -diensten voor klanten in verschillende sectoren, waaronder grondstoffen, energie, gezondheidszorg, auto’s en ruimtevaart. Op 3 mei 2023 rapporteerde Ansys een stijging van 42% van het nettoresultaat voor het eerste kwartaal van 2023 en verhoogde het zijn verkoop- en winstprognoses voor het hele jaar.

 

Deze engineering-simulatie en 3D-ontwerpsoftwaremaker Ansys overtrof ook de verwachtingen voor het tweede kwartaal, maar verlaagde tot grote teleurstelling van de beleggers de vooruitzichten voor omzet en winst in het derde kwartaal. Een tegenslag waar de beleggers eigenlijk geen rekening mee hadden gehouden.

 

Het in Canonsburg, Pennsylvania gevestigde bedrijf zei dat het in het tweede kwartaal een gecorrigeerde $ 1,60 per aandeel verdiende op een omzet van $ 496,6 miljoen. De door FactSet geraadpleegde analisten hadden gerekend op een winst van Ansys van $1,50 per aandeel op een omzet van $490 miljoen. Op jaarbasis daalde de winst van Ansys met 10%, terwijl de omzet met 4% steeg.

 

Voor het huidige kwartaal voorspelde Ansys een aangepaste winst van $ 1,25 per aandeel op een omzet van $ 463,7 miljoen. Wall Street had echter gerekend op een winst van $ 1,90 per aandeel op een omzet van $ 526 miljoen in het derde kwartaal.

 

Voor het volledige jaar voorspelde Ansys een gecorrigeerde winst van $ 8,64 per aandeel op een omzet van $ 2,29 miljard. Analisten rekenden op een winst van 8,66 dollar per aandeel op een omzet van 2,29 miljard dollar.

 

Aandelen actief op de markt voor 3D-printen, zoals ook dus dit aandeel, hadden te lijden onder de reeks renteverhogingen door de Amerikaanse centrale bank.  Het management is dan ook verheugd om vast te stellen dat de cyclus van renteverhogingen waarschijnlijk ten einde is.

 

10.                 Altair (ALTR)

Dit in Troy (Michigan) gevestigde bedrijf levert wereldwijd software- en cloudoplossingen op het gebied van simulatie, high-performance computing, data-analyse en kunstmatige intelligentie. Altair richt zich kort samengevat op de ontwikkeling en brede toepassing van simulatietechnologie om ontwerpen, processen en beslissingen voor bedrijfsprestaties te synthetiseren en te optimaliseren.

 

Ondanks een aanzienlijke macro-economische onzekerheid in de huidige marktomgeving, registreert ALTR een solide groei en is er sprake van een sterke vraag in alle regio’s. De focus van het bedrijf op het leveren van diensten met uitstekende technologische ontwikkelingen en toepassingen zal naar verwachting de groei stimuleren.

De sector industriële producten is vaak een interessant segment van de economie om groei en innovatie te vinden, aangezien dergelijke perspectieven moeilijker te bereiken zijn in andere sectoren in periodes van hoge inflatie. Dat dit bedrijf het goed doet, bleek uit de in juli gepubliceerde kwartaalcijfers.

 

“Altair had een solide tweede kwartaal van 2023, met een omzet uit softwareproducten en een totale omzet boven de verwachtingen”, zei James Scapa, oprichter, voorzitter en CEO van Altair. “Onze prestaties in het tweede kwartaal sluiten goed aan bij onze verwachtingen voor het volledige jaar en tonen het aanhoudende succes en kracht van ons business model aan.”

 

“We zijn tevreden met de outperformance die we in de eerste helft van het jaar hebben gezien”, zei Matt Brown, chief financial officer van Altair in zijn toelichting op de cijfers. “Ons sterke eerste halfjaar werd gevoed door groei in een aantal branches en met name in ruimtevaart, defensie, technologie en auto’s, waar de vraag naar onze producten groot is.”

 

De omzet uit softwareproducten over het tweede kwartaal was $ 125,3 miljoen vergeleken met $ 116,9 miljoen voor het tweede kwartaal van 2022, een stijging van 7,2% in gerapporteerde valuta en 9,4% in constante valuta. De totale omzet bedroeg $ 141,2 miljoen vergeleken met $ 132,7 miljoen voor het tweede kwartaal van 2022, of een stijging van 6,4% in gerapporteerde valuta en 8,4% in constante valuta

 

Het nettoverlies bedroeg $ (22,3) miljoen vergeleken met het nettoverlies van $ (33,8) miljoen voor het tweede kwartaal van 2022. Het nettoverlies per aandeel, verwaterd, was $ (0,28) op basis van 80,0 miljoen gemiddeld uitstaande gewone aandelen, vergeleken met netto verlies per aandeel van $ (0,43) voor het tweede kwartaal van 2022. De nettoverliesmarge was -15,8% vergeleken met de nettoverliesmarge van -25,5% voor het tweede kwartaal van 2022

 

De schattingen van de winst per aandeel voor het boekjaar 2023 zijn met 12% opgetrokken en de schattingen voor FY24 zijn met 9% verhoogd. De winst van Altair zal dit jaar naar verwachting met 11% stijgen en in FY24 nog eens met 13% stijgen tot volgend jaar $ 1,12 per aandeel. De omzet zou in FY23 met 8% zal stijgen en volgend jaar nog eens met 6% tot $ 654,63 miljoen.

 

11.                 Autodesk (ADSK)

Het in San Rafael, Californië gevestigde Autodesk ontwikkelt op modellen gebaseerde ontwerp-, engineering- en documentatiesoftware. Het bedrijf bedient klanten in sectoren als architectuur, engineering en constructie; productontwerp en fabricage; en digitale media en entertainmentindustrieën.

 

Autodesk is dus eigenlijk een leverancier van ontwerpsoftware. Het maakt gebruik van machine learning om professionals, zoals architecten, in staat te stellen verschillende ontwerpen te doorzoeken en complexe problemen op te lossen door gebruik te maken van big data.

 

Machine learning is een technologie die centraal staat in de technologische revolutie van 2023. In de afgelopen decennia hebben we gezien dat verschillende technologische producten, zoals halfgeleiders, persoonlijke computerapparatuur en internet, een revolutie teweeg hebben gebracht in zowel het zakelijke als het openbare leven. Nu is het tijd voor machine learning om te schitteren, aangezien het een van de toepassingen is van kunstmatige intelligentie – de meest populaire technologie van tegenwoordig.

 

Kunstmatige intelligentie heeft dit jaar ook een cruciale rol gespeeld op de aandelenmarkt. De rally in kunstmatige intelligentie begon toen ChatGPT furore maakte op internet en indruk maakte op gebruikers met zijn vermogen om levensechte reacties te genereren.

 

Dit zorgde voor nieuw optimisme in de aandelen van bedrijven die direct gelinkt zijn aan Open AI. De grafische verwerkingseenheden (GPU’s) van NVIDIA zijn verantwoordelijk voor het aansturen van Chat GPT en het trainen van het kunstmatige-intelligentieplatform. En deze producten worden gemaakt door TSMC, ’s werelds grootste fabrikant van contractchips.

 

Over het algemeen hebben de grootste aandeelhouders van AI-gerelateerde bedrijven behoorlijk wat geprofiteerd van aandelen op het gebied van kunstmatige intelligentie.

 

De aandacht van investeerders voor machine learning is ook niet zonder reden, vooral als we kijken naar de marktwaarde en groeipercentages van de sector. Een rapport van Fortune Business Insights schetst bijvoorbeeld dat de markt tussen 2022 en 2029 zal groeien met een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 38,8% om te groeien van aanvankelijk $ 21 miljard aan het einde van 2023 tot $ 210 miljard aan het einde van 2023. Inderdaad, dus een groei met een factor 10.

 

Om eerlijk te zijn, de AI-tools van Autodesk hebben niet veel gemeen met OpenAI’s ChatGPT, waarmee de huidige liefdesaffaire van de markt met AI-aandelen begon. De kracht van Autodesk ligt op een ander vlak.

 

“Zaken als generatieve ontwerpen stellen ons in staat ontwerpen parallel op schaal te verwerken, zodat we de ontwerpdefinitie kunnen optimaliseren op basis van een reeks criteria en een klant niet één geoptimaliseerde oplossing kunnen bieden, maar misschien 300 of 400 keuzemogelijkheden waar ze tussen kunnen, “zei Autodesk productmanager Stephen Hooper op een conferentie in juli 2023. “Dat levert niet zo maar 10% tot 15% productiviteitswinst op, maar veel meer. In veel gevallen kan dat het verschil oplopen tussen 400% of 500% in termen van productiviteitswinst.”

 

Niet alle aandelen zullen in koers stijgen (of dalen). Gebruik een bewezen succesvolle methode om te proberen het kaf van het koren te scheiden. Bijvoorbeeld de Trading Navigator Methode waarmee gebruik wordt gemaakt van het momentum effect, waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat je daarmee de markt kan verslaan. Zie voor meer informatie https://slim.beleggen.com/tradingnavigator of de online training https://beleggen.com/training

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.