Top 12 halfgeleiders aandelen voor 2023

halfgeleiders broadcom

Op de internationale beurzen kunnen de beleggers niet meer om de sector van de halfgeleiders of semiconductoren (u mag ook chips zeggen) heen. Die semiconductoren zijn namelijk alomtegenwoordig in ons dagelijks leven.

 

Er bestaat bij wijze van spreken geen enkel technologisch gebruiksvoorwerp dat geen halfgeleiders bevat. In de sector zijn dan ook een groot aantal bedrijven actief, als producent of als toeleverancier van de sector.

 

Halfgeleiderbedrijven ontwerpen en produceren dus computerchips en aanverwante componenten. Ze maken zodoende deel uit van het universum van de technologiesector, maar zijn ook fabrikanten, wat betekent dat hun bedrijf cyclisch is – zoals dat is voor elk productie- of grondstoffenbedrijf. Maar hoe zien de vooruitzichten voor de sector van de halfgeleiders er uit?

 

Gartner verwacht dat de omzetgroei van halfgeleiders wereldwijd zal vertragen tot 7% in 2022

 

Volgens de laatste voorspelling van Gartner Inc. zal de wereldwijde omzet van halfgeleiders naar verwachting met 7,4% groeien in 2022, een daling ten opzichte van 2021 met 26,3%, dit volgens het laatste rapport van Gartner Inc. Dit is lager dan de eerdere voorspelling die nog uitging van een 13,6% groei in 2022.

 

“Hoewel de chiptekorten afnemen, gaat de wereldwijde halfgeleidermarkt een periode van relatief zwakker periode tegemoet, die zal aanhouden in 2023, wanneer de omzet van de sector van de halfgeleiders naar verwachting met 2,5% zal dalen”, zegt Richard Gordon, Practice VP bij Gartner.

 

“We zien nu al zwakte in een aantal eindmarkten voor halfgeleiders, met name op de markten die blootgesteld zijn aan consumentenbestedingen. Stijgende inflatie, belastingen en rentetarieven, samen met hogere energie- en brandstofkosten, zetten het beschikbare inkomen van de consument onder druk. Dit heeft gevolgen voor de uitgaven aan elektronische producten zoals pc’s en smartphones.”

 

De economische omstandigheden zullen naar verwachting in de loop van het jaar verder verslechteren, met waarschijnlijk een recessie. De vraag naar geheugen en de prijzen zijn afgenomen en dat vooral in consumenten gerelateerde deelmarkten zoals pc’s en smartphones, wat de groeivertraging nog zal helpen versterken.

 

De verkoop van pc’s zal in 2022 met 13,1% dalen na nog behoorlijke groei in 2020 en 2021. De omzet van halfgeleiders in pc’s zal naar schatting een daling van 5,4% optekenen in 2022. De omzet van halfgeleiders uit smartphones ligt op schema om te vertragen tot nog 3,1% groei in 2022 , vergeleken met een groei van 24,5% in 2021.

 

Bekeken vanuit het oogpunt van de ondernemingen actief in de sector van de halfgeleiders herstellen de voorraden zich snel, beginnen de doorlooptijden te verkorten en beginnen de prijzen te verzwakken. “De halfgeleidermarkt komt zo in een neerwaartse spiraal terecht is, wat eigenlijk niet nieuw is en al vele malen eerder is voorgekomen”, aldus Gordon.

 

“Terwijl de consumentenmarkt zal vertragen, zullen de halfgeleideropbrengsten uit de datacentermarkt langer veerkrachtig blijven (20% groei in 2022) dankzij de aanhoudende investeringen in cloud infrastructuur. Bovendien zal het segment van de auto-elektronica een groei met dubbele cijfers blijven noteren in de komende drie jaar, aangezien de halfgeleiderinhoud per voertuig zal toenemen als gevolg van de overgang naar elektrische en autonome voertuigen. Die halfgeleiderinhoud per voertuig zal naar verwachting toenemen van $ 712 in 2022 tot $ 931 in 2025. ”

 

Halfgeleidermarkt daalt volgend jaar met 2,5% als inflatie toeslaat

 

Gartner voorspelt zelfs een omzetdaling in 2023, aangezien de stijgende inflatie en consumenten die bezuinigen een grote invloed zullen hebben op de vraag. De halfgeleiderindustrie heeft de afgelopen 18 maanden een stijging van de inkomsten ervaren doordat de vraag het aanbod overtrof, maar dit feest lijkt voorbij.

 

Het analistenbureau zag zich gedwongen zijn eerdere prognose voor een groei van 13,6% voor 2022 naar beneden bij te stellen vanwege de impact van de inflatie.

 

De concrete cijfers die Gartner op deze prognose plakt, zijn een omzet van $ 639,2 miljard voor de halfgeleiderindustrie dit jaar, een stijging ten opzichte van de $ 594,8 miljard van vorig jaar, maar het bureau verwacht dat deze omzet zal krimpen tot $ 623,08 miljard voor 2023. Volgens de makers van het rapport over de sector van de halfgeleiders is er dus al sprake van een zwakte in een aantal eindmarkten voor halfgeleiders, vooral bij die bedrijven die grotendeels afhankelijk zijn van consumentenuitgaven, zoals smartphones.

 

Eerder al maakte Gartner bekend dat het verwacht dat de wereldwijde pc-leveringen dit jaar met bijvoorbeeld 9,5% zullen dalen, terwijl het verwachte cijfer voor de consumentensector van de pc-markt zelfs nog erger is met een terugval met 13,5%. Om deze reden is de verwachte wereldwijde omzet van halfgeleiders voor dit jaar gedaald ten opzichte van de vorige prognose van $ 36,7 miljard, aangezien de economische omstandigheden naar verwachting in de rest van het jaar (en daarna dus ook volgend jaar) zullen verslechteren.

 

Vooral in de geheugenmarkt komen dit soort ‘boom en bust’-cycli veel voor en dat is dan ook geen verrassende ontwikkeling volgens Gordon, die al meermaals voorspelde dat we het hoogtepunt van de halfgeleidergolf al voorbij waren. “De markt voor halfgeleiders komt in een neerwaartse cyclus van de industrie, wat niet nieuw is en al vele malen eerder is voorgekomen”, zei hij destijds.

 

Het is echter niet allemaal kommer en kwel, aangezien Gartner van mening is dat de vraag vanuit de enterprise- en datacentersectoren nog steeds sterk blijft. De vraag naar halfgeleiders in de automobielsector zal de komende drie jaar ook een groei met dubbele cijfers realiseren, dankzij het feit dat het halfgeleidergehalte per voertuig toeneemt in lijn met de overgang naar elektrische en autonome voertuigen.

 

Geheugenchipmaker SK hynix waarschuwde onlangs dat de vraag naar geheugen in de toekomst zal vertragen, omdat de leveringen van pc’s en smartphones naar verwachting inderdaad lager zullen zijn dan aanvankelijk voorspeld.

 

Het Koreaanse bedrijf zei te verwachten dat de vraag naar servergeheugen van datacenterklanten op korte termijn waarschijnlijk ook zal afnemen, omdat klanten ervoor kiezen om de voorraden op te gebruiken die ze hebben verzameld als reactie op eerdere problemen met de toeleveringsketen.

 

Op middellange tot lange termijn verwacht het bedrijf echter dat de geheugenvraag van datacenters gestaag zal blijven groeien. Wat dan toch weer goed nieuws is voor de producenten van halfgeleiders.

 

Texas Instruments zei anderzijds een zwakkere vraag naar halfgeleiders te verwachten, met name van klanten in de markt voor persoonlijke elektronica. Eerder dit jaar zei TI dat het omzetgroei mogelijk ziet door zijn fabricage-inspanningen te concentreren op analoge chips en embedded processors, die doorgaans worden geleverd aan de automobiel- en consumentenelektronicasector, in plaats van te investeren in het soort geavanceerde procesknooppunten dat wordt gebruikt voor de nieuwste CPU’s.

 

Wat zijn de belangrijke trends en wat zijn de strategische kansen op de markt voor halfgeleiders?

 

Hoewel de recente chiptekorten nodig waren om hun “kritieke” status te verstevigen (en voor de buitenwereld duidelijk zichtbaar te maken), hebben halfgeleiders nu hun plaats veroverd als een echt essentieel product. Dus wat nu? De halfgeleidervooruitzichten voor 2022 gaan nader in op een aantal belangrijke trends die naar verwachting de industrie in het komende jaar vorm zullen geven.

 

Een periode van robuuste groei begint

 

In 2022 zal de wereldwijde halfgeleidersector naar verwachting ongeveer een totale omzet $ 600 miljard bereiken. Dat bedrag is echter afhankelijk van bron tot bron. Maar hoewel het nog steeds in het niet valt bij de landbouw- en de olie- en gassector die respectievelijk een jaarlijkse omzet van $ 10 biljoen en $ 5 biljoen realiseren, komt 80% van het voedsel of de brandstof in de wereld niet van een handvol fabrikanten die geconcentreerd zijn in een slechts een paar landen.

 

In meerdere eindmarkten kan de afwezigheid van één enkele kritische chip, die vaak minder dan een dollar kost, de verkoop van een apparaat ter waarde van tienduizenden dollars beletten. Op basis van verschillende analyses resulteerde het chiptekort van de afgelopen twee jaar in een omzetderving van meer dan 500 miljard dollar wereldwijd in de halfgeleiderindustrie en zijn klanten in verschillende sectoren een heel pak omzet verloren. Met bijvoorbeeld een verlies aan autoverkopen van meer dan $ 210 miljard in 2021 alleen.

 

Op de lange termijn zullen de inkomsten uit halfgeleiders waarschijnlijk rond een trendlijn schommelen. Toch ziet die trendlijn er steiler uit dan ooit tevoren nu we een periode van robuuste seculaire groei ingaan. Chips zullen nog belangrijker worden in alle sectoren, gedreven door de toenemende hoeveelheid halfgeleiders in van alles en nog wat, van auto’s tot apparaten tot fabrieken, naast de gebruikelijke producten: computers, datacenters en telefoons.

 

Het aanhoudende tekort aan talent zal nog groter worden door de toevoeging van meer productiefaciliteiten voor halfgeleiders buiten Taiwan, China en Zuid-Korea. De grotere vraag naar softwarevaardigheden die nodig zijn om chips te programmeren en te integreren in snelgroeiende markten, zal dat tekort nog aanzwengelen.

 

Ten slotte mag worden verwacht dat de digitale transformatie binnen de sector zich zal voortzetten en versnellen. Bijna drie op de vijf chipbedrijven zijn al begonnen aan hun transformatietraject. Toch past meer dan de helft van die bedrijven die halfgeleiders maken hun transformatieproces gaandeweg aan. Maar onderweg zullen toch hindernissen genomen moeten worden. Daarbij kijken we nog eens naar wat Gartner recent voorspelde naar aanleiding van de huidige moeilijke economische omstandigheden.

 

De CHIPS-wet moet de binnenlandse productie van halfgeleiders nieuw leven inblazen.

 

De halfgeleiderindustrie heeft dus tot dusver een up-and-down 2022 achter de rug. Na een recordvraag over de hele linie in 2021, zijn er significante tekenen van een vertraging in de industrie. Het hectische tempo van de uitgaven in zowel consumentenelektronica als computerinfrastructuur is afgenomen naarmate de trends op het gebied van thuisblijven en thuiswerken aan kracht hebben ingeboet.

 

De sector van de halfgeleiders kan nu echter uit haar eerdere lethargie komen. Dat komt omdat het Amerikaans Congres in juli de Chips and Science Act van $ 280 miljard heeft aangenomen, die $ 52 miljard aan subsidies voor binnenlandse fabricagefabrieken omvat. Dit is een van de grootste programma’s die de Amerikaanse regering de afgelopen decennia heeft gelanceerd om een binnenlandse industrie ten goede te komen, en het zou de concurrentiebalans tussen Aziatische en Noord-Amerikaanse halfgeleideractiviteiten fundamenteel kunnen veranderen.

 

Het tekort aan halfgeleiders houdt aan

 

Het grootste halfgeleiderprobleem van 2020 was de onbalans tussen vraag en aanbod. Deze onevenwichtigheid leidde tot chiptekorten die zowel traditionele eindmarkten voor halfgeleiders, zoals datacenters en smartphones, als traditioneel minder afhankelijke markten, zoals auto’s en, consumentenwitgoed troffen. Een evolutie die zich ook in 2022 heeft verder gezet.

 

Volgend jaar zal echter geen identieke herhaling zijn van 2021 en 2022. We verwachten daarentegen dat de ernst en de duur van het tekort aan halfgeleiders, en de economische gevolgen ervan, minder uitgesproken zullen zijn vanwege de toegenomen capaciteit, maar ook door verbeteringen in de toeleveringsketen die chipmakers, distributeurs en eindklanten maken.

 

Om in 2023 in hun sector voet aan de grond te krijgen, moeten halfgeleiderbedrijven overstappen op een model voor digitale capaciteiten en hun traditionele organisatorische business model opnieuw ontwerpen om een meer verbonden en geïntegreerd model te creëren – een model dat hun klanten, talent, leveranciers op alle niveaus, kanaalpartners en interne voorzieningen verbindt.

 

Ze moeten ook werken aan betere klantverbindingen, gesynchroniseerde planning, dynamische uitvoering, samenwerking met leveranciers, operationele commandocentra en digitale ontwikkeling.

 

De jacht op siliciumtalent wordt intenser

 

Er heerst een wijdverbreid personeelstekort in de sector na de pandemie, deels voortgestuwd door de wat nu de “Grote Ontslaggolf”, waarbij alleen al in augustus 2021 meer dan 4 miljoen Amerikaanse werknemers zonder baan zaten. De halfgeleiderindustrie voelt ook die druk, misschien exponentieel zelfs nog erger.

 

Naast het delen van de factoren die van invloed zijn op andere industrieën, heeft de sector van de halfgeleiders af te rekenen met vier megatrends die de strijd om talent nog moeilijker maken:

 

 • De wereldwijde inkomsten uit de halfgeleiderindustrie zullen tegen het einde van 2022 bijna 50% hoger zijn dan aan het einde van 2019.
 • In Taiwan en Zuid-Korea was in 2017 al een tekort aan talent. De talentenpool in die gebieden was relatief goed ontwikkeld, maar door de recente groei is deze bijna uitgeput.
 • Na verloop van tijd zullen chipbedrijven door het bouwen van meer lokale chipfabrieken (ook wel fabs genoemd) in de VS, China, Singapore, Israël en andere landen toegang krijgen tot een bredere, diepere pool van talent. Hoewel er op korte termijn miljoenen getalenteerde werknemers in die gebieden zijn, moeten ze worden opgeleid om essentiële vaardigheden te verwerven – de noodzakelijke stap zal in 2022 niet worden opgelost.
 • De mix van beroepsvaardigheden verandert en de sector van de halfgeleiders heeft een sterke behoefte aan softwarevaardigheden. De analyse van meerdere schattingen van de industrie suggereert dat de wereldwijde software-omzet voor elektronische ontwerpautomatisering (EDA) naar verwachting zal verdubbelen van ongeveer $ 10 miljard in 2020 tot $ 19 miljard in 2027. De behoefte aan softwarehuur zal waarschijnlijk een vergelijkbare trend volgen.

 

Om tegemoet te komen aan het groeiende hybride werkmodel, hebben bedrijven uit de sector van de halfgeleiders innovatieve manieren nodig om samenwerking tussen kernproductie-, technisch en R&D-personeel mogelijk te maken. Grote chipfabrikanten verbeterden ook hun initiatieven voor het evenwicht tussen werk en privéleven, ondersteuning van werknemers en welzijnsprogramma’s om hun organisaties tijdens de pandemie beter te ondersteunen.

 

In 2023 zullen ze waarschijnlijk nog wendbaarder moeten zijn met hun programma’s voor personeelsontwikkeling en personeelsvoordelen, die beide cruciaal zullen blijken voor hun vermogen om talent te behouden en te laten groeien. Talent waar de sector van de halfgeleiders dringend behoefte aan heeft.

 

De stap om de productie van halfgeleiders te lokaliseren wint aan kracht

 

De wereldwijde halfgeleiderindustrie zet zich in om haar totale outputcapaciteit op langere termijn tot een ongekend niveau te verhogen. De kapitaaluitgaven van de drie grootste spelers zullen tussen 2021 en 2023 waarschijnlijk meer dan $ 200 miljard bedragen. Overheden hebben honderden miljarden dollars meer toegezegd. We verwachten dat de wereldwijde investeringen tegen het einde van 2023 50% hoger zullen zijn dan in 2020.

 

Sommige investeringen zullen plaatsvinden in traditionele productieclusters in Taiwan en Zuid-Korea; maar in toenemende mate zal het in de Verenigde Staten, China, Japan, Singapore, Israël en Europa zijn – een trend die bekend staat als “lokalisatie” – waardoor de productie van halfgeleiders dichter bij de volgende stap in de toeleveringsketen komt.

 

Er zijn al meerdere stuurprogramma’s voor lokalisatie ontworpen; hoewel het vermeldenswaard is dat het een trend van meerdere decennia omkeert naar een goed ontwikkelde en verfijnde wereldwijde toeleveringsketen in de sector van de halfgeleiders. Van chipontwerp en wafer productie tot verpakking, testen, OEM-assemblage (Original Equipment Manufacturer) en meer, er zijn tientallen landen bij betrokken.

 

Digitale transformatie inspanningen moeten versneld worden

 

Als halfgeleiderbedrijven hun concurrentievoordeel willen versterken, moeten ze de eerste zijn die nieuwe producten lanceren, de productie snel opschalen en zich richten op innovatie en efficiëntie. Deze factoren – in combinatie met de komst van nieuwe technologische eindmarkten, de verschuiving van klanten naar het ontwerpen van chips in eigen huis, wereldwijde handelsoorlogen en de verstoring van de toeleveringsketen tijdens de pandemie – hebben hen gedwongen hun bedrijfs- en bedrijfsmodellen opnieuw uit te vinden.

 

In 2022 moeten leidinggevenden in de sector van de halfgeleiders de gevolgen van een complexe en onvoorspelbare marktomgeving aanpakken die hun zakelijke functies en toeleveringsketens heeft beïnvloed. Ze moeten een duidelijke eindstaatvisie opstellen, in plaats van haastig te zijn bij het plannen en formuleren van een transformatiestrategie.

 

Omdat digitale bedrijfsmodeltransformaties veranderende bedrijfsmodellen vereisen en nieuwe digitale en talentcapaciteiten aannemen, moeten chipbedrijven een geïntegreerde aanpak volgen – rekening houdend met verschillende entiteiten zowel binnen als buiten de onderneming – om beter bestand te zijn tegen toekomstige bedrijfsverstoringen.

 

Is het de moeite waard om in halfgeleideraandelen te investeren?

 

De wereldwijde industrie is tegenwoordig gebonden aan de productie van halfgeleidercomponenten. Het belangrijkste is dat deze afhankelijkheid alleen maar zal toenemen. Dit geldt zowel voor complexe oplossingen (computersystemen, kunstmatige intelligentie) als voor meer begrijpelijke oplossingen. In de auto-industrie is dit bijvoorbeeld het vervangen van verbrandingsmotoren door elektromotoren. Hieronder gaan we in op de opportuniteit van beleggen in halfgeleideraandelen.

 

Sectorvooruitzichten

 

Laten we beginnen met nogmaals te benadrukken dat de halfgeleidersector een enorm groeipotentieel heeft in de komende tientallen of zelfs honderden jaren. De halfgeleidermarkt bevindt zich momenteel in een fase van actieve ontwikkeling en groei. Het volume van de huidige markt heeft volgens sommige bronnen een omvang van meer dan $ 50 miljard en het groeipotentieel zou kunnen reiken tot enkele triljoenen in de komende 10-20 jaar.

 

Feit is dat voor smartphones, computers, datacenters, huishoudelijke apparaten en auto’s, waarvan het aantal toeneemt, halfgeleiders nodig zijn. Maar het is niet genoeg om alleen halfgeleiders te produceren om een telefoon of autocontrole-eenheid slimmer, sneller en efficiënter te maken. Voor dit doel is er behoefte aan snellere processors, RAM, grafische adapters en andere halfgeleiderproducten.

 

Dienovereenkomstig zijn halfgeleiders goederen waar regelmatig vraag naar is, die voortdurend moeten worden bijgewerkt en de vraag zal alleen maar toenemen. Deze industrie kan worden vergeleken met de olieproductie 50-70 jaar geleden, toen er minder auto’s, vliegtuigen en stoomschepen waren en de wereld de groei van de olie-industrie nodig had.

 

Met halfgeleiders heeft de wereld op dezelfde manier niet de productiecapaciteit om aan alle vraag op de markt te voldoen.

 

Over de sector

 

De markt voor halfgeleiders kan op basis van de vraag in verschillende hoofdsegmenten worden onderverdeeld:

 

Mobiele toestellen

Het grootste segment van de halfgeleidermarkt. De groei wordt gestimuleerd door de oorlog op het wereldtoneel, tussen Apple en zijn concurrenten om de meest populaire en productieve smartphone.

 

Computers

Dit segment staat op de tweede plaats en er is ook een actieve oorlog om technologie op de markt.

 

Huishoudelijke apparaten

Alles kan aan hen worden toegeschreven. Tv’s, wasmachines, magnetrons, enz. De intensiteit van passies is hier eenvoudiger, maar fabrikanten vechten ook voor de eerste plaats.

 

Auto’s

De auto heeft veel hulpbesturingssystemen en rijassistenten, van multimedia tot stuurautomaat. In feite heeft elke elektronische eenheid van een auto een processor of geheugen nodig. Auto’s zijn in opkomst, technologie is in opkomst en ze zorgen ook voor een sterke vraag naar halfgeleiders. In 2020 en 2021 ondervonden Tesla, GM en VW door het tekort aan halfgeleiders enorme problemen bij de productie van auto’s, juist vanwege het tekort aan halfgeleiders.

 

Niet alle bedrijven hebben eigenlijk hun eigen productiefaciliteiten.

 

In dit opzicht kan de halfgeleidermarkt worden onderverdeeld in 3 categorieën:

 

Categorie 1. Echte halfgeleiderfabrikanten (bedrijven hebben hun eigen productiefaciliteiten en produceren halfgeleiders voor zichzelf of contractfabricage voor klanten).

 

Categorie 2. Merkhouders. Deze bedrijven hebben een grote naam, merk, marketing, hun eigen markt en zelfs architectuur. Maar de halfgeleiders daarvoor worden geproduceerd door de bedrijven uit de eerste categorie.

 

Categorie 3. Leveranciers van onderdelen. Dit is de backstage van de sector van de halfgeleiders. Bedrijven in deze categorie produceren geen halfgeleiders en commercialiseren ook geen eigen merken. Maar ze leveren aan fabrikanten productieapparatuur en verschillende testdiensten. Een onderscheidend kenmerk van deze categorie is onafhankelijkheid. Dat wil zeggen, het kan ze niet schelen wie de leider in deze industrie wordt, TSMC, Intel of Samsung, het kan ze alleen schelen dat de markt groeit, en ze groeien mee.

 

De grootste bedrijven om in te beleggen

 

Het is tijd om eens te kijken naar de grootste spelers in elke categorie van de sector van de halfgeleiders die we zojuist hebben opgesomd.

 

Fabrikanten:

 

 1. Taiwan Semiconductor (TSM);
 2. Intel (INTC);
 3. Samsung (SMS);
 4. NXP Semiconductors (NXPI);
 5. Texas Instruments (TXN);
 6. Analog Devices (ADI);
 7. Micron Technology (MU);
 8. Microchip (MCHP);
 9. Tower Semiconductor (TSEM).

 

In feite zijn er nog een paar fabrikanten van halfgeleiders, maar sommige zijn ontoegankelijk voor gewone particuliere investeerders, en het andere deel is niet zo aantrekkelijk qua belegging.

 

 

Merkhouders:

 

 1. Nvidia (NVDA)
 2. AMD (AMD);
 3. Broadcom (AVGO);
 4. Qualcomm (QCOM).

 

Deze bedrijven lanceren onder hun eigen merk en met een eigen architectuur veeleisende eindproducten zoals videokaarten, processors, netwerkadapters, processors voor smartphones, RAM en flashgeheugen. Maar ze worden geproduceerd op basis van bestellingen voor halfgeleiders van de kant van TSMC, Samsung, Intel en andere bedrijven uit de 1e categorie.

 

Componenten leveranciers:

 

 1. Applied Materials (AMAT);
 2. ASML Holdings (ASML);
 3. Entegris (ENTG);
 4. IPG Fotonics Corporation (IPGP);
 5. KLIA Corporation (KLAC);
 6. Lam Research (LRCX);
 7. Universal Display (OLED);
 8. Teradyne (TER);
 9. Cadence Design Systems (CDNS).

 

Deze categorie bedrijven produceert helemaal geen halfgeleiders en zijn ook geen merkhouders. Ze zijn leveranciers van apparatuur en bieden testdiensten, circuitontwerpen en software. Het belangrijkste pluspunt is dat er minder concurrentie tussen hen is, en in feite maakt het niet uit wie de marktleider wordt van fabrikanten, TSMC of Intel. Voor deze categorie is het belangrijk dat de halfgeleidermarkt zich ontwikkelt en alle fabrikanten nog steeds naar Lam Research of Teradyne en andere bedrijven zullen komen voor apparatuur of testen.

 

Hoe het juiste aandelen kiezen om in te beleggen?

 

Het hangt allemaal af van de risico’s die u bereid bent te nemen. De markt voor fabrikanten en merkhouders is competitiever en ze zijn afhankelijk van het sentiment bij de beleggers. Negatief nieuws kan de waarde van aandelen instorten. Halfgeleiderleveranciers staan minder onder druk, maar bieden toch grote groeikansen.

 

De risico’s van halfgeleideraandelen

 

Experts verwachten dat de halfgeleiderindustrie de komende jaren zal groeien, laat daar geen twijfels over bestaan. De marktleiders zullen fabrikanten zijn van geheugenchips (bijvoorbeeld Samsung). Bedrijven die halfgeleiders voor auto’s of embedded microprocessors maken, lopen wat achter.

 

De introductie van 5G en de ontwikkeling van cloud technologieën zijn belangrijke groeimotoren. Halfgeleiderfabrikanten en hun voorraden zijn de begunstigden van elke innovatie. Geen enkele innovatie is tegenwoordig denkbaar zonder microschakelingen en chips.

 

De belangrijkste risico’s die gepaard gaan met beleggen in deze sector zijn:

 

 1. Herwaardering van individuele halfgeleiderbedrijven door de beurs (sommige aandelen zullen meer de voorkeur genieten dan andere aandelen).

 

 1. De kans dat nieuwe fabrikanten op de voorgrond treden. Bijvoorbeeld in het kader van het ontwikkelingsprogramma voor de productie van halfgeleidercomponenten in de EU. Het gaat ervan uit dat deze landen in 2030 circa 20% van de omzet voor hun rekening moeten nemen. Begin 2021 was dit nog maar 10%.

 

 1. De recessieperiode die optreedt in een cyclische productie. Zo was er in de halfgeleiderindustrie een moment waarop het onrendabel bleek om bitcoin te minen (2019). Hierdoor is er een groot aanbod van gebruikte videokaarten op de markt ontstaan. De daling van de vraag naar deze producten en naar de chips die worden gebruikt om ze te vervaardigen, heeft de hele industrie getroffen. Het ligt buiten de macht van een particuliere belegger om te voorspellen op welk punt de recessie zal plaatsvinden.

 

Onze favoriete aandelen uit de sector van de halfgeleiders

 

1.   Taiwan Semiconductor (TSM)

Langzaam maar zeker heeft Taiwan Semiconductor zich ontwikkeld tot ’s werelds grootste fabrikant van microchips. Het nam de kroon van Intel (NASDAQ:INTC) een aantal jaren geleden over en gestage investeringen in steeds geavanceerdere chipfab-mogelijkheden hebben hun vruchten afgeworpen.

 

De fabs (waarvan de meeste zich in Taiwan bevinden, maar er zijn er ook elders, waaronder de VS) kunnen de meest complexe chipontwerpen aan. Taiwan Semiconductor heeft meer dan de helft van het totale marktaandeel van chipfabricage.

 

Als productiegigant zou Taiwan Semiconductor normaal gesproken moeten worden beschouwd als een zeer cyclisch aandeel. Veel fabrikanten, waaronder collega-chipfabrieken, zijn van jaar tot jaar gevoelig voor eb en vloed in de verkoop. Maar de constante investering van Taiwan Semiconductor in nieuwe en geavanceerde productie zorgt ervoor dat de vraag jarenlang gestaag blijft stijgen. In het afgelopen decennium is de chipfabrikant gestegen van slechts $ 17 miljard aan jaaromzet naar bijna $ 57 miljard in 2021. De omzet bleef in 2022 groeien met een dubbelcijferig percentage.

 

Taiwan Semiconductor is erin geslaagd om een operationele winstmarge van maar liefst 30% te behouden over de afgelopen 10 jaar. Het bedrijf herinvesteert nog steeds om zijn productiecapaciteit te behouden en keert ook een bescheiden dividend uit aan aandeelhouders. Als u op zoek bent naar een lange termijn belegging op microchipuitbreiding, is Taiwan Semiconductor een goede plek om te beginnen.

 

2.   Nvidia

Nvidia is snel een van de meest herkenbare namen in de halfgeleiderindustrie geworden. Het bedrijf begon als een ontwikkelaar van gespecialiseerde chips, GPU’s (grafische verwerkingseenheden) genaamd, die worden gebruikt voor geavanceerde videogames. Het bedrijf is trouw gebleven aan zijn roots en bijna de helft van zijn omzet komt nog steeds uit het videogamesegment, een alomtegenwoordige vorm van entertainment over de hele wereld.

 

Nvidia heeft echter een revolutie in computergebruik teweeggebracht door het nut van GPU’s uit te breiden tot buiten games. Nvidia-hardware drijft nu kunstmatige intelligentie (AI) voor bedrijven aan via de chipontwerpen van het datacenter. Datacenters zijn nu het op één na grootste segment qua omzet. Het bedrijf heeft zijn technologie nog verder uitgebreid en voorziet apparaten van computerintelligentie. Dit omvat robotica in fabrieken en magazijnen, zelfrijdende auto-functies voor autofabrikanten, medische apparaten en onderzoek.

 

Nvidia is meer dan alleen een halfgeleiderbedrijf, maar heeft onlangs een uitstapje gemaakt naar software met abonnementsservices die AI-aangedreven applicaties mogelijk maken die bovenop zijn toonaangevende GPU-activiteiten zijn gebouwd. Nvidia is een premium-geprijsd aandeel onder zijn chip-peers en met een goede reden. Het is een van de meest veelbelovende bedrijven in de AI-computerbeweging.

 

3.   Broadcom (AVGO)

Broadcom is geen echt begrip in de sector van de halfgeleiders. Dit bedrijf is minder bekend dan de hierboven beschreven spelers. Deze chipgigant helpt echter in alle stilte om van alles en nog wat aan te drijven, van de ontwikkeling van 5G mobiele netwerken tot datacenters en industriële apparatuur. Zoals de naam al doet vermoeden, levert het een breed scala aan elektrische onderdelen en componenten die bedrijven nodig hebben in vele sectoren van de economie.

 

Hoewel Broadcom niet het snelst groeiende chipbedrijf is, is het al jaren lang langzaam en gestaag gegroeid. Wat het mist in een snelle groei, maakt het meer dan goed in winstgevendheid. Het bedrijf genereerde in 2021 maar liefst een vrije cashflow-winstmarge van bijna 49%. Overnames waren de sleutel tot het behalen van deze winstgevendheid door Broadcom. Het bereikte een deal van $ 61 miljard voor de overname van cloud computing-infrastructuurgigant VMware (NYSE:VMW) in een van de grootste fusies tot nu toe dit decennium.

 

Broadcom heeft het beleid om ongeveer de helft van de vrije kasstroom die het het voorgaande jaar heeft gegenereerd via dividenden aan aandeelhouders terug te geven, en het vult de uitkering van dividenden aan met inkoop van eigen aandelen.

 

4.   Qualcomm (QCOM)

Qualcomm was een lieveling van de sector van de halfgeleiders in de jaren 2000 en 2010 en maakte gebruik van de golf van mobiliteit toen smartphones van een nieuw idee naar een onderdeel van het dagelijks leven gingen. De smartphonemarkt is volwassen geworden en is niet meer zo’n snelgroeiende industrie. De ontwikkeling van mobiele 5G-netwerken blaast Qualcomm echter nieuw leven in.

 

Qualcomm is niet alleen een ontwerper van microchips voor smartphones. Bijna elke mobiele telefoon op de planeet heeft een stukje Qualcomm silicium erin, dus een stroom van 5G-telefoonupgrades verhoogt de inkomsten van het bedrijf. Maar Qualcomm heeft zijn activiteiten de afgelopen jaren gediversifieerd. Het ontwerpt ook onderdelen voor de netwerkapparatuur die wordt gebruikt om mobiele signalen te creëren, evenals industriële connectiviteitsapparatuur en een opkomend autotechnologiesegment. Elk van de nieuwe bedrijven zal ook profiteren van nieuwe 5G-netwerken.

 

Qualcomm heeft een stevige greep op de wereldwijde mobiele markt en gebruikt zijn kracht om zijn werkterrein uit te breiden. Terwijl het dit doet, vindt het bedrijf nieuwe manieren om zijn omzetgroei nieuw leven in te blazen. Het heeft zichzelf gevestigd als een leider op nieuwe gebieden zoals aangesloten auto’s, slimme apparaten voor thuisgebruik en industriële apparatuur.

 

5.   Texas Instruments (TXN)

Texas Instruments heeft een lange geschiedenis op het gebied van industriële microchips (en is een bekende naam in de sector van de halfgeleiders). Het bedrijf ontwerpt en produceert digitale en analoge elektronische componenten voor consumentenapparatuur, auto’s, ruimtevaart- en defensieapparatuur en communicatienetwerken.

 

Dit is een andere langzame maar gestage groeinaam in de sector van de halfgeleiders. Texas Instruments blijft  investeren in productie-efficiëntie te verhogen en in het stimuleren van de vrije kasstroom. Het bedrijf realiseert een gemiddelde jaarlijkse stijging van de vrije kasstroom per aandeel van 12% sinds 2004. Het al lang bestaande beleid is om overtollige contanten aan aandeelhouders terug te geven door middel van dividenden en terugkoop van eigen aandelen.

 

6.   Advanced Micro Devices (AMD)

Advanced Micro Devices (bekend als AMD) heeft altijd de tweede viool gespeeld voor Intel. Maar meer dan tien jaar geleden verzelfstandigde AMD zijn chipfab-segment – nu GlobalFoundries (NASDAQ:GFS) – om zich uitsluitend te concentreren op chipontwerp. De verhuizing heeft zijn vruchten afgeworpen. Hoewel AMD nog steeds veel kleiner is dan Intel, heeft het een serieus marktaandeel veroverd op het gebied van personal computing.

 

Datacenters – de basiscomputers van de cloud – waren een bijzonder lucratieve markt voor AMD. Er is steeds meer vraag naar CPU’s (centrale verwerkingseenheden), een integraal onderdeel van datacenters, omdat werken op afstand gebruikelijker is geworden en diensten die via internet worden geleverd, routine worden. AMD heeft veel klanten voor zich gewonnen met zijn toonaangevende microchipontwerpen, zowel profiterend van een seculiere groei-industrie als marktaandeel van de oude rivaal Intel.

 

Naarmate het groeide, is AMD ook efficiënter geworden. Nog maar een paar jaar geleden had het bedrijf het nog steeds moeilijk tijdens tragere jaren en rapporteerde het regelmatig hoge bedrijfsverliezen. Maar de nieuwe AMD is zeer winstgevend (AMD boekte een operationele marge van 22% in 2021). De recente megafusie met Xilinx zorgt voor nog hogere winstmarges, waardoor AMD de ruimte krijgt om agressiever te investeren in onderzoek en ontwikkeling. Ooit een underdog, AMD is nu een topnaam in de computerwereld.

 

7.   Applied Materials (AMAT)

Applied Materials is geen chipontwerper of fabrikant van halfgeleiders. Het bedrijf heeft echter een diepgaand begrip van microchips, hoe ze worden gemaakt, de materialen die worden gebruikt om ze te maken en hoe ze in een algemeen computersysteem passen. Deze grondige kennis van microchips heeft Applied Materials geholpen een topontwikkelaar te worden van apparatuur die chipfabrieken nodig hebben om elektrische componenten te vervaardigen.

 

Chip fab-apparatuur is in de loop der jaren geconsolideerd in een paar grote bedrijven. ASML Holding (NASDAQ:ASML) en Lam Research (NASDAQ:LRCX) zijn twee andere grote spelers. Wanneer een chipfabrikant plannen aankondigt om een fabriek te moderniseren of uit te breiden, of baanbrekend werk te verrichten voor een gloednieuwe, is de kans groot dat Applied Materials hen apparatuur zal verkopen. Het bedrijf heeft ook een aanzienlijke terugkerende inkomstenstroom van doorlopende service tot apparatuur die door klanten is gekocht.

 

Dankzij consolidatie in de sector is het bedrijfsmodel van Applied veel minder cyclisch geworden dan in het verleden. De omzet stijgt al jaren gestaag en dat geldt ook voor de winstmarges. De bedrijfswinst van het bedrijf was meer dan 31% in 2021.

 

Veel landen proberen meer gelokaliseerde chipfabricagemogelijkheden te creëren vanwege de COVID-19-pandemie. Dit is geweldig nieuws voor bedrijven zoals Applied Materials, aangezien ze een grote orderachterstand hebben voor hun apparatuur. Dit helpt om de aandelen van het bedrijf de komende jaren een goede manier te maken om te investeren in de groei van microchipfabricage.

 

 

8.   ASML (ASML)

 

Het in Nederland gevestigde ASML maakt geavanceerde lithografieapparatuur voor het etsen van minuscule circuits op halfgeleiders en is dus ook een toeleverancier voor de sector van de halfgeleiders. Het deelt een IBD Composite Rating van 98 met drie andere bedrijven in zijn industriegroep. Die andere twee aandelen zijn Applied Materials (zie boven) en Onto Innovation (ONTO). Op dit laatste aandeel gaan we niet verder in.

 

9.   Skyworks Solutions (SWKS)

 

Dit bedrijf is een marktleider in connectiviteit, een opkomende sector die het bedrijf bovengemiddelde winstmarges oplevert. Skyworks heeft voldoende geld om te investeren in onderzoek en ontwikkeling naar nieuwe producten, om nieuwe markten aan te boren en om zijn omzet op te krikken.

 

Als een belangrijke toeleverancier van Apple (NASDAQ:AAPL) heeft het bedrijf het afgelopen decennium geprofiteerd van de smartphonehausse. Die markt is de afgelopen jaren volwassen geworden, maar Skyworks heeft zijn knowhow op het gebied van connectiviteitchips gebruikt om uit te breiden naar nieuwe gebieden zoals het internet der dingen, wifi-chips en 5G-netwerken.

 

Skyworks heeft ook een steentje bijgedragen aan de ontwikkeling van 5G netwerkapparatuur en het bedrijf compenseerde de vertragende groei en marges in zijn legacy smartphone-activiteiten met de verkoop van 5G-apparatuur.

 

Als gevolg hiervan heeft Skyworks een aantal van de sterke dalingen van de omzet vermeden, die andere fabrikanten van connectiviteitschips wel hebben (moeten) ervaren, terwijl het zichzelf positioneert om de komende jaren hogere inkomsten te genereren naarmate de mobiele netwerken verder evolueren.

 

Het bedrijf heeft de netwerkinfrastructuur en het automobielsegment van Silicon Labs overgenomen voor $ 2,75 miljard en dat kan de groei in de komende jaren nog in een stroomversnelling brengen.

 

 

10.                    Micron Technology (MU)

 

Dit bedrijf ontwerpt, produceert en verkoopt geheugen- en opslagproducten in de Verenigde Staten. Het bedrijf levert geheugenproducten voor de cloudserver-, ondernemings-, client-, grafische en netwerkmarkten, evenals voor smartphones en andere markten voor mobiele apparaten; SSD’s en oplossingen op componentniveau voor onder meer de enterprise- en cloud-, client- en consumentenopslagmarkten. De verwachte winstgroei voor het lopende jaar bedraagt 28,3%.

 

11.                    Amkor Technology, Inc. (AMKR)

 

Amkor levert uitbestede verpakkings- en testdiensten voor halfgeleiders in de Verenigde Staten. Het bedrijf biedt testdiensten voor halfgeleiders aan, meer bepaald producten voor flip-chipweegschalen voor gebruik in smartphones, tablets en andere mobiele consumentenelektronica; flip-chip gestapelde chipweegschaalpakketten die worden gebruikt om geheugen te stapelen en als applicatieprocessors in onder andere mobiele apparaten. De verwachte winstgroei van het bedrijf is 8,9%.

 

12.                    Intel (INTC)

 

Natuurlijk mogen we ook een reus als Intel niet over het hoofd zien. Pat Gelsinger, CEO van Intel, is bezig met het versterken van zijn marktpositie, waarbij het rivalen als Taiwan Semiconductor Manufacturing en Samsung wil onttronen in het maken van halfgeleiders voor andere technologiereuzen.

 

“Het is een grote, dure industrie om in actief te zijn. De R&D-eisen zijn buitengewoon, de kapitaaleisen zijn eveneens buitengewoon. Dus je kunt geen kleine speler zijn”, zei Gelsinger over zijn honger naar fusies en overnames in de gieterijsector.

Intel heeft zich verbonden aan het maken van chips voor andere bedrijven en zoekt via die weg extra groei. Als onderdeel van die ambitie investeert Intel $ 20 miljard in de bouw van nieuwe fabrieken in Arizona.

 

Gelsinger vertelde Yahoo Finance Live dat hij meer dan 100 bedrijven in de pijplijn heeft die willen dat de techgigant de chips produceert die zij ontwerpen. “De industrie heeft het aanbod nodig. Intel stapt daarin met geavanceerde technologieën voor een wereldwijd uitgebalanceerde toeleveringsketen. Dit is goed voor de Verenigde Staten en het is goed voor de technische industrie”, zei Gelsinger.

 

De chipmaker heeft zijn eerste twee klanten voor de gieterij, het bouwen van chips voor anderen, al binnengehaald. Intel gaat chips maken voor Qualcomm en Amazon. Gelsinger weigerde de waarde van de deals mee te delen, maar merkte op dat de gieterijactiviteiten een markt zijn van meer dan $ 100 miljard. Groei op deze markt kan de koers van Intel nieuw elan geven.

Tot slot

Niet alle halfgeleiders aandelen zullen in koers stijgen. Gebruik een bewezen succesvolle methode om te proberen het kaf van het koren te scheiden. Bijvoorbeeld de Trading Navigator Methode waarmee gebruik wordt gemaakt van het momentum effect, waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat je daarmee de markt kan verslaan. Of volg de gratis online training.

~ Harm van Wijk

 

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.