Beleggen in Afrika: de beste Afrikaanse aandelen voor 2023

afrikaanse aandelen

Voor beleggen in Afrika liggen mooie kansen weggelegd. Met zijn snelgroeiende economieën, diverse industrieën en gunstige overheidsbeleid zijn Afrikaanse aandelen een steeds aantrekkelijker optie geworden voor beleggers die hun portefeuille willen diversifiëren. De interesse voor Afrikaanse aandelen groeit dan ook in snel tempo. Lees in dit artikel meer over beleggen in Afrika en de beste Afrikaanse aandelen voor 2023.

Inhoudsopgave

Overview: Beleggen in Afrika

Afrika wordt snel een van de nieuwste bestemmingen voor investeerders in emerging markets. Sinds 2000 heeft het World Economic Forum vastgesteld dat meer dan de helft van ’s werelds snelst groeiende economieën zich in Afrika bevinden. In dit artikel kijken we daarom naar de economische ontwikkeling en toekomstperspectieven van Afrika.

In de afgelopen 20 jaar is Afrika veranderd van een “hopeloos continent” in termen van zijn financiële potentieel, tot een interessant alternatief voor investeerders in opkomende markten. Het continent Afrika heeft uitgebreide natuurlijke hulpbronnen, een jonge en steeds beter opgeleide beroepsbevolking, meer stabiliteit op het gebied van bestuur en meer vooruitzichten voor economische groei dan in de afgelopen jaren.

Voor nieuwe beleggers die een kleine investering willen doen, zijn op de beurs verhandelde Afrikaanse aandelen het meest logisch. Ervaren beleggers kunnen ook American Depositary Receipts (ADR’s) overwegen als een manier om deel te nemen. Toch is het continent een riskanter vooruitzicht voor investeerders dan meer ontwikkelde regio’s en moet het met voorzichtigheid worden benaderd.

De enorme natuurlijke hulpbronnen van Afrika

Het Afrikaanse continent is ongelooflijk rijk aan natuurlijke hulpbronnen. Het heeft enorme, onaangeroerde voorraden aardgas en olie (12% van de wereldreserves) en grotendeels onbenutte waterkrachtcentrales. Afrika is daarnaast de thuisbasis van enorme goud-, platina-, uranium-, kobalt- en diamantreserves. Momenteel wordt slechts 10% van Afrika’s landbouwgrond in cultuur gebracht, maar het bezit in totaal ongeveer 60% van ’s werelds bebouwbare grond.

Afrika heeft ook het voordeel van een grote en relatief goedkope beroepsbevolking. Het continent ondergaat een demografische transformatie, met jeugd als thema. Er is een zeer hoog percentage Afrikanen van in de twintig en dertig met minder personen ten laste – zowel jong als oud. Dat zal de komende tien jaar een belangrijke rol spelen.

Er is verder stabiliteit op het gebied van bestuur en veel landen die getuige waren van vreselijke perioden van onrust, zijn inmiddels naar voren gekomen als succesverhalen. Er is een beter beleid, de handel is verbeterd en het ondernemingsklimaat ook. Daarom kan beleggen in Afrikaanse aandelen een interessante overweging zijn.

Economische groei in Afrika


Consumptiegroei

Volgens het World Economic Forum zal tegen 2030 meer dan 40% van de Afrikanen tot de midden- of hogere klassen behoren en zal er een grotere vraag naar goederen en diensten zijn. In 2030 zal de gezinsconsumptie naar verwachting $ 2,5 biljoen bereiken, wat meer dan het dubbele is vergeleken met die van 2015 op $ 1,1 biljoen.

Een groot deel van die 2,5 biljoen dollar zal worden uitgegeven in drie landen: Nigeria (20%), Egypte (17%) en Zuid-Afrika (11%). Maar Algerije, Angola, Ethiopië, Ghana, Kenia, Marokko, Soedan en Tunesië zullen ook bedrijven aantrekken die nieuwe markten willen betreden.

Sectorgroei

De sectoren die naar verwachting het meest zullen groeien in de komende 30 jaar zijn voeding en dranken, onderwijs en transport, huisvesting, consumptiegoederen, horeca en recreatie, gezondheidszorg, financiële diensten en telecommunicatie.

Grootste economieën

Nigeria was de grootste Afrikaanse economie, met een BBP van $ 514 miljard USD in 2021. De op een na grootste was Egypte, met $ 394 miljard.

Beurshandel

Het Afrikaanse continent heeft een handvol prominente beurzen en veel nieuwe en kleine beurzen die worden gekenmerkt door kleine handelsvolumes en weinig beursgenoteerde aandelen. Sub-Sahara Afrika heeft ongeveer 29 beurzen die 38 landen vertegenwoordigen, waaronder twee regionale beurzen. Deze beurzen kennen veel ongelijkheid in termen van grootte en handelsvolume.

Alle landen leveren inspanningen om hun beurshandel te stimuleren door de opleiding en het vertrouwen van investeerders te verbeteren, de toegang tot fondsen te verbeteren en de procedures transparanter en gestandaardiseerder te maken.

Hoe te beleggen in Afrika?

Afrika is het op één na grootste continent ter wereld en is de afgelopen jaren een van de meest aantrekkelijke regio’s geworden voor internationale beleggers dankzij het stijgende BBP en de toegenomen economische activiteiten. De Afrikaanse economie is meer dan $ 2,6 biljoen waard, met $ 6,6 biljoen aan jaarlijkse consumenten- en bedijfsuitgaven.

Nigeria staat op de eerste plaats met een BBP van $ 442,98 miljard, gevolgd door Egypte met $ 361,88 miljard en Zuid-Afrika met $ 282,59 miljard. Het land is de thuisbasis van bedrijven zoals MTN Group Limited (OTC: MTN), Naspers Limited (OTC: NPSNY) en Sasol Limited (NYSE: SSL).

De overvloedige hulpbronnen van Afrika maakten het continent tot een broeinest van handel en economische activiteiten. Volgens een artikel van adviesbureau McKinsey heeft Afrika een enorm groeipotentieel, met een verwachte industriële productie van $ 930 miljard in 2025. Dat maakt beleggen in Afrikaanse aandelen een goede overweging.

Afrikaanse aandelenmarkten zijn er in verschillende varianten en in verschillende fases van ontwikkeling en ze vereisen diepgaande kennis om de juiste effectenbeurs te selecteren. Due diligence is bij beleggen in Afrika daarom de sleutel.

Indirect beleggen

Beleggen in Afrika via een beleggingsfonds of exchange traded fund (ETF) is een optie voor kleine beleggers, die op zoek zijn naar blootstelling aan de economieën van Sub-Sahara Afrika. Dergelijke fondsen volgen een groot aantal bedrijven die zaken doen in de regio, in plaats van te vertrouwen op een enkele aandelen of onderneming.

Let op: de kosten van fondsen zijn hoog en in een index zit zowel kaf als koren! Het heeft daarom dan ook mijn voorkeur om op zoek te gaan naar de meest interessante Afrikaanse aandelen voor 2023, die onderaan dit artikel worden behandeld.

Direct beleggen

Het is dus slimmer om rechtstreeks in Afrikaanse aandelen te beleggen, hoewel je dan wel het kaf van het koren moet scheiden, bijvoorbeeld met behulp van de Trading Navigator Methode waarmee gebruik wordt gemaakt van het momentum effect, waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat je daarmee de markt kan verslaan.

Sommige buitenlandse aandelen worden op Noord-Amerikaanse beurzen verhandeld als certificaten. Dit zijn effecten die aandelen in een buitenlands bedrijf vertegenwoordigen. Grote brokers, zoals Fidelity, bieden ook handel in internationale aandelen aan, hoewel dit wat extra papierwerk met zich meebrengt.

Potentiële nadelen internationale aandelen

Er zijn nadelen verbonden aan het handelen in internationale aandelen, zeker op een continent als Afrika waar de aandelenhandel nog niet volwassen is. Volgens de Amerikaanse Securities and Exchange Commission kunnen handelaren extra risico’s lopen op de buitenlandse aandelenmarkt.

Buitenlandse bedrijven zijn mogelijk onderworpen aan minder strenge regelgeving of rapportagevereisten dan die in eigen land, en Europese investeerders kunnen onverwachte belastingen tegen het lijf lopen. Bovendien zijn buitenlandse effecten vaak geprijsd in een vreemde valuta, wat een extra risico toevoegt voor de Europese belegger.

Afrika en de mijnindustrie

De aandelenmarkt in Afrika wordt gedomineerd door mijnbouwbedrijven die het continent in staat stelden te concurreren met zijn Amerikaanse tegenhangers Newmont Corporation (NYSE: NEM), Barrick Gold Corporation (NYSE: GOLD) en Freeport-McMoRan, Inc. (NYSE: FCX).

Afrika is de snelst groeiende regio voor buitenlandse directe investeringen met meer dan 30% van de wereldwijde minerale hulpbronnen. In 2019 bedroeg het Afrikaanse mijnbouwexploratiebudget $ 1,12 miljard. Vanwege reisbeperkingen en risico’s vanwege de maatregelen tijdens de pandemie is het exploratiebudget in 2020 met 10% gedaald, waarna in 2021 en 2022 een sterk herstel volgde.

De regio verwacht in de toekomst een sterkere vraag naar metaal en prijsstijgingen als gevolg van de economische opleving als gevolg van de versoepeling van de beperkingen van COVID-19. Dit biedt kansen voor beleggers in Afrikaanse aandelen.

Afrika is de thuisbasis van enkele van de grootste namen in de mijnbouw, zoals Sibanye Stillwater Limited (NYSE: SBSW). Sibanye Stillwater Limited is een van de meest interessante Afrikaanse aandelen om te volgen, daar zijn analisten het over eens. Maar Afrika is meer dan alleen mijnbouw.

Afrika en de opkomst van technologie

De technologiesector van Afrika groeit in hetzelfde tempo als de mijnbouwsector, waardoor het continent stilaan kan concurreren met de grote giganten uit de sector Microsoft Corporation (NASDAQ: MSFT), Amazon.com, Inc. (NASDAQ: AMZN) en Apple, Inc. (NASDAQ : AAPL). In 2020 rapporteerde Afrika in totaal 643 technologieclusters, waarvan de landen Nigeria, Egypte, Kenia en Zuid-Afrika de meeste hosten.

Interneteconomie

Volgens een artikel dat gepubliceerd werd door Further Africa, wordt verwacht dat de Afrikaanse interneteconomie in 2025 circa $ 180 miljard waard zal zijn, met een op e-mail gebaseerde economische activiteit die 5,2% van het BBP uitmaakt.

Digitale economie

Veel Afrikaanse startups vertrouwen op digitale modernisering om dagelijkse problemen aan te pakken, zoals M-Post. M-Post is een startup uit 2016 waarmee gebruikers hun mobiele telefoons kunnen gebruiken als een officiële digitale adresservice die een efficiëntere distributie naar afgelegen gebieden mogelijk maakt.

Het cleantechbedrijf EcoPost is een andere Afrikaanse startup die aandacht trekt. Sinds de oprichting in 2010 heeft het bedrijf meer dan 2,5 miljoen kg plastic gerecycled, dat het verwerkt tot meubels, hekpalen en wegwijzers, zodat het niet vergaat of wordt opgegeten door termieten.

Beste Afrikaanse tech-aandeel

Een van de meest interessante Afrikaanse aandelen die je nu in de tech-industrie kunt vinden, is Naspers Limited (OTC: NPSNY). Het bedrijf staat bekend om zijn technologie en kapitaalinvesteringen en is actief in meer dan 130 landen. Het bedrijf is actief in snelgroeiende bedrijfssectoren zoals e-commerce en mediaplatforms.

Afrikaanse economie in 2023

De Afrikaanse economie zal kunnen blijven groeien met een enorm potentieel. Grote hedgefondsen en institutionele beleggers kijken naar de regio om te profiteren van het groeipotentieel van Afrikaanse aandelen, aangezien de gevestigde markten stilaan een saturatie-effect zien te geven. Prognoses laten zien dat het reële bruto binnenlands product van Afrika zich zal stabiliseren op 4% in de periode 2023-2024 en daarna constant sneller zal groeien dan in andere regio’s.

Rapport African Development Bank Group

In de release van een rapport genaamd ‘Africa’s Macroeconomic Performance and Outlook’, uitgebracht op 19 januari 2023, meldde de African Development Bank Group dat de groei in bijna alle regio’s positief was in 2022 en dat de vooruitzichten voor 2023-2024 positief blijven. De prognoses zijn hoger dan de verwachte wereldwijde cijfers (respectievelijk 2,7% en 3,2%) voor dezelfde periode.

Groeiprognose best presterende economieën

De vijf best presterende economieën van Afrika vóór Covid zullen naar verwachting in 2023-2024 met gemiddeld meer dan 5,5% groeien en hun positie onder de tien snelst groeiende economieën ter wereld heroveren. Dat zijn onder meer Rwanda met een verwachting van 7,9%, Ivoorkust met 7,1%, Benin met 6,4%, Ethiopië met 6,0% en Tanzania met 5,6%.

Maar er is een grotere groep andere Afrikaanse landen die naar verwachting ook hun economieën in dezelfde periode met meer dan 5,5% zullen laten groeien. Dat zijn onder andere Niger met 9,6%, Senegal met 9,4%, Democratisch Republiek Congo met 6,8%, Gambia met 6,4%, Mozambique met 6,5% en Togo met 6,3%. Mooie vooruitzichten dus.

Groeiprognose Oost-Afrika

In Oost-Afrika zal de groei naar verwachting stijgen van 4,2% in 2022 tot 5% in 2023 en 5,4% in 2024, met Rwanda als koploper in de regio. Oeganda en Ethiopië zullen naar verwachting ook sterk groeien in 2023 en 2024, met meer dan 5% als gevolg van ontwikkelingen in de oliesector voor Oeganda en aanhoudende infrastructuuruitgaven voor Ethiopië.

Groeiprognose West-Afrika

De groei in West-Afrika zal naar verwachting stijgen van 3,6% in 2022 tot 4,1% in 2023 en 4,3% in 2024, waarbij Ivoorkust en Senegal de groei van de regio stimuleren.

Groeiprognose Centraal-Afrika

Centraal-Afrika zal naar verwachting een lichte daling zien van 4,7% in 2022 tot 4,3% in 2023 en zich stabiliseren op 4,2% in 2024.

Groeiprognose Zuid-Afrika

De Zuid-Afrikaanse regio, gebukt onder economische ellende in Zuid-Afrika, heeft de laagste groeipercentages, ondanks de uitblinker, Mozambique. “Op de middellange termijn zal de aanhoudende zwakte in Zuid-Afrika echter blijven wegen op de regio, waarbij de reële productie naar verwachting zal vertragen tot 2,3% in 2023 en vervolgens zal stijgen tot 2,8% in 2024.”

De groei in het zuiden zal voornamelijk worden aangedreven door Mozambique, waar de economische groei zal worden gestimuleerd door investeringen in vloeibaar aardgas en aanverwante industrieën.

Groeiprognose Noord-Afrika

In Noord-Afrika zal de groei zich naar verwachting stabiliseren op 4,3% in 2023, ondersteund door een verwacht sterk herstel in Libië en Marokko.

Visie Jeffrey Sachs

Econoom Jeffrey Sachs gelooft dat dergelijke trends laten zien dat Afrika de komende decennia consequent kan en zal groeien tot een groei van 7% of meer per jaar. “Afrika wordt het snelst groeiende deel van de wereldeconomie. Afrika is de plek om te investeren”, merkte hij op tijdens de lancering van het rapport.

Impact wereldwijde factoren

Volgens Akinwumi Adesina, president van de African Development Bank Group, is de algehele gestage groei die over de hele linie wordt waargenomen lovenswaardig, omdat deze wordt gezien ondanks de doorwerkingseffecten van de wereldwijde schokken die hard toeslaan en per regio en per land verschillen.

Net als de rest van de wereld wordt Afrika aanzienlijk uitgedaagd door torenhoge voedsel- en energieprijzen, krappere wereldwijde financiële voorwaarden en toegenomen binnenlandse schulden. “Household Impacts of Tariffs”, een op grote schaal onderzoek, geeft aan dat huishoudens in 29 Afrikaanse landen gemiddeld 36,3% van hun inkomen aan voedsel besteden”, luidt het rapport.

De gevolgen van de oorlog in Oekraïne zijn ook in Afrika merkbaar. Een vergelijkbare hoge last wordt geregistreerd in het geval van de energieprijzen te midden van bezuinigingen als gevolg van de oorlog. “De prijzen van ruwe olie stegen met ongeveer 20%, van $ 93,50 per vat tot $ 112,40, en bedroegen gemiddeld $ 102,80 tussen maart en oktober 2022”, onthult het rapport.

Maatregelen voor potentiële risico’s

Te midden van deze uitdagingen roept het rapport op tot robuuste monetaire en fiscale maatregelen, ondersteund door structureel beleid om potentiële risico’s aan te pakken. Nu de inflatiedruk naar verwachting tussen 2023 en 2024 zal toenemen, beveelt het rapport verschillende maatregelen aan, afhankelijk van de mate van impact en kwetsbaarheid in de afzonderlijke landen.

In landen waar de inflatie het acuutst is, wordt een tijdig en agressief monetair beleid geadviseerd. “Landen met een lagere inflatie zullen een voorzichtige verkrapping van het monetaire beleid moeten doorvoeren om de groei-inspanningen niet te ondermijnen en de inflatie onder controle te houden.”

Positieve toekomstvisie

Het rapport onderstreept echter de uitstekende kansen van het continent, met name gericht op de noodzaak voor landen om de implementatie van de African Continental Free Trade Area (AfCFTA) te versnellen. Het World Economic Forum voorspelt een groei van 28% in de intra-Afrikaanse vrachtvraag dankzij AfCFTA, waardoor tegen 2030 bijna 2 miljoen vrachtwagens, 100.000 treinwagons, 250 vliegtuigen en meer dan 100 schepen nodig zullen zijn.

De Wereldbank over Afrika in 2023


Economische groei in SSA

De economische groei van Sub-Sahara Afrika (SSA) daalde van 4,1% in 2021 naar 3,6% in 2022 en zal naar verwachting dalen tot 3,1% in 2023. De wereldwijde economische traagheid, aanhoudende inflatie en moeilijke financiële omstandigheden met hoge schulden dragen bij aan deze daling.

Ontwikkelingspad voor SSA

Sub-Sahara Afrika, de thuisbasis van meer dan 1 miljard mensen, van wie de helft tegen 2050 jonger zal zijn dan 25 jaar, is een divers continent dat menselijke en natuurlijke hulpbronnen biedt die het potentieel hebben om groei te bewerkstelligen en de armoede in de regio uit te roeien.

Met ’s werelds grootste vrijhandelszone en een markt van 1,2 miljard mensen creëert het continent een geheel nieuw ontwikkelingspad, waarbij het potentieel van zijn middelen en mensen wordt benut. Beleggen in Afrika kan daarom voor investeerders op de radar blijven.

De regio bestaat uit lage-, lagere midden-, hogere midden- en hoge-inkomenslanden, waarvan er 22 kwetsbaar of door conflicten geteisterd zijn. Afrika heeft ook 13 kleine staten, gekenmerkt door een kleine bevolking, beperkt menselijk kapitaal en een beperkt landoppervlak.

Oorzaken economische vertraging SSA

De economische groei in Sub-Sahara Afrika vertraagde tot 3,6% in 2022, van 4,1% in 2021. En de economische bedrijvigheid in de regio zal naar verwachting verder vertragen tot 3,1% in 2023. De aanhoudende traagheid van de wereldeconomie, dalende maar hoge inflatiepercentages en uitdagende wereldwijde en binnenlandse financiële omstandigheden te midden van hoge schulden, verklaren deze verlaging.

De groei zal naar schatting aantrekken tot respectievelijk 3,7% en 3,9% in 2024 en 2025, wat aangeeft dat de groeivertraging dit jaar zijn dieptepunt zou moeten bereiken. De groeivoorwaarden blijven echter ontoereikend om extreme armoede terug te dringen en gedeelde welvaart op middellange tot lange termijn te stimuleren.

Het langzame herstel van de inkomensgroei per hoofd van de bevolking, met 1,2% volgend jaar en 1,4% in 2025, is nog steeds onvoldoende om de armoedevermindering te versnellen naar het pre-pandemische pad van de regio.

Economische groei in subregio’s

De economische groei in SSA is niet uniform in subregio’s en landen. De bbp-groei van West- en Centraal-Afrika zal naar schatting dalen tot 3,4% in 2023, van 3,7% in 2022, terwijl die van Oost- en Zuidelijk Afrika afneemt van 3,5% in 2022 tot 3,0% in 2023.

De prestaties van de regio laten nog steeds te wensen over door een lagere groei op lange termijn in de grootste landen van het continent. De economische bedrijvigheid in Zuid-Afrika zal in 2023 verder verzwakken (0,5%) naarmate de energiecrisis dieper wordt, terwijl het groeiherstel in Nigeria voor 2023 (2,8%) nog steeds broos is aangezien de olieproductie gematigd blijft.

Van de 10 grootste economieën in SSA – die meer dan driekwart van het bbp van de regio vertegenwoordigen – groeien er acht met een snelheid die lager is dan hun gemiddelde groei op lange termijn, waaronder Soedan, Nigeria, Angola en Ethiopië.

Schulden en tekorten in SSA

De overheidsschuld in SSA is sinds 2010 meer dan verdrievoudigd. De oorlog in Oekraïne heeft het begrotingsconsolidatieproces van veel landen, dat in de nasleep van de COVID begon, stopgezet.

Naarmate landen steeds meer hun toevlucht namen tot maatregelen zoals subsidies, tijdelijke ontheffingen van tarieven en heffingen en inkomenssteun voor de meest kwetsbare mensen – in een poging de stijging van voedsel- en brandstofprijzen te beperken – liep het begrotingstekort van de regio op tot 5,2% van bbp in 2022, een stijging ten opzichte van de geschatte 4,8% van het bbp in 2021.

Door de zwakke groei in combinatie met een snelle accumulatie van de overheidsschuld, is de mediane overheidsschuld in verhouding tot het bbp gestegen van 32% in 2010 naar 57% in 2022. Het aantal SSA-landen dat een hoog risico loopt op een buitenlandse schuldencrisis of al in een schuldencrisis verkeert, bedraagt 22 (tegenover 20 in 2020).

Beperkende factoren voor economie

De hardnekkig hoge inflatie, aangewakkerd door stijgende voedsel- en energieprijzen, evenals zwakkere valuta’s en lage investeringsgroei, blijft de Afrikaanse economieën beperken, wat leidt tot onzekerheid voor consumenten en investeerders. Het aantal landen met een tweecijferige gemiddelde inflatie op jaarbasis is gestegen van 9 in 2021 tot 21 in 2022.

Hoewel de totale inflatie het afgelopen jaar een hoogtepunt lijkt te hebben bereikt en het aantal landen met een tweecijferige inflatie naar verwachting zal dalen tot 12 in 2023, zal de inflatie in SSA hoog blijven op 7,5% voor 2023. En voor de meeste landen boven de streefwaarden van de centrale bank liggen. De investeringsgroei in SSA daalde van 6,8% in 2010-2013 tot 1,6% in 2021, met een sterkere vertraging in Oost- en Zuidelijk Afrika dan in West- en Centraal-Afrika.

Economische veerkracht in aantal landen

Ondanks deze uitdagingen tonen een aantal landen in de regio veerkracht te midden van meerdere crises. Deze landen omvatten Kenia, Ivoorkust en de Democratische Republiek Congo (DRC), die in 2022 met respectievelijk 5,2%, 6,7% en 8,6% groeiden.

Economische groei in de regio exclusief grote landen, zoals Angola (geprojecteerde groei: 2,6% in 2023), Nigeria (geprojecteerde groei: 2,8% in 2023) en Zuid-Afrika (geprojecteerde groei: 0,5% in 2023), wordt geschat op 4,3% in 2023 en zal naar verwachting groeien tot 5,1% en 5,2% in 2024 en 2025.

Landen die niet rijk zijn aan hulpbronnen zullen naar verwachting in 2023 met 4,2% groeien en in 2024 en 2025 met respectievelijk 5,1% en 5,3% toenemen. De sterkere prestaties van landen die niet rijk zijn aan grondstoffen kunnen worden toegeschreven aan de voordelen van lagere invoer en een uitbreiding van de dienstverlening.

Economische beperkingen in aantal landen

De reële bbp-groei in landen rijk aan grondstoffen zal gematigd blijven, op 2,4% in 2023, maar zal lichtjes opveren tot respectievelijk 2,9% en 3,0% in 2024 en 2025, nog steeds onder het groeipercentage van 3,7% in 2021. De groei voor deze groep van de landen wordt afgeremd door lagere grondstofprijzen, wat wijst op een sterke afhankelijkheid van de winningssector.

Zwakke economische prestaties worden verwacht voor de CEMAC-landen in 2023 (2,7%), terwijl de groei van de WAEMU-landen wordt verwacht op 5,5% in 2023, en deze landen zullen in 2024 sneller groeien (7,0%). Er worden dus verschillen in de prestaties voorspeld.

Potentie van natuurlijke hulpbronnen

Het benutten van het potentieel van natuurlijke hulpbronnen biedt een kans om de budgettaire en schuldhoudbaarheid van Afrikaanse landen te verbeteren. Natuurlijke hulpbronnen (olie, gas en mineralen) bieden enorme economische kansen voor SSA-economieën tijdens de overgang naar een koolstofarme economie.

Het aanboren van energiebronnen kan de toegang tot energie verbeteren. Afrika staat voor een grote uitdaging om zijn doelstellingen voor universele toegang tot energie van hoge kwaliteit te halen. In 2022 hadden nog altijd 600 miljoen mensen in Afrika (43%) geen toegang tot elektriciteit.

De hulpbronnen van Afrika en de bijbehorende investeringen kunnen de vooruitgang echter helpen versnellen door diverse energiebronnen te ontwikkelen. Omdat veel projecten op het gebied van natuurlijke hulpbronnen zich in afgelegen en plattelandsgemeenschappen bevinden, zou de opschaling van investeringen in groene energie en regionale infrastructuur kunnen worden aangewend om armoede op het platteland te verlichten en productiviteitswinsten te bevorderen.

Afrikaanse landen kunnen hun middelen gebruiken om gas en hernieuwbare energie samen te brengen om aan de binnenlandse behoeften te voldoen. Prioriteit geven aan investeringen in nieuw ontdekte en onderontwikkelde aardgasreserves kan exportinkomsten mobiliseren en binnenlandse energieproductie en -toegang stimuleren.

Potentie vrijehandelszone

Bovendien bieden regionale integratie en de implementatie van een continentale vrijhandelszone een enorm potentieel om de economische transformatie in SSA te stimuleren. Een rechtvaardige transitie voor Afrika zal afhangen van het succesvol benutten van de economische voordelen van olie, gas en minerale hulpbronnen, inclusief goed bestuur en een degelijk beheer van inkomsten uit hulpbronnen, terwijl ook voorbereidingen worden getroffen voor een koolstofarme toekomst.

Toekomstblik

Effectief beheer van rijkdom aan natuurlijke hulpbronnen kan aanzienlijke kansen bieden voor het creëren van banen, toegevoegde waarde en investeringen in menselijke ontwikkeling. Gezien de omvang van de overvloed aan natuurlijke hulpbronnen, kan deze rijkdom een centrale rol spelen in de transformatie voor de economische toekomst van Afrika. Houd daarom beleggen in Afrikaanse aandelen in de gaten.

Economische vooruitzichten voor Noord-Afrika

Hét thema op het Afrikaanse continent voor nationale economieën in 2023 is onzekerheid. De regionale groei van Noord-Afrika zal naar verwachting vertragen in termen van reële bbp-groei, van gemiddeld 4,2% in 2022 tot 3,8% in 2023. Het verloop van het conflict tussen Rusland en Oekraïne blijft zeer onvoorspelbaar, wat resulteert in instabiele inflatiecijfers, waardoor de voedselproductie stijgt.

Ongelijkheid economisch herstel

Het economisch herstel zal ongelijkmatig zijn, aangezien olie- en gasproducenten in de regio, zoals Algerije en Egypte, het potentieel hebben om te profiteren van hogere energieprijzen en een internationale stemming om Europa minder afhankelijk te maken van de Russische koolwaterstofexport, waardoor de focus meer op Afrika komt te liggen.

Groeipotentie voor Algerije

Ondanks dat het de op twee na grootste aardgasleverancier van Europa is, mist Algerije de infrastructuur om te voldoen aan de eigen binnenlandse vraag en aan de stijgende vraag in Europa. Maar dit is ook een gebied dat zou kunnen profiteren van de nieuwe investeringswetten van Algerije die in juli 2022 zijn aangenomen en die tot doel hebben de ontwikkeling van de natuurlijke hulpbronnen van het land, de overdracht van technologie, het scheppen van banen en de exportcapaciteit te stimuleren.

Politieke onrust in Tunesië

Op politiek vlak blijft een groot deel van de regio ontsierd door politieke onrust die de nationale economieën verder zou kunnen schaden. In combinatie met hogere voedselprijzen hebben de machtsgreep van president Kais Saied in Tunesië en het daaropvolgende beleid de economie in het nauw gedreven, waardoor de armoedecijfers dreigen te stijgen, wat zou kunnen leiden tot gewelddadige sociale onrust.

Een voorlopige overeenkomst die in 2022 met het IMF is gesloten over een lening van $ 1,9 miljard, zou echter kunnen helpen bij het verlichten van de Tunesische economie die wordt geplaagd door voedsel- en brandstoftekorten.

Uitdagingen in toeristensector

Deze uitdagingen bieden de mogelijkheid om nieuwe sociale contracten op te bouwen en bestaande economische modellen te transformeren om prioriteit te geven aan inclusieve groei. Nu de COVID-19-beperkingen versoepelen, is de vraag in de toeristenindustrie, met name in Egypte en Marokko, toegenomen. Als gastheer van COP27 in Sharm El Sheikh is er een groter potentieel voor de toeristische sector in Egypte om zich langs duurzame lijnen te ontwikkelen en een model te worden voor de wereldwijde toeristenindustrie.

Uitdagingen in klimaatcrisis

Deze verschuiving naar het normaliseren van ecotoerisme zal cruciaal zijn, aangezien droogtes en stijgende zeespiegels, beide effecten van klimaatverandering, een grote bedreiging vormen voor de sociale stabiliteit en economische groeitrajecten voor alle Noord-Afrikaanse landen.

Desalniettemin is er een dringende behoefte om de beschikbaarheid en distributie van klimaatfinanciering naar alle landen in de regio, met name Mauritanië, te vergroten. Noord-Afrika heeft een overvloed aan hernieuwbare energiebronnen, met name wind en zon.

Marokko heeft een van ’s werelds grootste geconcentreerde zonne-energiecentrales, die energie levert aan iets minder dan 2 miljoen Marokkanen en jaarlijks 800.000 ton CO2 bespaart. Zowel Marokko als Egypte zetten als producenten en exporteurs groot in op groene waterstof om te profiteren van de internationale belangstelling voor waterstofenergie.

Top 5 economieën in SSA om naar uit te kijken in 2023

Net toen de Afrikaanse economie zich leek te herstellen van de COVID-maatregelen, sloeg een reeks interne en externe schokken toe, zoals ongunstige weersomstandigheden en de Russische invasie van Oekraïne. Men zou kunnen stellen dat de directe handels- en financiële banden van Afrika met Rusland en Oekraïne klein zijn, maar er zijn aanwijzingen dat de oorlog de economieën heeft beschadigd door hogere grondstoffenprijzen, meer voedsel, brandstof en totale inflatie.

Ongeacht deze uitdagingen staat Afrika nog steeds sterk als de thuisbasis van enkele van ’s werelds snelst groeiende economieën. Volgens de recente World Economic Outlook van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zijn Angola, Ethiopië, Nigeria, Kenia en Zuid-Afrika vijf van de snelst groeiende economieën ter wereld om naar uit te kijken in 2023. Deze economie zou in omvang kunnen verviervoudigen en de groei zal naar verwachting 3,6% bedragen in 2023 en stijgen tot 3,9% in 2024.

Angola

Angola staat op het punt zijn plek als de op twee na grootste economie in Afrika bezuiden de Sahara terug te veroveren, dankzij een terugkeer naar groei dankzij de hogere olieprijzen. Angola is na Nigeria de op een na grootste olieproducent van het continent en is ook een belangrijke producent van ruwe diamant. Het IMF verwacht dat het BBP van Angola dit jaar met 8,6% zal groeien tot 135 miljard dollar. Dit is een aanzienlijke stijging ten opzichte van voorgaande jaren en de economie van Angola zal de komende jaren waarschijnlijk blijven groeien.

Ethiopië

Ethiopië zal volgens het IMF Kenia vervangen als de op drie na grootste economie van Afrika ten zuiden van de Sahara. Dit is te danken aan de versoepeling van de gewapende conflicten in het land en de voortzetting van ambitieuze economische hervormingsinspanningen die gericht zijn op het openstellen van een van Afrika’s snelst groeiende maar meest gesloten economieën. Het IMF voorspelt dat het BBP van Ethiopië dit jaar 126,2 miljard dollar zal bedragen (groei van 13,5%). Dit is een indrukwekkend cijfer en de economie van Ethiopië zal de komende jaren waarschijnlijk blijven groeien.

Nigeria

Als de grootste economie van het continent behoudt Nigeria zijn toppositie in de economische ranglijst van Afrika ten zuiden van de Sahara. Het IMF voorspelt dat het BBP van Nigeria dit jaar 574 miljard dollar zal bedragen. Dit is een indrukwekkend cijfer en de economie van Nigeria zal de komende jaren waarschijnlijk blijven groeien.

Zuid-Afrika

Het IMF voorspelt dat Zuid-Afrika zijn positie als de op een na grootste economie in Sub-Sahara Afrika zal behouden, met een BBP van 422 miljard dollar dit jaar. Dit is een indrukwekkend cijfer en de economie van Zuid-Afrika zal de komende jaren waarschijnlijk blijven groeien.

Kenia

Volgens het IMF zal het bbp van Kenia dit jaar naar verwachting een langzamere groei van 2,4% noteren als gevolg van de naschokken van de Covid-19, droogte, verkiezingskriebels en verstoring van de wereldwijde toeleveringsketens. Het IMF voorspelt dat het BBP van Kenia dit jaar 117,6 miljard dollar zal bereiken, achter Angola en Ethiopië. Ondanks deze tragere groei is de Keniaanse economie nog steeds een van de belangrijkste economieën in de regio om in de gaten te houden.

Top 12 snelst groeiende economieën in Afrika

De Afrikaanse economie begon zich in 2021 te herstellen na de rampzalige gevolgen van de COVID-19-maatregelen. De bruto binnenlandse productie is in 2021 aanzienlijk gestegen met naar schatting 6,9%. De verwachte reële bbp-groei voor Afrika in 2021 was hoger dan zowel het wereldwijde gemiddelde als de groeipercentages van andere regio’s.

Vier van Afrika’s top zes landen meldden een stijging van hun inkoopmanagersindex (PMI), wat wijst op een verbetering van de economische activiteit. De PMI-waarden van Egypte, Kenia, Nigeria en Zuid-Afrika in 2021 (die samen goed waren voor 52% van het Afrikaanse bbp in 2021) waren meestal boven de drempel van 50 punten en dichter bij het niveau van vóór Corona.

Dit komt nadat het continent in 2020 een krimp van 1,6% zag als gevolg van de Covid-maatregelen. Noord-Afrika (11,7%) en Oost-Afrika (4,8%) kenden de snelste groei. De stijging werd toegeschreven aan het herstel van de olieprijzen en de wereldwijde vraag, evenals de stijging van de gezinsuitgaven en investeringen in de meeste landen na de versoepeling van de beperkingen.

Over het algemeen zijn de macro-economische fundamenten verbeterd, maar er zijn nog veel uitdagingen in de nabije toekomst. Door de wereldwijde macro-economische tegenwind en instabiliteit als gevolg van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne kan de groei vertragen tot 4,1% in 2022 en daar in 2023 stagneren. De PMI-rating voor vier van de zes grootste economieën van Afrika daalde in maart 2022 als gevolg van de -Oekraïneoorlog in februari 2022.

De directeur van de Afrikaanse afdeling van het IMF, Abebe Aemro Selassie, denkt dat de gevolgen van de oorlog in Oekraïne – voornamelijk een stijging van benzine- en voedselprijzen – door iedereen voelbaar zullen zijn. Volgens de Wereldbank hebben de gecombineerde gevolgen van de oorlog, enorme schulden en klimaatverandering de economische vooruitgang van Afrika belemmerd.

Afrikaanse landen hebben een enorm economisch potentieel met lonende kansen voor investeerders. Daarom hebben een aantal Afrikaanse landen, ondanks zoveel obstakels, hun economieën kunnen uitbreiden, wat voornamelijk mogelijk werd gemaakt door vooruitgang in de onderliggende infrastructuur die de convergentie van onderontwikkelde regio’s met nationale niveaus versnelde. Andere landen hebben geprofiteerd van stijgende olieprijzen.

Grote internationale mijnbouwbedrijven zoals Newmont Corporation (NYSE:NEM), Barrick Gold Corporation (NYSE:GOLD) en Freeport-McMoRan, Inc. (NYSE:FCX) investeren ook zwaar in Afrika. Over het hele continent schieten ook technologische startups uit de grond, met enorme investeringen van bedrijven als Google, Apple en Amazon.

Voor alle landen op onze lijst met 12 snelst groeiende economieën in Afrika geldt dat ze elk vanaf 2021 sneller dan 5% groeien in termen van bbp-groei. We hebben de gegevens van de jaarlijkse BBP-groeilijst van de Wereldbank voor 2021 gebruikt om onze ranglijst samen te stellen. De 12 snelst groeiende economieën in Afrika zijn:

  1. Ethiopië – BBP-groei in 2021: 5,64%
  2. Democratische Republiek Congo – BBP-groei in 2021: 5,71%
  3. Zimbabwe – BBP-groei in 2021: 5,85%
  4. Senegal – BBP-groei in 2021: 6,06%
  5. Benin – BBP-groei in 2021: 6,60%
  6. Burkina Faso – BBP-groei in 2021: 6,90%
  7. Marokko – BBP-groei in 2021: 7,37%
  8. Eswatini – BBP-groei in 2021: 7,43%
  9. Kenia – BBP-groei in 2021: 7,52%
  10. Rwanda – BBP-groei in 2021: 10,88%
  11. Botswana – BBP-groei in 2021: 11,36%
  12. Libië – BBP-groei in 2021: 31,37%

1. Ethiopië

Ethiopië is na Nigeria het meest bevolkte land van Afrika, met naar verwachting 117 miljoen inwoners in 2021. Met een groei van 6,1% in FY2020/21 kende het ook de sterkste economische groei van het continent. De economie van Ethiopië vertraagde echter tot 5,6% groei in 2021 als gevolg van de burgeroorlog en de gevolgen van COVID-19 voor de reis- en hotelindustrie. Van 20,4% in 2020 tot 26,7% in 2021 steeg de inflatie ver boven de 8%-doelstelling van de centrale bank.

De bbp-groei zal naar verwachting dalen tot 4,8% in 2022 en daarna weer aantrekken tot 5,7% in 2023, waarbij de industrie, de particuliere consumptie en investeringen de ontwikkeling stimuleren.

2. Democratische Republiek Congo

De groei in de Democratische Republiek Congo (DRC) maakte een opmerkelijke comeback en steeg van 1,7% in 2020 tot een verwachte 5,7% in 2021, veel hoger dan het gemiddelde van 4,5% in Afrika bezuiden de Sahara. De kracht van de mijnbouw- en dienstensectoren van het land was een sleutelfactor in het robuuste herstel. In een omgeving die wordt gekenmerkt door het voortduren van COVID en de wereldwijde gevolgen van de oorlog, is de prognose bemoedigend maar blijft precair.

De toegenomen olieproductie en de dynamiek in de landbouw- en mijnbouwsector zullen naar verwachting de bbp-groei onderdrukken tot respectievelijk 4,3% in 2022 en 3,2% in 2023. De mijnbouwsector in het land blijft echter sterk en grote spelers zoals Newmont Corporation (NYSE:NEM), Barrick Gold Corporation (NYSE:GOLD) en Freeport-McMoRan, Inc. (NYSE:FCX) brengen miljoenen aan investeringen binnen.

3. Zimbabwe

De economische groei van Zimbabwe versneld tot een verwachte 5,9% in 2021 van een daling van 6,2% in 2020 als gevolg van een overvloedige oogst die de landbouw in 2021 met 36,2% uitbreidde, in tegenstelling tot een groei van 4,2% in 2020.

Het BBP per hoofd van de bevolking nam ook toe, met een sprong van 4,9% in 2021 na een daling met 6,7% in 2020. In 2022 werd de economische groei echter afgeremd door onstabiele prijzen en verslechterende landbouwomstandigheden. De reële bbp-groei zal naar verwachting afnemen van 5,8% in 2021 tot 3,4% in 2022.

4. Senegal

Senegal staat ook op de lijst van 12 van de snelst groeiende economieën in Afrika. Met een groei van 6,1% in 2021 ten opzichte van 1,3% in 2020 begon de economie zich te herstellen, mede dankzij het Aangepast en Versneld Prioritair Actieplan.

De terugkeer van de winningsindustrie, bouw- en commerciële activiteiten in verband met de grote vraag, evenals transportdiensten, waren de belangrijkste aanjagers van deze groei. Verwacht wordt dat het herstel in 2022 zal vertragen tot 4,6% als gevolg van de gevolgen van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.

Er wordt echter geschat dat het in 2023 zal herstellen tot 8,2% dankzij overheids- en particuliere investeringen en toegenomen olie- en gaswinning. De olie- en voedselprijzen zullen stijgen, waardoor de inflatie in 2022 3,2% zal bedragen en in 2023 zal dalen tot 2,2%.

5. Benin

De hoekstenen van de economie van Benin blijven de landbouw en de doorvoerhandel met Nigeria, zowel officieel als onofficieel. Het bbp-groeipercentage voor Benin steeg van 3,8% in 2020 naar 6,6% in 2021. De belangrijkste krachten achter deze expansie waren de dienstensector en de bouwsector.

De inflatiedruk is aanzienlijk toegenomen sinds eind 2021, toen de jaarlijkse inflatie gemiddeld slechts 1,7% bedroeg. Sinds het begin van de crisis in Oekraïne is de inflatie geïntensiveerd en wordt deze gedreven door stijgende voedsel- en aardolieproductenkosten.

In 2022 en 2023 wordt een groei verwacht van respectievelijk 6,1% en 6,4%. Deze voorspellingen zijn gebaseerd op veranderingen in de bedrijfsomgeving, het financieel beheer van de overheid en het bestuur van de landbouwsector.

6. Burkina Faso

In 2021 kende de economie van Burkina Faso een opmerkelijk herstel, met een geschatte groei van 6,9%. Het herstel in de dienstensector (+10,4%) en de aanhoudende stijging van de goudexport waren de belangrijkste aanjagers van deze expansie.

De primaire sector kromp met 4,1% als gevolg van de daling van de landbouwproductie door het gebrek aan regen. In 2021 hielp de goudindustrie de export met 6,5% groeien, terwijl de import met 15,5% toenam, als gevolg van prijsstijgingen van koolwaterstoffen (olie en aardgas) en elektriciteit.

In 2022 is het voorspelde groeipercentage 4,3%. Deze vertraging van het bbp kan worden toegeschreven aan een aantal factoren, waaronder de afname van particuliere investeringen, de toenemende onveiligheid in sommige mijnbouw- en landbouwgebieden en de oorlog tussen Rusland en Oekraïne en de gevolgen daarvan voor de prijzen voor voedsel, kunstmest en aardolieproducten. .

7. Marokko

Marokko is een Noord-Afrikaans land dat bekend staat om zijn landbouw, fosfaatmineralen en toerisme. Na Marokko’s eerste recessie in 20 jaar droegen de exportprestaties, het lage-basiseffect en een uitstekend landbouwseizoen 2020-2021 allemaal bij aan een bbp-groei van 7,37% in 2021.

Een plotselinge neergang van de economische activiteit als gevolg van een verscheidenheid aan gelijktijdige oorzaken leidden tot een daling van de bbp-groei tot slechts 0,3% in het eerste kwartaal van 2022. Een nieuwe droogtefase, de derde in de voorgaande vier jaar, en de gevolgen daarvan, waren hier debet aan. Bovendien heeft Marokko, omdat het voedsel en energie importeert, veel geleden onder de stijgingen van de grondstoffenprijzen als gevolg van de crisis in Oekraïne.

8. Eswatini

Eswatini ligt in Zuid-Afrika en deelt de grens met zowel Zuid-Afrika als Mozambique. Vanwege de sterke economische banden met Zuid-Afrika is Eswatini voor ongeveer 85% van zijn invoer en 60% van zijn uitvoer afhankelijk van dat land.

De economie van Eswatini kende een robuust herstel in 2021, waarbij voorspeld werd dat de reële bbp-groei zou zijn gestegen tot 7,4% ten opzichte van een daling van 1,9% in 2020. In 2021 werden de lockdown-beperkingen versoepeld, wat gunstig was voor op export gerichte industrieën en een sterke opleving van de buitenlandse vraag in grote export markten.

9. Kenia

De volgende op onze lijst van snelst groeiende economieën in Afrika is Kenia. De economie van het land kende een brede groei van gemiddeld 4,8% per jaar van 2015 tot 2019, waardoor de armoede sterk afnam. De COVID-19-schok die de economie in 2020 hard heeft getroffen, veroorzaakte verstoringen in reizen, toerisme en stedelijke diensten.

Gelukkig behield de landbouwsector, die een pijler van de economie is, haar veerkracht, waardoor de daling van het bbp beperkt bleef tot slechts 0,3%. De Keniaanse economie groeide in 2021 met 6,7%, voornamelijk dankzij de vraagzijde van particuliere consumptie en de aanbodzijde van diensten, die beide profiteerden van gunstig beleid en versoepelde COVID-19-maatregelen.

10. Rwanda

Nadat COVID-19 ervoor zorgde dat de economie van Rwanda in 2020 met 3,4% kromp, zorgden aanhoudende fiscale stimuleringsmaatregelen, relatieve versoepeling van COVID-19-beperkingen en een opleving van de wereldwijde vraag ervoor dat de bbp-groei in 2021 10,9% bereikte.

Diensten (12%), industrie (13%) en landbouw (6%) waren de groeimotoren. Na een daling van 5,9% in 2020 herstelde het bbp per hoofd van de bevolking zich en steeg het met 7,4% in 2021. De bbp-groei van Rwanda zal naar verwachting 6,9% bedragen in 2022 en 7,9% in 2023.

11. Botswana

Na een daling van 8,7% in 2020 als gevolg van COVID-19-beperkingen, steeg het bbp van Botswana met 11,36% in 2021. Met de heropleving van de werelddiamantmarkt nam de mijnbouwproductie toe.

De productie van andere industrieën dan de mijnbouw nam ook toe, met name in het openbaar bestuur en het leger, de bouw, de groothandel en de detailhandel. Naarmate de negatieve effecten van COVID-19 op de netto-export afnamen en de overheidsuitgaven toenamen als gevolg van de pandemie, nam de totale vraag in 2021 toe.

12. Libië

Het economisch herstel van Libië wint aan kracht dankzij een aanzienlijke stijging van de olieproductie in 2021. Na een verlammende krimp van 23,93% in 2020 als gevolg van een aantal schokken, waaronder politieke onrust, een daling van de olieprijzen en COVID-19 is het bbp van Libië in 2021 met maar liefst 31,37% gestegen.

Vooruitzichten voor beleggen in Afrika


Potentie van emerging market

Tijdens de huidige periode van stijgende rentetarieven en hoge inflatie in de ontwikkelde wereld bieden opkomende markten, ook in Afrika, een aantrekkelijke mogelijkheid voor beleggers om hun portefeuilles te diversifiëren. Opkomende markten groeien snel omdat ze een steeds jongere bevolking hebben en een middenklasse opkomen met een mooi besteedbaar inkomen.

Een opkomende markt die nader moet worden bekeken, is dus de Afrikaanse. De omvang van de Afrikaanse economie bedraagt vanaf 2022 circa $ 2,96 biljoen en maakt een sterke groei door. Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wordt verwacht dat de Afrikaanse regio ten zuiden van de Sahara in 2022 een bbp-groei van 3,6% op jaarbasis en in 2023 van 3,7% zal laten zien.

Aan de andere kant, als we kijken naar de economische prognoses voor een ontwikkelde economie net als de VS verwacht de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) dat de Amerikaanse economie alleen in 2022 met 1,8% zal groeien. Bovendien, met een mogelijkheid van een milde recessie, blijft de bbp-groeiprognose voor de VS staan tegen 0,5% in 2023.

Afrika heeft de jongste bevolking ter wereld, met een gemiddelde leeftijd van 18 jaar in tegenstelling tot 30 jaar voor andere continenten. Bovendien is het continent de thuisbasis van 313 miljoen mensen die tot de middenklasse behoren. Beleggen in Afrika is daarom een interessante optie voor investeerders die hun portefeuille willen uitbreiden.

Volgens een rapport van de African Development Bank (AfDB) is de bevolking van de middenklasse in de afgelopen drie decennia verdrievoudigd en vertegenwoordigt ze 34% van de totale bevolking van het continent. Enkele van de prominente landen met bloeiende economieën in Afrika zijn Algerije, Egypte, Kenia, Marokko, Nigeria en Zuid-Afrika. Deze economieën fungeren als economische hubs voor onderontwikkelde regio’s die hen omringen.

Beleggen in emerging market

De strategie om te beleggen in opkomende markten zoals Afrika richt zich op bedrijven die voldoen aan de behoeften van de opkomende middenklasse met een behoorlijke koopkracht. Gewoonlijk behoren de bedrijven die aan deze behoeften voldoen tot de grondstoffen-, infrastructuur- en technologiesectoren.

Opgemerkt moet worden dat hoewel opkomende markten het potentieel voor hogere groei bieden, ze ook grotere risico’s met zich meebrengen. Afrika is gevoelig voor economische en politieke onzekerheid. Er zijn altijd zorgen over zwak bestuur, transparantie en regelgeving. Dit risico kan echter worden tegengegaan door investeringen te diversifiëren over verschillende landen en sectoren.

De uitbreiding van de toegang tot technologie over het hele continent zal ook een belangrijke impuls geven aan de sterke groeivooruitzichten. De Afrikaanse regio ten zuiden van de Sahara zal naar verwachting in 2025 circa 613 miljoen mobiele abonnees hebben, tegen 515 miljoen in 2021, wat een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 4,5% weerspiegelt.

Dit zou 50% van de bevolking dekken tegenover 46% in 2021. Meer dan de helft van deze verbindingen zou toegang geven tot 3G-internetoplossingen. Ondertussen zou een derde toegang bieden tot 4G-internetverbinding. Bovendien wordt verwacht dat de penetratiegraad van smartphones zal stijgen van 49% in 2021 tot 61% in 2025.

Beste Afrikaanse aandelen voor 2023

Al met al is beleggen in Afrika dus een goede en interessante overweging. Met de juiste kennis en inzichten in deze opkomende markt kunnen beleggers hun vruchten plukken van Afrikaanse aandelen, indien zij de potentiële risico’s in acht nemen. Dit zijn de beste Afrikaanse aandelen en fondsen om in te beleggen in 2023:

  1. Impala Platinum Holdings Limited (OTC:IMPUY)
  2. MiX Telematics Limited (NYSE:MIXT)
  3. DRDGOLD (NYSE:DRD)
  4. Sasol Limited (NYSE:SSL)
  5. Jumia Technologies AG (NYSE:JMIA)
  6. Harmony Gold Mining Company Limited (NYSE:HMY)
  7. AngloGold Ashanti Limited (NYSE:AU)
  8. IHS Holding Limited (NYSE:IHS)
  9. Sibanye Stillwater Limited (NYSE: SBSW)
  10. Kosmos Energy Ltd. (NYSE:KOS)
  11. GoldFields Ltd (NYSE:GFI)
  12. Standard Bank Group Limited (JSE: SBK.JO)
  13. Naspers Limited (OTC: NPSNY)
  14. MTN Group Limited (OTC: MTNOY)
  15. VANECK AFRICA INDEX ETF
  16. ISHARES SOUTH AFRICA INDEX FUND
  17. MARKET VECTORS EGYPT INDEX FUND
  18. ROWE PRICE AFRICA AND MIDDLE EAST FUND
  19. COMMONWEALTH AFRICA FONDS

1. Impala Platinum Holdings Limited (OTC:IMPUY)

Impala Platinum Holdings Limited (OTC:IMPUY) is een in Johannesburg, Zuid-Afrika gevestigd conglomeraat. Het bedrijf bezit tal van dochters die mijnbouwactiviteiten in portefeuille hebben met de nadruk op de productie van platina en metalen zoals kobalt, koper, nikkel, palladium en rhodium.

Zuid-Afrika is verantwoordelijk voor de wereldwijde productie van 80% van het rhodium en een derde van palladium. Experts zien Impala Platinum Holdings Limited (OTC:IMPUY) als een bedrijf met een sterke financiële en operationele positie met een eerlijke waardering. Bovendien kreeg Impala Platinum Holdings Limited (OTC:IMPUY) een boost nadat de regelgevende autoriteiten in Zuid-Afrika het bedrijf groen licht gaven voor de overname van Royal Bafokeng Platinum.

Echter, er moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan om de overname te voltooien. Door de deal ontstaat een van de grootste platinabedrijven ter wereld, waardoor Impala Platinum Holdings Limited (OTC:IMPUY) op de lange termijn een van de beste Afrikaanse aandelen kan worden.

2. MiX Telematics Limited (NYSE:MIXT)

MiX Telematics Limited (NYSE:MIXT) is een in Stellenbosch, Zuid-Afrika gevestigd bedrijf dat de kracht van software-as-a-service (SaaS) gebruikt om telematica-oplossingen met betrekking tot het volgen van voertuigen en wagenparkbeheer te leveren aan haar klanten in meer dan 120 landen.

Experts zijn van mening dat de telematica-industrie zeker nog in Afrika in de kinderschoenen staat met een enorm marktpotentieel. Volgens schattingen zijn er wereldwijd 216 miljoen bedrijfsvoertuigen die een jaarlijkse omzet van 91 miljard dollar kunnen genereren voor de telematica-industrie.

Bovendien is 80% van de industrie nog niet gepenetreerd. MiX Telematics Limited (NYSE:MIXT) heeft een lange termijn doelstelling om een jaarlijkse terugkerende omzetgroei (ARR) van 20% te realiseren en de jaarlijkse abonnementsgroei van 15% naar 18% te brengen.

MiX Telematics Limited (NYSE:MIXT) werkt al met een gezonde brutowinstmarge van 63,8% en is van plan deze op lange termijn te verhogen tot 70%. Analisten beschouwen MiX Telematics Limited (NYSE:MIXT) als een van de beste Afrikaanse aandelen, aangezien de telematica-industrie aanzienlijke ruimte biedt voor uitbreiding.

3. DRDGOLD (NYSE:DRD)

DRDGOLD Limited (NYSE:DRD) is een in Roodepoort, Zuid-Afrika gevestigde goudproducent die bezig is met de overstap van ondergrondse mijnbouw op diep niveau naar een milieuvriendelijkere herbestemming van mijnstortplaatsen en residudammen. Het residuproces is milieuvriendelijker omdat het grijs water in gebruik neemt, waardoor het gebruik van zoet water wordt verminderd.

DRDGOLD Limited (NYSE:DRD) wordt anderzijds geconfronteerd met uitdagingen zoals volatiele goudprijzen en onzekere marktomstandigheden. Het bedrijf heeft echter een sterke kaspositie die het zal helpen de impact van de lage goudprijzen te overzien.

Experts beschouwen DRDGOLD Limited (NYSE:DRD) als een stabiele goudproducent. Bovendien biedt het bedrijf een aantrekkelijk dividendrendement van 6,65% vanaf 25 november. In de toekomst is het bedrijf van plan zich te concentreren op Ergo en Far West Gold Recoveries (FWGR) om de productie te stimuleren en het bedrijf naar de volgende groeifase.

4. Sasol Limited (NYSE:SSL)

Sasol Limited (NYSE:SSL) is een in Sandton, Zuid-Afrika gevestigd gediversifieerd chemisch en energiebedrijf dat werd opgericht in 1950. Het bedrijf is aanwezig in 22 landen en kan een goede overweging zijn als Afrikaans aandeel om in te beleggen in 2023.

Experts verwachten dat Sasol Limited (NYSE:SSL) zal profiteren van een sterk prijsmomentum in de chemie- en energiesector. Het bedrijf maakt een beter dan verwachte groei van de cashflow door en maakt zijn posities efficiënt door desinvesteringen van niet-kernactiviteiten.

Sasol Limited (NYSE:SSL) biedt een aantrekkelijk dividendrendement en maakt daarmee deels het verschil. Het management werkt ook aan het afronden van een overeenkomst voor de aankoop van 600 megawatt (MW) hernieuwbare energie voor haar faciliteiten. De stap zal in lijn zijn met de doelstelling van het bedrijf om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 30% te verlagen.

5. Jumia Technologies AG (NYSE:JMIA)

Jumia Technologies AG (NYSE:JMIA) is een in Lagos, Nigeria gevestigd bedrijf met aanwezigheid in 11 Afrikaanse landen via haar e-commerceplatform. Het e-commerceplatform bestaat uit een marktplaats die duizenden kopers en verkopers samenbrengt en is ook geïntegreerd met digitale betalings- en logistieke oplossingen.

Jumia Technologies AG (NYSE:JMIA) werd het eerste Afrikaanse eenhoornbedrijf (‘unicorn’, een bedrijf met waarde van $ 1 miljard) uit de technologiesector dat in 2019 aan de NYSE werd genoteerd. Experts hebben het bedrijf wel eens de “Amazone van Afrika” genoemd.

Het bedrijf heeft een herstructurering ondergaan die de uitzetting van co-CEO’s, de introductie van nieuw management en andere stappen vereiste om ervoor te zorgen dat het bedrijf winstgevend werd. Het management is van plan om niet-presterende bedrijven uit zijn portfolio te halen en zijn marketinguitgaven te verlagen. Analisten denken dat het aandeel beleggers een sterk opwaarts potentieel kan bieden, waardoor het op de lange termijn een van de beste Afrikaanse aandelen is om in portefeuille te houden.

6. Harmony Gold Mining Company Limited (NYSE:HMY)

Harmony Gold Mining Company Limited (NYSE:HMY) is een in Randfontein, Zuid-Afrika gevestigd bedrijf dat zich onderscheidt als het grootste goudmijnbedrijf in Zuid-Afrika. Het bedrijf heeft ook vestigingen in Papoea-Nieuw-Guinea.

Het bedrijf werd meer dan zeven decennia geleden opgericht en wordt beschouwd als een solide langetermijninvestering voor beleggers die geïnteresseerd zijn in blootstelling aan de Afrikaanse goudmijnindustrie. Tijdens het derde en het vierde kwartaal van 2022 rapporteerden de goudmijnen Tshepong North en Tshepong South uitstekende resultaten.

De mijnen genereerden 37% van de operationele vrije kasstroom voor Harmony Gold dankzij een betere productie. Bovendien compenseerde het Zuid-Afrikaanse bedrijfssegment de impact van de lagere productie van het internationale segment.

7. AngloGold Ashanti Limited (NYSE:AU)

AngloGold Ashanti Limited (NYSE:AU) is een ander goudmijnbedrijf gevestigd in Johannesburg, Zuid-Afrika. Het bedrijf staat op de vierde plaats op onze lijst van de tien beste Afrikaanse aandelen om nu te kopen. Hoewel AngloGold Ashanti de verkoop van zijn Zuid-Afrikaanse activiteiten in september 2020 voltooide, is het nog steeds aanzienlijk aanwezig op het Afrikaanse continent. Deze activiteiten vinden plaats in de Democratische Republiek Congo (DRC), Ghana, Guinee en Tanzania.

8. IHS Holding Limited (NYSE:IHS)

IHS Holding Limited (NYSE:IHS) is een in Londen, VK gevestigde aanbieder van telecommunicatie-infrastructuur op de continenten van Afrika, Latijns-Amerika en het Midden-Oosten. Het bedrijf onderscheidt zich als het vierde grootste onafhankelijke torenbedrijf ter wereld.

IHS Holding Limited vertoont tekenen van veerkracht nu het bedrijf agressief zijn stappenplan voor koolstofreductie nastreeft, genaamd Project Green. Het aandeel is een van de beste Afrikaanse aandelen, aangezien het management zich richt op het verbeteren van de fundamenten van het bedrijf en streeft naar een omzet-CAGR van 11% tot 2025.

9. Sibanye Stillwater Limited (NYSE: SBSW)

Sibanye Stillwater Limited (NYSE:SBSW) is een in Roodepoort, Zuid-Afrika gevestigd mijnbouwbedrijf. Het bedrijf wordt beschouwd als de grootste producent van platina, de op een na grootste producent van palladium en de op twee na grootste producent van goud wereldwijd.

Sibanye Stillwater heeft ook een belang van 50,1% in DRDGOLD Limited (NYSE:DRD). Deskundigen zijn van mening dat de Zuid-Afrikaanse activiteiten van het bedrijf een lichtpuntje vormen in zijn wereldwijde portfolio. Verder heeft het bedrijf een solide balans en is het gericht op het vergroten van de aanwezigheid in het grondstoffensegment voor batterijen door middel van acquisities.

Het management beschouwt de edelmetalen die nodig zijn voor batterijen als de volgende groeigrens. Bovendien wordt ook aangenomen dat de aandelenkoers van metaalmijnbouwbedrijven de impact van een milde recessie, samen met vele andere recente ontwikkelingen, al heeft in geprijsd. Goede kans dus voor dit Afrikaanse aandeel.

10. Kosmos Energy Ltd. (NYSE:KOS)

Kosmos Energy Ltd. (NYSE:KOS) is een in Dallas, Texas gevestigd bedrijf voor de exploratie en productie van ruwe olie en aardgas (E&P). Het bedrijf is een speler in de offshore E&P-business. De aandelenkoers is recent fors gestegen. Het bedrijf boekte sterke resultaten over 2022 omdat het profiteerde van de stijgende energieprijzen en vraag in het afgelopen jaar. Sinds het conflict tussen Rusland en Oekraïne eind februari 2022 begon, zijn de prijzen voor ruwe olie en aardgas gestegen.

In Afrika is Kosmos Energy aanwezig in Equatoriaal-Guinea, Ghana en Senegal. Er is een enorme energiemarkt in Afrika, aangezien 600 miljoen mensen in Afrika bezuiden de Sahara nog steeds geen toegang hebben tot elektriciteit en 900 miljoen geen toegang hebben tot schone kookbrandstoffen.

Bovendien zal de toegang van de regio tussen 2019 en 2021 naar energie daalde met 4%. Kosmos Energy) streeft ernaar om de productie tegen eind 2024 met 50% te verhogen om aan de onvervulde vraag naar energie te voldoen. Het sterke groeipotentieel van het bedrijf rechtvaardigt de opname in de lijst van de beste Afrikaanse aandelen om te kopen.

11. GoldFields Ltd (NYSE:GFI)

In tegenstelling tot DRDGold is Gold Fields Ltd (NYSE:GFI) een volwassen mijnbouwbedrijf dat voornamelijk ondergrondse mijnen ontgint in Australië, Ghana en Zuid-Afrika. Het aandeel is de afgelopen 12 maanden flink gestegen, dankzij hogere goudprijzen en beter dan verwachte productieresultaten.

Het bedrijf ontgint de meeste van zijn hulpbronnen in Australië. Het afgelopen jaar is de regionale productie van Gold Fields met 4% gestegen, en verbeterde weersvooruitzichten betekenen dat verdere productiestijgingen onderweg waarschijnlijk zijn.

Bovendien zijn de Zuid-Afrikaanse activiteiten van het bedrijf in uitstekende vorm, aangezien de laatste financiële resultaten van Gold Fields aantoonden dat de productie van de South Deep-mijn jaar op jaar met 12% steeg. Kortom, regionale resultaten worden gedreven door duurzame overslag en hoge kwaliteiten, die naar verwachting in 2023 zullen aanhouden.

Een ander interessant kenmerk van Gold Fields is de exploratiepijplijn. Zo is het bedrijf bezig met het starten van de productie in Chili via de Salares Norte Gold-Silver-mijn. De mijn zal naar verwachting eind 2023 voor het eerst produceren, waarbij de jaarlijkse productie 450.000 ounces wordt geschat.

Salares Norte zal een enorme waarde toevoegen aan de balans van Gold Fields, aangezien de open cast-kenmerken en hoge cijfers suggereren dat lucratieve winstmarges mogelijk zijn. Houd dit Afrikaanse aandeel dus in de gaten wanneer je geïnteresseerd bent in beleggen in Afrika.

12. Standard Bank Group Limited (JSE: SBK.JO)

Standard Bank Group Limited levert bancaire en financiële producten en diensten in Afrika en internationaal. Het biedt platforms voor digitaal bankieren; oplossingen voor persoonlijke en zakelijke leningen om de cashflow te verbeteren; financiering voor het kopen, bouwen en onderhouden van een huis; deviezendiensten; trusts en administratierekeningen van derden en andere bankdiensten.

Verder biedt deze bank beleggingsoplossingen, waaronder beleggingsrekeningen, aandelenhandel, financiële planning, forex investeringen, risicobeperking en vermogensbehoud, groene obligaties, sociale en duurzame obligaties voor huisvesting en hernieuwbare energie.

Daarnaast biedt het auto-, levens-, eigendoms-, gezondheids- en werknemersverzekeringen; testamenten en boedelverzekeringen; commerciële cyberverzekering; en risicobeperking, optimalisatie van verzekeringsuitgaven en oplossingen voor strategisch claimbeheer. De bank bedient particulieren, bedrijven, instellingen en bedrijven. Standard Bank Group Limited werd opgericht in 1862 en heeft zijn hoofdkantoor in Johannesburg, Zuid-Afrika.

13. Naspers Limited (OTC: NPSNY)

Naspers Limited is wereldwijd actief in de internetindustrie voor consumenten. Het werkt via de Classifieds, Food Delivery, Payments en Fintech, Etail, Edtech en Other Ecommerce divisies. Het bedrijf is actief in advertenties, voedselbezorging, betalingen en fintech, onderwijs, gezondheid en e-commerce, evenals insociale en internetplatforms en biedt een eMAG-platform voor een online bezorgnetwerk voor eten en boodschappen.

Naspers drukt, publiceert en distribueert ook kranten, tijdschriften en boeken via digitale platforms, en verzorgt medialogistiek. Naspers Limited werd opgericht in 1915 en heeft zijn hoofdkantoor in Kaapstad, Zuid-Afrika. Houd dit Afrikaanse aandeel in de gaten in 2023.

14. MTN Group Limited (OTC: MTNOY)

MTN Group Limited levert samen met haar dochterondernemingen mobiele telecommunicatiediensten in Zuid-Afrika, Nigeria, Oost-Afrika, West- en Centraal-Afrika en het Midden-Oosten en Noord-Afrika. MTN biedt data-, spraak- en sms-, digitale en fintech-, interconnect- en roamingdiensten aan en verkoopt ook mobiele apparaten.

MTN biedt eveneens netwerk-as-a-service, inclusief onderzeese kabels die internationale connectiviteitsdiensten bieden; terrestrische en metro glasvezelnetwerken; datacenters en kabellandingsstations; en FTTx, torens en radiotoegangsnetwerken. MTN Group Limited werd opgericht in 1994 en is gevestigd in Johannesburg, Zuid-Afrika.

Het bestuur van MTN Group Limited (JSE:MTN) keerde zijn dividend van ZAR 3,30 op 11 april 2023 uit, een hogere betaling dan het vergelijkbare dividend van vorig jaar. Hoewel het dividend is gestegen, is het rendement met slechts 2,6% nog vrij laag.

Het dividendrendement is misschien een beetje laag, maar de duurzaamheid van de betalingen is ook een belangrijk onderdeel van het evalueren van een aandeel. De winst van MTN Group dekt het dividend echter ruimschoots. Dit betekent dat het grootste deel van de inkomsten wordt ingehouden om het bedrijf te laten groeien.

15. VANECK AFRICA INDEX ETF

De technologische vooruitgang van Afrika heeft het naar de toppositie van populaire markten om in te investeren geduwd. Veel landen op het continent hebben hun economieën de afgelopen decennia getransformeerd, waardoor ze aantrekkelijke markten zijn geworden voor het kopen en verkopen van aandelen. Met een titel die voorheen toebehoorde aan China, is Afrika nu het belangrijkste knooppunt voor economische groei geworden en die positie kan nog versterkt worden.

In het jaar 2000 was China pas het zevende rijkste land ter wereld. Tien jaar later was het de derde rijkste en nu staat het comfortabel op de tweede plaats. Het voorspellen van deze opmerkelijke stijging van de levensvatbaarheid van investeringen had beleggers veel geld kunnen opleveren. Afrika lijkt klaar om China te volgen en de komende decennia een vergelijkbare groei te laten zien.

De rijke culturele geschiedenis van het Afrikaanse continent, gekoppeld aan een overschot aan arbeiders, meer stabiliteit en betere technologie, versterkt de plaats van Afrika op het wereldtoneel. Deze nu levensvatbare economie biedt een geweldige kans voor het kopen en verkopen van Afrikaanse aandelen.

16. ISHARES SOUTH AFRICA INDEX FUND

Het Zuid-Afrika van vandaag is een van de meest geavanceerde en veelbelovende opkomende markten ter wereld. De unieke combinatie van een hoogontwikkelde economische infrastructuur uit de eerste wereld en een enorme opkomende markteconomie heeft geleid tot een sterk ondernemend en dynamisch investeringsklimaat.

Zuid-Afrika is de economische krachtpatser van het Afrikaanse continent, met een bruto binnenlands product (bbp) van R1,9 biljoen (283 miljard dollar) – vier keer dat van zijn buren, en goed voor 30% van het totale bbp van Afrika.

In het Global Competitiveness Report 2008/09 van het World Economic Forum van het World Economic Forum staat Zuid-Afrika op de 45e plaats van de 134 landen wereldwijd. Het BBP van Zuid-Afrika groeide met een gezonde 5,2% in 2007 en een lagere 3,1% in 2008, als gevolg van de impact van de wereldwijde economische crisis.

Zuid-Afrika is een van de meest geavanceerde en veelbelovende opkomende markten en biedt een unieke combinatie van hoogontwikkelde economische infrastructuur in de eerste wereld, met een levendige opkomende markteconomie.

Zuid-Afrika is ook een van de hoogst gerangschikte ontwikkelingseconomieën en overtreft landen als Hongarije, Italië, Brazilië en Thailand. Het land leidt het continent in industriële productie (40% van de totale output van Afrika) en minerale productie (45% van de totale minerale productie) en genereert het grootste deel van Afrika’s elektriciteit (meer dan 50%).

17. MARKET VECTORS EGYPT INDEX FUND

Dit fonds belegt normaliter ten minste 80% van zijn totale activa in effecten die deel uitmaken van de Zuid-Afrikaanse referentie-index. Die index omvat effecten van Egyptische bedrijven. Een bedrijf wordt over het algemeen als een Egyptisch bedrijf beschouwd als het in Egypte is opgericht of buiten Egypte is opgericht, maar ten minste 50% van zijn inkomsten/gerelateerde activa in Egypte heeft. Dergelijke bedrijven kunnen kleine en middelgrote kapitalisatiebedrijven zijn.

Egypte is het grootste land van het Midden-Oosten, maar wordt geconfronteerd met een dieper wordende economische crisis. De overheid heeft geld geleend om haar 105 miljoen mensen met behulp van subsidies te kunnen blijven voeden.

Allereerst is er de devaluatie van de valuta met meer dan 50% in vergelijking met de Amerikaanse dollar in het afgelopen jaar. En dan heb je nog de voedselinflatie, die boven de 60% ligt. Dit wordt dus door iedereen gevoeld, alleen anders. Dus voor gemiddelde Egyptenaren betekent het een verandering van levensstijl.

Het betekent dat je geen kip kunt betalen, dus probeer je kip te vervangen door linzen of je kunt je kinderen geen frietjes geven omdat je de frituurolie niet kunt betalen om dat te maken. En voor nog armere Egyptenaren betekent het alleen maar meer ontbering en onzekerheid. De economie van Egypte is het afgelopen jaar zwaar onder druk komen te staan, met een koersdaling van het Egyptische pond, het opdrogen van vreemde valuta en een torenhoge inflatie.

18. T. ROWE PRICE AFRICA AND MIDDLE EAST FUND

Dit is een aandelenfonds gericht op het Midden-Oosten en Afrika. Het fonds omvat een actief beheerde, gediversifieerde portefeuille van doorgaans 50-80 aandelen van bedrijven uit het Midden-Oosten en Afrika. De beleggingsbenadering is groeigericht, onbeperkt en gericht op het leveren van sterke absolute performance door gebruik te maken van de inefficiënties van de lokale markten.

Hoge inflatie en stijgende voedselprijzen vormen een uitdaging voor economieën in het Midden-Oosten en Noord-Afrika (MENA), waar de groei naar verwachting in 2023 zal vertragen tot 3% na een groei van 5,8% in 2022. De winst van olie-exporteurs, die profiteerden van een meevaller in 2022, zal het meest vertragen, maar er blijft een grote kloof tussen hoge-inkomenslanden en de rest.

De tweejaarlijkse editie, getiteld “Altered Destinies: The Long-Term Effects of Rising Prices and Food Insecurity in the Middle East and North Africa”, richt zich specifiek op de impact van voedselprijsinflatie op voedselonzekerheid. De voedselinflatie met dubbele cijfers weegt zwaar op de opkomende economieën in de regio, waarbij de armen het hardst worden getroffen.

19. COMMONWEALTH AFRICA FONDS

Als het op een na grootste continent ter wereld en de thuisbasis van meer dan 1,2 miljard mensen, biedt Afrika een verscheidenheid aan investeringsmogelijkheden. Om deze unieke investeringsmogelijkheid te benutten, heeft Commonwealth Funds het Africa Fund ontwikkeld, een beleggingsfonds dat is ontworpen om potentieel te profiteren van de opkomende Afrikaanse economieën en het groeiende consumentisme.

Deze strategie stelt het Fonds in staat om toegang te krijgen tot bedrijven die actief zijn in diverse sectoren, zoals financiële producten, initiatieven op het gebied van gezondheidszorg, transport, toerisme, energieopwekking, sanitaire voorzieningen en de productie van schoon water, en industriële productie. Het Africa Fund biedt investeerders de mogelijkheid om te investeren in het continent Afrika, een regio waar beperkte specifieke fondsen beschikbaar zijn.

Tot slot

Niet alle Afrikaanse aandelen zullen in koers stijgen. Gebruik een bewezen succesvolle methode om te proberen het kaf van het koren te scheiden. Bijvoorbeeld de Trading Navigator Methode waarmee gebruik wordt gemaakt van het momentum effect, waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat je daarmee de markt kan verslaan. Of volg de gratis online training.

~ Harm van Wijk

MEER WETEN OVER BELEGGEN IN AFRIKA?

Wij hebben een handleiding geschreven over beleggen in Afrikaanse
aandelen, die u kunt vinden in onze Ultieme Beleggersgids.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.