De top 15 Afrikaanse aandelen om in te beleggen in 2022

Voor Afrikaanse aandelen liggen beleggingskansen weggelegd. De interesse voor Afrikaanse aandelen groeit in snel tempo. Afrika wordt snel een van de nieuwste bestemmingen voor investeerders in opkomende markten.

 

Sinds 2000 heeft het World Economic Forum vastgesteld dat meer dan de helft van ‘s werelds snelst groeiende economieën zich in Afrika bevinden. Hier kijken we naar de economische ontwikkeling en toekomstperspectieven van Afrika.

Afrikaanse aandelen Sasol ltd

In de afgelopen 20 jaar is Afrika veranderd van een “hopeloos continent” in termen van zijn financiële potentieel, tot een interessant alternatief voor investeerders in opkomende markten.

 

Het continent Afrika heeft uitgebreide natuurlijke hulpbronnen, een jonge en steeds beter opgeleide beroepsbevolking, meer stabiliteit op het gebied van bestuur en meer vooruitzichten voor economische groei dan in de afgelopen jaren.

 

Voor nieuwe beleggers die een kleine investering willen doen, zijn op de beurs verhandelde aandelen het meest logisch. Ervaren beleggers kunnen ook American Depositary Receipts (ADR’s) overwegen als een manier om deel te nemen.

 

Toch is het continent een riskanter vooruitzicht voor investeerders dan meer ontwikkelde regio’s, en moet het met voorzichtigheid en due diligence worden benaderd.

 

De enorme natuurlijke hulpbronnen van Afrika

 

Het Afrikaanse continent is ongelooflijk rijk aan natuurlijke hulpbronnen. Het heeft enorme, onaangeboorde voorraden aardgas en olie (12% van de wereldreserves) en grotendeels onbenutte waterkrachtcentrales.

 

Afrika is de thuisbasis van enorme goud-, platina-, uranium-, kobalt- en diamantreserves. Momenteel wordt slechts 10% van Afrika’s landbouwgrond in cultuur gebracht, maar het bezit in totaal ongeveer 60% van ‘s werelds bebouwbare grond.

 

Afrika heeft ook het voordeel van een grote en relatief goedkope beroepsbevolking. Het continent ondergaat een demografische transformatie, met jeugd als thema. Er is een zeer hoog percentage Afrikanen van in de twintig en dertig met minder personen ten laste – zowel jong als oud. Dat zal de komende tien jaar een rol spelen.

 

Er is stabiliteit op het gebied van bestuur en veel landen die getuige waren van vreselijke perioden van onrust, zijn naar voren gekomen als succesverhalen. Er is een beter beleid, de handel is verbeterd en het ondernemingsklimaat ook.

 

Economische groei in Afrika

 

Volgens het World Economic Forum zal tegen 2030 meer dan 40% van de Afrikanen tot de midden- of hogere klassen behoren en zal er een grotere vraag naar goederen en diensten zijn. In 2030 zal de gezinsconsumptie naar verwachting $ 2,5 biljoen bereiken, meer dan het dubbele van 2015 op $ 1,1 biljoen.

 

Een groot deel van die 2,5 biljoen dollar zal worden uitgegeven in drie landen: Nigeria (20%), Egypte (17%) en Zuid-Afrika (11%). Maar Algerije, Angola, Ethiopië, Ghana, Kenia, Marokko, Soedan en Tunesië zullen ook bedrijven aantrekken die nieuwe markten willen betreden.

 

De sectoren die naar verwachting het meest zullen groeien in de komende 30 jaar zijn voeding en dranken, onderwijs en transport, huisvesting, consumptiegoederen, horeca en recreatie, gezondheidszorg, financiële diensten en telecommunicatie.

 

Nigeria was de grootste Afrikaanse economie, met een BBP van $ 514 miljard USD in 2021. De op een na grootste was Egypte, met $ 394 miljard.

 

Sub-Sahara Afrika heeft ongeveer 29 beurzen die 38 landen vertegenwoordigen, waaronder twee regionale beurzen. Deze beurzen kennen veel ongelijkheid in termen van grootte en handelsvolume.

 

Het Afrikaanse continent heeft een handvol prominente beurzen en veel nieuwe en kleine beurzen die worden gekenmerkt door kleine handelsvolumes en weinig beursgenoteerde aandelen.

 

Alle landen leveren inspanningen om hun beurshandel te stimuleren door de opleiding en het vertrouwen van investeerders te verbeteren, de toegang tot fondsen te verbeteren en de procedures transparanter en gestandaardiseerder te maken.

 

Hoe te beleggen in Afrika?

Afrikaanse aandelenmarkten zijn er in verschillende varianten en in verschillende fases van ontwikkeling en ze vereisen diepgaande kennis om de juiste effectenbeurs te selecteren. Due diligence is de sleutel.

 

Beleggen via een beleggingsfonds of exchange traded fund (ETF) is een optie voor kleine beleggers, die op zoek zijn naar blootstelling aan de economieën van Sub-Sahara Afrika. Dergelijke fondsen volgen een groot aantal bedrijven die zaken doen in de regio, in plaats van te vertrouwen op een enkele aandelen of onderneming. Let op: de kosten van fondsen zijn hoog en in een index zit zowel kaf als koren.

 

Directe toegang

 

Het is uiteraard slimmer om rechtstreeks in Afrikaanse aandelen te beleggen, hoewel je dan wel het kaf van het koren moet scheiden, bijvoorbeeld met behulp van de Trading Navigator (zie https://slim.beleggen.com/tradingnavigator). Sommige buitenlandse aandelen worden op Noord-Amerikaanse beurzen verhandeld als certificaten, effecten die aandelen in een buitenlands bedrijf vertegenwoordigen.

 

Grote brokers, zoals Fidelity, bieden ook handel in internationale aandelen aan, hoewel dit wat extra papierwerk met zich meebrengt.

 

Er zijn nadelen verbonden aan het handelen in internationale aandelen, zeker op een continent als Afrika waar de aandelenhandel eigenlijk nog niet volwassen is. Volgens de Amerikaanse Securities and Exchange Commission kunnen handelaren extra risico’s lopen op de buitenlandse aandelenmarkt.

 

Buitenlandse bedrijven zijn mogelijk onderworpen aan minder strenge regelgeving of rapportagevereisten dan die in eigen land, en Europese investeerders kunnen onverwachte belastingen tegen het lijf lopen. Bovendien zijn buitenlandse effecten vaak geprijsd in een vreemde valuta, wat een extra risico toevoegt voor de Europese belegger.

 

Afrika is het op één na grootste continent ter wereld en is de afgelopen jaren een van de meest aantrekkelijke regio’s geworden voor internationale beleggers dankzij het stijgende BBP en de toegenomen economische activiteiten. De Afrikaanse economie is meer dan $ 2,6 biljoen waard, met $ 6,6 biljoen aan jaarlijkse consumenten- en bedijfsuitgaven.

 

Nigeria staat op de eerste plaats met een BBP van $ 442,98 miljard, gevolgd door Egypte met $ 361,88 miljard en Zuid-Afrika met $ 282,59 miljard. Het land is de thuisbasis van bekende bedrijven zoals MTN Group Limited (OTC: MTN), Naspers Limited (OTC: NPSNY) en Sasol Limited (NYSE: SSL).

 

De overvloedige hulpbronnen van Afrika maakten het continent tot een broeinest van handel en economische activiteiten. Volgens een artikel van adviesbureau McKinsey heeft Afrika een enorm groeipotentieel, met een verwachte industriële productie van $ 930 miljard in 2025.

 

Afrika en de mijnindustrie

 

De aandelenmarkt in Afrika wordt gedomineerd door mijnbouwbedrijven die het continent in staat stelden te concurreren met zijn Amerikaanse tegenhangers Newmont Corporation (NYSE: NEM), Barrick Gold Corporation (NYSE: GOLD) en Freeport-McMoRan, Inc. (NYSE: FCX).

 

Afrika is de snelst groeiende regio voor buitenlandse directe investeringen met meer dan 30% van de wereldwijde minerale hulpbronnen. In 2019 bedroeg het Afrikaanse mijnbouwexploratiebudget $ 1,12 miljard. Vanwege reisbeperkingen en risico’s vanwege de maatregelen tijdens de COVID-19-pandemie is het exploratiebudget in 2020 met 10% gedaald, waarna in 2021 en 2022 een sterk herstel volgde.

 

De regio verwacht in de toekomst een sterkere vraag naar metaal en prijsstijgingen als gevolg van de economische opleving na de pandemie als gevolg van de versoepeling van de pandemiebeperkingen van COVID-19 en de uitrol van vaccins.

 

Afrika is de thuisbasis van enkele van de grootste namen in de mijnbouw, zoals Sibanye Stillwater Limited (NYSE: SBSW). Sibanye Stillwater Limited is een van de meest interessante Afrikaanse aandelen om in te beleggen, daar zijn de analisten het wel over eens. Maar Afrika is veel meer dan alleen maar mijnbouw.

 

De opkomst van Afrikaanse technologie

 

De technologiesector van Afrika groeit in hetzelfde tempo als de mijnbouwsector, waardoor het continent stilaan kan concurreren met de grote giganten uit de sector Microsoft Corporation (NASDAQ: MSFT), Amazon.com, Inc. (NASDAQ: AMZN) en Apple, Inc. (NASDAQ : AAPL).

 

In 2020 rapporteerde Afrika in totaal 643 technologieclusters (regio’s met grote bedrijvigheid op het vlak van technologie), waarvan Nigeria, Egypte, Kenia en Zuid-Afrika de meeste hosten.

 

Volgens een artikel dat gepubliceerd werd door Further Africa, wordt verwacht dat de Afrikaanse interneteconomie in 2025 $ 180 miljard waard zal zijn, met een op e-mail gebaseerde economische activiteit die 5,2% van het BBP uitmaakt.

 

Veel Afrikaanse startups vertrouwen op digitale modernisering om dagelijkse problemen aan te pakken, zoals M-Post. M-Post is een startup uit 2016 waarmee gebruikers hun mobiele telefoons kunnen gebruiken als een officiële digitale adresservice die een efficiëntere distributie naar afgelegen gebieden mogelijk maakt.

 

Het cleantechbedrijf EcoPost is een andere Afrikaanse startup die aandacht trekt. Sinds de oprichting in 2010 heeft het bedrijf meer dan 2,5 miljoen kg plastic gerecycled, dat het verwerkt tot meubels, hekpalen en wegwijzers, zodat het niet vergaat of wordt opgegeten door termieten.

 

Een van de meest interessante Afrikaanse aandelen die je nu in de tech-industrie kunt vinden, is Naspers Limited (OTC: NPSNY). Het bedrijf staat bekend om zijn technologie en kapitaalinvesteringen en is actief in meer dan 130 landen. Het bedrijf is actief in snelgroeiende bedrijfssectoren zoals e-commerce en mediaplatforms.

 

De Afrikaanse economie zal kunnen blijven groeien met een enorm potentieel. Grote hedgefondsen en institutionele beleggers kijken naar de regio om te profiteren van het groeipotentieel, aangezien de gevestigde markten stilaan een soort saturatie-effect te zien geven.

 

10 best presterende Afrikaanse aandelenmarkten in 2021

 

Woorden wekken, maar voorbeelden strekken. Daarom leek het ons interessant om eens te kijken naar de prestaties van Afrikaanse aandelen in een recent verleden, waarbij we ons op de eerste plaats focussen op de best presterende Afrikaanse beurzen in 2021.

 

Deze best presterende Afrikaanse aandelenmarkten zijn verspreid over het continent, van Namibië tot Marokko en Tanzania. Afrika blijft met zijn 29 beurzen een van de meest aantrekkelijke investeringsbestemmingen voor beleggers in opkomende markten.

 

2021 was een moeilijk jaar voor de meeste beleggers, vooral degenen die in aandelen beleggen. Maar ondanks dat wisten sommige aandelen en aandelenmarkten over het hele continent het toch goed te doen. Algemeen wordt verwacht dat deze positieve trend zich in de komende jaren zal verder zetten.

 

Lusaka Securities Exchange: Dit was vorig jaar de best presterende beurs in Afrika, volgens controles van Business Insider Africa. De Lusaka Securities Exchange boekte in 2021 een winst van 93,2%.

 

Ghana Stock Exchange: De Ghanese beurs kwam naar voren als de op één na best presterende op het continent, met een winst van investeerders van 38,59%.

 

Malawi Stock Exchange: Deze beurs boekte in 2021 een winst van 32,24% voor investeerders, waardoor het de op twee na best presterende beurs van Afrika is in het afgelopen jaar.

 

Johannesburg Stock Exchange: De All Share Index van de JSE sloot het jaar 2021 af met een winst van 24%, waarmee het de vierde beste presteerder van vorig jaar werd.

 

Stock Exchange of Mauritius: Deze beurs sloot 2021 af met een winst van 16,7%.

 

Casablanca Stock Exchange: Deze beurs in Noord-Afrika sloot het jaar 2021 af met een winst van 15,9% voor investeerders.

 

The Egyptian Exchange: The Egyptian Exchange sloot 2021 af met een winst van 9,8%.

 

Nairobi Securities Exchange: de Keniaanse aandelenmarkt steeg in 2021 met 7,8% en kwam daarmee binnen als de achtste best presterende van vorig jaar.

 

Nigerian Exchange Group: De All Share Index van de Nigeriaanse beurs eindigde 2021 met een winst van 6,07%.

 

Dar es Salaam Stock Exchange: Deze aandelenmarkt eindigde 2021 met een winst van 4,0%.

 

Misschien nog belangrijker om te weten, is welke aandelen in 2021 het best presteerden. De prestaties geleverd in het verleden bieden echter geen garanties voor de toekomst.

 

Dit waren de best presterende Afrikaanse aandelen in 2021

 

  • Sotheem: 184,3%
  • Sancom (MTN Ghana): 82,0%
  • FBN Holdings: 75,0%
  • Misr Fertilisers: 60,3%
  • LabelVie: 45,6%
  • Total Eenergies Marketing: 44,9%
  • Telecom Egypte: 44,4%
  • Egypte Kuwait Holding: 43,3%
  • TMG Holding: 37,8%
  • Afriquia Gaz: 37,6%.

 

Interessante Afrikaanse aandelen om in te investeren

 

1.  Mix Telematics Limited (NYSE: MIXT)

 

We beginnen deze lijst met de naar onze mening een van meest interessante Afrikaanse aandelen om in te beleggen: Mix Telematics Limited (NYSE: MIXT). De in Zuid-Afrika gevestigde leverancier van wagenparkbeheerservices als softwareoplossing werd in 1995 opgericht en vond verschillende door AI aangedreven wagenparkoplossingen uit, zoals MyMix Tracking. MyMix Tracking is een app die gespecialiseerd is in het in realtime volgen van bestuurders om gevaarlijk rijgedrag te corrigeren.

 

2.  DRDGOLD Limited (NYSE: DRD)

 

In aanmerking komt ook DRDGOLD Limited (NYSE: DRD). De in Zuid-Afrika gevestigde goudproducent werd opgericht in 1895.  DRDGOLD is een van de meest interessante Afrikaanse aandelen om in te beleggen met een marktkapitalisatie van $ 938 miljoen.

 

In 2020 verwierf het Zuid-Afrikaanse Sibanye-Stillwater (NYSE: SBGL) een belang van 12% in DRDGOLD, waarvan de inkomsten zullen worden gebruikt om de vroege stadia van fase 2 van het afvalverwerkingsproject van het bedrijf te ondersteunen. In hetzelfde jaar produceerde het bedrijf in totaal 174.385 oz goud.

 

3.  Harmony Gold Mining Company (NYSE: HMY)

Harmony Gold Mining Company (NYSE: HMY) is een van de grootste mijnen in Zuid-Afrika met een marktkapitalisatie van $ 2,46 miljard. In 2020 kreeg het bedrijf toestemming om de resterende goudmijnactiva van AngloGold Ashanti Limited (JSE: ANG) in Zuid-Afrika te kopen voor $ 300 miljoen.

 

Het mijnbouwbedrijf werd opgericht in 1950 en exploiteert meer dan negen ondergrondse mijnen en vele oppervlakteactiviteiten in Zuid-Afrika.

 

 

4.  AngloGold Ashanti Limited (NYSE: AU)

 

AngloGold Ashanti Limited (NYSE: AU) mag zeker niet vergeten worden in een lijstje met de beste Afrikaanse aandelen om in te beleggen. AngloGold Ashanti Limited werd opgericht in 2004 en opereert als een van de beste wereldwijde goudmijnbedrijven met hoofdkantoor in Zuid-Afrika.

 

 

Niet zo lang geleen verklaarde metaalbedrijf Sibanye Stillwater Limited (NYSE: SBSW) dat de combinatie van Gold Fields Limited (NYSE: GFI) en AngloGold Ashanti Limited (NYSE: AU) een van de beste goudmijnbouwbedrijven ter wereld zou creëren, in staat om de industrie leider Newmont Corporation (NYSE: NEM) te onttronen. Er wordt echter nog gedebatteerd over een mogelijke fusie en deze is nog niet definitief.

 

5.  Gold Fields Limited (NYSE: GFI)

 

Het in Johannesburg, Zuid-Afrika gevestigde Gold Fields Limited (NYSE: GFI) verdient eveneens een plaats op de lijst van de 10 beste Afrikaanse aandelen om in te beleggen. Gold Fields Limited exploiteert een van de grootste goudmijnbedrijven ter wereld. Gold Fields Limited (NYSE: GFI) blijft zijn diensten uitbreiden om aan de groeiende vraag van de markt te voldoen.

 

6.  Sasol Limited (NYSE: SSL)

 

Sasol Limited (NYSE:SSL) is een geïntegreerd energie- en chemiebedrijf dat werkt aan de uitbreiding en marketing van outputtechnologie zoals vloeibare brandstoffen en koolstofarme elektriciteit.

In de Verenigde Staten heeft Sasol een ethaankraker- en derivatenproject ter waarde van 11 miljard dollar in Westlake, dat de Amerikanen 5000 constructies en 1200 banen opleverde. Het bedrijf blijft groeien met de groeiende vraag naar elektriciteit.

 

In 2021 stemde Sasol Limited (NYSE:SSL) ermee in om een belang van 30% in haar Republic of Mozambique Pipeline Company (ROMPCO) te verkopen aan een overnamevehikel dat gunstig wordt beheerd door African Infrastructure Investment Managers Propriety Limited.

 

7.  Sibanye Stillwater Limited (NYSE: SBSW)

 

Sibanye Stillwater Limited (NYSE:SBSW) is een multinationaal mijnbouwbedrijf voor edele metalen dat zich bezighoudt met de productie en verkoop van mijnbouweigendommen in de Verenigde Staten en Zuid-Afrika. Het bedrijf onderzoekt goud- en koperdeposito’s en staat hoog op onze lijst met beste Afrikaanse aandelen om in te beleggen.

 

Sibanye Stillwater rekende op een output van 660.000 tot 680.000 ounce platinagroepmetalen (PGM) van uit de Amerikaanse faciliteiten in 2021 en 1.750.000 tot 1.850.000 ounces uit Zuid-Afrika.

 

Eerder dit jaar kondigde Sibanye Stillwater zijn overeenkomst aan om ongeveer 30% aandelen van het Europese lithiumbedrijf Keliber te verwerven. Het project omvat een chemische fabriek in Kokkola die wordt gebruikt voor de productie van lithiumhydroxide van batterijkwaliteit, die naar verwachting in 2024 voltooid zal zijn.

 

Desert Lion Capital prees Sibanye Stillwater Limited (NYSE:SBSW) in zijn beleggersbrief. Dit is wat het fonds zei:

 

“Sibanye is een Zuid-Afrikaanse producent van goud- en platinagroepmetalen (“PGM”) met mijnen in Zuid-Afrika en de VS. Opgericht in 2012, is het sindsdien een van de grootste goudproducenten van Zuid-Afrika en de grootste PGM-producent ter wereld geworden.

 

Sibanye exploiteert ook een PGM-recyclingfaciliteit en bezit een meerderheidsbelang in DRDGOLD, een specialist in het terugwinnen van goud en andere edele metalen uit dagbouwafval.

 

De investeringsthese bevat de volgende logica:

 

Als centrale banken wereldwijd onverminderd doorgaan met het drukken van geld, zouden de prijzen van edele metalen moeten stijgen.  De drang naar schoner en groener versnelt. De markt voor platina, palladium en rhodium is structureel aantrekkelijk.

 

Het bedrijf wordt zelf over het algemeen verkeerd gekarakteriseerd. Vraag rond, en je zult volgens Desert Lion Capital zien dat de meeste mensen Sibanye nog steeds noemen als een Zuid-Afrikaanse goudmijnbouwbedrijf met veel schulden van de Stillwater-acquisitie.

 

Het is niet gemakkelijk om het aanbod van PGM snel op te voeren als reactie op een hogere vraag en hogere prijzen. De gunstige vraag-aanbodkarakteristieken zullen waarschijnlijk langer gunstig blijven en dat pleit voor een belegging in dit aandeel.

 

Foute beslissingen over kapitaaltoewijzing, excessen van bedrijven en de daaruit voortvloeiende aangetaste reputaties van de vorige hoogconjunctuur liggen bij de meeste mijnbouwmanagers nog vers in het geheugen.

 

CEO Neal Froneman heeft bewezen een gedisciplineerde allocatie van investeringskapitaal te zijn. Zijn benadering van kapitaalallocatie is rechttoe rechtaan: kapitaal inzetten tegen verwacht rendement dat de waarde voor aandeelhouders verhoogt of het uitkeren via dividenden en terugkopen.

 

Het bedrijf is schuldenvrij en genereert enorm veel geld. De waardering is goedkoop. Tegen de huidige metaalprijzen handelt Sibanye tegen ongeveer 5 keer de contante winst na belastingen.

 

Sibanye is in feite een calloptie op een potentiële supercyclus van grondstoffen. In de tussentijd zal de waarde van deze optie waarschijnlijk niet verslechteren, aangezien we worden beloond met gezonde dividendstromen.”

 

8.  Standard Bank Group Limited (JSE: SBK.JO)

 

Standard Bank Group Limited (JSE:SBK) is een financiële dienstverlener die werd opgericht in 1962 en biedt leningen, geldtransacties, spaarrekeningen, spaarrekeningen, verzekeringen en andere adviesdiensten.

 

Standard Bank Group Limited is actief in meer dan 30 landen, waaronder 17 in Afrika en is de grootste Afrikaanse bank op basis van activa.

 

Het aandeel Standard Bank Group Limited staat hoog op de lijst van de beste Afrikaanse aandelen om in te beleggen. Het bedrijf blijft innovatieve oplossingen verwerven om zijn activa te vergroten. In 2020 kocht het bedrijf een aandelenbelang van 35% in TradeSafe Escrow.

 

TradeSafe Escrow is een online platform dat het kopen en verkopen via online transacties borgt. Door de overname kunnen gebruikers gebruikmaken van de grondstoffen- en fusies en overnames die op het platform worden aangeboden.

 

9.  Naspers Limited (OTC: NPSNY)

Naspers Limited (OTCMKTS:NPSNY) is gericht op het produceren en ontwikkelen van internetplatforms voor consumenten die gespecialiseerd zijn in online retail en durfkapitaalinvesteringen.

 

Naspers Limited is geïnvesteerd in verschillende internetzware bedrijven zoals OLX, Swiggy, Delivery Hero en eMAG, onder andere.

 

Naspers Limited (OTCMKTS:NPSNY) bedient meer dan 300 miljoen gebruikers wereldwijd en staat op onze lijst van de beste Afrikaanse aandelen om in te beleggen.

 

 

10.               MTN Group Limited (OTC: MTNOY)

MTN Group Limited (OTCMKTS:MTNOY) is misschien wel het belangrijkste Afrikaanse aandeel dat in aanmerking komt om in te beleggen. Het bedrijf is actief in Zuid-Afrika en Aziatische landen om communicatiediensten te ontwikkelen, zoals breedband- en internetproducten zoals voicemails, FaxMail, SMS-informatieservice, Virtual Recharge enzovoort.

 

 

MTN Group Limited werd opgericht in 1994 en heeft meer dan 279,6 miljoen abonnees. MTN Group profiteerde van de verbetering van de vraag naar data en digitale financiële diensten tijdens de pandemie.

 

Onrechtstreeks in Afrika beleggen via op de beurs verhandelde fondsen of ETF’s

 

Beleggen via ETF‘s en beleggingsfondsen heeft het ingebouwde voordeel van gemak (ze worden verhandeld op Amerikaanse en andere internationale beurzen), diversificatie en professioneel beheer. Enkele prominente trackers zijn onder meer:

 

11.               VanEck Africa Index ETF

 

De VanEck Africa Index ETF (AFK) volgt enkele van de grootste en meest liquide aandelen in Afrika. Het bezit ongeveer 75 aandelen en heeft een landenallocatie (top 3) naar Zuid-Afrika (26,5%), Marokko (15,6%) en Nigeria (13,9%). In de vijf jaar vóór 2022 sloot het fonds elk kwartaal af met een winst van 3,67% in intrinsieke waarde.

 

12.               Het iShares South Africa Index Fund

 

De iShares MSCI South Africa Index (EZA) wordt voor 99,5% toegewezen aan middelgrote en grote bedrijven in Zuid-Afrika in de sectoren financiële dienstverlening, consumentengoederen en telecommunicatiediensten. In de afgelopen vijf jaar heeft het fonds gemiddeld 2,49% per kwartaal gewonnen.910

 

13.               Marktvectoren Egypt Index Fund

 

De Market Vectors Egypt Index ETF (EGPT) geeft toegang tot Egypte, de op twee na grootste economie in Afrika, met een toewijzing van ongeveer 85%. De rest wordt verspreid om geografisch te diversifiëren over Luxemburg, Canada en Ierland. In de afgelopen vijf jaar heeft het fonds elk kwartaal afgesloten met een gemiddelde winst van 2,75% in nettovermogen.

 

 

Beleggingsfondsen beleggen in een groot aantal verschillende effecten, meestal gericht op specifieke economische sectoren of regio’s van de wereld. Er worden veel van dergelijke fondsen geïnvesteerd in de ontwikkelingslanden als geheel, maar ook in fondsen die alleen in Afrika of alleen in specifieke landen investeren. De volgende zijn enkele fondsen die internationale bekendheid genieten.

 

14.               T. Rowe Price Africa and Middle East Fund

 

Dit fonds, afgekort als TRAMX, richt zich op banken en bedrijven in Afrika en het Midden-Oosten, maar ook op een handvol Europese bedrijven die daar zaken doen. Bijna 25% van hun portefeuille bevindt zich in Zuid-Afrika.

 

15.               Commonwealth Africa Fonds

Het Africa Fund (CAFRX), gelanceerd in 2011, is een van de vijf beleggingsfondsen onder de paraplu van de Commonwealth International Series Trust. Het belegt grotendeels in aandelen en obligaties die zijn uitgegeven door Afrikaanse bedrijven die actief zijn in productie en mijnbouw.

 

Voor marktdeelnemers die nieuw zijn in het beleggen in Afrikaanse bedrijven, zijn beleggingsfondsen en ETF’s een manier om kennis te maken met het continent, maar vanwege de hoge kosten en het feit dat het zowel kaf als koren bevat, gaat de voorkeur uit naar American Depositary Receipts van een aantal vooraanstaande bedrijven.

 

Amerikaanse certificaten (ADR’s) zijn een goede manier voor Amerikaanse en Europese beleggers om in de meest liquide Afrikaanse aandelen te handelen. Deze effecten vertegenwoordigen aandelen in een in het buitenland geregistreerd bedrijf, waardoor buitenlandse investeerders Afrikaanse aandelen kunnen verhandelen op de beurs van Wall Street, maar ook op sommige Europese beurzen.

 

Veel van deze ADR’s zijn certificaten van aandelen van mijnbouwbedrijven zoals AngloGold Ashanti (AU), DRD Gold (DRD), Gold Fields (GFI), Harmony Gold (HMY), Randgold (RNDFX), Sibanye Gold en Sasol (SBSW).

 

Alle hierboven genoemde bedrijven zijn actief in de mijnbouw, met uitzondering van Sasol, dat actief is in de olie- en gassector. Bovendien is er ook nog MiX Telematics (MIXT), actief in de logistieke technologiesector, dat aan het lijstje kan worden toegevoerd.

 

Er is nog een groter universum van Afrikaanse aandelen die worden verhandeld op de Pink Sheets of over-the-counter (OTC) markt, maar beginnende beleggers blijven daar beter uit de buurt. De pink sheets zijn minder gereguleerd en de verhandelde volumes zijn er vaak flinterdun.

 

Hoe zit het praktisch met beleggingen in Afrika?

 

Hoewel Afrika nog moet herstellen van eeuwenlange buitenlandse overheersing, worden veel Afrikaanse landen op zichzelf al economische grootmachten. Er is een toenemende vraag van de groeiende middenklasse en lokale bedrijven vullen die behoefte hebben aan uitbreiding. Niemand kan het groeitraject nauwkeurig voorspellen, maar verschillende landen op het Afrikaanse continent lijken klaar voor een snelle groei.

 

Wie investeert in Afrika?

 

Beleggers die hun portefeuille willen diversifiëren met opkomende markten kijken steeds vaker naar Afrikaanse investeringen. Wat betreft directe buitenlandse investeringen (FDI) was China het afgelopen decennium de grootste investeerder in Afrika, gevolgd door de Verenigde Staten en Frankrijk.

 

De economieën van welke landen breiden zich het snelst uit in Afrika?

 

De economieën van Israël, Marokko, Kenia, Ghana, Egypte en Zuid-Afrika zijn in 2021 het snelst gegroeid voor de regio Afrika-Midden-Oosten, elk met meer dan 4%.

 

Investeert China in Afrika?

 

China was de afgelopen tien jaar de grootste investeerder in Afrika. Volgens schattingen groeiden de Chinese directe investeringen in heel Afrika bijna 90x, van $ 490 miljoen in 2003 tot $ 43,4 miljard in 2020. Voor 2021 waren in moment van schrijven nog geen cijfers bekend.

 

Waarom investeert China in Afrika?

 

China doet aanzienlijke investeringen in Afrikaanse en andere opkomende economieën als onderdeel van het One Belt and One Road-initiatief, een plan van meerdere biljoenen dollars om de handels- en industriële connectiviteit in heel Afrika en Azië te verbeteren.

 

Als onderdeel van het One Belt and One Road-initiatief doet China aanzienlijke investeringen in Afrikaanse havens, spoorwegen en industriële faciliteiten, die later kunnen worden geïntegreerd in een wereldwijd handelsnetwerk.

 

Is Afrikaans onroerend goed een goede investering?

 

Hoewel vastgoed grotendeels over het hoofd wordt gezien door investeerders in Afrika, zijn er aanwijzingen dat sommige markten potentieel voor snelle groei hebben. Demografische trends en snelle bevolkingsgroei wijzen op een toekomstige stijging van de vraag, vooral in die steden die het meest gericht zijn op technologische en industriële ontwikkeling.

 

Volgens IPE Real Estate Magazine boekte de Keniaanse vastgoedsector in de vijf jaar vóór 2018 tussen de 25 en 30% winst – een fenomenaal cijfer, zelfs gezien de extra risico’s en kosten van investeringen in het continent.

 

Hoe investeert u in onroerend goed in Afrika?

 

De eenvoudigste manier om te investeren in onroerend goed in Afrika of een andere plaats, is via een Real Estate Investment Trust of REIT. Deze gepoolde fondsen werken als onderlinge fondsen voor de vastgoedmarkt: ze bouwen een portefeuille op van huurwoningen die inkomsten genereren en leveren eventuele netto-opbrengsten aan hun investeerders.

 

Niet alle aandelen zullen in koers stijgen (of dalen). Gebruik een bewezen succesvolle methode om te proberen het kaf van het koren te scheiden. Bijvoorbeeld de Trading Navigator Methode waarmee gebruik wordt gemaakt van het momentum effect, waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat je daarmee de markt kan verslaan. Zie voor meer informatie https://slim.beleggen.com/tradingnavigator of de online training https://beleggen.com/training

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.