De top 16 koper aandelen om in te beleggen in 2022

De vraag naar koper zit onmiskenbaar in de lift. De wereldwijde koperpoedermarkt zou in 2030 zo’n $ 941,5 miljoen waard zijn. Dit is op basis van een langzame stijging met een samengestelde jaarlijkse groei van ongeveer 4,2 procent. Kortom: de fundamentals zien er ijzersterk uit. Reden genoeg om dit artikel met de beste koper aandelen te lezen dus.

Inhoudsopgave

De uitspraken van Goldman Sachs

Koper is op recordjacht. Tegen de achtergrond van historisch lage wereldwijde voorraden van dit belangrijke non metaal, zei Goldman Sachs dat koper slaapwandelt naar nieuwe recordniveaus.

Het is niet de eerste waarschuwing daaromtrent van Goldman Sachs, de meest optimistische investeringsbank wat betreft de evolutie van de koperprijs. In februari waarschuwde Goldman voor het einde van het jaar een op schaarste-episode. Dat gebeurde toen de wereldwijde voorraden slonken tot iets meer dan 200.000 ton. Dat is nauwelijks genoeg om drie dagen wereldwijde consumptie te dekken.

In een recent rapport van donderdag wees Goldman op een extreme fundamentele wending voor dit basismetaal. De analisten verdubbelden het verwachte tekort aan geraffineerd metaal voor dit jaar van eerdere schattingen tot 374.000 ton. Zij verhoogden ook aanzienlijk de tekorten die voor de komende twee jaar zijn geraamd.

“Zonder de al aan de gang zijnde versoepelingsaanpassingen, zijn we van mening dat hogere prijzen onvermijdelijk zijn. Dit vereist om substantieel meer schrootaanbod te stimuleren naar de markt te brengen.” Kwestie van deze markt in evenwicht te brengen.

“Ondanks de aantrekkende rugwind zijn de koperprijzen dit jaar slechts bescheiden gestegen. De positionering is stabiel gebleven, wat een duidelijk instappunt biedt voor investeerders om long te gaan.” Goldman verhoogde ook zijn prijsdoelen voor drie, zes en twaalf maanden en verwacht nu een gestage prijsstijging tot $ 13.000 per ton in een jaar tijd.

Pandemie heeft hard toegeslagen

Ook de kopersector ontsnapte niet aan de gevolgen van de Covid-19 pandemie. Talloze mijnbouwbedrijven over de hele wereld werden gedwongen de productie stil te leggen, waardoor de bevoorrading werd afgesloten. De vraag naar metalen zoals koper zakte in, waardoor de prijzen daalden.

Maar de economische opleving blies de mijnindustrie nieuw leven in. In combinatie met nieuwe trends op het gebied van groene technologie zorgde dit voor een stijging van de koperprijzen.

Ondanks de heropening van mijnbouwactiviteiten, bleven de problemen met de bevoorrading bestaan. Het was niet zo dat de aarde bijna leeg was, wat het rode metaal betreft. Integendeel zelfs. De mijnwerkers hadden alle moeite van de wereld om genoeg te produceren.

Er zijn echter redenen om aan te nemen dat de koperprijzen nieuwe records gaan vestigen.

Stroomtekorten in China, de op twee na grootste koperproducent ter wereld, hebben het vertrouwen in de kopermarkt aangetast. Beleggers dachten dat de stroomuitval in China zou leiden tot een verminderde vraag naar koper voor industrieel gebruik. China’s inspanningen om milieuvriendelijker te zijn door de steenkoolproductie te verminderen, hebben veel van zijn fabrieken in een moeilijke positie gebracht. Hoge energieprijzen betekenen hogere productiekosten, wat alle betrokkenen pijn doet, van investeerder tot mijnwerker.

Fors herstel koper

Na een adembenemend 2020, met zijn ups en downs, herstelde het rode metaal zich in 2021 en bereikte een recordhoogte van $ 10.512 per metrische ton op 9 mei 2021. Een stijging van 130% vergeleken met de pandemische dieptepunten van maart 2020.

Zoals het geval was met de meeste grondstoffen, schoten de koperprijzen om verschillende redenen omhoog.

 • Wereldwijde verstoringen van de toeleveringsketen, die leidden tot verminderde productie uit Chili en Peru (‘s werelds belangrijkste jurisdicties voor kopermijnbouw).
 • Economische stimuleringsmaatregelen.

Maar er begon meteen ook een nieuwe fase in het groeiverhaal op de kopermarkt. Plots begonnen banken zoals Goldman Sachs koper het ‘nieuwe olie’ te noemen. Nieuwe exploitatieprojecten kwamen op gang.

Pure-play koperbedrijven en gediversifieerde miners behaalden over het algemeen sterke winsten. En iedereen leek eindelijk een idee te krijgen van het voor de hand liggende. Iets wat insiders al langer wisten. . .

Koper is essentieel voor de groene revolutie

Koper is absoluut onmisbaar in alles wat met moderne elektrische systemen te maken heeft. Het heeft een superieure geleidbaarheid, wat cruciaal is bij het verzamelen, opslaan en distribueren van energie. Het is zeer kneedbaar, wat betekent dat het kan worden gebogen, gedraaid en in talloze vormen kan worden gevormd.

En het is eindeloos recyclebaar, zonder iets van zijn mogelijkheden te verliezen. Met andere woorden, het is essentieel voor de groene technologieën die de wereld van fossiele brandstoffen zullen bevrijden. Dus als de wereld snel elektriseert in de zoektocht naar duurzaamheid en te voldoen aan de vereisten van de Overeenkomst van Parijs, dan ligt het voor de hand om aan te nemen dat koper aandelen interessant zijn.

Bijvoorbeeld:

 • Elektrische auto’s hebben ongeveer vier keer meer koper nodig dan typische benzine-aangedreven voertuigen.
 • In duurzame energiesystemen zit ongeveer 5 ton koper per Megawatt.
 • Offshore windturbines hebben ongeveer 28.000 kg koper nodig.
 • Hernieuwbare energiesystemen hebben tot 12 keer meer koper nodig dan traditionele energiesystemen.
 • En de lijst kan nog verder worden verlengd.

Wat brengt de toekomst?

Koper is een kritisch metaal en tenzij de groene energietrends omkeren, zal het de komende jaren in steeds grotere hoeveelheden nodig zijn. Wat brengt de toekomst voor de kopermarkt? 2022 is een beetje een wilde kaart als het gaat om koperprognoses, met de oorlog in Oekraïne als grote onbekende.

Prijsvoorspellingen

Hoewel de prijsvoorspellingen enigszins variëren, zijn de meesten het erover eens dat de koperprijzen in 2022 en ook de jaren nadien zullen stijgen. Maar niet iedereen zit op dezelfde golflengte. De Wereldbank verklaarde onlangs dat ze geloven dat de gemiddelde jaarlijkse koperprijs in 2022 met 6% zal dalen tot $ 8.800 per ton.

Voorraden

Waar het koperaanbod in 2021 een klein tekort kende, verwacht de International Copper Study Group (ICSG) dat de kopermarkt dit jaar een overschot zal hebben. Waarom? Enkele grote projecten lopen op rolletjes. Dit omvat de grote Grasberg-mijn van Freeport in Indonesië, die ‘s werelds op een na grootste koperreserve heeft.

Er is ook de enorme nieuwe Kamoa-Kakula-mijn van Ivanhoe in de Democratische Republiek Congo, die naar verwachting 3,8 miljoen ton erts per jaar van hoge kwaliteit zal genereren. Er komen ook enkele andere grote projecten online, waaronder Teck’s QB2-kopermijn in Chili en Anglo’s Quellaveco-project in Peru.

Schrootrecycling

Tegelijkertijd wordt verwacht dat de schrootrecycling van koper dit jaar zal toenemen, omdat knelpunten in de toeleveringsketen vrijkomen. En deze situatie zal waarschijnlijk blijven duren, zo verwacht CRU, een onderzoeksbureau voor grondstoffen.

De lange termijn

Dus denkt de belegger op dit moment misschien: “waarom investeren in koper?” Wel, aan de vraag op lange termijn is niet voldaan. Het huidige overschot betekent alleen dat we erin geslaagd zijn om de vraag en het aanbod voor een paar jaar weer in evenwicht te brengen.

Maar er is een zeer grote en belangrijke maatschappelijke verandering aan de horizon. Het is er eigenlijk al, maar we hebben de volledige impact nog niet ervaren. Koper wordt zelfs zo belangrijk voor de wereldeconomie dat we er niet genoeg van zullen hebben.

Momenteel verbruikt de wereld ongeveer 25 miljoen ton koper per jaar. Dit is nu – voordat we zelfs maar een volledige verschuiving naar groene technologie beginnen te zien. En hoewel de International Copper Study Group verwacht dat er dit jaar een overaanbod van 328.000 ton aan koper zal zijn, zal dit overschot niet aanhouden.

Er zijn twee redenen waarom een overschot van korte duur is. De eerste is pure vraag. In feite zal de vraag naar koper naar verwachting verdubbelen tegen 2050. De tweede reden zijn de mijnen zelf. Ze krijgen het steeds moeilijker om interessante nieuwe mijnbouwprojecten te vinden.

In de afgelopen decennia is er een gebrek aan investeringen in koper geweest als gevolg van een lage prijs, steeds strengere regelgeving en afnemende ertskwaliteiten. De hoogwaardige Kamoa-Kakula-mijn in Congo is een uitzondering, zo blijkt.

Experts uit de sector vrezen dan ook voor een aanzienlijk aanbodtekort in de tweede helft van dit decennium, aangezien de vraag blijft stijgen en echt interessante nieuwe koperprojecten niet in de pijplijn zitten.

De prognoses lopen uiteen, waarbij sommigen (CRU, Wood Mackenzie) opmerken dat we na 2025 een aanbodtekort van meer dan 10 miljoen ton zouden kunnen zien ontstaan.  Dus is het niet onlogisch om te concluderen dat het waarschijnlijk een interessant moment is voor koper.

Waarom is koper een interessante investering?

Door de geschiedenis heen hebben we vertrouwd op koper als betaalmiddel en als toepassing in de bouw en in veel andere sectoren. De veelzijdigheid en geleidende eigenschappen van het rode metaal hebben het tot op de dag van vandaag relevant gehouden. Hieronder vindt u enkele redenen waarom u in koper aandelen zou kunnen investeren.

De Groene Revolutie

Vrijwel elk stuk elektronische apparatuur dat we tegenwoordig gebruiken, is afhankelijk van koper. Van het apparaat waarop u dit leest tot de auto waarmee u naar uw werk rijdt.

De wereldwijde druk om een einde te maken aan de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen wordt groter. Beleggers moeten daarom enkele feiten over kopergebruik in groene technologie in overweging nemen. Het is duidelijk dat er geen groene revolutie zal zijn zonder koper.

Een afdekking tegen inflatie

Als u aan een hedge (afdekking) voor inflatie denkt, denkt u misschien eerst aan goud. Goud is een must voor beleggers die zich zorgen maken over economische omstandigheden. Maar koper is vaak een meer toegankelijke manier om je in te dekken tegen inflatie.

Natuurlijk is de kopermarkt vol volatiliteit. Beleggers moeten vertrouwd zijn met de risico’s voordat ze koper aandelen aanschaffen.

Diversificatie

Als u uw beleggingsportefeuille probeert uit te bouwen, overweeg dan om ook koper aandelen toe te voegen. Het is een goede manier om uw andere beleggingen af te dekken. En het is vaak een kosteneffectieve manier om uw portefeuille te diversifiëren.

De sleutel is om niet meer te investeren in koper aandelen dan je in geval van verlies kunt verwerken. Positief is dat de prognoses voor de koperprijs er sterk uitzien. U hoeft alleen maar de juiste koper aandelen te kiezen. En daar helpen we u hieronder mee.

Hoe te investeren in koper aandelen?

Klaar om te beginnen met investeren in koper aandelen? Er zijn tal van manieren om winstgevend te beleggen in koper. Hieronder vindt u enkele opties om in koper te beleggen.

Koper aandelen van mijnbouwbedrijven actief in de sector

Meestal zoeken mijnbouwbedrijven naar één mineraal of metaal, maar ontginnen vaak ook andere die zich ook met een bepaald metaal vormen. Zo worden koper en goud vaak samen gedolven. Het is belangrijk op te merken dat koper aandelen niet direct gekoppeld zijn aan koperprijzen. Andere factoren spelen ook een rol, zoals bijvoorbeeld het algemeen beurssentiment.

Voordat u in koper aandelen investeert, moet u een analyse van het bedrijf maken. Enkele indicatoren waar u op moet letten, zijn sterke balansen met een lage schuldenlast. Investeer in een bedrijf dat zijn proces, technologie en methoden probeert te verbeteren om de bedrijfskosten te verlagen.

Koper ETF‘s

Een andere mogelijkheid zijn exchange-traded funds of ETF’s die in koper beleggen. ETF’s kunnen op dezelfde manier worden verhandeld als aandelen. Maar in plaats van een enkel bedrijf te volgen, kunnen ETF’s een sector, grondstof of een ander activum volgen.

Investeren in koper ETF’s zou betekenen dat uw ETF de prijs van koper rechtstreeks zou volgen. Dergelijke trackers zijn meestal Amerikaanse trackers en als dusdanig niet toegankelijk voor Europese beleggers.

Futures op koper

Een koper futures contract is een overeenkomst om uw koper op een bepaald tijdstip in de toekomst tegen een vooraf bepaalde prijs te kopen of verkopen. Koperfutures worden op grote schaal verhandeld op de London Metal Exchange (LME). Er is ook veel koperfutures-activiteit op de COMEX en Multi-Commodity Exchange in India. Maar voor particuliere beleggers zijn deze futures eigenlijk veel te speculatief.

De grootste en interessantste koper aandelen

Koper aandelen kunnen, zoals hierboven uitgelegd, een interessante investering zijn. Zie hier een lijst van de zestien beste koper aandelen om in te investeren in 2022:

 1. BHP Group
 2. Freeport-McMoRan (FCX)
 3. Teck Resources (TECK)
 4. Southern Copper (SCCO)
 5. Rio Tinto
 6. Glencore (GLNCY)
 7. First Quantum Minerals (FQVLF)
 8. Turquoise Hill-bronnen (TRQ)
 9. Boliden AB (BOLIF)
 10. OZ Minerals Ltd (OZMLF)
 11. Zijin Mining Group (ZIJMF)
 12. Copper Mountain Mining Corp (CPPMF)
 13. Ero Copper Corp (ERO)
 14. Capstone Copper Corp (TSE: CS)
 15. Solaris Resources (SLSSF)
 16. York Harbor Metals (York)

1. BHP Group

BHP Group is een toonaangevende wereldwijde producent van natuurlijke hulpbronnen, gevestigd in Australië. Het mijnt koper, ijzererts, nikkel, metallurgische kolen en potas. Ook produceert het olie en aardgas. BHP Group voegt die activiteiten echter samen met Woodside Petroleum (ASX: WPL) in een deal die in 2022 zou moeten worden afgesloten.

Het bedrijf exploiteert verschillende kopermijnen in Chili en één in Australië en produceerde in 2021 circa 1,6 miljoen ton koper. BHP investeert fors om zijn koperproductie uit te breiden om aan de groeiende vraag te voldoen. BHP voltooide eind 2020 de uitbreiding van zijn Spence kopermijn in de Chileense woestijn.

Het project zal de komende tien jaar jaarlijks 185.000 ton productie toevoegen en de levensduur van de mijn met 50 jaar verlengen. BHP heeft ook verschillende langdurige exploratiepartnerschappen en groeimogelijkheden in een vroeg stadium binnengehaald om te helpen voldoen aan de verwachte toename van de vraag naar koper in de komende jaren.

De groeiende koperproductie van het bedrijf zou hogere dividenduitkeringen kunnen ondersteunen. BHP streeft namelijk naar een dividenduitkeringsratio van minimaal 50% van haar cashflow. BHP keert vaak extra dividenden uit van zijn overtollige contanten en koopt aandelen terug.

2. Freeport-McMoRan (FCX)

Freeport-McMoRan is een van ‘s werelds grootste beursgenoteerde koperproducenten. Het produceert ook goud en molybdeen, een element dat wordt gebruikt in hoogwaardige staallegeringen. Freeport-McMoRan is dus een gediversifieerde mijn met grote koperbelangen.

De Grasberg-mijn in Indonesië is het kroonjuweel van Freeport’s portfolio, een van ‘s werelds grootste afzonderlijke koper- en goudbronnen. Freeport exploiteert ook grootschalige mijnen in Arizona en Peru. Het bedrijf produceerde in 2021 circa 3,8 miljoen pond koper.

Freeport voltooide eind 2021 het klaarmaken voor productie van ondergrondse mijnbouwactiviteiten in Grasberg, met een verwachte jaarlijkse koperproductie van 1,5 miljoen pond en 1,6 miljoen ounce goud. Het bedrijf heeft verschillende andere groeimotoren voor de langere termijn, waaronder uitbreiding in de vorm van nieuwe projecten in Arizona en Chili.

De groeiende koperproductie van het bedrijf zou moeten bijdragen aan het stijgend contant rendement voor de aandeelhouders, in de vorm van een hoger dividend. Freeport heeft een raamwerk opgesteld om maar liefst 50% van zijn overtollige kasstroom te gebruiken voor aandeelhoudersrendementen, inclusief dividenden en inkoop van eigen aandelen.

3. Teck Resources (TECK)

Teck Resources is een gediversifieerd mijnbouwbedrijf gevestigd in Canada. Het produceert koper, zink en staal. Daarnaast heeft het ook investeringen gedaan in mijnbouwprojecten voor oliezanden.

Koper droeg in 2021 circa 44% bij aan de brutowinst van Teck. Teck Resources produceerde 276.000 ton koper uit vier mijnen in Canada en Zuid-Amerika. Teck verwacht de komende jaren een toonaangevende koperproductiegroei te realiseren. Het ligt op schema om zijn productie tegen 2023 met 102% te verhogen.

De belangrijkste drijfveer is het Quebrada Blanca Phase 2 (QB2)-project in het noorden van Chili, een van ‘s werelds grootste koperprojecten. Het project zou in de tweede helft van 2022 van start moeten gaan. Naast QB2 heeft Teck verschillende andere groeiprojecten in de pijplijn om aan de toekomstige wereldwijde vraag naar koper te helpen voldoen.

Teck verwacht dat QB2 een aanzienlijke winstgroei zal opleveren, waardoor het bedrijf meer contanten aan de aandeelhouders kan teruggeven via dividenden en het terugkopen van eigen aandelen. Het is van plan 30% tot 100% van zijn beschikbare cashflow aan investeerders terug te geven zodra QB2 online komt.

4. Southern Copper (SCCO)

Southern Copper is een van de grootste geïntegreerde koperproducenten ter wereld. Het exploiteert kopermijnen in Mexico en Peru. Het bedrijf is voor het grootste deel in handen van Grupo Mexico, een conglomeraat dat zich richt op mijnbouw, transport en infrastructuur.

Southern Copper is momenteel de op vier na grootste koperproducent ter wereld. Bovendien beschikt het over de grootste koperreserves, waardoor het voldoende mogelijkheden heeft om zijn koperproductie uit te breiden. Op korte termijn verwacht het bedrijf dat zijn productie zal afnemen naarmate de oude reserves opraken.

De productie zou echter in 2022 het dieptepunt moeten bereiken en daarna weer geleidelijk aan moeten stijgen. Op de langere termijn ziet Southern Copper een aanzienlijke productiegroei. Tegen 2030 verwacht het de productie met 73% te verhogen ten opzichte van het niveau van 2020.

Southern Copper heeft verschillende grootschalige uitbreidingsprojecten goedgekeurd die de kopergroei op lange termijn moeten stimuleren. Southern Copper verwacht de komende tien jaar gemiddeld $ 1,9 miljard per jaar te investeren om zijn koperproductie te verhogen.

Zelfs met de geplande hogere investeringen streeft Southern Copper ernaar een aanzienlijk deel van zijn inkomsten via dividenden uit te keren. Wat natuurlijk interessant is voor de aandeelhouders.

5. Rio Tinto

Rio Tinto is een gediversifieerd wereldwijd mijnbouwbedrijf gevestigd in het VK. Het produceert aluminium, koper, diamanten, goud, industriële mineralen, ijzererts en uranium. Rio Tinto produceert ook andere basismaterialen, waaronder boraten, lithium, zout en titaniumdioxide.

De koperactiviteiten van het bedrijf bestaan uit twee grootschalige mijnbouwactiviteiten. Oyu Tolgoi in Mongolië is een van de grootste bekende koper- en goudafzettingen ter wereld. Rio Tinto heeft een belang in deze mijn via haar meerderheidsbelang in Turquoise Hill Resources (NYSE: TRQ).

Het management van Rio Tinto bood aan om de aandelen van Turquoise Hill, die het niet bezit, in de loop van 2022 te verwerven voor $ 2,7 miljard in contanten. Dat zou Rio Tinto de volledige controle geven over de ontwikkeling van het ondergrondse mijnbouwproject, waardoor zijn koperproductie aanzienlijk zou toenemen.

Tegen 2030 zou Oyu Tolgoi de op drie na grootste kopermijn ter wereld moeten zijn. Daarnaast exploiteert Rio Tinto de Kennecott-mijn in Utah. Deze kopermijn van wereldklasse produceert ook zilver en goud, wat mooi meegenomen is.

Rio Tinto heeft verschillende groeiprojecten, waaronder Resolution Copper in de VS en Winu in Australië. De Winu-bron voor koper en goud, ontdekt in 2020, heeft het potentieel om een grootschalige mijnbouwoperatie te worden.

De groeiende koperproductie van Rio Tinto zou het mogelijk moeten maken om aantrekkelijke dividenden te blijven betalen. Het bedrijf streeft ernaar om elk jaar 40% tot 60% van zijn inkomsten via dividenden aan investeerders uit te keren.

6. Glencore (GLNCY)

De Zwitserse mijnbouwgigant Glencore produceerde in 2020 circa 1,3 miljoen ton koper. Het ontgint koper in Afrika, Australië en Zuid-Amerika en recyclet koperschroot in Noord-Amerika en Azië.

Belangrijke activa zijn onder meer de mijnen van Katanga en Mutanda in de Democratische Republiek Congo (DRC), Ernest Henry en Mount Isa in Australië, en verschillende mijnen in Chili en Peru.

Glencore is ook een van ‘s werelds toonaangevende producenten van kobalt. Kobalt, een ander onderbezet groen metaal, is een bijproduct van Glencore’s kopermijn in de DRC. Naast koper en kobalt mijnt Glencore ook nikkel, zink, lood en andere metalen en mineralen. Koper is echter belangrijk voor de winstgevendheid van de groep.

Koper aandelen Glencore

7. First Quantum Minerals (FQVLF)

Het Canadese mijnbouwbedrijf First Quantum Minerals is een van ‘s werelds top tien koperproducenten. In 2020 produceerde First Quantum 779.000 ton koper uit zijn mijnen, met name Cobre Panama in Panama en Kanshanshi in Zambia.

Volgens het bedrijf is Cobre Panama de enige grote bron van koper die in het afgelopen decennium in gebruik is genomen. Hoewel First Quantum ook materiële goud- en nikkelbelangen heeft, was koper goed voor ongeveer 84% van zijn inkomsten in 2020.

8. Turquoise Hill-bronnen (TRQ)

Turquoise Hill Resources Ltd, dochteronderneming van Rio Tinto, is een mijnbouwbedrijf dat op de beurs van New York staat genoteerd en 66% bezit van de Oyu Tolgoi-kopermijn in Mongolië. De Mongoolse regering bezit de resterende 34%.

Hoewel de betrekkingen met Mongolië niet altijd soepel zijn verlopen, breidt Turquoise Hill de mijn momenteel uit tot een van ‘s werelds grootste kopermijnen. In 2020 produceerde het bedrijf 150.000 ton koper, maar de Oyu Tolgoi kan tot 500.000 ton produceren als de uitbreiding eenmaal is voltooid.

9. Boliden AB (BOLIF)

Het in Stockholm, Zweden gevestigde Boliden AB is een metaal- en mijnbouwbedrijf met belangen in zink, koper, nikkel, lood en edelmetalen. In 2020 produceerde Boliden 372.000 ton koper uit zijn mijnen in Zweden en Finland. Koper is goed voor ongeveer 35% van de omzet van het bedrijf. Boliden zet zich ook in voor de ontwikkeling van koolstofarm koper, waarvan de ecologische voetafdruk is geverifieerd door een derde partij. De eerste volumes zijn al aan klanten geleverd.

10. OZ Minerals Ltd (OZMLF)

Oz Minerals Ltd. gevestigd in Adelaide, Australië, mijnt koper en goud. Het bedrijf exploiteert drie kopermijnen in Australië en een koper-goud-hub in Brazilië en voert internationale exploratieactiviteiten uit. In 2020 produceerde het bedrijf 97.620 ton koper, met een stijging tot 120.000-145.000 ton in 2021. Het bedrijf rapporteerde in 2021 een omzet van 2,1 miljard AUD.

11. Zijin Mining Group (ZIJMF)

Zijin Mining Group is gevestigd op het vasteland van China, maar exploiteert goud-, koper- en zinkmijnen over de hele wereld. Het bedrijf is de grootste gedolven koperproducent in China en produceerde 450.000 ton koper in 2020. Zijin Mining Group streeft ernaar de productie te laten groeien tot meer dan 1 miljoen ton in 2025. Het bedrijf exploiteert kopermijnen in Servië, het vasteland van China, Tibet, de DRC en Eritrea.

Meer projecten, zoals de Rio Blanco in Peru, zijn in ontwikkeling. Het bedrijf had in 2020 circa 62 miljoen koperreserves. In oktober 2021 stapte Zijin Mining in lithium, een ander belangrijk groen metaal, met de overname van het Canadese Neo Lithium in een deal van $ 770 miljoen.

12. Copper Mountain Mining Corp (CPPMF)

Het in Vancouver, Canada gevestigde Copper Mountain Mining Corp exploiteert de Copper Mountain-mijn, die jaarlijks ongeveer 45.000 ton koper produceert. Met de uitbreiding zou de Canadese mijn gedurende haar leven meer dan 60.000 ton koper per jaar moeten produceren.

De mijnwerker ontwikkelt ook het Eva Copper Project in Queensland, Australië, dat naar verwachting gedurende zijn 15-jarige mijnleven gemiddeld ongeveer 45.000 ton koper per jaar zal produceren.

13. Ero Copper Corp (ERO)

Ero Copper is een Canadese mijnwerker die koper en goud ontgint in Brazilië. Het bedrijf hoopt zijn koperproductie te verhogen van 44.000 ton in 2021 tot 96.000 ton in 2025. Tot de mijnbouwactiviteiten behoren het MCSA Mining Complex, de Boa Esperanca, een bouwklaar project dat naar verwachting 35.000 ton koper zal produceren en de NX Gold-mijn. Ero Copper genereerde in 2021 een omzet van $ 490 miljoen.

14. Capstone Copper Corp (TSE: CS)

Capstone Copper Corp, met hoofdkantoor in Vancouver, Canada, produceert koper en verschillende andere metalen. De twee kopermijnen bevinden zich in de Pinto-vallei in de VS en Cozamin in Mexico.

Capstone bezit ook 100% van Santo Domingo, een grootschalig koper-ijzer-goudproject in Chili, evenals verschillende andere exploratie-eigendommen. Het bedrijf produceerde in 2020 meer dan 70.000 ton koper. In maart 2022 fuseerde Capstone met Mantos Copper.

15. Solaris Resources (SLSSF)

Solaris Resources, voorheen bekend als Solaris Copper, is een koperexploratiebedrijf met een portfolio van goud- en koperprojecten in Amerika, waaronder Ecuador, Peru, Chili en Mexico. Het bedrijf is voornamelijk gericht op het Warintza-koper- en goudproject in Ecuador en heeft voorgesteld de resterende activa aan de aandeelhouders over te dragen in de vorm van een speciaal dividend.

16. York Harbor Metals (York)

York Harbor Metals Inc. is een exploratie- en ontwikkelingsbedrijf dat zich toespitst op het York Harbor Copper-Zinc-Silver Project, een voormalige mijn die zich op ongeveer 27 km van Corner Brook, Newfoundland bevindt. Het vroegere Phoenix Gold, nu York Harbor Metals Newfoundland Copper Zinc is van plan door te gaan met het boren van de 11 bekende gemineraliseerde zones en het testen van andere nieuwe massieve sulfidedoelen, zoals de No 4 Brook-show, terwijl het zich concentreert op het verkrijgen van toegang tot de 400-niveau- en zeespiegel-adits.

Ultieme Beleggersgids

Meer lezen over dit onderwerp? Wij hebben een handleiding geschreven die u kunt vinden in ons gratis e-book: Ultieme Beleggersgids.

Tot slot

Niet alle aandelen zullen in koers stijgen. Gebruik een bewezen succesvolle methode om te proberen het kaf van het koren te scheiden. Bijvoorbeeld de Trading Navigator Methode waarmee gebruik wordt gemaakt van het momentum effect, waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat je daarmee de markt kan verslaan. Of volg de gratis online training.

~ Harm van Wijk

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.