De top 16 recessiebestendige aandelen om in te beleggen in 2022

De top 16 recessiebestendige aandelen om in te beleggen in 2022

Recessiebestendige aandelen kun je gebruiken wanneer er een koele wind over de beurs waait. Agressieve renteverhogingen door de Federal Reserve, economische stress door het conflict in Oekraïne en aanhoudend hoge inflatie zorgen ervoor dat beleggers zich zorgen maken over een mogelijke recessie in de VS in de komende twee jaar.

 

Wanneer de economie van de VS inzakt, worden zelfs de meeste kwalitatief hoogstaande aandelen meegesleurd in een berenmarkt. Tijdens de afgelopen twee recessies in de VS in 2008 en 2020 waren er echter nog steeds een handvol aandelen die aanzienlijk beter presteerden dan de S&P 500.

 

Deze recessiebestendige aandelen kunnen u ook helpen verdedigen in de berenmarkt van 2022. Hieronder zijn enkele aandelen die analisten zowel in 2008 als in 2020 beter presteerden dan de S&P 500.

 

Een gids voor economische recessies en voor recessiebestendige aandelen

 

Recessies zijn pijnlijk. Mensen verliezen hun baan, kunnen hun rekeningen niet betalen en sommigen raken zelfs hun huis kwijt. Er is minder geld voor luxe zoals vakanties of avondjes uit in de stad, en minder geld voor essentiële zaken zoals eten en medische zorg. Hieronder bekijken we eerst wat economische recessies zijn, wat de tekenen zijn dat er eentje zit aan te komen en wat je als belegger kunt doen om er het beste uit te komen.

 

Economische recessie definitie (om te begrijpen wat recessiebestendige aandelen zijn)

 

Een recessie is een ernstige daling van de economische activiteit die langer dan een paar maanden aanhoudt. Het wordt gemeten door dalingen in deze vijf economische indicatoren:

 

 • Reëel bruto binnenlands product (bbp)
 • Inkomen
 • Werkgelegenheid
 • Productie
 • Detailhandel

 

Het is het National Bureau of Economic Research (NBER) dat bepaalt of er in de VS al dan niet een recessie is. Maar een Amerikaanse recessie vertaalt zich meestal in een wereldwijde recessie.

 

Dat NBER is een particuliere onderzoeksorganisatie zonder winstoogmerk die economisch onderzoek verspreidt onder openbare beleidsmakers, zakelijke professionals en de academische gemeenschap.

Het is dus de NBER die officieel het begin en het einde van recessies aankondigt en wat de definitie van een recessie is. Als die er komt, is het tijd om uit te kijken naar recessiebestendige aandelen.

 

Het BBP, of bruto binnenlands product, is de monetaire maatstaf voor de marktwaarde van alle finale goederen en diensten die door een land binnen een bepaalde periode worden geproduceerd. Het BBP wordt meestal jaarlijks berekend, maar het kan ook per kwartaal worden berekend. In sommige kwartalen is het bbp negatief, in andere kwartalen positief.

 

Vanwege deze schommelingen in het BBP per kwartaal houdt NBER de andere vier componenten van een recessie nauwlettend in de gaten: inkomen, werkgelegenheid, productie en detailhandel, die allemaal maandelijks worden gerapporteerd.

 

Algemeen geldt dat twee opeenvolgende kwartalen van negatieve BBP groei als een recessie geïnterpreteerd mogen worden. In dergelijk scenario’s moet uitgekeken worden naar recessiebestendige aandelen.

 

Recessies treden op wanneer de volgende gebeurtenissen plaatsvinden:

 

 • Een daling van het reële inkomen: het reële inkomen is een inkomen dat is gecorrigeerd voor inflatie en waaruit de sociale zekerheid en de sociale uitkeringen zijn verwijderd; wanneer het reële inkomen daalt, bezuinigen consumenten op aankopen, waardoor de vraag afneemt.
 • Lagere werkgelegenheid: Een daling van het aantal banen en een toename van het aantal aanvragen voor bijstand.
 • Een daling van de productie: zoals gemeten door het Industrial Production Report dat is uitgegeven door de Federal Reserve.
 • Lagere groothandel-detailverkoop: deze cijfers zijn gecorrigeerd voor inflatie en weerspiegelen de reacties van bedrijven op de vraag van de consument.
 • Een daling van de maandelijkse BBP-ramingen: NBER kijkt naar de maandelijkse ramingen van het BBP die worden verstrekt door macro-economische adviseurs.

 

Wat geen afspiegeling is van een recessie, is het gedrag van de beurs. Dalende koersen op de beurs zijn dus niet synoniem voor een recessie. Dit komt omdat aandelenkoersen zijn gebaseerd op de verwachte winsten van beursgenoteerde bedrijven en ze weerspiegelen ofwel de uitbundigheid of het pessimisme van beleggers.

 

Tijdens een recessie kan de aandelenmarkt een zogenaamde berenmarkt betreden, die optreedt wanneer de markt gedurende een periode van ten minste twee maanden met 20% of meer daalt. Grote dalingen op de aandelenmarkt kunnen bijdragen aan een recessie omdat mensen het vertrouwen in de economie verliezen.

 

5 recessiestadia die belangrijk zijn voor recessiebestendige aandelen

 

Een recessie is een integraal onderdeel van de economische cyclus, ook wel de conjunctuurcyclus genoemd. Het bestaat uit deze fasen:

 

 • Recessie: de groei vertraagt, de werkgelegenheid daalt, maar de prijzen stagneren, wat betekent dat ze gelijk blijven
 • Bodem: de economie bereikt een dieptepunt (BBP cijfers)
 • Herstel: de groei begint opnieuw
 • Uitbreiding: de economie groeit snel, de rente is laag en de productie stijgt, maar de inflatiedruk neemt toe
 • Piek: wanneer de groei zijn maximale snelheid bereikt, ontstaan ​​er onevenwichtigheden in de economie die zullen worden gecorrigeerd door een recessie

 

Hoe te beleggen tijdens een recessie: waarom experts deze recessiebestendige aandelen kiezen tijdens economische onrust?

 

Nu aandelen dit jaar in een berenmarkt terechtkomen, uit angst dat agressieve renteverhogingen van de Federal Reserve de economie in een dreigende recessie zullen storten, adviseren topfirma’s op Wall Street beleggers om vast te houden aan aandelen die historisch goed hebben gepresteerd tijdens recessies in het verleden, zoals als consumenten- en zorgbedrijven. Dit zijn de zogenaamde recessiebestendige aandelen.

 

Focussen op bedrijven met hogere dividendrendementen is een verstandige manier om de historisch hoge inflatie te compenseren die de consumenten ervaren. Gezien de onstabiele marktomstandigheden kunnen dividend uitkerende aandelen mogelijk enige verlichting bieden aan beleggers. Zaak is dus om te kiezen voor dividend betalende aandelen met uitstekende fundamenten. Die kunnen dus als recessiebestendige aandelen omschreven worden.

 

Inflatie blijft voorpaginanieuws en het einde is nog niet in zicht. Terwijl de Fed en beleggers enige tegenwind ondervinden, moedigen we beleggers aan om hun portefeuilles te beschermen door op zoek te gaan naar bedrijven die de recessie zouden moeten doorstaan ​​en een lange staat van dienst op het gebied van dividendgroei bieden.

 

Niet alle dividendaandelen zijn echter gelijk. Aangezien rendement een percentage is dat wordt ten opzichte van de aandelenkoers, betekent dit niet altijd dat het bedrijf het goed doet. Het rendement kan bijvoorbeeld zo hoog zijn omdat de koers zo sterk is gedaald. Bij het kiezen van hoogrentende aandelen moeten beleggers er dus dieper induiken. Kwestie van de juiste recessiebestendige aandelen te selecteren.

 

Defensieve aandelen (of zeg maar: recessiebestendige aandelen)

 

De grote Amerikaanse zakenbanken adviseren hun klanten nu om de daling van de beurskoersen het hoofd te bieden door defensieve aandelen te kopen met stabiele marges, gestage cashflow en solide dividenden, vooral in sectoren als nutsbedrijven en niet-consumptiegoederen. Inderdaad, dit zijn recessiebestendige aandelen.

De geschiedenis toont aan dat in eerdere recessies consumenten- en gezondheidsaandelen de neiging hadden om beter te presteren, terwijl de rest van de markt het moeilijk had. In de laatste vier recessies sinds 1990 waren zij de enige twee positieve sectoren in de S&P 500, dit volgens CFRA Research.

 

De steilste marktdalingen zijn meestal die voor de economisch meer gevoelige groepen, zoals luchtvaartmaatschappijen, autofabrikanten, hotels en casino’s, zegt Sam Stovall, hoofdinvesteringsstrateeg bij CFRA Research. Deze vormen het tegendeel van recessiebestendige aandelen.

 

Met betrekking tot specifieke subindustrieën presteerden detailhandelaandelen voor woningverbetering zoals Home Depot het best. Andere die het goed deden, waren schoenenbedrijven zoals Nike, brouwers, waaronder Boston Beer Co en AB InBev, en natuurlijk aandelen die voedingsproducten maken en verkopen zoals Kellogg of General Mills.

 

Volgens gegevens van FactSet hebben verschillende andere grote bedrijven een gemiddeld positief rendement behaald tijdens de laatste drie recessies, waaronder McDonald’s, Walmart, General Mills, J.M. Smucker Co., Chesapeake Utilities en de National Beverage Corp.

 

De analisten van Wells Fargo stelden in een recent rapport dat beleggers de voorkeur moeten geven aan een volledige, marktgewogen allocatie van consumentengoederen en nutsbedrijven dit vanwege hun traditionele veerkracht in een vertragende economie.

 

Het bedrijf verwacht specifiek dat retailers zoals Coca-Cola, General Mills en Kraft Heinz zullen profiteren van een steeds meer waarde bewuste consument. Die consument wil met andere woorden waar voor zijn geld.

 

1.  Recessiebestendige aandelen Synopsys Inc. (ticker: SNPS)

Synopsys biedt een platform waarop ingenieurs halfgeleiderchips en andere softwaretoepassingen kunnen ontwerpen en testen. De wereldwijde halfgeleiderindustrie is waarschijnlijk een seculiere groeimarkt, dus de vraag naar chiptest- en ontwerpdiensten is constant, zelfs tijdens een economische neergang.

 

In een moeilijke omgeving rapporteerde Synopsys over het eerste kwartaal een omzetgroei van 25%, een groei van de winst per aandeel van 47% en een stijging van de operationele marge met 5,8% in het meest recente kwartaal.

 

Volgens de analisten zijn de intellectuele eigendomsactiviteiten van Synopsys met hoge marges booming en dat moet de algemene fundamenten van het bedrijf helpen verbeteren.

 

 

2.  Lowe’s Cos. Inc. (LOW)

Een van de eerste manieren waarop de Federal Reserve doorgaans op een recessie reageert, is door de rente te verlagen. Lage hypotheekrentes in combinatie met een gebrek aan entertainment en vrijetijdsactiviteiten tijdens social distancing veroorzaakten een hausse op de huizen- en woningverbeteringsmarkten in 2020.

 

 

De analisten denken dat de woningverbeteringsaandelen zoals Lowe’s of Home Depot in 2022 of 2023 mogelijk bestand zullen zijn tegen een economische recessie. Modellen geven aan dat bijna 20% groei in de uitgaven voor woningverbetering in 2023. Dat moet voldoende zijn om de beurskoers van Lowe’s te blijven ondersteunen.

 

3.  Walmart Inc. (WMT)

Het is geen verrassing dat discountketen Walmart tijdens elk van de afgelopen twee recessies beter presteerde dan het marktgemiddelde. Ook Amerikanen kunnen niet zonder boodschappen als de tijden moeilijk worden, maar ze kunnen geld besparen door op koopjesjacht te gaan bij Walmart.

 

 

De analisten zijn van mening dat de beleggers nog niet volledig beseffen hoeveel Walmart de afgelopen jaren heeft geïnvesteerd in een breed scala aan verbeteringen aan zijn bedrijfsmodel, met name in belangrijke groeigebieden zoals e-commerce, technologie en automatisering. Walmart breidt ook uit naar alternatieve inkomstenbronnen, zoals advertenties, het genereren van inkomsten met gegevens en financiële diensten.

 

4.  Abbott Laboratories (ABT)

Abbott Laboratories is een gediversifieerd bedrijf in gezondheidsproducten. Eigenlijk is het bedrijf meer dan gewoon maar een speler in de farmaceutische sector. Het is begrijpelijk waarom veel aandelen in de gezondheidszorg beter presteerden tijdens de crisis in 2020, maar de aandelen van Abbott presteerden in 2008 zelfs met een nog grotere marge beter dan de markt.

 

Abbotts’ gediversifieerde activiteiten, in combinatie met de sterke financiële positie en consistente dividendgroei zijn een recept voor outperformance in elk klimaat . Op de korte termijn zal Abbott waarschijnlijk marktaandeel blijven winnen en profiteren van de verkoop van COVID-19-tests. Op de langere termijn zullen de medische hulpmiddelen van Diabetes Care een groeimotor zijn.

 

 

5.  NextEra Energy Inc. (NEE)

NextEra Energy is een nutsbedrijf en de moedermaatschappij van Florida Power & Light en NextEra Energy Resources, een naam die Europese beleggers waarschijnlijk minder bekend in de oren klinkt.

Aandelen in de nutssector worden over het algemeen als defensieve beleggingen beschouwd en zijn vaak een favoriete vlucht naar veiligheid tijdens economische neergang. Nutsbedrijven hebben een stabiele en voorspelbare vraag en dito kasstromen, evenals beperkte concurrentie.

 

Het NextEra aandeel presteerde in zowel 2008 als 2020 met dubbelcijferige percentages beter dan de S&P 500. NextEra is goed gepositioneerd voor een sterke groei van de winst per aandeel, aangedreven door de aanzienlijke achterstand van contracten voor hernieuwbare energie en opslagontwikkeling.

 

6.  Home Depot Inc. (HD)

Woningverbeteringsgigant Home Depot profiteerde van dezelfde wind in de rug die de outperformance van Lowe’s in 2020 en 2008 veroorzaakte. Toen in 2020 vrijwel de hele retailsector werd verpletterd, was woningverbetering een van de weinige outperformance-gebieden. Leon zegt dat de terugval met zowat een derde in de koers van Home Depot in 2022 een koopkans is en dat Home Depot effectief slim omgaat met de verstoringen van de toeleveringsketen. Home Depot heeft de reputatie opgebouwd te kunnen presteren in uitdagende omgevingen en het bedrijf verwacht een positieve omzetgroei in de rest van 2022.

 

7.  Accenture (ACN)

Accenture is een wereldwijd opererend IT-servicebedrijf. Het bedrijf genereert bijna de helft van zijn omzet uit Noord-Amerika, ongeveer een derde uit Europa en de rest uit andere delen van de wereld. De gediversifieerde advies- en dienstenactiviteiten van het bedrijf hebben het in het verleden recessiebestendig gemaakt en zullen dat waarschijnlijk ook in de toekomst blijven doen. De aandelen Accenture zijn aantrekkelijk in de huidige omgeving, gezien de solide financiële positie van het bedrijf, zijn lange-termijn track record van winstgroei en zijn blootstelling aan seculiere groeitrends.

 

8.  American International Group, Inc. (NYSE:AIG)

Hoewel alle bedrijven kunnen worden getroffen door ongunstige omstandigheden, zijn sommige minder kwetsbaar. Verzekeringen zijn een van die recessiebestendige sectoren omdat er in goede of slechte tijden nog steeds vraag is naar de producten die ze verzekeren en de diensten die ze leveren.

 

Met een breed scala aan verzekeringsproducten, van algemene aansprakelijkheid tot eigendom en ongevallen tot levensverzekeringen, American International Group (AIG) heeft het allemaal in portefeuille.

 

Het betreft een aandeel dat een gestage inkomstenstroom zou moeten blijven bieden, ook in recessieperiodes. AIG heeft uitstekende groei- en winstgevendheidsstatistieken, zowel wat groei als wat winstgevendheid betreft ziet de toekomst er goed uit, recessie of geen recessie.

 

Na het overtreffen van de winstverwachtingen in het eerste kwartaal, verhoogde het bestuur het programma voor de inkoop van eigen aandelen AIG tot $ 6,5 miljard en keerde $ 1,7 miljard terug aan de aandeelhouders via $ 1,4 miljard aan aandeleninkoop en $ 265 miljoen aan dividenden. AIG biedt zeer solide dividendveiligheid gekoppeld aan stevige bedrijfsfundamenten.

 

Als bonus: nog twee kleinere recessiebestendige aandelen:

 

9.  WEC Energy Group, Inc. (NYSE:WEC)

WEC Energy Group, Inc. levert via haar dochterondernemingen aardgas, elektriciteit en hernieuwbare energie. WEC, een van de grootste nutsbedrijven in de Verenigde Staten, bedient meer dan 4,6 miljoen zakelijke en particuliere klanten.

Met een van de hoogste dividendgroeipercentages in de sector van bijna 3%, hebben we dit aandeel geselecteerd omdat deze belegging interessant is voor beleggers die op zoek zijn naar een gestage inkomstenstroom.

 

Ook in een moeilijke periode zoals een recessie, want WEC is actief in een defensieve sector. Conservatieve en gepensioneerde beleggers houden doorgaans van nutsbedrijven als investeringen, aangezien ze stabiele inkomstenstromen, aantrekkelijke dividendrendementen en redelijke groei bieden.

 

WEC kan uitpakken met solide groei- en winstgevendheidscijfers. In de afgelopen vijf kwartalen heeft WEC zowel de top- als de bottom-line winst geklopt, met de meest recente winst per aandeel van $ 1,79 met $ 0,10 en een omzet van $ 2,91 miljard met $ 77,22 miljoen.

 

Aanhoudende economische groei heeft bijgedragen aan het succes en de groei van WEC. De inzet voor hernieuwbare energie en de wind in de rug van inflatie hebben samen met een goede strategische planning van de operaties bijgedragen aan de groei en winst van het bedrijf.

 

Met een solide cashflow en een gunstige dividendveiligheidsclassificatie zijn we ervan overtuigd dat dit nutsbedrijf niet alleen zijn kwartaaldividend in de nabije toekomst zal handhaven, maar dit ook geleidelijk aan zal kunnen verhogen. Het aandeel verdient dus een plaatsje in een selectie van recessiebestendige aandelen.

 

10.               NRG Energy, Inc. (NYSE:NRG)

Het elektriciteitsbedrijf NRG Energy Inc. levert stroom aan de klanten in de Verenigde Staten op basis van aardgas, kolen, olie, zonne-energie, kernenergie en batterijopslag om elektriciteit te produceren in de hele VS.

De focus op duurzaamheid leverde het bedrijf in 2021 de Excellence in Environmental Initiatives SEAL Business Sustainability Awards op. Nutsbedrijven zijn grote inflatie- en recessiebestendige sectoren omdat mensen niet zonder warmte en licht willen; het zijn noodzakelijkheden.

 

Tegen een gereduceerde prijs en een bullish momentum is NRG interessant met mogelijk een recessie op komst. Als een keuze voor de lange termijn is NRG een aantrekkelijk aandeel dat nu met korting kan worden gekocht. Vooral omdat de stijgende kosten (lees: inflatie) worden doorberekend aan consumenten. Met een K/W-ratio (TTM) van iets meer dan 2 is het aandeel goedkoop gewaardeerd in zijn sector. De PEG-ratio geeft aan dat NRG stevig ondergewaardeerd is.

 

Als een van de grootste onafhankelijke energieleveranciers van het land levert NRG energie en gas aan meer dan 3,7 miljoen particuliere en zakelijke klanten. Met een groeiplan gericht op de overname van Direct Energy, wist NRG in het eerste kwartaal van 2021 nog eens drie miljoen klanten in Noord-Amerika binnen te halen. NRG ondertekende ook duurzame Power Purchase Agreements (PPA’s) om geografisch diverse gebieden in Texas te bedienen, wat zijn vruchten zou moeten afwerpen.

 

De vooruitzichten blijven goed voor NRG, hoewel de winst per aandeel van $ 0,22 in het eerste kwartaal van 2022 $ 0,41 niet bepaald indrukwekkend was. De omzet bedroeg in dezelfde periode $ 7,90 miljard.

 

Met een stevige winstgevendheidsgraad en uitstekende cash uit operaties, zouden aandeelhouders zich op hun gemak moeten voelen met de dividendscorecard en groeiaantrekkelijkheid van het bedrijf. Tegen de achtergrond van de stijgende energieprijzen is NRG van plan een aandeleninkoopprogramma van $1 miljard uit te voeren.

 

Omdat dividenden een belangrijke factor zijn voor beleggers tijdens periodes van extreme marktfluctuaties, kunnen nutsbedrijven zoals NRG een stabiel inkomen bieden in periodes van recessie.

 

Met een dividendrendement van ruim 3,80% en 9 opeenvolgende jaren van dividendbetalingen kunnen de aandeelhouders erop vertrouwen dat dit aandeel waarschijnlijk zijn traject en consistentie van het uitkeren van een dividend zal voortzetten. NRG Energy is dus een tweede klein aandeel dat we aan onze selectie toevoegen. Maar laten we ook even kijken in de technologiesector, want ook daar zijn recessiebestendige aandelen te vinden.

 

3 recessiebestendige aandelen uit de technologiesector

 

11.               Target (NYSE: TGT)

Hoewel Target misschien niet meteen bij een belegger opkomt als die denkt aan technologieaandelen, zijn het de investeringen van het bedrijf in zijn online aanwezigheid die het volgens heel wat analisten goed positioneert in een recessieomgeving.

De digitale vergelijkbare omzet van Target groeide in het eerste kwartaal met 3,2%, boven op een stijging van 50% in hetzelfde kwartaal een jaar geleden. Bovendien groeiden de diensten van Target geleverd op dezelfde dag met 8%.

 

In een wereld waar de consumenten eerder aarzelend zijn om hun portemonnee te trekken, zorgt Target ervoor dat haar klanten voldoende opties hebben om goederen zowel fysiek als digitaal te kopen.

 

Bovendien was de omzetgroei in het laatste kwartaal te danken aan artikelen als eten en drinken, schoonheidsproducten en huishoudelijke artikelen. Dit zijn meestal items die mensen nodig hebben, ongeacht de economische omgeving. En Target speelt in de Verenigde Staten een cruciale rol om klanten te helpen deze te krijgen.

 

Het aandeel van Target kreeg een grote dreun toen het de resultaten over het eerste kwartaal bekendmaakte. Dit was grotendeels te wijten aan het nieuws dat het bedrijf problemen had met de voorraad, evenals hogere vracht- en transportkosten.

 

Hoewel Target enkele prijzen verhoogde om deze macro-omstandigheden tegen te gaan, deed het dit slechts in geringe mate om klanten niet af te stoten. Dit toont aan dat het management van Target zich bewust is van de waarde die het biedt aan klanten.

 

Met een koers-winstverhouding van 12 is het aandeel allesbehalve duur. Vergeet ook het dividendrendement van bijna 3% niet. Target mag zodoende bij de recessiebestendige aandelen gerekend worden.

 

12.               Adobe (Nasdaq: ADBE)

Al tientallen jaren is Adobe toonaangevend op het gebied van creatieve en zakelijke software. Met bekende consumentenproducten als Photoshop en Illustrator, naast het alomtegenwoordige PDF-bestandsformaat, speelt Adobe al 40 jaar een belangrijke rol in ons digitale leven.

 

Met zo’n lange staat van dienst heeft Adobe eerdere recessies doorstaan ​​en beschikt het over het marktleiderschap en het financiële profiel om ook toekomstige recessies aan te kunnen. In het gerapporteerde eerste kwartaal van 2022 behaalde Adobe een recordomzet van $ 4,3 miljard, een groei van 9% op jaarbasis.

 

Belangrijker voor Adobe’s sterke financiële positionering zijn de marges en winstgevendheid. De brutomarge voor het eerste kwartaal was 88%, wat erg hoog is, en toont de kracht en efficiëntie van Adobe’s software-as-a-service (SaaS)-model.

 

Adobe verlaagde ook zijn bedrijfskosten als percentage van de omzet in het eerste kwartaal, wat resulteerde in een bedrijfsresultaat van $ 1,6 miljard en goed voor een bedrijfsmarge van 37%. De nettowinst bedroeg $ 1,3 miljard en het bedrijf produceerde $ 1,6 miljard aan vrije kasstroom.

 

Simpel gezegd, Adobe is een geld genererende machine, die een heleboel optionaliteit en bescherming biedt tegen alle ongunstige economische omstandigheden. Als de tijden moeilijk worden, hoeft Adobe geen kapitaal aan te trekken om het bedrijf draaiende te houden.

 

Adobe heeft zijn geld ook gebruikt om aandeelhouders te belonen, wat op de eerste plaats blijkt uit het dividendrendement. In het eerste kwartaal heeft het bedrijf ongeveer 3,8 miljoen aandelen ingekocht en het aantal uitstaande aandelen in de afgelopen vijf jaar met 4% verminderd.

 

De koers-winstverhouding van meer dan 35 is aan de ruime kant, maar met een gecorrigeerde koers is Adobe een interessante kandidaat in het rijtje van recessiebestendige aandelen.

 

13.               CrowdStrike Holdings (Nasdaq: CRWD)

 

CrowdStrike’s Holdings, een marktleider op het gebied van cyberbeveiliging, is ook recessiebestendig te noemen. Nu een groter deel van de wereld online gaat en meer bedrijven werken op afstand mogelijk maken, is cyberbeveiliging een topprioriteit voor de meeste bedrijven.

 

Het is waarschijnlijk ook een van de laatste dingen die op het budget worden bezuinigd als een bedrijf de kosten moet verlagen. CrowdStrike heeft laten zien dat het zijn gebruikers kan laten groeien en hen aanmoedigt om in de loop van de tijd meer geld uit te geven aan beveiliging.

 

Eind januari 2022 had CrowdStrike 16.325 abonnees, een stijging van 65% ten opzichte van het voorgaande jaar. Bovendien groeide het aantal abonnees dat vier of meer modules van CrowdStrike adopteerde met 69%. Klanten met vijf of meer en zes of meer modules stegen respectievelijk met 57% en 34%.

 

De wereldwijde cyberbeveiligingsmarkt zal naar verwachting in 2030 $ 540 miljard bereiken, wat veel ruimte laat voor groei voor CrowdStrike, aangezien de omzet voor het volledige jaar 2021 $ 1,5 miljard bedroeg.

 

Als CrowdStrik zelfs maar een fractie van die verwachte marktkans kan grijpen, zou het bedrijf de aandeelhouders rijkelijk moeten belonen, ongeacht de grotere economische omstandigheden.

 

De koers heeft in de loop van 2022 een correctie ondergaan, zodat het aandeel met korting kan worden gekocht. Crowdstrike voegen we dus bij het lijstje met recessiebestendige aandelen. Tenslotte kijken we nog even naar de favoriete recessiebestendige aandelen aandelen van Jim Cramer. Jim Cramer focust zich wat recessiebestendige aandelen betreft op de voedingssector

 

Jim Cramer, een bekende mediafiguur in de VS, gelooft sterk in de voedingssector als het aankomt op de keuze van recessiebestendige aandelen.

 

Hij drukt het als volgt uit: “De aandelen uit de voedselsector kunnen recessiebestendige veilige havens worden. Maar je moet selectief zijn, wat betekent dat je bij de winnaars moet blijven waarvan we weten dat ze het goed doen”. De gastheer van “Mad Money” zei dat verpakte voedselvoorraden voldoende veiligheid bieden in turbulente tijden.

 

14.               Campbell Soup (NYSE: CPB)

 

Campbell Soup is een wereldwijde fabrikant en verkoper van hoogwaardige voedingsproducten met een merknaam. Het bedrijf heeft een breed spectrum van die producten in portefeuille. Het huidige winstmultiple van 17,1x ligt ruim onder de pieken van 2020 van 20,9x en net boven de vijfjaars mediaanwaarde van 15,9x.

 

Campbell beloont zijn aandeelhouders ook via het jaarlijkse dividendrendement van ongeveer 3% met een uitbetalingsratio van 52% van de winst. Het bedrijf heeft zijn dividend de afgelopen vijf jaar één keer verhoogd, met een dividendgroei op jaarbasis van 1,4% op jaarbasis.

 

Campbell Soup versloeg in het laatste kwartaal zijn top- en bottom-line en verhoogde ook zijn verkoopprognose voor het hele jaar. De aandelen van deze voedselproducent stegen nadat Campbell een gecorrigeerde kwartaalwinst van 70 cent per aandeel rapporteerde, of 9 cent boven de schattingen.

 

De omzet overtrof ook de prognoses en het bedrijf verhoogde zijn verkoopvooruitzichten voor het hele jaar. Campbell handhaafde ook zijn eerdere winstprognose en merkte op dat het nu verwacht dat de kerninflatie hoger zal oplopen dan de eerdere vooruitzichten. Het hoeft geen betoog dat dit aandeel tot het kransje van recessiebestendige aandelen gerekend mag worden.

 

15.               Kellogg (NYSE: K)

Kellogg verraste in juni met de verklaring dat het van plan is om op te splitsen in drie afzonderlijke bedrijven die zijn merken zullen verdelen in snack-, ontbijtgranen- en plantaardige segmenten.

 

Kellogg, dat beroemde merken huisvest waaronder Froot Loops, Pop-Tarts en Rice Krispies, zal naar verwachting de spin-offs tegen het einde van volgend jaar afronden. Vooral de snackdivisie doet het geweldig en zou wel eens veel meer waard kunnen zijn als een onafhankelijk bedrijf dat niet gegijzeld wordt door de veel tragere groei van de Noord-Amerikaanse graanhandel.

 

Kellogg’s voorlopige benamingen voor de toekomstige nieuwe bedrijven zijn ‘Global Snacking’, ‘North America Cereal’ en ‘Plant’. Global Snacking krijgt merken als Pringles en Cheez-It, North America Cereal krijgt uiteraard iconische namen als Frosted Flakes en Apple Jacks, terwijl Plant het plantaardige vlees van het bedrijf, MorningStar Farms, overneemt.

 

Kellogg is begonnen met ontbijtgranen. Dit is echter niet langer de grootste tak binnen het bedrijf. Als geheel had het bedrijf in 2021 een omzet van meer dan $ 14,1 miljard, en de merken die onder de bevoegdheid van Global Snacking vallen, waren goed voor meer dan 80% van die inkomsten.

 

De graanmerken in Noord-Amerika waren goed voor ongeveer 17%, terwijl Plant’s MorningStar Farms de laatste 3% bijdroegen. Het bedrijf zal eerst North America Cereal afsplitsen en vervolgens Plant. Degenen die Kellogg-aandelen bezitten, zullen aandelen van de nieuwe bedrijven ontvangen.

 

Kellogg keerde in het tweede kwartaal een dividend uit van $ 0,58 per aandeel, maar kondigde aan dat het dat in het derde kwartaal zou verhogen tot $ 0,59 per aandeel. Tegen de huidige aandelenkoers heeft Kellogg een dividendrendement van ongeveer 3,2%, wat het een aantrekkelijke high-yieldmogelijkheid maakt.

 

Het management van Kellogg heeft gezegd dat zowel Global Snacking als North America Cereal dividenden zullen uitkeren en dat de som van deze dividenden vergelijkbaar moet zijn met wat Kellogg nu betaalt. Dus inkomensbeleggers kunnen opgelucht ademhalen.

 

Waarom Kellogg doet dit? Toen het uit de Grote Recessie kwam, stagneerde de omzet van Kellogg grotendeels. In 2011 verwierf Kellogg het merk Pringles, het begin van een decennium van diversificatie, weg van ontbijtgranen.

 

Kellogg heeft echter nog steeds moeite om de omzetgroei vast te houden. Wanneer bedrijven groot zijn en moeite hebben om te groeien, concluderen managementteams vaak dat ze geen focus hebben. Om zich beter te kunnen concentreren op de individuele behoeften van de diverse bedrijfsonderdelen, splitst het bedrijf zich daarom op.

 

Kellogg heeft dus twee betere groeimogelijkheden: Global Snacking en Plant. Het management benadrukte dat beide divisies in 2020 en 2021 gemiddeld een hoge eencijferige procentuele omzetgroei realiseerden. Het management bood daarentegen geen groeicijfers voor North America Cereal in zijn presentatie.

 

Kellogg zei eerder dat het doel voor dat segment was om de winstmarges te verbeteren. Met andere woorden, Kellogg verpakt zijn niet-groeiende merken in apart bedrijf dat verzelfstandigd wordt. Door deze merken uit te rollen, zullen de andere twee bedrijven in een betere positie zijn om hun groei te versterken.

 

Meer details over de spin-offs zouden in de komende kwartalen moeten worden onthuld. En het management is van plan het spin-offproces tegen het einde van 2023 af te ronden, dus er is voldoende tijd om geduldig te evalueren welke van deze drie aandelen u voor de lange termijn wilt behouden.

 

Maar de beleggers mogen gerust zijn: alle activiteiten van Kellogg kunnen het ook in moeilijke marktomstandigheden goed doen. Het aandeel mag dus tot de recessiebestendige aandelen gerekend worden.

 

16.               General Mills (NYSE: GIS)

General Mills Inc. produceert en verkoopt wereldwijd merkproducten voor consumentenvoeding. General Mills brengt zijn producten op de markt onder de merken Annie’s, Betty Crocker, Cheerios, Chex, Cinnamon Toast Crunch, Cocoa Puffs, Häagen-Dazs, Lucky Charms, Pillsbury, Trix en Wheaties. Vermelden we nog de No Cow-eiwitrepen, Good Catch veganistische zeevruchten en Kite Hill’s yoghurt en kaas.

 

Op 29 juni kondigde General Mills, Inc. (NYSE:GIS) een kwartaaldividend van $ 0,54 per aandeel aan, een stijging van 5,9% ten opzichte van het eerdere dividend van $ 0,51. Het dividendrendement bedraagt momenteel bijna 3%.

 

General Mills versloeg in het laatste kwartaal de schattingen van Wall Street over omzet en winst, hoewel de winstvooruitzichten voor het hele jaar lager zijn dan de schattingen van analisten. Cramer prees wat hij noemde het ‘blowout quarter’ van het bedrijf en noemde het bedrijf een best-of-breed-operator die de afgelopen jaren aan de top van zijn selectielijst heeft gestaan. Bij een selectie van recessiebestendige aandelen verdient dit bedrijf een ereplaats.

 

Niet alle aandelen zullen in koers stijgen (of dalen). Gebruik een bewezen succesvolle methode om te proberen het kaf van het koren te scheiden. Bijvoorbeeld de Trading Navigator Methode waarmee gebruik wordt gemaakt van het momentum effect, waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat je daarmee de markt kan verslaan. Zie voor meer informatie https://slim.beleggen.com/tradingnavigator of de online training https://beleggen.com/training

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.