Beleggen in defensie: de 18 beste aandelen voor 2022

beleggen in defensie

Defensie aandelen staan in de belangstelling op de beurs. De uitgaven voor defensie gaan fors omhoog. De Russische inval in Oekraïne was duidelijk een game changer voor defensie aandelen. Plots was de wereld een veel minder veilige plaats. Ook de financiële wereld werd aardig op zijn kop gezet. Dat vertaalde zich onder andere in een forse koersstijging bij aandelen die van ver of van dichtbij iets met defensie te maken hebben. Nu de geopolitieke spanningen toenemen en de militaire budgetten groeien, kan beleggen in defensie een lucratieve kans zijn.

Het staat in ieder geval als een paal boven water dat een ‘normalisering’ van de situatie richting het pre-oorlogsscenario onwaarschijnlijk is. Het wederzijds vertrouwen is namelijk weg. We weten dat vertrouwen te voet komt en te paard vertrekt. Hoog tijd om eens naar fors gestegen defensie aandelen te kijken. Lees in dit artikel meer over beleggen in defensie en de beste aandelen voor 2022.

defensie aandelen Textron

Waarom beleggen in defensie?


Defensie uitgaven gaan omhoog

De Verenigde Staten en Europa zullen de komende maanden de militaire uitgaven verhogen als gevolg van de Russische invasie van Oekraïne. Duitsland heeft al een verhoging van de defensie-uitgaven van $ 112 miljard aangekondigd. Het Pentagon, de regering van de Amerikaanse president Biden, zal verzoeken om het defensiebudget te verhogen tot $ 773 miljard voor 2023. Dat is een stijging van 4,4% ten opzichte van de begroting voor 2022 en meer dan 8% vergeleken met aanvankelijke verzoeken. Als gevolg hiervan zijn defensie aandelen op de aandelenmarkt gestegen.

Hoewel de VS en de EU tot dusverre ‘boots on the ground’ hebben uitgesloten, is er veel militaire hulp beloofd. De wapens die voor verzetsinspanningen in Kiev worden gestuurd, zijn onder meer Javelin-antitankraketten en Stinger-luchtafweerraketten, vervaardigd door vooraanstaande defensie bedrijven in de VS. De Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) versterkt ook de militaire aanwezigheid in landen in de buurt van Oekraïne. Zelfs Japan zal waarschijnlijk voor het eerst in bijna zes decennia de militaire uitgaven verhogen. Kortom, beleggen in defensie is ‘red hot’.

Defensie aandelen zijn gestegen

 • Raytheon Technologies heeft zijn aandelenkoers met meer dan 10% zien stijgen in de eerste dagen sinds de invasie van Rusland begon. Deze Amerikaanse defensiegigant is de maker van de Stinger grond-luchtraket. Duitsland heeft beloofd die te leveren aan de Oekraïense strijdkrachten.
 • Lockheed Martin, de maker van de F-35 straaljager, kreeg op de beurs ook een oppoetsbeurt. Het bedrijf is samen met Raytheon de fabrikant van het Patriot-raketafweersysteem. Dat systeem zal worden ingezet bij de NAVO-gevechtsgroep in Slowakije.
 • Northrop Grumman, toonaangevende fabrikant van aanvals- en bewakingsdrones, was eveneens een winnaar sinds het begin van het Oekraïense conflict. Huntington Ingalls Industries, de grootste Amerikaanse militaire scheepsbouwer, idem dito. En zo kunnen we nog een tijdje doorgaan.

Buiten de VS hebben het Britse BAE Systems, de grootste defensie-aannemer in Europa, het Duitse Rheinmetall, het Franse Thales en het Italiaanse Leonardo allemaal hun aandelenkoersen fors zien stijgen. De sprong in defensieaandelen kwam er, nadat de Duitse bondskanselier Olaf Scholz zei dat de defensie-uitgaven in de grootste economie van Europa zullen worden verhoogd. Die gaan naar 2% van het bruto binnenlands product. Komende van naar schatting 1,5% in 2021.

Hoewel de VS en hun bondgenoten niet hebben ingegrepen in het conflict op de grond, hebben ze wel wapens en financiële steun geleverd. Duitsland verklaarde meteen na het uitbreken van de oorlog dat het Oekraïne zou voorzien van 1.000 antitankwapens en 500 Stinger grond-luchtraketten. Zodat het land zichzelf kan verdedigen tegen Rusland.

“Als Duitsland druk voelt om zijn militaire en defensiesystemen op deze manier te versterken, zullen andere landen waarschijnlijk volgen”, zei Investor Place in een notitie. “Dit betekent dat bedrijven die militaire technologie en wapens produceren de komende maanden waarschijnlijk een aanzienlijke piek in de vraag zullen zien. Wall Street zal de defensieaandelen nauwlettend in de gaten houden terwijl de industrie zich voorbereidt op een hausse.”

Visie van defensieanalisten

Defensieanalisten hebben ook hun bezorgdheid geuit over het feit dat sommige bedrijven, waaronder Raytheon, ook leveren aan Russische vliegtuigbouwers voor civiel gebruik. In een toespraak zei Joe Biden dat de acties van zijn regering en die van de bondgenoten duidelijk gericht zijn. Het is bepaald de bedoeling om meer dan de helft van de Russische hightech-import af te snijden. Kwestie van een slag toe brengen aan het vermogen om door te gaan met het moderniseren van hun leger.

Dat komt terwijl defensie-aannemers uitkijken naar tekenen dat het Pentagon het Congres om aanvullende financiering zal vragen. Dat is om de hogere kosten verbonden aan het conflict te betalen. Die kosten behelzen onder andere de inzet van 7.000 Amerikaanse troepen naar Europa. Maar ook de kosten van extra surveillancevluchten.

“De acties van Rusland in Oekraïne hebben de argumenten voor hogere Amerikaanse defensie-uitgaven doen hernieuwen en ik denk dat we deze waarschijnlijk meer zullen zien groeien dan eerder werd verwacht.” Zo verklaarde Todd Harrison, directeur defensiebegrotingsanalyse bij het Centrum voor Strategische en Internationale Studies.

Het congres zal een budget van het ministerie van Defensie (DoD) van $ 740 miljard voor 2022-2023 goedkeuren. De DoD is bezig de focus te verleggen naar de regio Azië-Pacific. Maar de Russische invasie van Oekraïne zou die richting kunnen veranderen, zei Harrison. “Ik denk dat we op korte termijn meer actie zullen zien rond Rusland in Europa en slechts op langere termijn tegen China.”

Cyberbeveiligingsaandelen zijn gestegen

Hoewel het conflict gunstig is voor bedrijven die grotendeels afhankelijk zijn van defensie, zijn de aandelen van cyberbeveiligingssoftwarebedrijven ook gestegen. Dit vanwege de verwachtingen van hogere uitgaven aan beveiligingsgerelateerde diensten. Van de op de beurs verhandelde (ETF) fondsen die de sector volgen, is onder andere de Global X Cybersecurity ETF flink gestegen bij het uitbreken van het conflict.

Morgan Stanley schreef dat de verhoogde geopolitieke spanning een sterke rugwind zal blijven voor cyberbeveiligingsaandelen. Bedrijven die winst kunnen maken, zijn het cloudopslagbeveiligingsbedrijf Zscaler. Maar ook Crowdstrike Holdings, dat anti-ransomwarediensten op de markt brengt. Evenals Fortinet, een maker van netwerkbeveiligingssystemen. Lees hier meer over beleggen in cybersecurity.

“Elke keer dat er een nieuwe dreiging wordt aangekondigd, of er een hack- of ransomware-aanval is, is dat in feite een advertentie voor cyberbeveiliging. Bedrijven en andere organisaties worden er aan herinnerd dat ze erin moeten investeren.” Zo vertelde Hilary Frisch, analist bij ClearBridge Investments.

Nieuw uitgaventijdperk in Europese defensiesector

Na tientallen jaren van onderinvesteringen in de defensiesector, zou de beleidsverschuiving van Duitsland een nieuw uitgaventijdperk in de Europese defensiesector kunnen onthullen. Italië volgde onlangs dit voorbeeld. Andere Europese landen zullen zich de komende weken waarschijnlijk bij de inspanning aansluiten. Ondanks terughoudendheid, niet zo lang geleden, zijn de meeste Europese NAVO-leden nu op zoek naar een permanente verhoging van de defensiefinanciering. Inderdaad, tot boven de doelstelling van 2% van het BBP. Wat beleggen in defensie een lucratieve kans maakt.

Wat zeggen analisten over defensie aandelen?


Defensie aandelen presteren beter dan verwacht

In de periode onmiddellijk na de Russische aanval op Oekraïne presteerden defensie aandelen beter dan verwacht. De verwachting is dat een verhoogde dreigingsomgeving zou leiden tot grotere militaire uitgaven in de regio. Die oproep bleek juist te zijn. Duitsland zei meteen 100 miljard euro aan extra uitgaven toe. Dat is ongeveer twee keer de jaarlijkse defensiebegroting van het land. VK en anderen deden minder specifieke toezeggingen om de uitgaven te verhogen.

Het nieuws gaf een boost aan de bestaande opleving naar lucht- en ruimtevaart- en defensie aandelen. Sensormaker Hensoldt (HAG) zag de koers exploderen. Andere op defensie gerichte namen zoals Rheinmetall (RHM), Leonardo (LDO), Thales (HO) en Chemring (CHG) bleven niet achter. “We zijn van mening dat dit de achtergrond voor de Europese defensiesector aanzienlijk verbetert, en we benadrukken Rheinmetall als de grootste begunstigde, zowel op korte als op middellange termijn.” Dit lazen we in een rapport van Berenberg-analisten Ross Law en George McWhirther.

“Airbus, BAE Systems, MTU Aero Engines en Dassault Aviation zouden ook moeten profiteren van hun programma-exposure.” Berenberg ziet een potentiële meevaller voor verschillende grote defensieprojecten in de regio. Waaronder Airbus (AIR) en Dassault Aviation’s (AM) Eurodrone en FCAS zesde generatie gevechtsvliegtuigen. De Duitse kanselier Olaf Scholz brengt Lockheed Martin’s (LMT) F-35 weer in de strijd. Dit ter vervanging van het Duitse Tornado-grondaanvalsvliegtuig. De vorige Duitse regering had de F-35 uitgesloten ten gunste van Boeing’s (BA) F/A-18.

Belangrijke impuls vanuit Duitsland voor defensie aandelen

Jefferies-analist Chloe Lemarie verwacht dat de hogere Duitse defensie-uitgaven een belangrijke impuls zullen geven. Aangezien het land de grootste en meest concrete uitgaventoezeggingen tot nu toe heeft gedaan. Hensoldt en Rheinmetall zullen de belangrijkste begunstigden zijn vanwege hun hoge blootstelling aan de Duitse defensie, schreef ze in een rapport. Terwijl minder bekende namen zoals BAE Systems (BA) en Thales kunnen profiteren van hogere defensieuitgaven over de hele linie. Maar ook van steun die door hun eigen landen werd (en wordt) gestuurd naar Oekraïne.

Defensie aandelen in luchtvaart kwetsbaarder

De meer civiele markt is anderzijds kwetsbaarder. Aandelen met een bredere blootstelling aan de burgerluchtvaart presteerden slechter dan pure-play-defensienamen. Dit aangezien de sluiting van het luchtruim de populaire routes tussen Europa en Oost-Azië op zijn kop zette. Terwijl de EU de verkoop van vliegtuigen en reserveonderdelen aan Russische luchtvaartmaatschappijen verbood. Volgens de website van de nationale luchtvaartmaatschappij Aeroflot zijn Airbus-modellen goed voor 63% van de vloot.

Positieve vooruitzichten op defensie aandelen

De analisten van Berenberg zijn van mening dat de verhoogde dreigingsomgeving opwaartse druk uitoefent op de vooruitzichten voor defensie-uitgaven voor NAVO-leden. Met name voor die landen die de jaarlijkse bestedingsdoelstelling van 2% van de alliantie niet halen. “We denken dat andere landen ertoe kunnen worden aangezet het voorbeeld van Duitsland te volgen.” Aldus Berenberg.

Morningstar-aandelenanalist Joachin Kotze kwam eveneens met een rapport. “Hoewel het nog vroeg is en erg moeilijk om de exacte impact van de oorlog te kwantificeren, verwachten we positieve aanpassingen aan de adviezen voor onze defensie aandelen te maken,” stelde hij. “Van de pure-play-defensienamen handelen Thales (HO), Dassault (DSY) en Leonardo (LDO) nog steeds met kortingen op onze schattingen van de reële waarde, terwijl BAE Systems met een premie handelt. Onze voorkeur gaat uit naar Thales en Dassault.”

De 18 beste defensie aandelen voor 2022

Kortom: nu de geopolitieke spanningen toenemen en de militaire budgetten groeien, kan beleggen in defensie een lucratieve kans zijn. De beste defensie aandelen voor 2022 die op onze radar staan, zijn:

 1.  Hensoldt (HAG)
 2. Rheinmetall (RHM)
 3. Leonardo (LDO)
 4. Thales (HO)
 5. Chemring (CHG)
 6. BWX Technologies (NYSE:BWXT)
 7. BAE Systems (BA)
 8. Astronics Corporation (NASDAQ:ATRO)
 9. Aerojet Rocketdyne Holdings, Inc. (NYSE:AJRD)
 10. Northrop Grumman Corporation (NYSE:NOC)
 11. Textron Inc. (NYSE:TXT)
 12. HEICO Corporation (NYSE:HEI)
 13. Lockheed Martin Corporation (NYSE:LMT)
 14. Howmet Aerospace Inc. (NYSE:HWM)
 15. General Dynamics Corporation (NYSE:GD)
 16. Raytheon Technologies Corporation (NYSE:RTX)
 17. Honeywell International Inc. (NASDAQ:HON)
 18. L3Harris Technologies (NYSE:LHX)

1. Hensoldt (HAG)

Hensoldt levert wereldwijd elektronische sensoroplossingen voor defensie en veiligheid. Het aanbod omvat luchtbewaking, lucht-, grond-, veiligheids-, marine- en kust- en ruimteradars. Maar de portefeuille is uitgebreider. Ook identificatie beveiligde datalinks en commerciële verzendoplossingen vallen hieronder. Hensoldt levert verder lucht-, voertuig-, bewakings- en maritieme optronica. Evenals ruimte optica: optronische sensorapparaten, vizieren, scopes en nachtkijkers.

Daarnaast omvat het aanbod van Hensoldt ook elektronische ondersteuning/SIGINT-producten. Meer bepaald ontvangers, richtingzoekers en elektronische jammers. Maar ook EW-softwaresuites voor zelfbescherming en grondondersteuningsstations en elektronische oorlogsvoeringsystemen.

Verder levert het bedrijf avionica, waaronder computerapparatuur voor gebruik in de luchtvaart. Dit onder andere voor het opnemen en beheren van vlucht- en missiegegevens, connectiviteit en missiebeheer/pilootassistentie. Maar denk ook aan onbemand videobeheerondersteuning bij missieplanning, gegevensanalyse en -evaluatie, en cloudoplossingen. Evenals geïntegreerde oplossingen en commando- en controlesoftwareproducten.

Bovendien biedt Hensoldt producten en systeemondersteuning voor simulatie en trainingsdiensten. Het hoofdkantoor van het bedrijf is gevestigd in Taufkirchen, Duitsland. Na de Russische inval in Oekraïne is dit bedrijf in de belangstelling komen te staan. Voordien was Hensoldt relatief onbekend.

2. Rheinmetall (RHM)

Rheinmetall AG levert technologieën aan de mobiliteits- en beveiligingssectoren wereldwijd. Het bedrijf is actief in vijf segmenten: voertuigsystemen, wapens en munitie, elektronische oplossingen, sensoren en actuatoren en materialen en handel.

 • Het voertuigsystemen- segment levert allerhande voertuigen: gevechts-, ondersteunings-, logistiek- en speciale voertuigen. Waaronder dus gepantserde rupsvoertuigen, CBRN-beveiligingssystemen, torentjessystemen en logistieke en tactische voertuigen op wielen.
 • Het wapens en muntie-segment verkoopt kort en goed wapens en munitie van groot en middelgroot kaliber, wapenstations, beschermingssystemen, drijfgassen en kruit.
 • Het elektronische oplossingen-segment biedt een keten van systeemnetwerken aan, zoals sensoren, netwerkplatforms en geautomatiseerde verbonden effectors voor soldaten. Evenals cyberspace-beveiligingsoplossingen en trainings- en simulatieoplossingen.
 • Het sensoren en actuatoren-segment biedt een productportfolio bestaande uit uitlaatgasrecirculatiesystemen; smoorkleppen, regeldempers en uitlaatkleppen voor elektromotoren. Maar ook magneetventielen; aandrijvingen en kleppentreinsystemen; olie-, water- en vacuümpompen voor personenauto’s, bedrijfsvoertuigen en lichte en zware offroad-toepassingen en industriële oplossingen.
 • Het materialen en handel-segment richt zich op de ontwikkeling van systeemcomponenten voor basismotoren, zoals motorblokken, structurele componenten en cilinderkoppen, glijlagers, bussen en vervangingsonderdelen. Rheinmetall houdt zich ook bezig met de aftermarket-activiteiten.

Rheinmetall was voorheen bekend als Rheinmetall Berlin AG en veranderde de naam in Rheinmetall AG in 1996. Het bedrijf werd opgericht in 1889 en heeft zijn hoofdkantoor in Düsseldorf, Duitsland.

defensie aandelen Rheinmetall

3. Leonardo (LDO)

Leonardo S.p.a. is een industrieel en technologisch bedrijf dat zich bezighoudt met helikopters, defensie-elektronica en beveiligingssystemen, luchtvaart, ruimtevaart, enzovoort. Het bedrijf is actief in Italië, het Verenigd Koninkrijk, de rest van Europa en de Verenigde Staten. Leonardo biedt onder andere een uitgebreid assortiment helikopters aan voor slagveld-, gevechts-, maritiem-, opleidings-, uitvoerend en privévervoer, medische en reddingsdiensten, veiligheidsdiensten, energiediensten en nutsvoorzieningen. Maar ook voor ondersteunings- en opleidingsdiensten.

Daarnaast levert het bedrijf ook geo-informatie, satellietcommunicatie, grondsystemen, navigatie en satellietoperaties, interplanetaire sondes, in een baan om de aarde draaiende modules. Om het rijtje aan te vullen: ook robotica en boren, elektro-optica, laserzenders, atoomklokken, fotovoltaïsche panelen, stroomverdelers en versterkers, houdingssensoren en orbitale microvoortstuwing.

Verder houdt Leonardo zich bezig met de productie en assemblage van belangrijke structurele composiet- en metalen componenten voor commerciële en militaire vliegtuigen, helikopters en onbemande vliegtuigen. Evenals automatisering van bagageafhandeling op luchthavens, postsorteercentra en logistieke koeriershubs.

Het bedrijf was voorheen bekend als Finmeccanica S.pa. en veranderde haar naam in Leonardo S.p.a. in januari 2017. Leonardo S.p.a. werd opgericht in 1948 en heeft zijn hoofdkantoor in Rome, Italië.

4. Thales (HO)

Thales S.A. biedt verschillende oplossingen aan voor civiele en militaire klanten in de luchtvaart-, ruimtevaart-, defensie-, veiligheids- en grondtransportmarkten over de hele wereld. Het bedrijf opereert via de segmenten Aerospace, Transport, Defense & Security en Digital Identity & Security.

Thales biedt onder andere communicatie-, commando- en controlesystemen aan. Evenals missiediensten en -ondersteuning; bescherming en missie/gevechtssystemen en bewakings-, detectie- en inlichtingensystemen. Maar ook trainings- en simulatieoplossingen voor lucht-, land-, zee- en gezamenlijke strijdkrachten en digitale identiteits- en beveiligingsoplossingen. Daarnaast oplossingen voor luchtverkeersbeheer; cockpits en elektronische apparatuur en functies; entertainment- en connectiviteitssystemen en -diensten tijdens de vlucht.

Verder biedt Thales oplossingen voor verschillende markten en toepassingen, waaronder radiologie, radiofrequentie, microgolfbronnen, trainings- en simulatieoplossingen, lasers en micro-elektronica-oplossingen voor wetenschap, industrie, ruimtevaart, defensie, auto’s, spoorwegen en platforms voor energieconversie.

Thales S.A heeft een strategische overeenkomst lopen met Google LLC. Het bedrijf was voorheen bekend als Thomson-CSF en veranderde de naam in Thales S.A. in 2000. Thales S.A. werd opgericht in 1893 en is gevestigd in Courbevoie, Frankrijk.

defensie aandelen Thales

5. Chemring (CHG)

Chemring Group PLC levert sensoren en energetische oplossingen aan de lucht- en ruimtevaart-, defensie- en de beveiligingsindustrie in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Australië. Maar ook in de rest van de wereld. Chemring opereert via twee segmenten: Sensors & Information en Countermeasures & Energetics.

 • Het segment Sensors & Information ontwikkelt en produceert explosievendetectieapparatuur; apparatuur voor het opsporen van chemische en biologische bedreigingen. Evenals technologieën voor netwerkbescherming.
 • Het segment Countermeasures & Energetics biedt vervangbaar materiaal aan voor lucht-, zee- en landplatforms en door patronen/drijfgas aangedreven apparaten.

Chemring levert verder pyrotechnische apparaten voor het lanceren en inzetten van satellieten. Evenals raketcomponenten, aandrijvers en energetische materialen, evenals vlucht- en veiligheidssystemen. Chemring Group PLC werd opgericht in 1905 en heeft zijn hoofdkantoor in Romsey, het Verenigd Koninkrijk.

6. BWX Technologies (NYSE:BWXT)

BWX Technologies, Inc. produceert en verkoopt nucleaire componenten in de Verenigde Staten, Canada en internationaal. Het bedrijf is operationeel via drie segmenten: Nuclear Operations Group, Nuclear Power Group en Nuclear Services Group.

 • Het segment Nuclear Operations Group levert precisie-marinecomponenten en kritische nucleaire componenten, reactoren, splijtstof en assemblages. Die componenten worden geleverd aan het Naval Nuclear Propulsion Program van het United States Department of Energy/National Nuclear Security Administration.
 • Het segment Nuclear Power Group biedt commerciële nucleaire stoomgeneratoren, nucleaire brandstof, brandstofbehandelingssystemen en aanverwante producten aan.
 • Het segment Nuclear Services Group is actief in de verwerking van nucleair materiaal, herstel van locaties met radioactieve straling en beheer- en exploitatiediensten. BWX ontwikkelt ook technologie voor toepassing van kernenergiebronnen en ontwerpt en produceert kernreactoren.

BWX levert ook raketlanceerbuizen voor onderzeeërs van de Amerikaanse marine en uitrusting voor nucleaire toepassingen. Het bedrijf converteert de overheidsvoorraden van hoogverrijkt uranium uit de Koude Oorlog. BWX Technologies levert tevens splijtstofelementen voor onderzoeksreactoren voor hogescholen, universiteiten en nationale laboratoria en componenten voor defensietoepassingen.

BWX Technologies was voorheen bekend als The Babcock & Wilcox Company en veranderde de naam in BWX Technologies, Inc. in juni 2015. Het bedrijf werd opgericht in 1867 en heeft zijn hoofdkantoor in Lynchburg, Virginia.

7. BAE Systems (BA)

BAE Systems plc is een naam die wellicht wat vertrouwder in de oren zal klinken. Dit bedrijf levert wereldwijd defensie-, ruimtevaart- en beveiligingsoplossingen in de breedste zin van het woord. BAE Systems opereert via vijf segmenten: Electronic Systems, Cyber & Intelligence, Platforms & Services (VS), Lucht en Maritiem.

 • Het segment Electronic Systems biedt elektronische oorlogsvoeringsystemen, navigatiesystemen, elektro-optische sensoren, militaire en commerciële digitale motor- en vluchtbesturingen.
 • Het segment Cyber & Intelligence biedt oplossingen voor het moderniseren, onderhouden en testen van cybergeharde vliegtuigen, radars, raketsystemen en missietoepassingen. Deze detecteren bedreigingen voor de nationale veiligheid. Dit segment staat ook voor oplossingen en diensten om de verzameling, analyse en verwerking van gegevens in de civiele en militaire inlichtingengemeenschappen van de VS te verbeteren.
 • Het segment Platforms & Services (VS) produceert en verkoopt gevechtsvoertuigen, wapens en munitie. Ook scheepsreparatieservices evenals het beheer van munitiefaciliteiten van de overheid.
 • Het segment Lucht ontwikkelt, produceert, verbetert en ondersteunt gevechts- en straaltrainervliegtuigen.
 • Het segment Maritiem ontwerpt, produceert en ondersteunt schepen, onderzeeërs, torpedo’s, radars en commando- en gevechtssystemen evenals scheepskanonsystemen. Het levert ook marinewapensystemen, raketwerpers en precisiemunitie.

Daarnaast biedt BAE Systems ook precisiegeleiding en zoekoplossingen, militaire communicatie-systemen en datalinks, permanente bewakingssystemen. We kunnen het aanbod nog aanvullen met ruimte-elektronica en elektrische aandrijfaandrijving systemen.

BAE Systems biedt bovendien oplossingen voor gegevensintelligentie om zich te verdedigen tegen nationale bedreigingen. Dit om de netwerken en gegevens te beschermen tegen aanvallen. BAE Systems werd opgericht in 1970 en heeft zijn hoofdkantoor in Farnborough, het Verenigd Koninkrijk.

8. Astronics Corporation (NASDAQ:ATRO)

Astronics Corporation ontwerpt en produceert producten voor de lucht- en ruimtevaart-, defensie- en elektronica-industrie in de Verenigde Staten, de rest van Noord-Amerika, Azië, Europa, Zuid-Amerika en daarbuiten. Het bedrijf is actief in twee segmenten: Aerospace en Test Systems.

 • Het segment Aerospace biedt verlichtings- en veiligheidssystemen, elektrische energieopwekkingssystemen, distributie- en stoelbewegingssystemen, vliegtuigconstructies, luchtvaartelektronicaproducten, systeemcertificering en andere producten. Dit segment bedient de fabrikanten (OEM) die vliegtuigen bouwen voor de commerciële, militaire en algemene luchtvaartmarkten. Evenals leveranciers aan OEM’s en exploitanten van een luchtvaartvloot, zoals luchtvaartmaatschappijen en hun leveranciers.
 • Het segment Test Systems ontwerpt, ontwikkelt, produceert en onderhoudt geautomatiseerde testsystemen die de lucht- en ruimtevaart- en defensie-, communicatie- en openbaarvervoersector ondersteunen. Maar dit segment biedt ook draadloze communicatietesten voor de civiele markt voor mobiele radio’s, evenals trainings- en simulatieapparatuur voor commerciële en militaire toepassingen aan.
Astronics Corporation bedient OEM’s en hoofdaannemers van de overheid voor elektronica en militaire producten. Astronics Corporation werd opgericht in 1968 en heeft zijn hoofdkantoor in East Aurora, New York.
 

9. Aerojet Rocketdyne Holdings, Inc. (NYSE:AJRD)

Aerojet Rocketdyne Holdings, Inc. ontwerpt, ontwikkelt, produceert en verkoopt lucht- en ruimtevaart- en defensieproducten en -systemen in de Verenigde Staten. Het bedrijf is actief in twee segmenten: ruimtevaart/defensie en onroerend goed.

 • Het segment Lucht- en Ruimtevaart en Defensie levert lucht- en ruimtevaart- en defensieproducten en -systemen aan de regering van de Verenigde Staten. Waaronder het ministerie van Defensie, de National Aeronautics and Space Administration, maar ook hoofdaannemers voor lucht- en ruimtevaart en defensie. Dit segment biedt een breed aanbod aan raketvoortstuwingssystemen aan. Evenals luchtademende hypersonische motoren en elektrische energie- en voortstuwingssystemen voor ruimte-, defensie-, civiele en commerciële toepassingen en bewapeningssystemen.
 • Het Real Estate-segment houdt zich bezig met de herbestemming, de toekenning van rechten, de verkoop en de leasing van de overtollige vastgoedactiva van het bedrijf. Aerojet Rocketdyne bezit 11.277 acres land grenzend aan de Verenigde Staten Highway 50 tussen Rancho Cordova en Folsom, Californië ten oosten van Sacramento.

Het bedrijf was voorheen bekend als GenCorp Inc. en veranderde haar naam in Aerojet Rocketdyne Holdings, Inc. in april 2015. Aerojet Rocketdyne Holdings, Inc. werd opgericht in 1915 en heeft haar hoofdkantoor in El Segundo, Californië.

10. Northrop Grumman Corporation (NYSE:NOC)

Northrop Grumman Corporation, een bekend naam in de sector, opereert wereldwijd als een ruimtevaart- en defensiebedrijf. Northrop Grumman opereert via vier segmenten: Aeronautics Systems, Defense Systems, Mission Systems en Space Systems.

 • Het segment Aeronautics Systems ontwerpt, ontwikkelt, produceert, integreert en onderhoudt vliegtuigsystemen. Dit segment levert ook onbemande autonome vliegtuigsystemen, waaronder strategische ISR-systemen voor lange afstanden op grote hoogte en tactische ISR-systemen voor verticaal opstijgen en landen en strategische langeafstandsaanvalsvliegtuigen, tactische gevechtsvliegtuigen en luchtdominantievliegtuigen.
 • Het segment Defense Systems ontwerpt, ontwikkelt en produceert wapens en missiesystemen. Dit segment biedt ook commando- en controle- en wapensystemen, waaronder munitie en raketten evenals precisie slagwapens. Verder ook hypersonische systemen; wapensystemen en precisie-munitie; levenscyclusservice en ondersteuning voor software, wapensystemen en vliegtuigen.
 • Het segment Mission Systems biedt cyber-, commando-, controle-, communicatie- en computers-, inlichtingen-, bewakings- en verkenningssystemen; radar-, elektro-optische/infrarood- en akoestische sensoren; elektronische oorlogsvoeringsystemen.
 • Het segment Space Systems heeft satellieten en payloads; grondsystemen; raketafweersystemen en interceptors; draagraketten en aanverwante voortstuwingssystemen evenals strategische raketten in aanbod.
Northrop Grumman werd opgericht in 1939 en is gevestigd in Falls Church, Virginia.
 

11. Textron Inc. (NYSE:TXT)

Textron Inc. is actief in de vliegtuig-, defensie-, industriële en financiële sector. Textron biedt daarnaast onderhouds-, inspectie- en reparatiediensten aan en verkoopt ook onderdelen voor vliegtuigen. Het bedrijf opereert in vijf segmenten: Aviation, Bell, Systems, Industrial en Finance.

 • Het segment Aviation van het bedrijf produceert, verkoopt en onderhoudt zakenjets, turboprop- en zuigermotorvliegtuigen. Maar ook militaire trainings- en defensievliegtuigen.
 • Het segment Bell levert militaire en commerciële helikopters, tiltrotorvliegtuigen inclusief reserveonderdelen en diensten.
 • Het segment Systems is gespecialiseerd in onbemande vliegtuigsystemen, elektronische systemen en oplossingen, geavanceerde zeevaartuigen, zuigervliegtuigmotoren, enzovoort.
 • Het segment Industrial omvat kunststof brandstofsystemen, waaronder conventionele plastic brandstoftanks en brandstoftanks onder druk voor toepassingen in hybride voertuigen. De klanten zijn voornamelijk fabrikanten van originele auto-uitrustingen en golfauto’s, off-road bedrijfsvoertuigen, recreatieve terreinvoertuigen, sneeuwscooters, lichte transportvoertuigen, grondondersteuningsapparatuur voor de luchtvaart, professionele grasonderhoudsapparatuur en grasverzorgingsvoertuigen enzovoort. Textron is zodoende geen pure defensiespelder.
 • Het segment Finance van het bedrijf biedt financieringsdiensten voor de aankoop van nieuwe en gebruikte vliegtuigen en belhelikopters. De klanten bevinden zich in de Verenigde Staten, Europa, Azië, Australië en de rest van de wereld.

Textron Inc. werd opgericht in 1923 en heeft zijn hoofdkantoor in Providence, Rhode Island.

12.  HEICO Corporation (NYSE:HEI)

HEICO Corporation ontwerpt, produceert en verkoopt lucht- en ruimtevaart-, defensie- en elektronische gerelateerde producten en diensten in de Verenigde Staten en internationaal. Het bedrijf is actief in twee segmenten: Flight Support Group en Eletronic Technologies Group.

 • Het segment Flight Support Group-segment van HEICO Corporation levert vervangingsonderdelen voor straalmotoren en vliegtuigonderdelen; thermische isolatiedekens en onderdelen. Maar ook hernieuwbare/herbruikbare isolatiesystemen en speciale componenten. Dit segment distribueert ook hydraulische, pneumatische, structurele, interconnectie-, mechanische en elektromechanische componenten voor de commerciële, regionale en algemene luchtvaartmarkten. En biedt tevens reparatie- en revisiediensten voor straalmotoren en vliegtuigonderdelen aan.
 • Het segment Electronic Technologies Group levert elektro-optische infraroodsimulatie- en testapparatuur; elektro-optische laserproducten en nog veel meer hoogtechnologische spullen. Dit segment is ook gespecialiseerd in ook lopende-golfbuisversterkers en microgolfvermogensmodules, om maar deze instrumenten te vermelden.

HEICO Corporation bedient voornamelijk klanten in de luchtvaart-, defensie-, ruimtevaart-, medische, telecommunicatie- en elektronica-industrie. HEICO Corporation werd opgericht in 1957 en heeft zijn hoofdkantoor in Hollywood, Florida.

13.  Lockheed Martin Corporation (NYSE:LMT)

Lockheed Martin Corporation, een bekend defensie-, luchtvaart- en ruimtevaartbedrijf, houdt zich wereldwijd bezig met onderzoek, ontwerp, ontwikkeling, fabricage, integratie en instandhouding van technologische systemen, producten en diensten. Het bedrijf werkt via vier segmenten: luchtvaart, raketten en vuurleiding, roterende en missiesystemen en ruimtevaart.

 • Het luchtvaart-segment biedt gevechts- en luchtmobiliteitsvliegtuigen, onbemande luchtvaartuigen en aanverwante technologieën.
 • Het raketten en vuurleiding-segment verkoopt lucht- en raketafweersystemen; tactische raketten en lucht-grond-precisiewapensystemen en alles wat daar verband mee houdt.
 • Het roterende en missiesystemen-segment biedt militaire en commerciële helikopters, oppervlakteschepen, raketafweersystemen op zee en op het land, radarsystemen, missie- en gevechtssystemen op zee en in de lucht evenals oplossingen voor commando- en controlemissies, cyberoplossingen en simulatie-oplossingen.
 • Het ruimtevaart-segment biedt satellieten; ruimtetransportsystemen; strategische, geavanceerde aanvals- en defensieve raketsystemen en geclassificeerde systemen en diensten ter ondersteuning van de nationale veiligheid. Dit segment biedt ook netwerk-enabled systemen om de klanten te helpen bij het verzamelen, analyseren en veilig distribueren van kritieke inlichtingengegevens.
Lockheed Martin bedient voornamelijk de Amerikaanse overheid, evenals buitenlandse militaire kopers die via de Amerikaanse overheid zijn gecontracteerd. Lockheed Martin Corporation werd opgericht in 1912 en heeft zijn hoofdkantoor in Bethesda, Maryland.
 

14. Howmet Aerospace Inc. (NYSE:HWM)

Howmet Aerospace Inc. biedt geavanceerde technische oplossingen voor de lucht- en ruimtevaart- en transportindustrie in de Verenigde Staten, Japan, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Mexico, Italië, Canada, Polen, China en de rest van de wereld. Howmet Aerospace opereert via vier segmenten: Engine Products, Fastening Systems, Engineered Structures en Forged Wheels.

 • Het segment Engine Products biedt draagvlakken en naadloos gewalste ringen, voornamelijk voor vliegtuigmotoren en industriële gasturbines. Evenals roterende delen en andere hoogtechnologische producten.
 • Het segment Fastening Systems produceert bevestigingssystemen voor de ruimtevaart, evenals voor de commerciële luchtvaart.
 • Het segment Engineered Structures levert titanium blokken en freesproducten voor lucht- en ruimtevaart- en defensietoepassingen. Aangevuld met aluminium en nikkel smeedstukken en machinaal bewerkte componenten en samenstellingen.
 • Het segment Forged Wheels heeft gesmede aluminium wielen en aanverwante producten voor zware vrachtwagens en commerciële transportmarkten aanbod.
Howmet Aerospace was voorheen bekend als Arconic Inc. Het werd opgericht in 1888 en is gevestigd in Pittsburgh, Pennsylvania.
 

15. General Dynamics Corporation (NYSE:GD)

General Dynamics Corporation opereert wereldwijd als een ruimtevaart- en defensiebedrijf. Het is een naam die de meeste beleggers wel vertrouwd in de oren zal klinken. General Dynamics Corporation opereert via vier segmenten: Aerospace, Marine Systems, Combat Systems en Technologies.

 • Het segment Aerospace ontwerpt, produceert en verkoopt zakenjets en biedt onderhoud en reparatie van vliegtuigen, beheer, charter, ondersteuning en voltooiing van vliegtuigen op de grond, personeel en operatordiensten aan.
 • Het segment Marine Systems ontwerpt en bouwt nucleair aangedreven onderzeeërs, oppervlaktestrijders en hulpschepen voor de Amerikaanse marine en Jones Act-schepen voor commerciële klanten. Evenals ruwe olie- en producttankers en container- en vrachtschepen. Dit segment biedt ook onderhouds- en moderniseringsdiensten aan marineschepen, aangevuld met nog een groot aantal andere diensten.
 • Het segment Combat Systems maakt gevechtsvoertuigen op wielen en rupsbanden, Stryker-gevechtsvoertuigen op wielen, piranha-voertuigen, wapensystemen, munitie, mobiele brugsystemen met nuttige lading, tactische voertuigen, gevechtstanks, gepantserde voertuigen en bewapening. Dit segment biedt ook moderniseringsprogramma’s, engineering, ondersteuning en onderhoudsdiensten aan.
 • Het segment Technologies biedt informatietechnologie-oplossingen en missie-ondersteunende diensten, evenals mobiele communicatie, computers en command-and-control missiesystemen. Dit segment biedt ook cloud computing, kunstmatige intelligentie; machinaal leren; big data-analyse; ontwikkeling, beveiliging en operaties; softwaregedefinieerde netwerken aan.
General Dynamics Corporation werd opgericht in 1899 en heeft zijn hoofdkantoor in Reston, Virginia.
 

16. Raytheon Technologies Corporation (NYSE:RTX)

Raytheon Technologies Corporation, een internationaal luchtvaart- en defensiebedrijf, levert systemen en diensten aan commerciële, militaire en overheidsklanten over de hele wereld. Het werkt via vier segmenten: Collins Aerospace Systems, Pratt & Whitney, Raytheon Intelligence & Space en Raytheon Missiles & Defense.

 • Het segment Collins Aerospace Systems biedt ruimtevaart- en defensieproducten en aftermarket-serviceoplossingen voor vliegtuigfabrikanten en luchtvaartmaatschappijen. Maar ook voor de regionale, zakelijke en algemene luchtvaart en voor defensie- en commerciële ruimteoperaties.
 • Het segment Pratt & Whitney (dochter) levert vliegtuigmotoren voor commerciële, militaire, zakenjet- en algemene luchtvaartklanten en produceert, verkoopt en onderhoudt militaire en commerciële hulpaggregaten.
 • Het segment Raytheon Intelligence & Space ontwikkelt en levert geïntegreerde ruimte-, communicatie- en sensorsystemen voor missies, training en cyber- en softwareoplossingen aan inlichtingen-, defensie-, federale en commerciële klanten.
 • Het segment Raytheon Missiles & Defense-segment ontwerpt, ontwikkelt, produceert en onderhoudt geïntegreerde lucht- en raketafweersystemen voor de Amerikaanse en voor sommige buitenlandse overheden.
Het hoofdkantoor van Raytheon Technologies is gevestigd in Waltham, Massachusetts.
 

17. Honeywell International Inc. (NASDAQ:HON)

Honeywell International Inc. opereert wereldwijd als een gediversifieerd technologie- en productiebedrijf. Het bedrijf oprereert in vier segmenten: Aerospace, Building Technologies, Performance Materials and Technologies en Security and Productivity Solutions.

 • Het segment Aerospace verkoopt hulpaggregaten, voortstuwingsmotoren, geïntegreerde avionica en tal van andere hoogtechnologische producten.
 • Het segment Building Technologies biedt softwaretoepassingen aan voor gebouwbeheer en -optimalisatie; evenals sensoren, schakelaars, besturingssystemen en instrumenten voor energiebeheer, evenals tal van aanverwante producten.
 • Het segment Performance Materials and Technologies is gespecialiseerd in automatiseringscontrole, instrumentatie en software en aanverwante diensten.
 • Het segment Security and Productivity Solutions levert persoonlijke beschermingsmiddelen, kleding, uitrusting en schoeisel; gasdetectietechnologie en aanverwante producten.
Honeywell International werd opgericht in 1906 en heeft zijn hoofdkantoor in Charlotte, North Carolina.
 

18. L3Harris Technologies (NYSE:LHX)

L3Harris Technologies, Inc. is een wat minder bekend luchtvaart- en defensietechnologiebedrijf. Het Integrated Mission Systems-segment van het bedrijf verkoopt intelligence-, surveillance- en verkenningssystemen (ISR) evenals communicatiesystemen. L3Harris Technologies opereert in drie segmenten: Space and Airborne Systems, Communication Systems en Aviation Systems.

 • Het segment Space and Airborne Systems is actief op de nichemarkt voor avionica en elektronische oorlogsvoeringsystemen.
 • Het segment Communication Systems biedt tactische communicatie en breedband beveiligde mobiele netwerkcommunicatieapparatuur aan.
 • Het segment Aviation Systems is onder andere gespecialiseerd in de opleiding van commerciële piloten en missienetwerkoplossingen voor luchtverkeersbeheer.
L3Harris Technologies was voorheen bekend als Harris Corporation en veranderde de naam in L3Harris Technologies, Inc. in juni 2019. L3Harris Technologies, Inc. werd opgericht in 1895 en heeft zijn hoofdkantoor in Melbourne, Florida.
 

Tot slot

Niet alle defensie aandelen zullen in koers stijgen. Gebruik een bewezen succesvolle methode om te proberen het kaf van het koren te scheiden. Bijvoorbeeld de Trading Navigator Methode waarmee gebruik wordt gemaakt van het momentum effect, waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat je daarmee de markt kan verslaan. Of volg de gratis online training.

~ Harm van Wijk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.