Top 7 smart factories om in te beleggen in 2022

de top 7 smart factories om in te beleggen in 2022

Beleggen in smart factories, spannende nieuwe technologieën en trends, die samenkomen om het gezicht van de maakindustrie te veranderen. Er is een aantal bedrijven die de vierde industriële revolutie zullen aandrijven en die bedrijven worden de smart factories genaamd.

 

De aandelen van deze smart factories kunnen in de toekomst kansrijk blijken te zijn. Opkomende technologieën zullen nog meer automatisering betekenen. We hebben allemaal op school gehoord over de eerste industriële revolutie en hoe het stoomtijdperk de wereld veranderde.

 

De massale acceptatie van elektriciteit die begon in de late 19e eeuw luidde het begin van massaproductie in, terwijl na de Tweede Wereldoorlog automatisering, robotica en computers de manier waarop dingen werden gemaakt verder veranderden.

 

Nu overspoelt een andere golf van grote veranderingen de industrie. Of je het nu de “vierde industriële revolutie”, “industrie 4.0” of “slimme productie” noemt, deze evolutie zal een nieuw tijdperk van groei aandrijven. Het tijdperk van de smart factories staat voor de deur.

 

De vierde industriële revolutie kan het beste worden samengevat als “de volwassenwording van technologieën die de afgelopen twee decennia zijn ontwikkeld”, zegt Mark Yeeles, hoofd van de industriële automatiseringsbusiness bij Schneider Electric.

 

Hoewel veel van deze technologieën in een of andere vorm al enkele jaren bestaan, heeft hun ontwikkeling nu het punt bereikt waarop ze zo kostenefficiënt zijn dat ze van het onderzoekslaboratorium naar de fabrieksvloer beginnen te verhuizen. Kortom, het is het samenkomen van mensen, cultuur en technologie om geavanceerde uitdagingen op te lossen in de zogenaamde smart factories.

 

De industrie wordt ingrijpend veranderd door een golf van nieuwe technologieën die veelbelovend zijn in tal van industriële toepassingen, stelt Peter Lingen van het robotica-team bij investeringsmanager Pictet toe. Wat ze echter echt revolutionair maakt, is het feit dat deze technologieën niet alleen op zichzelf een groot potentieel hebben, maar dat ze ook samen kunnen worden gebruikt om de manier waarop we dingen produceren te verbeteren.

 

Digitalisering, automatisering en andere trends maken eindelijk het idee van een ‘slimme fabriek’ – een lange droom van veel ingenieurs en industriële wetenschappers – werkelijkheid, zegt hij. De smart factories van de toekomst krijgen dus stilaan vorm en dat biedt ook de beleggers kansen.

 

Daarom praten bedrijven niet alleen over slimme productie, maar beginnen ze ook steeds grotere bedragen uit te geven aan de technologieën erachter, zegt Joel Tortolero, chief executive van Wikifactory, een online platform voor het koppelen van ontwerpers, ingenieurs en fabrikanten.

 

In grote lijnen is de markt voor smart factories al honderden miljarden waard, met een schatting die de huidige uitgaven wereldwijd op ongeveer $ 280 miljard per jaar brengt volgens Tortolero.

 

Dit zal de komende jaren toenemen – de vraag groeit elk jaar met ongeveer 20% -25%” en prognoses suggereren dat deze tegen 2025 $ 455 miljard en tegen het einde van het decennium $ 600 miljard zou kunnen bedragen.

 

Digitalisering als eerste pijler van de smart factories

 

De eerste pijler van de smart manufacturing revolutie is het gebruik van digitale technologie. Een onderdeel hiervan is de toename van het gebruik van online platforms, zoals Wikifactory, om goederen te ontwerpen en te vervaardigen.

 

Op het meest basale niveau stellen deze platforms bedrijven in staat om hun ontwerpen bij te houden terwijl ze evolueren, in plaats van dat wijzigingen worden begraven in een lawine van e-mails en afzonderlijke documenten, zo legt Tortolero uit.

 

Dit maakt het voor bedrijven weer gemakkelijker om samen te werken met leveranciers en klanten om snel wijzigingen aan te brengen op basis van feedback, “vermindering van verspilling en koolstofemissies”. In de afgelopen twee jaar is Wikifactory gegroeid van 79.000 naar 136.000 gebruikers, terwijl er momenteel 9.000 fysieke producten worden ontwikkeld. De opmars van de smart factories is dus niet te stuiten.

 

Productieplatforms zijn belangrijk, maar ze zijn niet het enige aspect van digitalisering dat de manier waarop we dingen maken verandert. Een ander belangrijk aspect is het verzamelen van veel grotere hoeveelheden gegevens over elk aspect van de productie.

 

Als het gaat om slimme fabricage zijn de gegevens of data net zo belangrijk als de machines die de eigenlijke productie doen, zegt Michael Colarossi, die toezicht houdt op producten en innovatie in merk- en informatieoplossingen voor de detailhandel voor Avery Dennison, een etiketterings- en verpakkingsspecialist die voor zichzelf op het vlak van smart factories een voortrekkersrol opeist.

 

Vooruitgang in het verzamelen van gegevens – met name rond sensortechnologie en intelligente labels (labels die worden geleverd met volgapparatuur of andere technologie die erin is ingebouwd) – betekent dat honderden, zo niet duizenden variabelen nu tegen relatief lage kosten kunnen worden verzameld. Wat één van de belangrijkste kenmerken van smart factories mag worden genoemd.

 

Deze gegevensverzameling hoeft niet te stoppen zodra het product de fabriek verlaat. Intelligente labels kunnen bijvoorbeeld door een modebedrijf worden gebruikt om hen te vertellen wanneer de vraag naar een bepaald kledingstuk stijgt, waardoor ze de productie kunnen verhogen. Hij denkt dat dergelijke labels een belangrijk onderdeel zullen worden van supply chain management voor alle soorten fabrikanten. Goede data zijn dus onmisbaar voor smart factories.

 

Kunstmatige intelligentie als andere pijler van smart factories

 

Het verzamelen van de gegevens is slechts de helft van de uitdaging. De volgende is om het te gebruiken om tastbare winsten in prestaties en efficiëntie te behalen. Het goede nieuws is dat dit nog nooit zo eenvoudig is geweest, aangezien kunstmatige intelligentie (AI) aan het verbeteren is, zowel in de snelheid als in de kwaliteit van de taken die het kan uitvoeren, zegt Colarossi. AI helpt bedrijven bijvoorbeeld “veel beter te worden in het gebruik van historische gegevens om het toekomstige succes van producten te voorspellen”.

 

“Kunstmatige intelligentie kan bedrijven zeker helpen de markt te begrijpen, inclusief het voorspellen van de vraag”, beaamt Phani Bhushan Sistu, die de “internet of things” -oplossingen leidt bij IT-groep Hitachi Vantara.

 

Het kan ook worden gebruikt om bedrijven te helpen het meeste uit hun apparatuur te halen, bijvoorbeeld om te zien hoe hun machines het beste kunnen worden geoptimaliseerd gedurende hun levenscyclus en wanneer ze het meest waarschijnlijk defect raken, zodat bedrijven vertragingen en productieknelpunten kunnen voorkomen. Dit geldt vooral in een tijd waarin van robots en andere apparaten in slimme fabrieken of smart factories wordt verwacht dat ze met elkaar communiceren.

 

AI wordt ook steeds vaker gebruikt bij kwaliteitsborging, merkt Sistu op. Tot voor kort werden productcontroles traditioneel door mensen uitgevoerd in de laatste fase van het productieproces, net voordat goederen klaar waren voor verzending. Veel fabrieken gebruiken nu echter op AI gebaseerde beeldvormingssystemen.

 

Ze kunnen defecten in producten niet alleen efficiënter en sneller opsporen dan hun menselijke tegenhangers, maar ze kunnen dit ook in een veel eerder stadium doen. Hierdoor kan het probleem worden aangepakt op het punt waar het zich voordoet, in plaats van de hele productielijn te moeten demonteren. Ook dat is één van de kenmerken van smart factories.

 

Het gebruik van AI om gegevens te analyseren is zeker een grote vooruitgang, maar zelfs dit is misschien niet de limiet van hoe het kan worden gebruikt om de productie te verbeteren, aangezien het vermogen van machines om autonoom te handelen zich ontwikkelt.

 

Sommige machines in fabrieken zijn zo geavanceerd dat ze niet alleen problemen kunnen signaleren met behulp van kritieke data, maar ook “snel beslissingen kunnen nemen over hoe ermee om te gaan”, bijvoorbeeld door de manier waarop ze werken aan te passen, zonder dat er meer mensen nodig zijn, zegt Yeeles.

 

Computers spelen zelfs een steeds grotere rol in onderzoek en ontwikkeling – traditioneel gezien als de enige baan die voor hen te intelligent was. Hoewel mensen nog steeds met de eerste ideeën komen en de uiteindelijke beslissingen nemen, betekent computervooruitgang dat veel van het vallen en opstaan dat plaatsvindt in het midden van het proces steeds meer wordt geautomatiseerd.

 

Computers blijken bijzonder goed in het aanpassen van ontwerpen en deze vervolgens te simuleren om ervoor te zorgen dat ze worden geoptimaliseerd. Dit verbetert zowel de prestaties als het ontwerpproces versnelt wat de smart factories verder vormgeeft.

 

Additieve productie als volgende pijler van smart factories

 

De afgelopen jaren hebben we ook grote vorderingen gezien in additive manufacturing – de naam voor processen die producten maken door materiaallagen toe te voegen, zoals 3D-printen.

 

Omdat een bedrijf niet elke keer dat het een ontwerp verandert een nieuwe mal hoeft te bouwen, biedt additive manufacturing dat bedrijf veel meer vrijheid en flexibiliteit in de manier waarop het een onderdeel ontwerpt, zegt Nigel Robinson van het Digital Manufacturing Centre in Silverstone.

 

Inderdaad, bepaalde geavanceerde ontwerptechnieken, zoals honingraat- en roosterstructuren, zijn alleen mogelijk met behulp van additive manufacturing. Hierin herkennen we smart factories op hun best.

 

Toch is additive manufacturing niet zonder gebreken. Om te beginnen zijn er grenzen aan het soort materialen dat op deze manier kan worden vervaardigd. Traditionele technieken zijn ook veel kostenefficiënter geweest als het ging om het produceren van grote aantallen componenten.

 

Als gevolg hiervan zouden bedrijven doorgaans gewoon 3D-printen gebruiken voor het produceren van prototypes. Maar dit is aan het veranderen, aangezien recente ontwikkelingen betekenen dat het “assortiment van materiaalkeuzes enorm is verbeterd”, terwijl de kosten zijn gedaald, en daarom wordt het steeds vaker gebruikt om het eindproduct te maken in industrieën zoals lucht- en ruimtevaart, evenals in delen van de medische en olie- en gasindustrie. Stuk voor stuk sectoren waarin de smart factories in opmars zijn.

 

Een voorbeeld hiervan is de auto-industrie. Aanvankelijk was additieve productie alleen economisch voor Formule 1-teams die bereid waren elke prijs te betalen voor de relatief kleine prestatiewinst die van kleine hoeveelheden op maat gemaakte componenten”, zegt Robinson.

 

Naarmate de kosten van het proces zijn gedaald, beweegt het naar beneden in de waardeketen en wordt het in toenemende mate gebruikt door bedrijven die ultra-dure hypercars maken, die doorgaans rond 100-300 auto’s produceren, evenals door sommige fabrikanten van sportwagens. Hij denkt dat binnen tien jaar onderdelen die door middel van additive manufacturing worden geproduceerd, routinematig in gezinsauto’s zullen verschijnen. Ook daar zullen smart factories dus ingang vinden.

 

Gedistribueerde productie als onderdeel van smart factories

 

De afgelopen jaren is ook de gedistribueerde productie opgekomen. Tot voor kort verplaatsten fabrikanten hun productie naar opkomende markten, profiterend van lage lonen, voordat ze ze naar consumenten over de hele wereld verscheepten. Dit model is echter kwetsbaar gebleken voor verschillende systematische schokken, zegt Bart Van der Schueren, chief technology officer bij 3D-printing specialist Materialise.

 

Deze omvatten het harde nul-covid-beleid van China, dat fabrieken heeft stilgelegd en heeft geleid tot wereldwijde tekorten aan belangrijke componenten, de tijdelijke blokkering van het Suezkanaal door een containerschip en de Russische invasie van Oekraïne. De toenemende erkenning van de koolstofemissies van transport verstoort ook de wereldwijde productie.

 

Bovendien zorgen decennia van stijgende lonen in opkomende markten ervoor dat die markten niet langer een groot kostenvoordeel hebben ten opzichte van de ontwikkelde wereld, vooral in sectoren die kapitaalintensiever zijn, voegt Lingen toe.

 

Dus hele toeleveringsketens zullen de komende jaren waarschijnlijk steeds regionaler worden naarmate bedrijven de productie dichter bij de consument brengen. We zouden ook meer investeringen in geavanceerde automatisering moeten zien. Natuurlijk brengt het idee om van één gecentraliseerde grote fabriek naar meerdere kleinere fabrieken die geografisch gescheiden zijn, zijn eigen risico’s met zich mee.

 

Bovenal willen bedrijven er zeker van zijn dat al hun componenten dezelfde kwaliteit hebben, waar ze ook geproduceerd worden, zegt Van der Schueren. Maar hij is ervan overtuigd dat bedrijven additive manufacturing kunnen gebruiken om hen te helpen de uitdaging aan te gaan om kleinere individuele batches van hoogwaardige componenten te maken.

 

Gedistribueerde productie via smart factories zou inderdaad een op zichzelf staande positieve strategie kunnen worden in plaats van slechts een reactie op problemen met wereldwijde toeleveringsketens, als bedrijven big data en kunstmatige intelligentie combineren met de flexibiliteit van additieve productie om “gelokaliseerde producten te produceren die zijn toegesneden op de behoeften van klanten in een bepaald gebied.

 

Alles samenbrengen in smart factories

 

Hypercar-fabrikant Czinger belichaamt de vierde industriële revolutie. Het bedrijf gebruikt wat het beschrijft als zijn eigen driedelige gedigitaliseerde divergente adaptieve productiesystemen (DAPS) om zijn voertuigen te bouwen en te produceren. De ontwerpers van Czinger komen met een lijst met criteria, zoals prestaties, fabricagegemak en kostenbeheersing, waaraan elk van de onderdelen van de auto moet voldoen.

 

Vervolgens leiden ze het door een AI-gestuurd systeem dat automatisch machine learning gebruikt om verschillende componentontwerpen te genereren en vervolgens te simuleren totdat het een ontwerp heeft gegenereerd dat perfect past bij de invoerbeperkingen, zegt Kevin Czinger, de oprichter en CEO.

 

Deze super geoptimaliseerde componenten worden gemaakt met behulp van additive manufacturing en vervolgens in elkaar gezet met behulp van een universele assembler die elke set 3D-geprinte componenten kan samenstellen “op een volledig geautomatiseerde, armatuurloze manier”. Dit alles wordt gedaan op het hoofdkantoor van Czinger in Los Angeles, dicht bij waar de meeste klanten voor zijn 21C-auto van $ 2 miljoen per stuk wonen.

 

Czinger stelt dat het gebruik van slimme productie door zijn bedrijf het mogelijk heeft gemaakt te profiteren van lage productiekapitaalvereisten en een snelle productcyclus. In de komende decennia zullen we volledige digitalisering van productieprocessen hebben, regionalisering of lokalisatie (op wereldwijde basis) van het ontwerp en de fabricage van de meeste producten, en de wereldwijde democratisering van de toegang tot de tools voor productontwerp en -creatie, vult Czinger aan.

 

Maar wat zijn eigenlijk een smart factories concreet?

 

Zoals de naam al aangeeft, is een slimme fabriek… slim. Een onderling verbonden netwerk van machines, communicatiemechanismen en rekenkracht, de slimme fabriek is een cyberfysisch systeem dat geavanceerde technologieën zoals kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning gebruikt om gegevens te analyseren, geautomatiseerde processen aan te sturen en te leren terwijl het werkt.

 

Slimme fabrieken en slimme productie maken deel uit van de technologische transformatie die bekend staat als Industrie 4.0 of de Vierde Industriële Revolutie. Elk van de eerste drie industriële revoluties werd geboren uit een innovatieve nieuwe technologie die de manier waarop we werkten en goederen produceerden volledig veranderde: namelijk de stoommachine, de lopende band en de kracht van de computer. Tegenwoordig wordt de vierde revolutie aangedreven door digitale transformatie en intelligente automatisering.

 

Smart factories voor een veranderende wereld

 

In de afgelopen jaren is het voor bedrijfsleiders steeds duidelijker geworden dat digitale transformatie een dringende prioriteit is voor toeleveringsketens en productieactiviteiten die in de jaren 2020 concurrerend en veerkrachtig hopen te zijn. De pandemie heeft de zwakke punten in de wereldwijde toeleveringsketen en kwetsbaarheden in de sector verder blootgelegd. Daarom zijn smart factories een noodzaak geworden.

 

Een artikel in het tijdschrift Forbes herhaalde dit en verklaarde: COVID-19 heeft de wereld iets laten zien dat de maakindustrie al zou moeten weten. Traditionele toeleveringsketens en productie-ecosystemen falen en we moeten overschakelen naar een meer aanpasbare, flexibele oplossing die volledig digitaal is ingeschakeld”

 

Ook de verwachtingen van de consument dragen bij aan de ontwikkeling van slimme fabriekstechnologieën en de fabriek van de toekomst. Bekend als het Amazon-effect, neemt de vraag van consumenten naar levering de volgende dag in een gestaag en snel tempo toe.

 

Volgens het tijdschrift Entrepreneur in 2019 geldt het volgende adagio: “De Amerikaanse economie en de wereldeconomie zijn in de greep van het Amazon-effect. E-commerceproviders staan onder steeds grotere druk om de snelheid en efficiëntie van Amazon te evenaren, en er is geen bewijs dat de verwachtingen van de consument afnemen.” Die consument heeft dus het pad richting smart factories uitgezet.

 

Deze trend is een belangrijke factor geweest in de stijgende vraag naar slimme fabriekstechnologie, aangezien verouderde systemen niet opgewassen zijn tegen de schaal van logistiek en opslagcapaciteit die nodig is om gelijke tred te houden met dit fenomeen.

 

Fabrikanten en supply chain-managers worden geconfronteerd met verdere risico’s en operationele verstoringen terwijl ze ernaar streven hun afhankelijkheid van internationale partners te minimaliseren. Slimme fabrieksoplossingen zoals on-demand productie en virtuele voorraden kunnen de afhankelijkheid van buitenlandse leveranciers en fabrikanten zeker minimaliseren.

 

Echter, zoals Harvard Business Review in een artikel uit 2020 aangeeft, is het makkelijker gezegd dan gedaan om de productie terug naar de VS te brengen en hetzelfde geldt voor vele anderen landen. En net zoals de wereld afhankelijk is geworden van verschillende regio’s voor natuurlijke hulpbronnen zoals ijzererts of lithiummetaal, is ze ook afhankelijk geworden van regio’s waar deze specialisten wonen.

 

Het verhogen van de binnenlandse productie kan zeker de kosten en het risico van de toeleveringsketen verminderen, maar het elimineert niet noodzakelijkerwijs de behoefte aan buitenlandse partners, noch vermindert het totale aantal schakels in de keten. Het is daarom belangrijker dan ooit dat digitale fabriekstechnologieën aanwezig zijn om de efficiëntie en zichtbaarheid te optimaliseren. Met andere woorden: smart factories zijn pure noodzaak.

 

Hoe werken smart factories?

 

We praten vaak over geautomatiseerde processen alsof ze uniek zijn voor smart factories, maar automatisering en robotica worden al tientallen jaren gebruikt in productieprocessen. Veel traditionele fabrieken gebruiken geautomatiseerde machines zoals barcodescanners, camera’s en gedigitaliseerde productieapparatuur in verschillende delen van hun bedrijf. Maar die apparaten zijn niet met elkaar verbonden.

 

De mensen, activa en gegevensbeheersystemen in een traditionele fabriek werken allemaal afzonderlijk van elkaar en moeten voortdurend handmatig worden gecoördineerd en geïntegreerd. Dat is in smart factories dus niet het geval.

 

Een slimme digitale fabriek werkt door machines, mensen en Big Data te integreren in één digitaal verbonden ecosysteem. Een slimme fabriek beheert en analyseert niet alleen data, maar leert ook daadwerkelijk uit ervaring. Het interpreteert en verkrijgt inzichten uit datasets om trends en gebeurtenissen te voorspellen en om slimme productieworkflows en geautomatiseerde processen aan te bevelen en te implementeren.

 

Een slimme fabriek ondergaat continue procedurele verbeteringen om zichzelf te corrigeren en zichzelf te optimaliseren – het kan zichzelf (en mensen) leren veerkrachtiger, productiever en veiliger te zijn.

 

De structuur van smart factories

 

De basisstructuur van smart factories fabriek kan grofweg worden samengevat in drie stappen:

 

Dit zijn de drie belangrijkste procedures die samen een slimme fabriek vormen

 

Data-acquisitie: kunstmatige intelligentie en moderne databasetechnologieën maken het mogelijk om ongelijksoortige sets van nuttige gegevens in het bedrijf, de toeleveringsketen en de wereld te beheren en te verwerven.

 

Door middel van sensoren en gateways kan de Industrial Internet of Things (IIoT) stelt aangesloten machines in staat om gegevens in het systeem te verzamelen. Via talloze andere dataportals kunnen AI-aangedreven systemen datasets samenstellen met betrekking tot prestaties, markttrends, logistiek of een ander potentieel relevante bron.

 

Gegevensanalyse: machine learning en intelligente bedrijfssystemen maken gebruik van geavanceerde analyses en moderne oplossingen voor gegevensbeheer om alle verzamelde ongelijksoortige gegevens te begrijpen.

 

IIoT-sensoren kunnen waarschuwen wanneer machines gerepareerd of onderhouden moeten worden. Markt- en operationele data kunnen worden samengesteld om kansen en risico’s te spotten. De efficiëntie van de workflow kan in de loop van de tijd worden bestudeerd om de prestaties te optimaliseren en indien nodig automatisch te corrigeren. In feite bieden de datasets die kunnen worden vergeleken en geanalyseerd een bijna oneindige mogelijkheid van combinaties om digitale fabrieksoptimalisatie en supply chain-prognoses te informeren.

 

Intelligente fabrieksautomatisering: zodra de data-acquisitie en –analyse hebben plaatsgevonden, worden workflows tot stand gebracht en worden instructies naar de machines en apparaten binnen het systeem gestuurd. Deze apparaten kunnen zich binnen de vier muren van de fabriek bevinden of ver weg in de logistieke of productieschakels in de toeleveringsketen. Slimme workflows en processen worden continu gemonitord en geoptimaliseerd.

 

Als een nieuwsbericht waarschuwt voor een piek in de vraag naar een bepaald product, kunnen 3D-printerworkflows worden geïnstrueerd om de productieprioriteit voor dat item op te voeren. Als een zending grondstoffen vertraging oploopt, kunnen voorraadbuffers in roulatie worden gebracht om eventuele verstoringen op te heffen.

 

Voordelen van smart factories

 

Veel bedrijven hebben genoegen genomen met supply chain-operaties en -systemen die in decennia niet zijn veranderd. Maar nu de verwachtingen van de consument en de economische onzekerheid ongekend hoog zijn, hebben supply chain managers oplossingen nodig die meetbare en significante voordelen kunnen opleveren – en die snel kunnen opleveren.

 

Volgens het tijdschrift Forbes had in 2017 slechts 43% van de fabrikanten slimme fabrieksinitiatieven. In 2019 deed 68% van hen dat. Voor bedrijven die investeren in digitale transformatie en slimme fabrieksoplossingen, is er potentieel voor aanzienlijke zakelijke voordelen. Het lijdt dus geen enkele twijfel dat smart factories de fabrieken van de toekomst zullen worden. Enkele aandelen van bedrijven uit de sector smart factories

 

1.   PTC (Nasdaq: PTC)

PTC (Nasdaq: PTC) biedt een reeks software en diensten voor productiebedrijven die zich richten op het internet der dingen en samenwerkingssoftware, evenals geavanceerde gegevensanalyse, automatisering en augmented reality.

 

De omzet is sinds 2016 met ongeveer 10% per jaar gegroeid, terwijl de winst sinds 2017 meer dan 60 keer is gestegen, met een dubbelcijferig rendement op het geïnvesteerd vermogen (ROCE). Tegen de huidige koers handelt het op 24 keer de verwachte winst voor 2023. Niet duur voor een aandeel actief in de sector van de smart factories.

2.   Schneider Electric (Parijs: SU)

Schneider Electric (Parijs: SU) is gespecialiseerd in energiebeheer en industriële automatisering, en haar producten zouden een sleutelrol moeten spelen in smart factories. De groep is actief op 200 locaties over de hele wereld en werkt samen met een breed scala aan bedrijven, waaronder Cisco en Microsoft.

De winst van Schneider groeide tussen 2016 en 2021 met 70% en zal naar verwachting blijven stijgen, en het beheert een ROCE van ongeveer 10%. Voor € 136 wordt het verhandeld tegen 17,4 keer de winst voor 2023. Het dividend is de afgelopen vijf jaar met meer dan 7% per jaar gegroeid en het huidig rendement is 2,2%. Ook Schneider mag tot het universum van de smart factories gerekend worden.

 

3.   Siemens (Frankfurt: SIE)

Ook industrieel en ingenieursbureau Siemens (Frankfurt: SIE) is nauw betrokken bij de ontwikkeling van smart manufacturing of smart factories. Het bedrijf is een ‘krachtpatser’ als het gaat om automatiseringstechnologie, zegt Peter Lingen van Pictet.

 

Het digitale bedrijfsplatform Siemens Xcelerator wordt ook beschouwd als een van de toonaangevende producten op dit gebied. Hoewel de producten en diensten die verband houden met de vierde industriële revolutie nog steeds slechts ongeveer 15% van de omzet uitmaken, groeien ze met ongeveer 10% per jaar, wat betekent dat dit deel van het bedrijf in de toekomst veel belangrijker zal worden.

 

Siemens handelt tegen 13 keer de winst voor 2023 met een dividend van 3,6%, op basis van een aandelenkoers van € 112. Het bedrijf is natuurlijk veel meer dan dat, maar we rekenen het ook bij de smart factories.

 

4.   Rockwell Automation (NYSE: ROK)

Rockwell Automation (NYSE: ROK) is gespecialiseerd in veel goederen en diensten die worden gebruikt in industriële automatisering en dus ook in smart factories. De producten variëren van die voor het verzamelen van gegevens tot visualisatiesoftware en zelfs systemen die hele processen kunnen automatiseren.

De omzetgroei is solide en de orderportefeuille loopt op. Rockwell Automation is ook zeer winstgevend, met een operationele marge van gemiddeld 17% over vijf jaar en een ROCE van gemiddeld 22%.

 

De winst per aandeel verdubbelde tussen 2015 en 2021. Een aandelenkoers van $ 260 zet het op 23,5 keer de winst in 2023 en een rendement van 1,7%. Het dividend is de afgelopen vijf jaar met 8% per jaar gegroeid. Niet slecht voor een bedrijf uit de sector smart factories.

 

5.   Proto Labs (NYSE: PRLB)

Proto Labs (NYSE: PRLB), opgericht in 1999 door ondernemer Larry Lukis, is een van ’s werelds toonaangevende producenten van op maat gemaakte prototypes en kleine productieonderdelen. Proto Labs is actief in acht landen in Noord-Amerika, Europa en Azië.

Nadat Proto Labs zich oorspronkelijk had gericht op spuitgieten, begon het in 2014 met het omarmen van 3D-printen en biedt het nu vijf verschillende soorten additieve processen. Vorig jaar verwierf het 3D Hubs, een digitaal productieplatform dat machine learning omvat.

 

Proto Labs bedient een groot aantal bedrijven in de medische, ruimtevaart-, automobiel-, consumentenelektronica- en industriële apparatuursectoren. De afgelopen vijf jaar is de omzet met ongeveer 10% per jaar gegroeid. Dit aandeel uit het universum van de smart factories noteert aan 23,6 keer de winst voor 2023.

 

6.   ABB Ltd (Zurich: ABB)

ABB Ltd (Zurich: ABB) is een in Zwitserland gevestigde leverancier van energie- en automatiseringstechnologieën. Het bedrijf biedt energiesystemen, procesautomatisering, automatiseringsproducten en robotica aan.

 

ABB kondigde eind maart 2022 aan dat de raad van bestuur een nieuw aandelen inkoopprogramma van maximaal $ 3 miljard heeft goedgekeurd. Het nieuwe terugkoopprogramma volgt op de voltooiing van het vorige programma van het bedrijf waarmee het ongeveer $ 3,1 miljard van zijn aandelen heeft teruggekocht over een periode van 12 maanden. Ook ABB mag tot de smart factories gerekend worden.

 

 

7.   Teradyne Inc (Nasdaq: TER)

Teradyne Inc (Nasdaq: TER) levert automatiseringsapparatuur voor test- en industriële toepassingen. Het biedt halfgeleider-, draadloze en systeemtestproducten en -diensten, evenals industriële automatiseringsdiensten.

Het aandeel Teradyne is in 2022 met 38% in koers gedaald, wat kan betekenen dat het aandeel nu goedkoop is. Maar zoals steeds het geval is zegt de evolutie van een aandelenkoers zelf niet veel zonder de financiële gegevens van het bedrijf te analyseren.

 

Teradyne heeft een sterk tweede kwartaal gerapporteerd met omzet- en winstverwachtingen die de ramingen overtreffen en de vraag naar auto’s blijft onverminderd sterk.

 

Het momentum van de winst per aandeel is uitzonderlijk en overtreft de schattingen in de afgelopen vier opeenvolgende kwartalen. Een sterke prestatie voor een bedrijf actief in de sector smart factories. De omzetgroei is de afgelopen twee jaar erg sterk geweest – in beide jaren heeft het bedrijf zijn netto-inkomensgroei met meer dan zijn omzetgroei verhoogd.

 

Het bedrijf genereert veel positieve vrije kasstroom en zal naar verwachting een EPS-groei van 7,16% hebben in de komende 3-5 jaar. Naast de groeigroei lijkt de waardering van het bedrijf ook goedkoop. TER-aandelen hebben een TTM P/E-ratio van 20,8, 18% lager dan het mediaancijfer van de sectorgenoten.

Tot slot

Niet alle smart factory aandelen zullen in koers stijgen. Gebruik een bewezen succesvolle methode om te proberen het kaf van het koren te scheiden. Bijvoorbeeld de Trading Navigator Methode waarmee gebruik wordt gemaakt van het momentum effect, waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat je daarmee de markt kan verslaan. Of volg de gratis online training.

~ Harm van Wijk

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.