De trekpaarden van de AEX

Ik heb nog meegemaakt dat we er mee ploegden. Die grote, grijze paarden met hun langzaam schommelende achterkant, waar je dan dagen en weken tegenaan liep te kijken. Voor na voor. Die paarden sjokten gestaag door. Niet zo snel, maar wel regelmatig. Daar moet ik altijd aan terugdenken, als het gaat om groeiaandelen. De aandelen dus die over een langere periode een bovengemiddelde en regelmatige groei te zien hebben gegeven.

In het buitenland zijn daar heel mooie voorbeelden van. Denk maar eens aan Gilette en Coca Cola, en ook Microsoft kunnen we er zo langzamerhand wel toe rekenen. In Nederland zijn ze helaas wat minder dik gezaaid. Vooral de laatste jaren dan. Want als iemand mij daar vier jaar geleden naar had gevraagd, dan zou ik zonder aarzelen Koninklijke Olie, Ahold, Aegon, Akzo, CSM, Fortis, Heineken, ING, Numico, VNU, Elsevier en Unilever genoemd hebben. Allemaal aandelen die in de 10-jarige periode vanaf oktober 1990 tot oktober 2000 vele honderden procenten stegen. Heineken, Koninklijke Olie en Numico stegen zelfs méér dan 1000% (ja, je leest het goed, duizend) in die tijd. In de landbouw zijn de trekpaarden verdwenen. En sinds het najaar van 2000 is er bij de trekpaarden van de AEX ook een beetje de klad in gekomen. De onderstaande grafiek van Unilever laat dat zien.

Unilever

Tot 1998 ging het als een zonnetje. Unilever groeide gestaag door. Ongeveer in de pas met de AEX. Maar toen keerde het tij. En sinds die tijd heeft de koersgrafiek van Unilever nog het meeste weg van een cyclisch fonds. Dat is toch wel bijzonder voor een concern in de sector voedingsmiddelen en huishoudelijke produkten. Want die mag je toch wel als defensief kwalificeren, dus juist niet zo afhankelijk van de wereldconjunctuur. Blijkbaar is er dus iets anders aan de hand. En dat is er. Want Unilever heeft enige tijd geleden ongeveer 1200 merken heeft afgestoten of opgeheven. Weg dus met Royco.

En toen kwam de heer Okkerse met zijn OK-Score. Of liever gezegd zijn niet-OK-score. Voor Unilever dan. En toen kwam de winstwaarschuwing. Want ook dit jaar blijken groei en resultaten tegen te vallen. Daarbij wordt er nu ook nog eens bezuinigd op het reclamebudget voor de resterende 400 merken. Kortom, het groeiaandeel Unilever laat het de laatste jaren afweten. Evenals Koninklijke Olie overigens, waar, zoals we weten, de bekende reserves steeds verder worden teruggeschroefd. En de koersgrafieken van beide fondsen zijn elkaar dan ook weer vrijwel genaderd. Als een echt paardentweespan.

Unilever

Blijft natuurlijk de vraag wat we daar als belegger op dit moment met al die ellende mee kunnen doen. De koersgrafiek van de afgelopen anderhalf jaar laat daarbij zien dat de koers van Unilever de neiging heeft om mooie, regelmatige trendkanalen te vormen. Dit jaar blijkt dat vooral dalend te zijn, waarbij recentelijk zelfs het laagste punt in 4,5 jaar bereikt is.

Unilever

Vervolgens is de koers echter toch weer opgeveerd, zoals dat hoort in een trendkanaal. En trendkanalen zijn nu eenmaal het mooiste wat een belegger kan overkomen. Naar boven of naar beneden, het maakt niet uit. A trend is a friend! Dat leverde steeds goede momenten op om de aandelen of een calloptie te kopen, dan wel een putoptie te schrijven.

Maar intussen koersen we nu weer ergens middenin het trendkanaal. En het kan dus beide kanten op. Daar is op dit moment niet zo veel over te zeggen. En wat moet je dan doen?

Bij een dergelijke verwachting past de short strangle eigenlijk nog het beste, bijvoorbeeld V(erkoop) Call UN dec. 50 en V Put UN dec. 44. Deze combinatie blijkt echter op dit moment niet meer op te brengen dan € 0,35. En dat vind ik veel te weinig.

Er zit dus niets anders op dan rustig af te wachten hoe de koers van Unilever zich nu verder ontwikkelt. Een moment voor actie komt pas weer als de koers, hetzij de bovenkant, hetzij de onderkant van het trendkanaal aantikt. En dan bij voorkeur nadat gebleken is dat er succesvol weerstand of steun gevonden is. Dus als de koers voor de tweede keer voorbij komt. Of als de koers uitbreekt. In alle gevallen is het dan prijs.

Met een beetje geduld blijft beleggen leuker. Die kikker komt wel.

Neem een kopje soep in de tussentijd. Cup-a-Soup smaakt ook veel beter dan Royco.

Bert van Arkel

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.