De U-turn van Crucell

Het kan wel eens meezitten in het leven. Maar ook wel eens tegen. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren, dat je je bedrijf naar de beurs brengt juist op het moment dat die aan een lange daling begint. Dat kwam in de jaren 2000 en 2001 regelmatig voor. Een aantal van die bedrijven heeft dit zelfs niet overleefd. Ik noem in dit verband onder meer Newconomy. Ook het biotechnologiebedrijf Crucell trof het slecht met een beursgang in oktober 2000.

Met een openingskoers van € 15,20 werd er uiteraard wel een flink bedrag opgehaald. Maar het valt nog niet mee, als je daar vervolgens vier jaar lang alle operationele kosten en investeringen c.q. verliezen mee moet financieren. Dat lijkt Crucell echter wel te gaan lukken. Want de koers van dit fonds komt zo langzamerhand weer in de buurt van het zo veelbelovende begin.

Crucell

De grafiek laat daarbij een hele mooie ‘U’ zien. Met een intra-day dieptepunt van € 1,40 in maart 2003. Dat kwam op dat moment overeen met een daling van niet minder dan 92%. Daar word je als belegger natuurlijk niet vrolijk van. Maar ook de bedrijfsvoering staat op zo’n moment uiteraard onder grote druk. Want wie heeft er dan nog vertrouwen in een bedrijf met een dergelijke koersontwikkeling.

Maar dat is nu allemaal verleden tijd. Crucell heeft het blijkbaar vol weten te houden. En bij deze koersontwikkeling zijn er uiteraard een groot aantal omgekeerde kop-schouder patronen te tekenen, die ieder voor zich weer tot een nieuw, en hoger koersdoel leiden. Twee daarvan heb ik in de bovenstaande grafiek aangegeven. Het doorbreken van de neklijn op ca. € 8,= levert daarbij een koersdoel op van € 15,=. Intussen is € 12,= al een keer aangetikt. En als de koers nog even doorstijgt, kunnen we weer een nieuw omgekeerd kop-schouder patroon tekenen, met een neklijn op ca. € 11,60. De koers gaat echter nooit in een rechte lijn omhoog. Dus laten we maar eens kijken hoe dat in dit geval dan wel heeft plaatsgevonden.

Crucell

Dat blijkt via een drietal trendkanalen te zijn gebeurd. Allemaal stijgend, hoewel de stijging in de periode maart – november 2004 maar heel langzaam was. Sindsdien is er echter weer een versnelling opgetreden. Tot voor enkele weken dan. Want toen is de koers uit het opgaande trendkanaal gevallen. Daarbij is zelfs de horizontale steunlijn op € 9,20 nog een keer getest.

Crucell

Vervolgens is de stijgende lijn echter toch weer opgepakt. Daarbij lijkt zich nu in eerste instantie een parallel, opgaand trendkanaal te vormen. Maar het zou natuurlijk ook nog kunnen, dat de koers weer terugkeert in het oude trendkanaal. Want deze weerstand is inmiddels al weer een keer getest. Al met al ziet het er dus naar uit, dat er voor Crucell nog wel wat meer in het biotechnologievat zit.

Dan de vraag wat we daarmee dan kunnen gaan doen? Er zijn geen opties beschikbaar. Dus we zijn aangewezen op aandelen. De dagindicator heeft daarbij enkele dagen geleden al weer een koopsignaal gegeven bij een koers van € 10,83. Dat levert dus een stop-loss op van € 10,40. Maar liever wacht ik toch nog even om te zien of de koers inderdaad weer terugkeert in het oude trendkanaal. Dat is wat mij betreft het eerstvolgende moment om bij te kopen. En mocht vervolgens ook de neklijn op € 11,60 uitgenomen worden, dan levert dat weer een mooi koopmoment op. Want het koersdoel wordt dan € 22,50.

Mooier kan ik het niet maken. Maar met een potentieel rendement van ruim 100% is beleggen ook wel leuk natuurlijk. Zelfs al duurt het waarschijnlijk nog wel even voordat we dat met Crucell inderdaad realiseren.

Bert van Arkel

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.