Laatste update:

Terwijl iedereen nog bezig is met de subprime-crisis, is er zich inmiddels een ander probleem aan het ontwikkelen. Daarmee kan de recessie in de Verenigde Staten wel eens ernstiger uitpakken dan wordt voorzien. Dat schrijft Jim Jubak, een populaire Amerikaanse columnist. De afschrijvingen op de bedrijfsleningen met een hoog risico, beter bekend als de zogenaamde junk bonds, kunnen de verliezen verder op laten lopen. Daarmee zal volgens hem eindelijk een bodem worden gelegd onder de financiële crisis.

Meestal hangen banken de gehele vuile was buiten om vervolgens met een schone lei te beginnen. Soms wordt zelfs meer afgeschreven dan noodzakelijk is. Daarmee wordt een bodem gelegd onder de crisis. Hebben we dus het ergste achter de rug? In dit geval niet, beargumenteert Jubak. De banken en andere financiële dienstverleners hebben namelijk op meer zaken verlies geleden dan alleen op de subprime-hypotheken. Deze verliezen hebben zij nog niet opgebiecht. Erger nog: de hypotheekellende is overgeslagen naar andere vormen van schuld zoals creditcards en de autoleningenportefeuille. Een volgend probleem ontwikkelt zich en zal wellicht erger zijn dan de subprime hypotheekcrisis.

Door de vertragende groei van de economie neemt het aantal faillissementen voor bedrijfsleningen, in het bijzonder voor obligaties met een hoog rendement en hoog risico, snel toe. Hiermee wordt wederom de doos van Pandora geopend, die mogelijk gevuld is met afschrijvingen die de verliezen op de hypotheekmarkt kunnen aanzwengelen. In dat geval kan de crisis aanhouden tot het derde kwartaal van dit jaar, afhankelijk van de stand van de economie en hoe lang een mogelijke recessie zal aanhouden.

Bij de vijf topbanken ging tot nu toe al $ 100 miljard verloren, vooral door afschrijvingen op de subprime-hypotheken die verstrekt zijn aan de minder kredietwaardige klant. “Het gaat allang niet meer om de subprime-verliezen, die lijken inmiddels beperkt en te verschmerzen op de totale markt. Dat Citigroup ruim $ 4 miljard op andere soorten leningen is kwijt geraakt, beangstigt meer. Dan zijn creditcard- en gewone leningen voor consumenten misschien als volgende aan de beurt,” aldus Felix Lanters van Theodoor Gilissen.

De junk bond-markt is nog niet gegrepen door angst, maar tekenen wijzen op een toenemende waakzaamheid. Het verschil tussen de vergoeding op de staatsleningen en die van risicovollere obligaties is sinds 9 januari met 0,81% gestegen. De volgende peiler van de financiële crisis kan op zijn beurt de recessie verergeren. Zo bezien is de uitverkoop op de beurs niet zo verwonderlijk.

 Satilmis Ersintepe, https://mijn.beleggen.com/

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.