Beleggen in ‘alternatives’ (4) De voordelen van Managed Futures

Harry GeelsDit is het vierde artikel in een reeks over alternatief beleggen. In het vorige (derde) artikel hebben we een alternatieve stijl, namelijk die van de Managed Futures beschreven. Nu gaan we in op een van de grootste voordelen van het toevoegen van Managed Futures aan de portefeuille, namelijk de lage correlatie met de traditionele vormen van beleggen, zoals aandelen.

Correlatie is een belangrijk begrip in de Moderne Portefeuille Theorie. Deze theorie, die veel concepten biedt voor het goed beheren van portefeuilles, toont aan dat naarmate de correlatie tussen verschillende assetcategorieën lager is, het totale risico in de portefeuille lager wordt. Er geldt: hoe lager de correlatie hoe beter. Negatieve correlatie zorgt helemaal voor risicoreductie.

Correlatie betekent samenhang en in dit geval praten we over samenhang in rendementen, hetgeen met een statistische formule kan worden berekend. De correlatie ligt tussen de +1 en de -1; +1 betekent een perfecte correlatie: als de ene asset-categorie met 1% stijgt, dan pleegt de andere dat ook te doen. Een correlatie van -1 betekent dat als de ene asset-categorie met 1% stijgt, de andere met 1% pleegt te dalen.

Meestal worden, voor de berekening van de correlatie, de maandrendementen van verschillende assetcategorieën gebruikt over een periode van drie jaar. Managed Futures worden verondersteld over die periode een lage of zelfs een negatieve correlatie te hebben met aandelen. Dit betekent dat, voor beleggers met een lange beleggingshorizon, het toevoegen van Managed Futures aan de portefeuille tot risicoreductie kan leiden.

Hét voorbeeld dat vaak wordt genoemd om Managed Futures aan te prijzen, is het jaar 2008, toen de benchmark voor Managed Futures met 13% steeg (gemeten met de Newedge CTA Index), terwijl onder aandelen een waar bloedbad plaatsvond. De rendementsontwikkelingen na 2008 heeft diverse analisten echter wat sceptisch gemaakt over de relatie tussen Managed Futures en aandelen.

Over de onrustige maanden april tot en met juni bleek bijvoorbeeld dat alle assetcategorieën, ook grondstoffen en andere hedgefondsstijlen een hoge correlatie met elkaar bleken te hebben. Managed Futures waren over het tweede kwartaal geen positieve uitzondering. De driemaandscorrelaties waren volgens onderstaande tabel hoog tussen alle beleggingscategorieën.

rolling 3 months correlations
(bron: Attain Capital)

We kijken nu echter wel terug op een korte periode. Dit was – voor de categorie Managed Futures in zijn geheel – niet de periode waarin ze rendement leverden terwijl we dat wel zouden verwachten. Immers, het was een onrustige driemaands periode. Iemand die de neiging heeft op basis van korte horizons oordelen te vellen, zou echter te vroeg de potentieel goede werking van Managed Futures afschieten.

We kijken – voor het berekenen van de correlatie – niet alleen naar een korte periode (april tot en met juni 2011), we hebben het eigenlijk ook maar over één driemaands periode. Iedereen met een beetje gevoel voor statistiek weet dat n=1 geen goede representatieve steekproef is. Laten we eens naar de voortschrijdende driemaands correlatie kijken, over een wat langere periode. De berekeningen hiervan worden weergegeven in onderstaande figuur.

NewEdge CTA rolling correlation with S&P
(bron: Attain Capital)

De conclusie is duidelijk: de kortetermijncorrelatie tussen aandelen en Managed Futures is eigenlijk ruis, het varieert van -1 tot 1. Het zegt daarmee niets over de langetermijncorrelatie. Het volgende plaatje verschaft in dit opzicht veel interessante informatie. Het geeft de berekeningen van de correlatie weer over de afgelopen drie maanden, zes maanden, negen maanden en één, twee, drie en vijf jaar. Hoe langer de periode is die we in de beschouwing betrekken, hoe negatiever de correlatie.

NewEdge CTA versus S&P(bron: Attain Capital)

Laten we er eens een analogie bijhalen. Stel u reist over de Mississippi en u bekijkt uw kompas in iedere bocht. De kans is groot dat iedere keer dat u kijkt het kompas alle kanten opwijst: west, zuid, oost en alles wat er tussen zit, wellicht wijst het zelfs een keer bijna naar het noorden. Maar gemiddeld genomen stroomt de Mississippi naar het zuiden en zal het kompas dat ook aangeven.

Op een vergelijkbare manier zal de correlatie tussen Managed Futures en aandelen op de korte termijn van -1 tot +1 fluctueren, maar de algemene richting is er, zo blijkt uit bovenstaande figuur, een correlatie die licht negatief is. En dat is goed, althans voor iemand die geeft om risicoreductie in zijn portefeuille. Assetcategorieën die een negatieve correlatie hebben met aandelen en/of obligaties worden ook wel ‘diversifiers’ genoemd. Overigens geldt net als voor historische rendementen dat ook de op basis van de historie berekende correlaties geen garantie zijn voor de toekomst.

Harry Geels

Inmaxxa

Harry Geelsis directeur Research en partner bij INMAXXA met kantoor te Naarden (www.inmaxxa.nl). Daarnaast is hij uitvoerend hoofdredacteur van Traders Club Magazine (TCM). De informatie in deze opinie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Geels geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als directeur Research.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.