De VS versus China

In de VS is een wetsvoorstel ingediend voor het verhogen van de importtarieven van Chinese producten. De reden hiervoor is de ondergewaardeerde yuan. De vraag is echter of dit wel zo goed is voor de VS.

Wat zal er gebeuren als de importtarieven omhoog gaan? Dat houdt in dat de Amerikanen minder zullen importeren en dat betekent dat de dollars niet naar de Chinezen gaan maar in Amerikaanse handen blijven. De Chinezen gaven deze dollars uit aan obligaties en goederen. De Amerikanen zullen door deze maatregel dus minder obligaties kunnen verkopen en minder kunnen exporteren. Als er minder obligaties worden gekocht, dan kan dat leiden tot een hogere rente. Voor een land dat diep in de schulden zit, is dat geen prettig vooruitzicht. De Amerikanen houden nu zelf het geld en zullen het dus waarschijnlijk ook uitgeven. Deze Amerikanen hebben doorgaans meer een voorkeur voor consumeren en minder voor sparen.

In plaats van Chinese goederen zullen ze nu een Amerikaans alternatief kopen vanwege de kosten. Nadeel hiervan is dat deze goederen veel duurder zijn. Voor de Amerikaanse consument betekent het dus hogere prijzen. Het verhogen van importtarieven is schadelijk voor de welvaart. In deze moeilijke tijden is dat een heel slecht idee.

Stel eens dat de yuan inderdaad flink in waarde stijgt. De koopkracht van de Chinezen neemt dan flink toe. Zij zullen nu hun eigen productie op gaan kopen omdat ze meer te besteden hebben. De productie blijft op peil en de welvaart neemt toe. Ze kunnen ook meer importeren. Maar zullen dat wel Amerikaanse producten zijn? Dat is mogelijk, maar de Chinezen zullen ook merken dat grondstoffen een stuk betaalbaarder zijn geworden. De hogere koopkracht zal ook zeker worden gebruikt om bijvoorbeeld meer olie te kopen. Dit kan voor de VS betekenen dat ze niet meer exporteren, maar dat ze wel worden geconfronteerd met hogere prijzen voor grondstoffen. Ook dan zal je zien dat de prijzen stijgen en dat de welvaart afneemt.

In de VS leven ze al jaren op te grote voet. Landen die hun munt onderwaarderen, produceren relatief veel en consumeren relatief weinig. Voor de VS gold het omgekeerde. Zij consumeerden veel ten opzichte van de productie. De waarde van de door hun geproduceerde goederen was relatief overgewaardeerd. Deze situatie is op termijn niet houdbaar. Maar het afbouwen van deze onbalans zal voor de Amerikanen niet prettig zijn. Zij kunnen meer gaan produceren en dus misschien ook meer gaan werken, maar daar staat helaas niet tegenover dat ze ook meer zullen consumeren.

Het doel van productie is consumptie en niet het creëren van banen. En het is daarbij allerminst zeker dat deze actie of de wisselkoersaanpassing banen op zal leveren voor de VS. Het herstellen van de onbalans tussen de VS en China zou zeker goed zijn voor de economie. Maar ik vraag me af of de Amerikaanse politici wel de gevolgen van deze wetgeving overzien.

Marcel Meijer, www.devrijeeconomie.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.