Onlangs gaf ik aan dat de tides een bodem op 23 juni en een top op 30 juni op de beurzen voorspelden.

De AEX bodemde exact op 23 juni:

waterstanden

De Dow Jones bodemde op 23 juni en zette vervolgens een nipt lagere bodem op 25 juni neer. Op 1 juli topten zowel de AEX als de Dow Jones. Uitgaande van een top op 30 juni kwam die top dus +1 dag, een afwijking die past binnen hetgeen mag en ook niet ongebruikelijk is, namelijk 1 of 2 (heel soms 3) dagen:

waterstanden

Voor de periode ná 30 juni vertelden de tides twee dingen: bodem in de beurzen op 5, 6 of 7 juli. Ook de achterliggende gegevens gaven bij mij geen doorslag voor hetzij 6 hetzij 7 juli, dus ik hield één van die dagen aan voor een bodem. Daarna een top op 14 juli:

waterstanden

De bodem kwam op 8 juli, dus ten opzichte van een bodem op 7 juli op +1 dag:

waterstanden

Op grond van de tides ontstaat op dinsdag 14 juli dus een top. De bodem van 8 juli is mogelijk niet meer dan een opleving.

Wat weinigen weten, is dat de tides ook voor andere zaken dan alleen de aandelenbeurzen gebruikt kunnen worden. Zie hieronder bijvoorbeeld enkele grafieken van de euro-dollar uit de afgelopen weken:

waterstanden

Het laagste punt kwam zo te zien op 22 juni met een nipt hogere bodem voor de euro op 23 juni, dus -1 dag. Zie dan de volgende grafiek:

waterstanden

De euro topte op 1 juli, net als de Dow Jones +1 dag, iets onder $ 1,42, om daarna weg te zakken tot onder de $ 1,40. Op 8 juli, dus +1 dag, bodemde de euro:

waterstanden

Uitgaande van het draaipunt op 14 juli mag verwacht worden dat de euro weer een top gaat maken. Wat voor de euro-dollar geldt, geldt ook voor goud en zilver. Op 23 juni (spot on) bodemde goud op $ 914 per ounce. Om daarna $ 31 te stijgen naar een top op 1 juli (ook +1 dag) op $ 945 per ounce. Vanaf $ 945 heeft goud een aardige duikvlucht gemaakt richting $ 904. Deze bodem kwam op 8 juli, dus ook +1 dag. Vanuit hier zou goud volgens de tides weer moeten stijgen tot dinsdag 14 juli:

waterstanden

De laatste weken werken de toppen en bodems dus heel goed. Echter, men zij er altijd alert op dat een trend soms dusdanig krachtig is, dat bijvoorbeeld een bodem niet meer is dan een tijdelijke opleving of een top niet meer dan een tijdelijk stapje terug. Zie bijvoorbeeld de koers van zilver: die is momenteel vrij zwak. Ook aan de verhouding goud-zilver is dat terug te zien. Historisch is die verhouding (gemiddeld) circa 30. Momenteel zit deze ratio ruim boven 72, dus met 1 ounce goud kunt u ruim 72 ounce zilver kopen. Goud is verhoudingsgewijs dus duur en zilver verhoudingsgewijs goedkoop.

Elmer Hogervorst
www.goudtekoop.nl
www.hogervorstadvies.nl


Elmer Hogervorst begeleidt vermogende particulieren. Als fiscaal-jurist coacht hij prijswinnaars in de Staatsloterij op het gebied van estate planning, financiële planning en beleggingen. Daarnaast geeft hij trainingen en lezingen met betrekking tot kuddediergedrag, de wereldeconomie en patroonherkenning.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.