De wereld geprijsd in goud
Hoe zou de wereld er uitzien als we nog steeds een goudstandaard zouden hebben gehad in plaats van papiergeld? Eén ding is zeker: je zou niet beleggen in goud. Er zou immers geen reden zijn om je kapitaal te beschermen tegen de waardedaling van papiergeld door het ongelimiteerd bijdrukken van geld. Goud behoudt zijn waarde omdat dit niet kan worden bijgemaakt.
Een andere belangrijke conclusie is dat de wereld aanmerkelijk goedkoper zou zijn dan zeg 10 jaar geleden. Laten we bijvoorbeeld eens kijken naar de aandelenkoersen. De Amerikaanse S&P500-index bijvoorbeeld, verloor sinds 2000 circa 80% uitgedrukt in goud. De Dow uitgedrukt in goud, noteert momenteel 8,65. In januari 2000 was deze ratio 41,81. In elf jaar tijd is deze ratio dus met 79,3% gedaald. Wanneer we naar de grafiek kijken van de afgelopen 100 jaar, dan zien we dat de daling van de grote depressie en de daling van de koersen in de jaren ‘70 vergelijkbaar zijn met de huidige situatie, zij het dat de bewegingen wel steeds groter lijken te worden.
Het lijkt een arbitraire vergelijking, maar wanneer we kijken naar de Amerikaanse huizenprijzen uitgedrukt in goud (in Amerikaanse dollars), dan zien we dezelfde beweging. Ook hier zien we steeds wildere bewegingen en bodems in de jaren ‘30 en ’70 en natuurlijk de huidige daling van de Amerikaanse woningen:
Grondstoffen zijn echter een heel ander verhaal. Zelden waren grondstoffen namelijk zo goedkoop als nu.
Vanwege de doorlopende innovaties wordt het steeds goedkoper om basisgrondstoffen te produceren. Beleggen in grondstoffen, met uitzondering van goud, maar ook zilver en olie, lijkt op het inspelen op een afnemend innovatietempo. Beleggen in goud lijkt, totdat er een duidelijke bodem te zien is bij vastgoed, aandelen en grondstoffen momenteel dan ook nog steeds interessant.
Harm van Wijk
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!