December 2007: geen eindejaarsrally!

En weer een maand die niet voldeed aan de verwachtingen. Verdiende november al geen schoonheidsprijs, december evenmin. De uitgevers Reed Elsevier en Wolters Kluwer  deden het zeer goed, maar TomTom dat zo goed rendeerde in november raakte de weg kwijt en daalde maar liefst 21,21%.

Het aantal stijgers en dalers in de AEX was redelijk in evenwicht. Met 11 stijgers  en 12 dalers ontstaat een gebalanceerd beeld. De uitschieters van aandelen naar beneden zijn traditioneel groter dan de uitschieters naar boven. Randstad, dat Vedior wil overnemen, had een moeilijke maand. Ook Corporate Express, dat al weken daalde, behoorde in december tot de hekkensluiters.

Het beurssentiment onder particuliere beleggers was zeker in het begin van december positief. Velen geloofden in een eindejaarsrally om 2007 traditioneel mooi af te sluiten. Dit kwam er echter niet van en 2007 zal als beleggingsjaar geen prominente plaats krijgen in de beurshistorie. Bij de individuele aandelen was Corporate Express het aandeel dat in december het minst geliefd was en dat bleek ook uit de koers. Hoewel de financiële waarden niet zoveel in koers bewogen, was de tendens onder de beleggers wel voorzichtiger. Zowel Aegon, ING als Fortis moesten aan populariteit inboeten.  Het jaar 2008 is begonnen, en zal hopelijk zonder veel overnames en fusies voorbijgaan, want anders wordt de AEX-index  echt een Mickey Mouse-index.

Europa
Bij de Europese aandelen werd een kleine koersdaling genoteerd van 1,54% voor de grootste 600 Europese aandelen. Ook hier zijn opmerkelijke uitslagen te melden. Slechts vijf sectoren sloten positief, waarbij Chemicals met +5,90% het beste rendeerde. In de AEX-index deed AKZO Nobel het ook goed. Profiterende van de stijgende olieprijs was de Oil&Gas-sector ook een goede keuze met +2,65%. Sectoren die het er slechter vanaf brachten waren Basic Resources (-4,85%) en Health Care (-4.64%).

Toch hoeven beleggers geen medelijden te hebben met beleggers die in Basic Resources investeerden, want dit was de beste sector in 2007 met een totaal rendement van +28,02%.  De sector Banken kwam er bekaaid van af, per saldo verloor deze sector 16,87% in 2007.

dow jones

Een belangrijke indicator uit de Europese analyse is hoe het met de winstverwachtingen van 2008 is gesteld. Voor de tweede maand op rij zijn de winstverwachtingen naar beneden bijgesteld en dat is geen goed nieuws. Deze maand zijn de verwachtingen 0,6%  naar beneden bijgesteld, terwijl  in november de winstverwachtingen zelfs 4,3% naar beneden werden bijgesteld.  Op zich is dit een somber vooruitzicht voor 2008. Maar elk jaar zijn er nieuwe kansen en ik wens u voor 2008 dan ook een goede gezondheid en goede kansen toe!

Eelco Ubbels

 

Eelco Ubbels is eigenaar van www.beurs-stemming.nl en Senior Vermogensbeheerder bij INMAXXA Vermogensbeheer, een onafhankelijke vermogensbeheerder met kantoren in Maastricht en Dronten, www.inmaxxa.nl en www.inmaxxa-research.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Eelco Ubbels geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als Senior Vermogensbeheerder bij INMAXXA Vermogensbeheer. Eelco Ubbels heeft op het moment van schrijven geen positie in genoemde fondsen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.