Deel 3 van Hoe geld verdienen met opties in 2021: koop aandelen voor de helft van het geld

beleggen met Harm van Wijk

Wanneer u aandelen koopt, let dan goed op. Het biedt u de mogelijkheid om tot 50% korting te krijgen op de aankoopprijs, terwijl uw risico halveert. We gaan dit maal kijken wat de meest gemaakte fouten zijn bij het beleggen met opties en welke optiestrategie er voor zorgt dat:

1.     u minder geld hoeft te investeren;

2.     minder neerwaarts risico heeft;

3.     circa 100% beweging heeft ten opzichte van de onderliggende waarde;

4.     een hoger rendement op uw investering behaalt vanwege de hogere hefboom.

Verder kijken we naar hoe u als gevolg hiervan meer kunt spreiden en hoe u de risico’s bewaakt.

Verder ga ik in op welke gratis tools er tot uw beschikking staan.

Wat zijn de verschillen tussen het gebruik van aandelen en opties en nog veel meer.

Het schrijven van opties is de sleutel tot succes. Het schrijven van opties geeft u een groot voordeel ten opzichte van optiebeleggers die opties kopen.

Inhoudsopgave

Schrijven van opties geeft hogere winstkansen

90% van mijn optietransacties bestaan uit het schrijven van opties vanwege de hogere winkansen. Het inschatten van de juiste richting is niet de allerbelangrijkste factor, die bepaalt of we winst of verlies maakt. Je kunt zelfs nog geld verdienen, ook al heb je de richting niet juist ingeschat.

Het inschatten van de juiste richting van het aandeel

De meeste mensen gaan af op hun vaardigheden om de richting juist in te schatten, binnen de looptijd van de optie. Dit is echter zeer lastig, zoals ik in de voorgaande delen al heb laten zien. Met het kopen van opties moet je de richting juist inschatten. Bij het verkopen van opties is dat dus niet nodig.

Het verdampen van de tijdswaarde

Een ander groot probleem voor optiebeleggers is het verdampen van tijdswaarde. Deze prijserosie zorgt ervoor dat u iedere dag een klein stukje waarde verliest, ongeacht of de onderliggende waarde nu wel of niet beweegt. Dit zien we vooral bij de at the money en out of the money opties.

Out of the money en at the money opties

Wanneer u out of the money en at the money opties koopt, betaalt u voor iets wat geen echte waarde heeft. U betaalt voor iets dat is gebaseerd op de beweeglijkheid en de resterende looptijd. Iedere dag die verstrijkt, waarbij de optie nog niet in the money is, zorgt ervoor dat de optie opnieuw wordt geprijsd met dus een lagere waarde tot gevolg.

De theta geeft de tijdswaarde per dag aan bij een optie

Hoe korter de looptijd, hoe kleiner de kans dat deze optie in the money wordt. Dit is een van de Grieken die we hebben besproken, de theta. De theta is een belangrijke factor voor optiebeleggers en zorgt ervoor dat veel optiebeleggers geld verliezen. Een optie die vandaag € 2,75 waard is, kan morgen zomaar € 2,70 waard zijn, uitgaande van verder gelijk blijvende factoren. Laten we eens kijken naar een voorbeeld.

Een kleine premie voor de kans dat het aandeel stijgt

De impliciete volatiliteit van ASML is op het moment van schrijven rond 30 en de koers staat rond € 180 en u verwacht dat de koers verder gaat stijgen. Stel u koopt een optie met een uitoefenprijs van € 190 met een looptijd van vier maanden. U betaalt nu dus een klein beetje geld in de vorm van premie op de optiebeurs voor de kans dat ASML boven € 190 komt voor dat de optie is geëxpireerd.

Geen intrinsieke waarde, alleen extrinsieke waarde

Omdat deze optie geen echte waarde heeft, geen intrinsieke waarde, maar alleen tijd en verwachtingswaarde, dus extrinsieke waarde wordt de waarde bepaald door de volatiliteit en de tijd. Wanneer we deze waarden invullen in de optiecalculator, dan zien we dat de theoretische waarde van een call rond € 8,65 ligt.

waarde optie ASML 4 maanden

Iedere dag wordt de optie minder waard

Stel ASML fluctueert rond € 180, tussen 185 en € 175. Is deze optie nu iets waard? Ja en nee. De optie heeft nog steeds premie, maar is niet in the money en heeft dus geen intrinsieke waarde en heeft dus geen echte waarde. Wanneer we kijken naar de theta, dan zien we dat de tijdswaarde iedere dag met circa € 0,06 afneemt.

Tijdswaarde van een optie loopt steeds verder terug

Wanneer we dus een optie nemen, die 60 dagen korter loopt, dan zou er circa 60 × € 0,06 aan waarde zijn verdwenen. In deze twee maanden dus circa € 3,60. We gaan dan natuurlijk wel uit van een verder gelijk blijvende situatie, dus de koers blijft gelijk en, belangrijker nog, ook de beweeglijkheid van de ASML blijft rond 30%.

waarde optie ASML 2 maanden

Er is steeds minder tijd dat de optie geld waard wordt

Stel er verstrijken twee maanden, dus de resterende looptijd is nog circa 60 dagen. Wanneer we nu opnieuw de premie berekenen, uitgaande van een verder gelijk blijvende situatie, dan zien we dat de premie is teruggelopen naar circa € 5. Circa € 3,65 aan waarde is dus verdampt. Er is immers minder tijd dat deze optie in het geld eindigt dan twee maanden geleden.

De tijdswaarde smelt, net als een ijsblokje

Omdat ASML niet echt in waarde is veranderd, is de optie dus minder waard geworden. Dit komt dus redelijk overheen met onze verwachting dat de optie in twee maanden tijd circa € 3,60 zou verliezen in waarde. Vergelijk het met een ijsblokje. Als er niets verandert, ASML stijgt niet in waarde en we leggen het ijsblokje niet in de vriezer, dan zal het ijsblokje steeds verder smelten.

De tijdswaarde loopt er steeds sneller uit

Een model dat hiervoor wordt gebruikt, is de curve waarop wordt aangegeven hoeveel procent van de premie verdampt. In de periode tussen negen maanden en zes maanden verdampt circa 10% van de waarde van de premie. In de periode tussen zes maanden en drie maanden, loopt de premie verder terug naar 60%. In de periode van drie maanden tot aan de expiratiedatum, loopt de overige 60% van de tijdswaarde weg.

Time Decay Curve tijdswaarde curve optie

Verkopers van opties profiteren van het verdampen van tijdswaarde

Het is een zekerheid, dat de waarde van de out of the money optie op de expiratiedatum terugloopt naar € 0. Als u opties koopt, dan gaat deze tijdswaarde tegen u in. Verkopers van opties hebben voordeel bij het verdampen van de tijdswaarde.

We maken pas winst boven de uitoefenprijs plus de betaalde premie

De optie zal alleen iets waard worden wanneer deze boven de uitoefenprijs komt. We gaan pas winst maken wanneer de koers van ASML uitstijgt boven de uitoefenprijs plus de betaalde premie. In dit geval gaan we dus pas winst maken boven € 190 plus de betaalde premie van € 8,65 is € 198,65.

In de money opties hebben minder last van tijdswaarde

Is er een manier om geen last te hebben van het verdampen van de tijdswaarde van gekochte opties? Jazeker, wanneer u in de money opties koopt, heeft u veel minder last van deze tijdswaarde die verdampt. In de money opties hebben intrinsieke, werkelijke waarde en hebben het minst last van de tijdswaarde gedurende de looptijd van de optie.

Waarom kopen beleggers opties?

U betaalt nog steeds wat tijdswaarde, maar uw investering is veel lager dan een directe investering in aandelen. De meeste optiebeleggers kopen liever opties dan deze te verkopen. Redenen hiervoor zijn:

 • het verkopen van opties kan een ongelimiteerde risico met zich meebrengen. Hoewel dit waar is, zijn er diverse strategieën zonder een ongelimiteerde risico. Daar kom ik later nog op terug.
 • Veel partijen begrijpen de risico’s van opties niet. Vaak wordt gezegd dat het schrijven van opties te risicovol is.
 • De media begrijpen doorgaans alleen het kopen van opties. De ongelimiteerde winstkansen en het gelimiteerde risico bij het kopen van opties wordt doorgaans genoemd als enige manier om opties te gebruiken.

De meest gemaakte fout bij het gebruiken van opties is:

 • het kopen van opties die te ver out of the money zijn;
 • de gekochte optie heeft een te korte looptijd;
 • de onderliggende waarde ging de andere kant uit;
 • het kopen van de dure opties, gebaseerd op de impliciete volatiliteit.

Bij opties moet je de richting, de tijd, de uitoefenprijs en de volatiliteit inschatten

Het gebruiken van opties is een van de lastigste zaken. Je moet de richting, de tijd, de uitoefenprijs en de volatiliteit juist inschatten. U heeft wellicht wel eens meegemaakt dat u de richting juist had ingeschat, alleen duurde het net iets langer dan u had verwacht. Of de onderliggende waarde ging de richting op die u had verwacht binnen de verwachte tijd, maar de uitoefenprijs lag te ver weg om winstgevend te zijn.

Beleggen in aandelen is veel eenvoudiger

Het beleggen in aandelen is natuurlijk een stuk eenvoudiger. U heeft nu eenmaal in principe een onbeperkte tijd om te wachten of uw visie op de richting uitkomt. U hoeft zich ook geen zorgen te maken over hoe ver het aandeel moet stijgen of moet dalen of met hoeveel beweging dit gepaard gaat.

Met opties weet je vooraf de kans op succes

Een ding dat veel optiebeleggers vergeten, is dat opties gaan over waarschijnlijkheden. We hebben het met name over statistische modellen. Je weet op voorhand precies de kans dat een optie winstgevend gaat worden. Veel optiebeleggers realiseren zich dat niet. Wanneer je eenmaal weet hoe klein de kans is, dan zul je nooit meer een out of the money optie kopen.

Een verkoper van opties kan in drie scenario’s geld verdienen.

Een koper van een optie heeft slechts 1 manier om geld te verdienen. De onderliggende waarde zal in de juiste richting binnen de verwachte tijd moeten bewegen. Een verkoper van opties kan in drie scenario’s geld verdienen. Je kunt geld verdienen bij een stijgende markt, een dalende markt en een gelijkblijvende markt.

Een voorbeeld met opties op Royal Dutch Shell

Laten we eens kijken naar een voorbeeld met opties op Royal Dutch Shell. Stel u koopt een optie met een uitoefenprijs van € 35 op het moment dat Royal Dutch-Shell € 31 noteert. De premie voor een call optie met een looptijd van 60 dagen bedraagt € 0,50. De call optie is € 4 uit het geld. Hoe groot is nu de kans dat dit een winstgevende transactie wordt?

Probability Calculator RDS call 35

Een kans op winst van 2% is niet interessant

Volgens de calculator is de kans dat de koers boven de uitoefenprijs komt 3,9%. De kans dat de koers boven het breakevenpunt (de uitoefenprijs van € 35 plus de betaalde premie van € 0,50) uitkomt is slechts 2,4%. Om geld te kunnen verdienen, moet koers boven € 35,50 belanden, waardoor de kans op succes nog kleiner wordt. Wie wil het risico nemen dat in circa 2% van de gevallen deze optie geld gaat opleveren? Ik niet in ieder geval.

Probability Calculator RDS call 35.5

Ga niet wachten en hopen op winst

Veel beleggers denken ach, het is maar € 0,50. Per optiecontract gaat het dus over € 50. Wanneer u iedere keer op deze manier beleggingsbeslissingen neemt, dan kan dit leiden tot het volledig verdwijnen van uw vermogen. Misschien denkt u dat u tussentijds de optie kan verkopen wanneer de koers korte tijd boven de uitoefenprijs komt. Veel beleggers wachten echter omdat ze hopen dat de winst verder kan oplopen om uiteindelijk de positie toch met een verlies te sluiten.

Een kans op winst van 98 % is interessant

Ik handel daarom liever aan de andere kant van deze transactie. De kans dat ik de premie, die ik heb ontvangen, mag houden is circa 98%. Er is natuurlijk een kleine kans dat dit misgaat. Wanneer we terugkijken naar de drie scenario’s, dan is het enige dat we nodig hebben, is dat de koers niet boven € 35,50 komt. De markt kan dus dalen, gelijk blijven en zelfs stijgen, zolang het maar niet boven € 35,50 komt.

Van winstnemen is nog nooit niemand armer geworden

Er zijn dus drie scenario’s mogelijk om geld te verdienen terwijl de koper van een optie slechts in 1 scenario geld verdient. Een verkoper van opties heeft dus een grotere kans om geld te verdienen, een kans van 3:1. Maar let op, het is zeker niet de heilige graal, voor mij werkt het echter zeer goed. Het enige dat ik kopers van opties wil meegeven is, wacht niet tot de expiratiedatum. Verkoop de optie wanneer deze op winst staat.

Bij aandelen laat je de winst zo lang mogelijk doorlopen, bij opties haal je de winst zo snel mogelijk binnen

Dit advies komt van diverse ervaren optiebeleggers. Bij aandelen werkt het overigens precies het tegenovergestelde. Bij aandelen kap je de verliezen af en laat je winsten zo lang mogelijk doorlopen om te profiteren van een trend. Bij opties echter haal je de winst binnen wanneer deze zich voordoet. Wordt niet lui of hebberig. Wacht niet tot het laatste moment.

Start ook bij opties met een visie op de richting

Start bij het schrijven van opties altijd met een systeem of een strategie waarbij je probeert de richting in te schatten. Wanneer je out of the money opties schrijft, dan heb je een extra buffer. Dit neemt niet weg dat het belangrijk is om een visie te hebben op de onderliggende waarde. Ik gebruik hiervoor altijd de Trading Navigator, omdat dit een bewezen strategie is.

De kunst is om het geld op uw rekening te houden

Hoe verdient een schrijver van opties dan geld? Wanneer u opties schrijft, dan ontvangt u direct geld van degene die de optie koopt. Dit geld wordt direct op uw effectenrekening bijgeschreven. De kunst is vervolgens om zoveel mogelijk van het geld op uw rekening te houden. De maximale winst bestaat dus uit de premie die een schrijver van opties vooraf ontvangt.

De grootste vriend van een schrijver van opties is de tijd.

De grootste vriend van een schrijver van opties is de tijd. De tijdswaarde smelt elke dag een stukje weg. Wanneer de out of the money optie zonder waarde expireert, dan mag de schrijver van de optie het geld houden. Een schrijver van een optie kan altijd tussentijds de optie terugkopen, het liefst tegen een lagere premie dan wat hij ervoor heeft ontvangen.

Er zijn diverse optiestrategieën

Het voordeel van een optie die zonder waarde expireert is dat er geen transactiekosten meer hoeven te worden betaald aan de broker om deze positie te sluiten. Laten we eens gaan kijken naar de verschillende optiestrategieën. De eerste is hoe je aandelen kunt kopen tegen een lagere koers.

Hoe je aandelen kunt kopen tegen een lagere koers.

Wanneer u aandelen koopt, let dan goed op omdat dit voor u een zeer interessante optie strategie is. Het is een speculatieve strategie, net als het kopen van aandelen, omdat u dan speculeert op een stijging van de aandelenkoers. Het biedt u de mogelijkheid om tot 50% korting te krijgen op de aankoopprijs, terwijl uw risico halveert.

Een lagere investering en een kleiner risico

Het voordeel is dat dit vooraf een lagere investering vraagt, minder neerwaarts risico oplevert en u nog steeds de mogelijkheid geeft om te profiteren van een beweging, net als dat u de aandelen zelf zou hebben gekocht. Heel wat anders dus dan de meeste optiebeleggers, die de out of the money opties kopen en op deze manier een lot uit de loterij kopen.

7% kans dat de koers van het aandeel boven het doel uitkomt

Laten we weer eens naar een voorbeeld gaan kijken. Stel de koers van een aandeel noteert € 25. U bent enthousiast over het aandeel en verwacht dat het naar € 30 kan in de komende 90 dagen. De beweeglijkheid van het aandeel op jaarbasis is 25%. Wanneer we deze gegevens invoeren in onze waarschijnlijkheid calculator, dan blijkt dat er 7% kans is dat de koers van het aandeel boven het doel uitkomt.

Probability Calculator call 25

Bereken de kans op succes

Dit betekent niet dat we niet succesvol kunnen zijn, maar dat we weinig kans maken, gebaseerd op de criteria die we hebben ingevoerd. De 7% kans zorgt ervoor dat de optie in het geld eindigt. We moeten dan echter ook nog de betaalde premie goedmaken voordat we geld gaan verdienen. Stel we betalen € 0,10 hiervoor, dan moet de koers boven € 30,10 uitkomen waardoor de kans op succes nog lager wordt.

Een out of the money optie beweegt niet 1 op 1 mee met de koers van de onderliggende waarde

Waar een aandelenbelegger dus € 25 moet betalen om te profiteren van een stijging van de koers, profiteren wij al mee voor € 0,10 per aandeel. Wanneer de koers echter stijgt, maar niet boven € 30 uitkomt, dan profiteren we niet één op één mee. We hebben immers een out of the money optie gekocht, die niet 1 op 1 mee beweegt met de koers van de onderliggende waarde.

De delta geeft niet alleen de kans op succes aan

Dit noemen we, zoals eerder hebben gezien, de delta, de mate waarin de koers van de optie verandert ten opzichte van de onderliggende waarde. De delta van de optie in het voorbeeld zal waarschijnlijk rond 10 liggen (vanwege de 7% kans dat de optie in het geld eindigt). Wanneer we de theoretische waarde berekenen van deze optie, dan zien we dat de delta uitkomt op 8,6%.

option-price.com call 25

We profiteren nauwelijks van een stijging met een te lage delta

Dit betekent dat bij iedere stijging van de onderliggende waarde met 1 euro, de optie met € 0,086 stijgt. Wanneer het aandeel met € 5 stijgt, dan stijgt de premie tussen circa € 0,40, afhankelijk van hoe snel of langzaam deze beweging plaatsvindt. Dit is niet hetgeen waarop we hopen, zeker wanneer de aandeelhouders wel volledig profiteren van deze beweging.

We hebben maar beperkte tijd

Bovendien moet de beweging snel plaatsvinden om te kunnen profiteren van ons optiecontract. We hebben immers maar drie maanden om gelijk te krijgen. Wat was onze overweging om deze optie te kopen in plaats van het kopen van aandelen? Was het gewoon een gokje of wilden we de aandelen hebben? Zo ja waarom kopen we dan de aandelen niet direct?

Gebruik opties om inkomen te genereren en risico’s af te dekken

De reden hiervoor is dat we vooraf minder hoeven te investeren dan de 100 aandelen maal € 25 is € 2500 voor de aandelen. De meeste beleggers willen zo goedkoop mogelijk instappen. Daar is niets mis mee, zeker wanneer je kijkt naar het risico en het rendement. Veel beleggers zien opties als instrumenten om te gokken, maar het is zeker niet de enige manier om opties te gebruiken. Ik gebruik opties om inkomen te genereren en om mijn risico’s af te dekken.

Wanneer je een aandeel wilt kopen, waarom zou je dan € 2872 betalen voor iets wat je kunt kopen voor € 1480?

Ik weet dat ik meer rendement op mijn investering kan krijgen dan de directe aanschaf van een aandeel. Ik geef de voorkeur aan het kopen van call opties ten opzichte van de aandelen, niet alleen omdat ze minder kosten, maar ook omdat er minder neerwaarts risico is. Dus hoe betalen we € 1480 voor iets dat € 2872 waard is en hetzelfde resultaat behalen met een lager risico?

Profiteren van een stijging met een lager risico

We doen dit door het kopen van de diep in de money call opties. De voordelen van deze strategie zijn zeer groot. Niet alleen profiteren we volledig van de beweging van de onderliggende waarde, maar ook ons neerwaarts risico is gehalveerd. Hoe mooi is dat? De meeste beleggers kopen aandelen om te profiteren van een stijging. Waarom dan niet de helft van het geld investeren om hetzelfde rendement te behalen?

Meer geld over om te spreiden

Niet alleen bespaar je 50% op de investering, je houdt echter meer geld over om te spreiden over andere kansen. Laten we eens kijken naar deze diep in de money call optie strategie.

Bij aandelen loop je 100% risico

Op het moment van schrijven noteert Royal Dutch Shell € 28,70. Iemand die 100 aandelen Royal Dutch Shell wil kopen, zal € 2870 moeten betalen. Het totale risico van deze transactie is dan ook € 2870. Een stijging boven € 28,70 resulteert in een winst, een daling onder € 28,70 zorgt voor een verlies.

Ons break-even punt met opties ligt rond dat van de aandelen

We kunnen ook een optiecontract kopen om de aandelen te kopen tegen € 14 met een looptijd tot de derde vrijdag van december 2019. We kunnen deze opties kopen voor € 14,75 zodat onze totale investering uitkomt op € 1475. Ons break-even punt komt uit op € 28,75. Dit is dus net iets boven de huidige koers, niet heel bijzonder dus. We berekenen dit eenvoudig door de premie van € 14,75 op te tellen bij de uitoefenprijs van € 14.

Call opties RDS Binck PT

Met opties hebben we geen recht op het dividend

Er is echter wel een belangrijk verschil, namelijk het dividend. Wanneer we de aandelen kopen, dan hebben we recht op het dividend van mei, augustus en november van circa 3 × € 0,41. Wanneer we de opties kopen, hebben we geen recht op het dividend. Dit verschil is € 1,23 × 100 aandelen is € 123 en moeten we dus optellen bij het verschil van € 0,05 zodat we dus uitkomen op ongeveer € 1,30 wat we dus betalen aan tijd en verwachtingswaarde.

Met opties investeren we maar de helft

Het grote voordeel is natuurlijk dat we veel minder investeren dan de € 2872. Onze investering is dus slechts € 1475, circa de helft van de investering, die we zouden moeten doen wanneer we direct de aandelen zouden kopen. Bovendien is onze risico, omdat we maar de helft hoeven te investeren, dus ook 50% lager, dus ook slecht € 1475.

Kijk altijd naar de delta van de optie

Een van de grootste voordelen is dat we 1 op 1 profiteren van een stijging van het aandeel Royal Dutch Shell. We hebben dus een zeer hoge delta, namelijk 91,4%. Misschien denkt u wel ik kan ook de optie kopen met een uitoefenprijs van € 32, zodat ik maar € 0,26 betaal. Dit is juist, maar deze optie zal niet één op één meelopen met de koers van Royal Dutch Shell. Deze heeft dus een veel lagere delta.

50% investeren en 100% profiteren

Wanneer u de aandelen Royal Dutch Shell zou willen hebben, dan heeft u feitelijk twee keuzes. De eerste is om de aandelen Royal Dutch Shell te kopen. De tweede is om diep in de money call opties te kopen, zodat u slecht 50% van de investering hoeft te doen. 50% investeren om 100% te profiteren van de koersstijging van Royal Dutch Shell, waarbij het risico gehalveerd is, is natuurlijk zeer aantrekkelijk.

Het grote voordeel van opties is de hefboom

Het aantrekkelijke aan deze investering is natuurlijk de hefboom. U investeert weinig en profiteert toch volledig van de stijging van het aandeel Royal Dutch Shell. We zien dit in de kolom waar delta boven staat. Bij de diep in de money call optie met een uitoefenprijs van € 14 is deze delta bijna 100. Deze optie zal dus vrijwel 1 op 1 meebewegen met de koers van Royal Dutch Shell.

Een delta van 15 is veel te laag om opties te kopen

Bij de call met een uitoefenprijs van € 32 zien we een delta van 0,148. Dit betekent dat de premie van de call optie met circa 15% meebeweegt met de koers van Royal Dutch Shell. Dit is dus veel te weinig om mee te profiteren van een stijging. Ons break-evenpoint ligt dan op € 32 + € 0,26 is € 32,26. De koers van Royal Dutch Shell zal dus behoorlijk moeten stijgen voordat we daadwerkelijk geld gaan verdienen.

Een delta van 100 volgt de koers van het aandeel op de voet

Laten we eens kijken naar een aantal rekenvoorbeelden. We vullen de gegevens in van onze diep in de money call optie op Royal Dutch Shell. De theoretische waarde van deze call optie wordt berekend op € 14,02. Het komt redelijk overeen met de marktwaarde van € 14,75. We zien dat volgens de calculator de delta rond 100 ligt. Hoger dan 100 wordt het niet en het geeft aan dat de premie van de optie, de ontwikkeling van de koers van het aandeel op de voet volgt.

option-price.com call 14 dec

De premie van de optie loopt voor 96% mee omhoog

Wanneer we nu in de calculator de koers van Royal Dutch Shell met een euro verhogen, dan zien we dat de theoretische premie stijgt naar € 14,98. Een stijging van € 0,96 ten opzichte van de euro stijging van de koers van de onderliggende waarde. Vrijwel 1 op 1 dus.

option-price.com call 14 dec+1 euro

De premie van de optie loopt ook voor 96% mee omlaag

Wanneer we nu in de calculator de koers van Royal Dutch Shell met een euro verlagen, dan zien we dat de theoretische premie daalt naar € 13,06. Een daling van € 0,96 ten opzichte van de euro daling van de koers van de onderliggende waarde. Het werkt dus twee kanten op. Bedenk echter dat het kopen van diep in de money call opties vier voordelen heeft ten opzichte van het kopen van de aandelen.

option-price.com call 14 dec-1 euro

Het kopen van diep in de money call opties heeft vier voordelen

 1. u hoeft minder geld te investeren: € 1475 ten opzichte van € 2870;
 2. minder neerwaarts risico: € 1475 ten opzichte van € 2870;
 3. circa 100% beweging ten opzichte van de onderliggende waarde;
 4. een hoger rendement op uw investering vanwege de hogere hefboom.

Diep in de money opties zijn duurder dan outof the money opties, maar goedkoper dan aandelen

U dient echter te accepteren dat deze diep in de money opties duurder zijn dan de goedkope out of the money call opties. Wanneer u wil profiteren van de stijging van de onderliggende waarde, dan is het interessanter om te investeren in een diep in de money call optie. Deze optie kost minder dan een investering in de aandelen.

Een grafiek van een in the money call optie

Soms helpt het om een bovenstaande ook even in grafiekvorm te zien. We zien dat het maximale verlies gelijk is aan de investering. Bij de gekochte call zien we dat we niet meer kunnen verliezen dan de investering van € 1475. Door de uitoefenprijs van € 14 zien we dat de lijn boven nul komt boven € 28,75. De lijn loopt 1 op 1 mee met de koers van de onderliggende waarde, maar stopt rond de uitoefenprijs van € 14. Het verlies wordt daar niet meer groter.

Winst verlies long call optie

Een grafiek van een aandeel

Wanneer we kijken naar de grafiek van het aandeel, dan zien we hetzelfde beeld met uitzondering van de lijn onder € 14. Onze investering is groter, namelijk € 2870 en dat is ook het maximale risico. Mocht de koers dalen tot nul, dan zijn we de volledige investering kwijt. Dit is dus een groot verschil ten opzichte van de gekochte call optie.

Winst verlies long aandeel

U krijgt dus het beste het twee werelden:

 1. een lager investering;
 2. minder neerwaarts risico;
 3. en een grotere procentuele winst.

Wat is de beste uitoefenprijs voor de diep in de money call opties?

De volgende vraag is dan: wat is nu de beste uitoefenprijs voor de diep in de money call opties? Waarom kozen we de uitoefenprijs van € 14? Als de middelen het toestaan, kies dan altijd de optie die het diepste in het geld is. De delta van de optie moet minimaal 90 zijn. We doen dit zodat de break-even prijs zo dicht mogelijk bij de break-even prijs van het aandeel ligt.

Hoe dieper in de money de gekochte optie is, hoe beter

Zoals we zagen bij de optieseries, kunnen we kiezen uit twee opties die een delta hebben die boven 90 staat: de uitoefenprijs 14 en de uitoefenprijs 15. Mijn voorkeur gaat uit naar de optie die het diepste in het geld is, omdat deze een break-even prijs heeft die het dichtste in de buurt komt van die van het aandeel. Wanneer u minder geld te investeren heeft, dan kunt u ervoor kiezen om een optie te kiezen met een iets lagere delta. Dit is een persoonlijke keuze.

Hou ook rekening met het dividend

Later nog eens even kijken naar de kansen. Wanneer we een aandeel kopen op € 28,70, dan zien we dat we 50% kans hebben dat de koers boven € 28,70 eindigt en circa 50% kans hebben dat de koers van het aandeel onder € 28,70 eindigt. Of de koers eindigt precies op € 28,70, maar meer smaken zijn er niet toch? Zoals gezegd moeten we natuurlijk nog wel rekening houden met het dividend dat wordt uitgekeerd, waardoor de koers van een aandeel in december naar verwachting € 1,23 lager is.

Probability Calculator aandeel

Diep in de money call opties op de hele markt

Een alternatief voor het kopen van diep in de money call opties op een aandeel is om diep in de money call opties te kopen op de hele markt, bijvoorbeeld de AEX index. In plaats van de AEX index te kopen, voor 100 × 565,72 is € 56.572, kunnen we ook bijvoorbeeld de call optie 300 kopen. We betalen dan aan premie € 251,70 maal 100 is € 25.170.

Call opties AEX Binck PT

Hoe dieper in de money, hoe lager de break-even prijs

Ten opzichte van een directe investering in de onderliggende waarde betalen we met deze diep in de money optie slechts de helft. Hoe dieper we in het geld kopen, hoe lager onze break-even prijs en hoe meer we de AEX index op de voet volgen. Het vraagt natuurlijk wel een fors hogere investering. Dit is dus meer een persoonlijke keuze.

Hoeveel dividend wordt er uitgekeerd gedurende de looptijd van de optie

Let ook hier op het verschil wat ontstaat door het uitkeren van dividend. De betaalde premie van € 251,70 plus de uitoefenprijs van 300 zorgt ervoor dat we de AEX index kopen voor € 551,70. Lager dus dan de actuele koers van 565,72. Het verschil van 14,02 is het dividend dat door de 25 AEX fondsen wordt uitgekeerd tussen nu en de derde vrijdag van december.

Uw visie op het aandeel kwam uit, en toch heeft u geld verloren?

Wat gebeurd er als de AEX index op 20 december 2019 zou zijn gestegen naar 575 punten en u zou bijvoorbeeld de 560 call optie hebben gekocht? De call optie zou dan 575 – 560 is € 15 waard zijn. U zou € 16,95 hebben betaald voor deze call optie en zou dus geld hebben verloren. U kocht dus een call optie omdat u dacht dat de AEX index ging stijgen. Uw visie kwam uit, en toch heeft u geld verloren?

Bij opties betalen we niet voor het dividend en krijgen het dus ook niet

Op een stand van 575 zou de call optie 300 € 275 waard zijn (575 – 300). We hebben deze call optie gekocht voor € 251,70 en zouden dus € 23,30 hebben verdiend (€275 – €251,70). De AEX index zou dus gestegen zijn met 575 – 565,72 is 9,28 punten. Zoals gezegd ontvangen we het dividend van 14 punten wanneer we direct zouden hebben geïnvesteerd in de AEX indexaandelen. € 9,28 + € 14,02 is € 23,30, precies dus het bedrag dat we zouden hebben verdiend met de call opties.

Het kopen van diep in de money call opties heeft dus grote voordelen:

 1. u hoeft minder geld te investeren;
 2. minder neerwaarts risico;
 3. circa 100% beweging ten opzichte van de onderliggende waarde;
 4. een hoger rendement op uw investering vanwege de hogere hefboom.

Nog een voordeel: een bredere spreiding dan met aandelen

Maar er is nog een voordeel. Wat zou u kunnen doen met het bedrag dat u niet hoeft te investeren ten opzichte van een investering in aandelen? Dit geld zou u kunnen investeren in andere diep in de money call opties van bijvoorbeeld een ander aandeel. Of u zou het geld kunnen investeren in bijvoorbeeld obligaties.

Het rendement op de ene investering compenseert het verlies op de andere aandelen

De voordelen hiervan zijn de extra spreiding waardoor uw risico wordt verlaagd. Ook al zou de waarde van de optie naar nul gaan, dan zou dat andere investering, een deel van het verlies kunnen compenseren. Denk bijvoorbeeld aan een bedrijfsobligatie met 8% rente. Of wanneer u uw geld zou hebben gespreid over twee verschillende aandelen, wat wel is gestegen.

Wat gebeurt er nu op de expiratiedatum? Er zijn vier mogelijkheden:

 1. de optie loopt zonder waarde af, wat zorgt voor een 100% verlies van uw betaalde premie. Dit is niet te hopen, maar we weten van tevoren wat ons maximale verlies in dat geval is.
 2. U kunt de optie op ieder gewenst moment verkopen voor de expiratiedatum. U bent volledig vrij om zelf te kiezen wanneer u dat doet.
 3. U kunt de optie doorrollen naar een latere datum. U kunt dit doen als combinatieorder waarbij u met 1 transactie zowel de bestaande optie verkoopt als een nieuwe diep in de money optie koopt.
 4. U kunt de optie uitoefenen. In dit geval betaalt u de uitoefenprijs naast de reeds betaalde premie voor de optie. U heeft immers slechts een aanbetaling gedaan, waarmee u het recht kreeg op de ontwikkeling van de waarde van 100 aandelen. Zorg er dan wel voor dat u voldoende middelen heeft om dit te doen. In dit voorbeeld zou u dus nog 100 × € 14 is € 1400 betalen voor de aandelen Royal Dutch Shell, dus bovenop de reeds betaalde € 1475 aan premie. Wanneer u niet voldoende middelen heeft, kunt u altijd nog kiezen voor het verkopen van de optie of deze doorrollen naar een latere datum.

Risico management is van het grootste belang

Zorg ook voor een goede risicobeheersing. Ik gebruik zelf altijd een 20% moving stoploss. Dit betekent dat er 20% van de hoogste koers van het wordt gebruikt voor het geval de koers 20% of meer daalt. Hiermee zorg ik ervoor dat ik het aandeel voldoende ruimte geeft om te bewegen, maar wel mijn verliezen worden beperkt. Door de stoploss mee omhoog te nemen, klik ik op deze manier ook mijn winst vast.

Belangrijk om te onthouden is:

 1. koop aandelen die zo diep mogelijk in de money zijn;
 2. kies opties met een delta van 90% of hoger.

Gebruik geld dat niet geïnvesteerd hoeft te worden, voor een bredere spreiding. Dit zorgt voor het verlagen van het risico. Kies voor andere aandelen of kies voor bijvoorbeeld obligaties met een interessante rente.

Met hartelijke groet,

Harm van Wijk

2 antwoorden
  • Huub
   Huub zegt:

   Aandelen diep in the money??? Neen, dat kan natuurlijk niet. Als je dit stuk gelezen hebt, is het overduidelijk dat Harm OPTIES bedoelt en niet de aandelen.

   Wat mij wel van het hart moet (nou ja, moeten….) is dat Harm helemaal van de statistische werkelijkheid uitgaat. Delta van 90% geeft je een hele grote kans dat je actie met winst wordt afgesloten. Kijk ik naar MIJN werkelijkheid (nogmaals, met de nadruk op mijn werkelijkheid) zie ik dat ik veel trades met kleine winsten af kan wikkelen, maar een klein gedeelte met verlies (en veel verlies!) of gemiste winst afsluit. Bijvoorbeeld ik koop 1000 aandelen RDS en verkoop daar gelijk een tiental call opties bij. Begin januari echt afgesloten. Op diezelfde dag werd RDS 4% duurder; en dat voor een fonds als RDS: ongehoord. Kortom ik miste hier €1.000.

   Daar heb je heel wat kleine trades voor nodig. En zo kan ik er nog veel aangeven.

   Blijft voor mij over dat deze drie stukken van Harm aan te bevelen zijn, maar gebruik dit om na te denken hoe je een en ander in praktijk brengt.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.