Democratie en euro gaan niet samen

Dutch_eu_referendum_resultsHet dreigement van Papandreou om een referendum te houden, deed de beurzen sidderen. Berichten over het aftreden van de premier van Griekenland, joegen de koersen vervolgens weer omhoog. Zoals we al hebben gezien in Nederland, is de bevolking tegen. Voor Balkenende was dat toen geen probleem. Gewoon negeren en de democratie met voeten treden. Dit lijkt nu in Griekenland ook weer te gebeuren.

Als er in een Europa een democratie zou zijn, dan was de euro er nooit gekomen. Iedere politicus, die neigt naar het luisteren naar het volk, wordt vriendelijk doch dringend verzocht om op te stappen. De euro kwam er, ondanks het Franse en het Nederlandse ‘Nee’. In Slowakije zagen we iets soortgelijks. Tegen stemmen is opstappen en net zo lang stemmen tot dat er een ‘ja’ volgt. Democratie en de euro gaan nu eenmaal niet samen.

De S&P500 brak begin augustus neerwaarts uit een consolidatiezone tussen circa 1250 punten en 1360 punten en bereikte in oktober een laagste koers onder 1100 punten. Vervolgens wist de brede Amerikaanse index een sterk herstel in te zetten en doorbrak daarbij de toppen van augustus en september. Het ‘death cross’-verkoopsignaal is ondanks het herstel nog wel valide. Het feit dat het 50 daags voortschrijdend gemiddelde onder het 200 daags gemiddelde is gedoken, geeft het ‘death cross’-signaal aan. De RSI belandde begin augustus in ‘oversold’-gebied (onder 30%), waarmee de ‘bear market range’ werd bevestigd. De RSI is de afgelopen maanden dermate opgelopen dat de koopkrachtindicator afscheid tracht te nemen van deze ‘bear range’. Pas zodra de koopkrachtindicator boven het 70%-niveau weet te komen, wordt de ‘bull market range’ bevestigd.

De Dow Jones heeft een deel van de val in juli en augustus gecorrigeerd. De index dient nog aanzienlijk te stijgen voordat de dalende trend van de afgelopen maanden wordt verlaten. De recente krachtige stijging is bemoedigend. De Nasdaq is opnieuw in de aanval gegaan op de top van dit jaar. Dit is een teken van kracht, al kunnen we het patroon van de afgelopen maanden kenmerken als een ‘broadening formation’: oftewel hogere toppen en lagere bodems. Hieruit blijkt dat de onzekerheid in de markt groot is. De Nasdaq 100 worstelde met het meerjarige hoogste punt, maar moest vervolgens rechtsomkeert maken vanwege het voorstel van Papandreou om een referendum te houden. Wat 1 man toch voor effect kan hebben op de koersen.

Euro gevangen in consolidatiedriehoek

Euro gevangen in consolidatiedriehoekDe Europese Centrale Bank (ECB) gaat maar door met het opkopen van Griekse, Ierse, Portugese, Italiaanse en Spaanse staatsobligaties omdat niemand die anders wil hebben. De ECB a.k.a. Europese Vuilnisbank (EV) heeft al voor meer dan € 173,5 miljard rommelobligaties opgekocht. Desondanks schoot de rente van het grootste probleemland, Italië, boven de 6%. Ook de rente van Frankrijk en België loopt steeds verder op. Het vertrouwen in de euro neemt steeds verder af. Griekenland is de bakermat van de democratie. Er is echter grote weerstand tegen het Griekse referendum. Maakt de democratie een einde aan de euro? De euro/dollar is op zoek naar een nieuwe bodem en zit nu klem in een consolidatiedriehoek. Wie valt er eerst? De euro of de dollar?

Goud vervolgt stijgende trend

Goud vervolgt stijgende trend

Het blijft rommelen op de mondiale effectenbeurzen, waarbij de Europese schuldencrisis de boventoon voert. Beleggers blijven hun toevlucht zoeken tot vluchthavens zoals goud, met als resultaat een recordniveau rond $ 1900, dat in september werd bereikt. Goud vervolgde, ondanks een aantal correcties, de stijgende trend die al jaren geleden is ingezet. Goud presteert al langer dan een decennium aanzienlijk beter dan aandelen. De waarde van valuta wordt steeds meer uitgehold door onder meer de acties van de Fed en de ECB, die de geldpersen in de hoogste versnelling hebben gezet. De Fed is voornemens om ‘tot minstens 2013’ de rente rond nul te houden, evenals Japan dat jaren heeft gedaan. Goud kan van deze ‘zirp’-situatie, oftewel ‘zero interest rate policy’, profiteren. In september kondigde de Fed ‘Operation Twist’ aan. Voor circa $ 400 miljard zal aan langlopende staatsleningen worden gekocht, terwijl kortlopend staatspapier zal worden verkocht.

Eurostoxx50 op zoek naar de bodem

Eurostoxx50 op zoek naar de bodemDe Eurostoxx50 bereikte in februari weliswaar een meerjarig recordniveau, maar sindsdien is het goed misgegaan. De brede Europese index kwam, vanwege de aanhoudende Europese schuldencrisis, aanzienlijk onder druk te staan. De Eurostoxx50 bereikte in september een meerjarig dieptepunt, maar veerde sterk op binnen de dalende trend. De index zit nu ingeklemd tussen de stijgende steunlijn vanaf het dieptepunt en de dalende weerstandslijn vanaf de toppen in juli, oftewel een driehoekspatroon. De RSI laat in combinatie met de index een gevaarlijk ‘negatieve reversal’-patroon zien: lagere toppen in de index gepaard gaande met hogere toppen in de koopkrachtindicator. De RSI beweegt bovendien nog in de ‘bear range’ (onder 60%), waardoor het gevaar op een verdere daling zeker nog niet is geweken. De daling die deze week volgde na de aankondiging van het Griekse referendum, heeft de RSI echter maar beperkt laten terugvallen. De Eurostoxx50 is nu op zoek naar de bodem, waarbij de vorming van een hogere, danwel dubbele bodem, een positief signaal zal zijn.

De DAX lijkt er weer zin in te hebben en herstelde krachtig binnen de dalende trend van de afgelopen maanden. De Franse CAC40 wist even de top van 1 september te passeren, maar moest gelijk weer bakzeil halen. De beurzen in Griekenland, Portugal, Spanje, België en Italië behoren echter nog steeds tot de zwakste broeders van Europa.

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
www.beleggen.com
 
Drs. Harm van Wijk

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.