Beleggen in waterstof: 15 aandelen die exploderen in 2022

beleggen in waterstof

Investeren in waterstof wordt snel een prioriteit voor veel bedrijven, nu de race om schone energiebronnen te ontwikkelen doorgaat. Met zijn potentieel om de uitstoot te verminderen en de efficiëntie te verhogen, kan investeren in waterstof een belangrijke stap zijn om onze wereldwijde klimaatdoelstellingen te halen. Overheden en bedrijven investeren en masse in een groenere wereld. Overweeg je om te beleggen in waterstof? In het verleden is hier een schitterend rendement mee behaald. In dit artikel ontdek je wat de beste waterstof bedrijven in 2022 zijn om in te beleggen.

Let op! Heb je mijn gratis training al gezien? Hierin leer ik beleggers hoe ze 20,6% rendement per jaar kunnen behalen – in 5 minuten per week. Geef je snel op! Na het lezen van dit artikel weet je precies hoe je in waterstof investeert – met zo min mogelijk risico.

Wat is waterstof?

Waterstof is een groene brandstof. Als je waterstof verbrandt in een brandstofcel, is water het enige restproduct. Er komen dus geen schadelijke uitlaatgassen vrij. Natuurlijk kan waterstof ook worden gebruikt in gebouwen, schepen en de industrie. Veel van de beste bedrijven in de waterstofmarkt maken een breed scala aan oplossingen.

Er zijn verschillende soorten waterstof:

  •  Grijze waterstof (verbranding van kolen of aardgas)
  • Blauwe waterstof (verbranding van kolen of aardgas + opslaan CO₂ die vrijkomt)
  • Groene waterstof (afkomstig uit hernieuwbare energiebronnen)

Wat zijn waterstof aandelen?

Waterstof aandelen zijn aandelen van bedrijven die producten of diensten aanbieden die iets met waterstof te maken hebben. Door de energietransitie is hier een enorme vraag naar. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven die zich richten op:

  • Brandstofcellen
  • Tankstations met waterstof
  • Het maken van de waterstof zelf
  • Waterstofauto’s
  • Technologische oplossingen
  • Industriële toepassingen

Hoe beleggen in waterstof?

Je investeert in waterstof door te beleggen in waterstof aandelen of een waterstof ETF. Goede waterstofbedrijven zijn bijvoorbeeld Linde, Plug Power en NEL ASA. Later in dit artikel krijg je een uitgebreide uitleg van alle mogelijke investeringen in waterstof.

Waarom beleggen in waterstof aandelen?

Waterstof is een groeimarkt. Door de energietransitie is er een enorme vraag naar “schone” energiebronnen. Daarnaast zijn waterstofauto’s een wetenschappelijk bewezen alternatief voor elektrische auto’s. Met die laatste zijn nogal wat problemen waar je in de media niet veel over hoort. Belangrijker is dat steeds meer landen en bedrijven zich achter waterstof scharen. Er vloeit steeds meer geld in de technologie, waardoor beleggen in waterstof een lucratieve kans kan zijn.

Volg professionele investeerders

De meeste beleggers maken deze dramatische fout: ze steken veel uren in het kiezen van aandelen. Maar het is veel slimmer om te kijken naar grote investeerders. Door de trend te volgen maak je een veel hogere kans op winst – en minder kans op verlies. Dat is precies waar de Trading Navigator Methode je mee helpt. Met dit programma ben je in staat winsten door te laten lopen. En verliezen af te kappen. Je verdient geld met minimaal risico. En dat allemaal door het volgen van de trend.

Wat is de toekomst van de koers van waterstof aandelen?

Een vraag die mijn coachingsklanten ontzettend vaak stellen. Mijn antwoord is altijd hetzelfde: ik ben een beleggingscoach, geen waarzegger. Ik doe geen voorspellingen over de toekomst. Het maakt me ook niet uit of een markt besluit te stoppen met groeien. Zodra de groei stagneert, haal ik mijn geld weg. En stop ik het in iets anders. Hiervoor gebruik ik een stop-limit order.

Lees in dit artikel meer over een stop limiet order: Wat is een stop limiet order?
Of kijk deze video: https://www.youtube.com/watch?v=xzn48buqdgk

De energietransitie stimuleert de waterstofmarkt

Laat me je een geheim verklappen: de bizar hoge investeringen door Europa, China en de Verenigde Staten zijn een godsgeschenk. Overheden storten hele geldpakhuizen in de waterstofindustrie. Dat niet alleen. Het bedrijfsleven focust zich op maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het is steeds moeilijker voor multinationals om zich “slecht” te gedragen. Daarom stappen steeds meer bedrijven over op duurzame energievormen. Al deze bedrijven willen gebruik maken van klimaatvriendelijke energie. Zoals waterstof, wat beleggen in aanstof aantrekkelijkmaakt. Wat is het gevolg?

De waterstofmarkt zal de komende jaren groeien

Als je één ding uit dit artikel haalt, hoop ik dat je dit in je oren knoopt: de markt voor waterstof staat op het punt van ontploffen. Deze analisten voorspellen een compound annual growth van 11,8% tot 2027. En deze analisten voorspellen een verdubbeling van de markt voor groene waterstof in 2026. (CACG van 13,8%). Later in dit artikel bespreek ik uitgebreid welke partijen zich positief uitlaten over waterstof. En waarom dit belangrijk is.

Welke waterstof aandelen kopen?

Zoals je weet, is het belangrijk dat je de trend van grote beleggers volgt. Weet je niet hoe je deze marktbewegingen kunt opsporen? Volg dan mijn gratis training. Dan krijg je een volledige uitleg. Je kunt ook gebruik maken van analysetools als de koers-winst verhouding.

Lees hier meer over in: De koers-winstverhouding helpt goedkope aandelen ontdekken

De 15 beste waterstof aandelen in 2022

Laatst kreeg ik van een enthousiaste volger de volgende vraag: “Welke waterstof aandelen kan ik het beste kopen?” We weten inmiddels dat beleggen in waterstof een goede optie kan zijn. Dit is mijn top 15 van de beste waterstof aandelen in 2022:

  1. PowerCell Sweden (PCELL)
  2. NEL ASA (NEL.OL)
  3. Ballard Power (BLDP)
  4. ITM Power (IJ8)
  5. Linde (L1IN34)
  6. Plug Power (PLUG)
  7. FuelCell Energy (FCEL)
  8. Siemens Gamesa Renewable Energy (SGRE)
  9. McPhy Energy (MCPHY)
  10. Ceres Power Holdings (CWR.L)
  11. Hexagon Purus Holding AS (HPURF)
  12. Cummins Inc (CMI)
  13. SFC Energy (F3C)
  14. Bloom Energy (BE)
  15. AFC Energy (AFC)

1. PowerCell Sweden (PCELL)

De Autofabrikant Volvo begon in de jaren 90 met onderzoek naar brandstofcellen. Dit ging zo goed dat in 2008 PowerCell werd opgericht. Inmiddels zijn er grote deals gesloten, onder andere met Siemens en Bosch. Het bedrijf levert brandstofcel-technologie voor voertuigen, boten (zoals veerponten) en industrie. Heel milieuvriendelijk, want de enige uitstoot is water.

Je hebt een mooie winst te pakken als je een paar jaar geleden aandelen hebt gekocht. De koers van PowerCell Sweden AB is sinds medio 2015 opgelopen van 4,30 Zweedse kronen naar boven de 300 kronen. Het coronavirus en de olie-oorlog gooiden roet in het eten – maar een stop-limiet order stelde de winst veilig.

2. NEL ASA (NEL.OL)

NEL ASA is een wereldwijde leverancier van waterstoftechnologie voor industriële energiedoeleinden. De belangrijkste producten zijn:

  • Waterstofproductie-installaties
  • Complete waterstofstations
  • Opslag oplossingen

Sinds 2017 is de koers van Nel ASA van 1,70 Noorse kronen opgelopen naar maar liefst 20 kronen. Ook bij dit aandeel schommelt de prijs door de coronacrisis en de olie-oorlog. Een heel interessant waterstof aandeel om in te beleggen, gezien de aankomende energietransitie.

3. Ballard Power (BLDP)

Toegegeven: er zijn serieuze uitdagingen om iedereen te laten overstappen op waterstof. Maar dat deze overwonnen kunnen worden … dat bewijst Ballard Power als geen ander. De door waterstof aangedreven bussen met technologie van het bedrijf hebben al meer dan 88 miljoen kilometer afgelegd. Brandstofsystemen voor vrachtwagens en treinen zijn volop in ontwikkeling.

https://www.youtube.com/watch?v=72E6Tq6eGBQ

Daarnaast verkoopt het bedrijf oplossingen voor grote schepen. Dat heeft het bedrijf geen windeieren gelegd. De koers is sinds medio 2013 opgelopen van 0,56 Amerikaanse dollar naar boven de 19 dollar. Een lucratieveoptie dus als je wilt beleggen in waterstof.

4. ITM Power (IJ8)

Eén van de snelst groeiende waterstofaandelen is ITM Power uit het Verenigd Koninkrijk. Het parcours dat de koers heeft doorlopen, is zonder meer verbluffend. In één jaar tijd ging het aandeel bijna x10. ITM Power doet wat het moet doen: op basis van waterstof energiesystemen maken voor de opslag van schone energie. Dat doet het voor de chemische nijverheid, onder andere in het VK en de VS.

Daarnaast beschikt het bedrijf over een onderzoeksteam dat nieuwe prototypes ontwikkelt. Denk aan electrolyte membrane (PEM) electrolyzers die water omzetten in waterstof en zuurstof. Andere ontwikkelingen van ITM Power op het gebied van waterstof zijn:

  • Waterstof tankstations. ITM baat maar liefst dertien tankstations uit. Dat is geen gemakkelijke opgave. Sterker nog: het optimaliseren van tankstations is één van de grootste uitdagingen.
  • Samenwerking met Sumitomo Corporation. Samen ontwikkelen ze multi-megawatt projecten in Japan.
  • Joint venture met Linde. De inbreng van de Duitsers kan de groei van het bedrijf versnellen door het aanbrengen van nieuwe klanten. De CEO Christian Buch sprak van een buitenkansje om de markt in snel tempo te veroveren.

De directie van ITM was dan ook zeer te spreken over de samenwerking. Uiteindelijk nam Linde zelfs een minderheidsbelang in ITM. Maar misschien vraag jij je af: “Wat voor bedrijf is Linde?

5. Linde (L1IN34)

Wie de voorkeur geeft aan een ‘groot’ waterstof aandeel kan bij het Duitse Linde terecht. De omzet – wereldwijd gegenereerd – loopt namelijk in de miljarden. Je kunt dus niet spreken van een kleinduimpje. De specialiteit van het huis zijn industriële gassen. Daar valt waterstof ook onder.

Linde opereert wereldwijd 80 waterstofcentrales en 190 waterstof-tankstations. Op de beurs van Frankfurt heeft het aandeel Linde zich niet laten knevelen.  De koers is in de afgelopen jaren flink gestegen. We verwachten dat deze niet zal verzwakken. En waar kleine waterstofbedrijfjes flinke verliezen draaien, is Linde wel winstgevend. En niet zo’n beetje ook.

6. Plug Power (PLUG)

In de laatste jaren is Plug Power uitgegroeid tot een serieuze speler. In 2021 sloot het bedrijf deals met het Koreaanse SK Group en het Franse Renault. Het bedrijf is nu ongeveer 5 miljard dollar waard. Het is echter niet winstgevend. Dat wil zeggen dat er heel wat verwachtingswaarde wordt verrekend.

Oorspronkelijk is het één van de overlevenden van het bloedbad aangericht door de dot-com bubbel. Net zoals Ballard, trouwens. Ook Plug Power ontwikkelt oplossingen voor milieuvriendelijke elektriciteit. Het bedrijf richt zich vooral op proton exchange membrane (PEM) brandstofcellen. Zo levert het bedrijf heftrucks en bestelauto’s op waterstof. Via dit bedrijf kan je dus beleggen in waterstof.

7. FuelCell Energy (FCEL)

FuelCell Energy bestiert de grootste brandstofcel-parken van de Verenigde Staten en Zuid-Korea. Het hield zich eerder bezig met andere brandstoffen. Maar door recente innovaties in waterstof kon het niet achterblijven. In 2017 sloot FuelCell een deal met Toyota voor de levering van waterstof voor de Toyota Mirai: één van de eerste waterstofauto’s voor consumenten.

https://www.youtube.com/watch?v=lgIj2XTSBuQ

8. Siemens Gamesa Renewable Energy (SGRE)

Zoals de naam doet vermoeden, is dit bedrijf een dochter van Siemens. Mede daarom heb ik het opgenomen in mijn selectie. Het bedrijf levert samen met haar dochterondernemingen windenergieoplossingen in Europa, het Midden-Oosten, Afrika, Amerika, Azië en Australië.

Windoplossingen? Maar Harm, dit is toch een artikel over de beste waterstofaandelen?” Klopt. Siemens waagt namelijk een grote gok op groene waterstof. Waterstof wordt na zon en wind volgens de Duitsers de volgende belangrijke energiebron. Siemens prijst groene waterstof aan als oplossing voor veel klimaatproblemen:

  • Het kan een energiedrager zijn
  • Het kan worden gebruikt om energie op te slaan
  • Het kan worden gebruikt in brandstofcellen om voertuigen aan te drijven

Groene waterstof is een bijzonder aantrekkelijke optie. Men produceert het met behulp van groene energie. In tegenstelling tot waterstof uit gas of steenkool. Beleggen in waterstof aandelen via Siemens is daarom een goede optie voor beleggers die zich in de groene sector willen positioneren.

9. McPhy Energy (MCPHY)

De koers van dit aandeel explodeerde begin 2021. Op jaarbasis is er sprake van een koersexplosie met de factor 10 – een stijging die ongetwijfeld tot de verbeelding spreekt. Maar die koers kan mogelijk nog hoger. Tenminste, als de technologie van het bedrijf de buitenwereld weet te overtuigen van haar capaciteiten. Waar koop je deze waterstof aandelen?

De aandelen van McPhy noteren op de beurs van Parijs. Daar werd het in december 2020 opgenomen in deze indexen:

  • De SBF 120
  • De CAC Mid 60

De SBF 120-index is het vlaggenschip van de Paris Stock Exchange. Het bestaat uit de 120 grootste aandelen die op Euronext Parijs zijn genoteerd. Zowel qua liquiditeit als marktkapitalisatie. De CAC Mid 60 omvat 60 bedrijven van Nationaal en Europees belang. Het omvat de 60 meest liquide aandelen onder de 200 Franse aandelen met de grootste beurskapitalisatie.

Maar wat doet McPhy Energy S.A. eigenlijk? En waarom is de koers de afgelopen tijd zo gestegen? McPhy ontwikkelt en levert apparatuur voor de productie, opslag en distributie van waterstof. Hiermee draagt het bij aan de wereldwijde energietransitie. Het bedrijf heeft al veel ervaring opgedaan met industriële waterstof. Daarnaast zijn er meerdere dochterondernemingen waarin andere innovaties aan bod komen. Houd dit waterstof aandeel daarom in de gaten.

10. Ceres Power Holdings (CWR.L)

De koers van Ceres is begin 2022 behoorlijk ingezakt. Toch is dit een aantrekkelijke koop. Het bedrijf groeit snel, vooral door de betrouwbare brandstofceltechnologie. Voor de dip maakte het aandeel grote sprongen naar boven. Niet alleen beleggers geloven in Ceres. Het concern Bosch ging een samenwerking aan ter waarde van 23 miljoen pond. Ceres ontwikkelt brandstofcellen. Niet alleen voor auto’s, maar ook voor huizen en industrie.

11. Hexagon Purus Holding AS (HPURF)

Het bedrijf is een relatieve nieuwkomer op de beurs. Dit aandeel is pas beschikbaar sinds juli 2021. Misschien ben je al bekend met Hexagon Composites. Dit is het moederbedrijf van Hexagon Purus.

Maar wat produceert Hexagon Purus precies?

  • Waterstof hogedrukcilinders
  • Batterijopslagsystemen
  • Systeemintegratie voor brandstofcellen

Deze producten kunnen worden gebruikt in vrachtwagens, bussen, auto’s, boten en treinen. Hexagon Purus draagt dus bij aan de energietransitie. Met name in de transportsector, door brandstofcellen te leveren. Naast Purus heeft Hexagon nog drie andere dochterondernemingen. Deze dragen ook bij aan de energietransitie. Dit betekent dat Purus in een sterk netwerk zit van bedrijven die bezig zijn met schone energie. Overweeg dit aandeel zeker wanneer je wilt beleggen in waterstof.

12. Cummins Inc (CMI)

Hoewel dit bedrijf zich niet voor 100% op waterstof richt, is het heel interessant voor beleggers. Cummins Inc. is het oudste bedrijf op deze lijst. Het is opgericht in 1913. Van oudsher richt het zich op motoren, vrachtwagens en systemen om elektriciteit op te wekken.

Maar Cummins gaat met zijn tijd mee. Het bedrijf investeert steeds meer in waterstof. Zo kocht het in 2019 81% van Hydrogenics. Deze populaire fabrikant van brandstofcellen maakte Cummins Inc. in één klap de nummer één van de wereld. In 2020 overtrof Cummins Inc alle verwachtingen van analisten. De groei was in de eerste drie kwartalen zelfs 129% hoger dan verwacht.

13. SFC Energy (F3C)

Ook deze Duitse speler richt zich niet alleen op waterstof. Er zijn vier takken:

  • Defensie en veiligheid
  • Olie en gas
  • Industrie
  • Schone energie en mobiliteit

Toch zit waterstof het in het DNA van dit bedrijf. Voorheen heette het SFC Smart Fuel Cell. Dit geeft al aan waarom het op mijn lijst staat. SFC Energy levert brandstofcel-technologie over de hele wereld. Begin 2022 is het aandeel in een dipje gekomen. Maar naarmate de energietransitie vordert, zou de koers flink kunnen stijgen.

In mijn cursussen leer je altijd hoe jij je tegen verliezen kunt beschermen. Lees ook mijn artikel: Hoe u verlies op de beurs direct kunt stoppen

14. Bloom Energy (BE)

Dit in Californië gevestigde bedrijf is niet zoals de spelers hierboven. Bloom Energy is een echte “innovator.” Het bezit maar liefst 19 patenten op het gebied van waterstoftechnologie. Het heeft de afgelopen vijftien jaar veel nieuwe oplossingen bedacht. Denk bijvoorbeeld aan de Bloom Energy Server. Deze kan brandstoffen (zoals waterstof) omzetten in elektriciteit.

Bloom Energy heeft een aantal grote deals gesloten. Bijvoorbeeld met Samsung Heavy, voor de ontwikkeling voor op waterstof aangedreven schepen. Het bedrijf heeft vorig jaar de groeiverwachting niet helemaal waargemaakt. Mede daardoor is het aandeel licht gezakt. Toch blijven analisten en institutionele investeerders positief. Deze partijen schuiven grote hoeveelheden geld in beleggingen. Deze kunnen wij uiteraard volgen.

15. AFC Energy (AFC)

AFC Energy is een in het Verenigd Koninkrijk gevestigde fabrikant van waterstofbrandstofcellen. Het bedrijf levert deze voor:

  • Voertuigen
  • Scheepvaart
  • Datacenters
  • Bouwplaatsen

AFC werkt samen met ABB om EV-oplaadsystemen uit te rollen. Het werkt ook samen met ACCIONA, een bouwbedrijf, om zijn bouwplaatsen koolstofarm te maken. Dat betekent niet dat AFC Energy al succesvol is. Het bedrijf staat nog in de kinderschoenen. De eerste omzet werd gerapporteerd in 2021. 2022 kan een jaar van verdere groei zijn.

Hoe investeer ik in waterstof aandelen?

Verwacht u dat, mede door de steeds verder dalenende tarieven van duurzame energie, de transitie van fosiele energie naar duurzame energie doorgaat? De Dubai Elektriciteit en Water Autoriteit (DEWA) schreef al in 2015 geschiedenis en verraste veel experts op het gebied van duurzame energie. Zonder gebruik te hoeven maken van subsidies kwam de prijs uit onder die van fossiele brandstoffen.

Denkt u dat we inmiddels wel goedkoop energie kunnen opwekken, maar de opslag van energie de komende jaren het grote thema is (met de grootste kansen)? Zou u een rapport over duurzame energie willen hebben, dat u helpt om geld te verdienen aan deze enorme trend? Met de 30 beursgenoteerde bedrijven, die de grootste kans maken om te profiteren van deze explosieve groei?

Geschreven door Tom Lassing en Harm van Wijk? Met software waarmee u objectief deze aandelen kan analyseren? Waarmee u in 5 minuten per week uw portefeuille kunt beheren? 20,6% rendement per jaar zou hebben gemaakt en dat met een veel lager risico? Met een 100% niet goed, geld terug garantie? Ondersteunt door Lynx, TradersOnly, MeXeM, Binck en Wall Street Pro? Met training, support, 500 euro transactietegoed bij de voordeligste broker van de Benelux?

Kijk dan op https://slim.beleggen.com/energierapport en zie wat de ervaringen zijn van andere beleggers zijn!

Wat zijn andere interessante investeringen in waterstof?

De vijftien bovenstaande waterstof aandelen zijn razend interessant wanneer je wilt beleggen in waterstof. Maar daarnaast zijn er nog meer mogelijkheden om te investeren in waterstof:

  1. Waterstof aandelen Nederland (AEX)
  2. Waterstof aandelen Japan
  3. Waterstof aandelen Duitsland
  4. Beleggen in waterstof ETF
  5. Beleggen in waterstofauto’s

1. Waterstof aandelen Nederland (AEX)

Er zijn op dit moment weinig beursgenoteerde Nederlandse bedrijven die werken met waterstof. Een positieve uitzondering is Shell. De oliegigant legt waterstof tankstations aan door heel Nederland. Hopelijk worden er snel meer bedrijven actief in deze groeimarkt.

Dat betekent niet dat Nederland achterblijft bij de implementatie van waterstofoplossingen. Zo test Prorail op dit moment waterstoftreinen tussen Groningen en Leeuwarden. Deze zijn echter niet van een Nederlands merk, maar van het Franse Alstom.

2. Waterstof aandelen Japan

Er zijn een aantal Japanse bedrijven die veel doen met waterstof. De technologie is relatief duur, maar met de tijd zal de prijs afnemen. De vijf bekendste Japanse bedrijven zijn:

  • Toyota
  • Panasonic
  • Honda Motor
  • Kawasaki
  • Toshiba

3. Waterstof aandelen Duitsland

In tegenstelling tot Nederland zijn er veel Duitse bedrijven die zich bezighouden met waterstof. Bijvoorbeeld deze bedrijven:

  • Siemens
  • RWE
  • Thyssenkrupp
  • Opel
  • BMW
  • Audi
  • Linde
  • ARAL

Dat is niet zo vreemd. Duitsland is een groter land en heeft van oudsher grote automerken. Natuurlijk doet het ene bedrijf meer met waterstof dan het andere. BMW heeft een waterstofdivisie. Maar dat betekent niet dat alle BMW-auto’s morgen op waterstof rijden. Dit soort ontwikkelingen kosten tijd.

4. Beleggen in waterstof ETF

Er zijn twee waterstof ETF’s waar je uit kunt kiezen:

  1.  L&G Hydrogen Economy ETF (HTMW). Deze ETF bevat 32 bedrijven in de hele waterstofketen. Van nutsbedrijven en grote industrie tot producenten van waterstofcellen.
  2. VanEck Vectors Hydrogen Economy ETF (HDRO). Deze ETF focust zich op bedrijven die minstens 50% van hun omzet uit waterstofprojecten halen. De VanEck VHE ETF is iets kleiner dan L&G. De ETF bestaat uit 25 bedrijven.

Wat is beter: waterstof ETF of aandelen?

Het antwoord van deze vraag hangt af van je persoonlijke voorkeur. Een ETF is een fonds met daarin verschillende aandelen. Door deze spreiding ben je minder kwetsbaar. Het nadeel is dat het je geld kost. Je betaalt aan de samenstellers van het fonds. Het gaat om ongeveer 0,5%.

Dat zijn niet de enige voor- en nadelen van ETF’s. Ik leg ze uitgebreid uit in mijn artikel: Wat is een ETF?

Mijn advies is om niet te focussen op welke aandelen of ETF’s je koopt. Volg in plaats daarvan de trend van grote beleggers. Dit is hoe ik in het verleden 20,6% rendement per jaar heb behaald. Bekijk mijn gratis training om te leren hoe je dit kunt evenaren.

5. Beleggen in waterstofauto’s

Deze vier autofabrikanten maken op dit moment waterstofauto’s:

  • Hyundai
  • Toyota
  • BMW
  • Renault

In de loop der jaren hadden veel meer fabrikanten waterstofauto’s in ontwikkeling. Echter zijn er veel niet op de markt gekomen. Zo publiceerde Volkswagen een uitgebreide uitleg waarom ze liever met elektrische voertuigen werken. Maar hun uitleg, daar is lang niet iedereen met hen eens.

Niemand kan de toekomst voorspellen. Ik ook niet. Het is afwachten om te zien hoe populair waterstofauto’s uiteindelijk worden.

Welke landen willen een waterstof economie?

Een economie, gebaseerd op waterstof. Dat is het doel van veel landen op langere termijn. Dit kan samen met energiezekerheid ook ecologische en economische voordelen bieden. Al tientallen jaren houden economen zich bezig met de vraag: “Wat zijn de mogelijkheden en uitdagingen voor een economie gebaseerd op waterstof? En welke waterstof aandelen profiteren hiervan?”

De overgang van het conventionele op aardolie gebaseerd energiesysteem naar een waterstofeconomie brengt echter veel onzekerheden met zich mee. Dat is de reden waarom we tot nu toe veel fluctuatie zien in de koers van waterstofaandelen. Welke landen subsidiëren waterstof? En welke landen moedigen investeringen aan?

De Verenigde Staten

Kijk naar deze video van president George Bush in 2003. Hij riep toen al op tot meer investeringen in waterstoftechnologie.

https://www.youtube.com/watch?v=bCDMb6OXl5A

Zo zegt hij: “Laten we waterstof brandstofcellen promoten als een manier om beter te worden in de 21steeeuw.” De regering van president Biden zet er sinds 2021 vaart achter. Men geeft subsidie aan onderzoeksprojecten.

Engeland

Het Verenigd Koninkrijk investeert veel in waterstofauto’s. Daarnaast heeft de overheid duidelijke ambities om de productiecapaciteit van waterstof drastisch te verhogen.

Europa

De Europese Unie investeert minder in waterstofauto’s. Dit komt omdat elektrische auto’s steeds populairder worden. Maar men richt zich wel op waterstof als brandstof voor de grote industrie. Denk aan staalproductie en chemische fabrieken.

Nederland

Nederland wil dat steeds meer industriebedrijven waterstof inzetten. Daarom staat in het Klimaat-akkoord dat de output drastisch omhoog moet. In 2025 wil de overheid dat er 75.000 ton waterstof beschikbaar is. Dat is genoeg om 600.000 waterstofauto’s een heel jaar te laten rijden. De overheid publiceert in een apart document over de voornemens om meer gebruik te maken van waterstof.

Japan

Na de kernramp in 2011 ontstond er enorme weerstand tegen kernenergie. Dus begon Japan met het bouwen van kolencentrales. Dit leverde veel kritiek op. Andere landen willen niet dat Japan zorgt voor vervuiling. Daarom besloot Japan om de eerste waterstofeconomie ter wereld te worden. Mede hierdoor is Toyota één van de eerste autobouwers die een waterstofauto op de markt heeft gebracht.

China

China produceerde in 2016 meer dan 21 miljoen ton waterstof. Mede daarom is er een groot samenwerkingsverband tussen China en Duitsland in de energietransitie.

Gaan waterstof aandelen stijgen of dalen?

Hoewel waterstof nog niet veel wordt gebruikt, heb je er misschien iets over gehoord op het nieuws. Dit komt omdat het veld vol in ontwikkeling is. Bedrijven doen al decennialang onderzoek naar waterstof als energiebron. Als waterstof een goede energiebron is, zijn waterstof aandelen ontzettend aantrekkelijk. Alsof je iets over elektrische auto’s op het nieuws hoort. Vlak voordat Tesla explodeert.

Maar dat betekent niet dat waterstofauto’s van de ene op de andere dag razend populair worden. Wetenschappers schrijven al jaren over de potentie van waterstof voor de energietransitie. Er zijn serieuze uitdagingen om te overwinnen, maar beleggen in waterstof blijft interessant.

De mogelijkheden van waterstofauto’s

Er ligt veel potentie bij Fuel Cell Vehicles, oftwel ‘FCV’s‘. Deze auto’s rijden op waterstof en stoten geen broeikasgassen uit. Dit maakt ze zeer aantrekkelijk voor inzet tijdens de energietransitie. Echter: er zijn weinig tankstations met waterstof. En het opbouwen van deze infrastructuur is duur. Door de enorme subsidiering van energievriendelijke alternatieven kan hier snel verandering in komen.

Maar hoe zit het met elektrische auto’s? Hebben deze niet allang gewonnen?

De verschillen tussen waterstofauto’s en elektrische auto’s

Bij een waterstofauto drijft de motor de wielen aan door een chemische reactie in een brandstofcel. In plaats van stroom uit een grote oplaadbare batterij (zoals bij een Tesla). Strikt genomen is een waterstofauto ook een elektrische auto. Echter zit de energie niet opgeslagen in een batterij. Deze wekt de auto op door de chemische reactie in de brandstofcel. Dit levert meer vermogen en meer energie dan kan worden opgeslagen in een batterij. Nog een voordeel voor waterstofauto’s.

Wat is het verschil tussen een waterstofauto en een auto met verbrandingsmotor?

Een normale motor stookt brandstof. Denk aan benzine of diesel. Een waterstofauto zet waterstof om in elektriciteit (technisch gezien is een waterstofauto dus een elektrische auto). De omzetting gaat met een chemisch proces. Er komen geen uitlaatgassen vrij. Nog een verschil met een normale auto. Het enige restproduct is water. Erg schoon, dus. Daarnaast is een waterstofauto veel stiller dan een normale auto.

Moet ik een auto op waterstof kopen?

Er kleven momenteel nog een aantal grote nadelen aan waterstofauto’s. Dat wil niet zeggen dat dit zo blijft. Waterstof is een nieuwe technologie. Naarmate steeds meer bedrijven dit gebruiken, zal dit makkelijker gaan en goedkoper worden. De onderstaande nadelen vallen dan weg:

  • Er zijn slechts enkele tankstations voor waterstof
  • De afstand die met een volle tank afgelegd kan worden, is kleiner
  • Er zijn maar enkele modellen beschikbaar
  • Waterstofauto’s zijn erg duur

De Toyota Mirai kost ongeveer € 66.000. En de Hyundai NEXO kost maar liefst € 70.000. Zijn er ook voordelen? Jazeker. Waterstofauto’s hebben de volgende voordelen:

  • Vele malen stiller
  • Geen schadelijke emissies (alleen water)
  • Je draagt bij aan de energietransitie
  • Benzine en waterstof kosten nagenoeg hetzelfde

Wat is de goedkoopste waterstofauto?

De Toyota Mirai is het goedkoopst. Deze auto kost momenteel 65.995 euro.

Wil je een wetenschappelijk bewezen beleggingsstrategie?

Je weet nu welke waterstof aandelen je in de gaten moet houden wanneer je wilt beleggenin waterstof. Maar welk aandeel je kiest is NIET het belangrijkste van beleggen. Als je één ding uit dit artikel met je meeneemt, hoop ik dat het dit is: volg grote beleggers. Als zij een aandeel kopen, doe jij dat ook. Daalt de koers, dan stap je uit.

Dit is onderdeel van de strategie die me een jaarlijks rendement van 20,6% heeft opgeleverd. Wil je de rest van mijn strategie horen? Geef je nu op voor mijn GRATIS training. Dan leg ik je uit hoe jij geld kunt verdienen met beleggen.

Met vriendelijke groeten,
Harm van Wijk

PS: Worstel je met het selecteren van de beste aandelen? En wil je een maandelijks inkomen van aandelen en opties? Lees dan mijn boek: In 10 stappen succesvol beleggen

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.