Diamant is de enige veilige haven (1)

diamant

Diamant is de enige veilige haven

Is de crisis voorbij, zoals de kranten en de overheid al jaren roepen? Of moet de echte crisis nog beginnen? We zien momenteel een soortgelijke situatie als in 2008 toen door het afbouwen van posities (deleveraging) alle prijzen daalde. Alle koersen (aandelen, obligaties, grondstoffen, vastgoed, emerging markets, kleine fondsen, grote fondsen) zijn onder het 10 maands gemiddelde gedoken. Er is echter een uitzondering: diamant. De prijs van diamant blijft maar stijgen.

In 2013 laat onderzoek ook zien dat diamanten beter presteren dan beleggen in aandelen op de beurs. De lage correlaties tussen diamanten en de andere traditionele activaklassen wijzen er op edelstenen wel degelijk een interessant diversificatiepotentieel bieden als je een portfolio hebt dat gespreid is over de hele wereld[1].

Ander onderzoek laat zien dat edelmetalen een betere bescherming bieden in tijden van wereldwijde financiële crisissen. Hetzelfde geldt echter ook voor diamant edelstenen van 1 karaat en meer. Diamanten kunnen gebruikt om de portefeuille meer diversiteit te geven, dus ter spreiding van risico’s. Je kunt hiervoor zelfs fysieke diamanten aanschaffen volgens de onderzoekers. Wil je juist investeren in bedrijven die iets doen met diamant? Dan is het belangrijk om jezelf op de hoogte te houden van die markt[2].

diamant historical_diamond_priceselement236

We zijn inmiddels 7 jaar verder, na de vorige forse daling. Het is opvallend dat deze cycli een gemiddelde lengte kennen van 7 jaar:

1966 (crash VS 23%)

1973 (oliecrisis, crash VS 48%)

1980 (recessie)

1987 (crash VS 33%)

1994 (crash in de obligatiemarkt)

2001 (crash VS 37%)

2008 (crash VS 50%)

Schuldenplafond

Ondertussen lopen de schulden steeds verder op. Eind oktober loopt de Amerikaanse overheid opnieuw tegen het schuldenplafond aan. Voor president Barack Obama is het al de vijfde keer in zijn ambtsperiode, dat de stijgende uitgaven het land lam dreigen te leggen. Gaat het dit keer opnieuw goed? Of zullen zoals in 2013 opnieuw 800 duizend ambtenaren met onbetaald verlof worden gestuurd? Of erger?

GRATIS HANDLEIDING Valkuilen goud en zilver VAN DRS. HARM VAN WIJK

Wat zijn de valkuilen bij het investeren in gouden en zilveren munten? Ontvang gratis de handleiding direct via de mail. Meld je aan op https://www.tienstappen.nl/valkuilen-goud-zilver/

Schuldenlast wereldwijd

Een volledige shut down zou niet alleen dramatische gevolgen hebben voor de Amerikaanse economie, maar voor de totale wereld economie. Maar er zijn meer risico’s voor de wereldeconomie, zoals bijvoorbeeld de economie in China. En de enorme schuldenlast wereldwijd blijft natuurlijk als een zwaard van Damocles boven de markt hangen.

Vergrijzing

En wat te denken van de vergrijzing in de Westerse wereld? Ook dit is een zwaard van Damocles. De AOW dreigt op korte termijn te bezwijken als gevolg van de vergrijzing. Dit jaar zijn er weer 223.000 mensen bij gekomen die 65 jaar zijn geworden. Ieder jaar komen er ruim 200.000 mensen bij. Zoals in de grafiek is te zien, zijn er echter steeds minder jongeren die kunnen opdraaien voor dit omslagstelsel.

Piramidespel

Bevolkingspiramide_2013

Nu er meer ouderen zijn dan jongeren dreigt dit omslagstelsel (ter vergelijking met een piramidespel) voor chaos te zorgen in de Westerse wereld. Wie de grafiek bekijkt, ziet dat de AOW niet meer te betalen is. Als we de klok een paar jaar vooruit zetten, dan zien we dat in 2030 naar verwachting op iedere 65-plusser er 2 personen tussen 24 en 65 jaar zijn. Nu zorgen nog 3,2 personen voor een 65-plusser. In 2040 is dat overigens teruggevallen tot 1,75. Voor mij zijn er dus geen 2 mensen meer te vinden om mijn AOW te betalen als ik 65 ben…

Pensioen

Wat doe je als je (niet-geïndexeerde of zelfs gekorte) pensioen ook nog eens wordt getroffen door het afschaffen van de AOW? En wat is het effect van deze vergrijzing op de huizenmarkt? In de grafiek is duidelijk te zien dat er meer ouderen dan jongeren zijn.

Groeit je vermogen niet hard genoeg?

Maak voortaan gestructureerd rendement met aandelen. Laat je vermogen consistent groeien. Eenvoudig toe te passen, snel resultaat. Laat vandaag nog je vermogen groeien, ga naar https://slim.beleggen.com/handleiding-geld-verdienen-met-aandelen

Huizenmarkt

Veel aanbod dus van koopwoningen en weinig vraag dus. De huizenmarkt in Nederland zal dan, net als de AOW dus, instorten (zie ook https://beleggen.com/een-kaartenhuis/). En wat is hiervan de invloed op het consumentenvertrouwen? En op de consumentenbestedingen? Het slechtste dat je nu dus kunt doen is je pensioen beleggen in vastgoed. Maar wat dan?

Contant geld

Een ander gevaar is de terugdringing van het contante geld. Een verbod op cash geld geeft de banken de mogelijkheid een negatieve rente in te voeren. Dit voorkomt dat bankklanten massaal hun tegoed contant bij de bank (bankrun) opnemen. Regeringen hebben dan bovendien volledig zicht op de geldstromen.

Banken in Engeland en de VS

Banken in zowel Engeland als de VS ondervragen klanten al bij cash opnames (http://www.infowars.com/hsbc-demands-to-know-how-customers-spend-cash) en voor opnames boven 5000 dollar wordt de politie gebeld http://www.prisonplanet.com/feds-urge-banks-to-call-cops-on-customers-who-withdraw-5000-or-more.html. De overheid wil kennelijk precies zien wie wat doet.

Frankrijk

Frankrijk beperkt vanaf deze maand cash betalingen van meer dan 1000 euro (http://www.zerohedge.com/news/2015-03-23/fighting-war-terror-banning-cash) Onder het mom van de “War on Terror” lijkt de strijd te worden aangebonden tegen contant geld.

Zweden en Duitsland

In Zweden is men ook druk bezig met het terugdringen van contant geld. De drie grootste banken van Zweden accepteren geen cash meer aan het loket. Maar ook in Griekenland en Duitsland wordt hard gewerkt aan het terugdringen van contant geld. De Baader-Bank wacht de afschaffing van contant geld af om negatieve rente in te voeren.

Betalingsachterstand

Volgens de BKR Kredietbarometer zijn er momenteel 777.767 mensen met een betalingsachterstand. Met de afschaffing van contant geld zal dit aantal waarschijnlijk nog verder gaan oplopen. Onderzoek naar hersenactiviteit toont namelijk aan dat contant geld een zelfde prikkel geeft als fysieke pijn. Pinbetaling, creditcard of automatische afschrijvingen veroorzaken minder pijn en daardoor vaker betalingsproblemen.

Bezit van goud

En wat gebeurt er als de stroom uitvalt? Of zoals recent in Griekenland dat de banken hun deuren sluiten? Goud en zilver zijn natuurlijk een alternatief om uw geld veilig te stellen. Maar het bezit van goud kan opnieuw verboden worden (in de jaren 30 werd het bezit verboden door Roosevelt). In Frankrijk is het invoegen van bankbiljetten, munten en edelmetalen in poststukken sinds 2013 verboden.

Zilveren munten

Silver Sold By US Mint

Zelf met grotere hoeveelheden goud en zilver over straat is onpraktisch, gezien het gewicht van het edelmetaal. De verkoop van zilveren munten is sinds 2008 enorm toegenomen. Een kilo zilver kost iets meer dan 400 euro. Je hebt dus aardig wat kilo’s nodig om je spaargeld te transporteren. Goud kost ruim 30.000 euro per kilo, maar probeer maar eens in het vliegtuig te stappen met een paar kilo goud.

Diamant jaarlijks 14,47% prijsstijging

Diamant kent dit probleem niet. Zeker niet wanneer het is verwerkt in een sieraad. Bovendien kan het sieraad worden verzekerd. Misschien is dit wel de reden dat de prijs van diamant jaarlijks 14,47% is gestegen tussen 1960 en 2015. Bovendien is nauwelijks een dip geweest in deze periode. Zelfs niet dus in 2008 toen alle prijzen (aandelen, obligaties, grondstoffen, vastgoed, etc.) daalden.

Gigantische schuldenberg

Papiergeld wordt onbeperkt door de centrale banken bijgedrukt. De spiraal van exponentiële toename van de gigantische schuldenberg biedt geen pijnloze oplossing. Papiergeld is niet meer gekoppeld aan de tegenwaarde van goud, de goudstandaard, of andere materiële waarden.

Goudreserve Rusland en China

Vooruitlopend op veranderingen in het monetaire systeem, kocht de centrale bank van Rusland in juli 12,5 ton goud bij. De totale goudreserve groeide daarmee naar 1287 ton. Sinds 2009 is er al 680 ton goud gekocht door Rusland, zelfs meer dan de 604 ton die China in deze periode aan haar goudreserve toevoegde. Goudstaven zijn minder handelbaar vanwege hun gewicht en bovendien zeer speculatief, getuige de daling van 1900 dollar in 2011 naar 1100 dollar nu.

Expert Tip: Beleggen in aandelen is nog altijd een uitstekende manier om je vermogen consistent te laten groeien. Pas de strategieën toe uit deze gids

Diamant is veilig

Diamant biedt een opmerkelijk hoog rendement, zeker gezien de stabiele ontwikkeling. Een ander voordeel is, u koopt diamant en krijgt diamant, dus geen papieren beloftes. Het is veilig gebleken tijdens bancaire crises en u hoeft zich geen zorgen te maken over valuta hervormingen.

Diamant is anoniem en belastingvrij

Diamant is wereldwijd verhandelbaar en zeer liquide. Het bleek een uitstekende bescherming te bieden tegen inflatie. Er geldt geen roerende noch onroerende voorheffing en de waardestijging is onbelast. Aan- en verkoop van diamant is niet onderhevig aan meldingsplicht (anoniem).

Maar wat is diamant nu waard?

De kwaliteit van diamant wordt nauwkeurig gecertificeerd

door één van de drie, op wereldniveau erkende Diamond labo’s:

HRD – Hoger Raad voor Diamant

GIA – Gemological Institute of America

IGI – International Gemological Institute

In- en verkoop tegen universele groothandelsprijzen

Op basis van deze kwaliteit beschrijving kan de waarde van een diamant berekend worden met de internationaal erkende Rapaport groothandelsprijzen, de standaard voor alle transacties op de diamantbeurzen en andere verhandelingen in diamant.

Als je kijkt naar het rendement van diamanten, tussen 1999 en 2010 was het rendement van witte diamanten 6,40% en het rendement van gekleurde diamanten 2,9% gemeten in de Amerikaanse dollar. Hele zeldzame diamanten deden het toen beter dan aandelen, maar minder goed dan goud (3).

Diamant taxatie certificaat met wederverkoop garantie

Bijna alle diamanten worden verhandeld en elektronisch verkocht op basis van de Internationale standaard Rapaport groothandelprijs tegen de dagkoers, in de 28 diamantbeurzen wereldwijd. In feite ontstaat zo het perfecte papieren geld met de tegenwaarde in diamant met een verzegeld Diamant taxatie certificaat door een gerespecteerde diamantair met 30 jaar ervaring. Lid van Diamond Exchange, Antwerpsche Diamantkring en World Federation of Diamond Bourses.

Diamant is een draagbare investering met

  • 8 jaar belasting vrij inkomen van 3%
  • jaarlijks 14,47% historische waardestijging
  • 120% gegarandeerde verzekering tegen verlies en diefstal.
  • levenslange terugkoop garantie.

U kunt reeds beleggen voor een bedrag vanaf 5000 euro.

Meer informatie? Neem contact met ons op.

Ik ben zeer benieuwd naar wat u hier van vindt. Type uw reactie s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

Met hartelijke groet,

Drs. Harm van Wijk

www.beleggen.com

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. De auteur heeft diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

Pin ook deze handige infographic:

diamant als belegging

Bronnen:

[1] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1057521913000409

[2] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1057521915001726

3. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1544612312000323

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.