Dienstverlening beleggingsinstellingen ondermaats volgens de AFM

Recent onderzoek van de AFM stelt dat het overgrote deel van de vermogensbeheerders een ondermaatse prestatie leveren als het aankomt op de kwaliteit van de geleverde dienstverlening. De kwaliteit van de vermogensbeheer dienstverlening is door de AFM bij dertien banken en beleggingsinstellingen onderzocht. De onderzoeksresultaten zijn eind februari door de AFM gepubliceerd.  Uit het onderzoek komt onder andere naar voren dat vermogensbeheerders schutteren in het monitoren van haar cliënte.

Voornamelijk wordt er in het onderzoek op vermogende klanten bij banken en beleggingsinstelling gericht. Er is uiteindelijk in het rapport onderzoek gedaan bij dertien banken en beleggingsondernemingen. Deze beleggingsinstellingen omvatten naar schatting van de AFM meer dan 70% van de vermogensbeheermarkt. Het onderzoek bestond vooral uit kwalitatief onderzoek waarbij er gesprekken zijn gevoerd met het senior management en dossiers over cliënten zijn geanalyseerd. Tijdens het onderzoek heeft de AFM heeft zich vooral gericht op de dienstverlening vermogensbeheer  waarbij de ondergrens €100.000,- tot €250.000,- euro bedraagt.

Resultaten

In de gegevens uit het recente onderzoek scoren slecht enkele vermogensbeheerders voldoende of goed. Het merendeel van de vermogensbeheerders krijgt het predicaat slecht en moet de kwaliteit van de dienstverlening verbeteren. De AFM heeft in haar onderzoek gekeken naar de cliëntinventarisatie, beleggingsbeleid en de passendheid van een goed risicoprofiel bij de klant. Bij het beleggingsbeleid kwam naar voren dat de onderzochte beleggingsinstellingen  niet voldoende verschillende parameters meten en mee laten wegen.

Zoals uit de gegevens van de AFM is af te lezen gebruiken de onderzochte vermogensbeheerders in meer dan 40% van de cliënten onvoldoende van de belangrijke parameters die nodig zijn om tot een goed en afgewogen oordeel van het beleggingsbeleid te komen. Het merendeel van de vermogensbeheerders houdt de portefeuilles bij door middel van het behaalde rendement. Hierdoor worden elementen als transparantie, risico en de kosten van onnodige instrumenten in de portefeuille minder meegenomen.

Cliënteninventarisatie

Binnen de dienstverlening vermogensbeheer   is naast het beleggingsbeleid de cliënteninventarisatie een aanmerkelijk onderdeel wat door veel vermogensbeheerders verwaarloosd wordt. Om een bijpassende portefeuille samen te stellen is het van groot belang om goed en duidelijk een beeld van de cliënt te creëren. De wensen en doelstellingen van de klant dienen vervolgens ook periodiek gemeten te worden.

De klant is hierdoor goed op de hoogte van de haalbaarheid van deze doelstellingen. Uit het onderzoek van de AFM blijkt dat in slechts 50% van de gevallen de adviseur goed de financiële elementen van de klant in kaart heeft gebracht. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen het vermogen, financiële verplichtingen en de periodieke inkomsten van de cliënt. Van al deze drie financiële elementen heeft slechts de helft van de banken of beleggingsinstellingen een goed beeld van de klant. Van alle vier elementen die de AFM belangrijk acht bij cliënteninventarisatie is het financieel element van de klant het meest compleet in de doorzochte dossiers.

Doelstelling, risicobereidheid en de kennis van de klant worden zelfs bedroevend door de ondervraagde adviseurs in kaart gebracht. Dit zorgt voor een onduidelijk beeld van de cliënt waardoor de portefeuille minder goed aansluit bij de cliënt. De AFM wijst als mogelijke oorzaak aan dat het de meeste vermogensbeheerders gebruikt maakt van slechts een vragenlijst. Hierdoor wordt er door de vermogensbeheerder niet goed kwalitatieve informatie verkregen.

Monitoring

Periodiek het vermogen analyseren en in de gaten houden is een van de belangrijkste taken van vermogensbeheerders. Dit zorgt ervoor dat het risico beperkt blijft en dat u goed op de hoogte bent van de haalbaarheid van de doelstelling met uw vermogen. Ook creëert dit meer begrip tussen de vermogensbeheerder en cliënt als de resultaten negatief uitvallen.

Onderzoek van de AFM wijst echter uit dat ook op dit vlak banken en beleggingsinstellingen grossieren in nalatigheid. Bijna geen banken of beleggingsinstellingen actualiseert periodiek de haalbaarheid en risico van de doelstelling als de cliënt eenmaal klant is geworden. In 55% van gevallen waren er veel tekortkomingen om tot een goed beeld voor de klant te komen.

Slechts 20% van de vermogensbeheerders beschikten over genoeg actuele informatie om een goed actueel risico profiel en klantbeeld te geven. Niet goed afgestemde beleggingen, afwijkend risicogedrag, en groter risico op het niet halen van uw vermogensdoelstelling zijn mogelijke gevolgen van slechte monitoring.

Het onderzoek van de AFM toont aan dat de kwaliteit van de dienstverlening van vermogensbeheer ver beneden peil is. Vermogensbeheerders falen op gebeid van cliëntinventarisatie, beleggingsbeleid en passendheid van risicoprofiel.

Yorick Schut

Bron:     “Onderzoek Kwaliteit van Beleggingsdienstverlening, AFM 2014.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.