Diepzwarte crisis op komst

Wall Street staat op zijn grondvesten te schudden, waar gaat dit alles naartoe? Dat het er niet goed uitziet weten we al, maar hoe diep zie ik de markt terugvallen? We zijn nog lang niet klaar met alle ellende. Wat er nog aan zit te komen, zal de VS in een diepzwarte recessie doen storten. Het 1929-scenario staat nog steeds overeind: er is een diepzwarte crisis op komst!

Ontkennen

Wie mijn columns regelmatig leest, kent mijn visie over de markten al langer. Ruim 2 à 3 jaar waarschuw ik reeds voor hetgeen we nu moeten meemaken op de markten. Ik weet het, in die periode liepen de beurzen verder op zonder om te kijken, alles ging toch naar wens? De winsten waren goed? De economie draaide op volle toeren? Dus, ja er werden aandelen gekocht en de hoofdprijs werd ervoor betaald. Ik weet niet wie er allemaal in die periode de guts hadden om vol in die levensgevaarlijke beurs te stappen, maar gezien de enorme stijging zullen het er veel zijn geweest, heel veel.

In die periode zag ik al lang dat dit gedoemd was te mislukken, de manier waarop alles werd gefinancierd stond mij niet aan. Er gingen teveel alarmbellen af: de banken waren aan alle kanten te gulzig met leningen die aan 2 kanten werden verstrekt. De consument aan de ene kant, die naast zijn opgestapelde schuldenpositie ook nog de overwaarde van zijn huis wist in te zetten. Daarmee kreeg de consument een enorme impuls om nog meer uit te geven. Aan de andere kant wisten rijke privé-investeerders, ofwel een verzameling ervan, via hedge funds en uiteraard ook via geleend kapitaal in te zetten op de laatste bull-markt. Dit was uiteraard koren op de molen voor de beurzen en het ging schijnbaar goed: de koersen liepen verder op, de banken lieten (let op!) megawinsten zien en er was geen vuiltje aan de lucht.

Massaal werd er door beide kanten gebruik van gemaakt. Vele miljarden dollars verdwenen op deze manier in de enorme put, waaruit later (nu dus) de grootste bankencrisis ooit ontstond. En let op, dit is momenteel nog maar één kant van het verhaal waarmee we te maken krijgen. De overwaarde van de huizenmarkt liep er inmiddels uit. De huizenbezitter, oftewel de gretige consument, kan het niet meer bolwerken en komt met een grote berg schulden te zitten waardoor de bank het geld niet meer terugkrijgt. Er moest dus worden afgeschreven, daarmee werd de naam subprime crisis geboren. Tot op de dag van vandaag werd ongeveer $ 250 miljard afgeschreven door de banken. Bovendien verwacht men nog veel meer, want het getal $ 1000 miljard wordt momenteel vaak genoemd. En dat allemaal nog van het eerste gedeelte, ofwel het gedeelte “De Consument”. Deel 2: de privé-investeerders, oftewel de groep die met de grote hedge funds werkt en zwaar in de markt zit. Ook daar zitten vele duizenden miljarden Amerikaanse dollars achter de schermen in deze gevaarlijke markt. Zodra men binnenkort liquide middelen moet vrijmaken om de grote schuldenposities glad te strijken, komt er een zeer vervelende situatie op de financiële markten die het huidige proces enorm zal doen versnellen.

Eigenlijk is het te moeilijk om te bevatten, want het probleem is zo groot dat men niet eens weet tot welke afschrijvingen en welke faillissementen dit zal leiden. De tijd zal het ons allemaal leren, maar dat het momenteel behoorlijk verkeerd zit, lijkt me meer dan duidelijk.

Overheid en instanties

Eigenlijk kan ik kort en bondig over overheid en instanties zijn, natuurlijk hebben deze al die jaren aangegeven dat alles goed gaat, dat er een mooie groei is met weinig inflatie en weet ik veel wat voor een onzin nog meer. Ook hebben zij de crisis enorm onderschat, dachten zij dat het af zou lopen met een sisser en dat het snel weer goed zou komen. Toch horen we ze nu telkens met wat meer onrust komen, ook durft men nu al te zeggen dat dit de grootste crisis bij de banken is sinds 1929. Uiteraard kan men de mensen niet meteen informeren dat het probleem zo groot is, want dan legt men de consument bij de start van het probleem al lam. Dit zorgt ervoor dat er een soort versnelling komt waardoor we meteen al aan de rand van de afgrond staan. Nee, men lijkt het probleem te leiden richting het dieptepunt, want u hoeft mij niet te vertellen dat de hoge heren niet meer weten dan ikzelf die hier vanaf mijn kantoor de zaken al bijna 3 jaar constateer. Zo niet, dan wordt het de hoogste tijd dat zij mij even contacteren over hoe het een en ander in elkaar zit. De bijgaande foto spreekt natuurlijk boekdelen: “We have everything under control,” zei deze minister van defensie uit Irak tijdens de inval van de Amerikanen, terwijl de tanks achter hem Bagdad aan het binnendringen waren en we de bommen hoorden vallen.

Consument uitgespeeld

De Amerikaanse consument is zo goed als uitgespeeld. Na de crisis en de schuldenpositie is er weinig tot niets meer over om die weer in het zadel te krijgen. Althans niet op korte termijn. Het plaatje (met betrekking tot het consumentenvertrouwen) zegt genoeg. Niet eerder de afgelopen jaren was het vertrouwen zo laag als nu het geval is. Ook tot vele jaren daarvoor was het niet zo slecht gesteld met het vertrouwen van de consument.

Laat het nu net de consument zijn waarvan de Amerikaanse economie voor het grootste gedeelte afhankelijk is. Vertalen we dit naar de realiteit, dan merkt u snel dat er geen kleine recessie zal volgen, maar eerder een diepzwarte periode waardoor ook de beurskoersen enorm onder druk zullen komen te staan. De Dow Jones zal dat grafiekje van het vertrouwen van de consument ongetwijfeld gaan volgen. De index kan sneller dalen richting 10.000 punten, of zelfs lager, dan velen denken.

Guy Boscart, US Markets

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.