Diplomaplicht voor financiële adviseurs

De JagerMinister Jan Kees de Jager gaat een diplomaplicht invoeren voor financiële adviseurs. Prachtig! Naast het Dutch Securities Institute (DSI), de Chartered Financial Analyst society (CFA), Register Beleggings Analist (RBA), Gecertificeerd Financieel Planners (FFP), et cetera, et cetera is het hoog tijd voor nog een nieuw diploma. Maar komt er dan ook een diplomaplicht voor politici?

De vakbekwaamheid van ministers lijkt mij eerlijk gezegd eerder een punt van zorg. De minister-president zit ‘zo goed in de cijfers’ dat hij er € 50 miljard naast zat. Jan Kees de Jager meldde “Elke cent aan Griekenland krijgen we terug, met rente”. En dat terwijl iedereen toch wel begrijpt dat als een land 20%, 30% of 475% rente moet betalen, dat nooit gaat lukken. De Jager begrijpt dat dus niet.

Wouter Bos noemde Fortis een “in de kern gezond bedrijf”, vlak voordat de bank moest worden gered. Ook schatte Bos de kans op winst bij het sluiten van de deal met ING op 75%. Wouter Bos werd door Neelie op de vingers getikt. Externe deskundigen die Kroes inschakelde, bevestigen dat Bos de waarde van de rommelkredieten te hoog heeft ingeschat. Bij het inschatten van de risico’s kunnen eigenlijk alle politici die van Eurotop naar Eurotop lopen, zonder met een oplossing te komen, wel opnieuw de schoolbanken in. Een lesje economie lijkt voor de meeste politici geen overbodige luxe.

Goud rond recordniveau in euro’s

Goud rond recordniveau in euro’s De prijs van goud, uitgedrukt in euro’s, noteert rond het recordniveau van € 1357,57 per ounce (31,1034768 gram), wat overeenkomt met € 43.647,03 per kilo. In 1999 werd nog maar circa € 8322 per kilo betaald. De onzekerheid over het verloop van de crisis in Europa en het oeverloos vergader van politici dwingen beleggers richting veilige havens zoals goud. Al meer dan een decennium zoeken beleggers hun toevlucht tot het glimmende edelmetaal, met als resultaat een recordniveau van $ 1900,30 wat in september 2011 werd bereikt. In dollars gemeten, daalde goud de voorgaande maanden in waarde, wat kan worden aangemerkt als een correctie binnen de jarenlange stijgende trend. Goud veerde desalniettemin op vanaf de jarenlange stijgende steunlijn. Door de verzwakking van de euro is nauwelijks sprake van een correctie.

Euro/Australische dollar op dieptepunt

Euro/Australische dollar op dieptepunt De Euro/Australische dollar verliest steeds meer terrein. De euro noteert ten opzichte van de Australische munteenheid op het laagste punt van de afgelopen 21 jaar. Het zijwaartse patroon werd in 2008 verlaten. Sinds oktober 2008 is de euro ruim 40% gedaald. Ondanks de massale interventie van de diverse centrale banken om de euro te steunen, daalt het vertrouwen in de euro steeds verder. In 2011 consolideerde de euro, maar nadat de steunzone werd doorbroken, dook de euro tot onder AUD 1,23. De meerjarig dalende trend is hierdoor bevestigd.

CAC40 worstelt met top van oktober

CAC40 worstelt met top van oktober De Franse CAC40 worstelt nog steeds met de top van oktober. Voor veel indices speelt deze top een belangrijke rol. De Europese schuldencrisis is de Franse ‘financials’ niet in de koude kleren gaan zitten. Vanaf het meerjarig dieptepunt van september 2011 zette de CAC40 een herstel in. Meer dan een neutraal beeld mag het echter niet wordt genoemd. De hogere bodems zijn bemoedigend, maar het passeren van de top van oktober is noodzakelijk voor een nieuwe impuls. Het gevaar voor de Fransen is echter nog niet geweken.

De Italiaanse MIB en de Spaanse IBEX weten ook nog steeds niet te overtuigen. De Portugese PSI 20 oogt nog beroerder. In november dook de PSI onder de bodem van 2009 en lijkt nog steeds op weg naar de bodem van 2002.

De Duitse DAX passeerde de top van oktober waarmee de stijgende trend een nieuwe impuls kreeg. Gezien het meerjarig dieptepunt uit september, is dit een sterk teken. In april 2011 werd een meerjarig recordniveau opgetekend, maar dat niveau is nog niet bereikt. De opleving heeft 61,8% van het verlies weggepoetst. Dit Fibonacci ‘retracement level’ is nu een belangrijk beslispunt. Het proces van hogere bodems en hogere toppen, samen met de opwaartse doorbraak van de top van oktober zijn bemoedigend. De Duitse beurs, samen met de Nederlandse beurs zijn het meest krachtig van de eurozone. De koopkrachtindicator RSI van de DAX wist zelfs ‘overbought’ (boven 70%) te worden.

De Eurostoxx50 lijkt op weg naar top van oktober. Diverse indices hebben deze top al gepasseerd, maar de brede Europese index staat vanwege de (Europese) schuldencrisis nog steeds onder druk. Na in september een meerjarig dieptepunt te hebben bereikt, trad een licht herstel in. De index wist de top van dit herstel echter niet meer te passeren. Het is positief dat de consolidatiedriehoek, die gevormd is binnen een (lange termijn) dalende trend, aan de bovenkant werd verlaten. Middels hogere bodems wordt een nieuwe aanval ingezet om uit de consolidatiefase te breken. Veel kracht heeft deze index echter nog niet getoond.

Beleggers lijken te speculeren op het loskoppelen van Nederland en Duitsland van de probleemlanden. De 10-jaarsrente van Nederland staat op 2,17% en voor Duitsland is dat 1,82%. De 10-jaarsrente van Portugal piekte op 17,4% en voor Griekenland lag de piek op 36%. De 1-jaarsrente van Griekenland staat nu op 474,6%. Maar we krijgen ons geld terug, met rente… In 2000 bedroeg de Nederlandse staatsschuld € 224.765 miljoen. In 2012 komt de schuld boven de € 400.000 miljoen. In 12 jaar tijd wordt net zoveel geleend als in de hele Nederlandse geschiedenis. Wie heeft hier nou een diploma nodig?

Bezoek Facebook en ontvang een e-book: http://www.facebook.com/BeursBulletin

Volg ons ook op Twitter: www.twitter.com/beursbulletin

Link op Linkedin:

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk
Amsterdamsestraat 7-9
1398 BK te Muiden
Telefoon: (+31) (0) 294 76 9 007
Telefax: (+31) (0) 84 750 25 78
E-mail : [email protected]

Url : www.beursbulletin.nl en www.beleggen.com en www.beleggen.com

KvK nr: 34 24 32 58

ps. Overactieve spamfilters blokkeren onze e-mails nog wel eens. Voorkom dit door [email protected]  en [email protected] toe te voegen aan uw email adresboek

pps. Bezoek Facebook en ontvang een e-book: http://www.facebook.com/BeursBulletin
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.