Discrepantie

Vorige week (week 37) stegen de koersen verder. Als reden wordt onder andere de stijging van de importprijzen gegeven[1]. Dat Nederlandse ondernemers uit de industrie een kwart minder omzet behaalden dan een jaar eerder[2] werd echter totaal genegeerd. Er begint een gevaarlijke discrepantie te ontstaan tussen de economische ontwikkelingen en de beurskoersen.

Te ver gestegen
De stijging die we de afgelopen maanden hebben kunnen aanschouwen, was enorm, zeker procentueel. De euforie die hiermee gepaard ging was een reactie op de te ver doorgeschoten paniek die de crisis tot begin dit jaar had veroorzaakt. Maar zoals vele tegenreacties, is de huidige ook te ver doorgeschoten.

Zij die het kunnen weten
Maar wie ben ik om dit te stellen? Moet u varen op de mening van een eenvoudige columnist uit het kleine Nederland? Het antwoord op deze vraag laat ik in het midden, maar er zijn ook nog andere redenen om aan te nemen dat we op de top zitten. Directeuren en andere medewerkers van beursgenoteerde ondernemingen zijn massaal aandelen van hun eigen werkgever aan het verkopen. Je mag toch verwachten dat deze mensen een goed inzicht in de waarde van het bedrijf hebben, te meer daar zij ook al de bodem begin dit jaar redelijk goed wisten in te schatten[3].

Werkloosheid
Daarnaast zijn er natuurlijk nog de macro-economische factoren, die nog altijd niet om over naar huis te schrijven zijn. Een van de belangrijkste, de werkloosheid, is sterk aan het oplopen. Zowel in de Verenigde Staten[4] als in Nederland is het beeld op de arbeidsmarkt erg aan het verslechteren en loopt de werkloosheid iedere maand weer verder op[5].

Krimp
Er zijn nog vele andere indicatoren die de huidige economische malaise onderschrijven. Deze worden min of meer samengevat in de economische groei per periode. De krimp is goed te zien in de grafiek van het CBS[6]. Let vooral ook op het commentaar waarin duidelijk wordt gemaakt dat de overheidsbestedingen de enige bestedingscategorie vormen die momenteel nog groeit. Dit soort alarmerende berichten strookt niet met het optimisme dat de afgelopen tijd de beurs in zijn greep hield.

De top is gezet
Er is een riskante discrepantie tussen de hoge beurskoersen en de slechte economische omstandigheden. Het lijkt echter dat we de top nu wel hebben gezet. Ik zei het al eerder, maar waar we nu, na een pittige daling, een fractie hoger staan, zeg ik het opnieuw: in mijn ogen gaan we de bestaande discrepantie verminderen met een fikse koersdaling.

Simon Haas, www.deaandeelhouder.nl

  • [1] http://www.deaandeelhouder.nl/news/2009/9/11/amerikaanse_importprijzen_gestegen/
  • [2] http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/dossiers/conjunctuur/publicaties/conjunctuurbericht/inhoud/maand/2009-09-11-m15.htm
  • [3] http://money.cnn.com/2009/09/10/news/economy/insider.sales/index.htm?postversion=2009091107
  • [4] http://money.cnn.com/2009/09/11/news/economy/job_outlook/index.htm?postversion=2009091106
  • [5] http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?VW=T&DM=SLNL&PA=37506wwm&D1=0-4&D2=0&D3=0&D4=(l-12)-l&HD=080402-1211&HDR=T&STB=G1,G2,G3
  • [6] http://www.cbs.nl/
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.