Dit zijn de 10 belangrijkste cryptocurrencies na Bitcoin

bitcoin usd

Bitcoin is niet alleen een trendsetter geweest en heeft zodoende een golf van cryptocurrencies ingeluid. Deze munt is gebouwd op een gedecentraliseerd peer-to-peer-netwerk en is ook de standaard geworden voor cryptocurrencies en inspireerde een steeds groeiend legioen van volgers en spin-offs.

Er komen met de regelmaat van een klok nog nieuwe crypto’s in omloop, dus leek het ons wel interessant om een stand van zaken op te maken. Welke zijn de huidige 10 belangrijkste cryptocurrencies na Bitcoin? De lijst wordt hieronder beschreven. Maar laat ons toch nog maar eens eerst definiëren wat een crypto eigenlijk is.

Een vorm van digitale token of “munten”

Een cryptocurrency, breed gedefinieerd, is een vorm van digitale token of “munten” die bestaan ​​​​op een gedistribueerd en gedecentraliseerd grootboek dat een blockchain wordt genoemd. Verder is het universum van de cryptocurrencies dramatisch uitgebreid sinds Bitcoin meer dan tien jaar geleden werd gelanceerd en het volgende geweldige digitale token kan morgen worden gelanceerd.

Bitcoin is nog steeds koning

Of met andere woorden: de markt is nog steeds volop in beweging en elke nieuwkomer heeft zijn eigen kwaliteiten. Maar Bitcoin blijft het peloton cryptocurrencies leiden in termen van marktkapitalisatie, gebruikersbestand en populariteit.

Nieuwere functies dan Bitcoin

Andere virtuele valuta zoals Ethereum worden gebruikt om gedecentraliseerde financiële systemen te creëren voor mensen die geen toegang hebben tot traditionele financiële producten. Sommige altcoins worden gelanceerd omdat ze nieuwere functies hebben dan Bitcoin, zoals de mogelijkheid om meer transacties per seconde af te handelen of verschillende consensusalgoritmen te gebruiken, zoals proof-of-stake.

Maar wat zijn cryptocurrencies nu eigenlijk?

Voordat we enkele van deze alternatieven voor Bitcoin nader bekijken, zetten we een stap terug en onderzoeken nog eens even wat we bedoelen met termen als cryptocurrency en altcoin. Een cryptocurrency, ruim gedefinieerd, is virtueel of digitaal geld dat de vorm aanneemt van tokens of “munten”.

Digitale valuta met gecompliceerde cryptografie

Hoewel sommige cryptocurrencies zich in de fysieke wereld hebben gewaagd met creditcards of andere projecten, blijft de grote meerderheid volledig ontastbaar. Ze zijn met andere woorden in geen enkele fysieke vorm aan te treffen. De “crypto” in cryptocurrencies verwijst naar gecompliceerde cryptografie waarmee digitale valuta en hun transacties via gedecentraliseerde systemen kunnen worden gemaakt en verwerkt.

Controlemechanismen

Naast deze belangrijke “crypto”-functie van deze valuta’s is er een gemeenschappelijke inzet voor decentralisatie; cryptocurrencies worden doorgaans als code ontwikkeld door teams die mechanismen inbouwen voor uitgifte (vaak, maar niet altijd, via een proces dat ‘mining’ wordt genoemd) en andere controlemechanismen.

Gewijzigde of verbeterde versies van Bitcoin

Cryptocurrencies zijn bijna altijd ontworpen om vrij te zijn van manipulatie en controle door de overheid, hoewel naarmate ze populairder zijn geworden dit fundamentele kenmerk van de crypto’s steeds meer onder vuur is komen te liggen. De cryptocurrencies gemodelleerd naar Bitcoin worden gezamenlijk altcoins genoemd of in sommige gevallen smalend “shitcoins” en hebben vaak geprobeerd zichzelf te presenteren als gewijzigde of verbeterde versies van Bitcoin.

Hoewel sommige van deze valuta’s enkele indrukwekkende functies kunnen hebben die Bitcoin niet heeft, moet de andere altcoins het niveau van beveiliging dat de netwerken van Bitcoin bereiken grotendeels nog evenaren. Hieronder zullen we enkele van de belangrijkste andere digitale valuta naast Bitcoin nogmaals in de verf zetten.

Meer dan 6.500 cryptocurrencies

Maar eerst een waarschuwing: het is onmogelijk voor een lijst als deze om volledig te zijn. Een reden hiervoor is het feit dat er anno september 2021 meer dan 6.500 cryptocurrencies bestaan. Hoewel veel van deze cryptovaluta weinig tot geen handelsvolume hebben, genieten sommige een immense populariteit onder toegewijde gemeenschappen van investeerders.

Kortom, het betreft dus een gevarieerde wereld die moeilijk met één pennentrek kan worden omschreven. Het veld van cryptocurrencies breidt zich, zoals hierboven aangegeven, nog altijd uit en het volgende geweldige digitale token kan morgen zijn komst aankondigen. Hoewel Bitcoin algemeen wordt gezien als een pionier in de wereld van cryptocurrencies, passen analisten verschillende benaderingen toe voor het evalueren van andere tokens dan BTC.

Het is bijvoorbeeld gebruikelijk dat analisten veel belang hechten aan het rangschikken van munten ten opzichte van elkaar in termen van marktkapitalisatie. We hebben hier rekening mee gehouden bij het opstellen van onderstaande ranglijst, maar er zijn nog andere redenen waarom een ​​digitale token ook in de lijst hieronder kan worden opgenomen.

1. Ethereum (ETH)

Het eerste Bitcoin-alternatief op onze lijst Ethereum is een gedecentraliseerd softwareplatform waarmee slimme contracten en gedecentraliseerde applicaties (dapps) kunnen worden gebouwd en uitgevoerd zonder enige downtime, fraude, controle of inmenging van een derde partij.

Het doel achter Ethereum is om een ​​gedecentraliseerde reeks financiële producten te creëren waar iedereen ter wereld vrijelijk toegang toe heeft, ongeacht nationaliteit, etniciteit of geloof. De applicaties op Ethereum worden uitgevoerd op ether, het platform specifieke cryptografische token.

Ether is bedoeld als een voertuig om op het Ethereum-platform te bewegen en wordt vooral gezocht door ontwikkelaars die applicaties binnen Ethereum willen ontwikkelen en uitvoeren of ook wel door investeerders die andere digitale valuta willen kopen met ether.

Ether, gelanceerd in 2015, is momenteel de op één na grootste digitale valuta qua marktkapitalisatie na Bitcoin, hoewel het met een aanzienlijke marge achterblijft bij de dominante cryptocurrency. Handelend tegen ongeveer $ 3.600 per ETH in september 2021, is de marktkapitalisatie van ether ongeveer de helft die van Bitcoin.

In 2014 lanceerde Ethereum een ​​voorverkoop voor ether die een overweldigende respons kreeg; dit hielp om het tijdperk van de initiële muntaanbieding (ICO) in te luiden. Volgens Ethereum kan het worden gebruikt om zowat alles te codificeren, decentraliseren, beveiligen en verhandelen. Na de aanval op de gedecentraliseerde autonome organisatie (DAO) in 2016 werd Ethereum opgesplitst in Ethereum (ETH) en Ethereum Classic (ETC).

In 2021 heeft Ethereum zijn consensusalgoritme overgezet van proof-of-work (PoW) naar proof-of-stake (PoS). Deze stap is bedoeld om het netwerk van Ethereum op zichzelf te laten draaien met veel minder energie en verbeterde transactiesnelheid, evenals om een bijdrage te leveren aan een meer deflatoir economisch klimaat.

Proof-of-stake stelt netwerkdeelnemers in staat om hun ether naar het netwerk te transformeren. Dit proces helpt om het netwerk te beveiligen en de transacties die plaatsvinden te verwerken. Degenen die dit doen, worden beloond met ether, vergelijkbaar met een renterekening. Dit is duidelijk een alternatief voor het proof-of-work-mechanisme van Bitcoin, waarbij miners meer Bitcoin worden beloond voor het verwerken van transacties.

2. Litecoins (LTC)

Litecoin, gelanceerd in 2011, was een van de eerste cryptocurrencies die in de voetsporen trad van Bitcoin. Het is gecreëerd door Charlie Lee, een MIT-afgestudeerde en voormalig Google-ingenieur. Litecoin is gebaseerd op een open-source wereldwijd betalingsnetwerk dat niet wordt gecontroleerd door een centrale autoriteit en gebruikt scrypt als bewijs. Dat scrypt kan worden gedecodeerd met behulp van CPU’s van consumentenkwaliteit.

Hoewel Litecoin in veel opzichten op Bitcoin lijkt, heeft het een snellere blokgeneratiesnelheid en biedt het daarom een ​​snellere transactiebevestigingstijd. Behalve ontwikkelaars is er ook een groeiend aantal handelaren die Litecoin accepteren. In september 2021 heeft Litecoin een marktkapitalisatie van $ 4 miljard en een waarde per token van ongeveer $ 190, waarmee het de zestiende grootste cryptocurrency ter wereld is.

3. Cardano (ADA)

Cardano is een “Ouroboros proof-of-stake” cryptocurrency die is gemaakt met een op onderzoek gebaseerde benadering door ingenieurs, wiskundigen en cryptografie-experts. Het project is mede opgericht door Charles Hoskinson, een van de vijf oorspronkelijke oprichters van Ethereum. Na wat meningsverschillen te hebben gehad met de richting die Ethereum insloeg, vertrok hij en hielp later bij het creëren van Cardano.

Het team achter Cardano heeft zijn blockchain gecreëerd door middel van uitgebreide experimenten en peer reviewed onderzoek. De onderzoekers achter het project hebben meer dan 90 papers geschreven over blockchaintechnologie over een reeks onderwerpen. Dit onderzoek vormt de ruggengraat van Cardano.

Vanwege dit rigoureuze proces lijkt Cardano op te vallen tussen zijn proof-of-stake-peers en andere grote cryptocurrencies. Cardano wordt ook wel de ‘Ethereum-moordenaar’ genoemd, omdat de blockchain naar verluidt tot meer in staat zou zijn.

Dat gezegd hebbende, bevindt Cardano zich nog in de beginfase. Hoewel het Ethereum heeft verslagen wat betreft het proof-of-stake consensusmodel, heeft het nog een lange weg te gaan op het gebied van gedecentraliseerde financiële toepassingen.

Cardano wil het financiële besturingssysteem van de wereld zijn door gedecentraliseerde financiële producten op te zetten die vergelijkbaar zijn met Ethereum en door oplossingen te bieden voor onder meer keteninteroperabiliteit, kiezersfraude en het traceren van juridische contracten. In september 2021 heeft Cardano de op twee na grootste marktkapitalisatie met $ 71 miljard en een ADA wordt verhandeld voor ongeveer $ 2,50.

4. Polkadot (DOT)

Polkadot is een unieke proof-of-stake cryptocurrency die is gericht op het leveren van interoperabiliteit tussen andere blockchains. Het protocol is ontworpen om blockchains met en zonder toestemming met elkaar te verbinden, zodat systemen onder één dak kunnen samenwerken.

De kerncomponent van Polkadot is de relaisketen die de interoperabiliteit van verschillende netwerken mogelijk maakt. Het maakt ook “parachains” of parallelle blockchains met hun eigen native tokens mogelijk voor specifieke gevallen. Waarin Polkadot verschilt van Ethereum, is dat ontwikkelaars, in plaats van alleen gedecentraliseerde applicaties op Polkadot te maken, hun eigen blockchain kunnen maken en tegelijkertijd de beveiliging kunnen gebruiken die de keten van Polkadot al ter beschikking heeft.

Met Ethereum kunnen ontwikkelaars nieuwe blockchains maken, maar ze moeten hun eigen beveiligingsmaatregelen nemen, waardoor nieuwe en kleinere projecten vatbaar zijn voor aanvallen, want hoe groter een blockchain, hoe meer beveiliging deze heeft. Dit concept in Polkadot staat bekend als gedeelde beveiliging. Polkadot is gemaakt door Gavin Wood, een ander lid van de kernoprichters van het Ethereum-project die verschillende meningen hadden over de toekomst van het project. In september 2021 heeft Polkadot een marktkapitalisatie van ongeveer $ 35 miljard en één DOT wordt verhandeld voor $ 35,25,

5. Bitcoin Cash (BCH)

Bitcoin Cash (BCH) neemt een belangrijke plaats in de geschiedenis van altcoins omdat het een van de vroegste en meest succesvolle hard forks van de originele Bitcoin is. In de wereld van cryptocurrency vindt een fork plaats als resultaat van debatten en ruzies tussen ontwikkelaars en miners. Wanneer verschillende facties het niet eens kunnen worden, wordt de digitale valuta soms gesplitst, waarbij de originele ketting trouw blijft aan de originele code en de nieuwe ketting een eigen leven begint als een nieuwe versie van de vorige munt, compleet met wijzigingen in de code.

BCH begon zijn leven in augustus 2017 als gevolg van één van deze splitsingen. Het debat dat leidde tot de oprichting van BCH had te maken met de kwestie van schaalbaarheid; het Bitcoin netwerk heeft een limiet voor de grootte van blokken: één megabyte (MB). BCH vergroot de blokgrootte van één MB naar acht MB, met het achterliggende idee dat grotere blokken meer transacties kunnen bevatten en de transactiesnelheid daardoor zou worden verhoogd.

Het brengt ook andere wijzigingen aan, waaronder de verwijdering van het Segregated Witness-protocol dat van invloed is op de blokruimte. In september 2021 heeft BCH een marktkapitalisatie van ongeveer $ 12 miljard en een waarde per token van $ 640.

6. Stellair (XLM)

Stellar is een open blockchain-netwerk dat is ontworpen om bedrijfsoplossingen te bieden door financiële instellingen met elkaar te verbinden voor grote transacties. Grote transacties tussen banken en beleggingsondernemingen – die doorgaans meerdere dagen in beslag nemen, waarbij een aantal tussenpersonen betrokken zijn en die veel geld kosten – kunnen nu vrijwel onmiddellijk worden uitgevoerd zonder tussenpersonen en kosten weinig tot niets voor degenen die de transactie uitvoeren.

Hoewel Stellar zichzelf heeft gepositioneerd als een enterprise blockchain voor institutionele transacties, is het nog steeds een open blockchain die door iedereen kan worden gebruikt. Het systeem maakt grensoverschrijdende transacties tussen alle valuta’s mogelijk. De eigen valuta van Stellar is Lumens (XLM).

Het netwerk vereist dat gebruikers Lumens vasthouden om transacties op het netwerk te kunnen uitvoeren. Stellar is opgericht door Jed McCaleb, een van de oprichters van Ripple Labs en ontwikkelaar van het Ripple-protocol. Uiteindelijk verliet hij zijn rol bij Ripple en richtte hij mede de Stellar Development Foundation op. Stellar Lumens heeft een marktkapitalisatie van $ 565 miljoen en wordt gewaardeerd op $ 0,33 in september 2021.

7. Chainlink (LINK)

Chainlink is een gedecentraliseerd orakelnetwerk dat de kloof overbrugt tussen slimme contracten, zoals die op Ethereum en gegevens daarbuiten. Blockchains hebben zelf niet de mogelijkheid om op een vertrouwde manier verbinding te maken met externe applicaties.

Dankzij de gedecentraliseerde orakels van Chainlink kunnen slimme contracten communiceren met externe gegevens, zodat de contracten kunnen worden uitgevoerd op basis van gegevens waarmee Ethereum zelf geen verbinding kan maken.

De blog van Chainlink beschrijft een aantal use-cases voor zijn systeem. Eén van de vele mogelijke use-cases, zou zijn om de watervoorziening te controleren op vervuiling of illegale overheveling in bepaalde steden. Er zouden sensoren kunnen worden opgezet om het bedrijfsverbruik, de grondwaterstanden en de niveaus van lokale waterlichamen te monitoren.

Een Chainlink orakel zou deze gegevens kunnen volgen en rechtstreeks in een slim contract kunnen verwerken. Het slimme contract kan worden opgezet om boetes uit te delen, overstromingswaarschuwingen af ​​te geven aan steden of bedrijven te factureren die te veel van het water van een stad gebruiken.

Chainlink is ontwikkeld door Sergey Nazarov samen met Steve Ellis. In september 2021 bedraagt de marktkapitalisatie van Chainlink $ 13,5 miljard en wordt één LINK gewaardeerd op $ 30,50.

8. Binance-munt (BNB)

Binance Coin is een utility-cryptocurrency die werkt als een betalingsmethode voor de kosten die gepaard gaan met handelen op de Binance Exchange. Degenen die de token gebruiken als betaalmiddel voor de uitwisseling, kunnen met korting handelen. De blockchain van Binance Coin is ook het platform waarop de gedecentraliseerde uitwisseling van Binance werkt.

De Binance-beurs is opgericht door Changpeng Zhao en is een van de meest gebruikte beurzen ter wereld op basis van handelsvolumes. Binance Coin was aanvankelijk een ERC-20-token dat op de Ethereum-blockchain werkte. Het had uiteindelijk zijn eigen mainnet-lancering. Het netwerk maakt gebruik van een proof-of-stake consensusmodel. In september 2021 heeft Binance Coin een marktkapitalisatie van $ 71 miljard, waarbij één BNB een waarde heeft van $ 426.

9. Tether (USDT)

Tether was een van de eerste en meest populaire van een groep zogenaamde stablecoins, cryptocurrencies die tot doel hebben hun marktwaarde te koppelen aan een valuta of ander extern referentiepunt om de volatiliteit te verminderen. Omdat de meeste digitale valuta, zelfs grote zoals Bitcoin, frequente perioden van dramatische volatiliteit hebben meegemaakt, proberen Tether en andere stablecoins prijsschommelingen af ​​te vlakken om gebruikers aan te trekken die anders misschien veel voorzichtiger zouden zijn.

De prijs van Tether is direct gekoppeld aan de koers van de Amerikaanse dollar. Het systeem stelt gebruikers in staat om sneller en gemakkelijker overboekingen van andere cryptocurrencies terug naar Amerikaanse dollars te doen. Tether, gelanceerd in 2014, beschrijft zichzelf als “een blockchain-enabled platform dat is ontworpen om het gebruik van fiat-valuta’s op een digitale manier te vergemakkelijken.

Het stelt individuen in staat om een ​​blockchain-netwerk en gerelateerde technologieën te gebruiken om transacties in traditionele valuta’s uit te voeren, terwijl de volatiliteit en complexiteit die vaak worden geassocieerd met digitale valuta’s worden geminimaliseerd.

In september 2021 is Tether de op vier na grootste cryptocurrency volgens marktkapitalisatie, met een totale marktkapitalisatie van $ 68,3 miljard en een waarde per token van $ 1.

10. Monero (XMR)

Monero is een veilige, privé en niet-traceerbare valuta. Deze open-source cryptocurrency werd gelanceerd in april 2014 en kreeg al snel grote belangstelling bij de cryptografiegemeenschap en  andere enthousiastelingen. De ontwikkeling van deze cryptocurrency is volledig op donaties gebaseerd en bovendien community-gedreven.

Monero is gelanceerd met een sterke focus op decentralisatie en schaalbaarheid, en het maakt volledige privacy mogelijk door gebruik te maken van een speciale techniek genaamd “ring signatures”.Met deze techniek komt een groep cryptografische handtekeningen in beeld.

Vanwege de uitzonderlijke beveiligingsmechanismen heeft Monero een onaangename reputatie ontwikkeld – het is in verband gebracht met criminele operaties over de hele wereld. Hoewel deze crypto inderdaad een uitstekende kandidaat is voor het anoniem doen van criminele transacties, is de privacy die inherent is aan Monero ook nuttig om dissidenten van onderdrukkende regimes over de hele wereld te ondersteunen. In september 2021 heeft Monero een marktkapitalisatie van $ 245 miljoen en een waarde per token van $ 265.

Waarom zijn cryptocurrencies belangrijk?

Als gedecentraliseerde platforms stellen op blockchain gebaseerde cryptocurrencies individuen in staat om peer-to-peer financiële transacties of contracten aan te gaan. In beide gevallen is er geen behoefte aan een vertrouwde externe tussenpersoon, zoals een bank, monetaire autoriteit, een rechtbank of een rechter.

Dit geeft het potentieel om de bestaande financiële orde te verstoren en de financiën te democratiseren. De omvang van de cryptocurrency-ruimte is het afgelopen decennium exponentieel gegroeid, met nieuwe innovaties en een collectieve marktkapitalisatie van bijna $ 2 biljoen.

Waarom zijn er zoveel cryptocurrencies?

De meeste cryptocurrencies zijn tegenwoordig in één of andere vorm afgeleid van Bitcoin, dat gebruikmaakt van open-sourcecode en een censuurbestendige architectuur. Dit betekent dat iedereen de code kan kopiëren en aanpassen en zijn eigen nieuwe munt kan maken. Het betekent ook dat iedereen vrij is om zich bij zijn netwerk aan te sluiten of er transacties in uit te voeren.

Wat zijn enkele andere belangrijke cryptocurrencies?

Afgezien van de tien hierboven genoemde, hebben verschillende andere cryptocurrencies aan belang gewonnen of hebben ze de belofte om dit te doen. Dogecoin, bijvoorbeeld, een op meme gebaseerde grappenmunt, werd beroemd toen Tesla-CEO Elon Musk het token promootte op sociale media. Er bestaan ​​ook andere bitcoin-forks, zoals Bitcoin Gold en Bitcoin SV. Andere belangrijke munten zijn Ripple (XRP), Solana, USD Coin en Tezos.

Waarom is Bitcoin nog steeds de belangrijkste cryptocurrency?

Ondanks duizenden concurrenten die zijn ontstaan, blijft Bitcoin – de originele cryptocurrency – de dominante speler in termen van gebruik en economische waarde. Elke munt is vanaf september 2021 ongeveer $ 50.000 waard, met een marktkapitalisatie van bijna $ 1 biljoen.

Harm van Wijk

1 antwoord
  1. Henk
    Henk zegt:

    In 2017 Wilde China al iedere vorm van crypto uitbannen. Dit hebben ze nu afgelopen week weer verkondigd. Tevens een chinees bedrijf, waarvan d de naam mee zo niet te binnen schiet. Heeft een staatsschuld van 200 miljard. Waardoor de coins nu onder vuur liggen. Ben benieuwd wat er gaat gebeuren. Ze zijn erg bang om de grip te verliezen. Wat natuurlijk onvermijdelijk is. De macht brokkeld langzaam af.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.