Dividend: defensieve sectoren aantrekkelijk
Ondanks dat de dividenduitkeringen bij een aantal bedrijven achterblijven of onder druk staan, zijn er nog steeds aandelen te ontdekken met een hoog dividendrendement. In sommige gevallen van wel 6% tot 7%. Dat is historisch gezien bijzonder hoog. Een behoorlijk dividend legt vaak ook een goed fundament onder de koers. Welke aandelen zijn vanuit dat perspectief aantrekkelijk en welke zijn minder interessant geworden?
De dividenduitkeringen van financials, jarenlang trouwe ‘dividendschuivers’, zullen waarschijnlijk achterblijven. De zogeheten G20 -landen hebben afgesproken dat financials minder ruimte krijgen om heel grote dividenduitkeringen te doen. Dit is één van de voorwaarden voor de hervorming van de financiële sector.
Daarnaast verlagen bedrijven, nu de winsten onder druk staan, het dividend. Niet-financiële Amerikaanse bedrijven hebben in de eerste helft van dit jaar 21% minder dividend uitgekeerd dan in de eerste helft van het pre-crisisjaar 2007. En in Europa wordt het dividendbeleid vooral gebaseerd op een vast uitkeringspercentage van de winst. Veel analisten verwachten voor 2010 een winstdaling. Een daling van het dividend ligt dan ook voor de hand.
Vastgoed
Er zijn ook sectoren en bedrijven die nu een flink dividendrendement hebben, en waarbij dat de komende jaren hoogstwaarschijnlijk zo zal blijven, zoals vastgoed. Maar de mogelijkheid bestaat dat na eerdere afschrijvingen op de waarde van het vastgoed in portefeuille, nog meer afschrijvingen zullen volgen.
Nutsbedrijven en oliegiganten**
Beter is het om voor dividend te kijken naar defensieve sectoren als nutsbedrijven, gestage groeiers zoals telecombedrijven, en geheide dividenduitbetalers, zoals oliegiganten. In Nederlands verband komen we dan uit bij bedrijven als Royal Dutch Shell, KPN en Reed Elsevier. Bovengemiddelde dividenden in Europees verband zijn onder meer te vinden bij de telecombedrijven Belgacom en France Telecom, de Britse oliegigant BP en het Franse mediaconglomeraat Vivendi. Ook de Duitse nutsbedrijven E.on en RWE zijn interessant vanuit het perspectief van dividend.
Peter Cordes, Hoofd vermogensbeheer Wijs & van Oostveen
*De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De weergegeven prognoses en/of verwachtingen vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.
** De redacteur van dit artikel heeft op het moment van publicatie geen posities in betreffende fondsen. Klik voor overige meldingen inzake de Wet Marktmisbruik op de volgende link: http://www.wijs.nl/home/nieuws/wet-marktmisbruik
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!