Dividend is de enige waarheid

Met dividend valt niet te marchanderen. Vandaar ook dat veel beleggers de voorkeur geven aan strategieën op basis van dividend boven bijvoorbeeld winst per aandeel. Zoals we in de afgelopen jaren veelvuldig hebben gezien, is winst een rekbaar begrip. Aangezien dividend veelal in contanten wordt uitgekeerd, is het niet alleen een feit wanneer het dividend op de bankrekening wordt bijgeschreven, het genereert daardoor ook nog eens een mooi en veelal stabiel inkomen.

Een koe voor de melk, een kip voor de eieren en een aandeel voor het dividend is een bekende beurswijsheid. Veel beleggers kijken echter niet naar het dividend omdat zij meer gefocust zijn op de koersstijging van de aandelen. Een duidelijk voorbeeld hiervan is het feit dat iedere zich zelf respecterende website de koersinformatie van aandelen aanbiedt, maar dat er in Nederland of België nauwelijks informatie is te vinden over dividenden. Zelfs op de website van de bedrijven zoek je je soms een ongeluk naar de datum waarop het dividend wordt uitgekeerd en welk dividend er in het verleden is uitgekeerd.

Op een verjaardag is het bovendien veel spannender om te praten over hoeveel koerswinst een aandeel heeft behaald, dan hoeveel dividend je aandelenpakket heeft opgeleverd. Maar dat saaie feit, is echter wel van groot belang voor het succesvol beleggen. Niet alleen bepaalt het dividendrendement een belangrijk deel van het totale rendement van de aandelen wanneer we naar de resultaten op de langere termijn kijken, ook kunnen op basis van het dividend prachtige strategieën worden opgezet, die zich overtuigend hebben bewezen.

Ook op de kortere termijn speelt het dividend een belangrijke rol in het totaalrendement. Laten we bijvoorbeeld eens kijken naar de aandelen die recent zijn verkocht voor de RatioPortefeuille. Ondanks het feit dat de Euro Stoxx 50 in deze periode met 32% is gedaald, werd hiermee per saldo toch een mooie winst behaald. De posities die drie jaar geleden in portefeuille werden genomen, realiseerden het volgende resultaat:

Fonds

Resultaat

Mobistar

-0,1%

ASML

76,8%

Belgacom

0,1%

Galp

-4,4%

Royal Dutch Shell

23,8%

Aangezien deze fondsen onder andere zijn geselecteerd op een hoog dividend, kan na drie jaar toch een mooie winst worden gerapporteerd. De twee fondsen die in koers waren gedaald, konden door de ontvangen dividenden toch de voeten redelijk droog houden. Overigens kijken we met deze portefeuille naar koers-winstverhouding (waarde), winstkwaliteit (groei) en dividendrendement (inkomen). ASML en Galp zijn natuurlijk geen aandelen die je puur op basis van dividend in portefeuille gehad zou moeten hebben. Mobistar en Belgacom daarentegen behoren tot de dividendkampioenen van België.

Laten we bijvoorbeeld eens kijken naar Mobistar. Dit fonds kwam overigens recent ook al aan bod (klik hier voor deze column). Mobistar werd op 1 februari 2008 gekocht op een koers van € 63. Drie jaar later werd het fonds verkocht tegen een koers van € 46,23. De koersdaling van 27% ligt redelijk in lijn met de daling van de Euro Stoxx 50 in deze periode, maar het dividend maakt zeer veel goed:

  • Coupon nr 6 (gewoon dividend van 2,80 EUR per aandeel) uitbetaald op 14 mei 2008
  • Coupon nr 7 (kapitaalsvermindering à rato van 4 EUR per aandeel) uitbetaald op 6 augustus 2008
  • Coupon nr 8 (gewoon dividend van 2,90 EUR per aandeel) uitbetaald op 15 mei 2009
  • Coupon nr 9 (buitengewoon dividend van 1,65 EUR per aandeel) uitbetaald op 14 augustus 2009
  • Coupon nr 10 (gewoon dividend van 2,90 EUR per aandeel) uitbetaald op 21 mei 2010
  • Coupon nr 11 (buitengewoon dividend van 1,65 EUR per aandeel) uitbetaald op 20 augustus 2010

Bij elkaar opgeteld, is in de afgelopen drie jaar niet minder dan € 15,90 aan dividend uitgekeerd. Als we kijken naar de koersdaling van € 16,78, dan zien we dat de daling bijna goedgemaakt is door het dividend. Het resultaat van Mobistar over de afgelopen drie jaar komt daardoor uit op -0,1% hetgeen duidelijk beter is dan het gemiddelde in de markt.

Sommige beleggers maken zich overigens helemaal niet druk over tussentijdse koersfluctuaties. Zij hebben de aandelen gekocht voor het dividend en zijn niet van plan om te verkopen. Jammer misschien voor de bank of broker, maar goed voor de eigen portefeuille.

Hier moet natuurlijk wel een aantekening bij worden gemaakt. Een ander bekend beursspreekwoord zegt dat aandelen net lucifers zijn. Degene die deze te lang aanhoudt, brandt uiteindelijk zijn vingers. We hoeven alleen maar te denken aan de aandelen van banken (die overigens destijds veel dividend uitkeerden) om te zien dat dit geen loze waarschuwing is.

Het is dus wel aan te bevelen om een strategie te hanteren die zich zelf heeft bewezen in plaats van alleen maar te focussen op het dividendrendement. Het feit dat een aandeel een hoog dividendrendement biedt, is op zich natuurlijk geen teken van luxe. Enerzijds kan worden gesteld dat het bedrijf kennelijk niet in staat is om dat deel van de winst renderend te investeren. Anderzijds geeft dit aan dat de koers van het aandeel in verhouding tot het dividend door de verkoopdruk erg ver is gedaald en uit de gunst van beleggers is.

Harm van Wijk 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.