Dividend is uitkering aan aandeelhouder

Dividend is een uitkering van een deel van de winst een onderneming aan de aandeelhouders (kapitaalverschaffers). Een onderneming die winst maakt, heeft 2 mogelijkheden om de winst aan te wenden.

De winst kan worden geherinvesteerd in het bedrijf of de winst kan worden uitgekeerd aan de aandeelhouders. Een winstuitkering heeft een negatief effect op de hoeveelheid kapitaal (eigen vermogen) dat de onderneming beschikbaar heeft.

(Goede) ondernemingen streven naar een stabiele of (licht) stijgende dividenduitkeringen. Het kan ook voor komen dat bij verlies een bedrag wordt uitgekeerd, wat dan ten laste komt van reserves. Aandeelhouders hebben voor elk aandeel dat zij hebben, recht op eenwinstuitkering.

dividend

Uitkering in contanten of in aandelen

Dividend kan worden uitgekeerd in contanten (cash), maar ook in aandelen. Dit wordt stockdividend genoemd. De aandeelhouder kan soms kiezen tussen een uitkering in aandelen of contant. Wanneer er geen keuze wordt gemaakt, dan zal vaak de default optie, veelal contant, worden uitgekeerd.

Ex-dividend gaan van een fonds

Op de dag dat een fonds (aandeel) ex-dividend gaat, wordt de koers van het aandeel gecorrigeerd voor het dividendbedrag dat door de onderneming wordt uitgekeerd. Stel dat Royal Dutch Shell (RDS) op 24 april € 25,50 noteert en op 25 april € 0,25 ex-dividend gaat. De (theoretische) openingskoers van RDS op 25 april zal dan € 25,25 (€ 25,50 – € 0,25) bedragen.

Het inlopen van de winstuitkering

Het kan voorkomen dat de aandelenkoers na het ex-dividend gaan, gaat stijgen. Dit verschijnsel wordt ook wel ‘het inlopen van het dividend’ genoemd. Let wel, het is geen ‘Wet van Meden en Perzen’ dat het dividend wordt ingelopen. Als het sentiment op de beurs dermate slecht is, dan kan het ook voorkomen dat de koers verder daalt. Dit komt omdat beleggers denken dat het aandeel ineens goedkoop is geworden. Dit is natuurlijk niet het geval, want het dividend is uitgekeerd.

Het kan ook voorkomen dat de koers vervolgens daalt omdat er negatieve berichten over het bedrijf zijn of dat het sentiment op de aandelenbeurs is veranderd.

Optiebeleggers opgelet

Voor optiebeleggers is het ook belangrijk om goed op te letten op het uitkeren van dividend omdat dit namelijk een voorspelbare daling van de koers van het aandeel tot gevolg heeft. Bereid je dus goed voor en laat je dus niet verrassen. Zeker wanneer een optie weinig tijdswaarde meer heeft, dan is er een kans dat een optie vroegtijdig wordt uitgeoefend. De houder van de call optie heeft zo het aandeel plus de dividend uitkering ontvangen.

Bewezen strategie

Niet elk aandeel met een hoog dividendrendement is een goede keuze. Aandelen met een relatief hoge winstuitkering worden een interessante belegging als de betrokken bedrijven opnieuw (of meer) winst maken, hun koers in een opgaande trend zit en zij het dividend verhoogd hebben.

De aandelen die aan deze voorwaarden voldoen, zijn een veilige keuze. In de afgelopen elf jaar leverde een dergelijke werkwijze met de tien beste aandelen uit de Euronext 100 en Next 150 een samengesteld rendement op van 12,5% per jaar versus een jaargemiddelde van -2,6% voor de Eurostoxx 50, de Europese hoofdindex.

Wilt u ook een hoger rendement met een lager risico maar dan zonder extra inspanning? Schrijf u nu in en profiteer direct. Kijk op https://iris.nl/signaalbeleggen/modelportefeuilles/dividendportefeuille  voor meer informatie.