Dividendrendement op de automatische piloot: slim beleggen voor passief inkomen

dividendrendement

Door slim te investeren in dividendaandelen, kan je een passief inkomen genereren. Dit artikel legt uit hoe je kunt profiteren van dividendrendement en je geld kunt laten groeien zonder er constant bovenop te zitten.

 

Wat is dividendrendement?

Dividendrendement is eigenlijk niets meer dan het jaarlijkse dividend dat je ontvangt van een bedrijf, uitgedrukt als percentage van de huidige aandelenprijs.

Het is een handige manier om de prestaties van verschillende aandelen met elkaar te vergelijken. Als een bedrijf bijvoorbeeld €1 aan dividend uitkeert en het aandeel kost €20, dan is het dividendrendement 5%.

Dat percentage geeft je een idee van het rendement dat je kunt verwachten op basis van het huidige dividendbeleid van het bedrijf. Het is een indicatie, want bedrijven kunnen hun dividendbeleid altijd aanpassen.

Een hoog dividendrendement betekent niet per se dat het een goede investering is. Het kan ook betekenen dat de aandelenprijs is gedaald, waardoor het rendement relatief hoog lijkt.

Hoe werkt dividendbeleggen?

Investeren in dividendaandelen is als een boom planten. Je doet eerst een beetje werk en dan zit je achterover terwijl je je investering ziet groeien. Het mooie van dividendbeleggen is dat je niet alleen profiteert van de groei van de aandelenkoers, maar ook regelmatig geld ontvangt in de vorm van dividenden oftewel dividendrendement.

Het begint allemaal met het kiezen van de juiste aandelen. Niet alle bedrijven keren dividenden uit, dus je moet weten waar je naar moet zoeken. Daarna is het een kwestie van geduld en consistentie.

Dividendbeleggen is geen snelle manier om rijk te worden. Het is een strategie voor de lange termijn, maar als je het goed doet, kan het een betrouwbare bron van passief inkomen worden.

Uitleg over aandelen en dividenden

Dividend is het deel van de winst dat een bedrijf uitkeert aan zijn aandeelhouders. Het is dus een soort beloning voor het investeren in het bedrijf.

De hoogte van het dividend varieert per bedrijf. Sommige bedrijven keren een hoog dividend uit, terwijl andere bedrijven hun winst liever investeren in groei.

Het is belangrijk om te weten dat het uitkeren van dividend geen verplichting is. Een bedrijf kan er altijd voor kiezen om geen dividend uit te keren. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als het bedrijf het geld nodig heeft voor andere zaken, zoals het aflossen van schulden of het financieren van nieuwe projecten.

Investeren in dividenduitkerende bedrijven

Als je op zoek bent naar bedrijven die dividenden uitkeren, zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Allereerst wil je bedrijven vinden die een geschiedenis hebben van het uitkeren van dividenden. Bedrijven die dit al jaren doen, zijn waarschijnlijk betrouwbaarder dan bedrijven die net zijn begonnen met het uitkeren van dividenden.

Vervolgens wil je kijken naar de winstgevendheid van het bedrijf. Een bedrijf dat winst maakt, heeft meer kans om dividenden uit te keren dan een bedrijf dat verlies lijdt. Daarnaast is de payout ratio belangrijk. Dit is het deel van de winst dat een bedrijf uitkeert als dividend. Een hoge payout ratio kan aantrekkelijk lijken, maar het kan ook betekenen dat het bedrijf weinig ruimte heeft om te groeien.

Het is ook verstandig om naar de sector van het bedrijf te kijken. Sommige sectoren, zoals de financiële sector en de vastgoedsector, staan bekend om hun hoge dividendrendement.

Tot slot wil je de stabiliteit van het bedrijf onderzoeken. Een bedrijf dat stabiel is en consistent presteert, is waarschijnlijk een veiligere keuze dan een bedrijf dat veel schommelingen doormaakt.

Voordelen van dividendbeleggen

Dividendbeleggen biedt een aantal voordelen. Het eerste voordeel is het potentieel voor een stabiel inkomen. Dit komt omdat je geld verdient door dividenden, die vaak op een regelmatige basis worden uitbetaald.

Een ander voordeel is dat het helpt bij het opbouwen van vermogen op de lange termijn. Door te investeren in bedrijven die dividenden uitkeren, kan je geld groeien zonder dat je er veel moeite voor hoeft te doen.

Het derde voordeel is dat het risico vaak lager is dan bij andere vormen van beleggen. Dit komt omdat bedrijven die dividenden uitkeren, meestal stabiel en winstgevend zijn.

Tot slot kan dividendbeleggen een goede manier zijn om je portefeuille te diversifiëren. Door te investeren in verschillende bedrijven en sectoren, spreid je je risico’s.

Risico’s van dividendbeleggen

Het eerste risico van dividendbeleggen is dat een bedrijf kan ervoor kiezen om het dividend te verlagen of zelfs helemaal stop te zetten. Dit kan gebeuren als het bedrijf het geld nodig heeft voor andere doeleinden, zoals het financieren van nieuwe projecten of het aflossen van schulden.

Een ander risico is dat de aandelenprijs kan dalen. Hoewel je dividenden ontvangt, kan de waarde van je investering dalen als de aandelenprijs daalt.

Daarnaast is er het risico van overconcentratie. Als je te veel investeert in één bedrijf of sector, kan je portefeuille te weinig gediversifieerd zijn. Dit kan je blootstellen aan meer risico dan wanneer je je investeringen over verschillende bedrijven en sectoren zou spreiden.

Ten slotte is er het risico van inflatie. Als de inflatie hoger is dan het dividendrendement, kan de koopkracht van je dividenden afnemen. Dit betekent dat je minder kunt kopen met je dividenden dan je oorspronkelijk had gepland.

Hoe bereken je dividendrendement?

Het is goed om te weten wat dividendrendement is, maar hoe bereken je het nu eigenlijk? Dat is eigenlijk vrij eenvoudig en gaan we nu bespreken, zodat je straks in staat bent om zelf het dividendrendement van je aandelen te berekenen.

Formule voor dividendrendement

De formule voor het berekenen van dividendrendement is vrij simpel. Je deelt simpelweg het jaarlijkse dividend door de huidige prijs van het aandeel. Daarna vermenigvuldig je dit getal met 100 om het als percentage te krijgen.

Stel je voor, je hebt een aandeel dat €4 aan jaarlijks dividend uitkeert. De huidige prijs van dat aandeel is €100. Als je de €4 deelt door €100, krijg je ,04. Vermenigvuldig dat met 100 en je hebt je dividendrendement: 4%.

Dit percentage is een momentopname. Het kan veranderen als de prijs van het aandeel fluctueert of als het bedrijf besluit om het dividend te veranderen.

Praktijkvoorbeeld van dividendrendement berekenen

Laten we een praktijkvoorbeeld nemen om te laten zien hoe je dividendrendement kunt berekenen. Neem bijvoorbeeld het bedrijf Unilever. Stel, Unilever keert op dit moment €1,64 per aandeel uit aan dividend op jaarbasis. De huidige prijs van het aandeel is €48,50.

Dus, hoe berekenen we nu het dividendrendement? We delen het jaarlijkse dividend door de prijs van het aandeel. Dat is €1,64 gedeeld door €48,50. Dat geeft ons ,0338.

Maar we willen het dividendrendement als percentage. Dus we vermenigvuldigen ,0338 met 100. Dat geeft ons een dividendrendement van 3,38%.

Dit betekent dat als je nu een aandeel Unilever koopt, je kunt verwachten dat je 3,38% van je investering terugkrijgt in de vorm van dividend, op basis van het huidige dividendbeleid van Unilever. Dit kan veranderen als de prijs van het aandeel fluctueert of als Unilever besluit om het dividend te veranderen.

Dividendbeleggen versus groeibeleggen

Bij groeibeleggen ligt de focus op bedrijven die verwacht worden sneller te groeien dan andere bedrijven. Dit betekent dat ze hun winst snel verhogen of hun marktaandeel snel uitbreiden. Groeibeleggers investeren in deze bedrijven met de verwachting dat de aandelenkoers zal stijgen. Ze zijn minder geïnteresseerd in het ontvangen van dividenden.

Aan de andere kant, dividendbeleggers richten zich op bedrijven die een deel van hun winst uitkeren als dividend. Deze bedrijven zijn vaak stabieler en hebben een bewezen staat van dienst. Het doel hier is om een gestage stroom van inkomsten te genereren, die kan worden herbelegd of gebruikt voor andere doeleinden.

Het is belangrijk om te weten dat geen van beide strategieën per se beter is dan de andere. Het hangt allemaal af van je persoonlijke financiële doelen, je risicotolerantie en je beleggingshorizon. Sommige beleggers kiezen ervoor om een mix van beide strategieën te gebruiken, afhankelijk van hun omstandigheden.

Dividendrendement en belasting

In Nederland wordt er 15% belasting ingehouden op het dividend dat je ontvangt en dat wordt meestal automatisch ingehouden door de bank of broker waar je belegt.

Het kan iets gecompliceerder zijn als je belegt in buitenlandse aandelen. Sommige landen heffen een hogere belasting op dividenden. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld, is de bronbelasting op dividenden 30%. Gelukkig heeft Nederland met veel landen een belastingverdrag, waardoor je vaak maar een deel van die belasting hoeft te betalen.

Een andere belasting waar je rekening mee moet houden is de vermogensrendementsheffing. Deze belasting betaal je over je totale vermogen. Het tarief hangt af van de grootte van je vermogen. Hoe meer vermogen, hoe hoger het tarief.

Er zijn ook manieren om je belastingdruk te verlagen. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de jaarlijkse vrijstelling voor de vermogensrendementsheffing.

Dividendbeleggen op de automatische piloot

Je kunt ook dividendbeleggen op de automatische piloot. Dat betekent dat je een systeem instelt dat automatisch voor je belegt in dividendaandelen. Hierdoor hoef je niet constant de markt in de gaten te houden en bespaar je veel tijd.

Hoe stel je een beleggingsstrategie in om dividendrendement te automatiseren?

Het eerste wat je moet doen, is een beleggingsrekening openen bij een bank of broker. Vervolgens kies je de aandelen of ETF’s waarin je wilt beleggen van bedrijven of fondsen die een stabiel en betrouwbaar dividendrendement hebben.

Daarna stel je automatische overboekingen in van je bankrekening naar je beleggingsrekening. Het bedrag dat je overboekt, wordt dan automatisch geïnvesteerd in de aandelen of ETF’s die je hebt gekozen.

Het mooie van deze strategie is dat je niet steeds hoeft te beslissen wanneer je moet kopen of verkopen. Het systeem doet het werk voor je. Bovendien profiteer je van het rente-op-rente effect, omdat je dividenden automatisch worden herbelegd.

Voordelen van automatisch beleggen in dividendaandelen

Het automatisch beleggen in dividendaandelen heeft een aantal mooie voordelen. Het grootste voordeel is natuurlijk dat het je een hoop tijd bespaart. Je hoeft niet constant de markt in de gaten te houden en beslissingen te nemen over wanneer je moet kopen of verkopen.

Daarnaast helpt het je om emoties buiten je beleggingsbeslissingen te houden. Angst en hebzucht zijn slechte raadgevers als het om beleggen gaat.

Tot slot profiteer je van het rente-op-rente effect, ook wel het sneeuwbaleffect genoemd. Je dividenden worden automatisch herbelegd, waardoor je steeds meer aandelen krijgt die weer dividend uitkeren. Hierdoor kan je vermogen op de lange termijn flink groeien, zonder dat je er iets voor hoeft te doen.

Beste platforms voor dividendbeleggen

DeGiro is een online broker die bekend staat om zijn lage kosten. Je kunt er beleggen in een breed scala aan aandelen en ETF’s. DeGiro heeft ook een gebruiksvriendelijke interface die geschikt is voor zowel beginners als gevorderde beleggers.

BinckBank is een andere optie. Het is een Nederlandse broker met een goede reputatie. BinckBank biedt verschillende beleggingsproducten aan, waaronder aandelen, obligaties en ETF’s. Ze hebben ook een uitstekende klantenservice.

Een derde optie is eToro. Dit platform is vooral bekend om zijn sociale handelsfuncties. Je kunt de beleggingen van andere gebruikers volgen en zelfs kopiëren. eToro biedt een breed scala aan beleggingsproducten, waaronder aandelen en ETF’s.

Ten slotte is er Interactive Brokers. Dit is een internationale broker die bekend staat om zijn geavanceerde handelsplatform en lage kosten. Interactive Brokers biedt een breed scala aan beleggingsproducten, waaronder aandelen, obligaties, opties en futures.

Wil je je kennis over dividendrendement naar het volgende niveau te tillen? Schrijf je nu in voor onze GRATIS online training op Beleggen.com/training en ontvang ons waardevolle GRATIS boek op Boek.Beleggen.com. Leer hoe je passief inkomen kunt genereren en profiteer van deze exclusieve kans om je beleggingsvaardigheden te verbeteren!

Twaalf voorbeelden van aandelen die dividend uitkeren

Nu we het over dividendbeleggen hebben gehad, wil je natuurlijk weten welke aandelen een goed dividendrendement hebben. Hier zijn twaalf voorbeelden van bedrijven die bekend staan om hun stabiele dividenduitkeringen. Uiteraard zijn er veel meer en zijn dit slechts voorbeelden die je kunt gaan bekijken en is het geen garantie dat ze in de toekomst dividenden blijven uitkeren.

1. Royal Dutch Shell: Een van de grootste olie- en gasbedrijven ter wereld. Shell heeft een lange geschiedenis van dividenduitkeringen.

2. Unilever: Een groot consumentengoederenbedrijf. Unilever heeft een consistent dividendbeleid.

3. Procter & Gamble: Een multinational in consumentengoederen. Dit bedrijf heeft al meer dan 60 jaar op rij zijn dividend verhoogd.

4. Coca-Cola: Een van de meest herkenbare merken ter wereld. Coca-Cola heeft een lange traditie van dividenduitkeringen.

5. Johnson & Johnson: Een multinational in medische apparatuur, farmaceutische en consumentenverpakte goederen. Dit bedrijf heeft zijn dividend meer dan 50 jaar op rij verhoogd.

6. McDonald’s: Een wereldleider in de fastfoodindustrie. McDonald’s heeft een solide track record als het gaat om dividenduitkeringen.

7. IBM: Een wereldleider in technologie en consulting. IBM heeft een consistent dividendbeleid.

8. PepsiCo: Een multinational in voedsel en drank. PepsiCo heeft een lange geschiedenis van dividenduitkeringen.

9. 3M: Een multinational in industriële en consumentenproducten. 3M heeft zijn dividend meer dan 50 jaar op rij verhoogd.

10. Nestlé: Het grootste voedselbedrijf ter wereld. Nestlé heeft een stabiel dividendbeleid.

11. Intel: Een wereldleider in technologie. Intel heeft een consistent dividendbeleid.

12. Walmart: De grootste retailer ter wereld. Walmart heeft een solide track record als het gaat om dividenduitkeringen.

Tips voor succesvol dividendrendement

De eerste tip is om geduldig te zijn. Dividendbeleggen is een strategie voor de lange termijn. Je zult niet meteen grote winsten zien, maar als je geduldig bent, kunnen de resultaten indrukwekkend zijn.

Een tweede tip is om te diversifiëren. Investeer niet al je geld in één bedrijf of sector. Door je investeringen te spreiden, verklein je het risico en vergroot je de kans op een stabiel rendement.

Daarnaast is het belangrijk om je investeringen regelmatig te herzien. De financiële situatie van een bedrijf kan veranderen en dat kan invloed hebben op het dividendrendement. Houd de prestaties van je investeringen in de gaten en wees bereid om aanpassingen te maken als dat nodig is.

Een andere tip is om te herbeleggen. Dit kan je rendement op de lange termijn aanzienlijk verhogen.

Tot slot, vergeet niet om belastingen in de gaten te houden en houd hier ook rekening mee bij het berekenen van je rendement.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.