DNB wil hypotheekrenteaftrek versneld afbouwen

Huurprijzen_stijgen_fors_door_2016

De Nederlandsche Bank wil de hypotheekrenteaftrek sneller afbouwen. Hiermee wil DNB ‘het nieuwe scheef wonen’ (in een te dure huurwoning) tegengaan. De enorme schaarste aan woningen door de achterstand in de bouw na de financiële crisis is een enorm probleem.

Te weinig woningen

DNB concludeert dat “de huizenmarkt in grote steden weliswaar tekenen van oververhitting vertoont, maar dat vooralsnog geen sprake is van een kredietgedreven zeepbel. De sterke huizenprijsstijging in de steden is vooral een beprijzing van schaarste.”

Zelf veel geld meenemen

De enorme prijsstijging in Amsterdam zorgt ervoor dat een kwart van de woningen zonder hypotheek wordt gekocht. Banken blijven nog steeds terughoudend. Veel kopers moeten zelf € 50.000 tot € 70.000 zelf inleggen en veel mensen hebben dit niet en kunnen dus geen huis kopen, zo concludeert DNB in het rapport “De woningmarkt in de grote steden” https://www.dnb.nl/binaries/OS%20Huizenmarkt_tcm46-358879.pdf?2017050913

Niet kunnen sparen om een woning te kunnen kopen

Tegelijkertijd zijn er te weinig betaalbare huurwoningen. De middeninkomens komen daardoor in een te dure woning terecht en kunnen dus ook niet sparen om een woning te kunnen kopen. Steeds meer gezinnen trekken daardoor weg uit de grote steden richting de omringende gemeenten.

Er moet bijgebouwd worden

Hans de Groot, directeur van Sean Garantiemakelaars in Zaanstad. “Door de crisis zijn banken erg terughoudend geworden, dus streng met hypotheken.” Daar komt bij dat er te weinig woningen zijn. “Er moet bijgebouwd worden. Maar door de crisis durfde niemand te investeren. De nieuwbouwwoningen die wél gebouwd zijn, zijn al weg, allemaal overschreven.” Lezen we op http://nos.nl/op3/artikel/2171342-klaar-voor-een-huis-maar-niet-kunnen-kopen.html

DNB: stop de subsidies

Met het versneld afschaffen van de hypotheekrenteaftrek wil DNB een gelijke speelveld creëren. De sociale huurwoningen en de koopwoningen worden nu gesubsidieerd, waardoor particuliere huurwoningen in vergelijking te duur zijn.

Huren stegen 10%

Veel steden concentreren zich op het bouwen van sociale huurwoningen en koopwoningen. Hierdoor ontstaat een nog groter gat waardoor de huren steeds sneller groeien. In de vrije sector zijn de huren het afgelopen kwartaal bijna 10% gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar. Dit blijkt uit de huurmonitor van verhuurwebsite Pararius.nl

Huurprijzen van alle huurwoningen

De huurprijzen exploderen

Niet alleen de huren in Amsterdam stijgen fors, ook bijvoorbeeld Zaandam, Haarlem, Amstelveen en Almere zitten in de lift. Er is veel vraag naar betaalbare vrije sector huurwoningen. In de prijsklasse tussen € 711 en € 1000 per maand is veel meer vraag dan aanbod. Er wordt nauwelijks gebouwd in deze prijsklasse waardoor de prijzen exploderen.

Groningen: gemiddeld 19,1% huurstijging

In de provincie Groningen bedroeg de gemiddelde stijging van de huurprijzen in het afgelopen jaar zelfs 19,1%. In Flevoland stegen de huren met gemiddeld 10,7%. Huurders in Utrecht betaalden gemiddeld 7,5% meer dan het jaar daarvoor.

Huurprijzen_stijgen_fors_door_2017

Jaar in jaar uit een forse stijging van de huren

In enkele provincies nam de huurprijsstijging wat af, na een forse stijging in het jaar daarvoor. In Noord-Holland steeg het jaar daarvoor de huur met gemiddeld 13,2%. In Utrecht werden de huurprijzen al 9,4% hoger. En in Flevoland was de stijging het jaar daarvoor 11,1%.

Huurprijzen_stijgen_fors_door_2016

Niet de stenen, maar de grondprijs stijgt

De prijs van stenen is in de afgelopen tijd niet zo hard opgelopen. De woningprijzen zijn in 2015-2016 meer dan 4% gestegen, maar de bouwkosten daalden met meer dan 3%. Het is met name de prijs van grond die is gestegen. Niet alleen de prijs van bouwgrond is in de afgelopen jaren fors opgelopen. Ook de prijs van landbouwgrond steeg in de afgelopen jaren fors.

woningprijs-bouwkosten

Ontwikkeling van prijzen van bestaande woningen en bouwkosten van nieuwe woningen vanaf de piek in 2008 (bron CBS, 2010=100)

Grond is een stabiele investering

Steeds meer spaarders kiezen voor een investering in grond omdat de spaarrekening nu eenmaal niets meer oplevert. Grond wordt gezien als een stabiele investering voor de lange termijn en heeft weinig last van marktschommelingen, zo zagen we bijvoorbeeld in 2008, toen de financiële markten op hun grondvesten schudden.

grondprijs 10 jaar

Indrukwekkende rendementen

Grond is niet alleen een veilige haven gebleken ten tijde van de financiële crisis. De grondprijs verdubbelde in 10 jaar en dat met een negatieve correlatie met bijvoorbeeld aandelen, obligaties, grondstoffen of vastgoed. Bovendien kan het strategisch investeren in grond, wanneer er een bestemmingsplanwijziging plaatsvindt, leiden tot een indrukwekkend rendement.

Informatiebijeenkomsten over investeren in grond

Binnenkort gaan we daarom starten met informatiebijeenkomsten over het investeren in grond. Er komt namelijk heel wat kijken bij het investeren in grond. Deze informatiebijeenkomsten zullen op diverse plaatsen in Nederland worden georganiseerd. Kavels zijn er al vanaf 15.000 euro.

Altijd via de notaris in het kadaster inschrijven van uw eigendom

De grond wordt via de notaris ingeschreven in het kadaster en komt dus op uw naam te staan. De kavels zijn zorgvuldig geselecteerd door een team van specialisten. Meer weten? Vul het formulier in en we zien elkaar dan wellicht binnenkort:

Met vriendelijke groet,

Drs. Harm van Wijk

p.s.Download nu kosteloos “De valkuilen bij het investeren in grond”.

Op

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.