Dogs of the AEX
In 1991 verscheen het boek Beating the Dow van Michael B. O’Higgins en John Downes. In het boek, nog steeds populair onder veel beleggers, bespraken zij een strategie genaamd Dogs of the Dow. Voor deze strategie, waarmee zowel beleggers met een klein vermogen als groot vermogen goede resultaten kunnen boeken, maakten ze gebruik van aandelen uit de Dow Jones Industrial Average (30 hoofdfondsen).
Dogs of the Dow: de selectie
De aandelen uit de Dow Jones Industrial Average waar zij zich met hun strategie op richten, zijn in hun ogen ‘onterecht’ ondergewaardeerd. Deze tijdelijke onderwaardering kan zich voordoen als de onderneming actief is in een sector die even niet populair is, weinig media-aandacht krijgt of bij een breed gedragen negatief sentiment van de beurs, ook al draait de onderneming zelf goed.
Een uitgangspunt hierbij is dat de waarde van deze ondergewaardeerde aandelen zich op termijn zal herstellen. Om voor selectie in aanmerking te komen moeten deze aandelen een hoog dividendrendement ([dividend/beurskoers]*100%) hebben.
De uiteindelijke selectie (Dogs), die aan het einde van het beursjaar wordt gemaakt, bestaat uit de tien aandelen uit de Dow Jones Industrial Average met het hoogste dividendrendement op dat moment.
De selectie wordt vervolgens de eerste beursweek van het nieuwe jaar gekocht. Hierbij wordt ieder aandeel uit de selectie voor een gelijk bedrag gekocht. Aan het einde van het jaar worden alle aandelen verkocht.
Als portefeuillebeheerders ontdekten O’Higgins en John Downes dat het kopen van deze tien aandelen met een hoog dividendrendement een goede strategie was. Portefeuilles bestaande uit deze aandelen bleken namelijk in staat de Dow Jones index en veel beleggingsfondsen te verslaan.
Vaak handelden ze hierbij contrair, dat wil zeggen tegen het sentiment van de markt in: zij kochten juist aandelen als andere beleggers verkochten. Volgens berekeningen haalden ze met deze strategie historisch gezien een rendement van gemiddeld 17%.
Small Dogs of the Dow
Naast de hierboven besproken strategie, bestaat er een variant die de Small Dogs of the Dow wordt genoemd. Bij deze variant wordt van de Dogs of the Dow-selectie, alleen de vijf aandelen met de laagste beurskoers geselecteerd. In januari worden deze vijf ondernemingen voor gelijke bedragen gekocht, aan het einde van het jaar verkocht.
Dogs of the AEX
Een van de nadelen van de Dogs of the Dow-strategie, is het valutarisico dat u als belegger loopt. Daarom gebruiken sommige beleggers de Dogs of the AEX-strategie. Wie dat doet, bepaalt aan het einde van het jaar welke tien ondernemingen van de AEX-index het hoogste dividendrendement hebben en schaft deze aan het begin van het nieuwe beursjaar aan.
Indien een portefeuille van € 50.000 samengesteld wordt uit deze fondsen, dan wordt ieder aandeel op de eerste beursdag van het jaar voor € 5.000 aangekocht.
Voordelen Dogs of the AEX
Een voordeel van de Dogs of the AEX is dat het een simpele strategie is, die geen specifieke beurskennis vereist of uitgebreide kennis van de ondernemingen. Via Alex kunt u daarnaast gemakkelijk aan de benodigde dividend- en koersgegevens komen voor de berekening van het dividendrendement. Vervolgens hoeft u alleen aan het begin van het jaar als koper, en aan het einde van het jaar als verkoper in actie te komen.
Let op! Nadelen Dogs of the AEX
Hoewel de Dogs of the AEX strategie u een mooi rendement kan opleveren, kunt u oplopen tegen verliezen. U kunt zelfs te maken krijgen met een faillissement van één (of meerdere) van de ondernemingen in de portefeuille. Daarnaast zal de AEX-index het in sommige jaren beter doen dan het mandje met Dogs.
Ook vereist de strategie de nodige discipline: de verleiding om tussentijds aandelen te verkopen, moet worden weerstaan.
Hans Oudshoorn
Beleggingstrainer Alex Academy
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!