Dollar, euro en yen: wat een bewegingen

De euro is niet alleen ten opzichte van de dollar sterk. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de euro/yenkoers de afgelopen weken. We kijken ook naar de Dollar Index en de euro ten opzichte van de dollar. Een korte analyse van de valutamarkt, niet onbelangrijk binnen de Intermarket Analyse.

De dollar en de yen vallen door de mand, ofwel de euro wordt veel sterker. Zeker ten opzichte van de yen zien we veel beweging en staat de euro op een recordhoogte ten opzichte van de Japanse munt. Er speelt dus wat op de valutamarkt, met verhoudingen van de yen ten opzichte van de dollar die toch vrij normaal blijven. Wat de euro nou zo duur maakt, wordt nog volop onderzocht. De kracht van de economie in Europa kan ermee te maken hebben, maar het is ook een kwestie van vertrouwen. Ook zijn de valutastromen via de carry trade tactiek vele malen groter richting de dollar, waardoor veel grote spelers er belang bij hebben dat de dollar/yen verhouding dichtbij de huidige niveaus blijft. Deze manier van handelen is een oorzaak van de grote bulk geld bij diverse grootbanken en handelshuizen zoals Lehman Brothers en Goldman Sachs. De dollar/yenkoers blijft dus redelijk hangen bij pakweg 117.

Carry trades

Het magische woord hierbij is dus de carry trade, die begin deze eeuw voor nogal wat geldstromen zorgde. Voor wie het begrip niet kent: men leent grote bedragen in Japan tegen een zeer lage rente en vervolgens belegt men deze in de VS, waar er grote winsten op worden behaald. Noodzaak van dit alles is natuurlijk dat de verhouding van de yen ten opzichte van de dollar niet uit de pas loopt. Grote spelers kunnen die verhouding dan in eigen belang via afspraken manipuleren; laten we het een soort verzekering noemen. Het is ook vrij logisch dat daar geen scheve verhouding in mag ontstaan, en juist dat is een van de meest gevaarlijke vooruitzichten op de financiële markten.

Met dank aan de yen blijft de Dollar Index nog boven 80 punten hangen. Wel kwam er al een terugtest van de oude bodem, zoals u in de grafiek kunt zien. De kans op een nieuwe aanval op de 80-puntengrens is zeer groot. Daaronder blijft het zeer goed opletten. Om een sterkere Dollar Index te zien, moet er eerst boven 86 punten worden gesloten. Zowel het 50 als 200 dagen moving average (voortschrijdend gemiddelde) draait nu ook naar beneden, zoals u op de grafiek ziet. De dollar komt even uit de oversold positie om daarna opnieuw van start te gaan.

US Dollar Index

Figuur 1. US Dollar Index

Euro

De euro moet even wat inleveren na de lange en stevige rit omhoog. Toch denk ik dat de munt niet veel verder zal zakken en dat zij zich kan opmaken voor een nieuwe impuls omhoog. Het doel blijft de oude top rond $ 1,36 – 1,365. In de grafiek hieronder ziet u dat er veel signalen op groen staan. De moving averages lopen op en de indicatoren komen even uit het overbought gebied. Steun ligt nu eerst rond $ 1,30 – 1,31 en vervolgens bij $ 1,28. Weerstand vinden we bij $ 1,334 en daarna rond $ 1,35 – 1,36. We wachten af wat er zal gebeuren.

Euro/dollarkoers

Figuur 2. Euro/dollarkoers

Yen

De yen bespreken we niet zo vaak, maar nu de euro nieuwe hoogtepunten neerzet, lijkt het me de moeite daar ook even naar te kijken. U ziet meteen de stevige rally vanaf halverwege 2005, die ging van 1,31 tot 1,55 yen ofwel een stijging van meer dan 20%. De stijging zal wel gaan afremmen de komende weken, maar ik denk niet dat de yen onder de eerste blauwe lijn zal zakken. Dus eerst een korte ronde winstnemingen en daarna waarschijnlijk weer omhoog tot ver boven 1,55 yen. De yen vindt later een zeer stevige steun rond 1,41 – 1,42, maar zo ver is het nog lang niet.

Euro/yenkoers

Figuur 3. Euro/yenkoers

Guy Boscart, US Markets

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.