Laatste update:

De Amerikaanse dollar kende in 2007 een zeer moeilijk verloop ten opzichte van bijna alle andere wereldwijde munten. De dollar verloor meer dan 10% versus sommige valuta. Denk hierbij aan de euro en het Britse pond. Toch zie ik veel signalen om aan te nemen dat de dollar toe is aan een herstel van ongeveer 5% ten opzichte van deze munteenheden. Echter, veel meer zal het denk ik ook niet worden. Maar een herstel van 5% biedt wel voldoende kansen om erop te handelen. US Dollar-index

Er heeft zich al een herstel ingezet, zoals u op de grafiek kunt zien. Dat gaf ik al eerder aan toen de Dollar-index rond 75 punten noteerde. Er zou een herstel kunnen komen tot circa 77,5 à 80 punten. Dit proces kan wel enkele weken duren, waarbij we moeten denken aan januari 2008. Na het herstel kan de dollar, en dus ook deze Dollar-index, weer fors inleveren tot onder de huidige bodems. We houden ernstig rekening met een forse herstelbeweging oftewel een rally van de dollar. Hierbij moeten we niet al te overmoedig worden, want het herstel zal van tijdelijke aard zijn.

De euro

Een normaal herstel van de dollar, oftewel wat winstnemingen, kunnen we in een opgaande beweging nooit uitsluiten. Ook nu niet, want de dollar daalt al maanden zonder dat de euro veel van de behaalde winst terug heeft geven. Uiteraard kan deze ontwikkeling niet eeuwig doorgaan zodat de dollar even de kans krijgt om te herstellen. De verwachting is dat de euro tot $ 1,44 of $ 1,42 à 1,43 dollar terug moet. Er kunnen dus nog enkele dollarcenten van de euro af.

De dollar/yen

Op de grafiek kunnen we een meer dan behoorlijke daling van de dollar ten opzichte van de Japanse yen zien. Met andere woorden, dat men voor $ 1 minder yens hoeft te betalen. Onder 115 ging het redelijk snel zoals u kunt zien. Wel komt er nu een herstel op gang waardoor de dollar/yen weer wat kan aantrekken. Ook hier sluit ik, na een kort herstel, een mogelijk lagere stand van 105 of zelfs 100 niet uit. De yen wordt duidelijk sterker versus de dollar, hetgeen voor de carry-trade geen goed teken is. De komende weken houden we het verloop goed in de gaten, want een grote beweging zou zo maar kunnen plaatsvinden.

De euro/yen

In de euro/yen is een daling ingezet met wat lagere toppen, waarbij we nu vooral op de 160-steungrens letten. Zodra de euro/yen-verhouding onder 160 gaat zakken, kan de euro snel terug tot minimaal 155 en zelfs tot 150. Aldaar wacht een stevige steun, zijnde de bodems van maart en augustus. Kansen zijn dus ook op de valutamarkt volop aanwezig.

Guy Boscart, US Markets

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.