Laatste update:

092007

Met het twin deficit wordt gedoeld op de tekorten op zowel de begroting als het handelstekort. Dat alles komt op een hoop terecht en daarvan staat een meelopende ticker op www.usmarket.nl (zie Staatsschuld USA). Nu komt dat al uit op $ 9.000 miljard en jaarlijks blijkt daar minimaal $ 1.000 miljard bij te komen.

Ik start met deze inleiding omdat Bush doodleuk uit zijn schulp komt met de mededeling dat hij (lees: de regering-Bush) de mensen die hun hypotheek niet meer kunnen betalen, zal helpen zodat ze deze last minder zullen voelen de komende tijd. Toen de crisis in volle gang was, hebben we Bush niet één keer naar buiten zien treden. Zoals wel vaker was hij weer op zijn vakantieadres. Maar goed, we weten hoe men daar de zaken aanpakt. Eerst enkele acties laten doen door de Fed, daarna een mooi script schrijven en dan naar buiten komen als er voldoende zandzakken voor de deur liggen om de omgeving een mooi fabeltje te vertellen.

Denkt u nu werkelijk dat alle mensen die in de problemen zijn gekomen, geholpen gaan worden? Nee, het gaat om de groep die volop deelneemt aan de economie, de gemiddelde Amerikaan, die om de economie draaiende te houden, zo braaf was om zijn hypotheek te verhogen om zo te zorgen voor een mooi economisch klimaat. Mister Bush vond alles prima, de Amerikaanse consument moest blijven uitgeven om de zaak draaiende te houden. Hoe men aan het geld kwam, was niet eens zo belangrijk, als het maar werd uitgegeven. Dit volgt na het mooie gebaar van Bush, die de belastingen verlaagde, het lenen van geld tegen de toen nog lage rente, het verhogen van de hypotheek en het nemen van meerdere baantjes.

En nu moet men het lijmen. Eerst de grote jongens die massaal werden bediend van nieuw geld om de neergaande spiraal te doorbreken. Vervolgens werd de discount rate plots omlaag gebracht en nog wat later gaat men uit van de verlaging van de rente door de Fed. Dat zei Bernanke nog niet, maar uit zijn woorden kan men dat wel halen gezien de beurs er nogmaals positief op reageerde.

Wat zal dat met de markt doen? De eerste reactie op de Bush- and Bernanke-show kunnen we positief noemen. Toch wordt er vergeten dat het amper drie weken geleden is dat er een ‘melt down’ op komst was. De storm werd toen gekeerd terwijl het er nu op lijkt dat het allemaal weer dik in orde is. Of zoals ik met de titel aangaf: men kroop door het oog van de naald.

Ik weet wel dat het allemaal niet zo gemakkelijk over en uit is, maar aangezien er zoveel beleggers nog met het hoofd in de wolken lopen, vrees ik ervoor dat er een nieuwe golf van enthousiasme op gang kan komen met mogelijk een rally die tot 18 september kan duren wanneer de FED de rente mogelijk kan verlagen. Een gevaarlijke rally, dat wel, maar wel een rally die we kunnen verkopen ofwel er een short-moment in kunnen opzoeken want ik verwacht een zeer volatiele oktobermaand. Dit is tevens de maand waarin de meeste, grote dalingen uit de geschiedenis plaatsvonden.

Guy Boscart, US Markets

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.