Dow kan dalen naar 11.000 punten

Momenteel kijk ik eens rustig naar zowel de korte als lange termijn grafieken om te zien of er bijzondere ontwikkelingen gaande zijn. Tot mijn verbazing zie ik dat de rally die de afgelopen weken aan de gang is, precies nodig was om het zeer gevaarlijke diamantpatroon van zijn laatste poot omhoog te voorzien. De conclusie die ik hieruit kan trekken is er één waar we niet vrolijk van worden. Als dit zeer betrouwbare patroon gewoon zijn weg vervolgt, dan gaan we met de Dow Jones onverbiddelijk terug tot minimaal 10.700 à 11.000 punten.Zuig ik dit uit mijn duim? Of kunnen we bewijzen vinden die mijn verwachting staven? Ik zou zeggen, kijk maar eens naar de grafiek waarbij de Dow Jones al eerder (in 2000) een diamant-toppatroon liet zien. De gevolgen nadien spreken boekdelen. Ook toen heb ik de lezers attent gemaakt op de vorming van dat (gevaarlijke) toppatroon.

Diamant-toppatroon

Het is in feite niet meer dan het patroon waarin markten transformeren van een bull market naar een bear market. In 95% van de gevallen kunnen we rekenen op een forse daling na een top in de vorm van een diamant. De berekening van het koersdoel is vrij simpel, wat ik ook heb aangeduid in de grafieken. Pak de range tussen de top en de bodem van de diamant en projecteer die naar beneden vanaf het laagste punt. Dat is vervolgens het koersdoel van de index. U kunt zien waar die lijn uitkomt, dus zet u maar schrap want het gaat de komende maanden behoorlijk stormen op de beurzen.

De grafieken geven de situatie weer van toen en nu. Het diamant-toppatroon van 2000 spreekt, wat dat betreft, voor zich. Gezien de zeer grote daling die daarop volgde, dienen we op onze hoede te zijn. Let op, bij veel meer indices kunnen we hetzelfde patroon ontdekken.

U bent derhalve gewaarschuwd.

Guy Boscart, US Markets

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.