Driehoeken nader bekeken

Deze keer een educatief onderdeel in Beursbulletin. In deze editie zullen we namelijk aandacht besteden aan een zeer interessant onderdeel van de technische analyse, namelijk driehoekpatronen. Er bestaan drie soorten driehoeken, te weten de oplopende, aflopende en symmetrische driehoek.

De oplopende driehoek is een van de favoriete patronen van expert Thomas Bulkowski. Dat toont aan dat zowel het potentieel als de betrouwbaarheid groot is. Volgens zijn Encyclopedia of Chart Patterns ligt het faalpercentage na een opwaartse uitbraak op slechts een paar procent. De gemiddelde koersstijging bedraagt ruim 40% en de kans is 89% dat het koersdoel wordt behaald.

Bij een oplopende driehoek overheersen de kopers, waardoor de bodems steeds hoger komen te liggen. De toppen liggen echter horizontaal, omdat verschillende verkopers op dat niveau afscheid van hun stukken nemen. Al tijdens de vorming van een oplopende driehoek kan erop gerekend worden dat er op een gegeven moment een opwaartse uitbraak plaatsvindt. In eenderde van de gevallen is dat echter niet het geval, reden waarom het verstandig is pas na de definitieve uitbraak tot aankoop over te gaan. Gewoonlijk is het volume vlak voor de uitbraak erg laag, terwijl de uitbraak met een hoog volume gepaard gaat.

Corus

Een goed voorbeeld levert Corus. Bij Corus vormde zich tussen begin oktober en half november 2003 een oplopende driehoek. De weerstandslijn op € 0,36 raakt meerdere toppen en de oplopende steunlijn raakt meerdere bodems, wat de betrouwbaarheid ten goede komt. Bovendien nam het volume tijdens de vorming duidelijk af, terwijl het volume tijdens de uitbraak erg hoog was. Al een paar dagen na de uitbraak werd het minimale koersdoel van € 0,44 (€ 0,36 plus het verschil tussen de steun en weerstand bij het begin van de driehoek) ruimschoots behaald.

Nu kijken we naar aflopende driehoeken. Bij aflopende driehoeken willen kopers tegen een bepaalde prijs de aandelen hebben, maar gaandeweg de formatie worden de herstelbewegingen steeds kleiner. Het volume neemt tijdens de vorming af. Na een neerwaartse uitbraak is de kans tweederde dat het koersdoel gehaald wordt. Voorts ligt het faalpercentage tijdens de formatie op maar liefst 45%. Daarom is het essentieel dat pas verkocht wordt na de neerwaartse doorbraak, waardoor het faalpercentage tot enkele procenten terugvalt.

Getronics

Bij Getronics vormde zich van eind mei tot juli 2004 een aflopende driehoek. De koers raakte twee maal de steunlijn bij € 2,17, terwijl de vanuit € 2,39 begonnen dalende weerstandslijn vele raakvlakken kent. Het volume liep tijdens de formatie niet duidelijk terug, maar was vlak voor de uitbraak wel erg laag. Na de uitbraak viel een koersdoel van € 1,95 te berekenen (€ 2,17 min het verschil tussen de steun en weerstand bij aanvang van de formatie). Al snel was dit koersdoel gehaald en in augustus dook de koers zelfs onder de € 1,30.

Symmetrische driehoeken tot slot worden gevormd door een oplopende steunlijn en een dalende weerstandslijn. Het volume daalt veelal gedurende de vorming. Belangrijk is dat het volume vlak voor de uitbraak bescheiden is. Tijdens de formatie valt niet te voorspellen in welke richting de uitbraak gaat plaatsvinden. Na een uitbraak ligt het faalpercentage slechts op enkele procenten. Een opwaartse uitbraak brengt de koers volgens Bulkowski gemiddeld zo’n 40% hoger, terwijl de gemiddelde daling na een neerwaartse doorbraak beperkt blijft tot 20%.

Hagemeyer

Bij Hagemeyer vormde zich eind 2004 een symmetrische driehoek. Vooral de steunlijn kent veel raakvlakken, waarmee deze dus erg betrouwbaar is. Gedurende de formatie nam het volume af en vlak voor de uitbraak was deze zeer bescheiden. Na de uitbraak kwam het volume op een duidelijk hoger niveau te liggen. De opwaartse uitbraak vond plaats toen de driehoek zich al voor ruim 80% gevormd had. Dit lijkt laat voor een driehoek, maar Bulkowski ontdekte dat veel uitbraken tussen 75 tot 85% van de formatie plaatsvinden. Met een hoogste top van € 1,74 en laagste bodem op
€ 1,63 werd het koersdoel € 1,85 ( € 1,74 + € 0,11). Ruim twee weken na de uitbraak werd dit niveau ruimschoots bereikt.

Johan Wiering

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.