Duitse Dax begint te duikelen

DAX dagDe motor van de Europese economie begint te haperen. De Duitse beursindex, de DAX, blijft achter bij de VS en de Nederlandse AEX. “Als Duitsland ziek is, niest Nederland”, want een kwart van de Nederlandse export gaat naar Duitsland.

Nederland – Duitsland

De handel tussen Nederland en Duitsland wordt geschat op 130 miljard euro, waarmee het tot de grootste ter wereld behoort. Nederland en Duitsland onderhouden nauwe banden, dus als de DAX achterblijft, kan dit veel invloed hebben op de AEX.

Duitse DAX boven 10.000 punten

De Duitse DAX daalde van boven 10.000 punten begin juli tot onder 9000 punten begin augustus. De DAX is wel iets hersteld, maar heeft slechts 61,8% van het verlies goed gemaakt. 61,8% staat ook wel bekend als het Fibonacci-retracement ofwel gouden ratio.

Belangrijk punt

De DAX staat daarmee op een belangrijk punt. Opent de DAX, net als de Dow Jones en de AEX de aanval op de top van 2014 of laat het zich meetrekken met indices zoals de Franse CAC40, de Stoxx50, de Europese bankenindex, de Europese automobielindex, de Europese industrie-index, De Eurotop 100, de Euronext 150, de Spaanse IBEX, de Italiaanse MIB en de Portugese PSI.

Cyclusbodems

De nieuwe cyclusbodems op dag- en weekbasis, die begin augustus zijn gevormd, hebben het herstel veroorzaakt. De weekcyclus is net begonnen, dus zou er nog meer in het vat kunnen zitten. De dagcyclus loopt echter op zijn laatste benen.

Grote(re) daling van de DAX

DAX kwartaalOok de kwartaalcyclus loopt op zijn laatste benen. Ik sluit daarom een grote(re) daling van de DAX niet uit, dus ik ben op mijn hoede voor een negatieve draai in de markt in de lagere time frames. Het feit dat de kortere gemiddeldes (10-20) in de daggrafiek duidelijk onder de langere (40-47) staan, geeft aan dat we in een dalende trend zitten.

Dubbele bodem

Het feit dat we ternauwernood zijn opgeveerd van het laagste punt van 2014 betekent nog niet dat daarmee de kou uit de lucht is. Er is hierdoor weliswaar een dubbele bodem gevormd, maar er zijn nog geen vorige toppen gepasseerd. Het oogt dus nog steeds niet erg overtuigend en dat geldt voor meerdere Europese indices.

De tijd is rijp

De grote vraag is nu of de nieuwe weekcylus krachtig genoeg is om een aanval in te zetten op de top van 2014 rond 10.000 punten. Een lagere top zou de start kunnen zijn van de grote(re) daling die we verwachten. De vorige cyclusbodem werd in 2009 gevormd onder de 4000-puntengrens. Na een stijging tot 10.000 punten in 23 kwartalen lijkt de tijd rijp voor een correctie.

Vermoeidheidsverschijnselen

Gemiddeld telt een cyclus 20 bars, dus met 23 bars zitten we al over het gemiddelde. We zagen in 2011, na 11 kwartalen een mid cycle low even onder 5000 punten. Sinds 2011 is de DAX dus meer dan verdubbeld zonder noemenswaardige correctie. Maar nu lijkt de DAX dus vermoeidheidsverschijnselen te vertonen.

Na een top in 2000 en een top in 2007 lijkt het in 2014 tijd voor een nieuwe top. Voor beleggers die willen weten hoe ze het beste kunnen inspelen met opties middels de cyclusmethode organiseren Harm van Wijk, Jan Robert Schutte en Harry Klip op 26 september een Live Trading Masterclass met opties.

Gedurende de handelsdag zullen Harm van Wijk, Jan Robert Schutte en Harry Klip live setups en triggers behandelen en mogelijke kansen benutten in de markt met opties.

U leert:

 • Live Trading o.b.v. cyclus methode
 • Winstkansen vergroten, risico’s beperken
 • Timing technieken o.b.v. cyclusmethode
 • Goed money management toe te passen
 • Kansrijke optiestrategieën toe te passen
 • En als bonus ontvangt u als deelnemer een Trading-journaal

Wij zullen live gaan handelen zodra er kansen zijn en u kunt desgewenst ook live gaan traden of anders kennis te nemen van de praktijk.

Als u interesse heeft in deze praktijkgerichte Live Trading Masterclass, dan vernemen we dat graag van u. Per e-mail [email protected], http://www.beursbulletin.nl/scripts/Gateway.php?action=DienstenCursusAction

of telefonisch 0294 – 769 007.
Ik ben zeer benieuwd naar wat u hier van vindt. Type uw reactie s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

Met vriendelijke groet,

BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. De auteur heeft diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

2 antwoorden
 1. Gerrit V
  Gerrit V zegt:

  Dax begint te haperen tov S&P en AEX, niet helemaal correct. Als er 1 index is die “hapert” is het de AEX wel, die hapert al 14 jaar ! Na top van ong 675 in 2000 is het nooit meer goed gekomen. Dax en S&P zetten nieuwe all time high’s neer, de AEX komt echt nergens. Zit zelfs nog onder de “top” van 2007 van ong 550 punten. Waar hebben we het nog over met deze index.

  GV

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.