Duitsland heeft in het tweede kwartaal, na een diepe recessie, de achterstand op de andere Noord-West Europese landen weten in te lopen. Griekenland zakte daarentegen dieper weg in de recessie en lijkt niet de begrotingsdoelstellingen van de EU en het IMF te halen.

Duitsland verraste vriend en vijand met de groeicijfers over het tweede kwartaal. De Duitse economie groeide in afgelopen kwartaal met 2,2% vergeleken met de eerste drie maanden van het jaar – het hoogste groeitempo sinds de hereniging en ruim boven de verwachting van 1,3%. Het was overigens wel de hoogste tijd dat Duitsland sterke prestaties liet zien. De economische groei bij de Oosterburen vanaf het begin van het decennium bleef duidelijk achter bij de rest van het Westen. De gemiddelde jaarlijkse toename van het BBP was tussen 2001 en 2007 een magere 1,2%, vergeleken met 1,9% voor de eurozone en 2,4% voor de VS. Daarnaast was de krimp van het BBP in Duitsland tijdens de recessie relatief groot.

Uit de grafiek blijkt dat de recessie in Ierland tot nog toe uitzonderlijk diep is geweest. Als overigens de primaire inkomens betaald aan buitenlanders (lees gerepatrieerde winsten van multinationals) worden weggelaten, is het beeld nog negatiever. Het Bruto Nationaal Inkomen kromp van 2007 tot en met 2009 met een schrikbarende 19% nominaal, vergeleken met een daling van het BBP van 16% (ook nominaal). In het tweede kwartaal van dit jaar herstelde het BBP van Ierland met een groei van 2,7% op kwartaalbasis sterk – overigens van een laag niveau.

Griekenland heeft de pijn van de recessie uitgesteld door te lenen, maar lijkt nu alleen maar verder weg te glijden dankzij de ingrijpende bezuinigingen. De Griekse regering, onder leiding van premier George Papandreou, heeft beloofd het begrotingstekort terug te brengen van 13,6% van het BBP in 2009 naar 8,1% dit jaar en uiteindelijk 3% – de Maastrichtnorm – in 2014. Als Griekenland deze odyssee achter de rug heeft, is de staatsschuld gestegen van 115% tot 149% van het BBP.

Papandreou heeft genoeg overheidsuitgaven om in te snijden – zoals de in maart aangekondigde korting van 60% op de veertiende maand voor ambtenarensalarissen. Maar er is ook de andere kant van de medaille, en dat is de omvang van de Griekse economie. Kijkend naar de BBP-cijfers voor het tweede kwartaal, dan is het behalen van de doelstelling alleen maar lastiger geworden.

Op kwartaalbasis kromp het Griekse BBP in de eerste drie maanden van het jaar met 0,8% en in het tweede kwartaal met 1,5%. Om aan de doelstelling van een overheidstekort van 8,1% te voldoen – de eis van het IMF en de EU om in aanmerking te komen voor geld uit het noodpakket van € 110 miljard– rekent Papandreou op een krimp van het BBP dit jaar van 4,0% (de EU gaat zelf uit van een krimp van 3,0%). Gaat Griekenland dit redden? Om antwoord te geven op de vraag heb ik de kwartaalcijfers voor het BBP doorgerekend op geannualiseerde basis (dat laat zien wat de groei zou zijn als de groeivoet voor vier kwartalen geldt). In het eerste kwartaal kromp de Griekse economie op geannualiseerde basis met 3,2% en in het tweede kwartaal met 5,9%.

De Europese Commissie meldde dat Griekenland op schema ligt met de bezuinigingen, uitgaand van de groeiraming voor het nominale BBP in mei. In het eerste halfjaar was er zelfs € 5,6 miljard minder uitgegeven dan was geraamd, aldus het rapport van de Commissie. Maar volgens de Commissie moet er voor de rest van het jaar desondanks nog eens € 4 miljard extra worden bezuinigd vanwege tegenvallende inkomsten en onverwachte uitgaven “in sommige sectoren van de overheid.”

Papandreou heeft tot nog toe schijnbaar redelijk succesvol het mes weten te zetten in de overheidsbegroting. Maar de premier mag hopen dat de Griekse economie afgelopen kwartaal is uitgebodemd en de wind wat in de rug krijgt. Anders wordt het een verhaal van operatie geslaagd, maar patiënt overleden.

Laatste Griekse macrocijfers

Afgelopen weken kwam er verdeeld nieuws uit over de Griekse economie. Industriële productie daalde met 0,7% in juni op maandbasis (eurozone -0,1%), maar de krimp was minder sterk dan de voorgaande maanden. Markit meldde in het laatste onderzoek onder industriële bedrijven in Griekenland dat het tempo van de verslechtering van de marktomstandigheden aan het afnemen is. De inkoopmanagersindex voor juli steeg naar 45,3 van 42,2 in juni – nog steeds beneden de grens van 50.

BBP

Markit voegde toe dat buitenlandse orders haast niet meer daalden, terwijl de werkgelegenheid juist sterker afnam vanwege overtollige capaciteit. Uit het laatste onderzoek van de Commissie naar het ondernemersklimaat van eind juli bleek dat het vertrouwen in de industrie en de dienstensector in juli wat minder negatief was, maar zowel ver beneden het langjarig gemiddelde lag, als het gemiddelde voor juli voor de eurozone.

BBP

Met een piek voor het herstel van de economieën van Duitsland, de eurozone en de VS gaat het een interessant tweede halfjaar worden.

Arne Petimezas, http://www.deaandeelhouder.nl/

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.