ECB laat Griekse banken barsten

rente Griekenland 1 jaar

rente Griekenland 1 jaar

“ECB trekt handen af van Griekse banken” kopte Het Financieele Dagblad. De Europese Centrale Bank laat de Griekse banken barsten vanwege het uitblijven van de noodzakelijke herkapitalisatie. De Grieken hebben nog niets gedaan met de € 25 miljard die het euronoodfonds EFSF een maand geleden heeft overgemaakt.

“Er staat nog eens € 23 miljard klaar” zo is te lezen, maar “alles is over de verkiezingen heen getild.” De Griekse banken zijn er zo ernstig aan toe dat de ECB de handen er van af trekt. De banken worden verwezen naar de Griekse centrale bank. Zoek het zelf maar uit.

Willen de Grieken niet? Het lijkt er sterk op. En nu de peilingen wijzen op een overwinning van de anti-Europa-partij in Griekenland, worden de kansen dat we het geleende geld met rente terugkrijgen (zoals Jan Kees de Jager enthousiast beloofde) nog kleiner.

Ieder land krijgt de politici die zij verdienen. Wat hebben wij dan gedaan dat we eerst Gerrit Zalm kregen die de euro invoerde, overigens ook nog tegen een heel verkeerde omwisselkoers waarop de term gevoelsinflatie werd uitgevonden. Toen kregen we Wouter Bos, die tientallen miljarden euro’s in onder andere ABN Amro, Fortis en ING stopte.

Als klap op de vuurpijl kregen we Jan Kees de Jager die vele miljarden naar Griekenland, Ierland en Portugal stuurt. Overigens met dezelfde garantie als Bos, dat we alles terugkrijgen en er zelfs geld aan gaan verdienen. Met dit soort politici heb je geen crisis meer nodig om een land aan de rand van de afgrond te krijgen.

Over de afgrond gesproken: de koersen van de Italiaanse MIB staan op het laagste punt sinds 2009. De Spaanse IBEX is al onder de bodem van 2009 gedoken en lijkt nu op weg naar de bodem van 2002. De Portugese PSI is zelfs al onder de bodems van 2002 gedoken en staat dus op het laagste punt van dit millennium. Ook de renteontwikkeling van deze landen is nog steeds niet geruststellend te noemen. De banken wankelen en worden leeggehaald door de mensen die nog wel geld hebben.

Euro op zoek naar de bodem

Euro op zoek naar de bodemDe euro verliest steeds meer waarde. De Europese munt veerde in februari, maart en april op van de $ 1,30-grens, maar in mei brak de euro door deze belangrijke steun. De druk op het steunniveau werd door de dalende weerstandslijn steeds verder opgevoerd, zodat kon worden verwacht dat deze grens geen stand kon houden. Met een grote klap zakte het Europese gedrocht door de steun, om weg te zakken tot onder $ 1,27. Rond dit niveau wist de euro in januari op te veren, maar het is de vraag of de euro opnieuw weet op te veren.

De Amerikaanse dollar is de euro al jaren de baas. Ook de Australische dollar, de Noorse kroon, de Thaise baht en de Japanse yen worden steeds sterker ten opzichte van de euro. Het mislukte project om alle eurolanden aan elkaar te koppelen lijkt door de toenemende problemen in Spanje op zijn laatste benen te lopen. Door de oplopende rente in Spanje (6,3%) hoeft niet lang naar het volgende slachtoffer te worden gezocht. Spanje is in vergelijking met Ierland, Portugal en Griekenland echter te groot om te redden. Spanje en/of Italië (de 10 jaarsrente van Italië noteert momenteel rond 6%) redden is eenvoudigweg niet mogelijk.

Brent-olie lijkt een bodem te vormen

Brent-olie lijkt een bodem te vormenEr is weinig nieuws te melden van het oliefront. De olieprijs heeft de afgelopen maanden, in lijn met de aandelenbeurzen, wat gas terug genomen. In maart liet Brent-olie nog een ‘all time high’ van € 96,53 per vat noteren. Net als in 2008 daalde de olieprijs hand in hand met de aandelenkoersen. Brent-olie is nog steeds op zoek naar de bodem, voordat opnieuw de aanval kan worden geopend op het recordniveau. De weekcyclus lijkt te zijn afgerond. Het laatste deel van de cyclus is altijd het meest negatief. Als we naar de indicatoren kijken, dan zouden we binnenkort een draai mogen verwachten. Gokken op de bodem is echter een dure hobby. Het is dan ook verstandiger om te wachten tot de bodem is gevormd voordat weer posities worden ingenomen.

DAX test stijgende steunlijn

DAX test stijgende steunlijnDe Duitse DAX schrijft voor 2012 nog steeds zwarte cijfers. De DAX is daarmee nog steeds één van de sterkst presterende Europese indices. Toch nam de Duitse beurs ook wat gas terug door de problemen in het zuiden van Europa. Op vrijdag 16 maart werd een recordniveau voor dit jaar opgetekend rond 7200 punten. Omdat de top vorig jaar rond 7600 punten werd gevormd, is sprake van een lagere top. Echt reden tot paniek is er niet. De koopkrachtindicator RSI bevestigde in januari de ‘bull range’ door de 70%-grens te passeren. Sinds eind februari neemt de koopkracht af tot de onderkant van de ‘bull range’. Veel verder mag de RSI nu niet meer dalen. De daling vanaf de top in maart kunnen we aanduiden als een correctie binnen de stijgende trend sinds de herfst van 2011. Inmiddels is de DAX aanbeland bij de stijgende steunlijn. Bovendien vinden we hier het 50% Fibonacci ‘retracement level’, gemeten vanaf de top in maart tot aan de bodem van november. Dit niveau zou voor de nodige steun kunnen zorgen.

De Eurostoxx50 is sinds het jaarrecord op 16 maart hard gedaald en noteert nu rond de laagste stand van het jaar. De brede Europese index heeft zwaar te lijden onder de (Europese) schuldencrisis. Het herstel vanaf het dieptepunt van september heeft het verlies sinds de zomermaanden nog niet kunnen wegpoetsen. De Eurostoxx50 liep stuk op het uitbraakniveau van de zomermaanden vorig jaar. De top van 2011 boven 3000 punten verdwijnt steeds verder uit zicht. De hoop is gevestigd op de dieptepunten van 2011 rond 2000 punten. De dag- en weekgrafiek zijn klaar om een bodem te vormen, maar daarvoor dient eerst de uurgrafiek een hogere bodem te vormen. Het is nu nog oppassen geblazen.

Bezoek Facebook en ontvang het e-book 7 Geheimen van Succesvol Beleggen: http://www.facebook.com/BeursBulletin/app_190322544333196

Volg ons ook op Twitter: www.twitter.com/beursbulletin

Link op Linkedin:

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk
Amsterdamsestraat 7-9
1398 BK te Muiden
Telefoon: (+31) (0) 294 76 9 007
Telefax: (+31) (0) 84 750 25 78
KvK nr: 34 24 32 58
E-mail : [email protected]
Url : www.beursbulletin.nl en www.beleggen.com

ps. Overactieve spamfilters blokkeren onze e-mails nog wel eens. Voorkom dit door [email protected]  en [email protected] toe te voegen aan uw email adresboek

pps. Bezoek Facebook, klik op Vind ik leuk en ontvang direct het e-book 7 geheimen van succesvol beleggen: http://www.facebook.com/BeursBulletin/app_190322544333196

Harm van Wijkis directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.