Een beleggersprofiel, wat houdt dat in?

Beleggersprofiel

Voordat je van start gaat met beleggen, zal je een beleggersprofiel moeten vastleggen. Dit geldt niet alleen voor zelfstandig beleggen (execution only) maar ook voor beleggingsadvies en vermogensbeheer. Een beleggersprofiel geeft weer wat  voor belegger je bent. Het geeft aan hoe je financiële situatie eruit ziet, wat je doelstelling is met het vermogen en of je enige ervaring hebt met beleggen. Daarnaast wordt er gekeken naar hoeveel risico je kunt, maar ook wilt lopen met je vermogen.

beleggersprofiel

DOEL

Wel doel je gaat stellen, is de eerste vraag die je jezelf moet gaan stellen als je gaat beleggen. Er zijn 4 doelstellingen te onderscheiden:

•            Noodzakelijk inkomen ( huidig – of toekomstig inkomen/pensioen);
•            Groei van het vermogen ( met specifiek doel, bijv. aflossing hypotheek);
•            Groei van het vermogen ( geen specifiek doel);
•            Niet noodzakelijk inkomen (extra).

BELEGGINGSHORIZON

Bij het stellen van een doelstelling is het belangrijk om vast te stellen in welke periode je dit doel wilt bereiken, de beleggingshorizon. Dit laat zien hoe lang het vermogen  beschikbaar is voor beleggen. Bij een specifiek doel kan dit een vastomlijnde periode zijn, bijvoorbeeld het moment waarop je je hypotheek aflost.

In andere gevallen kan het ook zijn dat slechts je doelstelling verandert van bijvoorbeeld groei (in  werkzame periode) naar noodzakelijk inkomen ( pensioenperiode). Hoe langer de periode is waarin je kan beleggen, hoe meer tijd je hebt om eventuele verliezen op te vangen. Hierdoor kan je bijvoorbeeld meer risico nemen.

RISICOPROFIEL

Aan de hand van de financiële situatie, de beleggingsdoelstelling, de horizon en de risico’s die je kunt maar ook wilt lopen wordt een risicoprofiel samengesteld. Het risicoprofiel is een verdeling tussen de verschillende beleggingscategorieën zoals bijvoorbeeld obligaties, aandelen, grondstoffen, vastgoed en liquiditeiten. Bij de meeste vermogensbeheerders en banken zijn er standaardprofielen vastgesteld waar je dan als belegger wordt ingedeeld.

Sommige financiële  instellingen hanteren dynamische bandbreedtes en andere hanteren  juist weer statische bandbreedtes waarbinnen de beleggingscategorieën mogen bewegen. De omschrijving en ook de invulling kan dus per financiële instelling verschillen maar we onderscheiden vaak 5 of 6 standaardprofielen. Hieronder tref je een opsomming met uitleg.

Zeer offensief

Een zeer offensieve belegger streeft naar een zo hoog mogelijk rendement. De effectenportefeuille

Offensief

Een offensieve belegger streeft naar een hoog rendement en is daarvoor bereidt een groot risico te nemen.  Hierdoor komt het accent meer te liggen op risicodragende beleggingen zoals aandelen en minder op vastrentend. De verdeling is grofweg 70% risicodragend en 30 % vastrentend.

Neutraal

Een neutrale belegger  is op zoek naar een aantrekkelijk rendement en schuwt de nodige risico’s daarbij niet. Het onderste uit de kan is echter niet noodzakelijk. Veel beleggers voelen zich goed bij het neutrale profiel dat ook wel het 50/50 profiel wordt genoemd vanwege de verdeling die grofweg 50 % vastrentend en 50% risicodragend is. Waardeverminderingen zijn zeker niet uitgesloten voor een  bepaalde periode binnen dit profiel.

zal bijna geheel uit risicodragende beleggingen bestaan zoals aandelen en eventueel aangevuld

Defensief

Een defensieve belegger  is bereidt iets meer van de zekerheden op te geven tegen een iets hoger verwacht rendement. Er zal een iets groter deel worden belegd in aandelen. De verdeling is grofweg 70 % vastrentend en 30% risicodragend.

Zeer defensief

Een zeer defensieve belegger kiest bewust voor dit profiel omdat het rendement zeer betrouwbaar is, maar daardoor ook beperkt zal zijn. Vastrentende waarden zoals obligaties voeren in deze portefeuille voornamelijk de boventoon.

Uiteraard kun je als beleggers wisselen van profiel. Doe dit echter niet te pas en te onpas. Je hoort altijd je beleggingsdoel als uitgangspunt te houden. Het beleggersprofiel dient daarbij altijd in het oog gehouden te worden. Wisselen omdat bijvoorbeeld aandelen nu even goed presteren zorgt vaak voor teleurstellingen achteraf. Veelal loop je als belegger achter de markt en dus de feiten aan.

Yorick Schut

2 antwoorden
  1. Chris
    Chris zegt:

    Zo uitgebreid heb ik er eigenlijk nog nooit over nagedacht. Zeer verhelderend dit. Al lijkt het me persoonlijk onverstandig om te beleggen als je doel een noodzakelijk inkomen is. Behalve als je een échte pro bent natuurlijk. ;-)

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.