Een driepoot Arcelor Mittal met een rendement van 238%

Een driepoot Arcelor Mittal met een rendement van 238%

Een driepoot op Arcelor Mittal is interessant als je verwacht dat Arcelor Mittal verder zal dalen. Arcelor Mittal lijkt, na een lagere top, de daling weer in te zetten. Met deze optieconstructie kan met een beperkte investering een prachtig resultaat worden behaald.

Arcelor Mittal scherpte diepterecord aan

Een driepoot Arcelor MittalIn de afgelopen maanden scherpte Arcelor Mittal nieuwe meerjarige dieptepunten aan. Arcelor Mittal veerde tweemaal op vanaf € 8,50, nadat de steun rond € 10,50 werd doorbroken. De tweede herstelpoging strandde vroegtijdig, waardoor een lagere top werd gevormd rond € 10.

Negatieve reversal

Hierdoor is een negatieve reversal ontstaan (een lagere top in de koers en een hogere top in de koopkrachtindicator RSI), waardoor een koersdoel kan worden berekend onder de laatste lagere bodem. Een nieuwe aanval op de steun rond € 8,50 mag daarom niet worden uitgesloten.

Economische ontwikkelingen

Arcelor Mittal zit overigens al sinds 2008 in de hoek waar de klappen vallen. Het metaalconcern is natuurlijk zeer gevoelig voor de economische ontwikkelingen. Als het economisch minder gaat, wordt er natuurlijk minder staal besteld en zijn de paar wereldspelers natuurlijk in een felle concurrentiestrijd verwikkeld waardoor de marges ook nog eens onder druk komen.

Kanarie in de kolenmijn

Arcelor Mittal kan dus worden gezien als de ‘kanarie in de kolenmijn’. Dit cyclische fonds laat echter nog weinig tekenen zien dat de economie weer aantrekt. Sterker nog, door recent een meerjarig dieptepunt aan te scherpen, geeft Arcelor Mittal aan dat de wereldeconomie nog geen herstel laat zien.

Arcelor Mittal heeft 85% van zijn waarde verloren

’s Werelds grootste producent van staal oogt dus nog steeds niet optimistisch. Tata Steel, een grote concurrent en eigenaar van de Hoogovens, doet het overigens niet veel beter. Ook hierdoor zijn twijfels over de wereldeconomie gerechtvaardigd. Arcelor Mittal stond overigens in 2008 nog boven € 65 en is dus circa 85% van zijn waarde verloren.

Nieuwe cyclusbodem

De weekgrafiek van Arcelor Mittal heeft eind juni ook een nieuwe cyclusbodem gevormd. Het eerste deel is doorgaans het meest bullish, maar na 3 weken stijging, was het feest alweer ten einde. In de kwartaalgrafiek lijkt zich een nieuwe cyclusbodem, binnen de dalende trend, aan te dienen. Tijd dus voor een strategie met opties waarmee geprofiteerd kan worden van een daling: een driepoot.

Bearish driepoot

De RSI zit bovendien nog steeds in een bear range. Arcelor Mittal ligt er dus niet sterk bij, waardoor een bearish driepoot gekozen is. De buitenste opties vormen een short strangle. De ontvangen premie wordt gebruikt voor het kopen van de middelste poot: een gekochte put.

Opbrengst van de short strangle

De geschreven call aan de bovenkant en een geschreven put aan de onderkant, vormen een short strangle. Deze short strangle levert premie op zodat door de lagere investering, een hoge winstpotentie ontstaat.

In dit geval kijken we naar de volgende driepoot:

 • we kopen een put MT (Arcelor Mittal) DEC 9,50 voor € 0,77 en
 • verkopen 1 DEC call 10,50 voor € 0,30 en
 • verkopen 1 DEC put 8 voor € 0,23.

Investering € 0,24.

De 8 – 10,50 strangle geeft de grenzen aan waarbinnen Arcelor Mittal de afgelopen maanden bleef bewegen. Voor de short strangle ontvingen we dus € 0,53. Dit bedrag gebruiken we voor de aankoop van de put 9,50 waarvoor slechts een kleine investering nodig was.

Maximale winst

De maximale winst wordt behaald als Arcelor Mittal in december onder € 8 sluit. Het verschil tussen de geschreven put 8 en de gekochte put 9,50 is dan maximaal (de opbrengst is dan €1,50 maal 100). Op basis van de investering van € 0,16 is dat natuurlijk een enorme winst in 5 maanden.

Op jaarbasis 1457% rendement

Uitgaande van een maximale winst van € 126 op een investering van € 24 is dat een rendement van 525% in minder dan 5 maanden. Op jaarbasis komt het rendement dan uit op 1457%, tenminste als Arcelor Mittal op of onder € 8 expireert.

Margin door geschreven call

Omdat het natuurlijk niet altijd goed gaat, moeten we voor de geschreven call een margin aanhouden. Door de geschreven call lopen we een risico wanneer de aandelen Arcelor Mittal hard stijgen. U kunt natuurlijk altijd nog een hogere call kopen om dit risico af te dekken.

238% op jaarbasis

Binck rekent voor 1 geschreven call een margin van circa € 133 voor het risico van een stijging van Arcelor Mittal. Op basis van de margin en de investering kunnen we een rendement berekenen van 86% in 136 dagen. Op jaarbasis komen we dan uit op een rendement van 238%.

Driepoot is niet zonder risico

We wijzen u opnieuw op de risico’s, want 238% of 1457% rendement op jaarbasis, afhankelijk hoe je rekent, kent natuurlijk risico’s. Als Arcelor Mittal fors stijgt, dan zien we in de grafiek dat het rode vlak vanaf € 10,50 1 op 1 daalt met de stijging van de koers van Arcelor Mittal.

Een driepoot is dus zeker niet zonder risico, maar dat geldt natuurlijk ook voor aandelen, zoals u hebt gezien bij bijvoorbeeld Arcelor Mittal sinds 2008.

Mocht u ideeën, tips en gedachten hierover hebben, type ze dan s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op https://beleggen.com

Handleiding ‘Geld verdienen met opties’

Download de handleiding vol met geheimen hoe geld te verdienen met opties, geschreven door Drs. Harm van Wijk.
+ Bonus spreadsheets waarmee je eenvoudig de beste opties kunt selecteren.
+ Extra bonus een 5%-rendementsabonnement op OptieAlert.
+ 30 dagen niet goed, geld terug garantie.
Kijk voor meer informatie op https://beleggen.com/geld-verdienen-met-opties

Harm van Wijk
BeursBulletin.nl

3 antwoorden
 1. Hans van der Valk
  Hans van der Valk zegt:

  Gezien de onderbouwing is er inderdaad gerede kans dat de koers naar beneden zal gaan en er winst gerealiseerd kan worden met deze driepoot.

  Twee kanttekeningen echter:

  1) om het verlies bij niet uitkomende visie te beperken is een stop loss nodig. Als we die op €10,50 leggen dekken we op expiratie de neergaande lijn af, maar de verwachtingswaarde zal tegen ons werken als de visie niet uitkomt. Dit betekent dat er statistisch zo’n 30% kans is dat vóór expiratie de stop loss geraakt wordt met een maximaal verlies van €84,= (en dus niet €24) Het verschil is de verwachtingswaarde die nog in de opties kan zitten op het moment van sluitkoop.

  2) de maximale winst van €126 op expiratie kan gerealiseerd worden, maar gezien de historische volatiliteit over de laatste 2 maanden is de kans daarop niet heel groot omdat de bijbehorende koers op 1 standaard deviatie van de huidige af ligt. Bovendien moet daarvoor eerst de verwachtingswaarde volledig verdampen. Meer voor de hand liggend is dus een rendement van rond de €50 bij een sluitkoop vóór expiratie.

  Al met al zou ik dus een lager rendement inschatten met een mogelijk (maar minder waarschijnlijk) verlies dat hoger dan de verwachte winst is.

  Wat echter vóór deze positie spreekt is de sterk onderbouwde visie die doet verwachten dat statistische berekeningen op basis van normale distributie wat te pessimistisch zullen zijn.

  Beantwoorden
 2. Maarten
  Maarten zegt:

  Hans, de koers gaat tegen ons in, al ingrijpen of nog wachten tot koers op 10,50 is ?
  Overigens heb ik de weekcyclusbodem eerder,medio april waardoor we toch denk ik binnekort een daling kunnen verwachte.
  gr Maarten

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.