Binnen Europa worden steeds meer zaken centraal geregeld. Er is zelfs al een aantal jaren sprake van één Europese munt, ten teken van Europese eenheid. Want één Europa, als sterke speler in de wereldeconomie, daar moeten we naartoe. Maar waar blijft dan toch die ene grote pan-Europese beurs?

Beursbedrijven Euronext (waar de Amsterdamse beurs onderdeel van is) en Deutsche Börse proberen al een maand of twee ten koste van elkaar de London Stock Exchange (LSE) in handen te krijgen. Maar echt soepel loopt het allemaal niet, verre van dat zelfs. Nu is recentelijk weer de discussie losgebarsten waar na de eventuele overname door Deutsche Börse het nieuwe hoofdkantoor zou moeten komen te staan. In Londen of in Frankfurt? Overnameconcurrent Euronext geeft (slim?) aan minder moeite te hebben met de Britse eis dat het nieuwe hoofdkantoor in Londen zou moeten komen. Maar waar hebben we het eigenlijk over? Het is toch gekissebis van de hoogste politieke plank, gevoed door nationale trots? Door misplaatste nationale trots zelfs, want hoe nationaal zijn de Europese beurzen met hun grensoverschrijdende activiteiten en multinationals tegenwoordig nog? Euronext Amsterdam wordt toch echt grotendeels aangevoerd vanuit Parijs, onder aanvoering van een Fransman. Logisch dus dat nog nauwelijks rekening wordt gehouden met nationale feestdagen. Koninginnedag zegt de meeste Fransen immers net zo weinig als 14 juli de meeste Nederlanders. Voor de particuliere belegger is het verder helemaal niet interessant waar een hoofdkantoor staat. Van nationale trots kun je niet leven en hoofdkantoren kosten alleen maar geld. Bovendien is door de schermenhandel van tegenwoordig een fysiek hoofdkantoor veel minder belangrijk geworden. De particuliere belegger wil lage transactiekosten en, nog belangrijker, goede prijsvorming op de beursvloer. Dat laatste gebeurt haast vanzelf wanneer veel vraag en aanbod bij elkaar worden gebracht.

Dus kom op, Euronext, Deutsche Börse en LSE! Stop met het bedrijven van politiek, maar sla de handen ineen. Op naar één Europese beurs. De particuliere belegger is er klaar voor.

Koen Schunselaar, Alex Beleggersbank

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.