Een gigantische schuldenberg  (Tom Lassing)

balans_fed

Als we kijken naar met name de Amerikaanse overheidsschuld, dan zien we dat de gigantische berg die de huidige president heeft meegekregen door hem op een werkelijk ongehoorde manier nog weer enorm veel groter gemaakt is. De schuldenberg ten opzichte van GDP is nog nooit zo hoog geweest. Alle beloftes van de huidige president zijn BS gebleken. Hij is nog erger dan alle presidenten voor hem al waren.

Schuldenberg Verenigde Staten van Amerika (463.000 dollar per neus)

usdebt schuldenberg

Iedere president blijft Sinterklaas spelen met geld dat dan geleend gaat worden. Echter… niemand in de wereld heeft zo veel geld. Maar hoe kan je dat geld dan lenen?

In feite is het heel simpel… De FED is de organisatie die in de VS over het geld gaat. Officieel moet de FED natuurlijk onderpand hebben… Maar als je dat nu eens buiten beschouwing laat, dan ontstaat een heel andere mogelijkheid. De FED creëert geld uit niets en leent dat verzonnen geld uit aan de Amerikaanse overheid. Die Amerikaanse overheid heeft nu zo veel schuld aan de FED, dat een nieuw probleem is ontstaan.  Namelijk het feit dat zelfs met een rente van slechts 0,25% de Amerikaanse overheid nu een enorm deel van de totale belastinginkomsten aan de FED moet overmaken. Nu ontstaat er een probleem…

Schuldenberg FED

De FED is een particulier bedrijf dat enorm verweven is met de overheid en de banken. De FED kan niet zo veel met die winsten. Haar aandeelhouders zijn al de rijkste mensen in de wereld. Wat de Amerikaanse overheid nog kan doen om de schulden omlaag te brengen en belastinginkomsten aan de bevolking toe te laten komen, is het verkopen van haar bezittingen. We noemen dat liberalisering… In Nederland hebben we dat al gedaan. Heel veel voormalige staatsbedrijven zijn “geliberaliseerd”. Dit wil niet anders zeggen dan van het volk overgegaan naar de rijkste mensen in de wereld.

balans_fed

Je kan dat ook doen met nationale parken, musea, onroerend goed, snelwegen…Kortom, steeds meer nationaal bezig wordt onder hem mom van liberalisering overgeheveld naar de rijksten in de wereld. Maar het is eindig.

Lufthansa gedeliberaliseerd

Immers ontstaat er ook voor de rijksten een probleem als de consumentenmarkt wegvalt. Al die geliberaliseerde bedrijven van hen produceren uiteindelijk voor ‘het volk’. Als ‘het volk’ geen geld meer heeft, dan valt alles stil en dan is je geliberaliseerde bedrijf ook niets waard. Zie Lufthansa, dat nu weer voor 20% gedeliberaliseerd gaat worden… De omzet viel volkomen weg en dan is je dure bedrijf snel waardeloos.

Lufthansa kwartaal schuldenberg

De rijken beseffen dus wel degelijk dat er grenzen aan de groei zijn. In de VS bleek het in deze crisis mogelijk om de nieuwe werklozen drie maanden lang 600 dollar per maand te geven. Zonder dat was de Amerikaanse economie volledig tot staan gekomen en hadden we nu een enorme crisis gehad. Niet de president kwam met dit idee, maar de FED kwam er mee. De rijksten der aarde hadden het voor de armen in de VS over. Wat lief…

Biljoenen dollars aan steun aan de armen leidt tot grotere schuldenberg

Ja, tot je je realiseert dat we aan de rand van de vulkaan stonden. Door die biljoenen dollars aan steun aan de armen is de totale berg schulden van de VS aan de FED NOG weer groter geworden. Dan moet de rente NOG weer omlaag. Hoe ver kan je gaan?

Boeterente op de schuldenberg

Gaan de rijken binnenkort de regering van de VS steun geven in de vorm van een boeterente op de schulden? Een rente van -0,25%? Dat is immers ook een oplossing om alles te laten lopen. Maar wanneer gaan we ons dan afvragen wat de dollar eigenlijk nog is? Hoe ver kan je deze gekte nog volhouden?

Wegstrepen van de schuldenberg

Een alternatief is om je ten opzichte van de FED betaling onmachtig te verklaren. De Amerikaanse overheid streept dan in feite een deel van de schulden weg. Daar moet de FED dan mee akkoord gaan, maar wat is het probleem? Ze hebben het geld ook maar uit lucht verzonnen? In feite zou het niet veel anders zijn als de Amerikaanse overheid een negatieve rente te rekenen.

Basisinkomen

De rijksten der aarde die in welke vorm dan ook een soort basisinkomen aan de overheid verstrekken. Ik denk dat uiteindelijk de rijksten der aarde niet alleen de overheid, maar ook het volk zo’n basisinkomen gaan verstrekken. Er is immers steeds minder werk voor mensen en dat werk dat er nog is concentreert zich steeds meer op slechts enkele plaatsen. Kijk naar Amazon en Alibaba. In plaats van een miljoen winkels slechts 2 websites. Het scheelt miljoenen banen… Maar wat gaan die mensen die voorheen in winkels werkten of winkels bezaten dan nu voor werk doen?

Ambtenaar of je hebt een uitkering van de overheid

Hoe blijven die mensen waardevolle consumenten? Immers, zonder consumenten geen economie. Worden ze allemaal “ambtenaar”? In Nederland en België is ondertussen meer dan de helft van alle inkomsten van gezinnen afkomstig vanuit de overheid. Je bent ambtenaar of je hebt een uitkering van de overheid. We zijn als de kikkers in langzaam warmer wordend water. We hebben niet eens door gehad dat we het nu al behoorlijk warm hebben gekregen…

Vertrouwen in de dollar

Dat basisinkomen komt er wel, maar het ziet er gewoon anders uit dan dat de ontwerpers het voor ogen hadden. Maar alles valt of staat bij een aanhoudend vertrouwen in de dollar als te vertrouwen wereldmunt. Wat er dus ook gedaan wordt, het vertrouwen in de dollar mag niet wegvallen. Dat is dan ook de reden dat de goudprijs nauwlettend in de gaten gehouden wordt. Vrijdagmiddag nét voor het einde van de handel gaat de koers omlaag. Dat is geen toeval.

Alternatief: nieuwe munt

Er is nog een scenario mogelijk… Voor als het vertrouwen in de dollar wegvalt. Dan komt er een munt die ons meer vertrouwen moet geven, een combinatiemunt. Dezelfde eigenaren, dezelfde uitgevers, maar zo opgezet dat we geloven dat het “beter” is. We ruilen dollars in voor de nieuwe munt en dat kan naadloos omdat de dollar dan in hyperinflatie ten onder gaat. EN DAT IS DE REDEN dat ik u aangeef dat u uw spaargeld niet in dollars of de gelinkte euro moet aanhouden.

Goud en zilver als medicijn tegen schuldenberg

Hou uw spaargeld aan in goud en zilver. Geen papieren goud en zilver in de vorm van futures of ETF‘s, maar fysiek goud en zilver thuis, of liever bij online goudrekening aanbieders. Dat laatste heb ik uitgebreid behandeld op https://www.goudgoud.com

zilver jaar

Ik raad deze goud/zilverrekening van harte aan https://www.goldmoney.com/w/beursbox

Goud kwartaal zw

Verder denk ik dat u moet overwegen om te spreiden in onroerend goed, aandelen, leningen. https://www.beursbox.nl

Ik heb uiteindelijk geen kristallen bol. Ik weet niet wat en wanneer zaken gaan gebeuren. Met een goede spreiding in meerdere soorten beleggingen bent u in ieder scenario gedekt met deze schuldenberg. OOK als het feest nog even gewoon door blijkt te kunnen gaan.

Tom Lassing https://www.beursbox.nl

Online training

PS Meer over succesvol beleggen op donderdagavond om 20 uur tijdens de LIVE online training:

“Hoe succesvol beleggen zonder veel tijd te investeren of veel risico te lopen met behulp van eenvoudige en bewezen strategieën.”

Zeer waardevol voor zowel beginnende en meer ervaren beleggers. Ik onthul hierin 3 belangrijke geheimen:

Geheim # 1 Hoe u 20,6% rendement per jaar maakt zonder stress en in minder dan 10 minuten per week met behulp van het geheime systeem dat succesvolle beleggers gebruiken.

Geheim # 2 Waarom u maar 250 euro nodig hebt om te beleggen en geen jarenlange training nodig hebt of jaren te moeten wachten op het resultaat.

Geheim # 3 Waarom dure bankiers of beleggingsadviseurs u schade toebrengen en niet jouw belang voorop stellen (bent u de financiële crisis vergeten, die door de bankiers is begonnen?)

Meld u aan op https://beleggen.com/training

Ik hoop dat u er bij bent!

Met vriendelijke groet,

Harm van Wijk

PS de online training “Succesvol beleggen in nog geen 10 minuten per week.” onthult wat elke belegger moet weten over selecteren van winnende aandelen. Meld u nu aan: https://beleggen.com/training

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.