Een gouden of een zilveren handdruk?

De kredietcrisis slaat om zich heen en dat is goed te merken. Niet alleen de kranten staan vol met slecht nieuws, ook in mijn praktijk ondervind ik het aan den lijve, overigens in positieve zin. Wat is het geval? Veel grote bedrijven zien de vraag en daarmee hun winsten scherp terugvallen. Het gevolg is dat direct gesneden wordt in de kosten. Eén van de grootste kostenposten is human capital, ofwel het personeel dat op de loonlijst staat. En dus wordt met name daarin flink geschrapt. Het aantal personen dat wordt ontslagen neemt dan ook merkbaar toe.

Om langslepende procedures te voorkomen, kiezen bedrijven ervoor om de werknemers een flink bedrag mee te geven, in de volksmond wel ‘gouden handdruk’ genaamd. De bedragen die ik in mijn praktijk tegen kom variëren van € 20.000 tot ruim € 700.000 (!). De hoogte van dat bedrag hangt af van het salaris, het aantal dienstjaren en soms ook nog van de (on)redelijkheid van het ontslag. Het uitgangspunt van een gouden handdruk is dat het een schadeloosstelling vormt voor ’te derven inkomen’, ofwel inkomen dat verdiend had kunnen worden ware men niet ontslagen.

Wanneer iemand een salaris van meer dan circa € 55.000 verdient, betaalt hij of zij over dat meerdere het toptarief voor de inkomstenbelasting, te weten 52%. Wanneer de gouden handdruk direct wordt uitgekeerd, zal op het volledige bedrag 52% worden ingehouden. Niet bepaald een aanlokkelijk vooruitzicht. Een gouden handdruk verwordt dan al gauw tot een zilveren handdruk.

Er bestaat echter een goede mogelijkheid om dat te voorkomen: de oprichting van een stamrecht-BV. Door het bruto bedrag in de Besloten Vennootschap te storten, mag de heffing worden uitgesteld naar de toekomst. Naar een moment, bijvoorbeeld vanaf 65 jaar, waarop het tarief lager kan zijn dan thans. U realiseert aldus een belastingbesparing.

Er zijn echter nog andere voordelen. Veel ontslagen werknemers starten voor zichzelf als ZZP’er. Het stamrechtkapitaal mag gebruikt worden als startkapitaal voor de eigen onderneming. Wel dient men te bedenken dat de verplichting van de BV om in de toekomst uitkeringen te doen aanwezig blijft. Voorts mag het kapitaal door de BV worden uitgeleend, bijvoorbeeld aan de ontslagen werknemer zelf. De redenen voor de lening kunnen divers zijn: zo kan men de hypotheek oversluiten en zodoende voortaan rente betalen aan de eigen BV in plaats van aan de bank.

Alvorens men tot de oprichting overgaat, kan het handig zijn om vooraf aan de belastingdienst goedkeuring te vragen omdat u niet alleen voor de loonheffing, maar ook voor de vennootschapsbelasting zakelijk handelt. Zo blijft uw handdruk van goud. Al kunt u aan de fiscus nooit helemaal ontsnappen.

Elmer Hogervorst, [email protected]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.