Laatste update:

Afgelopen maand viel weer een bericht van mijn pensioenfonds opde mat. De boodschap: Pensioenfonds SNS REAAL bevriest pensioenen. En dan heb ik nog geluk, zo meldt mijn pensioenfonds: “Toch staat ons fonds er, met een dekkingsgraad die rond de 110% schommelt, beter voor dan gemiddeld (99%).” Een hele geruststelling…

Verderop in het bericht wordt verwezen naar Mijnpensioenoverzicht.nl. Hier is nu ook een bruto/netto-overzicht opgenomen, zodat ik ook kan zien wat ik straks, na pensionering, netto aan pensioen en AOW overhoud. Had ik daar nou maar niet naar gekeken…

Los van het feit of er nog wel een AOW wordt uitgekeerd als ik 65 wordt, moet ik bekennen dat ik toch wel even schrok van de cijfers: netto per maand € 744, inclusief mijn pensioen. En dan heb ik nog maar de helft van mijn AOW aanspraken opgebouwd. Eigenlijk is het dus nog maar de helft. En dat na jaren premie te hebben betaald.

Nu heb ik het ‘geluk’ dat ik ook een aanvulling op mijn pensioen heb geregeld via een beleggingsverzekering. Deze bleken echter duur, complex en ondoorzichtig. Door de hoge kosten blijft er weinig over. Hier hoef ik dus ook niet echt op te rekenen.

Gelukkig ben ik niet afhankelijk van AOW, pensioen of woekerpolissen. Zelf beleggen heeft naast de lagere kosten, nog een belangrijk voordeel: vrijheid en flexibiliteit. Omdat niemand weet en ook niet kan weten hoe zijn of haar persoonlijke situatie en wensen er in de (verre) toekomst uit zullen zien, is het van belang om te zorgen dat de vrijheid altijd wordt behouden.

Er kan van alles gebeuren dat tot andere financiële prioriteiten leidt. Alleen als men in box 3 belegt, wordt deze vrijheid behouden en behaalt men ook nog eens een hoger rendement vanwege de lagere kosten. Dit is al de eerste winst die u in uw zak kunt steken.

Ik pleit er daarom voor het beleggingsheft in eigen hand te nemen. Dat ook in een dalende of zijwaartse markt winst kan worden gerealiseerd, blijkt bijvoorbeeld uit portefeuille Energie en Financiële dienstverlening (82,9% winst sinds de start op augustus 2004). Wilt u meer weten? Kijk dan op http://www.beursbulletin.nl/acties/ef/

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.